Dolar $
32.58
%0.16 0.05
Euro €
34.71
%-0.16 -0.05
Sterlin £
40.42
%-0.47 -0.19
Çeyrek Altın
4119.48
%1.28 51.53
SON DAKİKA
Son Yazıları

Konut paketinin süresi uzun olmalı

24 May 2022

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 0.89 ve 0.99 faizli konut kredisine ilişkin detayları açıkladı. Bakanlık, konut finansmanı projesine ilişkin yaptığı paylaşımda detaylara yer verdi. Birincisi ilk evim konut finansmanı, ikincisi genişletilmiş konut finansmanı ve üçüncü olarak da inşaat sektörüne özel kredi garanti olarak isimlendirildi. Bu modellerin detaylarını kısaca açıklayalım.

1- İlk konuta %0,99 faizli kredi: İlk defa ev alacak vatandaşlar için 2 milyon liraya kadar alımlarda birinci el alınacak konutlarda 10 yıla kadar aylık 0,99 kredi kullanabileceklerdir. 

2- Yarısı döviz ve altından olmak üzere yapılacak alımlarda %0,89 faizli kredi. Bu modelde döviz ve altın varlıklarının Türk Lirası’na dönüşümünü sağlayacak “genişletilmiş konut finansman paketi ile “kamu bankaları tarafından birinci ve ikinci el konut alımlarını da içine alacak şekilde, konut fiyatının en az %50’si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz hesaplarının veya hurda altının Merkez Bankası’na bozdurulması kaydıyla, 2 milyon TL’ye varan konutlar için 10 yıla kadar vadeli aylık %0,89 faizli konut kredisi kullandırılacaktır. 

3- İnşaat şirketlerine kredi garanti paketi: KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarının yararlanabileceği inşaat sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi ile de 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50'si satılmamış inşaat projesi sahibi KOBİ ve KOBİ dışı inşaat şirketlerinin tamamlanmayan inşaatlarını tamamlamaları hedefleniyor. Söz konusu finansman paketi için 20 milyar lira kaynak ayrıldı.

Söz konusu işletmeler bu destekten yararlanmak için 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt edecek, bu fiyatları internet sitesinde kamuoyu ile paylaşacak ve kredi veren kuruluşa bildirecek.

Bu açıklanan konut kredisi modelleri ilk açıkladığı andan itibaren konut fiyatlarında %20 civarında satışçılar tarafından fiyat artışı gerçekleşti. Halbuki bu paketin açıklanma gerekçesi konut fiyatlarındaki yükselişi durdurmaktı. Son bir yılda yüzde 100’den fazla artmış olan konut fiyatlarına bir de bu şekilde fiyat artışı olduğu gözlemlendi. 

Bu açıklanan paketini uzun bir süre devam etmesi gerekiyor. Çünkü konut satıcıları müteahhitler satmış oldukları sıfır evlere kullandırdıkları kredi miktarını alıcılara evin üçte bir kadar sınır koymaktalar. Örnek vererek açıklayacak olursak 1 Milyon TL’lik bir ev için firmalar 400 bin TL kredi kullanabilirsiniz şeklinde alıcılara dönüş yapıyorlar. Bunun nedeni ise devlete ödeyecekleri vergiden kaçmak. Yüksek miktarda kredi demek yüksek miktarda satıcı için devlete ödeyeceği vergi demek. Bu alıcı tarafında büyük bir sorun olarak çıkıyor ve ev almaktan vazgeçmek zorunda kalıyor.

Diğer taraftan konut fiyatlarında yaşanan yüksek artış alıcıları zorlamaya başladı. Dar gelirli kesim ve memur olarak nitelendirdiğimiz kesimin ev alması bu fiyatlar ile gerçekten çok zorlayıcı. 

Sıfır konut için %0,99 orandan 500 bin kredi çekme işlemi gerçekleştiğinde ödenecek tutar aylık 7.138 TL olarak karşımıza çıkıyor. Bir memur veya öğretmen maaşını düşündüğümüzde şu anda 7 bin ile 10 bin arasında değişen bir aralıkta. Bu şartlarda orta gelir olarak nitelendirdiğimiz kesimin ev alması çok zor gözüküyor. 

Bu paketin uzun bir süre piyasada kalıcı olması gerektiğini savunmam bundan dolayıdır. Temmuz ayında yapılacak zam ve ocak ayında yapılacak zam ile alıcı tarafında alım gücünde artış, yani gelirinde artış gerçekleşmeden bu paketin işlemesi zor gözüküyor. 

Bu yüzden alıcı tarafı acele hareket etmeyerek gelirlerindeki artışı gözlemlemesi ve sonrasında yatırım yapması gerekiyor. Devletinde bu paketi uzun bir süre piyasada tutması elzem olarak gözükmekte. 

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları