Dolar $
32.54
%0.07 0.02
Euro €
35
%-0.1 -0.03
Sterlin £
40.83
%-0.12 -0.04
Çeyrek Altın
3992.85
%0.02 0.63
SON DAKİKA

Pınar Gültekin için adalet

Geçtiğimiz günlerde Pınar Gültekin davasında verilen karar çoğumuzu üzdüğü gibi adalet nerede dedirtti. Pınar Gültekin'i öldüren sanık Cemal Metin Avcı ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılırken ceza haksız tahrik indirimi uygulanarak 23 yıla indirildi. Avcı'nın ailesi hakkında ise beraat kararı verildi. Avcı'nın avukatının yaptığı, "Canavarca hisle hareket etse başka türlü öldürürdü" savunması ise oldukça tepki uyandırdı.

Nerdeyse her gün bir kadın cinayeti veya kadına şiddet haberiyle karşı karşıya kalmamıza rağmen mahkemeler hala caydırıcılıktan uzak skandal kararlara imza atıyor. İndirim uygulanmaması gereken davalarda indirim uygulanıp, uygulanması gereken davalarda indirim uygulanmıyor. 

Tasarlanarak işlenen cinayetlerde uygulanacak haksız tahrik indirimi hakkında iki görüş bulunsa da cinayetin işleniş biçiminden kafa yorulup düşünüldüğü belli olmasına rağmen indirim uygulanması ve bunun olağan hale gelmesi kabul edilebilir değil. Tasarlama halinde soğukkanlılıkla cinayetin düşünüldüğünün ve bu durumda anlık bir hiddetle cinayet işlenmediğinin kabul edildiği görüşe göre hareket edilmesi gerekirken zıt bir şekilde hareket edilmesi hayattan koparılan insanların bir değerinin olmadığını düşündürüyor. Kaldı ki tecavüze uğrayan, nefsi müdafaa durumunda kalan kadınların çoğuna herhangi bir indirim uygulanmazken erkeklere yönelik bu koruyucu tutum çok yanlış. Kimsenin kimseden üstün olmadığı ve hukuk önünde herkesin eşit olduğu gerçeğinden de oldukça uzak.

Erkeklerin cinayet işlemesi halinde, “Kim bilir ne yaptı da adamı delirtti?” şeklinde düşünen ve sayısı oldukça fazla olan bir topluluk varken mahkemelerin de bu şekilde kararlar vermesi kadınların can güvenliğini gitgide tehlikeye sokuyor. Bu zihniyeti değiştirmeye yönelik herhangi bir adım atılmadığı gibi aksine yüreklendirici şekilde davranılıyor. 

İndirimlerle ilgili bir düzenleme yapılması ve bu kararların hakimlerin insafına bırakılmaması için daha kaç Pınar Gültekin’in hayattan koparılması gerekiyor? Televizyonlarda bile şiddetin normal olduğunu gösterir nitelikte diziler izleyerek ve aileler tarafından “Erkektir döver de sever de” mantığıyla yetiştirilerek büyüyen insanların bir noktada bu hale geldiğini anlamak için herkesin ailesinden bir canın mı koparılması gerekiyor? Öldürülen canların arkasından sosyal medyada melek kanadıyla paylaşılan romantize edilmiş fotoğraflar bize ne gibi bir katkı sağlıyor? Bize katkı sağlayacak esas şey şiddetin her türlüsünün yanlış olduğunun herkese öğretilmesi, televizyonlardaki içeriklerin buna göre düzenlenmesi ve bu tip indirimlerle ilgili acil bir düzenlemenin yapılması ancak maalesef hiçbiri yapılmıyor. 

Umuyorum ki Pınar Gültekin ve niceleri için verilen tüm yanlış kararlardan dönülür ve gelecekte daha fazla canın hayattan koparılmaması için caydırıcı düzenlemeler yapılır aksi takdirde sırada hangimizin olduğu maalesef belli değil…