Dolar $
32.54
%0.47 0.15
Euro €
34.88
%0.9 0.31
Sterlin £
40.57
%0.19 0.07
Çeyrek Altın
4080.6
%0.62 25
SON DAKİKA

Taksi yetersizliği önemli bir sorun

Son zamanlarda İstanbullular tarafından iyice hissedilmeye başlanan ve uzun zamandır devam eden taksi sorunu her geçen gün daha fazla hissediliyor.

Yıllardır zaten belli havalarda bulamadığımız taksileri şu günlerde hiç bulamaz hale geldik. Hava koşulları dışında da zaten taksicilerin bir kısmının yolcuları ve/veya mesafeleri beğenmeyerek ayrım yapması çok uzun süredir değişmeyen başka bir sorun. Buna hızla artan İstanbul nüfusuna rağmen taksi sayısının aynı kalması da eklenince tablo daha da kötüleşiyor. Ve bu konu bir türlü çözüme kavuşturulamıyor.

Bu durumun iyice artmasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından yeni bir genelge yayınlandı. Taksiler tarafından çeşitli bahanelerle alınmayan yolcuların şikâyetleri üzerine mağduriyetlerinin giderilmesi, yolcuyu almamakta ısrar eden taksicilere trafikten men cezası verilmesi ve bu şikâyetlerin iletilmesiyle ilgili mecraların kamuoyuna bildirilmesi maddelerini içeren genelge yerinde olsa da esas sorun taksi sayısının yetersizliği olduğu için bu konuyla ilgili hızlı adımların atılması şart.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin konuyla ilgili yeni taksi teklifleri UKOME toplantılarında 8 kez reddedildi, bugün yapılacak dokuzuncu toplantı içinse sosyal medyada başlatılan kampanya büyük ilgi gördü ancak yine red kararı alınması çok şaşırtıcı olmayacaktır. 

Taksi plakalarının belirli insanlar tarafından kontrol edilmesi, bu konuda açıkça en büyük söz hakkına onların sahip olması sorunun giderek büyümesine ve vatandaşların mağduriyetine yol açarken gerekirse İçişleri Bakanlığı tarafından taksilerle ilgili daha kapsamlı düzenlemeler yapılması ve sayıların arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşın açıkça görülen bir mağduriyeti varken sorunun ana kaynağına inmeyen genelgeler belli bir ölçüde yardımcı olsa da tam bir yarar sağlamayacaktır.

Başka bir sorun ise birkaç plaka sahibinin plakalarını kiralayarak elde ettiği kazançlar için vergi ödememesi. Kiraları da kendileri belirliyor. Kiraların kanuna göre belirlenmesi, kiralamalardan gelir vergisi talep edilmesi, plaka sahiplerinin gerçek kazançları üzerinden vergilendirilmesi ve plakaların tekelden çıkarılması gerekiyor. Tekelden çıkarıldıktan sonra ise taksi sayılarına müdahale edilmeli. 

Taksicilerin bazılarının insanları dolandırmasının önüne geçmek içinse denetimlerinin sağlanacağı bir kuruluş olması ve taksicilik yapabilmek için bazı kriterlerin belirlenerek sıkı bir denetim uygulanması vatandaşın içini rahatlatacaktır. 

Gözümüz bugün yapılacak toplantıda, bakalım sonucu ne olacak…