Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Döviz Çarşamba 12 Ağustos 2020 03:08

TARİHİ REKORDAN GERİLİYOR

Dolar/TL hafta başında sert yükselişle 7.3650 seviyesindeki tarihi rekoru gördükten sonra TCMB'nin dün de kuvettlendirmeye devam ettiği sıkılaştırma adımlarının desteğiyle 7.20'ye doğru geriliyor.

Tarihi rekordan geriliyor
Dolar/TL hafta başında sert yükselişle 7.3650 seviyesindeki tarihi rekoru gördükten sonra TCMB'

TL'de yaşanan sert değer kayıplarının bu hafta itibarıyla durması TL cinsi diğer yatırım araçlarına da yansıyor. Dün CDS 600 puandan 550 puanın altına kadar gerilerken BIST 100 endeksi günü %3.2, bankacılık %6.5 civarı kazançla tamamladı.

Türkiye'ye yönelik fiyatlamalarda iyimser seyir Merkez Bankası'nın geçmişte de bir çok kez kullanılan ve piyasa tarafından örtülü faiz artışı olarak da adlandırılan likidite sıkılaştırması ile birlikte geldi.

Bankacılar TCMB'nin yanı sıra mevduat ve kredi faizlerinin de artırılması, aktif rasyosunun gevşetilmesi, yabancı bankalara swaplarda sınırlamanın sadece belirli alanlarda olsa da gevşetilmesi gibi bir arada atılan adımların ve küresel risk iştahındaki canlı seyrin piyasada son dönemdeki satış baskısını kırdığını belirtiyorlar.

Bankacılar özellikle mevduat faizlerindeki yükselişin döviz cinsi mevduata yönelme eğilimini sınırlamak açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.

TCMB'nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının TL mevduat getirisi elde edememesi nedeniyle dövize, altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eğilimi dikkat çekmişti.

Yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatları sadece iki haftada 9 milyar dolar artarak 204 milyar dolardan 213 milyar dolar ile yeni tarihi zirveye yükseldi.

Piyasada bundan sonra sıkılaştırmanın miktarını ardından da kalıcılığını izleniyor. Sıkılaştırmanın miktarı için TCMB'nin önümüzdeki hafta %11.25 GLP kullanıp kullanmayacağı takip edilirken kalıcılık için ise TCMB'nin 20 Ağustos'ta yapacağı PPK toplantısında sıkılaştırmayı politika faizine yansıtıp yansıtmayacağı izleniyor.

Dolar/TL 7.3650 seviyesindeki tarihi zirvenin altında seyrediyor. Kur saat 0832'de 7.2100/7.2210 seviyesinde işlem gördü.

TCMB dün açıkladığı üzere likidite sıkılaştırmasını kuvvetlendirerek bir adımı daha bugün devreye alıyor.

Bankacılar ilgili adım ile birlikte %7.25 seviyesindeki fonlamanın bugün itibarıyla ortadan kalkacağını, fonlama maliyetinin de böylece politika faizinden "daha yukarı" daha hızlı taşınacağını belirttiler.

Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB'nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34'e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla %8.38'e yükseltti.

Bankalararası piyasada fecelik faizler %9.75'te oluşurken bu ortalama fonlama maliyetinin de kısa sürede bu seviyeye doğru yükseleceği beklentisini yansırıyor.

Düşük faiz politikasının bir sonucu olan yabancı döviz çıkışlarını ve lokal döviz talebini desteklemek adına kamu 2019'dan beri 110 milyar doları aşan döviz arzı yaratmıştı.

Bu politikaların bir sonucu olarak ise rezervler piyasanın sorguladığı seviyelere geriledi. Piyasada faiz artışı beklentileri oluştu. Yeni kaynak olmaksızın bu politikanın mevcut rezervlerle ve mevcut faiz seviyeleriyle sürdürülemeyeceği yönünde kuvvetlenen piyasa beklentileri kurdaki yükselişin ana sebebi oldu. Ekonomi yönetimi son adım ile faiz politikasında değişikliğe gitti.

Öte yandan piyasalarda Akdeniz'de devam eden sondaj çalışmalarının AB ile ilişkilerde yarattığı gerilim ile Suriye Libya, ABD ilişkileri de takip edilmeye devam ediliyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR