Dolar $
32.54
%0.08 0.02
Euro €
34.9
%-0.2 -0.07
Sterlin £
40.84
%-0.1 -0.04
Çeyrek Altın
3992.2
%0 -0.02
SON DAKİKA
Son Yazıları

TikTok'un küresel yükselişi durdurulmak mı isteniyor?

14 Tem 2020

Apple Store ve Google Play Store'dan 2020 yılının ilk yarısında en çok indirilen uygulama mobil video paylaşım platformu Tik Tok oldu.

İkinci sırada Zoom, onu YouTube takip etti. Sensor Tower tarafından verilere göre 2020 yılının ilk altı ayında en çok indirilen on uygulama aşağıdaki gibi sıralandı:

 

Sıra

Uygulama Adı

1

TikTok

2

Zoom

3

YouTube

4

Instagram

5

Facebook

6

Messenger

7

WhatsApp Messenger

8

NetFlix

9

Gmail

10

DingTalk

TikTok’un yakaladığı bu baları platormu birkez daha gündeme getirirken dünyanın değişik ülkelerinde TikTok ile ilgili bazı iddialar atıldı.  Bu uygulama ile ilgili basında da dönem dönem ilginç haberler okuyoruz. Güvenlik konusunda bazı riskleri taşıdığı iddia edilen TikTok ile ilgili Türkiye’de inceleme başlatıldı. Kişisel Verileri Koruma Kurulu olarak adlandırılan KVKK yaptığı açıklamada TikTok hakkında veri güvenliği açığı iddiaları ile ilgili bir inceleme başlattığınu duyurdu.

Dünya genelinde 800 milyon kullanıcısı olan TikTok’u en çok kullanan ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye’de yaklaşık 28,4 milyon kişinin kullandığı bu video platformunun Türk kullanıcı sayısını görünce çok şaşırdım. Bu çok ciddi bir rakam. Özellikle Z kuşağı olarak adlandırılan 2000 yılı ve sonrasında doğan nesil TikTok’u çok seviyor.

TikTok ile ilgili ortaya atılan iddialar çok sert.  Bu iddialar doğru mu göreceğiz. Bu iddialar bir yana ABDTikTok’u yasaklamayı gündemine getirdi. Hindistan ise TikTok’u yasakladı. Bunun üzerine Instagram hemen Hindistan pazarında TikTok’un boşluğunu doldurmak amacıyla Reel adlı uygulamayı başlattı. 1,3 milyar nüfusuyla dijital Pazar rekabetinde önemli bir yere sahip Hindistan’ın TikTok davranışı Instagram’ı epey heveslendirdi. Ancak şunu da söylemeden geçemeyeğim, Hindistan’da bu alanda pek hafife alınacak cinsten değil. TikTok orada başarılı oldu ama onun boşluğunu hemen yerel uygulamalar Mitron, Roj ve Roposo doldurmaya başladı. Yeni Instagram’ın Reel atağı sonuçsuz kalabilir.

Öteyandan Priori Data’nın 55 ülke arasında yaptığı araştırmada 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle TikTok’u yılın ilk altı ayında en çok Hindistan’da indirildiği ortaya çıktı. Hindistanda bu yılın ilk altı ayında 99.8 milyon kez indirilen TikTok’u en çok indiren ikinci ülke ise 45,6 milyon adet ile ABD olmuş. Üçüncü sırada 34,7 milyon adet indirme ile Brezilya var. Bu  araştırmada dikkatimi çeken en önemli şey, TikTok’u genelde Android kullanıcılarının indirmiş olması. Sadece Amerika’da IOS kullanıcıları, yani Apple iPhone kullanıcıları TikTok’u Android kullanıcılarına göre daha fazla indirmiş. 

TikTok tamda yolunu almış giderken bu güvenlik konusundan sorunlar yaşaması mecranın büyümesi adına olumsuz bir durum. Ancak u güvenlik sorunlarının 2020 yılında gündeme getirilerek TikTok’un bazı ülkelerde engellenmesi bazı ülkelerde ise soruşturmaya tabii tutulması düşündürücü. Bu güvenlik sorunu herhalde bu yıl çıkmadı. Ama nedense TikTok’un başarısı artınca birden “güvenlik” sorunları gündeme geldi. Bu güvenlik açığı iddiaları TikTok’un küresel dijital dünyada yaygınlaşmasını önlemek için atılan bir iddiamı yoksa gerçek mi bunu da zamanla göreceğiz. İnsan böyle bir tabloda ister istemez düşünüyor, acaba küresel dijital platformu ellerinde tutanlar TikTok’un bu kürsel çaplı yükselişinden rahatsız oldu da bu “güvenlik” bahanelerini mi ortaya attı acaba?

----------

Dünya Yapay Zeka Konferansı başladı

Yapay Zeka son yılların en popüler konusu. Gelecekte yeni bir dünya düzeni oluşturmaya aday bir bilim dalı olan yapay zeka konusunda tüm ülke bilim insanları harıl harıl çalışıyor. Ülkeler arasında bu konuda bir gizli rekabette var. Çünkü yapay zeka konusunda erken yol yeni dünya düzeninin de yöneticisi olacak.

Bu konuda çok sayıda çalışma ve etkinlik yapılıyor. Bunlardan biri de 9 Temmuz günü başlayan “2020 Dünya Online Yapay Zeka Konferansı” oldu. Konferans Çin'in en büyük ekonomik ve ticari merkezi olan Shanghai'da başladı.

"Akıllı Bağlantısallık, Bölünmez Topluluk" teması ile gerçekleşen etkinlikte dünya yapay zeka sektöründe geçerli son eğilim ve gelişmeleri tartışmak üzere çok sayıda bilim insanı ve girişimcileri bir araya gelecek.

Toplantılarda "Bulut bilişim" konferansları da yapılacak ve göre ilk kez holografik projeksiyonlar uygulanacaktır. Toplantıya internet üzerinden yaklaşık 3.000 katılımcı katılırken, 200 davetli de fiziki olarak katılacak. Zirve internet üzerinden eş zamanlı yayınlanacaktır. Bu etkinliğin en büyük sürprizi ise dünyada ilk kez yapılan bir yapay zeka korosunun çektiği video klibin gösterilecek olması. Öylece yapay zeka video klip işine de girmiş oldu.

---------------------

Çin’in ilk % 100 yerli bilgisayarı: Tianyue

Çin Havacılık, Uzay Bilimi ve Sanayi Şirketi’nin 2 numaralı araştırma enstitüsüne bağlı Merkez 706 ile Shenyang Liaosheng Radyo Fabrikası tarafından ortaklaşa geliştirilen “Tianyue” adlı bilgisayarın lansmanı  3 Temmuz’da yapıldı.

Çin’in en soğuk, en nemli ve yüksek irtifalı bölgelerinde gerçekleştirilen testlerden başarıyla geçen Tianyue bilgisayarları, en ağır şartlarda sorunsuz çalışma imkânı vadediyor. Yıllık kapasitesi 100 bin olan üretim hattı Shenyang kentinin Heping bölgesinde kuruldu. Yıllık üretim değerinin ise 500 milyon yuanın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Bakalım yüzde 100 Çin malı olan bilgisayar küresel pazarlarda Amerikan’ın bilgisayar pazarındaki liderliğini zorlayacak mı.

--------------

10 milyar dolarlık tahvil geliyor

Covid-19 virüsü tüm dünyayın ekonomik dengesini alt üst etti. Hemen hemen her ülke, en zenginide en yoksuluda bu pandemi belasına karşı bir takım ekonomik önlemler aldı. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde Çin’den geldi. 

Çin Covid-19 salgının kontrolü ve ekonomik ve sosyal kalkınma arasındaki dengeyi sağlamak amacıyla dördüncü kez özel devlet tahvili satacağını açıkladı. Çin Uluslarası Haber Ajansının haberine göre Çin,  70 milyar Yuan değerinde (10 Milyar dolar) sabit faizli 10 yıllık tahvil seneti satacak. Bu satışların talepleri 15 Temmuzda alınmaya başlanacak,  satışlar ise 20 Temmuz günü başlayacak. Buna ek olarak Çin Covid-19’un kontrolü amacıyla bu yıl içinde toplam 1 Trilyon Yuan tutarında devlet tahvili satmayı amaçladığını açıkladı.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları