Sirha, İstanbul'da "Sürdürülebilirlik" diyecek
18 - 20 Kasım 2021 tarihlerinde Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanan Sirha İstanbul, uluslararası GL Events Exhibitions'ın bir fuarı olup, gastronomi dünyasının tüm paydaşlarını bir araya getirmeye çalışıyor. Bu fuar, restoran, otel, yiyecek ve içecek sektörlerini buluşturmakla kalmayıp aynı zamanda işletmelerin ihtiyaçlarına da cevap verme niteliğinde olup Türkiye'nin en prestijli uluslararası HORECA fuarı olma özelliğini taşıyor.
Sirha İstanbul, sektöre yönelik düzenlenen fuarlar arasında gıda, gıda dışı ürün ve hizmetlerin bir arada sunulduğu tek platform bence. Ayrıca sektörün karar vericilerini tedarikçilerle buluşturan üst düzey bir etkinlik olarak da büyük ilgi görüyor.
Restoran, otel, yiyecek ve içecek sektörünün profesyonellerine yönelik, uluslararası bir organizasyon olan Sirha İstanbul Fuarının bu yıl ki teması “Sürdürebilirlik” olarak belirlendi.
Hotel, Restaurant, Cafe sektörünün dünyadaki en büyük ve en prestijli buluşması olarak nitelendirilen, üstün kalite algısı ve sıcak atmosferi ile fark oluşturan Sirha’nın Türkiye yolculuğu 2013 yılında başladı.
Sirha’nın uluslararası ağına bağlı olan Sirha İstanbul, Türkiye’nin zenginliklerini dünya mutfakları ile buluştururken, dünya mutfaklarındaki yenilikleri de Türkiye’de sergiliyor. Sirha, Türkiye’deki 8. buluşmasında sektör profesyonellerini, firmalara vizyon katacak yenilikler ve teknolojilerle buluşturacak.
Sirha İstanbul’da şeflerin olimpiyatı “Bocuse d‘Or, Mutfakta”, yaratıcılık festivali “Omnivore” ve Dünya Pastacılık Kupası “Coupe du Monde de la Pâtisserie İstanbul” gibi uluslararası düzeyde etkinlikler ve gastronomi trendlerini öne çıkaran tematik aktiviteler düzenlenecek.
Türk ve Dünya mutfaklarının gastronomi alanındaki yeniliklerini İstanbul’da bir araya getiren Sirha İstanbul’un 2019 yılındaki başarısına baktığımızda, 15.314 profesyonel ziyaretçi, ürünlerini ve servislerini sergileyen yerli ve yabancı 420 katılımcı, seçkin etkinlikler, yarışmalar, yöresel mutfak konseptleri ve özel konferanslarla sektöre değer katan şahane bir fuar olmuş. 2019 yılındaki teması ise gastronomi dünyasının trendlerinden hiçbir kimyasal madde barındırmayan ve tamamen organik malzemelerden üretilen “Artizan Ekmek” olmuştu. Bu fuar sayesinde birçok katılımcı evde ekmek yapmaya başladı bile diyebiliriz.
Avrasya Gösteri merkezinde 8. Kez düzenlenecek olan Sirha İstanbul, sektör profesyonellerini her yıl olduğu gibi daha da güçlenerek bir araya getirmeyi hedefliyor. Bu yıl da fuarda, nüfus artışı, iklim değişikliği, insan sağlığı, kaynak yönetimi, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği perspektifinden, bugünün ve geleceğin gıda ile ilgili sorunlarına bütünsel bir yaklaşım getirilmesi amaçlanıyor. Fuarda gıda sistemlerinde dönüşüm için tüketici davranışlarından şeffaf ve sorumlu tedarik zincirine, ambalajdan gıda atığına ve iklim değişikliğinde yaşanacak etkilere kadar bir sektörel konuya vurgu yapılacak.
Fuar kapsamında Beltur’un işletmesinde olan tarihi Müze Gazhane ’de kahvaltılı bir basın toplantısı yapıldı. Kahvaltıyı yaptığımız bu mekân, Hasanpaşa Gazhanesi olarak İstanbul'un Anadolu yakasına gaz tedariki için Kadıköy'de 1892'de inşa edilmiş olan bir tesis. Günümüzde kültür merkezi olarak kullanılan bu yapıda düzenlenen Sirha İstanbul tanıtım toplantısında GL Events Exhibitions Türkiye Genel Müdürü Gülperi Erkanlı, Sürdürebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, Fazla Gıda Pazarlama Müdürü Koray Koçer, ve BELTUR Genel Müdürü Cenk Akın Bey’de katılarak önemli açıklamalarda bulundular.
Toplantı için Müze Gazhanenin seçimi benim takdirimi kazandı şahsen. Bu vesileyle benim de ilk defa ziyaret ettiğim bu müzeden biraz bahsedeyim isterseniz. 130 yıllık Hasanpaşa Gazhanesinin uzun soluklu bir mücadele ve çok yönlü bir restorasyon projesiyle dönüştürülmesi sonucu İstanbul’a kazandırılan yeni bir “yaşam alanı”. Anadolu yakasının ikinci, İstanbul’un ise son gazhanesi olarak 1891 yılında hizmet vermeye başlayan Hasanpaşa Gazhanesi, tam 101 yıl boyunca şehrin aydınlatma ve yakıt ihtiyacını karşılamış. Zamanla teknolojisi eskiyip çevre ve insan sağlığı için sakıncalı olduğu düşünüldüğünden 1993 yılında şehrin diğer gazhaneleriyle birlikte üretimine son veriliyor.
Sektörde olanlar Sirha İstanbul fuarını mutlaka ziyaret etmeli.