Dolar $
32.54
%0.07 0.02
Euro €
34.92
%-0.17 -0.06
Sterlin £
40.9
%0.37 0.15
Çeyrek Altın
3992.22
%0 0
SON DAKİKA

Asgari ücret zammı mı çözüm?

Fiyatların artışı durmuyor, her geçen gün daha da zorlanıyor daha da kötü duruma düşüyoruz. Enflasyonun o kadar da yüksek olmadığı veya vatandaşın o kadar da şikayetçi olmadığı gibi söylemler olsa da hissettiğimiz enflasyon çok yüksek ve çoğu kişi bu durumdan oldukça rahatsız.

Yeni yılla beraber asgari ücrete yapılan zam bir katkı sağlamadı hatta ardından gelen zamlarla hiçbir anlamı da kalmadı. Vatandaş keşke asgari ücret artmasaydı da fiyatlar aynı kalsaydı demeye başladı ki haklılık payı yüksek… Asgari ücreti artırmanın bir çözüm olmadığı anlaşılmamış olacak ki gündemde asgari ücrete yeniden zam yapılması var. Vatandaşın enflasyona ezdirilmemesi için asgari ücret zammının yapılmasının düşünüldüğü söyleniyor ama vatandaş hali hazırda yeterince ezilmiş durumda…

Kiralar, faturalar, ulaşım, gıda… Her kalemde ardı ardına gelen zamlarla sadece yaşamak için gerekenleri karşılamak bile lüks hale geldi. Sosyal aktiviteler, kişisel gelişim aktiviteleri hatta en basitinden dışarıda bir kahve içmek veya bir kitap alıp okumak bile insanları zorluyor. 

Tüm bunlara bağlı olarak insanlardaki tahammülsüzlük ve depresyon eğilimi de artmış durumda… Ancak maalesef bu gibi hastalıklar da çoğu kişi tarafından ciddiye alınmadığı için önemsiz gözüküyor. 

Pandemi sebebiyle tüm dünyada enflasyonun arttığı bir gerçek ancak bizim kadar alım gücü düşen veya parası değer kaybeden kaç ülke var? Enflasyon artışı yaşanan ülkelerde vatandaşlara nasıl destek olunuyor? Durumu iyileştirmek için neler yapılabilir? Bu ve bunun gibi mevcut durumu iyileştirmeye yönelik çözümler bulunması gerekirken gündemin yersiz konularla meşgul ediliyor olması da trajikomik.

Benzin fiyatlarıyla ilgili acil bir düzenleme yapılmalı, tarıma gereken önem verilip seferberlik başlatılmalı ve eğitim reformuyla eğitimin kalitesi artırılmalı ancak suni gündemler yaratıldığı sürece hiçbir asgari ücret zammı vatandaşa iyi gelmeyecek, devamı gelecek olan zamlarla vatandaş daha da ezilecek. 

Geçici çözümler yaratmak yerine sorunun kaynağına inmek için ne bekleniyor?

(Aslı Duygu Ataman'ın "Asgari ücret zammı mı çözüm" başlıklı yazısı yanlışlıkla Mine Ataman'ın yazısıyla karışmıştır. Okuyucularımızdan özer dileriz)