Dolar $
32.49
%0.32 0.1
Euro €
34.78
%0.59 0.2
Sterlin £
40.49
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4069.19
%0.34 13.73
SON DAKİKA
Son Yazıları

Ekonomide yeni atılan adımlar ne anlama geliyor?

13 Haz 2022

Perşembe günü akşam saat 19:04'te Hazine ve Maliye Bakanlığı Twitter üzerinden bir basın açıklaması paylaşarak, 20 Aralık 2022'de spekülasyon ile şişirilmiş döviz kurunun bir günde ne kadar düştüğünü tüm dünyanın tecrübe ettiğini ve vatandaşların bu tecrübeyi unutmayarak sağduyulu olması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, bu bağlamda enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemde yer alan ekonomik başlıklarında, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde hızlı ve çözüm odaklı adımlar atılacağını bildirildi.

Bunun üzerine ilgili kurumlardan peş peşe basın duyuruları geldi. Öncelikle bakanlık piyasanın aylardır beklediği yeni yatırım aracını açıkladı. Gelire Endeksli Senetleri ihraç edeceğini duyuran bakanlık detayları da kamuoyu ile paylaştı.

Yeni yatırım aracının ihracına ilişkin talep toplama işlemleri 15-22 Haziran'da gerçekleştirilecek. GES’lerin getirileri, kamu iktisadi teşebbüsleri içinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak.

Bu ihracın üç ayda bir ödenecek asgari getiri oranı %5,32 olarak belirlenirken,  yıllık bileşik getiri oranı %23,04 oldu.

Üründen sadece gerçek kişiler faydalanacakken, vadesi ilk olarak 6 ay olacağı açıklandı. Fakat ileri aşamalarda eğer talep yoğunlaşırsa 1 yıl ve üzeri vadeler de ihraç yapılması öngörülüyor.

Hazine’nin GES duyurusundan sonra BDDK tarafından kredi ve kredi kartlarıyla ilgili düzenleme adımı geldi.  50-100 bin lira arasındaki kredi tutarlarının vadesi 24 ay ile kısıtlanırken, 100 bin lira üzeri kredilerin vadesi 12 ay ile sınırlandırıldı. Kredi kartlarında da düzenlemeye gidildi. Yeni duyuruya göre 25 bin liraya kadar limitli kartlarda asgari ödeme tutarı yüzde 20 olurken, 25 bin lira üzeri limitli kartlarda bu oran yüzde 40 olarak belirlendi. 

Öte yandan, Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile BSMV oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi. Merkez bankası ise Türk Lirası cinsinden ticari nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranının yüzde 20’ye yükseltildiğini duyurdu.

Burada atılan adımların ekonomi yönetiminin büyüme yanlısı politikalardan uzaklaştığını söylemek için erken lakin kredi kullanımında ve tüketim harcamalarında yavaşlamaya yol açacak bu düzenlemeler 2022 1. Çeyreğinde büyümede geçen yılın aynı ayına göre %19,5 artan tüketici harcamaları grubunda önümüzde dönemde duraksama göreceğimiz ortada.

Ekonominin temel taşlarını sırtlayan bu kurumlardan gelen önlem açıklamaları enflasyon yönünde bir etki yaratacağını beklemek şuan için mümkün değil. Dolar/TL noktasında ise bakanlığın açıklamasından önce 17,20 olan kurun açıklamalarla birlikte 16,60’a kadar sarktığını fakat ertesi işlem gününde tekrar 17 seviyesinin üstüne çıktığını gördük.

Piyasa bu önlemleri yetersiz olduğu sinyalini verdi dersek yanılmış olmayız. 

Enflasyon üzerinde tüketim harcamalarını engellemek bir nebze de olsa işe yarasa da daha da yükselen enerji fiyatlarının yeni zirveleri görmemizi destekleyeceği kanıksanmış bir gerçek. Son aylarda yükselen döviz kurunun da gecikmeli etkisini fiyatlar üzerinde göreceğiz. 

Dolar/TL ayağında önlem adımları hala güven ortamı yaratmadığını gösterdi. Çünkü yıl sonunda 40 milyar dolara yaklaşması beklenen cari açık olmak üzere pek çok risk unsuru devam ediyor. Resmi enflasyonun %73 olduğu bir ortamda bakanlığın %23,04 oranında verdiği asgari gelire endeksli senet getirisi kur üzerinde istenilen etkiyi yaratmadı.

Bu noktada önlem adımlarının daha etkin olmasını sağlamak amacıyla yakın zamanda yeni güncellemeler ve ek düzenlemelerin geleceğini göreceğiz.

Herkese bol kazançlı haftalar dilerim.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları