Dolar $
32.58
%0.19 0.06
Euro €
34.97
%-0.02 -0
Sterlin £
40.77
%-0.07 -0.03
Çeyrek Altın
4013.94
%0.54 21.45
SON DAKİKA
Döviz Perşembe 18 Şubat 2021 18:30

GÜÇLÜ SEYREDEN EURO ENDİŞE YARATIYOR

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 21 Ocak'taki para politikası toplantısının tutanakları euro bölgesinde enflasyonun hâlâ ECB'nin hedef seviyesine çok uzak olduğunu ve güçlü seyreden euroya dair endişeler olduğunu gösterdi.

Güçlü seyreden Euro endişe yaratıyor

ECB geçen ay para politikasında değişikliğe gitmedi ancak koronavirüs vakalarında son zamanlarda yaşanan artışın euro bölgesinin toparlanmasına risk teşkil ettiğini ve toparlanmanın gecikmesine neden olabileceğini belirtti.

ECB'nin son toplantısından bu yana gelen veriler, ekonominin 2021'e beklenenden daha zayıf bir başlangıç yaptığına işaret etti. Aşılamanın yavaş ilerlemesi ve ülkelerin tecrit önlemlerini sıkılaştırması sonucu hizmet sektörünün büyük kısmı iş yapamadı.

ECB tutanaklarında, "Euro bölgesi mali durumuna ve enflasyon görünümüne olumsuz etkileri olabilecek kurda yaşanan gelişmelere dair endişeler dile getirildi... Para politikasından yoğun destek sağlanması hayati önem taşımaktadır" denildi.

ECB yetkilileri tahvil getirilerindeki artış konusunda ise endişe beyan etmedi ve enflasyon için düzeltildiğinde tahvil getirilerinin tarihi dip seviyelere yakın seyri sürdürdüğüne dikkat çekti.

Tutanaklarda, "Nominal tahvil getirilerinde yaşanan her artışın finansal koşullarda dayanağı olmayan bir daralma olarak yorumlanmaması ve para politikası kanalıyla bir tepki verilmemesi gerektiği görüşü korundu" denildi.

Canlandırma önlemlerini Aralık ayına kadar uzattığı ve borçlanma maliyetlerini düşük tutmasını sağlayacak kaynağa sahip olduğu için ECB yakın zamanda para politikasını daha da gevşetecek adımlar atmaya ihtiyaç duymuyor.

ABONE OL