Dolar $
32.58
%0.1 0.03
Euro €
35.06
%0.59 0.2
Sterlin £
40.64
%-0.07 -0.03
Çeyrek Altın
3956.71
%-0.03 -1.15
SON DAKİKA
GÜNDEM Pazartesi 18 Ocak 2021 08:26

TÜRK – ALMAN İLİŞKİLERİ

Almanya'da Angela Merkel'in yerine iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin 9'uncu genel başkanı olarak seçilen Armin Laschet, Türk dostu olarak tanınıyor. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, "Laschet ile çok yakın dostuz. Onun Merkel'in yerine CDU genel başkanı ve gelecekte Almanya şansölyeliğinin en büyük adayı olması Türkiye – Almanya – AB ilişkilerinin düzelmesinde önemli gelişme" dedi.

Türk – Alman ilişkileri

Sedat YILMAZ

Türkiye – Almanya ve Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde yeni bir döneme giriliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in iktidar ortağı partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) yeni genel başkanı Türk dostu Armin Laschet oldu.

Laschet, Türk iş adamı Şahinler Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin’le yakınlığıyla biliniyor. Şahin, “Laschet ile çok yakın dostuz. Onun Merkel’in yerine CDU genel başkanı ve gelecekte Almanya şansölyeliğinin en büyük adayı olması Türkiye – Almanya – AB ilişkilerinin düzelmesinde önemli gelişme” dedi.

Almanya’da “Türk Armin” diye de bilinen Kuzey – Ren Westfalya Eyaleti (NRW) Başbakanı Laschet, ilk turda delegelerin 992 geçerli oyunun 385’ini, ikinci turda ise 991 oyun 521’ini alarak CDU’nun 9’uncu genel başkanı olarak seçildi.

Merkel'in aday olmadığı CDU başkanlığı seçimlerine partinin dış politikaları sözcüsü Norbert Röttgen, KRV Başbakanı Armin Laschet ve Friedrich Merz adaylığını koymuştu. Röttgen ilk turda elenince ikinci turda Laschet ile Merz yarıştı. Merz ikinci turda 466 delegenin oyunu alabildi.

1994 yılına kadar Bavyera’da serbest gazeteci olarak çalışan Laschet, dönemin Federal Meclis Başkanı Rita Süsmuth’a danışmanlık 1994 – 98 arası Federal Meclis ve 1999 – 2005 yılları arasında Avrupa Parlamentosu’nda milletvekili yaptı. Laschet, 2011 yılında Hürriyet gazetesi Almanya baskılarında haftada bir sosyal konularda yazılar yazdı. Yazılarında Türk kadınını överek, kadınların Türkiye’de Almanya ve Avrupa’dan daha çok üst mevkilerde görevler aldığını sık sık dile getirdi.

armin-2

Ramazan’da iftar veriyor

Laschet, 2005-2010 yıllarında Kuzey Ren-Westfalya’da (NRW) Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığını üstlendi. Bu görev kapsamında eyalette yaşayan Türklerle yakın ilişki kuran Laschet, Türk-Alman dostluğuna önemli katkılarda bulundu. Laschet her ortamda Türkiye ile Almanya ve Avrupa arasında sıkı bağların kurulmasını savundu. 2019 yılında Düsseldorf’ta ‘Alman –Türk Ekonomi Günü’nde yaptığı konuşmada “Türkiye, Avrupa’nın muhtaç olduğu anahtardır” ifadesi Türk dostluğunu gösteren en önemli sözlerinden biri olarak biliniyor. Laschet, Ramazan günlerinde Türk dernekleri iftarlarına katıldığı gibi kendisi de iftar yemekleri veriyordu.

Irkçılığa karşı tavrıyla da tanınan Laschet, “Yerin altındaysanız meslektaşınızın nereden geldiği önemli değildir. Din, dil, milliyeti değil birbirinize güvenebilmeniz önemlidir. Asimilasyona karşıyım. Türk kökenli Almanlar da ülkede başarılı olsunlar. Herkesin dinini, dilini yaşama, konuşma ve koruma hakkı vardır” diyordu.

Laschet, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ve Almanya ile son dönemde yaşadığı siyasi gerilimde, taraflar arası diyaloğun devam etmesi yönünde görüş bildirmiş, Türkiye'nin NATO üyesi ve AB'nin komşusu olduğuna vurgu yapmıştı.

Laschet son olarak Kuzey – Ren Westfalya Eyaleti (NRW) Başbakanlığı görevini yürütüyordu. 59 yaşındaki Armin Laschet partide Merkel’in haleflerinden olsa da başbakanlıkta da halefi olup olmayacağı önümüzdeki süreçte belli olacak. Salgındaki performansıyla Sağlık Bakanı Jens Spahn ile kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik lideri Markus Söder’in de adı başbakanlık yarışı için geçiyor.

armin-i

Ünlü Türk işadamının yakın dostu

Almanya’da Angela Merkel’in yerine iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin 9’uncu genel başkanı olarak seçilen Armin Laschet, Türk dostu olarak tanınıyor. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, “Laschet ile çok yakın dostuz. Onun Merkel’in yerine CDU genel başkanı ve gelecekte Almanya şansölyeliğinin en büyük adayı olması Türkiye – Almanya – AB ilişkilerinin düzelmesinde önemli gelişme” dedi.

Laschet’in Almanya’da iktidarın ana ortağı CDU partisinin genel başkanı seçilmesini değerlendiren işadamı Kemal Şahin, delegelerin önemli bir çoğunluğunun oyunu alan Armin Laschet’in Şansölye Merkel’in partisi CDU’nun yeni genel başkanı olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Kemal Şahin, bu gelişmenin Türkiye -  Almanya ilişkileri için iyi neticeler doğuracağını bildirdi.

Türk dostu olan Armin Laschet ile birlikte önemli birçok projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan işadamı Kemal Şahin, “Kendisi benim de üniversiteyi okuduğum ve halen firmalarımın bulunduğu Almanya’nın Aachen şehrinden. Türk - Alman Gençlik örgütü TD – Platformu’nu birlikte kurduk. Danışma Kurulu’nda beraber çalıştık ve önemli mevkilere gelen insanlar yetiştirdik” bilgisini verdi.

Şahin, bakan danışmanlığı yaptı

Kuzey Ren – Westfalya Eyaleti’nde (NRW) Entegrasyon Bakanı iken Armin Laschet’in danışma kurulunda görev yaptığını dile getiren işadamı Kemal Şahin, “Hannover’ın Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Armin Laschet’in yanında olan Serap Güler de Entegrasyondan Sorumlu Bakan rolünde. Dolayısıyla Türk ve yabancıların yükselmesine katkı sağlayan, göçmenlere yakın olan bir insan ve benimde değerli bir dostum. CDU’nun başına böyle birinin seçilmesi çok önemli” diye konuştu.

Armin Laschet’in CDU’nun genel başkan seçilmesiyle konservatif Alman toplumunun yabancılara ve özellikle Türklere bakışının değişeceğinin altını çizen işadamı Kemal Şahin, “Dolayısıyla yeni süreçte hem Türklerin ve Almanların birbirini daha iyi anlayacağı hem de Türkiye - Almanya ilişkilerinin daha iyi ve olumlu olacağını düşünüyorum” dedi.

 Türkiye’ye negatif bakmıyor

Armin Laschet’in 1 milyon Türk’ün yaşadığı NRW’nin Başbakanı olduğunu anımsatan Kemal Şahin, “En çok Türk kökenli girişimci orada. Nüfusun yüzde 25’i yabancılardan oluşuyor. Dolayısıyla bence şansölye seçilirken de yabancıların oyu ilk olarak CDU’ya doğru kayacak” diye konuştu.

Armin Laschet’in, yabancılara daha olumlu bakan, entegrasyonu destekleyen ve Türkiye’ye negatif bakmayan bir politikacı olduğunu dile getiren Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, “Gelecekte Federal Başbakan, yani Şansölye olma olasılığı çok yüksek. 8 ay sonra belki büyük ihtimalle Merkel’in koltuğuna oturup Şansölye olacak. Bu durum aynı zamanda bizim Avrupa’ya da yaklaşmamızı sağlayacak. Almanya ekonomisiyle, siyasetiyle Avrupa’nın belirleyicisi büyüklükte bir üyesidir. Avrupa da işimiz kolaylaşacak” şeklinde konuştu.

Hem Almanya’da hem Türkiye’de Armin Laschet ile birçok kez bir araya gelerek, çok güzel işler yaptıklarına dikkat çeken Kemal Şahin, “Umarım gelecekte başbakan, yani şansölye olur ve Türkiye - Almanya ilişkileri, Avrupa ilişkileri de çok iyi bir noktaya gelir. Bu iki ülkenin de faydasınadır. Biz de elimizden geleni yapacağız. Sayın Armin Laschet’i kutluyor, hayırlı olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin (sağda) Armin Laschet (solda) ile Almanya’da birlikte önemli birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Kendisi benim de üniversiteyi okuduğum ve halen firmalarımın bulunduğu Almanya’nın Aachen şehrinden. Türk - Alman Gençlik örgütü TD – Platformu’nu birlikte kurduk. Danışma Kurulu’nda beraber çalıştık ve önemli mevkilere gelen insanlar yetiştirdik. Kendisinin bakanlığı sırasında danışma kurulunda yer aldım” dedi.

Angela Merkel’in yerine CDU’nun yeni Genel Başkanı seçilen Armin Laschet’in Türk dostu ve yabancıları destekleyen, ırkçılığa karşı tavırlarıyla takdir toplayan bir kişi olduğunu vurgulayan işadamı Kemal Şahin, partisinde delegelerin önemli bir çoğunluğunun oyunu alan mümtaz kişiliğe sahip Laschet’in Türk-Alman ilişkilerine bundan sonra da büyük destekler sağlayacağını söyledi. Kemal Şahin, bu gelişmenin Türkiye -  Almanya ilişkileri için iyi neticeler doğuracağını bildirdi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR