Dolar $
32.58
%0.11 0.03
Euro €
34.91
%0.2 0.07
Sterlin £
40.64
%-0.07 -0.03
Çeyrek Altın
3953.61
%-0.11 -4.21
SON DAKİKA
Son Yazıları

Haftanın gündemi

28 Mar 2022

Günler sürprizler içinde bir bir geçerken geçen haftanın öne çıkan gelişmelerine şöyle bir bakalım. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, Fed'in enflasyonu düşürmek için gerekirse 25 baz puandan fazla faiz artırımına gidebileceğini söyledi.

Bu açıklamaların ardından küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizinde son 3 yılın en yüksek seviyesi görüldü. Ayrıca, şahin duruşuyla bilinen St. Louis Fed Başkanı Bullard, faiz artırımı ve bilanço küçülmesinde hızlı hareket etmenin önemini vurguladı. Bullard’ın Mart ayındaki toplantıda 50 baz puan faiz artırım yönünde oy kullanan tek üye olduğunu hatırlatalım. 

Diğer önemli bir gelişme ise, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, artan saldırıların petrol üretiminde aksaklığa yol açabileceğini ve küresel piyasaları olumsuz etkileyeceğini söylendi. Bu haber akışıyla beraber petrol fiyatlarında sert yükselişler meydana geldi. Cuma kapanışa doğru Brent Petrol 118 dolar seviyesinde seyretti.

Geçtiğimiz Çarşamba günü İngiltere’de son 30 yılın en yüksek enflasyon verisi geldi. Şubat ayı yıllık bazda TÜFE %6,2 olarak açıklandı. Öte yandan, İngiltere Maliye Bakanı Sunak, Rusya –Ukrayna çatışmasının ekonomide risk yaratmasında dolayı 2022 büyüme tahminini %6’dan %3,8’e düşürüp, yıl sonu enflasyon tahminini %7,4’e yükselttiklerini açıkladı.

Aynı gün Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinin ardından liderler tarafından yapılan ortak açıklamada Ukrayna'ya desteğin artarak süreceği mesajı verildi.

Beyaz Saray Rusya’ya karşı yeni yaptırımları duyurdu. Yapılan açıklamaya göre ABD, 400'den fazla kişi ve şirketi yaptırım listesine aldı.

Önem arz eden başka bir konu ise ABD ve AB arasında yeni enerji anlaşması yapıldı. Rusya’dan yıllık 50 milyar metreküp LNG ithal eden AB’ye, ABD 15 milyar metreküp daha fazla LNG tedariği sağlayacak. Bu Rus tedarikinin yaklaşık yüzde 30’una alternatif olacak.

Diğer taraftan Rusya’da Duma Enerji Komitesi Başkanı Zalalny, Bitcoin’in Rusya’nın enerji ihracatında alternatif ödeme aracı olarak kullanılabileceğini söyledi. Bu söylemin ardından aynı saatlerde BTC’de yüzde 4’e varan yükselişler gözlendi.

Yurt içinde neler oldu derseniz, Salı sabahı güne resmi gazetede Kur Korumalı TL Mevduat Sistemine yeni düzenleme ile uyandık. Önceden KKM’ye dahil olmak için kişilerin 20 aralık 2021 tarihi itibariyle döviz tevdiat hesapları olması gerekirken, yeni düzenlemede tarihle ilgili sınırlama kaldırıldı. Ayrıca, YUVAM sisteminde de değişiklik yapılarak, yabancı şirket ve kişilerin de sisteme dahil edilmesinin önü açıldı.

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin GSYİH büyüme tahminlerini 2022 için % 4,3’ten       % 2,4’e, 2023 için ise 3,5’ten 3,2’ye indirdi.

Öte yandan, AK Parti finans sektörü kurumlarının kurumsal gelir vergisi oranının % 20’den,    % 25’e çıkarılması yönünde kanun teklifi sundu.

Bu hafta takip edeceğimiz gelişmelere şöyle bir göz atalım;

Pazartesi İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in açıklamalarını yakından takip edeceğiz. Küresel boyutta faiz artırımı konusunda ilk adımı atan bankanın bu tutumunun son gelen enflasyon verisinden dolayı daha da sıkılaşacağını düşünüyorum. Onun dışında, ABD’den gelecek Mal Ticaret verisi ve 2 ve 5 Yıllık Tahvil İhalesi dışında çok önemli bir veri akışı beklenmiyor.

Salı gününe geldiğimizde sabah 9’da İngiltere Konut Fiyat Endeksi, aynı saatte Almanya’dan gelecek olan Perakende Satışlar ve GFK Tüketici Güven Endeksi’ni yakından izleyeceğiz. 17:30’da açıklanacak ABD JOLTS İş İmkanları ve Personel Değişimi verisi de takip edeceğimiz bir önemli diğer gelişme olacak.

Çarşamba günü saat 10’da Türkiye Ekonomik Güven Endeksi verisi gelecek. Öğleden sonra 15:30’da ise ABD’de istihdam konusunda önemli bir veri olan ADP Tarım Dışı İstihdam rakamlarını karşılayacağız. Öte yandan, ABD 2021 4. Çeyrek (GSYİH) büyüme rakamları açıklanacak.

Perşembe sabah 9’da İngiltere 2021 4. Çeyrek (GSYİH) büyüme verisi açıklanacak. Ardından Almanya ve Euro Bölgesi işsizlik oranlarının açıklanması bekleniyor. ABD’de ise Kişisel Tüketim Harcamaları, Kişisel Gider ve haftalık olarak açıklanan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi yakından takip edilecek.

Haftanın son gününe geldiğimizde, Çin, Türkiye, Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi İmalat PMI verileri beklenecek. Ayrıca, 12’de Euro Bölgesi enflasyonu izlerken, 15:30’de ABD İşsizlik Oranı açıklanacak. Son olarak ABD’den gelecek Üretim PMI verisi ile haftayı sonlandıracağız.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları