Dolar $
32.56
%0.14 0.04
Euro €
34.85
%0.61 0.21
Sterlin £
40.52
%0.91 0.36
Çeyrek Altın
3973.88
%0.2 7.9
SON DAKİKA

Bu kadar dayatma fazla

RTÜK, Fox TV'de yayınlanmaya başlanan "Maske Kimsin Sen" adlı programla ilgili inceleme başlatacağını geçtiğimiz günlerde duyurdu.

Programla ilgili “satanizmi özendirdiği” de dâhil olmak üzere pek çok yersiz ve tutarsız yorum yapıldı. Suudi Arabistan’da bile yayınlanan bir programa ülkemizde böyle saçma ve yersiz tepkiler verilmesi bir kesimin tepkisini toplarken diğer bir kesim ise bunun doğru bir adım olduğu tarzında destekleyici paylaşımlarda bulundu. 

Bu program nedeniyle eleştirdikleri kanal da dâhil olmak üzere neredeyse her kanalda gündüz kuşağında yayınlanan ve korkunç olaylara yer veren programlar hala devam ederken bir eğlence programı mı gündemde olmalı? Çarpık ilişkiler, taciz hikâyeleri, dolandırıcılık, cinayet ve bu tarzda çocukları kötü yönde etkileyebilecek programlarla ilgili neden adım atılmıyor? Üstelik maalesef reytingleri çok yüksekken ve çoğu evde izlenirken… Bu programlar dışında şiddeti özendiren, kabadayılığı bir meziyetmiş gibi gösteren veya kadını değersiz gösteren diziler neden hala yapılıyor? Konu eğlence olunca mı bu kadar rahatsızlık uyandırıyor? 

Bu tarz eleştiriler yapılırken en anlam veremediğim sözcük öbeği ise “Türk aile yapısına ve ahlakına uygun değil”. Buna kim karar veriyor? Şiddet, çarpık ilişkiler, dolandırıcılık gibi konular yapımıza uygun ama eğlenmek değil öyle mi? Ayrıca göreceli bir şey olan ahlak kavramını öznellikten çıkarıp nesnel hale getirmek doğru mu? Ya da illa ahlak tartışmak isteniyorsa sözü geçen program ve dizilerden hangileri topluma daha çok zarar veriyor bununla ilgili bir araştırma mı yapılsa acaba? Herkesin ahlak anlayışı kendisine özeldir, kamu huzurunu bozacak ölçüde sakıncalı bir durum olmadığı sürece kimsenin kendi ahlak anlayışını başkalarına dayatması doğru değil ama maalesef şu da bir gerçek ki ülkemizde çoğu kesim kendi doğruları dışında hiçbir şeyi kabullenmiyor ve aksini düşünenleri yerden yere vuruyor. Bu tarz anlamsız tartışmaların esas nedeni bu iken esas çözülmesi gereken sorun da bu. 

Çocukların eğitimi ve terbiyeli yetişmesine de bu kadar önem veriliyorsa buna uygun programlar yayınlanmasına ortam hazırlanabilir, düzenlemeler yapılabilir veya ardı arkası kesilmeyen zamlar devam ederken çocukların kitap okuyabilmesi, eğitimlerine katkı sağlayacak aktivitelere katılabilmesi ve kendilerini geliştirebilmeleri için kampanyalar düzenlenebilir veya kaynak ayrılabilir. Bu konulara önem verilmezken bir eğlence programı hakkında inceleme başlatarak neyi değiştireceğinizi düşünüyorsunuz?