Dolar $
32.49
%-0.16 -0.05
Euro €
34.83
%0.04 0.01
Sterlin £
40.61
%-0.09 -0.03
Çeyrek Altın
3988.46
%0.77 30.22
SON DAKİKA
Son Yazıları

"İmovasyon": Hem inovasyon hem imitasyon!

18 Ara 2020

Yanlış yazamadım. Siz de doğru okudunuz. Böyle bir kavram var. İmovasyon. Post modernizmin kavramlardan kavram çıkarma örneklerinden bir tanesi.

İmovasyon nedir? diye yazdığınızda, inovasyon mu demek istediniz, diye uyarı alıyorsunuz arama motorlarında. Yani üzerinde hala yeteri kadar konuşulmamış. Bu hem yeni olmasını gösterir, hem de konunun örneklerinin az ya da yetersiz olduğunu. 

Bir yerde boş bir alan anlamına da gelir. İşte bunu iyi görmek gerekiyor. Önümüzdeki çok kısa dönem içerisinde popülerliği ve uygulamaları üretimden, hizmete, toplumsal sorun çözümlerinden ya da kültür oluşturmadan tutun da kişisel markalama ya da yönetime varana kadar birçok noktada model alınabilecek her yerde kullanılabilir.

İmovasyon; inovasyon ve imitasyon kelimelerinin birleşmesi ile oluştu. Malumunuz, inovasyon yenilik ve bazı yerlerde yaratıcılık anlamında kullanılıyor. İmitasyon ise taklit, benzetmeye çalışma çabaları ve bu çabaların sonucu ile ortaya çıkan çıktı ürüne ya da hizmete verilen isim.

Buradan hareketle imovasyonu; taklit ederek yeniliği bulma ya da ulaşma anlamında kullanabiliriz. Şu şekilde; teknolojiyi üretemeyen yalnızca kullanan veya satın alan işletmeler artık teknolojiyi bulan, kodları yazan ya da yeniliğin evrensel bir boyut kazanmasını arzulayan ve bunu gerçekleştiren olmak istiyor. Fakat bunun için belirli bir eğitim, deneyim ve birikime ihtiyaç var. Yeni bir teknoloji üretebilmek için finansal güç, ar-ge, teknolojik alt ve üst yapı, hatta markalaşma gerekiyor, onlarsız da asla olmaz. 

İmovasyon, burada kullandığım “asla” kelimesini ekarte ediyor. Daha doğrusu sıfırdan kurmak zor oluyor. İmovasyon; taklitçiliği kullanarak teknolojiyi tanıyor, çözüyor, sistemi anlıyor ve teknolojiyi üretiyor. 

Bu cümleyi okuduktan sonra, imitasyonu yani taklitçiliği meşrulaştırdığım yorumunu yapabilirsiniz. Niyetimin o olmadığını biliyorsunuz ama şunu da unutmayın; öncelikle replika ya da replikasyonla lütfen karıştırmayın.  İmitasyon yani taklitçilik aslında sanıldığı kadar yasa dışı ya da ahlak kurallarına aykırı olarak bir eylem olarak görülmeyebilir. Doğadaki bütün canlılar ki özellikle insan, taklit etmeyi en temel öğrenme kuramlardan biri olarak görmüyor mu, uygulamıyor mu? 

İmovasyonda model alma, örnek alma daha baskın. Bir şeyi imite (taklit) ederek yeniliğe ulaşıyor. Bahsi geçen imitasyon ise, ilk etapta görülen bir davranış. Sonrasında zaten kendi teknolojisini üretebiliyor. Buraya kadar olan kısım imovasyonun alanına girer. 

Eğer model alıp kendi teknolojisini üretemeyip, halen model aldığını iddia eden teknolojiyi olduğu gibi üretiyorsa işte bu imovasyon ile çatışır. 

Aslında imovasyon; nasıl yapmışlar, deyip yapılanları araştırma işi.  Ve sadece üretimsel ya da teknoloji anlamında da değil. Yönetim, reklam, markalaşma, iş modeli geliştirme, toplam kalite yönetim ve standartlar bile imovasyonun kullanıldığı alanlar. 

İmovsayon; iki şeritli bir yolda sağ şeritten inovasyonun sol şeritten de imitasyonun aynı hızda gitmesini tanımlıyor. İmitasyon asla tam anlamıyla taklit etmek ya da kopyalamak değil.  Yapılması istenilen yeni bir işte, katlanılması gereken her türlü maliyetin minimize edilerek, rekabeti kolay ve çabuk yakalamayı hedefler. 

İmovasyon üzerine kitaplar yazılıp, bu kavram tavsiye ediliyor. İmovasyona ne kadar katılırsınız, nedenli desteklersiniz bilmiyorum. Özgünlüğü ya da inovatif olabilmeyi yakalayana kadar kısa sürede kullanılıyor, Çin sizce bunun örneklerinden biri değil mi? 

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları