Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
ÇALIŞMA YAŞAMI VE SENDİKALAR Salı 19 Mart 2019 02:42

BU YIL 2.5 MİLYON İŞSİZİMİZE MUTLAKA "İŞ" BULMALIYIZ

Üretimin giderek düştüğü, işsizliğin ve enflasyonun yükseldiği bu dönemde millî bir görev olan istihdam vatan sevdalılarını bekliyor. Siyasî irade ve iş dünyası tüm imkânlarını seferber ederek yerli üretim yaklaşımıyla resmî rakamlarla 5 milyona giden işsizliği bir an önce önlemeli, özellikle gençlere iş kapılarını ardına kadar açmalı

Bu yıl 2.5 milyon işsizimize mutlaka "iş" bulmalıyız
Üretimin giderek düştüğü, işsizliğin ve enflasyonun yükseldiği bu dönemde millî bir görev olan istih

SEDAT YILMAZ

• Yapılacak birinci iş; yapısal reformları unutmadan Türkiye’yi ve bölgesini doyurabilecek kapasiteye sahip olan tarımda, sanayi 4.0’a koşan sanayide ve madencilikte, bacasız fabrika dediğimiz hizmet sektörünün baş aktörü turizmde, enerji açığımızı minimize edecek tüm alanlarda, lojistik olarak deniz, hava, kara ulaşımında, iletişim ve bilişimde yerli kaynaklarımızı sonuna  kadar yeniden harekete geçirmek, reel sektörü tamamen ayağa kaldırmak ve millî ekonomiye yeniden dönmek 

 

• Böyle hassas bir dönemde yerli kaynaklara dönüşte sermayeyi, reel sektör ile buluşturmak da ikinci büyük iş. Kalkınma, katılım, geleneksel bankacılık sektörü ve melek yatırımcıların üreten girişimci kesimle “fakatsız, amasız, lâkinsiz” bugün tüm imkânlarıyla bir araya getirilmesi ülkenin en büyük millî menfaati. Ekonomiyi düzlüğe çıkarmada siyasî erkin elbette ciddi etkisi var. Ancak asıl müspet etki iş dünyasının ve iş insanlarının fedakârlığı, dinamizmi ve girişimcilik ruhu olacak. 

 

Türkiye’nin bugün ekonomide en önemli mes’elesi; üretmek ve buna bağlı istihdam sorunu. Küresel ekonominin daraldığı ve söz konusu daralmalardan Türkiye’nin de olumsuz etkilendiği bu dönemde her şeyi bir kenara koyup yapılacak birinci iş; yapısal reformları unutmadan Türkiye’yi ve bölgesini doyurabilecek kapasiteye sahip olan tarımda, sanayi 4.0’a koşan sanayide ve madencilikte, bacasız fabrika dediğimiz hizmet sektörünün baş aktörü turizmde,  enerji açığımızı minimize edecek tüm alanlarda, lojistik olarak deniz, hava, kara ulaşımında, iletişim ve bilişimde yerli kaynaklarımızı sonuna  kadar yeniden harekete geçirmek. 

Böyle hassas bir dönemde yerli kaynaklara dönüşte sermayeyi, reel sektör ile buluşturmak da ikinci büyük iş. Kalkınma, katılım, geleneksel bankacılık sektörü ve melek yatırımcıların üreten girişimci kesimle “fakatsız, amasız, lâkinsiz” bugün tüm imkânlarıyla bir araya getirilmesi ülkenin en büyük millî menfaati. Ekonomiyi düzlüğe çıkarmada siyasî erkin elbette ciddi etkisi var. Ancak asıl müspet etki iş dünyasının ve iş insanlarının fedakârlığı, dinamizmi ve girişimcilik ruhu olacak. 

ÖNCEKİ SEFERBERLİKLER BAŞARILI OLDU

Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İş-Kur, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve tüm iş dünyası 2017 ve 2018 yıllarında başlattıkları istihdam seferberliğinde kısa sürede ciddi bir ilâve istihdam gerçekleştirmişti. Yeni başlatılan 2,5 milyonluk istihdam da yeni bir seferberlik. İşin âcil tarafı var. Sürdürülebilirlik için ise sürekli iş ve istihdam üreten velut bir ekonomiyi tesis etmeyi unutmadan sürdürülebilirliği de fazla tartışmadan kolları sıvama zamanı. İşsizliğin kaynağını oluşturan genç işsizlere gereken iş imkânı oluşturulmalı ki, istihdam sorunu hafifletilebilsin… İşsizlik Fonu’nun seferberliklerde reel ve şeffaf şekilde kullanılması da göz ardı edilmemeli.

MİLLÎ EKONOMİYE DÖNÜŞÜN SİNYALİ

Resmî işsizliğin 2018’de yüzde 13,5’lara dayandığı ve 2019 yılı ilk çeyreğinde de işsizlik rakamlarının yüzde 15’lere ulaşacağı bir dönemde kamu/özel sektör eliyle başlatılan istihdam seferberliğine; Türkiye’nin yeniden millî ekonomiye dönüşünün bir sinyali olarak bakmak lâzım.

Tüm Türkiye’de 2,5 milyon işsizi bir yılda eritmek kolay bir iş değil. Hesaplamalara göre, yıllık yüzde 5 büyüme ülkemizde 900 bin kişiyi iş sahibi yapıyor. 2,5 milyon işsizi istihdam edebilmek için Türkiye’nin bu yıl ve önümüzdeki birkaç yıl olması mümkün olmayan en az yüzde 15 gibi bir büyüme gerçekleştirmesi gerekiyor. 

İşte iş dünyasının fedakârlığı ve vatan sevgisi burada devreye girmeli. Atölyesinden büyük işletmelerine kadar en az 1’er kişilik istihdamla bu yıl istenen 2,5 milyon istihdam gerçekleştirilmeli ve başlatılan mevcut kampanya çalışma hayatı tarihine altın harflerle yazılmalı.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR