Dolar $
32.59
%0.22 0.07
Euro €
34.83
%0.54 0.18
Sterlin £
40.48
%0.8 0.32
Çeyrek Altın
3949.08
%-0.42 -16.59
SON DAKİKA
Son Yazıları

Çince şarkı söylemek isteyen var mı?

09 Þub 2021

Türkiye'de Çin ve Asya ile Türkiye arasında dostluk köprüsü kurmak isteyen pek çok kurum ve kişi var. Bu konuda medyada olsun, dernek ve vakıf adıyla olsun değişik girişimlerde bulunan pek çok kişi ve kurum var.

Bunlardan kaçı Türkiye ile Çin’in dostluğuna gerçek katkı sağlıyor derseniz çok azı diyeceğim. İki ülkeden kültürel işbirliği yapmak ve iki ülkenin manevi dostluğuna katkıda bulunanların sayısı çok az. Medyada Yön Radyo uzun yıllardır bu konuda çok güzel çalışmalarda bulunuyor, sivil toplum alanında ise Türkiye – Çin Kültür Derneği çok ciddi ve güzel çalışmalarda bulunuyor. Diğerlerinin büyük bir bölümü “dolar” peşinde desem abartı olmaz.

Çok özel bir yetenek yarışması 

Türkiye – Çin Kültür Derneği bu konuda müthiş işlere imza atıyor. Bunlardan bir tanesi de Instagram üzerinden gerçekleştirdiği yetenek yarışması oldu. Çin yeni yılı nedeniyle yaptığı yetenek yarışmasında Çince şarkı söyleyerek sesinizi 1 milyar Çinliye duyurabilirsiniz. Bu yarışmaya hem Türkler hem de Türkiye’de yaşayan Çinlilerin katılabileceği bir yetenek yarışması. Yarışmayı inceledim, kuralları ve düzeleniş şekli çok profesyonel. 

Çin kültürüne veya Çince ’ye ait performan (Çince şarkı (rap, caz, rock, pop vs.), Çin enstrümanı, Çin dansı, Çin kaligrafi sanatı, Çin resim sanatı…) sunmak isteyenler için düzenlenen yarışmada yarışmacılar yeteneklerini bir videoya kaydedip kendi Instagram hesapları üzerinden yayınlayacak.  

Videoların açıklama kısmına #hongbaocompetition hashtagleyerek yarışmaya katılmış olacaktır. Dilediğiniz kadar video ile yarışmaya katılabilirsiniz, ister şarkı söyleyin isterseniz başka bir yeteneğinizi sergileyin. Son başvuru tarihi yarın akşam , yani 10 Şubat gece 23:59. Beş performans finale kalacak ve sonrasında bu beş video arasında en çok beğeni alan videolar kendi aralarında yarışacak ve ilk üçe girenler çok güzel hediyeler kazanacak. Bu yarışmaya ilgi duyanlar @turkcinkulturdernegi instagram hesabını takip edebilir.  Sadece bu yarışma için değil Çin kültürüne meraklı olan herkes bence bu Instagram hesabını takip etsin çok yararlı bilgiler bulacaklar. 

Dünyanın ilk pandemi treni yola çıktı

Sichuan eyaleti, panda temalı bir turizm trenini yerli ve yabancı turistlerin kullanımına açtı. Çin’in güneybatısındaki dev pandaların memleketi olan Chengdu bölgesinde yol alacak olan tren, Sichuan’ın dağlarında nehirlerinde, Yangtze Nehri’nin Üç Vadi bölgesinde sefere çıkarak Güneydoğu Çin’in gizemli güzelliklerin içinden geçecek.

Mobil bir otel olmayı hedefleyen 252 koltuklu tren, yumuşak ve sert uyuyanlar için özel odalara sahip. Bir restoran vagonu da olan tren, konforlu ve şık mobilyalar, güvenli ve akıllı kilit sistemi, banyo sistemi ve 5G bağlantısı ile trenin yolcular için etkileyici bir yolculuk sağlayacak şekilde ayarlandığını söyledi. Çin Demiryolu Chengdu Group tarafından hazırlanan tren, yoksulluğu azaltma çabalarına yardımcı olmak için geçtiği yerlerden aldığı yerel spesiyalleri de konuklarına ikram edecek.

Çin’in ilk “Panda Treni” adı verilen turistik treninin bir diğer özelliği de dünyanın ilk pandemi treni olması. Tren, modernizasyonu ve dönüşümü, İlkbahar Bayramı’nın ilk seyahat günü olan 28 Ocak Perşembe günü başarıyla tamamlandı. Trende “Pandanın evi”, “Pandanın kulübesi”, “Pandanın restoranı” ve “Pandanın cenneti” gibi tematik vagonlar da bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü Wuhan’da

Dünya Sağlık Örgütü liderliğinde Covid-19 salgınının kökenini araştıran ekip bugün Çinli bilim insanlarıyla bir araya geldi.  Uzun zamandır üzerinde konuşulan ve üzerinde pek çok spekülasyon yapılan DSÖ’nun Wuhan ziyareti nihayet gerçekleşti.

Uluslararası ekip Wuhan’da laboratuvar, market ve hastaneleri ziyaret edecek. Ekip, Wuhan’a ulaştıktan iki hafta sonra saha çalışmalarına başlamak için Wuhan’daki karantina otelinden ayrıldı.

Saha ziyaretleri arasında Wuhan Viroloji Enstitüsü, Huanan pazarı, Wuhan CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) laboratuvarı yer alacak. Çin’de iki hafta daha kalacak olan bağımsız uzmanlardan oluşan ekip, Wuhan’daki ilk COVID-19 hastalarından bazılarıyla da görüşecek.

Ekibin Danimarkalı üyesi Thea Fischer, virüsün başlangıçta yayıldığına inanılan Huanan Deniz Ürünleri Toptancı Pazarı’nı ziyaret etmenin, salgının merkez üssü mü yoksa virüsün sadece bir amplifikatörü mü olduğu konusunda fikir sağlayacağını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı uzman ekibinin karantina sürecinin dün sona erdiğini ve ekibin Covid-19 salgınının kaynağına ilişkin araştırmalarına sorunsuz devam edeceğini açıklamıştı.

Wuhan’daki çalışmalarına başlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Wuhan Ulusal Biyogüvenlik Laboratuvarı’nı (P4 Laboratuvarı) da ziyaret etti. Ziyaret sırsında P4 Laboratuvarı’nın DSÖ’nün referans laboratuvarları arasına girme başvurusu da kabul edildi.

DSÖ ekibi, merkezdeki yetkililerden ayrıntılı bilgi aldı ve bilimsel temaslarda bulundu. Uzman ekip, ziyaret sayesinde enstitünün virüsün bilimsel araştırılması alanındaki profesyonelliğini ve titizliğini gördüklerini belirtti. Enstitünün bilimsel araştırma çalışmaları, laboratuvar biyogüvenlik yönetimi, uluslararası bilimsel araştırma iş birliği ve salgınla mücadelede elde edilen sonuçlar gibi konularda fikir alışverişinde bulunuldu.

24 milyon doz aşı yapıldı

Butün bunlar yaşanırken Çin’de aşı çalışmaları dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi tam gaz devam ediyor. Ülkenin Sağlık Kontrol ve Önleme Merkezi, 31 Ocak Pazar günü, ülkede bugüne değin Covid-19 salgınına karşı 24 milyon dozdan fazla aşı yapıldığını açıkladı. Merkeze bağlı Viral Hastalıklar Kontrol ve Önleme Ulusal Enstitüsü Direktörü Xu Wenbo, uygulanmış olan ön alıcı testlerin, şu anda Çin’de kullanılmakta olan Covid-19’a karşı yapılan aşılamalar sonrasında saptanan anormal tepkilerin grip aşılarında görülenlerden daha fazla olmadığın gösterdiğine işaret etti. Söz konusu açıklama, Devlet Konseyi'nin ‘Covid-19 önleme ve kontrol eş mekanizması/düzeneği tarafından düzenlenen bir basın konferansı sırasında yapıldı.

Geçtiğimiz ay içinde, Sinopharm’a ait China National Biotec Group (CNBG) bağlantılı Beijing Biological Products Institute Co., Ltd. şirketi tarafından üretilmiş olan bir inaktif aşı, Tıbbi Ürünler Ulusal Dairesi tarafından koşullu olarak piyasaya verilme ruhsatı alan ilk aşı olmuştu.

Almanya’da Çin aşısına yeşil ışık

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Avrupa Birliği’nin onayından geçmesi durumunda Almanya’nın Çin ve Rusya’nın ürettiği aşıları kullanmasının hiçbir engelle karşılaşmayacağını açıklayarak Çin ve Rus aşılarına yeşil ışık yaktı. Fransız immünolog Alain Fisher da, AB’nin Rusya veya Çin’in geliştirdiği aşıların kullanılmasını düşünmemesinin bir sebebi olmadığına vurgu yaptı.

Aşı teslimatında sorun mu var?

AB ülkelerindeki mevcut aşılama oranı, ABD, İngiltere ve İsrail gibi ülkelerin çok gerisinde. Aşıların teslimatı konusunda da Avrupa ile ABD arasındaki anlaşmazlıklar hâlâ sürüyor. Buna karşılık nüfusu sadece 7 milyon olan Sırbistan, Çin’den 1 milyon doz aşı aldı. Ocak ayında da Macaristan, Çin’in geliştirdiği aşıya onay veren ilk AB ülkesi oldu. Birçok açıdan baskı altında kalan Avrupa ülkeleri, acil ihtiyaçlarını karşılamak “acaba Çin aşısını kullansak mı?” sorusuna yanıt aramaya başladı.

Dijital yuan uygulamaları başladı

Çin’in en büyük şehirinde dijital para biriminin (CBDC) kullanımını teşvik etmek için pilot çalışmalara başlandı. Global Times’ta yer alan habere göre, Beijign, Shanghai ve Shenzen bu uygulama için pilot kentler olarak seçildi. Habere göre Beijing Belediye Başkanı, başkentin 2021’de fintech ve profesyonel hizmetler için ‘gösteri bölgelerinin’ geliştirilmesini hızlandıracağını söyledi. Bu çaba, CBDC için resmi olarak Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (DCEP) olarak adlandırılan bir pilot uygulamanın teşvik edilmesini amaçlıyor.

Guangdong eyaletinin yetkileri de dijital yuan için ‘yenilikçi bir pilot bölge’ olarak Shenzhen’in gelişimini destekleyeceklerini söylerken, Shenzhen yerel yöneticileri, halka çağrı yaparak belirli alanlarda dijital para kullanmalarını istedi. Her üç kentte halkın ilgisini çekmek için çeşitli promosyonlar düzenleyerek pilot çalışmaya geniş kesimlerin katılımını sağlayacak.

Hidrojenle çalışan ilk lokomotif hazır

Saatte 80 kilometre hızla giden ve sürekli gücü 700 kilovat olan hidrojenli lokomotif, Çin’de imal edilen hidrojenle çalışan ilk lokomotif oldu. 24,5 saat boyunca durmaksızın yol alabilen lokomotifin çekebildiği azami yük ağırlığı ise 5 bin ton.

Lokomotif, hidrojenli bir pil sistemi ve yüksek güçte bir lityum bataryası kombinasyonu kullanıyor. Geleneksel yakıtlı veya elektrikli lokomotiflere kıyasla hidrojenli hibrid lokomotiflerin çok avantajı var. Hem daha güvenli hem daha çevre dostu ve hem de daha sessiz, düşük maliyetli ve  bakımı da daha kolay.  

Lokomotifin modüler tasarımı, ona farklı güç düzey ve modları kullanabilme esnekliğini sağlıyor. Bu özellik, kullanıcıların, örneğin tünellerde ve madenlerde olabileceği gibi çok değişik kullanım taleplerine yanıt getirm imkanı da verecek.

C919 uçuş testi tamamlandı

Çin’in teknolojiye yaptığı yatırımlar aralıksız devam ediyor. Bir diğer haberde yeni yolcu uçağı ile ilgili. C919 büyük yolcu uçağının, düşük sıcaklık koşullarında uçuş testleri  İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nin Hulunbuir kentinde başarıyla gerçekleşti. Sistemin ve uçak ekipmanının göstereceği performansın çok düşük sıcaklıklarda da uygun olup olmayacağını saptamak için yürütülen testler, 20 gün süreyle en düşük deneme sıcaklığının eksi 40 derece Celsius olduğu Hulunbuir’de gerçekleştirildi.

Deneme uçuşları için Hulunbuir’in seçilmesinin nedeni, soğuk havası ile bilinen bu kentin kışın eksi 25 derece olan sıcaklık ortalaması oldu. Çin’in ilk yerli tasarım uzun hat uçağı olan C919, 158 ila 174 yolcu kapasitesi ile 4 bin 75 ila 5 bin 555 kilometrelik özerk uçuş menziline sahip. Üretim hattından 2015 yılında çıkmış bulunan uçak ilk uçuşunu da 2017 yılında yapmıştı. Uçak, havacılık yetkili makamlarınca verilecek bir uçuş ruhsatını elde edip bu yıl hizmete konulacak.

Facebook rekora doymuyor!

Facebook günlük aktif kullanıcıları Aralık 2020’de yıllık bazda % 11 artışla 1,84 milyara ulaştığını açıkladı. Facebook aylık aktif kullanıcıları ise 31 Aralık 2020 itibarıyla bir önceki yıla göre % 12 artarak 2,80 milyara ulaştı.

Sermaye harcamalarına baktığımızda Facebook, finansal kiralamalara ilişkin anapara ödemeleri de dahil olmak üzere, 2020’nin dördüncü çeyreğinde 4,82 milyar dolar, 2020 toplamında ise 15,72 milyar dolar oldu. Covid-19 krizine rağmen personel sayısında artış yaşayan Facebook’un personel sayısı 31 Aralık itibariyle yıllık % 30 artışla 58.604 kişi oldu.

Facebook yaptığı resmi açıklamada şirketin pandemi sırasında ortaya çıkan iki geniş ekonomik trendden “çevrimiçi ticaret”e doğru devam eden değişim ve tüketici talebinin hizmetlerden ziyade ürünlere yönelmesinden faydalandığı belirtti. “Çevrimiçi ticaret yoluyla satılan ürün sektörlerindeki gücümüz ve seyahat gibi hizmet sektörlerine daha az odaklanmamız nedeniyle, bu değişimlerin 2020’nin ikinci yarısında reklamcılık alanında bir rüzgar sağladığına inanıyoruz” denildi.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları