Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Kudret narı, birçok hastalığın doğal ilacı

01 Mar 2021

İçerdikleri vitaminler açısından vücudumuza son derece faydalı olan meyveler aynı zamanda insan sağlığı için de tam bir şifa kaynağı. Mevsiminde ve taze olarak tüketildiğinde birçok sağlık sorununu çözen bu doğal gıdalar, bol miktarda vitamin, mineral ve lif içermekte.

Ancak bazı meyveler var ki besin yoğunluğu açısından doğal ilaç deposu sanki. İşte bu tür gıda ürünlerini hayatımıza tatbik etmek, öğünlerimize eklemek ve belli periyotlarda da olsa tüketmek sağlıklı kalmanın şartlarından biri gibi geliyor bana.

Jennifer Di Noia, (PhD, William Paterson Üniversitesi), ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC’da yayınlanan bir makalesinde, besin yoğunluğu olan meyve ve sebzelerin insan vücudunu kronik hastalıklardan koruduğunu anlatıyor. https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm dilerseniz bakabilirsiniz.

İşte bu besin yoğunluğu yüksek meyvelerden biri de kudret narı. Ulaşabildiğim kaynaklar bu meyvenin harika besin değerleri olduğunu ve özellikle mide rahatsızlıklarına çok iyi geldiğini gösteriyor.

Peki, kudret narı nasıl bir meyvedir ve özellikleri nelerdir?

Çok basit bir tanım ile kudret narı, tropik iklim bölgelerinin bir ürünü olup kabakgiller ailesinden kavun ve salatalığa yakın bir meyve veya ona bitki de diyebiliriz.

10–20 cm uzunluğunda, dış yüzeyi girintili çıkıntılı ve pütürlü olduğundan bir nebze salatalığı da andırır. Ham hali yeşil, olgunlaştığında ise sarı renge döner ve kabuğu geriye doğru kıvrıldığında ise nar çekirdeği gibi çekirdekleri görünür ki bundan dolayı da kudret narı adı verilmiş.

Asya, Doğu Afrika, Karayıp Adaları ve Amazon havzasında doğal bir şekilde kendiliğinden yetişen kudret narı, Uzak Doğu ve Güney Amerika'da ise özel olarak yetiştiriliyor. Türkiye’de de Bursa ve Yalova’da üretilmekte ancak son yıllarda Şanlıurfa gibi bazı illerde de ekimlere başlanmış. Ayrıca evlerinin balkonunda bu bitkiyi yetiştirenlerin de başarılı sonuçlar aldığını duydum.

Yazları sarı renkte çiçek açan, sonbaharda da hasadı yapılan kudret narı, sarmaşık formunda, asmaya benzeyen ve 15 ile 17 metreye kadar da boyu uzayan bir bitkidir.  Yelpaze şeklinde,  kenarları dişli yapraklara sahip olup erkek ve dişi çiçekleri de ayrı saplarda bulunur.

Kudret narının içindeki suyu çok acıdır ve tam olarak olgunlaşmadan hasat edilir ki aksi halde suyu giderek daha da acılaşır.

Kudret narının meyveleri taze olarak yendiği gibi tohumlarından yağ ve macun yapılarak da tüketilmektedir. Genellikle zeytinyağı içerisinde bekletilir ya da bal ile karıştırılarak kullanılır.

Kudret narının faydaları saymakla bitmez.

Uluslararası bitki uzmanlarının ittifakla insan sağlığına çok faydaları olduğunu kabul ettiği bir bitki türü olan kudret narı, Hindistan başta olmak üzere birçok Asya ülkesinde tedavide yaygın olarak kullanıldığı biliniyor.

Geleneksel Çin tıbbı yüzyıllardır cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kudret narını tavsiye ediyor.  Ülkemizde de benzer uygulamaları ve uzun yıllardır bitkisel tıpta ilaç olarak kullanımını duyuyorum.

Mide sorunlarına faydalı olduğuna inanılan ve bir tür mucize meyve olarak görülen kudret narı, ülser, kolit, 12 parmak, gastrit gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılıyor.

Zeytinyağlı karışımıyla, vücuttaki yara, yanık ve iltihapların giderilmesinde katkı sunuyor ve hızlı bir iyileştirici olarak görülüyor. 

Bu bitkinin yaprak ve köklerinden hazırlanan bir çözeltinin hemoroide iyi geldiği ve şişleri indirdiği düşünülüyor.

Hücreleri yeniliyor, karaciğer için çok faydalı, egzama ve sedefin iyileştirilmesinde kullanılıyor. Hazımsızlığı gideriyor, kabızlığı önlüyor ve öksürüğü kestiği gibi ateş düşürücü olarak da etkili.

Mineral açısından çok zengin olan kudret narı, demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri içeriyor ve kanın pıhtılaşmasında önemli bir besin kaynağı olan K vitamini açısından da çok zengin, A-karoten, beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi iyileştirici flavonoidler içeriyor.

Astım, bronşit ve saman nezlesi gibi bazı solunum yollarından kaynaklanan hastalıkların tedavisinde yardımcı oluyor.

Bu meyvede, virüslere karşı savunma hattı kuran ve bağışıklığı destekleyici antioksidanlardan bol bulunuyor ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmede tedavi amaçlı kullanılıyor

Son bir not, hamileler, emziren anneler, hipoglisemi hastaları, ilaç kullanan şeker hastaları, düşük kan şekerine sahip kişiler ve kan sulandırıcı kullananlar bu meyveyi dikkatli tüketmeliler.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları