Dolar $
32.49
%-0.17 -0.05
Euro €
34.93
%0.29 0.1
Sterlin £
40.6
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
3992.47
%0.87 34.17
SON DAKİKA
Son Yazıları

Yeni çağı kapatıp yeşil çağı açıyorum…

10 Kas 2021

Devirler açılıyor devirler kapanıyor. Milyonlarca yıllık evrenin ömrüne insanlık için büyük, evren için küçük çizikler ilişiyor. Evrim teorisi insanlık için kötü haberlerle gelse de evrenin evrimi için dönüşüm devam ediyor. Felaket dediklerimiz, iklim değişikliği her biri evrimin küçücük mihenk taşları.

3021 yılında Marslı arkeologlar dünyaya yaptıkları ziyarette 2021 yılına ait bulgular elde edip yeni çağın kapanışına tanık oluyorlar. Onlara göre tarihin sıfır noktası dünya gezegeni. Yakın çağın kapanma nedeni rasyonellikten uzaklaşan insan türü. Bin yıllık gelecekten geri dönüp meseleyi anlatayım.

Yazının icadıyla ilk çağı açıp gök kubbenin altında söylenmedik laf bırakmadık ta ki Kavimler göçüne kadar.  İstanbul’un fethiyle kapattığımız Ortaçağ dillere destan zulümleriyle yeri göğü inletti. Yeni çağ bereketiyle gelirken Fransız ihtilali onu da kapattı. İnsanlık çağ beğenmez oldu. Yakın çağ derseniz epi topu 1789’dan beri sallanıp duruyor olmadık hezeyanlarla.  Sanayi devrimi, bilişim, teknoloji, covit derken çağ açma kapama işleriyle ilgilenmez olduk.

Gelecek çağını açtım

Hal böyle olunca “gelecek çağını” açmak bana düştü, Elon Musk, Bill Gates’de bana yardımcı oldu elbette. Açtığım çağın adı; gelecek çağı, rengi yeşil, hem de süt yeşili. Süt gibi püripak edecek her şeyi.

İçinde ne var?

Yeşil büyüme, yeşil akıl, yeşil ticaret, yeşil yalnızlık, yeşil teknoloji veee bak yeşil yeşil…

Odun dışı ürünler, tıbbi aromatikler, mantarlar, balta girmemiş ekosistemler, her biri gelecek çağının tarımsal ürünleri. Geleceğin sofralarında yeşil ticarete konu olan, yeşil enerji ile üretilmiş, yeşil ambalajlara sarıp sarmalanmış gıdalar, gıda endüstrisi. 

Gelecek çağında kimler var olacak?

Azı çok yapanlar,

Değer katanlar,

Marka yaratanlar,

Fon yaratabilenler,

GSYİH’ya katkı sunanlar,

12 bin yıllık ortak tat belleğini taşıyan insan türüne, anlam /lezzet yaratanlar.

Geleceğin gıdalarını üret

Anadolu’ya git yerel tahılları hasat et, tıbbi aromatiklerle buluştur teknolojiyle fonksiyonel gıdalar yarat. Tüm süreçlerde yeşil enerjiyi kullan, teknolojiyi baş tacı et, teknolojiden korkulmayacağını göster. Geleceğin gıdalarını üret; o ürünler tıpış tıpış ihracata gider, raflara çıkar, kasalardan dıt dıt geçer. Gelsin döviz, gelsin refah, kazansın memleketim. 

Demem o ki; evrenin evrimi hala devam ediyor. Milyonlarca yıl olduğu gibi “doğal seçilim” ile bazı türler / bazı bireyler daha avantajlı. Güçlüler daha kolay ayakta kalıyor, türünü geleceğe taşıyor. Onlar için; evrenin evrimi bir son değil, fırsatlarla dolu yeni başlangıç. Evrenin sırrı; değişime karşı “türlerin adaptasyonu.” İnsanlık; gelecek çağın üretim, tüketim ve değerlerine uyum sağladığı sürece ayakta kalacak. Bize düşen 2021 yılını “karar yılı” ilan edip rasyonel akılla / yürekle buluşmak.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları