Dolar $
32.58
%0.19 0.06
Euro €
34.82
%0.51 0.17
Sterlin £
40.27
%0.28 0.11
Çeyrek Altın
3930.86
%-0.88 -34.6
SON DAKİKA
Son Yazıları

ÇİN tarımı mı TİGEM'in Anadolu'yu vahaya çeviren çiftlikleri mi?

09 Haz 2021

Çin, Güneş Panelleri ve teknolojiyle Ningxia çölünü "Cennete" çeviriyor, biz sandıkta tohum arıyoruz. İklim değişikliğinin etkileri her ülkeyi farklı etkiliyor.

Çin geniş toprakları sayesinde bazı yerlerde iklim değişikliğinin sonuçlarını fırsata çevirirken bazı yerlerde çölleşmeyle mücadele ediyor.  Topraklarının 2 milyon 600 bin kilometrekarelik alanı çöl. Almanya’nın 7 katı.

Son yıllarda tarıma yaptığı yatırımlarla da sessiz sedasız gelecek yüzyılın tarım üssü olmaya aday.

Tarımı hem beslenmek için hem de yoksullukla mücadele için kullanıyor. Müslüman halkın yoğun yaşadığı Ningxia özerk bölgesi son yıllarda çölleşmeye karşı verilen mücadele, tarım teknolojileri ve kırsal kalkınma konusunda yaptığı örnek bir çalışma ile gündemde. 

Birleşmiş Milletler Ningxia’yı 1972’li yıllarda “dünyada hayatta kalması en uygunsuz yer” olarak tanımlıyor.

Ningxia; İpek Yolu" üzerinde bulunan Çin uygarlığının doğum yeri. 

Öncelikle bölgenin SWOT analizi yapılıyor, çölleşmeyle mücadeleye halk katılıyor. Samanlardan yapılan hasır görünümlü çalışmayla çölleşmenin önüne geçiliyor çölde vaha yaratılıyor tıpkı Tigem’in zamanında yaptığı gibi. 

Yollar yenileniyor, demiryolu onarılıyor, sürdürülebilir su kaynakları, enerji kaynakları yaratılıyor. Agroturizm ve katma değerli tarım ürün temelli bir strateji belirleniyor. Bölgeye uygun bir tarım ürün deseni çıkarılıyor. Topraktan çıkan ilk suyu yudum yudum içen köylüler can suyunu alıp işe koyuluyorlar.

Dağlar taraçalar şeklinde düzenlenip tarım alanına dönüştürülüyor. Teknoloji yoğun, insan merkezli bir sistem kuruluyor.

Meyve tarlaları, üzüm bağları, çiçekler koca koca dağları seyir bahçelerine dönüştürüyor. 

Arazinin üç boyutlu kullanımı “fotovoltaik enerji üretimi + tarımsal üretim” ekolojik bir model planlanıyor.

Geleceğin tarımı agrıvoltaık güneş panelleri 

Projenin ekipmanlarını  sağlayan Huawei,  öncelikle 100 kilometrelik alanda yonca ekip toprağı iyileştirdi. Sonra, okyanus mavisindeki Agrivoltaik güneş panelleri altında geleceğin gıdalarından Japon tıbbının en önemli parçası olan goji berry (kurt üzümü), gölgeye dayanıklı meyve ağaçları, fıstık, yonca, patates, kök sebzeler, domates, üzüm gibi ürünler yetiştirilerek katma değerli gıdalar yaratıldı.

Agrivoltaik güneş paneli altındaki tarım ile su, elektrik tasarrufu ve üründe verimlilik sağlandı. 

Proje sayesinde bitki örtüsü %30’dan % 85’e çıkarıldı. 

Enerji panellerinin bakımı, bitki üretimi, depolama, pazarlama gibi alanlarda 80 bin kişi istihdam ediliyor. Bölge aynı zamanda agroturizme açıldı, yıl boyu birçok festivale ev sahipliği yapıyor. Çin hükümetinin en önemli “yoksulluğu azaltma projesi” sadece Çin için değil Dünya için de önemli bir örnek oldu. 

Bölgenin sırrı; entegre ve bölgesel temelli bir işbirliği ile sektörler arası inovasyon ve sinerjiyi halka aktararak, doğal kaynakların katma değerli ürüne dönüşmesini sağlamak. Sonuçta “yeşil büyüme” sağlandı. Umut, paylaşım, sevgi, eğitim olanakları, gelişmeye açıklık, çevre farkındalığı, tarih bilinci hepsi büyümenin göstergesi bugün.

Ezcümle; bilim, planlama, irade, akıl ile çölde bir vaha yaratmak, tıpkı zamanında TİGEM ile çölde yaratılan örnek çiftlikler ve tarım teknolojileri gibi.

Kim bilir belki tohum takas festivallerine, sandıkta tohum arayışlarına biraz ara verip tarım teknolojileri ve strateji çalışırsak Anadolu yeniden yeşerir.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları