Dolar $
32.58
%0.14 0.04
Euro €
34.77
%-0.05 -0.02
Sterlin £
40.45
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
4114.07
%1.15 46.18
SON DAKİKA
Son Yazıları

Gamestop

09 Þub 2021

GameStop … Cluphouse... Ve diğerleri Gündem o kadar hızlı değişiyor ki... Ve bizler küresel kavramların esiri gibi adeta kaderimizi bekliyoruz. Para piyasalarındaki her hareketlilik dünyada paniğe yol açıyor. Küresel sermaye yeni bir krize mi hazırlanıyor? Bu gelişmeler hayatımızı nasıl etkileyecek? Yaşam standardımız değişecek mi?

Farkında olsak da olmasak da bugün hisse senedi piyasası hayatımızın her alanını belirliyor. 

Yani çocuklarımızın eğitiminden, beslenmesine, alacağımız otomobilden, kıyafetlerimize,  tatil harcamalarımıza kadar her şey küresel piyasaların şekillenmesine göre şekilleniyor. 

Hisse senedi piyasası da özellikle küresel ölçekli olaylara anında tepki veriyor. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde  virüsle birlikte dünyadaki , ekonomik büyüme azalıp, işsizlik artarken, yoksulluk derinleşip, demokrasiler zarar görürken ,  hisse senedi piyasası ne oldu dersiniz?

Tabi hisse senedi piyasasında da gelgitler oluyor. Bu gelgitler de dünyanın konuştuğu olayları belirliyor.

Kendisine karpuz atılan bir manavı düşünün.

En ufak bir dalgınlıkta karpuz yere düşer.

Dünyadaki gündeme yetişmeye çalışmak da buna benziyor. En ufak bir konsantrasyon kaybına tahammül yok. 

Bu bağlamda olayların hızına yetişmek kadar olayları anlayabilmek de önemli.

Göstergeler, borsalar, ticari faaliyetler dünya gibi, dağınık ve karmaşık.  Her gün bazı firmalar, şirketler, işyerleri, esnaf için  başarı olabilirken diğerleri için başarısızlık olabiliyor. Bazı çalışanlar için yükseliş, terfi diğerleri için işsizlik olabiliyor. İşte tüm bunları belirleyen içinde yaşadığınız toplumun küresel özellikleriyle alakalı.

Tıpkı geçen hafta yaşadığımız gelişmelerde olduğu gibi. Bu gelişmeler sırasında  literatürümüze giren iki kavram;

GameStop  ve ClupHouse.

Bilgisayar oyunlarının sonunda “Game Over” yani “oyun bitti” yazar. Ne kazanıp ne kaybettiğiniz  “Game Over”la birlikte ortaya çıkmakta. O yazıyı gördükten sonra yapılacak iki şey var; ya oyunu bırakmak ya da devam etmek. 

İşte Busstop, Nonstop, gibi kavramlardan yola çıkarak adı Türkçe’de oyun durağı olarak algılanabilecek olan “GameStop” acaba stop mu edecek? Yani GameStop için “Game Over” mı? 

Gelin isterseniz olayın iç yüzüne bakalım. 

Dünyadaki oyun sektörünü elinde bulunduran GameStop  adında bir şirket var. Bu şirket daha çok fiziksel yani disk formatlı  video oyunları satıyor. Ancak son yıllarda artan online alış verişle birlikte insanlar fiziksel olanla daha az ilgilenmeye başlıyor. PlayStation Network ve Xbox Live gibi oyun konsollarında  dijital özellikler kullanılmaya başlandı.. Zaten GameStop için tehlike çanları da   hem Xbox One hem de PlayStation 4'ün piyasaya sürülmesiyle çaldı.

Bana PlayStation 4 aldırtan Çocuklarım da bu anlamda oyunun içinde diye de düşünmekten kendimi alamıyorum.. Yani GameStop’un stopa doğru ilerlemesinde onların PlayStation üzerinden dijital  oyun oynamak istemeleri de var. 

Özellikle pandemiyle birlikte online ürünlere yöneliş daha da artıyor insanlar, doğrudan çevrimiçi mağazalardan indirerek video oyunları satın alıyorlar. 

İşte tam bu sırada bir “Z kuşağı” aktivitesi dünya hisse senedi piyasalarını sarsıyor. 

Yılık kullanıcı sayısı yüz milyonlara ulaşan tartışma sitesi Reddit’e yazılan bir yorum video oyun şirketi GameStop’un borsadaki hisselerini olağandışı artırdı. Çalkantıyla dünya borsaları da düşüşe geçti. 

Bu olaya kuşaklar arası, servetin yeniden dağıtılması ve paranın zenginden alınıp fakire verilmesi ya da  ‘Z kuşağı”nın bir başkaldırısı olduğu yorumları da yapılıyor. Ancak bu kadar  iyimser olmamakta fayda var. 

Bu düşünceye girmemde Newyork Times’da gördüğüm fıkra gibi yazının payı büyük. 

Günün sonunda şu oluyor.

"Kaptan pilotunuz konuşuyor: tüm ekip arkadaşlarım adına , uçuşunuzu yarıda kestiğimiz için özür dileriz. -Gördüğümüz lüzum üzerine uçaktan paraşütle atladık -demek istemiş kaptan pilot- Uçağınızın sol tarafında oturanlar için söylüyorum, eğer gözlerinizi biraz kısarak camdan bakarsanız bizi aşağıdaki yatta görebilirsiniz. Bizi seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Size iyi uçuşlar"

Nitekim yazımı yazarken GameStop hisselerinde geçen hafta yaşanan çılgın yükselişin sona erdiği ve hisse değerlerinde yüzde 60’lara varan bir düşüş olduğu haberleri de geliyordu.  

Ve GameStop’un  “Game Over” dememesi için kurtarma planları yapıldığı da gelen bilgiler arasında.

Sanırım bu kurtarma çabaları da önümüzdeki sürecin temel konularından biri olacak.

Konumuz: “GameStop nasıl kurtulur?”

Saygılarımla… 

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları