Dolar $
32.57
%0.12 0.04
Euro €
34.79
%0.09 0.03
Sterlin £
40.66
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
4068.48
%0.03 1.15
SON DAKİKA

Mülteci sorunu büyüyor

Son günlerde özellikle sosyal medyada dolaşan korkutucu ve sapkın videoların ardından mülteci konusu yeniden gündeme oturdu.

Hükümet tarafından bu insanların elbette gideceği yönünde açıklamalar yapılsa da bir yandan mülteci sayısı artmaya devam ediyor. Ekonomik olarak her gün daha da büyük sıkıntılarla karşılaştığımız günlerde bu kadar fazla mülteciye yardım eli uzatan neden biz oluyoruz?

Mültecilerin bir kısmı bayram zamanı ülkelerine gidip sonra buraya dönüyorlar. Peki, madem ülkelerinde bayramı geçirebilecek kadar düzgün bir ortam var o zaman neden buraya dönmelerine izin veriliyor? Bu soru elbette birçok kişi tarafından soruldu ancak verilen cevaplar yeterince açıklayıcı değil.

Mülteci sayısının fazlalığı ve sigortasız, az ücretle çalışmayı kabul etmeleri sebebiyle Türk vatandaşları iş bulmakta zorlanıyor, ucuz iş gücü olarak görülmeleri sebebiyle mülteciler tercih ediliyor ve bu da büyük bir sorun yaratıyor. Bu konuda da denetimin yetersiz olması sebebiyle bu şekilde çalışanların tespiti mümkün olmuyor. 

Ayrıca önem verilip konuşulması gereken en önemli konu mülteciler tarafından çekilip Tiktok uygulamasında paylaşılan sapıkça videolar… Bu videolarda kadınlar ve kız çocukları çekilerek paylaşılıyor ve bu paylaşımlar sonucunda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Bu videoları çekenlerin tespit edilip sınır dışı edilmesi ve bir daha kesinlikle ülkemize alınmaması ve hatta bu süreçte tespit edilebiliyorsa gizlice çekilen kişilerin korunması gerekiyor. Ülkemizde kadına ve kız çocuklarına zaten eskisi kadar değer ve önem verilmediği yaşanan şiddet olayları ve bunlara karşılık verilen cezalarla görülüyor ancak bu kadar mı değersiziz ki bu konuda da bir önlem alınmıyor?

Ülkelerindeki karışıklıktan kaçıp Türkiye’ye sığınan ve yaşadıkları zorluklarda fazlasıyla yardım alan mülteciler hem yapılan yardımlar karşısında minnet duymuyor hem de utanmadan bizleri aşağılayıcı paylaşımlar yapıyor. Bir yaptırımla karşılaşmadıkları için de bu davranışlarını normal görmeye, sapkın düşüncelerini paylaşmaya devam ediyorlar. Peki, nereye kadar? Bu tehlikenin boyutunun anlaşılması için ne gibi olaylar yaşanması, kaç ailenin canının yanması gerekiyor? Zarara yol açacağı belli olan durumlarda neden illa zararın ortaya çıkması için bekleniyor?

Elbette tüm mülteciler bu tarz davranışlarda bulunmuyor ancak bunu ayırt etmek mümkün değilse de hepsinin kontrollü bir şekilde sınır dışı edilmesi gerekiyor. Bunu istemek kimseyi ırkçı yapmayacağı gibi ülkesini ve ülkesinin vatandaşlarını korumak isteyen bir birey yapar ancak işine gelmeyenler bunu ırkçılığa bağlıyor. Böyle yorumlar yapanlara şunu sormak istiyorum ki Türk vatandaşlarının canı bu gidişle çok da uzak olmayan bir gelecekte yandığında da bu yorumları yapabilecek misiniz?