Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Perakende Cumartesi 16 Mayıs 2020 02:16

E-TİCARETİ POZİTİF ETKİLEDİ

Covid-19 pandemisinin yarattığı radikal değişimler, tüketici alışkanlıklarına yansımaya devam ediyor. Sosyal mesafe kuralları gereği alışveriş merkezlerinin, teknoloji, spor ve giyim mağazalarının büyük bir kısmının kapalı olması nedeniyle tüketiciler, ihtiyaçlarının çoğunu online olarak karşılıyor. Temassız ödeme seçeneği ve zaman-mekan kavramını ortadan kaldırmasıyla da tüketicinin ilk tercihleri arasına giren online alışveriş ile tüketici alışkanlıkları da değişiyor. Nasa İletişim Üst Yöneticisi Mehmet Hayrettin Yılmaz, süreci iyi yöneten e-ticaret firmalarının pandemi sonrasında da ticaret hacimlerini artıracağını dile getiriyor.

e-ticareti pozitif etkiledi
Covid-19 pandemisinin yarattığı radikal değişimler, tüketici alışkanlıklarına yansımaya devam ediyor

Evlerimizde kalarak pandemiyle başa çıkmaya çalıştığımız şu günlerde, virüsün etkilediği standartlarına bağlı olarak tüketici alışkanlıkları da değişiyor. Pandemi öncesinde de giderek ivme kazanan e-ticaret sektörü salgınla birlikte adeta altın çağını yaşıyor.

Yeni normal sosyal hayatın şartlarına ufak ufak ayak uydurmaya başladığımız dönem içerisinde online satışın pazarın hakimi olacağını dile getiren Nasa İletişim Üst Yöneticisi Mehmet Hayrettin Yılmaz, ilerleyen günlerde geleneksel alışveriş yöntemini tercih eden tüketiciler sayesinde offline alışverişin de kademeli olarak artacağını ifade ediyor.

Depo sorumlularına ihtiyaç artacak, kendi dijital dönüşümünü yaratan firmalar kalıcı olacak

Türkiye’nin büyük e-ticaret firmalarına ürün tedariği sağlayan Nasa İletişim Üst Yöneticisi Mehmet Hayrettin Yılmaz, her geçen gün büyüyen e-ticaret sektörünün istihdam alanı yaratacağını belirtti. Mehmet Hayrettin Yılmaz, “E-ticaretin birbirinden farklı dinamikleri var. Bu dinamikler paraleline yazılımcı, depo sorumlusu, tüketici-tedarikçi iletişimini sağlayan arkadaşlarımız ve daha birçok adımda personel ihtiyacı ortaya çıktı. İş yerleri kapanan ya da ücretsiz izne çıkartılan emekçiler de bu alana yoğunlaştı” dedi.  Yılmaz,  pandemi döneminden önce kapanan iş yerlerinin online kanallar üzerinden satış pratiğine geçtiğini ve e-ticaret sektöründe faaliyet göstermeye başladığını söyleyerek şu tavsiyelerde bulundu:  “Bugüne kadar alışılmışın dışında bir süreç yaşayan firmalar, ellerindeki ürünleri tüketiciyle buluşturmak adına online kanalları tercih etti. Kimi firma sahibi pandemi sonrasında da çalışmalarına bu şekilde devam edeceğini söylüyor. Tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki bu süreci iyi yöneten ve kendi dijital dönüşümünü yaratan firmalar kalıcı olacak. Bu dönemde tüketicinin ihtiyacına olabildiğince hızlı cevap vermek, ürünü en kısa sürede hatasız ve kusursuz şekilde teslim edebilmek oldukça önemli.”

E-ticarette ürün çeşitliliği artacak

Hayatı kolaylaştıran online alışverişin birçok avantajı bulunduğuna, zaman ve mekan kavramını ortadan kaldırarak tüketiciye kolaylıkla alışveriş imkanı sunduğuna dikkat çeken Yılmaz,  “Özellikle koronavirüs sürecinde gördük ki alışveriş için saat kısıtlaması yok ve en önemlisi minimum temas ile ürününüzü satın alabiliyorsunuz. E ticaret, bu açıdan da tüketicinin vazgeçilmezi olarak giderek büyüyen bir sektör haline geliyor. Bununla birlikte en önemlisi tüketicinin her ihtiyacına cevap verebilmek. Bu anlamda ürün çeşitliliğinin artacağını öngörüyoruz” dedi. Nasa İletişim olarak yukarı yönlü hareket eden satış grafiğini korumak adına ürün çeşitliliğini ve stok durumunu iyileştirme çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Yılmaz, “ Bu süreçte evde vakit geçirmenin de etkisiyle küçük ev aletleri ve hobi ürünlerinin satışında ciddi bir artış oldu. Ancak sağlık bakanımızın da açıklamalarıyla yeni normale alışmaya başlayacağımız önümüzdeki günlerde tüketicinin ihtiyaçlarının buna paralel olarak tekrar değişeceğini tahmin ediyoruz. Bizler de bu anlamda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek tüketicimizin ihtiyacına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR