Dolar $
32.52
%-0.07 -0.02
Euro €
34.75
%-0.23 -0.08
Sterlin £
40.43
%-0.33 -0.13
Çeyrek Altın
3949.9
%-0.61 -23.97
SON DAKİKA
Son Yazıları

Dxy'de düşüş gelmeyince doların ateşi yükseldi

17 May 2022

Geçen hafta küresel piyasalarda hareketlilik çok yüksekti. Bu hareketliliğin temel sebebi Fed'in uyguladığı faiz politikası ve sıkılaşma uygulamaları. Başka bir neden ise son bir aydır ekonomistlerin diline dolanan resesyon beklentisi.

Hem faiz oranlarının yükselmesi hem de ekonomik durgunluk olarak nitelendirdiğimiz resesyon beklentisini piyasalar henüz fiyatlamış değiller. Çünkü Fed’in uyguladığı şu an ki faiz oranın açıklanan enflasyon oranından çok geride. Fed enflasyonu kontrol altına alabilmek için faizleri daha da artıracaktır. Buda piyasada ve ekonomide daha sert satışların gelebileceğini bize işaret ediyor. 

Genel anlamda Fed’in dünyada hakim olan doları kontrol etmede birinci yetkili merci olmasından dolayı, piyasalarda bu faiz artışlarının devam etmesi sonucunda enflasyonu kontrol altına alacağı yönünde görüşler hakim. Bu durum piyasalarda hiç olmazsa biraz can suyu oluyor gibi.

DXY dolar endeksi rekor kırdıktan sonra 104 seviyelerinde seyrediyor. Yani doların hakimiyeti hala çok güçlü. DXY endeksinde piyasanın beklentisi aşağı yönlü kırılması ve piyasanın rahatlaması. Küreselde dolara kaçış, piyasalarda satış devam ediyor. DXY endeksinde aşağı yönde bir kırılım neticesinde piyasalarda yukarı yönlü alımlar başlayacaktır. 

Tabi DXY endeksinin yukarı yönde seyretmesinin türlü nedenleri oldu. En başta Rusya- Ukrayna savaşı belki de dolara kaçışı başlatan sonradan Fed kararları ile tırmandıran bir sebepler silsile olarak bakabiliriz. 

Ülkemiz piyasasında baktığımızda ise dolarda sıcak hareketlilikler var. 15 dolar kritik eşiğinin kırılması ile birlikte dolar 15.66 seviyelerine kadar tırmandı ve bu aralıkta şuanda seyretmekte. DXY endeksinin halen güçlü durması ve yukarı yönlü seyretmesi bizim dolar kurunda da yukarı yönlü seyretmesine sebep olmakta. Umarım önümüzdeki günler dolar endeksinde yaşanması beklenen aşağı yönlü kırılım gerçekleşirse dolar kurunda biraz olsun gerileme görebiliriz. 

Nisan ayındaki enflasyon oranı Fed’in en yakın toplantılarda 50 baz puan artışı devam ettirip ettirmeyeceği açısından önemliydi. Beklentiler, düşüş göstermeyen bir enflasyon durumunda iki toplantıda 50’şer baz puanlık artırım olasılığının artacağı görüşündeydi. Peki son veriler bu görüşü değiştirdi mi? Hayır. Çünkü hissedilir düşüş olmamakla beraber gösterge olan çekirdek TÜFE aylık olarak yüksek kaldı. Piyasalarda Haziran’da 50 baz puan olasılığı %74. Bu da demek ki beklenti yılın en kötü 3. çeyreğinde Fed’in hızlı davranacağı yönünde. Bu nedenle endekslerde düşüş sertleşti.

Geçen hafta bahsetmiş olduğumuz kripto para piyasasında da bu sert düşüşler görüldü. 37500 $ altında fiyatlanması beklenmeyen bitcoin fiyatı 27000$’a kadar sert satış ile karşılaştı. Piyasa ise Fed kararlarından sonra yükseliş yönlü bir beklenti içerisindeydi. Bitcoin şuan da 30000$ seviyelerinde işlem görmekte. Önümüzdeki süreçte Fed’in Haziran’da tekrar faiz artıracağının belirgin şekilde yansıması bu piyasada nasıl gerçekleşecek merak konusu. 

Çünkü ülkemizde bu piyasada işlem yapan yatırımcı sayısı bil hayli fazla. Ve şuan da çok büyük bir kısmı yatırımlarında terste kalmış durumdalar. Bu yüzden gelecek olan bir yükseliş can suyu olacaktır. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları