Dolar $
32.57
%0.12 0.04
Euro €
34.77
%0 0
Sterlin £
40.52
%-0.24 -0.1
Çeyrek Altın
4065.9
%-0.03 -1.4
SON DAKİKA

Umudu getiren bilinç

Doğruluğun iyiliğin ölçüsü; küçüğü büyüğü olmaz. Sahilde, kumsala vuran deniz yıldızlarını suya atan çocuk öyküsündeki gibi. N'apıyorsun, sorusuna, deniz yıldızlarını kurtarıyorum, diyen çocuğun öyküsü.

-Okyanus kıyısındayız, bu kadar çok deniz yıldızı kumsala vurmuşken, senin çabanla ne fark eder?

Bir deniz yıldızını alır eline, fırlatırken suya yanıt verir çocuk; bunun için fark etti!

Bu vizyon, dünyadaki iyiliğin en önemli motivasyon kaynaklarındandır. Süper güç ABD’yi ayakta tutan dinamikler arasında, yıllık 200 milyar doları aşan charity (hayır işleri) ekonomisi de yer alır. 

Dünyayı sürdürülebilir kılmak için, büyük bir sorumlulukla üretilen faaliyetler bu açıdan da değerlendirilmeli. Küçük, büyük ayrımına girmeden; her ölçekte değerli olduğu bilinerek ve desteklenerek. Zaten bu nedenle, küçük sanılan kimi oluşumlar, dev adımlara dönüşüyor. Dev adımlar, büyük koşular ile yarını düzenliyor, gözlüyor, dönüştürüyor, oluşturuyor. Sektörlerinin öncü şirketleri, iletişimde de pazarlamada da, söylemlerini bu öncelikli kavram üzerine inşa ediyor.

 “Geleceği Tasarlar” diyen Arçelik, gezegenimizi, yaşamımızı, işimizi iyileştiren teknolojiler başlıklarıyla üretimine yön veriyor. 8 yılda, 10 milyon hanenin kullanımına eşdeğer, su tasarrufu sağladığını açıklamıştı.Sürdürülebilirlik raporunda, küresel üretim operasyonlarında, %69 oranında yeşil enerji kullandığını açıklaması bir başka önemli ayrıntıdır. 2050 sıfır karbon hedefi için de çalışmaktadır. 

Keza, Zorlu Holding’in 2018’de başlattığı  Kıvılcım Hareketi; bugün 10 bin gönüllülük saatini geride bıraktı. 2 binden fazla gönüllü ile “eşitsizliklerin azaltılması” ve “çevre” odaklı projeleri hayata geçirdiler. Ortak hedef, sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla (SKA) buluşuyor elbette: daha iyi ve herkes için yaşanabilir bir dünya!

Zorlu Enerji, "Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi" ile aldığı ödülün gururuyla, yeni projelere girişiyor. İklim krizi konusunda farkındalık yaratmak için hayata geçirdiği ve 2030'a kadar 1,2 milyon fidan dikimi gerçekleştirmeyi hedefleyen projesi, gönüllüğü de önde tutuyor.

Zorlu Holding, tüm SKA için gönüllülük, küçük yaşlarda başlamalı diyor. Buna destek niteliğinde uygulama Borusan Holding’ten geliyor; Yuvam Dünya Derneği ile işbirliği içinde “İklim Şampiyonları” projesi hayata geçiriliyor. Hedef, çocuklara iklim bilincini aşılamak.

Koç Holding, bünyesindeki 8 büyük şirket ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nu destekliyor. Arçelik, Aygaz, Ford Otosan, KoçFinans, Tofaş, Tüpraş, Türk Traktör ve Yapı Kredi aynı çabada buluşuyor: kadın ve kız çocuklarına yönelik fırsat eşitliğinin sağlanması. 

Aynı alanda kadın çiftçilere 35 milyon TL’lik değer yaratacak bir proje açıklanıyor. Yıldız Holding, kadın çiftçilere 3 yıl boyunca doğrudan alım garantisi veriyor. Yıldız Holding Kadın Platformu, Türkiye genelinde kadınların iş yaşamında daha görünür olmaları amacıyla başlatılan bir oluşum. Tarımın Kadın Yıldızları projesini, bakanlık da destekliyor.

Kibar Holding, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını önceleyerek, beş gün olan babalık iznini 14 güne çıkardık, diyor.

Akkök Holding, dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi BM Global Compact üyesi olarak Küresel İlkeler Sözleşmesine imza atıyor.

Her sektör, Birleşmiş Milletlerin belirlediği, UNDP’nin öncülük ettiği sürdürülebilir kalkınma amaçlarını içselleştiriyor. Önce devletler imza attı, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası, gönüllülerle buluştu, zenginleşti. Dünyayı, berbat bir krize insan soktu, doğru; ama bu sorumluluğun bedelini öderken yarın için ortak çaba bilinci, güçlenerek büyüyor. Umudun kaynağı da budur!

********** *****************

Arda Turan polemikleri

“İftiranın yakışanından kork”  diye bir söz vardır. Gerçek olmasa da, uydurma olduğu bilinse dahi, muhatabını zedeleyen içeriklerdir. Dijital medyada bir söz uyduruldu Arda Turan’ın ağzından “Orhan Veli Gencebay” adı onun ağzından çıkmış gibi yazılar yazıldı; dalga geçmeler, aşağılamalar birbirini takip etti… Arda Turan’ın zekasını küçümseme gafletinde bulunanlar, yine önce hüküm verdiler, sonra yargılamaya başladılar. Olmadı, çünkü bu, iftiranın yakışanı örneği bile değildi... Hataları, yanlışları vardır. Ama hepsinin önüne geçecek yeteneği ve yaşadıklarıyla ile Türk spor tarihine damgasını vurmuş isimlerden biridir Arda Turan. Biz bu süreçte şunu bir kez daha gördük ki dijital medya suçlamaları ve karalamaları, sonsuz kez yinelenecek. “Sınırsız sorumsuzluk alanı” fikri kaybolmadıkça başka değerler de yıpratılacak. Bu alanda zayi zeka mesaisinin faydalı işlere yönlenmesi dileğimle… 

*** *** ***

Futbola kadın eli

Avrupanın futbolda beş büyükler diye adlandırılan ligleri İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya’dır. Rusya’yı saymazsanız,  ekonomik ve kültürel olarak öncülükleri futbola da yansımıştır. Şimdi sıkı durun; önümüzdeki sezon bu beş büyük ligin ikisini kadınlar yönetecek. Almanya’da, geçtiğimiz yılın Aralık ayında görevi devralan Bundesliga’nın kadın CEO’su Donata Hopfen, bir başka kadın yönetici için ışık oldu belki de. İngiltere Premier Lig CEO’su olarak yine bir kadın spor yöneticisi göreve başlıyor: Allison Brittain.

Donata Hopfen, dünyanın sayılı danışmanlık şirketlerinden biri, Accenture’de 3 yıl çalıştıktan sonra, Bild Grubu’na geçmiş, 2014’te Bild’in dijital yayınlar CEO’su olarak atanmıştı. 

Allison Brittain de, Lloyd Banking Group’ta perakende bankacılık başkanlığı yaptıktan sonra Whitbread’in CEO’su olarak görev yapmaktaydı. 

Biri 45, diğeri 57 yaşında. İş dünyasının iki kadın yöneticisi, dünyanın en büyük futbol liglerinin bir numaralı yöneticileri.  Erkek futbolunun Almanya ve İngiltere CEO’ları.

“Futbolu futboldan gelenler yönetsin” savıyla yıllarca önümüzde yürüyenler de fark etmişlerdir sanırım. Ben, yöneticilik vasıflarının ayak becerisi ile ilişkisini anlayamayanlardanım. Her iki yöneticinin üçer yıllık görev sürelerinin sonunda, son derece önemli mukayese verileri de elde etmiş olabiliriz. Tabi gerek kalırsa!