Dolar $
32.54
%-0 -0
Euro €
34.83
%-0.01 -0
Sterlin £
40.45
%-0.28 -0.11
Çeyrek Altın
3955.04
%-0.48 -18.88
SON DAKİKA
Son Yazıları

Riskli varlıklardan kaçış mı başladı?

25 Nis 2022

Hafta boyunca süren IMF bahar toplantılarında Fed Başkanı Jerome Powell'in yaptığı konuşmada 50 baz puanlık faiz artırımının Mayıs ayında gerçekleşecek FOMC toplantısında masada olacağını söylemesi üzerine, riskli yatırım araçlarında, hisse senedi piyasalarında sert satışlar oldu.

IMF’nin Küresel Görünüm Raporu’nda  2022 yılı için küresel büyüme tahmini 3,6’ya düşürdü. Gelişmiş ülkeler için tahmini yüzde 3,3 olurken, Gelişmekte Olan Ülkeler için 2022 yılı büyüme tahminini 3,8 olarak açıkladı. Raporda ayrıca, Ukrayna-Rusya savaşının sebep olduğu emtia fiyatlarındaki sert artışın küresel görünümde ciddi bozulmaya yol açtığını vurgulandı. Bu savaşın Covid-19 sonrası toparlanma sürecini büyük ölçüde engelleyeceği belirtildi. Bunlar elbette bilmediğimiz söylemler değil, fakat globalleşmenin mihenk taşlarını döşeyen bu kurumların söylemleri büyük ölçüde piyasaları şekillendiriyor.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin biz üç alanda büyük darbe aldık söylemi önemliydi. 

Ticaret…

Emtia…

Güven…

Yüksek enflasyon ve jeopolitik risklerin devam etmesi durumunda bankanın 2022 3. Çeyrek sonunda varlık alımlarını bitirmesi ve yıl sonunda faiz artırımına başlaması büyük olasılık olarak gözüküyor. Nitekim devam eden risklerin kıtada pek çok dinamiği değiştirdiğini görüyoruz, pandemi sonrası toparlanan büyümeyi riske atmak istemeyen bankanın olumsuz seyir devam ederse faiz artırım sürecini daha da erkene çekebileceğini düşünüyorum. İpin ucu bir noktada kaçarsa ki Türkiye’de bunu yaşıyoruz, yapılacak hamlelerin etkisi beklendiğinden az olabilir.

Türkiye’ye gelmişken, Tüketici Güven Endeksi tarihi dip seviyesini gördü, yıllık bazda yüzde 16,2 düşerek 67,3’e geriledi.  Ayrıca IMF Türkiye için tahminlerini de paylaştı. Buna göre kurum, Türkiye’nin 2022 yılında yüzde 2.7 büyüyeceğini tahmin etti. Tüketici enflasyon oranının yıl sonunda 52,40 olmasını bekleyen Uluslararası Para Fonu, cari dengenin GSYH’ya oranının yüzde -5,7 olacağını ön gördü. Ben tüm olumsuzluklara rağmen bu yıl içinde ekonominin daha iyi performans göstereceğini, evet savaş kötü bir şey lakin, Rusya - Ukrayna savaşının ülkemize bir çok fırsat kapısı açacağını ve bunun etkilerini reel sektörde görmeye başlayacağımızı düşünüyorum.

Geçtiğimiz haftanın gelişmelerine nokta koyarak bu haftanın önemli ekonomik veri akışlarına göz atmanın zamanı;

Pazartesi günü, sabah gözler TÜİK tarafından açıklanacak kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksinde olacak. Ayrıca aynı saatte (10:00), TCMB bahar dönemi Yatırım Eğilim İstatistikleri bülteni yayımlanacak. Avrupa tarafında Almanya Nisan ayı Ifo iş ortamı endeksi yakından takip edilecek. ABD’de ise göze çarpan önemli bir veri bulunmuyor.

Haftanın ikinci gününe geldiğimizde, Asya’da Japonya iş gücü istatistikleri yayımlanacak. ABD’de ise yeni konut satışları verileri paylaşılacak. Yurt içi ve Avrupa’ya baktığımızda göze çarpan bir veri bulunmuyor.

Çarşamba, Almanya GfK Tüketici Güveni rakamları ile güne başlayacağız. Türkiye açısından TÜİK tarafından açıklanacak motorlu kara taşıtları istatistikleri açıklanacak. Kuzey Amerika’ya baktığımızda ABD’de ticaret dengesi verisi yakından izlenecek.

Perşembe gününe geldiğimizde,  saat 10’da TÜİK ekonomik güven endeksi verilerini paylaşacak. Ardından yarım saat sonra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2. Enflasyon Raporunu yayımlayacak. Bu hafta boyunca yut içindeki en önemli veri olacak. Öğleden sonra, Avrupa’nın öncü ekonomisi olan Almanya’nın Nisan ayına ilişkin öncü tüketici enflasyonu rakamları açıklanacak. 

Haftanın sonu gününde ise sabah saat 10’da TÜİK tarafından yayımlanacak dış ticaret, hizmet üretici fiyatları ve turizm istatistikleri rakamlarını karşılayacağız. Aynı saatte ise Almanya büyüme rakamları yayımlanacak.  Öğlen saatlerine geldiğimizde Euro Bölgesi Nisan ayına ilişkin öncü TÜFE verisini yakından izleyeceğiz. Akşama doğru ABD’den gelecek Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi verileri ile haftayı tamamlayacağız.

Risklerin her geçen gün azaldığı, güven ve istikrarın tekrar sağlandığı bir dönemi ümit ederken, herkese verimli bir hafta dilerim.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları