Dolar $
32.54
%0.07 0.02
Euro €
35.01
%-0.13 -0.04
Sterlin £
40.82
%-0.14 -0.06
Çeyrek Altın
3989.5
%-0.07 -2.68
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 26 Şubat 2021 03:26

YÖRESEL LEZZETLER GELİYOR

Online ve Kargo ile pandemi döneminde iyice yerleşen, aranır ve istenir olan; "YÖRESEL LEZZETLER" yeni Normalde, damaklarımızı olduğu gibi turizm ve gastronomi sektörlerini de etkileyecek!

Yöresel lezzetler geliyor

yemek-aBüyük şehirlerde, sosyal medya üzerinden süren bu; Yeni ticaret ve kazanç kaynağı ürünlere dönük faaliyet: Yurtiçinde, köylerde, kasabalarda yaratılan bu "Özgün Lezzetlerin" pazarlamasını neredeyse zirveye yerleştirdi.

İnstagramlar bu ürünlerle neredeyse kitlendi.

Doğal bahçemden, memleketimden, yöresinden, çiftliğimizden, organikciden, tarladan, bağdan, bostandan, vs olduğu gibi, Hatay’dan, Kars’tan, Afyon’dan, Kastamonu’dan, vs devam ediyor.

Nelermiş bunlar diye sorarsanız: Doğal köy ürünleri, soğuk sıkım zeytinyağları, ballar, reçeller, kuru etler, kavurmalar, pastırmalar, sucuklar, peynir çeşitleri, ekmek çeşitleri, lavaşlar, keteler, tarhanalar, erişteler, yaş ve kuru yemişler, şaraplar, sirkeler, sarımsaklar, rokası, sebzesi, portakalı, limonu, avokadosu, aklınıza gelen, gelmeyen her türlü ürün çiğ, pişmiş, yarı pişmiş veya donuk olarak; Evinize, iş yerinize, kapınıza kadar geliyor. 

Yukarıda değindiğim gibi; balıktan bulgura, turşudan salçaya (domatesten, biberden, acısı, tatlısı, cevizlisi, sarımsaklısı envai çesiti var.) Etten tavuğa (bahçede gezeni de var, ormanda gezeni de, kümeste yatanı da, çeşidi çok) 

Bereket diyarı, Anadolumuzun sınırsız lezzetleri:

PANDEMİ döneminin ortaya çıkardığı ve insanlara kabul ettirdiği; En önemli değerler oldu.

Bu ürünlerle, INSTAGRAM kültürümüz de gelişti ve bu ürünlerin GURMELERİ bile oluştu.

Organiği Gurmeden al! 

Doğalını Gurme köylüye sor! Bazlamayı Gurme bacıdan, 

Kavurmayı Gurme Çobandan, Peynirini Mandra Gurmesinden al!

Say, say bitmez.

Doğal, organik, bağ, bahçe, bostan, ağıl, tarla, kümes, çiftlik, zeytinlik, mera, mandıra gibi yerlerin özlemi içinde yaşayan, şehir insanlarının, ancak TV'lerde gördüğü, hayallerini süsleyen yerler, buralar.

Onlara hoş gelen, buralardan ne gelirse gelsin, kaça olursa olsun, güzel addettikleri, lezzetli, sağlıklı ve vücutlarına faydalı olduğuna (Hele; Sunumlarında, Polen, propolis, prebiotik, antioksidan gibi kelimeler de varsa, tadına doyulmaz) inandıkları ürünlerdir.   

Güzel yurdumuzun, müstesna köşelerinden gelen; manda ve keçi sütlerini, tereyağları, çift sarılı yumurtaları, kaz ve ördek yumurtalarını, kasap sucuklarını, kuru ve yaş yemişlerini, kovan ballarını, pekmezlerini, tahinlerini, keçi boynuzlarını, nar ekşilerini çok heyecan verici bulurlar.

Dijital alemin imkanlarını kullanarak; Birbirlerine, sürpriz hediyeler dahi, yaparlar. Kilometrelerce uzaktan, online sipariş verip, Ege bahçelerinden, İstanbul'daki dost ve akrabalarına kargoyla, limon ve taze otlar gönderirler.

Ancak, burada tüketici tarafından, çok dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Bu ürünlerin: Markalı olması, Gıda kodeksine uygunluk belgesi sahibi olması, Üretim koşullarının insan sağlığına uygun olması, hatta; Bu konularda oluşturulmuş, bir denetim mekanizmasından geçmiş olmaları lazımdır.

Ben, ülkemizde yeni bir "Gastro Sistemin" doğum sancılarını hissediyorum.

PANDEMİ'den sonra, bahse konu ürünlerin hazırlanıp,  servis edilerek, müşterilere sunulacağı, "tarz lokantalar, satış noktaları, fastfood yerlerinin" oluşacağına inanıyorum.

yemek-2

LEZZET: Türkiye'nin LEZZET MARKALARINA Altın Yıldızlar yağdı

ITQI 2021/ Üstün Lezzet Ödüllerinin sahipleri ve aldıkları "Altın Yıldızlar" 120 ünlü Master şef'in günlerce süren tadım seansları ile belli oldu

Tüm dünyadan gelen binlerce ürünü tadan, büyük jüri de her yıl görev alan; Ülkemizin dünyaca kabul edilen, ilk ve tek Master Chefi Fikret Özdemir'in de aralarında olduğu (ITQI/İnternational Taste İnstitute) jürisin'den, Türkiye'ye "Altın Yıldızlar" yağdı.

2021 Üstün Lezzet Ödülleri, seçimlerine ülkemizden katılan 10 kuruluşun, 64 ürünü: Toplam 112 "Altın Yıldız" ile ödüllendirildi.

Geçen hafta, bu yarışmaya; 3 balık çeşidiyle katılan ve 7 "Altın Yıldız" alan KILIÇ DENİZ ürünlerinin yanı sıra, diğer kuruluşlarımız da; İçecekler, Yağlar, Makarnalar, kahve, çay, kuruyemiş, çikolata, bisküvi ve atıştırmalık ürünlerine aldıkları ödüllerle, dünya pazarlarının dikkatini çektiler.

Ülkemiz, Gıda ürünlerinin, ihracat pazarını büyütecek olan, bu çalışmaları ve detaylarını, önümüzdeki haftalarda lezzetsever okurlarımız ve Gastronomi sektör profesyonelleri ile paylaşacağız.

TARİF: Deneyimli genç Exec.Chef Nevzat Onay'dan, LEZZET HAREKETİ okurlarına; Nefis, leziz, zengin ve doğal bir Lezzet:

tarif

CEVİZLİ DOMATES SALATASI

Malzemeleri: 

2 adet orta boy domates,

1 adet orta boy kuru soğan,

40 gr. ceviz, 

30 gr. nar ekşisi,  

10 gr. toz şeker, 

1 tutam maydanoz, 20 gr. zeytinyağı, 

Yapılışı:

1 adet orta boy kuru soğan,  piyaz şeklinde doğranır ve şeker ile yoğrulur.  

2 adet orta boy domates doğranır, bir kapta domates ceviz, soğan, maydanoz, nar ekşisi, zeytinyağı ile karıştırılır. 

Salata kasesine konur.

Üzerini süslemek için; 1 adet orta boy havuç, ince ince kesilir, yağda kızartılır, domates salatasının üstüne konarak servis edilir. Afiyet olsun.

yemek-1

RADYOBİR: LEZZET HAREKETİ, RADİOBİR'de Lezzethanlarla devam ediyor.

 

Sevgili Lezzetsever okurlarım, Lezzetin Sesi: RADİOBİR'de, yarın saat 15.00 deki konuğum:  Zuhal Mansfield, ülkemizin ödüle doymayan, dünya çapındaki kadın girişimcisi ve tabii ki bir lezzet dostu ve lezzethan.

RADİOBİR'de bakın bizlere neler anlatacak, hayran kalacaksınız! Dünyanın 120 ülkesini gezmiş ve görmüş.

Stockholm, Botswana, Hong Kong ve Melbourne’da çalışmış, şirketler kurmuş.

DEİK'in Belarus, Mısır ve Avustralya iş konseylerinde başkanlık yapmış.

Melbourn SBS radyo-TV’sinde ve TRT televizyonunda, yıllarca program sunmuş ve yönetmiş. 

Madenci, sanayici, ihracatçı, turizmci ve de mükemmel bir aşçı.

Bizzat denediğim lezzetleri, benden ve diğer lezzethan üyelerimizden tam not aldı.

Yarın yayınlanacak programımda, dinleyicilerimize, bilhassa gençlere çok güzel bilgilerinin ve tavsiyelerinin yanında; Bir de "Anadolu Pilavı" tarifi verecek, kesinlikle kaçırmayın.

Yarın "aynı frekansta" RADİOBİR de buluşalım.


ABONE OL