Dolar $
32.45
%-0.2 -0.06
Euro €
34.73
%-0.75 -0.26
Sterlin £
40.56
%-0.6 -0.24
Çeyrek Altın
3989.01
%-0.08 -3.16
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazartesi 22 Şubat 2021 02:27

YAĞMUR VE KAR TARIMA OLUMLU YANSIYACAK

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan, Türkiye'de 2020 yılı ekim, kasım ve aralık aylarındaki kuraklığın ardından 2021 yılı ocak ve şubat aylarında artan yağışların çok önemli olduğunu belirterek, "Su ve tarım yılının meteorolojik ve hidrolojik olarak kurak geçen ilk üç ayının ardından meydana gelen yağmur ve kar şeklinde yağışlar, tarımsal ürünlere doğal olarak olumlu yansıyacak ve pozitif olarak etkileyecek." dedi.

Yağmur ve kar tarıma olumlu yansıyacak

2021 yılı Ocak ayında düşen toplam yağışların normal değerlerin üzerinde  olduğunu, yani arttığını belirten Şaylan, buna rağmen 4 aylık yağış ortalamasının önceki yıllara göre yüzde 25 daha az olduğunu anlattı.

Toprağın su içeriği arttı 

Şaylan, şubat ayında Türkiye'nin bir çok yerinde kar yağışının meydana geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Kar yağışlarıyla birlikte toprağın üzerinde kar birikti. Bu biriken kar da yavaş yavaş eriyecek. Su havzalarında bulunan kar yavaş yavaş barajları, gölleri, akarsuları ve yeraltı su kaynaklarını destekleyecek. Bu durum topraktaki su miktarını da arttıracak. Yağışlarla birlikte toprağın su içeriği arttı. Martta sıcaklıkların artmasıyla birlikte toprakta bitkinin yetişmesi için yeterli miktarda su oldu. Ama özellikle bitkilerin ihtiyacının artacağı mart, nisan ve mayıs aylarında yağışların olması bitki gelişimi için daha iyi olur. Düşen yağışlar, hem yerüstü ve yeraltı sularını, hem su depolama yapılarımızda biriktirilen suyu, hem de toprakta biriken suyu arttırıyor. Kar olarak düşen yağışlar özellikle ilkbahar aylarında eriyerek su kaynaklarımızı destekleyecektir. Kar ile birlikte yeraltı su seviyelerinin artmasının tarımsal ürünlere önemli katkısı olacaktır."



ABONE OL