Dolar $
32.58
%0.1 0.03
Euro €
34.91
%0.22 0.07
Sterlin £
40.65
%-0.04 -0.01
Çeyrek Altın
3959.85
%0.05 1.95
SON DAKİKA
Son Yazıları

Bu enflasyon ne zaman zirve yapacak?

10 May 2022

FED'in geçtiğimiz hafta piyasaların beklentisi paralelinde 50 baz puan faiz artırımı gerçekleştirmesi ve Jerome Powell'ın 75 baz puanlık artırımın masada olmadığını belirtmesi piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Lakin bu olumlu rüzgar kısa sürdü. Nasdag ve S&P başta olmak üzere küresel boyutta pek çok endekste ve değerli metallerde geri çekilmelere şahit olduk.

Stagflasyon korkusu arttıkça riskli enstrümanlarda satış baskısı devam ediyor. Altın yüksek enflasyon ortamında bu düşüşlerden daha az etkilenmeyi başardı. 1850 dolar seviyesinde tutunmayı başaran ons altın ardından 1900 dolar bandını test ederek hala ciddi bir alıcı ilgisi barındırdığını gösterdi. 

Öte yandan, yurt içinde enflasyon verisinin konuşulduğu bir haftayı geride bıraktık. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, tüketici enflasyonu yıllık yüzde 69,97’ye yükseldi. Üretici enflasyonunda ise yıllık yükseliş yüzde 121,82 olarak kayıtlara geçti. TÜFE’nin alt kalemlerini incelediğimizde aylık bazda en yüksek artışı yüzde 13,38 ile gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin yaşadığını görüyoruz. Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 105,86 ile ulaşım fiyatlarında yaşandı. Üretici enflasyonu alt kalemlerine baktığımızda, ham petrol ve doğalgaz fiyat artışının yıllık bazda 244’e dayandı. 

Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’un Perşembe günü açıkladığı Nisan Ayına ilişkin dış ticaret rakamlarında da gerçekleştirilen 29,9 milyar dolarlık ithalatın sadece 7,7 milyar dolarının enerji ithalatı olması bu durumun üreticiye ciddi bir maliyet artışı yarattığını gözler önüne seriyor.

Zincir gibi bir birine bağlı bu enflasyonu, enerji fiyatlarında yaşanabilecek olası şok fiyat artışları yada yaşanması muhtemel kur şokları daha da yukarıya taşıyabileceği ortada olan bir gerçek. Pek çok tarım ürününde dünyanın deposu konumundaki Rusya ve Ukrayna’da önümüzdeki hasatta özellikle buğday ve mısır arzında sıkıntılar meydana gelirse bu etkenlerde hem küresel hem de yurt içindeki enflasyonu tetikleyecek etkenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle fiyat artışları konusunda küresel boyutta emtia fiyatlarındaki belirsizlik, tedarik zincirindeki aksamalar ve parasal genişleme sürdükçe zirvenin nerede olacağını söylemek erken, lakin Aralık ayı itibariyle baz etkisiyle enflasyonda bir düşüş trendi yaşanabilir.

Geçtiğimiz kısa ama tempolu haftayı arkamızda bırakarak bu haftanın önemli gelişmelerini göz atalım;

Pazartesi günü, sabah Japonya Merkez Bankası’nın para politikası toplantısına ilişkin tutanaklar ve Çin dış ticaret dengesi rakamları ile güne başlayacağız. Ayrıca,  yurt içinde Hazine, 2 yıl vadeli sabit kuponlu, 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ihracı gerçekleştirecek.

Salı ise Hazine, 6 yıl vadeli değişken faizli, 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu, 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ihracı gerçekleştirecek. Saat 10’da TÜİK Mart ayına ilişkin işsizlik rakamlarını kamuoyu ile paylaşacak.

Haftanın üçüncü gününe geldiğimizde, sabah Çin’den gelecek tüketici enflasyonu verileri ile uyanacağız. Ardından, saat 9’da Almanya’dan Nisan ayına ilişkin TÜFE oranı açıklanacak. 15:30’da ise Atlantik’in diğer tarafından Sam Amca’nın memleketinde paylaşılacak tüketici enflasyonu verisini yakından takip edeceğiz.

Perşembe günü, sabahın ilk saatlerinde (09:00) İngiltere’nin 2022 yılı 1. Çeyrek büyüme (GSYH) rakamlarını karşılayacağız. Aynı saatte Kraliçe’nin ülkesinde Mart ayı sanayi ve imalat üretimi verileri açıklanacak. Öğleden sonra ABD’nin Nisan ayı üretici enflasyonu verileri gelecek. 

Haftanın son günü sabah yurt içinde TÜİK Mart ayına ilişkin sanayi üretimi verisini yayımlayacak. Saat 12’de ise Euro Bölgesi’nden Mart ayı sanayi üretimi verisi ile devam edeceğiz. Akşam saat 17’de açıklanacak ABD Mayıs Ayı  Michigan Tüketici Güveni ile ekonomik veri takvimini sonlandıracağız.

Hala yalancı güneş ile yazı beklerken herkese başarılı bir hafta diliyorum.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları