Dolar $
32.56
%0.14 0.04
Euro €
34.94
%-0.1 -0.03
Sterlin £
40.74
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
4004.1
%0.3 11.74
SON DAKİKA
KİTAPLAR ARASINDA Perşembe 14 Ocak 2021 12:12

BÜYÜKLERLE YENİDEN NASRETTİN HOCA

Yazar: Nazmi Ağıl Vakıfbank Kültür Yayınları

Büyüklerle Yeniden Nasrettin Hoca

VakıfBank Kültür Yayınları’nın (VBKY) yayımladığı “Büyüklerle Yeniden Nasrettin Hoca”, sözlü anlatı geleneğimizin ve milli kültürümüzün önemli isimlerinden Nasrettin Hoca’nın fıkralarını şiirlerle okura sunuyor.

Usta çevirmen, şair, Doç. Dr. Nazmi Ağıl’ın kaleme aldığı kitaptaki şiirlerde mizah, ironik anlatım ve günümüze yapılan göndermeler iç içe geçiyor. Dilimizin zenginliğini ortaya koyan bu şiirler, kuşaktan kuşağa taşınan fıkralara yeni bir form kazandırıyor. 

Naif güldürüler

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1996 senesini Nasrettin Hoca yılı ilan etti. Nasrettin Hoca adına her yıl üniversiteler ve eğitim merkezlerinde konferanslar gerçekleştiriliyor. Düzenlenen festivallerde Hoca kılığına bürünen bir aktör Akşehir Gölü’ne yoğurt çalıyor. Televizyon kanallarında Hoca’nın fıkraları animasyonlarla ekranlara geliyor... “Böylece çocuklar bu milli değerimizi az çok tanımış oluyorlar” diyen Ağıl, şunları söylüyor: “Fakat kaç yetişkini bu fıkraları okurken gördünüz? Ya da uzun çabalar sonucu bir araya getirilen yüzlerce fıkradan kaç tanesini biliyorsunuz? Bu sorulara pek çoğumuzun arzu edilen yanıtları veremeyeceğini tahmin ediyorum. Ama şaşırtıcı değil, çünkü bu fıkralar ülkemizde daha çok çocuklara dönük olarak hazırlanıyor ve bu yüzden erken yaşlarda tanışılıp, büyüdükçe arkada bırakılması gereken naif güldürüler olarak hafızlarda yer ediyor.”


ABONE OL