Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

"Altın halen güvenli liman mı?"

02 May 2022

Geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın 50 baz puanlık faiz artırımının Mayıs ayında masada olacağını söylemesi dolar endeksini 101 seviyesinin üstüne çıkardı. Geçtiğimiz hafta küresel hisse senedi piyasaları başta olmak üzere pek çok riskli yatırım araçlarında çıkışlar gözlemlendi. Ayrıca, dolar Euro ve Yen olmak üzere pek çok para birimi karşısında değer kazandı.

Dolar aynı zamanda altın fiyatlarını da baskıladı, IMF bahar toplantıları başlamadan önce ons altın 2000 doları test eden altın fiyatları, Fed’in daha da şahinleşen söylemlerinin de etkisiyle 1875 dolara kadar geriledi. 

Dolar’ın güç kazanmasını konuşurken, 28 Nisanda Dünya Altın Konseyi 2022 1. Çeyrek Raporunu yayımladı. Raporu incelediğimizde,2022’nin ilk çeyreğinde ons altın dolar bazında yüzde 8 arttığını görüyoruz. Öte yandan altın talebi küresel boyutta yıllık yüzde 34 artarak 1.234  tona ulaştı. Elbette Ukrayna-Rusya savaşı ve artan yüksek enflasyon, hem altın fiyatını hem de talebi yönlendiren kilit faktörler oldu.

Altın fonlarına, güvenli liman talebiyle 2020'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en güçlü üç aylık girişler yaşandı. 2021 yılında altın fonlarında 174 tonluk çıkış yaşanmışken, bu yılın ilk çeyreğinde fonlara net 269 ton altın girişi olduğunu görüyoruz.

Tüm bu bilgiler ışığında son üç aylık dönemde insanların savaş ve enflasyondan korunmak için güvenli liman olan altına talebi arttırdığını görüyoruz. Merkez bankalarının parasal sıkılaşma söylemi her ne kadar altın fiyatlarını son günlerde aşağı yönlü baskılasa da, ABD’nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,4 küçülmesi ve bu yıl resesyon yaşaması riski, Fed’in 50 baz puan üstünde bir faiz artırımı konusunda elini kolunu bağladığını düşünüyorum. Bu durum hala fiyatının dirençli durduğunu düşündüğüm altını desteklemeye devam edecektir.

Konsey raporunda dikkatimi çeken bir başka konu ise merkez bankalarının altın talepleri oldu. Dünya çapında,  Mısır Merkez Bankası 44 ton ile en fazla kasasında altın ekleyen ülke olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 37 tonla en büyük ikinci alıcı oldu. Altın rezervlerinin 430 ton ile toplam rezervlerin yüzde 28’ini oluşturduğunu da ekleyelim.

Bu haftanın net olarak Federal Reserve haftası olduğunu söyleyebiliriz. Bayram sebebiyle yurt içi piyasalar Perşembe gününe kadar kapalı olacak.

Pazartesi günü,Türkiye ile birlikte Çin ve İngiltere piyasaları da kapalı olacak. Avrupa ve Atlantik’in karşı tarafı ABD’den PMI verilerini yakından izleyeceğiz. 

Haftanın ikinci gününe geldiğimizde ise,  öğlen saat 12’de yayımlanacak Euro Bölgesi üretici enflasyonu ve işsizlik oranlarını günün önemli verileri olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca, kıtada gözler Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın saat 16’da yapacağı konuşmada olacak.

Çarşamba günü, Türkiye, Çin ve Japonya piyasaları kapalı olmayı sürdürürken, Avrupa’dan ve Amerika’dan gelecek Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek. Bunun yanı sıra, ABD tarafından ADP Tarım Dışı İstihdam verileri açıklanacak. Akşam saat 21’de ise FOMC faiz kararını açıklayacak. Piyasaların beklentisi 50 baz puanlık artış yönünde. Toplantı sonrası Powell’ın basın toplantısı da dikkatle izlenecek.

Perşembe yurt içi piyasalar açılacak, güne TÜİK’in paylaşacağı önemli bir veri olan tüketici ve üretici enflasyonu ile başlayacağız. Öğleden sonra 15’de İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Haftanın son günü, sabah saat 10’da Almanya’da Mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verisi gelecek. Saat 15’de ise ABD işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam sayıları açıklanacak.

Bayramı her anlamda BAYRAM gibi hissettiğimiz günlere en kısa sürede ulaşmak dileğiyle…

Herkese İyi Bayramlar...


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları