Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Yeni ürün GES'in piyasaya etkisi ne olacak

14 Haz 2022

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Cuma günü duyurduğu Gelir Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri (GES) hakkında Bakan Nureddin Nebati Açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati"20 Aralık'tan bu yana uygulamakta olduğumuz KKM'ye ilaveten GES'in ihraç edileceğini açıkladık. GES'ler bireysel yatırımcılara yönelik. 15 Haziran'dan itibaren talep toplanacak. Yıllık bileşik getiri yüzde 23.04 olacak. GES'lere konu olan KİT'lere aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sağlayacak." dedi.

Yeni bir ürün ile karşı karşıyayız. Aralık ayında çıkarılan KKM ürünü ciddi yükseliş gösteren dolar kurunu aşağı çekmeyi başarmıştı. Çünkü ürünün iç detayında yer alan döviz kurundan koruma detayı yatırımcılara cazip gelmişti. 

Üzerinden altı ay geçmesinin ardından devletin ihracat hedefli politika sayesinde maalesef dolar kuru tekrar aralıkta yapmış olduğu zirve noktalarına tekrar geldi. 

İhracat hedefli politikada, ihracat yaparken ithalata muhtaç bir ülke konumundayız. İthalat rakamlarında son altı ayda gerçekleşen yükselişlerde bu söylediğimizi destekler nitelikte. İhracat rakamları ile ithalat rakamları da çok hızlı bir şekilde yükseliyor. 

İthalat yapmak için ise dövize ihtiyacınız var. İşte bu ithalat işlemi için gerekli olan dolar, dolara olan talebi artırdı. Bu yüzden son altı ayda döviz kuru tekrar tepe rakamlarına yükseldi. 

Döviz kurundaki yükseliş dolaylı olarak ülkemizdeki enflasyonu körükleyen ana etken olarak görüyoruz. Son bir yılda %73,5 olarak açıklanan resmi enflasyon verisi de bunu destekliyor. 

Yeni çıkarılan Gelir Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri (GES) 15 Haziran’dan itibaren talep toplamaya başlayacak. Bunun öncesinde Merkez Bankası tarafından duyurulması neticesinde KKM gibi döviz kurunda bir gerileyişe yol açmadı. Çünkü detayları açıklanmamıştı. 

Ertesi gün açıklanan detaylarda yıllık %23 getiri sağlayacağından bahsedildi. Bu açıklama piyasa tarafından şu anda cazip olarak görülmedi. Döviz kurunda herhangi bir gerilemeye yol açmadı. Anlık olarak indi ve tekrar eski seviyesine yani 17,15 TL seviyesinde tutunuyor. 

15 Haziran’dan itibaren piyasa bu enstrümana nasıl tepki verecek merak konusu. İlk izlenim çok da olumlu karşılanmadığı yönünde. 

Bankaların mevduatlara uyguladığı faiz oranı %19-20 aralığında olduğu piyasada %23 getiri sağlayan bir ürün aslında yatırımcılar için cazip. Fakat içinde bulunduğumuz ortam enflasyonist bir ortam olmasından dolayı yatırımcıları tedirgin eden bir durum söz konusu. 

Yatırımcılar enflasyon karşısında kendini korumak istiyorlar. Bu da gayet normal bir davranış. 

KKM’den çıkacak olan yatırımcılar bakalım GES ürününü talep edecekler mi. Önümüzdeki hafta paranın değişiminin takibi çok merak uyandırıyor. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları