Dolar $
32.56
%0.11 0.03
Euro €
34.65
%-0 -0
Sterlin £
40.16
%-0 -0
Çeyrek Altın
3924.98
%-1.03 -40.4
SON DAKİKA
Son Yazıları

Kocaeli mutfağı ve Antikkapı tesisleri

01 Kas 2021

Kocaeli mutfağı, görebildiğim kadarıyla genel olarak karakteristik Türk mutfağı özelliklerini taşıyor. Ülkemizin birçok yöresine ait lezzetlerin bir kısmı ya tıpatıp ya da bir benzeri bu mutfakta bulunuyor. Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinden hatta Çerkez ve Manav kültüründen birçok meşhur lezzeti bu mutfakta görebilmek mümkün.

Cumartesi günü Kocaeli mutfağını yerinde görebilmek ve yerel lezzetlerini tatmak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Antikkapı tesislerindeydim. Sabah Darıca’da bulunan deniz kenarındaki Antikköfte mekânında lezzetli bir kahvaltı yaptım.

Ardından İzmir Seka Park 2. Etap mevkiinde bulunan Maide Restoranında Kocaeli’nin nefis yöresel lezzetlerinden tattım. Gelin Utandıran Çorbası, Etli Sarma, Mısır Ekmeği, Kandıra Manda Yoğurdu, Mancarlı Pide, Kaldırik, Ereğli Kebabı, Maide Kebap ve Tahinli-Cevizli Kabak tatlısı gibi… Anadolu’nun genelinde yaygın olan unlu yiyeceklerle beslenme alışkanlığı yine bu bölgede mevcut ancak artı olarak da sebze-meyve tüketimi de göze çarpıyor.

Marmara bölgesinin en teknolojik kenti olan Kocaeli, Türkiye’deki en büyük 100 sanayi kuruluşunun 18’ini içinde barındırıyor. Üretimin ve endüstrinin bilimle harmanlandığı bir yer olarak Kocaeli, kendi adını taşıdığı Üniversitesi ile birlikte Gebze Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK, Teknopark gibi kurumlarıyla tüm ülkeye hatta dünyaya buradan hizmet sunuyor.

Böylesine zengin bir işgücüne sahip olan Kocaeli, ülkenin dört bir yanından ve birçok farklı bölgeden çok göç almış ve bu çok zengin bir kültür mozaiğinden de muhteşem bir Kocaeli mutfağı doğmuştur. Göç alınan bölgelerin kültürlerine ait yöresel özellikler Kocaeli sofrasında görülebiliyor. Karadeniz Bölgesi’nden karalahana, Ege Bölgesi’nden zeytinyağlılar gibi. Bu çoklu kültür bu ilin mutfağını çeşitliliği en bol mutfaklardan biri yapmıştır.

Kocaeli farklı kültürlere ev sahipliği yapmasının yanı sıra halen birçok yörenin gelenek ve göreneğinin de yaşatıldığı bir kent. Bu coğrafi ve kültürel kimliklere ait mutfak gelenekleri de yaşamaya devam ediyor. Düğün ve davetlerde ikram edilen “Umaç”, “Dartılı Keşkek”, “Zerde”, “Burma Börek”, Hıdrellez Bayramı’nda “Harmanlar Çorbası”, şenliklerde verilen “Hayır Pilavı’’, Kandil gecelerinde dağıtılan “Mancar Pidesi” gibi yemekler, lezzetlerinin yanı sıra yapılışlarıyla da dikkat çekiyor.

Kocaeli ziyaretimde bana hediye edilen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında tarihi 5.000 yıl öncesine dayanan bilge şehir Kocaeli’ne özgü lezzetler ve hikâyeler bulunuyor. Kitapta Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceğin tarifi, fotoğrafları ve bazılarının ilginç hikâyeleri de var.

Kocaeli Mutfağı Antikkapı’da temsil ediliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Antikkapı ’da toplam 13 düğün salonu, Maide Restoranı, 4 adet Antikköfte şubesi, mobil Antikkafe hizmeti, 2 adet mobil yemek tırı ve Seka Park Oteli bulunuyor. 2018 yılında hizmete giren ve sosyal tesis mantığı ile kurulmuş olan Maide restoranı ‘Şehrin Mutfağı’ sloganıyla Kocaeli yöresel yemekleri menüsü ve Türkiye’de ilk olan sağlıklı çocuk menüsüyle de dikkat çekiyor.

Bu tesislerde toplamda yıllık 1 milyondan fazla kişi ağırlanıyor.

Antikkafe ve Antikköfte ile uluslararası fuar merkezindeki etkinliklerde ve Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olan Ormanya’da binlerce ziyaretçiye hizmet sunuluyor.

2006 yılında Antikpass yemek kartını da hayata geçiren Antikkapı, 12 ilçede yürüttüğü başarılı inovasyon çalışmaları ve binlerce kullanıcı sayısı ile Kocaeli’nde bir marka olmayı başarmış.

2016 yılında 1.138 m2’lik yemek üretim merkezi kuran Antikkapı, burada günlük ortalama 1.100 kişiye yemek hizmeti veriyor. Üretimdeki hassasiyetlerinden dolayı etler kendi kesimleri,  ambalajlı ekmekler ve reyondaki tüm tatlılar da kendi üretim tesislerinde üretiliyor. 

Büyükşehir niteliğindeki illerde yöresel lezzetleri korumak aslında çok kolay olmuyor. Ancak Kocaeli bunu Antikkapı A.Ş. sayesinde başarmış gibi görünüyor. Yol üstü sayılan bu ilimize uğradığınızda yerel lezzetlerinden tatmayı ihmal etmeyin bence.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları