Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.82
%0.19 0.06
Sterlin £
40.56
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
4080.13
%0.32 12.66
SON DAKİKA
Son Yazıları

Çin aşısında son durum nedir?

09 Mar 2021

Türkiye'nin de kullandığı tek Covid-19 aşısı diğer ülkelerin liderleri tarafından da tercih ediliyor. Şu ana kadar birçok ülkenin cumhurbaşkanı, devlet başkanı, başbakanları ve çok sayıda siyasetçisi Çinli şirketler tarafından üretilen aşıları tercih etti.

İlk olarak Seyşeller Devlet Başkanı Wavel Ramkalawan, 10 Ocak’ta Çinli şirket Sinopharm tarafından üretilen Covid-19 aşısını oldu. Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, 13 Ocak’ta Çinli şirket Sinovac tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 14 Ocak’ta Sinovac’ın Covid-19 aşısını kullandı. Peru Devlet Başkanı Francisco Sagasti, 9 Şubat’ta Sinopharm’ın geliştirdiği Covid-19 aşısı oldu.

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, 12 Şubat’ta Sinovac, Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ise 15 Şubat’ta Sinopharm tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını kullandı. Şili Cumhurbaşkanı Pinera, Çin aşılarının güvenli ve etkili olduğunu ve salgının üstesinden gelmeye yardımcı olacağını dile getirerek aşının hayatın normale dönmesi için umut olduğunu vurguladı.

Pele’de aşı oldu

Öte yandan futbolun taçsız kralı olarak adlandırılan efsanevi furbolcu Pele’de aynı aşıyı kullanan ünlülerde biri oldu. Pele’nin geçtiğimiz hafta evinde Çin şirketi Sinovac tarafından geliştirilen COVID-19 aşısını yaptırdığı bildirildi. 

Pele ismiyle tanınan Edson Arantes do Nascimento’nun basın temsilcisinden edinilen bilgiye göre, 80 yaşındaki eski futbolcu, Sao Paulo eyaletinin sahil kenti Guaruja’daki evinde aşının ilk dozunu oldu.

Pele aşı olduktan sonra sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Bugün unutulamaz bir gün, aşı oldum. Pandemi daha bitmedi. Kurallara uymalıyız, canlıları korumalıyız, çünkü hâlâ birçok kişi aşı olmadı” ifadelerini kullandı. Guaruja kentinde, 80-84 yaşındaki kişilere aşı yapılmaya başlandı ve şu an itibarıyla kentte 18 bin kişi aşı oldu.

Filipinlere yardım aşısı

AB ‘nin kabul edip etmeyeceği tartışılan Çin Aşısı Filipinler’e de girdi. Aşı yardımlarından dolayı Çin’e teşekkür eden Filipinler Devlet Başkanı  Duterte, ülkesinin Çin’in yardımlarıyla salgını yenme konusunda büyük bir adım attığını söyledi. Duterte ayrıca, yıl sonunda salgının sona ermesi halinde Çin’i ziyaret edip, Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e bizzat teşekkür edeceğini vurguladı.

Tayland’da sağlık çalışanları başta olmak üzere riskli gruplar Sinovac şirketi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı ile aşılanmaya başladı. Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça, ülkenin Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ne giderek aşılama programının başlangıç törenine başkanlık etti. Törende Tayland’ın Kamu Sağlığı Bakan Yardımcısı, Tarım Bakanı, Kültür Bakanı ve Eğitim Bakanı Yardımcısı da Sinovac aşısı oldu. Prayut törenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Tayland’ın ilk aşılama gününde halkının güvenini yeniden kazanacağını belirtti.

DSÖ-Covid-19 raporu ne zaman açıklanacak?

Çin aşısı ile ilgili son gelişme ise Dünya Sağlık Örgütü ile ilgili. Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19’a neden olan virüsün kaynağını  araştırmak için Çin’in Wuhan kentinde incelenmelerde bulunmuştu. DSÖ uzman heyetinin gezi sırasında yaptığı araştırmanın bulgularını mart ayı ortasında bir raporla açıklayacağını duyurdu.Heyetin başkanı Peter Ben Embarek, 14-15 Mart’ta raporun açıklanabileceğini söyledi.

Hayvandan insana bulaşan hastalıklar konusunda DSÖ uzmanı olan Ben Embarek, geçen ayın sonunda Wuhan’da gerçekleştirilen incelemelerin sonucuna göre, virüsün insanlara nasıl ulaştığı kesin olmasa da muhtemelen yarasalardan kaynaklandığını belirterek virüsün laboratuvar sızıntısıyla ilgili söylentiyi de yalanlamıştı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, incelemeler sırasında gerçekleştirilen her şeyin şeffaf bir şekilde sunulacağını açıkladı. Çin’in Cenevre'deki büyükelçisi Chen Xu, 5 Mart günü yaptığı açıklamada “Bu bir soruşturma değil, ortak bilimsel araştırmadır. Heyetteki uzmanlar DSÖ tarafından seçildi, heyet Çinli meslektaşlarıyla bilimsel işbirliği yaptı” diyerek DSÖ’nun bu çalışması ile ilgili ortaya çıkan algının yanlış olduğuna dair bir açıklama yapmıştı.

++++

Hangi marka dünya patent şampiyonu oldu?

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (DFMÖ) verilerine göre Çin, geçtiğimiz yılda yaklaşık 70 bin uluslararası patent başvurusuyla, 60 bin başvuru yapan Amerika Birleşik Devletlerinin önüne geçti. Örgüt, yıl içinde tüm dünya ülkelerinden 270 bin talep kaydederek bir rekora tanık oldu. Huawei ise 2020 yılında 5 bin 464 patent başvurusu ile başı çekti ve dünyanın en çok patent başvurusu yapan markası oldu. Huawei’yi Samsung Electronics, Mitsubishi Electric ve Qualcomm takip etti.

İnnovasyona ilgi artıyor

Nitekim Birleşmiş Milletler’e bağlı DFMÖ, 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 oranında artan başvuruyla 275 bin 900 talep kaydetti. Örgüt Direktörü Daren Tamg, böyle bir rekor sayı karşısında ‘inovasyonun her koşulda sağlam durduğunu’ belirtti.

  

++++++

Biden’in TİKTOK politikası ne olacak?

Trump yönetiminin değişmesi sonrasında TikTok’un kapatılması konusunun rafa kalkacağına dair yorumlar yaygınlaşmış ve bu doğrultuda bir beklenti doğmuştur. Zamanla gelişen olaylar bu beklenti ile ilgili soru işareti taşıyan gelişmelerin yaşanmasına neden oldu. Biden yönetimi bir başvuru yaparak TikTok ile ilgili gündemi tekrar alevlendirdi.

Biden yönetimi adına ikinci derece mahkemeye yapılan başvuruda Trump yönetimi tarafından gündeme getirilen ve bir kısmı için yürütmeyi durdurma kararları verilen TikTok’a yönelik önlemlerle ilgili bekletme kararı alınması istendi. Talepte Ticaret Bakanlığı’nın yeni görevlilerinin konuyu incelemek zorunda oldukları ve buna bağlı olarak yaptırımlar ve önlemlere ilişkin değişiklik talepleri ortaya çıkabileceği vurgulandı. Biden hükümeti bu başvuruya TikTok tarafından bir itiraz gelmediği de belirtti. Biden’in TikTok ile ilgili gelecekteki stratejisi ABD’nin uluslararası stratejileri ile de ilgili bir ipucu verecek.

+++++++

Dünyanın en büyük teleskopu geliyor

Dünyanın  en büyüğü olması planlanan Kilometer Array (SKA) adlı teleskopun yapımına, temmuz ayında başlanacak. Çin’in SKA Bilim Ekibi Şefi Wu Xiangping, SKA projesinin tasarım aşamasından uygulama sürecine değin bütünüyle öne alınması sonucunda, SKA’nın yüzde 10’unun 2028 yılına değin tamamlanıp hizmete konacağını açıkladı.

Uluslararası bir proje olan SKA, sayısı 10’u aşan ülkenin ortaklığıyla yapılıp yönetilecek. Çin, 2019 yılında imzalanan SKA gözlemevine ilişkin konvansiyonun kurucu ve imzacısı olan yedi ülkeden biri. SKA ekibi 10 alanda araştırma yürütecek. Wu, 10 yıl içinde, bunlar arasında kozmik iyonizasyonun araştırılması, pulsarların saptanması/bulunması, zamanın ölçümü ve yerçekimsel kuram testinin de bulunacağını belirtti.

Wu, SKA projesi çerçevesinde oluşacak uluslararası işbirliği kapsamında Çin’in kendi bilimsel hedeflerini ve astronomik araştırmalara ilişkin kendi güzergahını bizzat saptayacak olduğunu söyledi ve Çin astronomlarının da evrenin keşfine yönelik bilim dünyasına daha çok katkıda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

+++++

Volvo kime satıldı?

Bir dönemin özellikle seksenlerin en fiyakalı arabasıydı. Volvo hem lüks hem de statü sunan bir arabaydı. İsveçli bu lüks otomobil markası ile Çinli Geely birleşme kararı aldı ve birleşme planları hakkındaki planlarını açıkladı. Yapılan açıklamada, şirket yapıları korunurken otomobillerde elektrifikasyon, akıllılaşma, bağlantı ve paylaşım alanlarında işlerin entegre edileceği kaydedildi.

Anlaşmaya göre, Geely ve Volvo teknolojik yeniliği yürütecek ve yüksek derecede otonom sürüş gibi alanlarda birleşecek. İki taraf yeni bir şirket kuracak. Şirketin yıl sonundan önce faaliyete geçmesi planlanıyor. İki taraf, bunun Geely Otomobil’in yeni enerji araştırma ve geliştirme kabiliyetini artıracağı görüşünde. Geely Holding, 2010 yılında İsveçli lüks otomobil markası Volvo’yu satın almıştı.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları