Dolar $
32.51
%-0.1 -0.03
Euro €
34.85
%0.13 0.04
Sterlin £
40.76
%0.24 0.1
Çeyrek Altın
3983.82
%0.66 25.64
SON DAKİKA
Son Yazıları

Aşıdan korkanlara müjde: Burun spreyi şeklinde covid ilacı geliyor

23 Mar 2021

Haihua Biological şirketi tarafından bağımsız olarak geliştirilen ilk burun spreyi yeni koronavirüs aşısı klinik deneme aşamasına girdi. Burun sprey aşısı, gen rekombinasyon teknolojisine dayalı olarak geliştirildi. Yeni aşı, hızlı antikor üretimi (koruyucu antikorlar 7 günde üretilebilir), uygun kullanım ve tamamlanmış hayvan deneylerinde aşılamayı hızlı hale getiriyor.

Yeni koronavirüs esas olarak solunum sistemi yoluyla bulaştığı için, aşı burun boşluğuna uygulanıyor, bu da insan vücudunda kas içi enjeksiyona göre daha geniş bir bağışıklık tepkisine neden olabiliyor ve hızlı bir şekilde mukozal bağışıklık, hücresel bağışıklık ve humoral bağışıklığı gerçekleştirebiliyor.

Haihua Biological baş bilim insanı Li Mingyi, burun spreyi COVID-19 aşısının 3-5 günde tüm vücudu kaplayabileceğini söyledi. Sadece rahat ve hızlı kullanım değil, aşı üretim süreci de basittir, teknoloji olgun ve malzeme kaynakları geniştir, bu nedenle üretim maliyeti nispeten düşüktür.

Burun spreyi aşısının farkı nedir?

Xiamen Üniversitesi, Hong Kong Üniversitesi ve Pekin Wantai Biyoteknolojisi tarafından ortaklaşa geliştirilen nazal sprey grip virüsü taşıyıcı COVID-19 aşısı, geçen yıl Eylül ayında klinik denemelere başlamıştı.

Nazal sprey influenza virüsü vektörü yeni koronavirüs aşısı, canlı bir virüs vektör aşısı yapmak için influenza virüsü vektörüne yeni koronavirüs gen parçalarını yerleştirmek ve böylece insan vücudunu yeni koronavirüse karşı bir bağışıklık tepkisi üretmesi için uyarmayı hedefliyor.Teknik yoldan ayrılan bu tip aşı, zayıflatılmış bir grip virüsü vektör aşısı. Aşılama yöntemleri açısından bakıldığında ise iki ilaç arasındaki en büyük fark, geleneksel kas içi enjeksiyondan farklı olarak nazal sprey aşısının burun boşluğundan aşılanmasıdır.

Çin aşısı olanlara hangi kolaylıklar geliyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Hong Özel İdari Bölgesi Komiseri Ofisi, Çinli kurumlar ve şirketler tarafından üretilen Covid-19 aşısı olan yabancıların Çin’e girişlerinden kolaylık sağlanacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Çin’in ABD, Japonya, Pakistan, Filipinler, İsrail, Tayland ve Gabon gibi ülkelerdeki büyükelçilikleri de benzer açıklamaları yaptı. Açıklamalara göre, Çin ile yabancı ülkeler arasında temasların düzenli şekilde yeniden başlatılması amacıyla Çin aşısı kullanan yabancı uyruklu kişiler için Çin vizesine başvurma işlemleri basitleştirilecek.

Vize için Çin aşısı 

Açıklamalarda, Çin’de yeniden üretime dönmek isteyen kişiler ve aileleri, salgın önceki taleplere göre dosyaları hazırlayacak. “Acil insani ihtiyacı” olanların onay süreçleri hızlandırılıp kolaylaştırılacak. Çin vatandaşı veya kalıcı ikamet belgesi olanın yabancı uyruklu aile fertleri; aile buluşması, bakım, ziyaret, cenaze törenine katılma veya ağır hastaları ziyaret etme gibi amaçlarla başvuruda bulunabilecek.

APEC ticari seyahat belgesine sahip herkes, Çin’in ana kesiminden bir kurumun davetiye mektubuyla M vizesine başvuru yapabilecek. Vize kolaylığının şartı, Çin yapımı aşı kullanmak olacak. İstenen aralıkla 2 doz aşı kullandıktan veya ilk doz aşı olduktan 14 gün sonra başvuru yapılmasının önü açıldı. Nükleik asit test belgesi ve son 14 gündeki seyahat ve sağlık bildirim raporu da gerekmeyecek.

AB’den onay geldi

Öte yandan, Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü’nden verilen bilgiye göre, Avrupa İlaç Ajansının (EMA) Beşeri Tıbbi Ürünler Komitesi (CHMP) Avrupa Birliği (AB) üyelerinin yeni koronavirüs (COVID-19) hastalarını acil durumda tedavi etmek için monoklonal antikor olan LY-CoV555 ve LY-CoV016 kombinasyonu kullanımını onayladı.

LY-CoV016, Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü ve Shanghai Junshi Biyolojik Bilimler Şirketi tarafından ortaklaşa geliştirilmişti.

9 Şubat 2021’de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) hafif ve orta derecede COVID-19 enfeksiyonları olan hastaların tedavisi için söz konusu tedavi yönteminin acil kullanımını onaylamıştı.

LY-CoV016 Haziran 2020’de klinik denemeler için Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi (NMPA) ve FDA tarafından eşzamanlı olarak onay aldı ve insan dışı primat denemelerini tamamladıktan sonra sağlıklı kişilerde COVID-19’a karşı terapötik antikor klinik denemelerini başlattı. 7 Ekim 2020’de açıklanan söz konusu tedavi yönetiminin faz 2 klinik denemelerinin ara verilerine göre, deneme birincil ve ikincil son noktalara ulaştığında ilaç virüsün direncini önemli ölçüde azalttı ve semptomları iyileştirdi.

Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü FDA ve EMA’nin söz konusu tedavi yönetimini onay vermesinin Çin’in bağımsız fikri mülkiyet haklarına sahip olan COVID-19’e karşı antikor ilaçlarının güvenilirliğinin ve etkinliğinin dünya tarafından artık kabul edildiğini gösterdiği belirtti.

64 milyon kişi aşılandı

Tüm dünya ülkeleri gibi Çin’de elinden geldiği kadar insanlara aşı yaparak covid-19 için önlemler almaya devam ediyor. Edinilen bilgilere göre Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Li Bin, 15 Marta kadar 64 milyon 980 bin kişiye COVID-19 aşısının yapıldığını belirtti. Li, Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından düzenlenen basın toplantısında, “Şu an, yüksek riskli sektörlerde çalışan, yurtdışında yaşayan ve sınır bölgelerinde bulunup 18 yaşın üzerindeki kişiler, bütün yaşlılar ve temel hastalığı olanlar aşılamada ilk sırada” dedi.

Li, aşılanma güvenliğinin denetlenmesi için ülke genelindeki aşıların incelenmesine ilişkin bir sistemin kurulduğunu dile getirdi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’na bağlı Salgın Kontrol İdaresi Başkanı Chang Jile, “Şu ana kadar, Çinli vatandaşlar genellikle çalıştıkları birimlerin düzenlemelerine göre grup olarak aşı yaptırdı. Aşılanmayanlar, bireysel aşı başvurusunda bulunabilirler” ifadelerini kullandı.

Hedef yüzde nüfusun  %80’i

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), önümüzdeki yılın ortasından önce Çin nüfusunun yüzde 70-80’inin aşılanmasının planlandığını açıkladı. CDC Direktörü Gao Fu, “Çin’de aşılanma oranının yüzde 70-80’e ulaşmasını umuyoruz. Bu, 900 milyon ile 1 milyar kişi demek. Aşı üretimindeki duruma göre, Çin, bu hedefe yıl sonu itibarıyla veya en geç gelecek yılın ortasına kadar ulaşabilmeli.” Diyerek ülkenin aşı planlamasını açıkladı.

Solunum hastalıkları uzmanı Zhong Nanshan, Tsinghua Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü tarafından mart ayının başında düzenlenen bir online forumda yaptığı açıklamada, haziran ayı sonuna kadar ülke nüfusunun yüzde 40’ının aşılanmasının planlandığını belirtmişti. Gao, “Tıbbi ürün tedarik ve imalat seviyelerini hızlandırabilirsek, vatandaşların planladığımızdan daha önce aşılanmasını sağlayabiliriz.” dedi.

İlaç devi Sinopharm şirketi, bu yıl sonuna kadar aşı üretim kapasitesini 1 milyar dozun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Diğer aşı üreticisi Sinovac ise haziran ayı itibarıyla yıllık aşı üretim kapasitesini 2 milyar doza çıkartmayı hedefliyor.

Kış olimpiyatlarının hazırlıkları bitmek üzere

Beijing Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nın spor ikonları ile boyanmış “Kış Olimpiyat Sporları” uçağı, 4 Mart sabahı Beijing Başkent Uluslararası Havaalanı”ndan havalandı ve Jilin eyaletinin Changchun kentine uçtu. Beijing Paralimpik Kış Oyunlarına bir yıl kala geri sayım için düzenlenen etkinliklerden biri olarak, “Kış Olimpiyat Sporları” uçağının lansmanı, Çin’in Beijing Paralimpik Kış Oyunları’na yurt içi ve yurt dışında planlandığı gibi ev sahipliği yapma konusundaki iddiasını gösterirken Kış Paralimpik Oyunları hakkında farkındalık yarattı.

Beijing Kış Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkan Yardımcısı ve Çin Engelliler Federasyonu Başkanı Zhou Changkui ve Beijing Kış Olimpiyatları tam zamanlı Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Han Zirong Çin Engelliler Sporları Yönetim Merkezi de dahil olmak üzere beş birime 2022 Beijing Paralimpik Kış Oyunları’nın resepsiyonunu simgeleyen levha verdi.

78 altın madalya dağıtılacak

2022 Beijing Kış Paralimpik Oyunları 4 Mart - 13 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sporcular paralimpik alp disiplini, paralimpik snowboard, paralimpik kros kayağı, paralimpik biatlon, paralimpik buz hokeyi, tekerlekli sandalye curling olmak üzere 6 kategoride 78 altın madalya için yarışacak. Şu anda, Beijing Kış Paralimpik Oyunları mekanlarının, yarışma organizasyonunun, etkinlik hizmetlerinin, sürdürülebilir mirasın vb. çalışmaları planlandığı gibi istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Beijing, Yanqing ve Zhangjiakou’nun da dahil olduğu 5 yarışma mekânının inşaatı tamamlandı. Bunlara ek olarak bu yıl yarışma dışı 25 mekânın daha inşaatı bitecek. 

Bu hazırlıklar devam ederken Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) 137. Genel Toplantısında konuşan IOC Başkanı Thomas Bach, Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Çin’in hazırlık çalışmalarını değerlendirdi. Başkan Bach, IOC’nin bu sıra dışı olimpiyat yılında bir yıl ertelenen Tokyo Yaz Olimpiyatlarıyla ilgilenirken, diğer yandan da aynı kararlılık ve çabalarla Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’na hazırlandığını vurguladı.

Tarihin en iyi kış olimpiyatları geliyor

 

Beijing Kış Olimpiyaları’na bir yıllık geri sayımın başladığını hatırlatan Bach, Çin’in hazırlıklarının son derece başarılı olduğuna işaret ederek, ilgili tüm spor salonlarının inşasının tamamlandığını, özellikle dağlık bölgelerde yer alan spor tesislerinde deneme amaçlı yarışların da düzenli şekilde yapılmakta olduğunu söyledi.

Bach, “COVID-19 salgını birçok meydan okuma getirdi, ancak şunu emin olarak söyleyebilirim. Beijing Kış Olimpiyat Komitesi dünyanın en iyi kış spor şenliğini en iyi biçimde düzenlemek için tüm hazırlıklarını tamamladı” dedi. Bach toplantıda yapılan seçimlerde 2025 yılına kadar görev yapmak üzere yeniden IOC başkanlığına seçildi.

Ayın güney kutbuna istasyon kuruluyor

Çin'in Ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiren, Çin’in Ay’ın güney kutbunda uluslararası bir araştırma istasyonu kurmayı planladığını kaydetti. Wu, Çin’in Ay keşif programının dördüncü aşaması kapsamında Chang'e-6 ile Ay’ın güney kutbundan numune toplanması, Chang'e-7 tarafından Ay’ın güney kutbunun kaynaklarının ayrıntılı şekilde araştırılması ve Chang'e-8’in araştırma istasyonunun inşasına hazırlık için kilit teknolojileri test etmesi olmak üzere toplam üç misyonun gerçekleşmesinin planlandığı söyleyerek Ay savaşlarına farklı bir rekabet getirdi.

Wu, "Ay araştırma istasyonu projesi başarılı şekilde uygulanırsa Çin, Ay’a insanlı iniş gerçekleştirmeye de çok yaklaşacak." dedi. Wu, Çinli bilim insanları ile mühendislerin Ay’a iniş hakkındaki araştırmaları sürdürdüğünü kaydetti. Çin’in Ay’ın güney kutbuna iniş gerçekleştirmeyi de düşündüğüne işaret eden yetkili, söz konusu inişin başarıyla gerçekleşmesiyle araştırma istasyonunun inşasının da aşamalı olarak ilerletilebileceğini sözlerine ekledi.

Bir yılda 21 milyon telefon piyasaya sürüldü

Çin’de piyasaya sürülen cep telefonu sayısının, geçen ay yıllık bazda yüzde 240,9 artarak, 21 milyon 760 bine ulaştı. Sanayi ve Bilişim Bakanlığı’na bağlı Bilişim ve İletişim Teknolojisi Akademisi’nden açıklanan verilere göre, Çin’de şubat ayında piyasaya sürülen akıllı cep telefonlarının sayısı 21 milyon 340 bini bulurken, piyasaya sürülen 5G cep telefonlarının sayısı ise 15 milyon 70 bine ulaşarak, toplamın yüzde 69,3’ünü oluşturdu.

Bu satışların analizi yapıldığında ülkede yerli markaların piyasadaki hakim konumlarını geçen ay da sürdürdüğü görüldü. Piyasaya sürülen (Xiomi- Huawei-Oppo vb. gibi) yerli marka cep telefonlarının sayısı, toplamın yüzde 89,9’unu oluşturarak, 19 milyon 570 bine ulaştı. Veriler ayrıca, şubat ayında piyasaya ilk kez sürülen modellerin sayısının 28’i bulduğunu ve bu sayıda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,3 artış yaşandığını ortaya koydu.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları