tag:gazetebirlik.com,2015:cid-9 Analiz Gazetesi Analiz Gazetesi 2024-02-23T16:00:12+03:00 Gaziantep'te ''Akıllı KOBİ Gaziantep Dijital Dönüşüm Konferansı'' gerçekleştirildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/gaziantepte-akilli-kobi-gaziantep-dijital-donusum-konferansi-gerceklestirildi-367/

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde ve Gaziantep Ticaret Odası ev sahipliğinde “Akıllı KOBİ Gaziantep Dijital Dönüşüm Konferansı” gerçekleştirildi. Bu yılın ilki ve serinin dördüncü etkinliğine katılımın yoğun olduğu konferansta; KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuğu, dijital iş servisleri, e-ticaret ve e-ihracatta başarının sırrı, iş süreçlerinde dijitalleşme ve ikiz dönüşüm konuları masaya yatırıldı.

Turkcell’in ana, PayTR ve Digital Exchange’in platin, Logo Yazılım ve BIS Çözüm’ün altın sponsorluğunda gerçekleştirilen Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansının Gaziantep’teki paydaşları arasında Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Nizip Ticaret Odası, Nizip Ticaret Borsası ve İslahiye Ticaret Odası yer aldı.

İş dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı panellerde KOBİ’lerin dijital dönüşümü ve sektörler özelinde faydalı bilgiler paylaşıldı. Turkcell Kurumsal Satış Direktörü Mehmet İlker Oruç ise Teknolojinin Rotasında Dönüşümün Anahtarı: Dijital İş Servisleri başlıklı bir sunum yaptı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldırım ise KOBİ'lerin yenilikçi bir vizyon benimseyerek dijital dönüşüm yolculuğuna çıkmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Dijital dönüşümün global çapta bir kalkınma hareketi haline geldiği çağımızda, işletmesini geleceğe taşımak isteyen KOBİ’ler de artık bu dönüşüme katılmak zorunda. Bu yolculuğun kolay olmadığının farkındayım. Üstelik varış noktası olan bir yolculuk da değil, sürekli güncellenen bir süreç bu. İşte Akıllı KOBİ de bu yolculukta KOBİ’lerimize yol arkadaşlığı yapıyor. Bu platform, dijitalleşme yolculuğuna çıkan KOBİ'lerin karşılaştıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olacak bir kılavuz ve destek mekanizmasıdır.”  

Etkinliğin bir diğer açılış konuşmacısı Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Başar Ceylan, “Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları serisinin 2024 yılındaki ilk durağı Gaziantep oldu. 2023 yılında sırasıyla Kocaeli, Konya ve İzmir’de üç etkinlik gerçekleştirdik. 2 bine yakın KOBİ ile birbirinden değerli konuşmacıları buluşturduk. Çevrimiçi ise 100 binin üzerinde KOBİ’ye ulaştık. Toplamda 30 KOBİ’ye 300 bin TL üzerinde dijitalleşme çözüm paketi sağladık.” ifadelerini kullandı.

Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferanslarıyla dijital dönüşüm ekseninde farklı konu alanlarında farkındalık ve bilgi seviyelerini artırmayı amaçladıklarını dile getiren Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Ümit Öncel, “Türkiye’nin önde gelen markaları ve dijital liderleri ile Anadolu’daki KOBİ’leri buluşturmayı hedefliyoruz. Bunları yaparken de sponsorların destekleri ölçüsünde olabildiğince sahada ücretsiz dijitalleşme paketleri sunmak ve somut fayda sağlamak amacındayız.” ifadelerini kullandı.

“E-ticaret ve E-ihracatta Başarının Sırrı” başlıklı panel oturumuyla devam eden  etkinlikte panelist PayTR Ceo’su Merve Tezel, “Sektör ne olursa olsun, tüm işletmelerin iş modelini dijital ile büyütebilmesi için birçok fırsat bulunuyor. Biz PayTR olarak dijitalleşen işletmelere hızlı entegre olabilecekleri çok kanallı bir ödeme yaklaşımı sunarken, bilinen Sanal POS ve Fiziki POS ürünlerimiz dışında, NeoPOS, Linkle Ödeme gibi kullanıcı ihtiyaçlarına göre tasarlanan yeni nesil ödeme çözümlerimizle üye iş yerlerimizin rekabette güçlenmelerine ve erişim alanlarını genişletmelerine destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Networking ve bilgi yarışmaları ile çeşitli dijital dönüşüm paketlerinin ücretsiz olarak dağıtıldığı konferansta konuşulan diğer panel başlıkları arasında Bosch Türkiye ve Orta Doğu Dijital Dönüşüm Yöneticisi Elif Funda Çalışkan, EBRD Türkiye KOBİ Finansman ve Kalkınma Dijital Projeler Uzmanı Suat Eroğlu ve UNDP Türkiye Gaziantep Bölge Koordinatörü Hamit Doğan’ın katılımında “İkiz Dönüşüm ve KOBİ’ler” paneli gerçekleşti.

Son olarak Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkan Yardımcısı ve RAD Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Özmen ve Rotatelab Kurucu Ortağı ve CEO’su Abdurrahman Koçak’ın katılımıyla “Yerel Tecrübe Paylaşımı” paneli ile etkinlik sona erdi.

2023 yılında fizikselde bin 262, online’da ise 100 binin üzerinde KOBİ’ye erişen; toplamda 30 KOBİ’ye 300 bin TL üzeri değerde ücretsiz dijitalleşme çözüm paketlerinin sağlandığı Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları 2024 yılında da Gaziantep’in ardından Türkiye’nin 6 ilinde KOBİ’lerin dijital dönüşümünü desteklemeye ve hızlandırmaya devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PİLOT girişimleri, yenilikçi fikirlere ilham veren Stanford Üniversitesi'nde https://analizgazetesi.com.tr/haber/pilot-girisimleri-yenilikci-fikirlere-ilham-veren-stanford-universitesinde-1973/

PİLOT girişimlerinin, bir dizi konferans, uygulamalı çalışma oturumları ve network sağlama amacıyla Stanford Üniversitesi’nin öğretim üyeleri ve sektör uzmanlarından bilgi aldığı programın açılış konuşmasını yapan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, şunları söyledi: “Dijitalleşmeyi, ülkemizi dünyaya ve geleceğe bağlamak olarak görüyoruz. Bu kapsamda; yenilikçi ve inovasyon odaklı yaklaşımımızla yepyeni rotalar çiziyoruz. Teknolojiyi üretmenin yanında ihraç etme misyonumuz ile Türkiye’yi geleceğe taşıyacak her hamlede varız. Bu alanların başında da girişimcilik ekosistemini konumluyoruz.” dedi.

Girişimlere yapılan her yatırımı Türkiye’nin geleceğine yönelik bir yatırım olarak gördüklerini belirten Önal şöyle devam etti: “Desteklerimizi sürdürerek, global başarılara imza atacak çok daha fazla girişime destek olarak ülkemizden yeni unicorn’lar çıkarmayı hedefliyoruz. Küresel çapta girişimlerin doğum yeri olan Stanford Üniversitesi’nin programıyla girişimlerimiz, dünya arenasındaki yerlerini daha da sağlamlaştıracak. Yerli teknoloji girişimlerinin dünya arenasında yükselişini ve ekosistemi küreselleştirecek yatırımlarımızı desteklemeye devam edeceğiz."

Girişimcilik ekosistemini daha da güçlendirerek, büyütmeyi amaçlayan Türk Telekom, gelişmiş bir girişimcilik kültürünün Türkiye’yi geleceğe taşımasına öncülük edecek ve girişimcilik ekosistemini dünyaya açacak çalışmalarını sürdürüyor. Türk Telekom Ventures'ın Girişim Hızlandırma Programı PİLOT’un girişimleri, girişimcilik eğitim programına katılmak üzere ABD'ye gitti. Stanford Mesleki Gelişim Merkezi ile iş birliği içinde tasarlanıp sunulan kurumsal eğitim programı Stanford Üniversitesi kampüsünde başladı.

“Gelişmiş bir girişimcilik kültürünün Türkiye’yi geleceğe taşımasına liderlik ediyoruz”

PİLOT girişimlerinin yer aldığı, aynı zamanda Stanford Üniversitesi’nden girişimcilik alanında uzman isimlerin katıldığı programda açılış konuşmasını yapan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’nin dijitalleşme sürecine devam ederken, bu süreci hayatın tüm alanlarını kapsayan bir yol haritasıyla sahipleniyoruz. Ülkemizin teknolojiye en yüksek yatırım yapan markalarından biriyiz. Teknolojiyi üreten ve ihraç eden bir konumdayız. Bu misyonumuz kapsamında; yeni nesil teknolojileri ve bu teknolojileri besleyen girişimleri desteklemek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Nitekim, girişimcilik ekosistemini daha da güçlendirmeyi ve büyütmeyi amaçlıyor, gelişmiş bir girişimcilik kültürünün Türkiye’yi geleceğe taşımasına liderlik ediyoruz” dedi.

Destekledikleri girişimlerin küresel arenada ses getirmelerine katkı sağlayacak çalışmalara imza attıklarını belirten Önal şöyle devam etti: “Kurumsal Girişim Sermayesi şirketimiz Türk Telekom Ventures ile dünya genelinde önde gelen girişimcilik merkezleri ve ekosistemleriyle stratejik iş birlikleri kurarak, küresel ağımızı genişletiyoruz. Bu kapsamda; Stanford Üniversitesi’nde özel olarak tasarlanan girişimcilik programı, Türkiye’nin küresel inovasyon haritasına önemli bir katkı sağlayacak. Girişimcilik ekosistemini büyüterek, bu alanda Türkiye’yi geleceğe taşımayı sürdürüyoruz. Türk Telekom Ventures’ın San Francisco’da bulunan ofisi girişimlerimizin dünyaya açılması için önemli bir durak. Bu ofis ile Türkiye’den çıkan değerli fikirleri Silikon Vadisi üzerinden dünyaya açıp, dünyadaki yenilikçi fikirleri ise ülkemize taşıyarak Türkiye ve global pazarlar arasında köprü oluyoruz. Bu kapsamda; sağlıktan enerjiye, eğitimden, yapay zekâ destekli iş çözümlerine kadar pek çok alanda, teknolojiye odaklanan yerli girişimlere rehberlik ederek yatırım yapıyoruz. Emeklerimizin karşılığını, desteklediğimiz girişimlerin dünyaya açılıp küresel başarılara imza atmalarına şahitlik ederek alıyoruz. Türk Telekom Ventures yatırımlarımızdan dijital pataloji alanında tanı desteği sağlayan Virasoft, dünyanın her yerinden yatırım almaya devam ederken, bir diğer girişimimiz eğitim platformu MentalUP, bugün 120’den fazla ülkede 15 milyon kullanıcıya sahip. “Sentetik Veri Anonimleştirme” teknolojisi çözümü sunan Syntonym, ABD, Avrupa ve İngiltere pazarında büyümeyi amaçlıyor. Girişimlerimizin, dünyanın pek çok noktasında, her alanda insanların yaşamlarına dokunarak hayatlarını kolaylaştıran çözümler sunmaları bizim için en değerli çıktı diyebilirim. Hepsiyle gurur duyuyoruz.”

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de KOBİ gelişim endeksi ocak ayında arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/cinde-kobi-gelisim-endeksi-ocak-ayinda-artti-4141/

Çin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği tarafından bugün açıklanan verilere göre, ocak ayında Çin’in KOBİ gelişme endeksi, geçen yılın aralık ayına göre 0,2 puanlık artışla 89,2 oldu ve 2023 yılının aynı dönemine göre artış gösterdi.

Bilgilere göre, ekonomik büyümeyi sağlayan bir dizi politikanın hayata geçirilmesiyle birlikte ocak ayında işletmelerin piyasa beklentileri kademeli olarak iyileşti ve yatırım yapma istekleri arttı. Bunun yanı sıra alt endeksler ve sektör endeksleri düşüşten daha fazla yükseldi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ING'den banka kartı ödemelerine yönelik yeni ürün: KOBİ Nakit POS https://analizgazetesi.com.tr/haber/ingden-banka-karti-odemelerine-yonelik-yeni-urun-kobi-nakit-pos-1366/

Dijital gücüyle kalıpların dışında ve hayatın içinde çözümler geliştiren ING Türkiye, banka kartı ödemelerine özel avantajlı üye iş yeri ücreti fırsatı sunan KOBİ Nakit POS ürününü hayata geçirdi. KOBİ Nakit POS ile KOBİ’ler iş yerlerinde yazarkasa POS cihazlarında hiçbir ücret ödemeden  tüm yurt içi banka kartı ödemelerinde ertesi gün %1.49, tüm yurt içi kredi kartı ödemelerinde ise ertesi gün %3,49 üye iş yeri ücreti fırsatından yararlanabiliyor. Üstelik yazarkasa POS cihazları için aylık POS yazılım, donanım ve bakım hizmeti ücreti ödemiyor. Türkiye’de faaliyet gösteren başta bakkal ve market sektörü olmak üzere tüm esnaflar KOBİ Nakit POS ürününe web sitesi ve ING Mobil üzerinden kolayca başvurabiliyor.

Ayrıca, KOBİ’lerin şubeye gitmeden bankacılık işlemlerini yapabileceği ING KOBİ Dijital ile şahıs işletmeleri EFT, havale ve FAST işlemlerini ücretsiz bir şekilde yapabiliyor. Aynı zamanda, vade derdi olmadan günlük birikim yapma imkanı sağlayan KOBİ e-Turuncu Hesap’ı ilk kez açanlar, %45 Hoş Geldin Faizi kazanabiliyor.

Öcal Ağar: KOBİ’lerin rekabette öne çıkmalarına katkı sağlayacak ürünler geliştiriyoruz 

Zahmetsiz bankacılık anlayışı ve dijital hizmetleriyle KOBİ’leri desteklediklerini vurgulayan ING Türkiye Tüzel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Öcal Ağar, “Ekonominin merkezinde yer alan KOBİ’lerin ihtiyaçlarını yakından takip ediyor ve bu doğrultuda hem onların hayatlarını kolaylaştıracak hem de rekabette öne çıkmalarına katkı sağlayacak ürün ve hizmetler geliştirmeyi önceliklendiriyoruz. KOBİ Nakit POS ürünüyle sunduğumuz ertesi gün  %1.49 üye iş yeri ücreti fırsatıyla işletmelere banka kartı ödemelerinde maliyet avantajı sağlıyoruz, ayrıca POS yazılım, donanım ve bakım hizmetini ücretsiz sunarak finansal olarak onları desteklemeyi hedefliyoruz. Bununla beraber, dijitalleşmeyi merkezine alan bir kurum olarak, KOBİ’lerin iş yerlerinden ayrılmadan bankacılık işlemlerini yapabileceği ING KOBİ Dijital kapsamında işletmelerin dijital olarak bu ürüne başvurmalarına imkan sağlıyoruz. KOBİ Dijital ile işletmelere hızlı, masrafsız ve ulaşılabilir bir bankacılık deneyimi sunuyoruz” diye konuştu.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lere Özel İlk 3 Ay Ödemesiz Dönem Seçeneği ile 3 Yıla Varan Vadeli Kredi https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilere-ozel-ilk-3-ay-odemesiz-donem-secenegi-ile-3-yila-varan-vadeli-kredi-5781/

Akbank yenilikçi finansal çözümlerle KOBİ’lerin yanında yer almaya devam ediyor. Bu doğrultuda KOBİ’lerin acil nakit ihtiyaçları için tasarladığı yeni kredi kampanyasına 29 Şubat 2024 tarihine dek Akbank şubeleri ve Akbank Mobil üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde başvurmak mümkün. Akbanklı olmayan işletme sahipleri de Akbank şubelerinden veya Akbank Mobil’den müşteri olup, bu özel krediden yararlanabiliyorlar.  

 

Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz; “KOBİ'lerimizin finansal sağlığını desteklemek ve işletmelerin büyüme potansiyelini artırmak için yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu kapsamda sunduğumuz yeni kredi ürünümüz, ilk 3 ay ödemesiz dönem seçeneği ve 3 yıla varan vade imkanıyla, işletmelerin nakit akışını daha dengeli hale getirmelerine ve işlerini büyütmelerine olanak sağlıyor. Aynı zamanda KOBİ’lerimizin hız ve esneklik ihtiyacının farkındayız. Bu doğrultuda Akbank Mobil üzerinden de hızlı ve kolay başvuru yapılabilmesi, işletme sahiplerinin zamanlarını verimli bir şekilde kullanmalarına ve işlerine odaklanmalarına yardımcı oluyor. KOBİ’lerimize finansal güç desteği vermeye ve ülke ekonomisine katkı sunan çözümler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Teknopark İstanbul ve BTK iş birliğiyle girişimcilikte fırsat eşitliği https://analizgazetesi.com.tr/haber/teknopark-istanbul-ve-btk-is-birligiyle-girisimcilikte-firsat-esitligi-2162/

Teknopark İstanbul’un Kuluçka Merkezi Cube Incubation, BTK Akademi ile birlikte girişimcilik ekosisteminin gelişimini ve fırsat eşitliğini destekleyecek yeni bir projeyi hayata geçirdi.

Türkiye’nin derin teknoloji merkezi Teknopark İstanbul’un Kuluçka Merkezi Cube Incubation, girişimcilik ekosistemini geliştirmeye yönelik yenilikler sunmaya devam ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun bir platformu olan BTK Akademi ile gerçekleştirilen iş birliği kapsamında, girişimcilik ve iş dünyasına yönelik Cube Incubation eğitmenlerinin anlatımlarından oluşan uzaktan eğitimler hazırlandı.

Girişimcilik Temelleri, Pazar Araştırması ve Fiyatlandırma Stratejileri, Ekip Kurma ve Yönetme, Sunum Teknikleri ve İletişim Yönetimi, İş Modeli Üretimi Teori ve Uygulama, Fikri Mülkiyet Hakları Farkındalık, Ekip Kurma ve Yönetme, Proje ve Risk Yönetimi gibi 10’dan fazla eğitim içeriği, BTK Akademi platformu içerisinde yer alacak. Böylece girişimci adayları ve girimciler ihtiyaç duydukları alanlarda, istedikleri zaman profesyonellerin anlatımlarıyla bilgiye ulaşabilecek.

https://www.btkakademi.gov.tr adresi üzerinden erişebilir hale gelen eğitimleri tamamlayanlara BTK Akademi tarafından katılım sertifikası verilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İhtisaslaşma proje bilgilendirme toplantısı yapıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/ihtisaslasma-proje-bilgilendirme-toplantisi-yapildi-2515/

Rektör Yardımcısı Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Küçük tarafından toplantıda ihtisaslaşma kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar, önceki dönemlerde kabul edilen, yürütülen ve tamamlanan ihtisaslaşma projeleri, ihtisaslaşma programının beklentileri hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra 2024 yılı İhtisaslaşma proje çağrı döneminde hazırlanacak olan projelerden beklenenlerin neler olduğu, ihtisaslaşma projelerinin içeriğinin nasıl olması gerektiği, projelerden beklenen somut çıktılar, ihtisas projelerinin bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması için dikkate alınması gerekenler ve proje hazırlanırken göz önünde bulundurulacak hususlar hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

Toplantı, akademisyenlerin ihtisas projeleri hakkındaki soru-cevap kısmı ile sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ bankacılığında teşvikler sürüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobi-bankaciliginda-tesvikler-suruyor-2401/

KOBİ bankacılığı küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik finansal hizmetler sunan bir bankacılık alanıdır. KOBİ bankacılığı departmanları kredi, mevduat, ödeme hizmetleri, danışmanlık ve diğer finansal ürünler konusunda firmalara özel çözümler geliştirir. Görevleri arasında işletmelerin nakit akışını yönetmelerine yardımcı olmak, yatırım kararlarına destek vermek ve genel olarak müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını karşılamak bulunur. Böylelikle firmaların gelişmesi, yeni atılımlarla güçlenmesi ve varlıklarını sürdürebilmesi sağlanır.

Cumhurbaşkanlığı 2024 Yıllık Programı girişimcilik ve KOBİ desteklerinin kapsam, çeşitlilik ve miktarındaki artışların sektörü önemli şekilde geliştirdiğini ifade ediyor. 2024 KOBİ bankacılığı sistemindeki kredilerdeki artış gibi konuların birlikte değerlendirildiğinde gelişimi etkilediği vurgulanıyor. Kısaca 2024 yılında da girişimcilik ekosisteminin gelişimine verilen önemin sürdürüleceğini ifade etmek mümkün. Yenilikçi, büyüme potansiyeline sahip inovatif şirketler KOBİ bankacılığının odak noktasını oluşturuyor. 2024’te firmaların inovatif girişimlerinin sektörel etkilerine dair analizlere de ağırlık verileceği raporda ayrıca belirtiliyor. Böylelikle sektörün gelişiminin hızlanacağı ifade ediliyor.

2024 KOBİ bankacılığı gelişmeleri firmalar ve girişimcilerin niteliklerine odaklanıyor. Kurumsal gelişmeler ve verimliliklerin artırılması, inovatif girişimler ve ölçeklerin büyütülmesi KOBİ’ler için önem taşıyor. Bununla birlikte firmaların tedarik zincirlerinde daha fazla yer almasının sağlanması da gereklilikler arasında yer alıyor. 

2024 yılında KOBİ’lere yönelik bankacılık hizmetlerinde de beşerî sermaye güçlendirilecek. Firmalar iş birliklerinin yaygınlaştırılması, ölçeklerinin büyütülmesi ve sürdürülebilir yapı için destekler devam edecek. Finansmana erişim kolaylaştırılacak, inovatif yöntemler yaygınlaştırılacak. Böylelikle 2024 yılında KOBİ’lerin ihracatının 77,7 milyar dolara ulaşması, araştırma geliştirme harcamalarındaki payın %31,3’ye yükseltilmesi hedefleniyor. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zincirin en zayıf halkası olmayın https://analizgazetesi.com.tr/haber/zincirin-en-zayif-halkasi-olmayin--4227/

Şirketlerin ortaklarına ve tedarikçilerine siber güvenlik konusunda körü körüne güvenmesi mevcut şartlarda sürdürülebilir değil. Dijital güvenlik şirketi ESET tedarik zincirinde gizlenen siber güvenlik risklerinin nasıl azaltılabileceğine yönelik önerilerde bulundu. 

 

Tedarik zinciri riski nedir?

Tedarik zinciri siber riskleri, fidye yazılımı ve veri hırsızlığından hizmet engelleme (DDoS) ve dolandırıcılığa kadar birçok şekilde ortaya çıkabilir. Profesyonel hizmet firmaları örneğin avukatlar, muhasebeciler veya yazılım firmaları geleneksel tedarikçileri etkileyebilirler. Saldırganlar ayrıca yönetilen hizmet sağlayıcılarının (MSP'ler) da peşine düşebilir çünkü tek bir şirketi bu şekilde tehlikeye atarak potansiyel olarak çok sayıda alt müşteri işletmesine erişim elde edebilirler. Geçen yıl yapılan bir araştırma, MSP'lerin yüzde 90'ının önceki 18 ay içinde bir siber saldırıya maruz kaldığını ortaya koydu. 

 

Başlıca saldırı türleri

Güvenliği ihlal edilmiş tescilli yazılım: Siber suçlular giderek daha cesur oluyor. Bazı durumlarda, yazılım geliştiricilerini tehlikeye atmanın ve daha sonra alt müşterilere teslim edilen koda kötü amaçlı yazılım eklemenin bir yolunu bulabiliyorlar.

Açık kaynak tedarik zincirlerine saldırılar: Çoğu geliştirici, yazılım projelerinin pazara çıkış süresini hızlandırmak için açık kaynak bileşenleri kullanır. 

Dolandırıcılık için tedarikçileri taklit etme: Ticari e-posta tehlikesi (BEC) olarak bilinen sofistike saldırılar bazen dolandırıcıların bir müşteriyi kandırarak para göndermesini sağlamak için tedarikçilerin kimliğine bürünmesiyle gerçekleştirilir. 

Kimlik bilgisi hırsızlığı: Saldırganlar, tedarikçiye ya da müşterilerine (ağlarına erişebilecekleri) saldırmak amacıyla tedarikçilerin oturum açma bilgilerini çalar. 

Veri hırsızlığı: Birçok tedarikçi, özellikle hukuk firmaları gibi özel kurumsal sırlara vakıf olan şirketler müşterileri hakkında hassas veriler depolar. 

Tedarik zinciri riskinin türü ne olursa olsun, sonuç aynı olabilir: Finansal ve itibar hasarı ve hukuk davaları, operasyonel kesintiler, satış kaybı ve kızgın müşteriler. En iyi uygulamaları takip ederek bu riskleri yönetmek mümkündür.

Yeni tedarikçiler için durum tespiti yapın. Açık kaynak risklerini yönetin. Tüm tedarikçiler için bir risk incelemesi yapın. Tüm onaylı tedarikçilerinizin bir listesini tutun. Tedarikçiler için resmi bir politika oluşturun. Tedarikçi erişim risklerini yönetin. Bir olay müdahale planı geliştirin. Endüstri standartlarını uygulamayı düşünün. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lein AR-GE projelerine TÜBİTAK desteği https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilein-ar-ge-projelerine-tubitak-destegi-8828/

Söz konusu çağrılar için bu yıl üç dönemde başvuru alınacak. Birinci dönem başvuruları "https://eteydeb.tubitak.gov.tr" üzerinden alınmaya başlanan çağrıların son başvuru tarihi 4 Mart olarak belirlendi.

Türkiye'nin işbirliği odaklı AR-GE alanındaki potansiyelini artırmak amacıyla başlatılan çağrılarla, müşteri kuruluşun gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanan çözüm önerilerinin, KOBİ'ler tarafından AR-GE faaliyetlerine dönüştürülerek ticarileşebilir çıktılara ulaşılması hedefleniyor.

TÜBİTAK ve müşteri kuruluş, bu süreçte eş finansman yoluyla KOBİ'lerin gereksinim odaklı AR-GE faaliyetlerini gerçekleştirmelerini sağlıyor.

Çağrı kapsamındaki proje başvuruları TEYDEB Proje Değerlendirme İzleme Sistemi (PRODİS) üzerinden alınacak.

Yeşil dönüşüm projelerine öncelik

Çağrılarda Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na uyum kapsamındaki öncelikli AR-GE ve yenilik konularında sunulan projelere değerlendirme aşamasında öncelik verilecek.

Sipariş AR-GE çağrıları kapsamında hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip AR-GE projeleri desteklenecek.

Ülkedeki sanayi kuruluşlarının büyük kısmını oluşturan KOBİ'lerin potansiyel müşterisi olan, yenilikçi ürünleri, süreçleri geliştireceği müşteri kuruluş ortaklı AR-GE projelerinin desteklenmesi hem işbirliklerini artıracak hem de AR-GE destekleri için ayrılan kamu kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlayabilecek. Bu sürecin ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına da katkıda bulunması bekleniyor.

BiGG Ortaklı Sipariş AR-GE Çağrısı ile müşteri gereksinimlerini karşılayan çözüm önerilerinin, bu desteği almış girişimci KOBİ'ler tarafından AR-GE yoluyla ticarileşebilir çıktılara dönüştürülmesi hedefleniyor.

Çağrıya sunulacak projelerde AR-GE çalışmalarının tedarikçi kuruluş tarafından yapılması, proje çıktısı ürünün müşteri veya tedarikçi kuruluşlar tarafından pazara sunularak ticarileştirilmesi beklenecek. Müşteri kuruluş, tedarikçi kuruluşun AR-GE maliyetlerine eş finansman desteği sağlayacak.

Üst limit 5 milyon lira

Projeler sayesinde sanayi kuruluşları arasında işbirliklerinin artması ve AR-GE çıktılarının daha çabuk ticari ürünlere dönüşmesi öngörülüyor.

Ayrıca çağrının, müşteri kuruluş içinden ikincil firmaların doğmasını özendirmesi bekleniyor.

Bilginin paylaşılması, yayılması, ürünleştirilmesi süreçlerine doğrudan katkı sağlama yönleriyle çağrının, ulusal yenilik sisteminin etkinliğini artırması planlanıyor.

Çağrılar kapsamındaki projelerin bütçesinde üst sınır 5 milyon lira olarak belirlendi. Proje süresi en fazla 24 ay olacak. TÜBİTAK, personelden seyahate, danışmanlıktan hizmet alımına kadar çeşitli giderlerin karşılanmasına destek sağlayacak. Bu kapsamda BiGG ve teknogirişim sermayesi almış tedarikçi kuruluşlar için üst limit 200 bin lira olacak.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yenilikçi KOBİ'lere Avrupa'nın kapısı açılıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/yenilikci-kobilere-avrupanin-kapisi-aciliyor-2157/

TÜBİTAK'ın pazara yönelik, yenilikçi ürün, süreç ve hizmet geliştirilmesi amacı taşıyan uluslararası AR-GE projelerini destekleyeceği "Yenilikçi KOBİ'ler İçin Avrupa Ortaklığı - Eurostars-3 Programı"nın 2024 yılı 1'inci çağrısı açıldı.

Eureka Sekretaryası ve 37 üye ülke işbirliğiyle "Yenilikçi KOBİ'ler için Avrupa Ortaklığı" altında oluşturulan Eurostars-3 Programı kapsamında 2024 yılının ilk çağrısı açıldı.

2021-2027 dönemini kapsayan Eurostars-3'te, yenilikçi KOBİ'lerin AR-GE, yenilik kapasitelerini ve üretkenliklerini artırmalarına destek verilerek onların küresel değer zincirlerine ve yeni pazarlara erişmelerine yardımcı olmak amaçlanıyor.

Yeni iş birlikleri oluşturulacak

Bu çağrı kapsamında sunulacak projeler çerçevesinde uluslararası etkin iş birliklerinin oluşturulması, uluslararası düzeyde birlikte araştırma, ürün/teknoloji geliştirme çalışmalarının ve yenilik faaliyetlerinin yürütülmesine destek sağlanarak uluslararası teknolojik bilgi ve deneyimin kuruluşlar bünyesinde içselleştirilmesi, yeni ve özgün teknolojilerin geliştirilmesi ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası pazarlarda aktif yer alması hedeflendi.

Eurostars projeleri çerçevesinde kurulan uluslararası konsorsiyumun uzun vadede yeni iş birlikleri oluşturabilmesi ve sürdürülebilir olması bekleniyor.

Uluslararası pazarlara erişimin artırılması, carı açığın düşürülmesi, uluslararası teknolojik bilgi birikimine erişimin desteklenmesi ve uluslararası düzeyde benzer teknoloji alanlarında faaliyet gösteren kurum/kuruluşların Türkiye'nin özel sektör, üniversite ya da kamu kuruluşlarının ilgili alanlardaki bilgi birikimlerinin artırılması ve teknoloji transferinin desteklenmesi de hedefler içinde yer alıyor.

Çağrı bütçesi 2,5 milyon euro

Eurostars-3 Programı Ulusal Çağrı bütçesi 2 milyon 500 bin euroyken, ilgili çağrıya başvuru yapacak projeler için (Türk proje ortakların) proje bütçesi 500 bin euroyu geçemeyecek.

Türk kurum/kuruluşlarının yapacağı ortaklı proje başvurularında ise proje bütçesi en fazla 750 bin euro olacak. Sermaye şirketi dışındaki kurumların bütçesi toplam proje bütçesinin en fazla yüzde 50'si kadar olabilecek ve projedeki toplam bütçesi 250 bin euroyu aşamayacak.

Proje süresi en fazla 36 ay olacak.

Çağrıya özel önemli hususlar

Özellikle KOBİ'ler başta olmak üzere özel sektörü teşvik etmek üzere oluşturulmuş bir program olan Eurostars'a, Türkiye'de yerleşik sermaye şirketlerini ortak olarak projeye dahil etmeden, kurum ve kuruluşların bu çağrıya tek başlarına yapacakları başvurular kabul edilmeyecek.

Türkiye'nin sanayi kuruluşlarının programdan azami ölçüde faydalanabilmeleri için sermaye şirketi olmayan kurum ve kuruluşlar, ancak Türkiye'de yerleşik en az bir firma (sermaye şirketi) ile başvuru yapabilecek.

Çağrıya proje önerisi sunacak Türkiye'de yerleşik tüm kurum ve kuruluşların ulusal ön uygunluk değerlendirmesinin yapılabilmesi için uluslararası başvuruya ek olarak ulusal çağrı takvimine uygun kuruluş bazlı ön kayıt başvurusu ve ulusal ön proje başvurusunu TÜBİTAK PRODIS üzerinden tamamlaması gerekiyor.

Ayrıca, uluslararası değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra kabul alan Türk ekiplerin TÜBİTAK'a ulusal başvuru yapmaları gerekiyor.

Uluslararası çağrı için son başvuru tarihi 14 Mart, kuruluş bazlı ön kayıt için son tarih 31 Mart ve ulusal ön proje başvuruları için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yenilikçi KOBİ'lere Avrupa'nın kapısı açılıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/yenilikci-kobilere-avrupanin-kapisi-aciliyor-2655/

Eureka Sekretaryası ve 37 üye ülke işbirliğiyle "Yenilikçi KOBİ'ler için Avrupa Ortaklığı" altında oluşturulan Eurostars-3 Programı kapsamında 2024 yılının ilk çağrısı açıldı.

2021-2027 dönemini kapsayan Eurostars-3'te, yenilikçi KOBİ'lerin AR-GE, yenilik kapasitelerini ve üretkenliklerini artırmalarına destek verilerek onların küresel değer zincirlerine ve yeni pazarlara erişmelerine yardımcı olmak amaçlanıyor.

Bu çağrı kapsamında sunulacak projeler çerçevesinde uluslararası etkin işbirliklerinin oluşturulması, uluslararası düzeyde birlikte araştırma, ürün/teknoloji geliştirme çalışmalarının ve yenilik faaliyetlerinin yürütülmesine destek sağlanarak uluslararası teknolojik bilgi ve deneyimin kuruluşlar bünyesinde içselleştirilmesi, yeni ve özgün teknolojilerin geliştirilmesi ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası pazarlarda aktif yer alması hedeflendi.

Eurostars projeleri çerçevesinde kurulan uluslararası konsorsiyumun uzun vadede yeni işbirlikleri oluşturabilmesi ve sürdürülebilir olması bekleniyor.

Uluslararası pazarlara erişimin artırılması, carı açığın düşürülmesi, uluslararası teknolojik bilgi birikimine erişimin desteklenmesi ve uluslararası düzeyde benzer teknoloji alanlarında faaliyet gösteren kurum/kuruluşların Türkiye'nin özel sektör, üniversite ya da kamu kuruluşlarının ilgili alanlardaki bilgi birikimlerinin artırılması ve teknoloji transferinin desteklenmesi de hedefler içinde yer alıyor.

Çağrı bütçesi 2,5 milyon avro

Eurostars-3 Programı Ulusal Çağrı bütçesi 2 milyon 500 bin avroyken, ilgili çağrıya başvuru yapacak projeler için (Türk proje ortakların) proje bütçesi 500 bin avroyu geçemeyecek.

Türk kurum/kuruluşlarının yapacağı ortaklı proje başvurularında ise proje bütçesi en fazla 750 bin avro olacak. Sermaye şirketi dışındaki kurumların bütçesi toplam proje bütçesinin en fazla yüzde 50'si kadar olabilecek ve projedeki toplam bütçesi 250 bin avroyu aşamayacak.

Proje süresi en fazla 36 ay olacak.

Çağrıya özel önemli hususlar

Özellikle KOBİ'ler başta olmak üzere özel sektörü teşvik etmek üzere oluşturulmuş bir program olan Eurostars'a, Türkiye'de yerleşik sermaye şirketlerini ortak olarak projeye dahil etmeden, kurum ve kuruluşların bu çağrıya tek başlarına yapacakları başvurular kabul edilmeyecek.

Türkiye'nin sanayi kuruluşlarının programdan azami ölçüde faydalanabilmeleri için sermaye şirketi olmayan kurum ve kuruluşlar, ancak Türkiye'de yerleşik en az bir firma (sermaye şirketi) ile başvuru yapabilecek.

Çağrıya proje önerisi sunacak Türkiye'de yerleşik tüm kurum ve kuruluşların ulusal ön uygunluk değerlendirmesinin yapılabilmesi için uluslararası başvuruya ek olarak ulusal çağrı takvimine uygun kuruluş bazlı ön kayıt başvurusu ve ulusal ön proje başvurusunu TÜBİTAK PRODIS üzerinden tamamlaması gerekiyor.

Ayrıca, uluslararası değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra kabul alan Türk ekiplerin TÜBİTAK'a ulusal başvuru yapmaları gerekiyor.

Uluslararası çağrı için son başvuru tarihi 14 Mart, kuruluş bazlı ön kayıt için son tarih 31 Mart ve ulusal ön proje başvuruları için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
GİV'in Girişimcilik Köprüsü Çin'e uzandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/givin-girisimcilik-koprusu-cine-uzandi-4890/

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen Girişimcilik Köprüsü toplantısı “Çin İş Arenasının Liderleriyle Buluşun” başlığı ile 23 Ocak 2024 tarihinde Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirildi.

Çinli iş insanlarının Türk girişimcilerle bir araya geldiği ve iki ülke iş insanlarının çok sayıda sektörde B2B görüşme gerçekleştirdiği toplantının açılışında konuşan Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, Türkiye ve Çin kültürlerinin birbirine yakın olduğunu belirterek, “Ticaret için iyi bir partner olacağımıza inanıyorum” dedi.  

Ticarette büyük dengesizlikler var

Türkiye’nin Çin’e yılda 3,5 milyar dolarlık ihracat yaptığına, bunun karşılığında da 40 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Mehmet Koç, şöyle konuştu: 

“3,5 milyar dolarlık mal satıyoruz. Dengesiz bir ticaret var. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Pekin’e gittik. Orada her iki ülkenin Cumhurbaşkanı ticari ilişkilerin geliştirilmesini teşvik etkiler. Bunun sonucunda ticaretimizde canlanma oldu. Ancak dengesizliğin giderilmesi gerekir. Türkiye’nin 2. büyük ticaret ortağı 45 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmi ile Çin’dir. Misafirlerimizin geldiği Çin’in Xian bölgesi savunma sanayi ve elektronik ağırlıklı bir bölge. Arkadaşlarımıza Xian bölgesini öncelemelerini öneriyoruz. Yakın gelecekte Xian Ticaret Odası ile daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu toplantıları yapmak güzel, ancak önemli olan sonuç almaktır. Bunun için de iki tarafın hevesli olması lazım. Trendin de doğru olması lazım. Çin ile ticari ilişkilerin trendi bu ilişkinin gelişmesi yönünde devam ediyor. Çin’in yurt dışından aldığı yatırım 250 milyar dolar seviyesindeydi, bu yıl 10 milyar dolara düştü. Batı ilişkiyi daralttı. Çünkü Çin’den korkuyorlar. Bizim bir korkumuz yok. 3 bin yıllık ilişkimiz var.”

Çin’den ne getiririz dosyasını kapatın, ihracata bakın

Çin’in Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmasını sağlamak için çalışmak gerektiğini kaydeden Mehmet Koç, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Türkiye’nin Çin’e daha fazla ihracat yapmasını sağlamalıyız. Türk işadamlarının ‘Çin’den ne alırım’ yerine ‘kaliteli ve pahalı ne satarım’ hesabını yapması gerekir. Dünyanın en ucuz yatlarını Çinliler yapar, ama dünyanın en pahalı yatlarını da Çinliler alır. Türk işadamlarına sesleniyorum, mümkün mertebe Çin’e ne satacağınıza bakın. Çin’den ne getirir satarız dosyasını kapatın, ihracata bakın. Oraya ne satarız noktasına bakın. Şimdi de Çinli konuklarımıza sesleniyorum, sadece ‘ne satarız için değil Çin’e ne alırız’ diye de bakın. Kaliteli yapılmış her ürün Çin’e satılabilir. Ali İhsan Seçer beyin bu işbirliğinin gelişmesinde çok büyük katkıları oldu.”

Erdoğan Cinping dostluğu ticaretimizi geliştiriyor

Girişimci İşadamları Vakfı’nın, Türkiye’de gençlerin işadamı olması için çalışan bir kurum olduğuna işaret eden Mehmet Koç, “Çin ile gençlere yönelik de işbirliği yapabiliriz. Xian Ticaret odası ile bir işbirliği protokolü yapabiliriz. Girişimciliğin kuralı, sebat etmek, inatçı olmak, sabırlı olmaktır. Sabırlı olanların Xian ile işbirliğine başlayıp büyük gelişme göstereceklerine inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in dostluğunun ticarete yansımasını umut ediyorum” dedi.

 

Shenli:  Çinliler Türk ürünlerini beğeniyor

Xian Uluslararası e-Ticaret Derneği Başkan Yardımcısı Zhang Shenli de toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Çin-Türkiye dostluk hastanesi kurulmasının ardından, Çin-Türkiye eğitim ve çocuk festivalinin oluşması gibi ortak etkinlikler olduğunu anlatarak, “Ticari ve sanayi işbirliğinin gelişmesi yönünde çabalarımız oldu” diye konuştu. 

İstanbul-Xian arasında büyük bir platform kurulmasını arzu ettiğini belirten Zhang Shenli,

“İpek yolunun başladığı ülkeyiz. Çin’den başlayacak hızlı trenin başlangıcı Xian olacak, Türkiye’den ve İstanbul’dan geçecek. Türkiye’den orijinal ürünlerin Çin pazarına girmesini arzu ederim. Türkiye’nin birçok kaliteli ve doğal ürünlerini keşfettim. Çinli tüketiciler bunları beğeniyor” dedi. 

Çin’in Xian bölgesinin sanayi, eğitim ve ticarette çok ilerlediğini, Xian Uluslararası e-Ticaret Derneği ile Shaanxi Minshang Ticaret ve Sanayi Odası’nın birlikte, Türkiye ile yeni işbirlikleri için girişimlerde bulunacaklarını anlatan Shenli, şunları söyledi:

“Xian’da, İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ne benzer bir yerde Türkiye Ticaret Merkezi kurmak istiyoruz. Orada nihai tüketim ürünleri sergilemek istiyoruz. Umut ediyorum yakın zamanda GİV üyelerini Çin’de misafir ederiz. Derneğimizin ana hizmeti ipek yolu üzerindeki işadamlarına yardımcı olmaktır. Verdiğimiz hizmetlerin arasında lojistik, marketing, reklamcılık, finans gibi alanlar da var.”

Baohua: Türkiye’ye nasıl yatırım yapılacağı ile ilgileniyoruz

Shaanxi Minshang Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Luo Baohua da, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla gelişeceğine umudu olduğunu belirtti. Luo Baohua, “80’li yıllardan sonra Çin’in gelişimi çok hızlı oldu. Her alanda yükselme oldu. Türkiye’ye nasıl yatırım yaparız konusuyla ilgileniyoruz. İkinci beklentimiz de Temmuz ayında Xian’e gelmenizi isteriz” dedi.

Xu Zengde: Türk gıda ürünleri çok kaliteli 

Shaanxi  Minshang Ticaret Odası Danışmanı Xu Zengde de açılıştaki konuşmasında, Türkiye’nin gıda ürünlerinin çok kaliteli olduğunu ifade ederek, “bal peteği, fıstık, çikolata ve kuruyemiş gibi ürünlere Çin’de büyük talep var. Çin halkının Türkiye’nin güzel ürünlerini yemesini arzu ediyorum” diye konuştu. 

Seçer: Çin ile işbirliği gelişecek

İki ülke iş insanlarının bir araya gelmesini sağlayan etkinlikle ilgili bilgiler veren GİV İcra Kurulu Üyesi Ali İhsan Seçer de, toplantı sunumunda, şu bilgileri verdi:

“Bu yıl Girişimcilik Köprüsü’nün ilk toplantısını Çin ile yapıyoruz. Daha önceki yıllarda Mısır, Çin, Almanya, Makedonya ve İran gibi ülkelerin iş insanları ile görüşmelerde bulunduk. Çin’e daha önce bu amaçla bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Yine bu mekânda Çin’den gelen iş insanlarıyla görüşmeler yapmıştık. Umut ediyoruz ki Çin ile güzel ticaret yaparız. Başlangıç noktası Xian ve bitiş noktası İstanbul olan ticari ilişkilerin gelişmesini istiyoruz. Önümüzdeki aylarda yeni toplantılar yapılacak ve ilginin devam etmesini sağlayacağız. İnşallah başarılı işler çıkaracağız. B2B görüşmelere katılanlara sesleniyorum, İşbirliğini geliştirmek için sabırlı olmak ve çok çalışmak gerekir.”

B2B görüşmeler

Açılış konuşmalarından sonra Kurum yöneticileri arasında hediye takdimleri yapıldı. GİV Başkanı Mehmet Koç, konuk heyet temsilcilerine Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethi ile gemileri karadan yürüterek Haliç’e indirmesini konu alan tablolar hediye etti.

Çin tarafı ise Mehmet Koç’a, Çin takvimine göre bu yılın Dragon yılı olması dolayısıyla bereketi temsil eden dragon kabartmalı bir plaket sundu.

Plaket töreninden sonra, B2B görüşmelere geçildi. B2B görüşmelere Çin tarafından, Shaanxi Minshang Ticaret Odası ile Xian Uluslararası e-Ticaret Derneği yöneticileri başta olmak üzere çok sayıda Çinli iş insanı katıldı.

Türkiye tarafında ise GİV Başkanı Mehmet Koç ve Yönetim Kurulu üyeleri ile GİV üyesi iş insanları görüşmelerde hazır bulundu.

İki ülke iş insanları arasında; elektrik elektronik, gıda, kültür-turizm, çocuk ve spor eğitimi, cam elyaf ürünleri, enerji, e-ticaret, inşaat, çay, yaş meyve sebze, temizlik, kozmetik başta olmak üzere çok sayıda sektörde B2B görüşmeler gerçekleştirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler için ikiz dönüşüm uyarısı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-icin-ikiz-donusum-uyarisi-1144/

Çamur, yaptığı yazılı açıklamada, başta sanayiciler olmak üzere reel sektörün tüm taraflarının, yeşil ve dijital dönüşüme hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Bu iki alandaki dönüşümün önemine dikkat çeken Çamur, "Bunun için KOBİ'leri harekete geçirecek kapsamlı planlamalar yapılmalı, bu plan 'bir ortak akıl' tarafından oluşturulup yürütülmelidir. KOBİ'lerin öncelikli sınavlarından biri bu ikiz dönüşüm sınavıdır ancak bu sınavın tek başına verilmesi mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Çamur, 2024'ün KOBİ'lerde yeşil ve dijital dönüşümde farkındalık yılı olması için radikal adımların atılmasını beklediklerini bildirdi.

Başarılı bir yeşil dönüşüm programının, Türk ihracatçısını küresel pazarda rekabet edebilir hale getireceğine işaret eden Çamur, yeşil dönüşüm sayesinde ihracatçıların küresel piyasalardaki etkinliğinin ve özellikle Avrupa Birliği pazarındaki gücünün artacağına dikkat çekti.

Çamur, KOBİ'lerin kendi öz kaynaklarıyla bu dönüşümü gerçekleştirmesinin zor olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Eğer KOBİ'lerimizi dijitalleştirebilirsek, e-ticarette çok büyük bir sıçrama yapabiliriz. KOBİ'lerin, ikiz dönüşümün altından kendi öz kaynaklarıyla kalkması mümkün değil. Dolayısıyla ikiz dönüşüm planının içinde ticari bankalar da olmak zorunda. Mesele, güçlü bir plan ve program içinde, eğitimden finansmana kadar her yönüyle bir devlet politikası olarak ele alınmalıdır. 2024 yılının ikiz dönüşümde farkındalık yılı olmasını bekliyor, aksi halde özellikle ihracatta ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı hatırlatmak istiyoruz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lerin yaptığı bulut güvenliği hatası https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilerin-yaptigi-bulut-guvenligi-hatasi-7559/

En büyük ve en iyi kaynaklara sahip işletmeler bile bazen güvenlikle ilgili  temel konuları atlıyor. Bu kör noktaları ortadan kaldırarak, kuruluşunuz potansiyel olarak ciddi finansal veya itibar riskine maruz kalmadan bulut kullanımını optimize etme yolunda büyük adımlar atabilir.

Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kullanmamak Statik parolalar doğası gereği güvensizdir ve her işletme sağlam bir parola oluşturma politikasına bağlı kalmaz. 

Bulut sağlayıcısına (CSP) çok fazla güvenmek Birçok BT lideri buluta yatırım yapmanın her şeyi güvenilir bir üçüncü tarafa yaptırmak anlamına geldiğine inanıyor. Bu sadece kısmen doğrudur. Bulutun güvenliğini sağlamak için CSP ve müşteri arasında paylaşılan bir sorumluluk modeli vardır. Nelere dikkat etmeniz gerektiği bulut hizmetinin türüne (SaaS, IaaS veya PaaS) ve CSP'ye bağlı olacaktır. 

Bulut sağlayıcınızın (örneğin dosya paylaşma, depolama hizmetleri için) arkanızda olduğunu varsaymayın. Her zaman en kötü senaryo için plan yapmak faydalı olacaktır. 

Yama yapmazsanız bulut sistemlerinizi güvenlik açığı istismarına maruz bırakmış olursunuz. 

Kurumsal verileri şifrelemede başarısız olmak Hiçbir ortam yüzde 100 ihlal edilemez değildir. Peki kötü niyetli bir taraf en hassas dahili verilerinize veya yüksek düzeyde düzenlenmiş çalışan veya müşteri kişisel bilgilerinize ulaşmayı başarırsa ne olur? Verilerinizi olduğu yerde ve aktarım sırasında şifreleyerek, ele geçirildiklerinde bile kullanılamayacağından emin olursunuz.

Bulut güvenliği risklerinin üstesinden gelmenin ilk adımı, sorumluluklarınızın nerede olduğunu ve hangi alanların bulut sağlayıcıları (CSP) tarafından ele alınacağını anlamaktır. Ardından CSP'nin buluta özgü güvenlik kontrollerine güvenip güvenmediğinize veya bunları ek üçüncü taraf ürünlerle geliştirmek isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekir. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2023'te KOBİ'lere 18 milyar lira destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/2023te-kobilere-18-milyar-lira-destek--5252/

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, KOSGEB'in 2023'te 107 bin KOBİ'ye 18 milyar lira destek verdiğini belirterek "Bunun 12,8 milyar lirası son iki ay, kasım ve aralık ayında deprem bölgesinde afetzede KOBİ'lerimize verdiğimiz destek." dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan İbrahimcioğlu, Türkiye'de 3 milyon 773 KOBİ olduğunu, bunun 3 milyonunun Bakanlar Kurulu kararıyla KOSGEB'in hizmet vermesi gereken KOBİ tanımına girdiğini söyledi.

İbrahimcioğlu, daha önce sadece sanayi sektörüne hizmet eden KOSGEB'in 2009'dan sonra küçük, orta ve mikro ölçekli işletmelerin tamamına destek veren bir kurum haline geldiğini dile getirerek 2002'den bugüne kadar ise KOSGEB'in 1 milyon 297 bin KOBİ'ye bugünkü değerle 90 milyar liranın üzerinde destekte bulunduğunu kaydetti.

Kurumun 2023 yılındaki faaliyetlerine değinen İbrahimcioğlu, "KOSGEB de aslında finansal erişim sağlayan bir kurum. Hibe ve geri ödemeli olmak üzere destek veriyor. Desteklerinin yüzde 33'ü geri ödemeli, yüzde 67'si hibe. 107 bin KOBİ'ye 18 milyar TL destek verdi KOSGEB 2023 yılında. Bunun 12,8 milyar lirası son iki ay, kasım ve aralık ayında deprem bölgesinde afetzede KOBİ'lerimize verdiğimiz destek." diye konuştu.

200 bin başvuruyu değerlendirdik

İbrahimcioğlu, KOSGEB'in hızlı destek verebilecek bir kurum olduğunu gösterdiklerini vurgulayarak 2023 yılında 200 bin başvuruyu değerlendiklerini aktardı.

Yeni dönemde özellikle imalat sanayisine yönelik destek miktarını artıracaklarına işaret eden İbrahimcioğlu, "Şu anda rakamsal olarak işletme bazında değil, rakamsal olarak verdiğimiz desteklerin 2021-2023 ortalaması imalat sanayi yüzde 53. Yani verdiğimiz desteklerin yüzde 53'ü imalat sanayisine gitmiş. Orta Vadeli Program'da 2028 sonuna kadar bunun yüzde 78'e çıkarılması KOSGEB'e hedef olarak yazıldı. Bütün yeni stratejik planımızı da buna göre hazırladık." ifadelerini kullandı.

İbrahimcioğlu, KOSGEB'in yeni dönemde sürdürülebilirlik meselesini de misyon olarak en baş noktaya koyduğunun altını çizerek "Hatta bununla ilgili bir daire de kuracağız. Yeni dönemde bir Sürdürülebilirlik Dairesi kurup tamamen bu sürdürülebilirlik konusu ve dış finansmana odaklandığımız bir dönemini göreceksiniz KOSGEB'de." dedi.

2023 zor bir yıl oldu

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise 2023 yılının dünya ekonomisi için hem üretimde durgunluğun hem de ticarette gerilemenin yaşandığı zor bir yıl olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılının kutlandığı 2023'ün, önemli gelişmeleri de beraberinde getirdiğine işaret eden Zeytinoğlu, ülke ekonomisinin salgın ve ardından yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı, şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları gibi küresel ve ulusal olaylardan olumsuz etkilenmesine rağmen yılı tarihi rekor seviyede ihracatla tamamladığını kaydetti.

Zeytinoğlu, 2024 yılında Orta Doğu'da artarak devam eden jeopolitik gerilim, küresel resesyon, parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkileriyle finansmana erişim sorunları, enerji maliyetleri ve enflasyonun başlıca riskler arasında yer almaya devam ettiğini anlatarak "Bununla birlikte ülkemiz için aynı zamanda bir yerel seçim yılı olan 2024 yılına girerken yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin artarak gündemimizde olmaya devam edeceği görülüyor. 2024 yılında Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefimizden sapmadan döngüsel ekonominin gereklerine uyarak ihracat odaklı, verimli ve rekabetçi bir büyümenin gerçekleşmesini temenni ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOSGEB 300 bin KOBİ'nin ayağına gidecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/kosgeb-300-bin-kobinin-ayagina-gidecek-8206/

Türkiye Yüzyılı olarak adlandırılan yeni dönemde daha erişilebilir kurum olmayı hedefleyen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB, 2024'te 300 bin işletmeyi ziyaret ederek destek programları hakkında bilgi verecek.

Destek paketlerinden daha fazla firmanın yararlanması için harekete geçen KOSGEB, il müdürlüklerinde görev yapan uzmanlarını perşembe günleri işletme ziyaretlerine gönderecek. Geçen yıl toplam 10 bin firma ile görüşen KOSGEB ekipleri, 4 Ocak'ta başlayan "Her hafta her perşembe" uygulaması kapsamında 2 haftada 4 bin firmanın ayağına giderek destek paketlerini anlattı.

En iyi hizmet veren kurum olacak

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, kurumun yeni misyonunun, KOBİ'leri "Türkiye Yüzyılı"na yakışır şekilde rekabetçi hale getirmek olduğunu belirterek, kurumsal dönüşüm kapsamında KOSGEB'i en iyi hizmet veren kurumlardan biri haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bu misyon doğrultusunda 4 Ocak'ta kurum çalışanlarını işletme ziyaretlerine göndermeye başladıklarını anlatan İbrahimcioğlu, "2024 itibariyle artık KOSGEB'i firmaların yanına, işletme ziyaretlerine gönderdik. KOSGEB'i haftada bir gün kapatıyoruz. Ne yapıyoruz? KOSGEB her perşembe firmalarının, KOBİ'lerinin yanında oluyor. KOBİ'lerinin yanında, onların dertlerini dinliyor. Varsa o anda hızlı şekilde alabileceği destek programını anlatıyor." diye konuştu.

İbrahimcioğlu, şu anda sürdürülebilirlik alanındaki en önemli program olan, 250 milyon dolarlık bütçeyi küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullanımına sunacakları "Yeşil Sanayi Destek Programı"nı sahada anlattıklarını aktararak, "Çok kısa sürede 4 bin işletmeyi, 20 ton eş değer petrol (TEP) üzerinde enerji tüketen sanayicimizi ziyaret ettik ve programımızı anlattık. Yıl sonu hedefimiz, 300 bin KOBİ'yi ziyaret edip, yerinde görüp, izlemesini yapıp, onlara yönderlik hizmetimizi en iyi şekilde vermeyi planlıyoruz." ifadesini kullandı.

Destek paketlerini yalınlaştıracağız

KOSGEB'in yeni dönemde "Dijital KOSGEB", "Erişilebilir KOSGEB" ve "Yalın KOSGEB" olmak üzere 3 anahtar kelimesi olduğuna dikkat çeken İbrahimcioğlu, firmaların ayağına giderek ellerindeki destek paketlerini anlatmaları gerektiğinden bahsetti.

İbrahimcioğlu, halihazırda firmalara sundukları 40 ayrı destek paketinin bulunduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

"Bunları daha yaygın, daha anlaşılır ve daha bilinen noktaya getirmek için yalınlaştırıyoruz. Halihazırda 10'a kadar düşürdük bu paketleri. Biraz daha azaltacağız. Yani az, öz, bilinen ve yaygın destek paketleriyle tüm KOBİ'lerimize en iyi, onların gelişimine katkı sunacak şekilde destek veren yalınlaşma da yeni dönemde göreceksiniz. Bunun da ilk işaret fişeği, 13 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. KOSGEB'in Destek Programları Yönetmeliğini yayımladık. Şimdi en hızlı şekilde de yalınlaşmış yeni destek programlarımızı göreceksiniz."

Destek paketlerinin sayısını düşürmelerinin daha az destek verecekleri anlamına gelmediğinin altını çizen İbrahimcioğlu, bunları daha yaygın, daha anlamlı ve herkesin anlayabildiği hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

İbrahimcioğlu, KOSGEB'in KOBİ'ler için yalın, erişilebilir ve daha dijital bir kurum olacağını da sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOSGEB, KOBİ'lere destek paketlerini tanıtacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/kosgeb-kobilere-destek-paketlerini-tanitacak-2874/

Destek paketlerinden daha fazla firmanın yararlanması için harekete geçen KOSGEB, il müdürlüklerinde görev yapan uzmanlarını perşembe günleri işletme ziyaretlerine gönderecek. Geçen yıl toplam 10 bin firma ile görüşen KOSGEB ekipleri, 4 Ocak'ta başlayan "Her hafta her perşembe" uygulaması kapsamında 2 haftada 4 bin firmanın ayağına giderek destek paketlerini anlattı.

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, AA muhabirine, kurumun yeni misyonunun, KOBİ'leri "Türkiye Yüzyılı"na yakışır şekilde rekabetçi hale getirmek olduğunu belirterek, kurumsal dönüşüm kapsamında KOSGEB'i en iyi hizmet veren kurumlardan biri haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bu misyon doğrultusunda 4 Ocak'ta kurum çalışanlarını işletme ziyaretlerine göndermeye başladıklarını anlatan İbrahimcioğlu, "2024 itibariyle artık KOSGEB'i firmaların yanına, işletme ziyaretlerine gönderdik. KOSGEB'i haftada bir gün kapatıyoruz. Ne yapıyoruz? KOSGEB her perşembe firmalarının, KOBİ'lerinin yanında oluyor. KOBİ'lerinin yanında, onların dertlerini dinliyor. Varsa o anda hızlı şekilde alabileceği destek programını anlatıyor." diye konuştu.

İbrahimcioğlu, şu anda sürdürülebilirlik alanındaki en önemli program olan, 250 milyon dolarlık bütçeyi küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullanımına sunacakları "Yeşil Sanayi Destek Programı"nı sahada anlattıklarını aktararak, "Çok kısa sürede 4 bin işletmeyi, 20 ton eş değer petrol (TEP) üzerinde enerji tüketen sanayicimizi ziyaret ettik ve programımızı anlattık. Yıl sonu hedefimiz, 300 bin KOBİ'yi ziyaret edip, yerinde görüp, izlemesini yapıp, onlara yönderlik hizmetimizi en iyi şekilde vermeyi planlıyoruz." ifadesini kullandı.

"Destek paketlerini yalınlaştıracağız"

KOSGEB'in yeni dönemde "Dijital KOSGEB", "Erişilebilir KOSGEB" ve "Yalın KOSGEB" olmak üzere 3 anahtar kelimesi olduğuna dikkat çeken İbrahimcioğlu, firmaların ayağına giderek ellerindeki destek paketlerini anlatmaları gerektiğinden bahsetti.

İbrahimcioğlu, halihazırda firmalara sundukları 40 ayrı destek paketinin bulunduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

"Bunları daha yaygın, daha anlaşılır ve daha bilinen noktaya getirmek için yalınlaştırıyoruz. Halihazırda 10'a kadar düşürdük bu paketleri. Biraz daha azaltacağız. Yani az, öz, bilinen ve yaygın destek paketleriyle tüm KOBİ'lerimize en iyi, onların gelişimine katkı sunacak şekilde destek veren yalınlaşma da yeni dönemde göreceksiniz. Bunun da ilk işaret fişeği, 13 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. KOSGEB'in Destek Programları Yönetmeliğini yayımladık. Şimdi en hızlı şekilde de yalınlaşmış yeni destek programlarımızı göreceksiniz."

Destek paketlerinin sayısını düşürmelerinin daha az destek verecekleri anlamına gelmediğinin altını çizen İbrahimcioğlu, bunları daha yaygın, daha anlamlı ve herkesin anlayabildiği hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

İbrahimcioğlu, KOSGEB'in KOBİ'ler için yalın, erişilebilir ve daha dijital bir kurum olacağını da sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lere ihracatta ilk adımı attırıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilere-ihracatta-ilk-adimi-attiriyor-6667/

Bu kapsamda, bugüne kadar çeşitli engeller veya yetersizlikler nedeniyle hiç ihracat yapamamış veya düzensiz ihracat yapmış Oda üyesi firmalar teşvik edilerek onların düzenli ihracat yapar duruma getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, bu firmalarda ihracat planlama ve pazarlama bilincini geliştirmeyi amaçlıyor. Program, 2005 yılından bu yana her dönem farklı sektörde faaliyet gösteren ortalama 20 firmaya yönelik olmak üzere toplam 15 defa düzenlendi. 

Bugüne kadar söz konusu hizmetten 326 firma yararlandı. İhracata ilk Adım Programı’nın mevcut işleyişi çerçevesinde, konunun uzmanı profesyonel danışmanlar tarafından ihracat pazarlaması ve planlaması konusunda 4 ay boyunca toplam 48 saatlik yerinde danışmanlık hizmeti veriliyor. Programın 16. etabı için İTO’da 5 Ocak 2024’te gerçekleştirilen mülakatta; ilk elemeyi geçen firmalarla yüz yüze görüşme yapıldı ve programa katılacak olanlar belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tedarikçi günleriyle pazarını büyütüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/tedarikci-gunleriyle-pazarini-buyutuyor-8195/

İstanbul Ticaret Odası, ‘tedarikçi günleri’ ile büyük firmalarla yan sanayicileri bir araya getiriyor. İTO bünyesindeki Yan Sanayi Borsası’nın (YSB) düzenlediği bu organizasyonlarla yerli ve yabancı firmalar, Türk firmalarıyla tedarik ve satın almada iş birliği yapıyor. 

Yan Sanayi Borsası, 1990 yılında, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’nın (UNIDO) desteğiyle İTO bünyesinde kuruldu. Üyelerine 34 yıldır yerli-yabancı ortak bulan İTO Yan Sanayi Borsası’nın tedarikçi günlerine Türkiye’den ve dünyadan birçok firma katılıyor. Küresel devler, Yan Sanayi Borsası’ndan ihtiyaçlarını satın alıyor. Yan sanayicilere özel üretim yaptıran büyük firmalar, bu firmaların üçüncü pazarlara da açılmalarını destekliyor. 

ASELSAN, Arçelik, Türk Traktör, Siemens, Hitachi, Bosch, TUSAŞ ve Emerson firmaları, tedarikçi günlerinin vazgeçilmez konukları arasında yer alıyor. Borsa; her yıl ortalama 30 ana sanayici ile yan sanayicileri İstanbul’da bir araya getiriyor. Türk yan sanayi işletmeleri, böylece hem yerli ve yabancı dünya devleri ile tanışıyor hem de tedarik anlaşmaları yapıyor. 

Yan Sanayi Borsası’na ulaşan taleplerin yüzde 60’ı yurt dışından geliyor. Borsa üyelerinin yüzde 91’i ise ihracatçı. Üretimlerinin yüzde 40’ını Avrupa ülkelerine ihraç eden üyelerin ikinci büyük pazarı Asya. 

Yan Sanayi Borsası; Çin, Gana, Katar, İran, Kenya ve Kamerun borsalarına teknik destek ve danışmanlık hizmeti veriyor. Borsa; konsolosluklar, ticaret müşavirlikleri, uluslararası ticaret odaları, yabancı ticareti geliştirme ofisleri, Türkiye’nin yurt dışındaki temsilcilikleri ve iş dünyasının yurt dışındaki dernekleri ile iş birliklerini sürdürüyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kütahya'da KOBİ temsilcilerine seminer https://analizgazetesi.com.tr/haber/kutahyada-kobi-temsilcilerine-seminer-2395/

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasında (KUTSO) düzenlenen eğitim programında, küresel rekabetçilikte istenilen sıçramayı gerçekleştirmek için ikiz dönüşüm kaldıracının çok daha etkili kullanılması gerektiğini söyledi.

Yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve markalı ihracat ile dış ticaret açığının azaltılabileceğinin mümkün olduğunu belirten Sönmez, "Son 100 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yüzde 1’lik payı artırmak, yüksek teknoloji ihracatında yüzde 3'lük barajı aşmak, elimizde. 270 milyar dolarlık bir dijital dönüşüm potansiyeli, yaklaşık 3,7 milyon KOBİ'mize, dijital ekonomiye uyumla çok önemli fırsatlar sunuyor." dedi.

Sönmez, KOBİ’lerin ikiz dönüşüm çağında ülkenin en önemli cevherleri olduğunu vurguladı.

"İşimi Yönetebiliyorum Eğitim Programı" kapsamında ülke genelinde 2019'dan 4 bin 907 KOBİ temsilcisine erişerek bu işletmelere e-ticaret, e-ihracat altyapısı ve dijital pazarlama alanında nitelikli bilgi ile donatma fırsatı yakaladıklarını dile getiren Sönmez, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin refah düzeyinde bir sıçramayı gerçekleştirmesi için, işletmelerimizin verimliliğini ve kapasitelerini, her bir bölgemizde, aynı itinayla artırmamız gerekiyor. Bunun için Türkiye’de KOBİ’lerin e-ticarete katılımı artırmak, bu doğrultuda etkin strateji ve politikalar geliştirmek hayati öneme sahip. Bu düşünceyle TÜRKONFED, Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle, 5 yıl önce hayata geçirdiğimiz İşimi Yönetebiliyorum Programı, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak KOBİ’leri, 21'inci yüzyılın rekabetçi dünyasına hazırlıyor."

Zafer Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ZAFERSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Alper Olgun da Kütahya'nın bölgede önemli bir ekonomik merkez olma yolunda ilerlediğini ifade etti.

Programda, KUTSO Başkanı Esin Güral Argat, Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Visa Avrupa Ülke Müdür Yardımcısı Laçin Öge ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da birer konuşma yaptı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lerin rekabet gücü artırılıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilerin-rekabet-gucu-artiriliyor-1329/

Bu yıl birinci dönem başvuruları "https://eteydeb.tubitak.gov.tr" üzerinden alınmaya başlanan programların son başvuru tarihleri KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı için 8 Mart, Sanayi AR-GE Destek Programı için 15 Mart olarak belirlendi. Kuruluş bazlı ön kayıt son tarihleri ise sırasıyla 6 ve 13 Şubat oldu.

Çağrılarla tüm sektör ve teknoloji alanlarında yeni bir ürün tasarım ve geliştirme çalışması, mevcut bir ürünün iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında firmaların teknolojik rekabet gücünü artıracak AR-GE projeleri desteklenecek.

Bu kapsamda, "Öncelikli ve Kilit Teknolojilerde AR-GE ve Yenilik", "Stratejik ve İhtiyaç Odaklı AR-GE ve Yenilik" ile "Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik AR-GE ve Yenilik" konularında sunulan projelere öncelikli destek sağlanacak.

Programların hedefleri

Programlarla KOBİ ölçeğindeki firmaların AR‐GE kapasitesinin geliştirilmesiyle gereksinim duyulan teknoloji alanlarında uluslararası pazarı hedefleyen teknoloji ve ürün geliştirme yetkinliğinin artırılması, proje çıktılarının sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı vermesi, kamu kaynaklarının ülke ihtiyaçları ve ulusal hedeflere yönelik etkin kullanımının sağlanması hedefleniyor.

Sanayi AR-GE Destek Programı kapsamında firmaların uluslararası rekabet güçlerinin artırılması ve uluslararası pazarı hedefleyen ürünlerin geliştirilmesi, yurt dışına bağımlı olunan teknolojilerde rekabetçi yerli teknolojilerin kazanılması amaçlanıyor.

Güçlü ticarileşme potansiyeline sahip teknolojik ürünlerin geliştirilmesinden ortaklı AR-GE ve yenilik projeleri yapabilme yetkinliğinin kazandırılması, üniversite işbirliğiyle AR-GE ve yenilik projeleri yapabilme yetkinliğinin kazandırılması da önem taşıyor.

KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı ise firmaların AR-GE nitelikli yenilik faaliyetleri yapmaya özendirilmesi, ulusal/uluslararası pazarda rekabet güçlerinin artırılması, ortak ya da tek başına sistematik AR-GE ve yenilik projeleri yapabilme yetkinliğinin kazandırılması için yapılıyor.

Başvuru ve proje detayları

KOBİ tanımına uyan ve sektörüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan Türkiye'de yerleşik tüm sermaye şirketleri proje başvurusunda bulunabiliyor.

Kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunan işletmelerin dar mükellefiyet statüsündeki Türkiye'de yerleşik temsilcilik ve şubeleri ile vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklar bu program kapsamında başvuru yapamıyor.

KOBİ Programı için destek süresi proje bazında en fazla 18 ay, Sanayi Programı için en fazla 36 ay olarak belirlendi.

Programda personel giderleri, seyahat giderleri, alet teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri, yurt içi ve dışı danışmanlık hizmet alım giderleri gibi unsurlar karşılanırken KDV, dağıtım, pazarlama, reklam, patent, marka tescili, amortisman, konaklama ve personele nakdi ya da ayni olarak verilen yemek ve ulaşım giderleri desteklenmiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da TÜBİTAK TEYDEB Destek Programı limitlerinin artırıldığını ifade etmişti. Bu kapsamda KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı bütçe üst limiti 1 milyon 200 bin liradan 2 milyon 400 bin liraya, Sanayi AR-GE Destek Programı'nın limiti de 300 bin liradan 1 milyon liraya yükseltilmişti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2024 KOBİ'lerin yılı olacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/2024-kobilerin-yili-olacak-9809/

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, KOBİ'lerin ihracatını artırmasına çok önem verdiklerine vurgu yaparak, "2024 yılında bu desteklerimizi 22 milyar lira olarak açıkladık ve yıl bitiminde göreceksiniz bunu biraz daha artıracağız. Siz ihracat yapın biz yanınızdayız, siz yeni pazarlar arayın biz yanınızdayız, gençler ihracata başlasın biz yanınızdayız” dedi

Ticaret Bakanlığı olarak ticareti artırmayı istediklerini vurgulayan Bolat, bunu yaparken de daha rekabetçi, yüksek katman değerli AR-GE inovasyon tasarım ve marka boyutuyla pazar çeşitlendirmesini de öncelik alan bir ihracat yapısı tesis etme politikası izlediklerini bildirdi.

İhracat payı arttı

Bolat, küresel gelişmeler karşısında da politikalarda çeşitli uyumlar, adaptasyonlar yaptıklarını kaydederek, "KOBİ'lerimizin ihracatını artırmak çok önem verdiğimiz bir husus. Türkiye'de KOBİ'lerin toplam ihracattaki payı artık yüzde 30'a yaklaştı. Bu önemli bir başarı. Yani bundan 20 sene önce KOBİ'lerin ihracattaki payı çok çok düşük seviyelerdeydi." dedi.

Geçen yıl mal ve hizmet ihracatçılarına toplam 11 milyar 700 milyon lira destek verdiklerini anımsatan Bolat, "Bu bizim Bakanlığımızın toplam bütçesinin yüzde 60'ı idi. 2024 yılında bu desteklerimizi 22 milyar lira olarak açıkladık ve yıl bitiminde göreceksiniz bunu biraz daha artıracağız. Siz ihracat yapın biz yanınızdayız, siz yeni pazarlar arayın biz yanınızdayız, gençler ihracata başlasın biz yanınızdayız." ifadelerini kullandı.

e-ihracatın payı artacak

E-ihracatın payını da artırmayı hedeflediklerini dile getiren Bolat, "E-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde bir buçuktu. Hedefimiz 2028'de bunu yüzde 10'a çıkarmak. TOBB ve TİM'le beraber bir ortak şirket kuruluşu çalışması tamamlanıyor. Onlarla beraber inşallah Türkiye E-İhracat Platformu bu yılın içinde faaliyete başlamış olacak" diye konuştu.

Bolat, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması'nın genişletilmesi kapsamında da çalışmaların devam ettiğini anlatarak, ayrıca vize engelinin kaldırılması, en azından iş insanları, akademisyenler, öğrenciler için çok kolaylaştırılması konusunda Avrupa Birliği'nin bir çalışma içinde olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 2024 yılına iyi başladığını belirten Bolat, "2024'te 267 milyar dolar mal ihracatı, 110 milyar dolar hizmet ihracatı ile 377 milyar dolar bir döviz geliri sağlamak hedefindeyiz. Bunun için canla başla çalışacağız." dedi.

Elimiz piyasanın üzerinde

Ticaret Bakanı Bolat, fahiş fiyat artışı, stokçuluk faaliyetleri ve fiyat dalgalanmaları karşısında tüketicileri korumaya yönelik yapılan çalışmalara da değindi.

Otomotiv sektörü, emlak piyasası ve gıda sektörlerinde fahiş fiyat ve stokçuluk noktasında 17 bin 780 denetim ve soruşturma sonucunda yaklaşık 602 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildiren Bolat, ayrıca mesafeli sözleşmeler, abonelikler, tehlikeli ürün, sağlığa zararlı ürün, fiyat etiketi aykırılığı gibi konularda da yüz binlerce firmanın denetlendiğini ve 843 milyon lira idari para cezası uygulandığını dile getirdi.

Bolat, "Elimiz piyasanın üzerinde. Bu noktada hangi alanda, hangi sektörde bir boşluk ya da haksız fahiş fiyat uygulaması ya da stokçuluk gibi durumlar görürsek denetim ekiplerimiz vasıtasıyla orayı denetliyoruz. Bir yasal eksiklik varsa hemen yönetmelik, tebliğ yayınlama şeklinde düzenlemelerimizi yapıyoruz." dedi.

2024 KOBİ’lerin yılı olacak! Türkiye E-İhracat Platformu faaliyete başlıyor! Bakan Bolat: Siz ihracat yapın biz yanınızdayız...

İstikrarsızlık sürecini bitirdik

Otomotiv sektöründe hayata geçirilen tedbirlere değinen Bakan Bolat, şunları kaydetti:

"Bu sürece yönelik olarak göreve geldiğimizden hemen sonra çıkardığımız düzenlemelerle oradaki belirsizlik ve istikrarsızlık sürecini bitirmiş olduk. Stoklanmış 600 bin kadar araç ortaya çıkarıldı mecburen. İkinci elde fiyatlar düştü. Bununla beraber birinci el satışları durgunlaşınca stoklar da ortaya çıkarıldı. Orada da fiyatlar düştü ve kampanyalar başladı. Piyasa düzene girdi orada. Aynı şey emlak sektöründe de oldu."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başarılı kadınlara ödüller yağdı https://analizgazetesi.com.tr/haber/basarili-kadinlara-oduller-yagdi-7424/

İş hayatında başarılara imza atan, yurtdışında ülkemize değer katan, girişimcilere ilham veren, sosyal sorumluluk projelerinde ilklere imza atan kadınlar, 6.Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi Ödül Töreni’nde bir araya geldi. Geleneksel hale gelen zirve Elite World Hotel’in ev sahipliğinde 9 Ocak 2024 Salı günü gerçekleşti. Zirve kapsamında bir de “İlham Veren Kadınlar Konuşuyor” paneli de düzenlendi. Zirvenin sunuculuğunu ise Celal Toprak ve Pınar Billur Odabaşı üstlendi. 

Bugüne kadar kadın girişimciliğinin yükselmesi adına birçok proje üreten Türkiye’de İş Dünyası, bunlara bir yenisini daha ekledi. 6. Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi ile el ele veren dergi, Ocak sayısının lansmanını kadın girişimcilerle birlikte kutladı. Derginin son sayısında yer alan ve yönetim kurullarındaki eşitsizliği gözler önüne seren kadın dosyası ise zirveye damga vurdu. 

Zirvenin açılış konuşmasını YAPDER Başkanı Celal Toprak yaptı. Toprak, “Biz bu zirveyi daha çok kadın girişimci olsun diye yapıyoruz. Kadın girişimci sayımız ne kadar fazla olursa dünyamız o kadar güzel olur. Hepimizin gördüğü gibi erkeklerin yönettiği dünya çok iyi değil. Daha çok kadının yönetim kurullarında yer alması ve yaşamda daha etkin olması için böyle bir zirve düzenliyoruz. Amacımız bu zirvede başarılı olan kadınları kamuoyu ile buluşturmak ve bir nebze de olsa farkındalık ortaya koymak. Bugün altıncısını yaptığımız zirve, artık sürdürülebilir bir hale ulaştı ve kadınlar tarafından çok sevildi. Kadın girişimciliğinin en önemli noktası kadınların ayrıntıcılığa önem veriyor olması. Ayrıntılara dikkat ettiğiniz zaman daha az hata yapıyorsunuz. Daha az hatalı dünya için önümüzdeki yılların kadın yılı olmasını istiyoruz” diye konuştu.” diye konuştu.

Zirvenin başkanlığını yapan Senur Akın Biçer zirve ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “40-50 yıl öncesine kadar girişimcilikten bahsedilince akla sadece erkekler geliyordu. Ancak burada da dinleme fırsatı yakalayacağımız çok başarılı kadın girişimcilerimizin attığı adımlarla çok hızlı bir ilerleme yaşadık. Türkiye İstatistik Kurumu iş gücü verileri, 1990’larda tüm girişimcilerin yüzde 9’unun kadın olduğunu gösteriyor. Yine aynı veriler, 2020 yılında bu oranın yüzde 16 düzeyine yükseldiğini gösteriyor. Elbette bu ilerleme sevindirici, ancak yeterli değil. Bu oranın toplumsal refahımızı artıracak düzeye erişmesi için kadınlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Ne yazık ki kadınların girişimcilik konusunda karşılaştıkları engeller sadece eğitim, finansman, satış ya da pazarlama ile sınırlı değil. Bunun için eğitimin yanı sıra, kişisel gelişim, katılımcılık, cinsiyet ayrımcılığının kaldırılması gibi noktalarda da politikalar geliştirilmeli”

Güçlü kadınların, iş dünyasına farklı bakış açıları ve liderlik yetenekleriyle oldukça başarılı olduklarını söyleyen Biçer, ayrıca kadınların liderlik pozisyonlarında yer almasının, genç kızlara ilham kaynağı olarak güçlü birer rol model örneği sunduğunu belirtti. 

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için sadece kadınlara yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının yeterli olmadığını ifade eden Senur Akın Biçer, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Bu konu da erkeklerin masanın diğer tarafında gibi görülmeden eşitlik çalışmalarına dahil edilmesi, etkin yer alması önemli. Bu nedenle kadınların iş dünyasında daha etkin olmasının şirketler, toplum ve ülke ekonomisi için çok daha kazançlı olduğunu onlara da anlatmamız, göstermemiz gerekli. Bu noktada zirvemizin önemine de dikkat çekmek isterim. Çünkü Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi, sadece bir iş etkinliği değil. Toplumun kalkınması ve ilerlemesi için bir katalizör işlevi de görüyor. Girişimcilik hayal ile başlar ve aksiyon alarak devam eder. Biz de bu zirvede, aksiyon almış, hayallerini gerçekleştirmek için eyleme geçmiş birbirinden kıymetli kadınlarımızla buluşuyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin mümkün olduğunun kanıtı olan girişimcilik hikayelerini toplumun geniş kesimlerine ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Türk yazılım sektörünün bugün geldiği noktada kadınların büyük rolü olduğunu ifade eden Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, şunları söyledi: “Uyumsoft’ta yöneticilerimizin yüzde 70’i, çalışanlarımızın yüzde 59 kadın. Yönetim kadrosundan ar-ge’ye, yazılımdan müşteri ilişkilerine kadar tüm departmanlarda kadın çalışanlarımız görev alıyor. Türk yazılım sektörünün bugün geldiği noktada kadınların rolü büyük. Uyumsoft olarak bizler de, teknolojik ürün ailemiz ile dünyanın temel sorunlarına çözümler üretmeye devam ediyoruz. Uyumsoft, 28 yıldır ar-ge ve inovasyon odaklı çalışarak,100 binin üzerindeki yerli ve global firmanın uçtan uca dijital dönüşümünü sağlamaktadır.” dedi.

Kadınların geleceğe daha güvenle baktıkları bir yol izleyebilmeleri için onlara ilham veren deneyimleri sunan Zirve, yine birbirinden önemli iş insanlarını bir araya getirdi. İlham veren lider kadınların konuştuğu panelde moderatörlüğü Envoyo Kurucu Yönetici Ortağı Özge Yürür üstlenirken, konuşmacılar arasında Shopsa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger, SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem yer aldı. Kendi hayat tecrübelerinden yola çıkarak deneyimlerin paylaşıldığı panelde ilham veren bilgiler yer aldı. Panelin ardından, ödül törenine geçildi. Zirve, deprem bölgesindeki kooperatiflerin stant açmasını sağlayarak sosyal, sorumululuk boyutunuda ortaya koymuş oldu. 

Altıncı Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi’nde ödül alan isimler şu şekilde;

- Özlem Korkmaz Turan / Cadence Art& Hobby Paints Kurucu Ortağı 

“Sanata Değer Katan Ödülü” 

- Çiğdem Ulucasoy / Fws Havacılık Uzay ve Simülasyon Teknolojileri Kurucu Başkanı

“Yaratıcılıkta Başarı Ödülü” 

- Betül Zabun Kenger / Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı

“Dayanışma Ödülü”

- Prof. Dr. Aygün Attar / Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi

“Türk Dünyası Ödülü”

- Pınar Adabağ / Marshall Pazarlama Direktörü

“Sosyal Girişimcilik Ödülü” 

- Zeynep Yosun Akverdi / AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

“Hayata Değer Katan Ödülü” 

- Esin Güral Argat / Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı

“Kadına Girişimciye Değer Katan Ödülü”

- Pınar Ersoy / Alman-Türk Ticaret Sanayi Odası Başkanı

“Yurtdışında Ülkemize Değer Katan Ödülü”

- İzlem Erdem / Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı 

“Sürdürülebilir Tarımda Başarı Ödülü”

- Işınsu Kestelli / İzmir Ticaret Borsası Başkanı

“Fayda ve Değer Yaratan Ödülü”

- Dr. Neslihan Kahraman / Türkiye Hastanesi Sağlık Yönetim Danışmanı

“Sağlıkta Değer Katan Ödülü”

- Cennet Polat / Türkoğlu Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurucu Başkanı

“Tarım ve Kırsal Kalkınma Ödülü”

- Arzu Akyol Ekiz / Ekol Lojistik Türkiye Ülke Müdürü

“En Başarılı Yönetici Ödülü”

- Neslişah Tavukçu / Wixiw Yazılım ve Bilgi Güvenliği Teknoloji şirketi Kurucusu

“Siber Güvenlikte Kadın Gücü Ödülü” 

- Oğuzeli Hanımelleri Kooperatifi Koordinatörü Ebru Zorkirişçi

“Kırsal Kalkınma Ödülü”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOTO'dan KOBİ'lere 'yeşil' destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/kotodan-kobilere-yesil-destek-7745/

KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Barış'ın Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Ziya Uludüz ve Tahsin Can Kuşkan ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıda, KOSGEB Doğu Müdürü İbrahim Ustaömer, Dünya Bankası tarafından desteklenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından yürütülen proje ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin yanı sıra, KOÜ Teknoloji Fakültesi'nden Prof. Dr. Engin Özdemir, Elektrik Mühendisliği Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Necmi Cemal Özdemir, KOÜ Teknoloji Transfer Ofisi Proje Geliştirme/ Üniversite Sanayi İşbirliği, Şirketleşme ve Girişimcilik Sorumlusu Ahmet Şen'in de katıldığı program, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Barış'ın açılış konuşmasıyla başladı.

450 milyon dolar bütçesi olan projenin, sanayi kuruluşları için büyük bir fırsat olduğuna vurgu yapan Barış, “Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar, Avrupa kıtasını ilk iklim nötr kıta haline getirme hedefi bulunuyor. Bu kapsamda 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı yayımlandı. Ülkemiz ise karbon emisyonu ile ilgili 2030 yılına kadar %41 azaltım, 2053 yılında net sıfır hedefi belirlemiştir. Bu taahhüt firmalarımız için önemli değişim ve dönüşüm maliyetlerini beraberinde getiriyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mersinli firmalar Afrika'da ihracat atağına kalktı https://analizgazetesi.com.tr/haber/mersinli-firmalar-afrikada-ihracat-atagina-kalkti-3497/

Etkinlik çerçevesinde 8 Mersinli firma, Faslı 60 ithalatçı firma ve Tunuslu 25 ithalatçı firma ile ikili görüşmeler yaparken yeni iş ilişkileri de kuruldu. Afrika pazarında büyüyen Türk kereste-palet sektörüne Faslı ve Tunuslu firmalar yoğun ilgi gösterdi.

Geçen yıl Türkiye genelinden 1,4 milyar dolarlık kereste-sandık-kafes-palet ürünü ihraç edilirken Fas’a yüzde 47 artışla 103 milyon dolar, Tunus’a ise yüzde 20 düşüşle 52 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Etkinliği değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, şu açıklamaları yaptı: “Küreseldeki talep durgunluğunun ihracata negatif yansıdığı bir yılı geride bırakırken, alternatif pazarlara yönelerek kayıplarımızı telafi etmeye çalıştık. Afrika pazarı da bu anlamda başarılı olduğumuz bir pazar oldu. Özellikle Fas, tüm ürün gruplarımız genelinde yüzde 29’luk büyüme ile dikkat çekti. Fas pazarı her geçen gün gelişiyor. Bu nedenle, firmalarımızı bu pazarlarla tanıştırmak, yeni ve sürdürülebilir ilişkiler geliştirmek aldığımız payın da büyümesine neden olacaktır. Tunus’ta ise dinamik biraz daha farklı. 2023 yılı genelinde toplamda yüzde 13’lük düşüş var. Bu pazara daha fazla firma ve ürün çeşidi ile gelerek gerçek potansiyelimize ulaşmak istiyoruz. İhracatta önemli olan düşüş gösteren pazarlarda kararlılıkla çalışmalar yapmak, iyi olan pazarlarda ise ilişkileri geliştirerek çeşitliliği artırmak. AKAMİB olarak bunu en iyi şekilde yapmak istiyoruz.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lere teknik destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilere-teknik-destek-3191/

Avrupa Birliği Başkanlığı’nın dahil olduğu Sınır Ötesi İşbirliği Programlarına ilişkin verilecek bilgilendirmenin ardından Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının 2021-2027 dönemi ve Çevre Dostu Sınır Ötesi İşbirliği Teklif Verme Çağrısı Kurallarının KOBİ’lere anlatılacağı bilgilendirme gününde ayrıca  KOBİ’lerin proje önerilerini sunacağı Programın ortak elektronik izleme sistemi (JeMS)’nin kullanım detayları da KOBİ’lerle paylaşılacak. Bilgilendirme gününde ayrıca yine Edirne ve Kırklareli’ni kapsayan Akdeniz Programının çağrı tanıtımının yanı sıra söz konusu çağrı ile sinerji sağlanabilecek diğer programlara ilişkin de bilgi verilecek.

Edirne ve Kırklareli’ndeki KOBİ’lerin Bulgar proje ortakları ile üretim, konaklama ve yemek hizmetleri, ulaşım ve depolama, bilgilendirme ve iletişim alanlarında projeler geliştirerek çağrıya başvurmalarının beklenmesi sebebiyle de 24 Ocak tarihinde Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde Ortaklık Forumu gerçekleştirilecek. Ortaklık forumunda Türk ve Bulgar KOBİ’ler bir araya gelerek kendilerini tanıtacak, proje fikirlerini sunarak proje konularına dayalı ortaklıklar kurmak için yuvarlak masa toplantıları yapacaklar.

Söz konusu çağrı kapsamında KOBİ’ler, enerji verimliliği ve sera gazı salınımının azaltılmasının teşvik edilmesi konularının yanı sıra döngüsel ve kaynakların verimli kullanıldığı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi konusunda da projeler sunabilecekler. Teklif çağrısında, proje başına ayrılacak bütçelerin 200.000 ile 400.000 Avro aralığında olması öngörülüyor.


 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
6 bin 924 işletmeye 2,37 milyar lira kredi https://analizgazetesi.com.tr/haber/6-bin-924-isletmeye-237-milyar-lira-kredi--6251/

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde "Deprem Acil Destek Kredisi"nden bugüne kadar 6 bin 924 işletmenin 2,37 milyar lira kredi kullandığını, bu kredinin 566 milyon liralık kar payı veya faiz giderinin tamamının da KOSGEB tarafından geri ödemesiz şekilde karşılandığını bildirdi.

Kacır, CHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin'in deprem bölgesindeki işletmelere verilen desteklere ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

6 Şubat'taki depremlerden etkilenen 11 ilde faaliyet gösteren işletmelere "Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı" kapsamında 450 milyon dolar kaynak sağlandığını hatırlatan Kacır, bu işletmelere hasar durumu ve işletme ölçeğine göre değişen oranlarda destek verildiğini belirtti.

Ödemeler devam ediyor

Desteğin açıklandığı 31 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar 39 bin 680 işletmeye 12,8 milyar lira ödeme yapıldığını dile getiren Kacır, "İşletmelerin destek başvurusu ve ödeme süreçleri devam ediyor. Söz konusu destek programıyla depremzede işletmelere ilk 24 ayı ödemesiz olmak üzere 36 aylık faizsiz kredi imkanı sağlandı." ifadesini kullandı.

KOBİ'lerin faaliyetlerinin aksamaması ve devamlılıklarını sağlayabilmeleri için KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında daha önce "Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği" ile "Afet Dönemi İşletme Desteği" programlarının da yürürlüğe girdiğini anımsatan Kacır, bu programlar kapsamında bugüne kadar bin 414 işletmeye toplam 108,2 milyon lira destek verdiklerini kaydetti.

İşletmelere verilen destekler ilişkin rakamları aktaran Kacır, şu bilgileri paylaştı:

"Deprem Acil Destek Kredisi vasıtasıyla bugüne kadar toplam 6 bin 924 işletmemizin bankalardan kullandığı 2,37 milyar liralık kredinin 566 milyon liralık kar payı veya faiz giderinin tamamı KOSGEB tarafından ve geri ödemesiz şekilde karşılandı. Böylece, işletmelerimiz sıfır faizli kredi imkanına kavuştu. Bu kredi, sadece sıfır faizli bir kredi olmayıp ilk yılı tamamen geri ödemesiz ve toplam 36 ay vadelidir.

Buna ilaveten, Kredi Garanti Fonu AŞ de kredi kefalet imkanı sağlayarak uygulamada resmi taraf olarak yer almıştır. İşletme başına 1,5 milyon lira azami kredi limitinin olduğu bu destek kapsamında depremden etkilenen ilerimizde olduğu gibi Hatay ilimizde de toplam bin 228 işletmemizin bankalardan kullandığı 463 milyon liralık kredinin 111 milyon lira tutarındaki kar payı veya faiz giderinin tamamı yine KOSGEB tarafından karşılanmıştır."

Bazı imkanlar getirildi

İş yerleri ağır hasarlı, acil yıkılacak ve tamamen yıkılmış olan işletmelere ilişkin bazı imkanlar getirdiklerini bildiren Kacır, bu firmaların daha önceden KOSGEB desteklerinden yararlanıp yararlanılmadığına bakılmaksızın "Geleneksel Girişimci Destek Programı" ve "İleri Girişimci Destek Programı" kapsamındaki desteklerin üst limitlerini yüzde 100 arttırdıklarını kaydetti.

Deprem bölgesindeki illerde imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin istihdam seviyelerini korumalarına yardımcı olduklarına belirten Kacır, "Depremzede firmalarımızın uygun koşullarda kredi kullanmalarına yönelik İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı vasıtasıyla 412 işletmeye toplam 672,7 milyon lira kredi kullandırılmış olup bu krediler için yaklaşık 16 milyon lira faiz/kar payı tutarı KOSGEB tarafından karşılanmıştır. Bu uygulama sonrası deprem bölgesindeki işletmeler, Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında 130 bin liraya kadar, İleri Girişimci Destek Programı çerçevesinde ise 750 bin liraya kadar desteklenmektedir." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kadın kursiyerlerden Gazzeliler için kıyafet https://analizgazetesi.com.tr/haber/kadin-kursiyerlerden-gazzeliler-icin-kiyafet-6199/

Düzce'nin Gölyaka ilçesindeki halk eğitim merkezinde eğitim alan 120 kursiyer, İsrail'in saldırıları altında yaşam mücadelesi veren Gazze'deki kadın ve çocuklar için kıyafet dikiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün Gazze'ye insani yardım ulaştırılması amacıyla hazırladığı proje kapsamında ülke genelindeki 31 olgunlaşma enstitüsü ve yaklaşık 1000 halk eğitim merkezinde eş zamanlı olarak Filistinliler için battaniye, polar içlik, iç çamaşırı, yeni doğan seti, eşofman takımı üretiliyor. Bu çerçevede, Gölyaka Halk Eğitimi Merkezi bünyesindeki dikiş-nakış kurslarına katılan 120 kadın kursiyer, Filistinliler için çeşitli kıyafetler dikiyor. Gölyaka Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Sinan Kahraman, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün çıkardığı ihtiyaç listesine göre çalışmalara başladıklarını söyledi. Kadınların gönüllülük esasıyla dikiş makinelerinin başına geçtiğini vurgulayan Kahraman, "Bu projeye biz de 120 kursiyerimizle katıldık. Mazlum Filistin halkı çok büyük sıkıntılar çekiyor. Onların sıkıntılarını bir nebze olsun azaltmak adına bu çalışmalarda gönüllü olarak bulunmayı kendimize onur kabul ettik." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çek defteri başvurusu dijitalden yapılabiliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/cek-defteri-basvurusu-dijitalden-yapilabiliyor-6586/

Bankadan yapılan açıklamaya göre, "hızlı, kesintisiz ve mükemmel" müşteri deneyimiyle hizmetlerini sürekli dijitalleştiren Türkiye Finans, yeri zamanı olmayan bankacılık vizyonu doğrultusunda ticari müşterileri için çek defteri başvuru hizmetini dijital kanallar üzerinden kullanıma sundu. Bu hizmet ile bankada limiti bulunan ticari işletmeler şubeye gitmeye gerek kalmadan Türkiye Finans mobil şube ve internet şube üzerinden çek defteri başvurularını yapabilecek. Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Finans Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Murat Altun, yer ve zamandan bağımsız dijital bankacılık anlayışıyla müşterilerinin tüm ihtiyaçlarında yanlarında olduklarını belirterek, şunları kaydetti: "İnsan odaklı bankacılık yaklaşımı sunan bir marka olarak tanışma anından, bilgiye erişime, satın alma ve satış sonrası hizmetlerimize kadar her alanda dijitalleşerek en iyi deneyimi sunmak için çalışıyoruz. Başvuruları dijital kanallar üzerine taşıdığımız çek defteri ürünümüz Türkiye Finans'ın dijital ortamlar üzerinden fayda sağlayan iş modellerini kurgulayarak müşterilerimize mükemmel deneyimi yaşatma amacı ile hayata geçirilmiş bir ürün. Bu hizmet ile bankamızda limiti olan ticari müşterilerimiz artık çek defteri başvurularını şubeye gitmeden, işlerinin başından ayrılmadan, hızlı, güvenli ve kolay bir deneyimle dijital kanallarımızdan yapabilecekler."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOSGEB destekleri KOBİ'leri kalkındırıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kosgeb-destekleri-kobileri-kalkindiriyor-984/

Girişimcilik, İleri Girişimci, Geleneksel Girişimci ve İş Planı Ödülü gibi destek programlarını kapsar. Bununla birlikte girişimcilik eğitimi ve yayınlar programına da yer verir. Bu programlardaki asıl amaç, girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Aynı zamanda farklı sektörlere hizmet eden başarılı işletmelerin daha kolay yollarla kurulması sağlanır.

 Dış Pazar destekleri

 KOBİ’lere enerji verimliliği, işletme geliştirme ve iş birliği konusunda destek sağlanır. KOBİ Gelişim Destek Programı bu hususta ön plana çıkar. Öte yandan uluslararasılaştırma için yurt dışında gelişimi hızlandıran ve dış pazarda kalıcılığı sağlayan destek programları bulunur. “Yaşayan Kültür Mirası” adı altında hizmet sunan işletmelere de ekstra destek sağlanır. Kurulan işletmelerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Sadece bununla sınırlı kalmayarak işletmelerin uluslararasılaşması için destekte bulunur.

Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon programı başta olmak üzere; KOBİ’ler için geleceğe yatırım ve teknolojik ürün yatırımı gibi KOSGEB destek programlarına ağırlık verir. Bununla birlikte Stratejik Ürün Destek Programı’nı da kapsar. Son olarak ise Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile bilim ve teknolojiyi kapsayan çeşitli iş fikirlerine finansal anlamda katkı sağlar.TEKMER ve İŞGEM/TEKMER destek programlarıyla girişimcilere destekte bulunulur. Bu programların sağladığı destekler, inkübasyon hizmetinin yaygınlaşması için yapıların kurulmasını ve işletilmesini sağlar. Aktörler arası iş birliğini ve ulusal planı ön plana çıkarır. İşletmelerin kurulması ve sürdürülmesi de bu sayede sağlanır.

 KOBİ Finansman

 KOBİ’ler için finansman desteği sağlanır. Programlar kapsamında KOBİ’lere sağlanan destekler oluşan finansal sorunların çözüme kavuşmasını sağlar. Diğer yandan KOBİ’lerin üretim, kalite ve standartlarını artırmasına destek olur. KOBİ’ler bu sayede istihdam oluşturmakla beraber uluslararası rekabette yer alır.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler istihdam stratejilerini gözden geçirecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-istihdam-stratejilerini-gozden-gecirecek-4082/

Tek seferlik zam yıllık çalışan maliyetlerini belirleme açışından faydalı olurken, alım gücünün korunması önem taşıyor. Konuyla ilgili eleman.net Kurucu Ortağı Özlem Demirci Duyarlar, ,“Alım gücünün korunabilmesi kritik önem taşıyor. Enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi halinde yüksek maaş seviyesi iş gücünü motive edecektir. Bu doğrultuda tüketici harcamaları beraberinde ekonomik canlanmayı getirecektir” dedi. Devlet desteğinin önemli olduğunun altını çizen Duyarlar, “Her halükarda şunu gözden kaçırmayalım; birçok firma asgari ücretten daha yüksek maaş alan çalışanlarına yüzde 49’luk oranda zam yapamayacaktır. Bu da mevcut çalışanlarla yeni işe başlayanlar arasındaki maaş makasının artmasına neden olacaktır. Buna bağlı olarak önümüzdeki dönemde çalışanların daha fazla iş değiştireceğini söyleyebilirim. Firmaların ihracatta rekabet avantajını koruması ve istihdamdaki artışın sürdürülebilir olması için devlet desteğinin devam etmesi gerekiyor” dedi. Devlet desteğiyle birlikte yüksek asgari ücretle iş gücüne katılımın artmasını beklediğinin altını çizen Duyarlar, “Gelecek süreçte iş arayanların sayısında artış olmasını bekliyoruz.  Ancak küçük ve orta ölçekli işletmeler için bu artışın finansal planlamayı zorlaştırabileceği ve maliyetleri de artıracağı bir gerçek. Bu süreçte KOBİ’ler istihdam stratejilerini tekrar gözden geçirecektir. Personel sayısının sınırlı sayıda tutulup iş süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi ilk etapta KOBİ'lerin alacağı önemler olacaktır. Yine de bu etki kalıcı olmayacak. Üretimde ve hizmette maliyetlerin fiyatlara yansıtılması ile istihdamdaki denge korunacaktır” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler için kredi anlaşması imzalandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-icin-kredi-anlasmasi-imzalandi-1075/

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı (KOSGEB) ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında deprem bölgesindeki işletmelerin desteklenmesi için 20 milyar Japon yenlik (yaklaşık 4 milyar lira) kredi anlaşması imzalandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Japonya Büyükelçiliği arasında Nota Değişimi ve Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Deprem Sonrası Desteklenmesi Projesi, KOSGEB-JICA Kredi Anlaşması imza törenleri, KOSGEB'te gerçekleştirildi.

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 6 Şubat'ta asrın felaketi olarak adlandırılan afetle karşılaştığını anımsattı. Depremin sosyal ve ekonomik açıdan bölgeyi derinden etkilediğini vurgulayan İbrahimcioğlu, "KOSGEB olarak, deprem sonrasında bölgedeki KOBİ'lerin ihtiyacı doğrultusunda birtakım destek programlarımızı hayata geçirdik ve hızlıca bu programları bölge KOBİ'lerinin istifadesine sunduk." ifadesini kullandı.

450 milyon dolarlık anlaşma

İbrahimcioğlu, Dünya Bankası ile iş birliği içinde "Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi" kapsamında 450 milyon dolarlık bir kredi anlaşması yaptıklarını hatırlattı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Ekim'de kamuoyuna yaptığı açıklamayla destek programına başvuruları almaya başladıklarını bildiren İbrahimcioğlu, "50 gün gibi kısa bir sürede 75 bin başvuru aldık. 60 bin onaylı başvurudan 40 bin KOBİ'mize ödeme yaptık. Kısa sürede 450 milyon dolarlık destek kredisinin tamamını KOBİ'lerimizin istifadesine sunmuş olduk." diye konuştu. İbrahimcioğlu, Başkanlık ve JICA işbirliğinde "Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Deprem Sonrası Desteklenmesi Projesi"ni hayata geçirdiklerini kaydederek, "İmzaladığımız, 20 milyar Japon yenini içine alan kredi anlaşmasıyla depremden etkilenen ve uygulamaya aldığımız programımıza ilişkin başvuruları onaylanan 11 ildeki KOBİ'lerimizin desteklenmesine devam edeceğiz." bilgisini verdi.

Türkiye'ye destek devam edecek

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aoyama Takero, deprem bölgesinin yeniden yapılandırılmasına yönelik yoğun çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bu yeniden yapılandırma çabalarını desteklemek üzere Japonya hükümeti, dün, 'Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için Deprem Sonrası Destek Planı'na 20 milyar yen tutarında kredi sağlanmasına ilişkin kararı parlamentoda onaylamıştır." dedi. Türkiye'deki KOBİ'lerin Türk ekonomisinin desteklenmesinde önemli rol oynadığını dikkati çeken Aoyama, şöyle konuştu: "Deprem bölgelerindeki KOBİ'lerin canlılığının yeniden tesis edilmesi, söz konusu bölgelerin toparlanması kilit önem taşımakta. Bu kredinin etkin şekilde kullanılmasını ve deprem bölgesinin yeniden yapılandırılması için faydalı olmasını umut ediyorum. Japonya hükümeti, Türkiye'nin deprem yaralarını sarma çabalarını mümkün olduğunca desteklemeye devam edecek."

Aoyama, 2024 yılının, Japonya ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü olacağını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kendi işini kurdu, şimdi de kadınlara meslek öğretiyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kendi-isini-kurdu-simdi-de-kadinlara-meslek-ogretiyor-4421/

Rize'de 2008 yılında yaşayan Hülya Demir, burada komşuları sayesinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfının Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında verilen mikrokredi desteğinden haberdar oldu.

Dar gelirli kadınlara, küçük sermayelerle kendi işini kurması için imkan sağlayan programa başvuran Demir, verilen 1000 lira mikrokredi ve eşinin desteğiyle piko makinesi satın aldı.

Evinde çeyizlik eşya üretip satarak iş hayatına adım atan Demir, kısa sürede işini büyütüp Rize'de "Hülya Tasarım" adını verdiği bir atölye açtı.

Ailesiyle 2018'de memleketi Bayburt'a dönen 3 çocuk annesi Demir, işini büyüterek atölye ve satış mağazası açtı.

Gerekli sınavları geçerek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde dikiş nakış üzerine usta öğreticilik de yapan Demir, genç kızlara eğitim veriyor.

40 yaşındaki Hülya Demir, AA muhabirine, 2008'e kadar evinde kendi imkanlarıyla çeyizlik eşyalar ürettiğini söyledi.

İyi makine almaya bütçesinin yeterli olmadığını belirten Demir, "Buradan aldığım parayla kendime ilk önce güzel bir piko makinesi aldım. Daha sonra çizim makinemi, ütü makinemi aldım. Derken 'Niye kendine bir iş yeri açmıyorsun?" diye aklıma girenler oldu." dedi.

Demir, eşinin desteğiyle Rize'de küçük bir iş yeri açtığını ve birlikte çalışmaya başladıklarını ifade ederek, 2018'de memleketleri Bayburt'a yerleşmeye karar verdiklerini anlattı.

Demir, Bayburt'ta da vakfa ait ofis açıklamasıyla mikrokredi aldığını ve iş yeri açtığını aktardı.

- "Kursta 4 kişi var, onları da kurs bitince buraya almayı düşünüyorum"

İş yerinde gelinlik hariç çeyiz için gerekli tüm ev tekstili ürünleri yaparak sattıklarını kaydeden Demir, şöyle konuştu:

"Bizde hazır ürün yok. Ürünlerin dikimi tamamen bana ve çalışanlarıma ait. Şu anda iki çalışanım var, eşimle 4 kişiyiz. Atölyemi büyütmeyi düşünüyorum. Atölyem ayrı, satış yerim ayrı olsun istiyorum. İstihdam sağlamayı, işçi sayısını artırmayı düşünüyorum. Ama elaman sıkıntısı var. Halk Eğitim Merkezinde hocalık yapma sebebim kalifiye elaman yetiştirmek. Kendi kursumda elemanımı yetiştireyim istiyorum. Şu anda kursta 4 kişi var, onları da kurs bitince buraya almayı düşünüyorum."

Hülya Demir, kursta öğrencilerine tavsiyelerde bulunduğunu belirterek, dar gelirli, ailesinden destek alamayan kadınlar için mikrokredinin bulunmaz bir fırsat olduğunu vurguladı.

- "Bu işin ticaretini yapmayı düşünüyorum"

Kursiyerlerden Ebru Özbek ise kursa başlamadan önce hiçbir bilgisi olmadığını, dikişe dair her şeyi hocalarından öğrendiğini anlattı.

Hülya Demir'in kendileri için örnek bir kadın olduğunu vurgulayan Özbek, "Hocamız sayesinde bir şeyler öğrenip yapmaya, sonrasında satmaya başladık. Bu işin ticaretini yapmayı düşünüyorum. Evde satışına başladım. İşi daha ileriye taşımayı hedefliyorum. Masa örtüsü, nevresim takımları yapıyorum." diye konuştu.

Hatice Karagöz de kursa katılarak hem yeni şeyler öğrendiğini hem de aile bütçesine katkı sağladığını söyledi.

Karagöz, zamanla işini ilerleterek sektörde çalışmak istediğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Türkiye'deki KOBİ'lerin E-Ticaret Görünümü" raporu açıklandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyedeki-kobilerin-e-ticaret-gorunumu-raporu-aciklandi-1828/

Amazon Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, PwC Türkiye iş birliği ile yayımlanan "Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü” raporu için düzenlenen ankette KOBİ'lerin e-ihracat yapmamalarının nedeni olarak iki temel faktör ortaya çıktı. Buna göre, bunlardan ilki "firmaların e-ihracat süreçlerine ilişkin sahip oldukları bilgi düzeyine güvenmemeleri", ikincisi ise "e-ihracat için gerekli altyapı açısından yetersizlikler" olarak belirlendi.

Türkiye'de çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler, uluslararası pazarlara ilişkin bilgi asimetrisi ve teknik altyapı yetersizliği nedeniyle e-ticaret ve e-ihracat yapmakta tereddüt ettiklerini belirtiyor. Bu bulgular ışığında, ankete katılan KOBİ'lerin yüzde 55'i hedef pazar ve sektörel bilgi eksikliğinin sınır ötesi e-ticaret yapma yeteneklerini kısıtlayan büyük bir engel olduğunu ifade ediyor.

Benzer şekilde, anket sonucunda e-ihracat yapan KOBİ'ler arasında çevrim içi pazaryeri operatörlerini kullanmayanların genellikle hizmetleriyle ilgili farkındalık seviyesinin düşük olduğu da ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda, ankete katılan KOBİ’lerin yüzde 55’inin pazaryeri operatörleri hakkında yeterli altyapı ve teknik bilgiye sahip olmadıkları gözlemleniyor.

Ayrıca ankete katılanların yüzde 43’ü, satış sonrası hizmetler başta olmak üzere müşteri hizmetleri süreçlerinin uluslararası bir kitleye hitap etme konusunda yetersiz kaldığına işaret ederken yüzde 30'u lojistik hizmetlerine erişim kısıtları ve yüzde 14'ü yüksek ücretler nedeniyle çekimser kalıyor.

Bu sonuçlar, Türkiye'de KOBİ'lerin genel olarak çevrim içi pazaryeri operatörlerinin sunduğu hizmetler ve fırsatlar hakkında sınırlı düzeyde bilgiye sahip olduğunu ortaya çıkarması açısından önem taşıyor. Oysa KOBİ’lerin müşteri tabanlarının genişletilmesi ve satış potansiyellerinin artırılması açısından oldukça iyi fırsatlar sunan çevrim içi pazaryeri operatörlerini keşfetmelerinin büyük ölçüde fayda sağlayacağı vurgulanan raporda, KOBİ’lerin çevrim içi pazaryeri operatörleri tarafından sağlanan ücretsiz çeviri ve ürün/hizmet yerelleştirilmesinde destek verilmesi gibi çeşitli hizmetlerden yararlanabileceğine vurgu yapılıyor.

Dolayısıyla, Amazon Lojistik (FBA) gibi çevrim içi pazaryeri operatörleri tarafından sunulan hizmetler KOBİ’lerin yabancı dil engellerini, müşteri ilişkileri sorunlarını ve nakliye prosedürlerini kolaylaştırma anlamında önem taşıyor.

- "KOBİ'ler hedef pazar ve sektörel trendler hakkında bilgi edinme konusunda zorluklarla karşılaşabiliyor"

Raporda pazaryeri operatörlerinin sunduğu hizmet ve fırsatlardan bazıları ise şu şekilde sıralandı:

"İşletmeler, tüketicilerin güvenilir bulduğu pazaryeri operatörleri aracılıyla çevrim içi satışlarını artırabiliyor, uluslararası ağlara dahil olarak müşteri kitlelerini geliştirebiliyor. Pazaryeri operatörleri, sahip oldukları bilgi birikimi, gelişmiş altyapıları ve kaynakları sayesinde uluslararası büyüme hedeflerinde KOBİ’ler için pek çok fırsat sunmakta olup yeni pazarlarda görünürlük kazanmalarını sağlayacak ağlara sahip.

İşletmeler için kendi imkanlarıyla yeni müşteriler bulmak ve marka görünürlüğünü artırmak zor olsa da özellikle başlangıç aşamasında çevrim içi pazaryerlerinde yüksek kaliteli ürünlerini sunarak ürünlerinin artan görünürlüğünden yararlanabilirler ve eş zamanlı olarak kullanıcı dostu özellikleri sayesinde pazaryerlerinde olumlu yorumların katkılarıyla marka algısını iyileştirebilir. Çevrim içi pazaryerleri, işletmelere müşterileriyle kişileştirilmiş etkileşim kanalları kurulmasına olanak tanıyan çeşitli araçlar ve özellikler sunuyor.

KOBİ’lerin çevrim içi pazaryeri operatörleri aracılığıyla hem yurt içinde hem de dünya genelinde aldıkları siparişlerin ve sattıkları ürünlerin sayısının artması ile doğru orantılı olarak faaliyet ölçekleri genişlemektedir. Çevrim içi pazaryeri operatörleri tarafından KOBİ’lerin internet aracılığıyla küresel bir varlık oluşturmasına olanak sağlanmasından ötürü başlangıç maliyetlerinin azaltılmasına destek olunuyor. Örneğin, Amazon’da ürün satarken işletmelerin yalnızca kimlik ve kayıt bilgileri gibi şirketleriyle ilgili temel bilgiler ile kategori ve kullanım koşulları gibi ürün ayrıntılarını sağlamaları yeterli oluyor."

KOBİ'lerin hedef pazar ve sektörel trendler hakkında bilgi edinme ve teknik uzmanlık kazanma konusunda zorluklarla karşılaşabildikleri belirtilen raporda şunlar kaydedildi: 

"Ancak Amazon gibi çevrim içi pazaryeri operatörleri sayesinde, KOBİ’lerin hem üretimlerini hem de operasyonel prosedürlerini geliştirme olanağı sunuluyor. Yerelleşme olanakları sağlayan pazaryeri operatörleri, yerel uygulamalarla uyumlu ve hedef tüketiciye fayda sağlayan belirli promosyonlar aracılığıyla ticari satış imkanları yaratıyor. Hızlı kargolama, çevrim içi alışverişte müşteriler için önemli bir satış parametresidir. KOBİ’ler, Amazon gibi çevrim içi pazaryeri operatörlerinin sunduğu hızlı ve ücretsiz kargolama fırsatlarından yararlanabiliyor.

Çevrim içi pazaryeri operatörlerinin yaygın kullanımı ile KOBİ’ler nakliye maliyetlerini azaltıyor ve lojistik süreçleri için ayrılan zamandan tasarruf sağlanıyor. Bu sayede, KOBİ’ler temel iş faaliyetlerine odaklanarak satışlarını artırabiliyor. FBA programı, çevrim içi pazaryeri operatörleri tarafından sunulan çeşitli hizmet modelleri için iyi bir örnek olarak ortaya çıkıyor. E-ticarette çoklu para birimi işlemlerine ilişkin zorlukların giderilmesi amacıyla KOBİ’ler, genellikle çevrim içi pazaryeri operatörleri tarafından sunulan çoklu para birimi ödeme geçitlerini kullanıyor.

Pazaryeri operatörleri tarafından kredi ve banka kartları, dijital cüzdanlar, hediye kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile yapılan ödemeler dahil olmak üzere çeşitli uluslararası ödeme seçenekleri sunuyor. Bu ödeme yöntemleri, konumdan bağımsız olarak çevrimiçi işlemler için sağlam ve güvenli olarak öne çıkıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hem KOBİ'ler hem bankalar kazanıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/hem-kobiler-hem-bankalar-kazaniyor-8690/

Alacaklarını tahsil edemeyen işletmeler iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Türk Reasürans’ın teknik işleticiliğini yürüttüğü Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) tarafından yakın zamanda uygulamaya konan DDAS Finansman ürünü, KOBİ’lerin alacaklarını, finansmana ulaşmada bir teminat olarak kullanmasını sağlıyor. Fibabanka da Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS)’nın KOBİ’lerin finansmanı için hayata geçirdiği DDAS Finansman ürünüyle finansal çözümlerini güvence altına alıyor. Fibabanka, DDAS kapsamında Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) ile yaptığı iş birliği kapsamında KOBİ’lerin alacaklarını, finansmana ulaşmada bir teminat olarak kullanmasını sağlıyor ve finansmana erişmekte yaşanabilecek teminat sorunlarının da önüne geçiyor. Fibabanka olarak tüm süreçleri müşteri merkezli tasarlayarak her geçen gün geliştirdikleri farklı sektörlerdeki iş ortaklıklarıyla birçok noktada KOBİ’lere finansal çözümler sunduklarını söyleyen Fibabanka Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Mert, “KOBİ’lerin krediye erişimini banka, faktoring, finansman şirketi gibi kuruluşlar nezdinde kolaylaştırmak hem kredi kullanan hem de kredi veren kuruluşların alacaklarını teminat altına almak üzere tasarlanan DDAS Finansman ürününü, 2 pilot şubemizde KOBİ müşterilerimize yönelik uygulamaya başladık. Bu sayede bankamızın finansal çözümlerini güvence altına alırken KOBİ’lerin yaşayabilecekleri teminat sorununu da ortadan kaldırıyoruz” diye konuştu. Devlet Destekli Alacak Sigortası’nın hem ticari hem de finansman ürünü ile 18 milyar TL’lik ticaret hacmi sigortalanırken sigortadan yararlanan işletme sayısının 50 bine ulaştığını belirten Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, DDAS Finansman ile hem KOBİ’lerin hem de bankaların kazandığı bir ürün sunduklarını söyleyerek “Ürünümüzle KOBİ’lerin alacaklarını finansmana erişimde daha güçlü bir teminat olarak kullanmasının önünü açmış oluyoruz. Eskiden KOBİ’nin banka veya finans kurumuna temlik ettiği fatura ödenmezse banka KOBİ’den verdiği krediyi geri isteyebiliyordu. Dolayısıyla KOBİ için aslında riskli bir durumdu. Banka için de riskliydi. Nihayetinde banka da teminatsız kalabiliyor veya KOBİ ile ilişkileri bozulabiliyordu. Bu ürünle kredi karşısında teminat olarak alınan faturalar artık daha muteber bir teminat haline geliyor. KOBİ, ‘Bu fatura ödenmezse banka benim üzerime gelir mi?’ korkusunu yaşamadan kredisini alıp işinde kullanabiliyor. Dolayısıyla iki tarafın da faydasına bir ürün” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
En fazla faaliyet motorlu taşıt sektöründe https://analizgazetesi.com.tr/haber/en-fazla-faaliyet-motorlu-tasit-sektorunde-201/

KOBİ’ler, toplam istihdamın yüzde 70,6’sını, personel maliyetinin yüzde 47,5’ini, cironun yüzde 42,5’ini, üretim değerinin yüzde 36,3’ünü ve faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 36,4’ünü oluşturdu. KOBİ’lerin en fazla faaliyet gösterdiği sektör yüzde 36,1 ile toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 15,2 ile ulaştırma ve depolama sektörü ve yüzde 12,2 ile imalat sanayi sektörü izledi. KOBİ’lerin istihdamı içerisindeki en yüksek oran da yüzde 27 ile ticaret sektöründe gerçekleşti. Bu sektördeki KOBİ’ler, personel maliyetinin yüzde 23,4’ünü, cironun yüzde 53,4’ünü, katma değerin yüzde 25,9’unu ve üretim değerinin yüzde 15,4’ünü sağladı. KOBİ’lerin ölçeklerine göre çalışan başına katma değer ve personel maliyeti değişti. 2022 yılında KOBİ’lerde çalışan başına ortalama katma değer 155 bin TL, personel maliyeti ise 69 bin TL oldu. Bu değerler orta ölçekli girişimlerde sırasıyla 346 bin TL ve 120 bin TL, küçük ölçekli girişimlerde 179 bin TL ve 87 bin TL, mikro ölçekli girişimlerde ise 52 bin TL ve 36 bin TL olarak gerçekleşti. İmalat sanayindeki KOBİ’lerin teknoloji düzeyleri de raporda yer aldı. Buna göre, imalat sanayindeki KOBİ’lerin yüzde 56,4’ü düşük teknoloji sınıfında üretim yaparken, bu oran büyük ölçekli girişimlerde yüzde 44,9 oldu. KOBİ’lerin yüzde 1’i yüksek teknoloji sınıfında üretim yaparken, bu oran büyük ölçekli girişimlerde yüzde 3,5 oldu. Raporda ayrıca, KOBİ’lerin dış ticaret, girişimcilik, araştırma-geliştirme ve patent başvuru ve tescil istatistikleri de yer aldı. Buna göre, KOBİ’lerin ihracatı 2022 yılında 88,5 milyar dolar, ithalatı ise 120,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. KOBİ’lerin doğum oranı yüzde 16,1, ölüm oranı ise yüzde 13,9 oldu. KOBİ’lerin araştırma-geliştirme harcamaları 8,9 milyar TL, araştırma-geliştirme personeli sayısı ise 57 bin 671 kişi oldu. KOBİ’lerin Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı patent başvuru sayısı 2 bin 101, tescil sayısı ise 2 bin 19 oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lere avantaj sağlayacak patent https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilere-avantaj-saglayacak-patent-2176/

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdagül Meral’in tescillenen patenti KOBİ’lere destek olarak ihracatı artırmaya yönelik bir proje olma özelliği taşırken uluslararası pazarlara açılmak isteyen yerel işletmelere önemli destek sağlıyor. Özellikle dil bilmeyen veya dil bilen dış ticaret ekibi istihdam edemeyen işletmelere ticarette kolaylık sağlayan patent, dış ticaret uzmanlarının desteğiyle uluslararası ticaret kurallarına uygun belgelerin hazırlanmasına yardımcı olacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen Meral, patentin uluslararası ticaret kurallarına uygun belgelerin hazırlanması ile özellikle KOBİ'lerin ihracat işlemlerini kolaylaştıracağını ve hızlandıracağını belirterek, şunları kaydetti: "Zorunlu olan dış ticaret belgelerinin uluslararası kurallara uygun hazırlanmaması halinde ihracat ödemelerinin tahsilinde gecikmeler hatta hiç tahsil edilememesi riski doğmakta. Yerel ticarette başarılı olan işletmelerin dış ticaretten imtina etmesinin en önemli nedenlerinden birisi, uzmanlık gerektiren uluslararası ticaret kuralları ve yabancı dil bilmemeleri. Uluslararası patent ile dış ticaret uzmanlarının desteği alınarak, uluslararası ticaret kurallarına uygun belgeler hazırlanacak ve özellikle KOBİ’lere avantaj sağlayacağız. Uygulama, doküman standardizasyonu da sağlayacak. Dış ticaret işlemlerini dış ticaret süreçlerine uygun olacak şekilde düzenleyecek olan uygulama, hazırlanması gereken tüm evrakları tek bir platformda toplayarak belgelerde yapılabilecek hata oranlarını da azaltacak.

Mevcut durumda manuel olarak düzenlenen evrakların hatalı düzenlenmesi halinde süreçte ve ödemelerde gecikmeler hatta mal bedelinin hiç ödenmeme riski mevcut. Buluş, dış ticaretin artırılmasını, KOBİ’lerin dış ticaretten daha fazla pay almasını, dijital ortamda düzenlenecek belgelerin, standart, uluslararası kurallara uygun düzenlenmesini sağlamakta. Bu kapsamda KOBİ’ler ve dış ticaret yapacak firmalar adına uluslararası ticaret kurallarına uygun düzenlenmesi gereken belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi sağlanıyor"

Buluşun vesaik hazırlamaya ek olarak yeni pazarlar oluşturmak için uygun bir ortam sağlayacağını ifade eden Doç. Dr. Yurdagül Meral, web ortamında tüm dış ticarette yer alan ihracatçıları, ithalatçıları, nakliye firmaları, sigorta firmaları, gümrük müşavirleri, ticaret odaları, gümrük müdürlükleri, hukuk müşavirleri ve bankaları tek bir platformda toplayarak ve bu platform aracılığı ile gerçekleştirilen tüm dış ticaret işlemlerinin hızlanmasını sağlayacaklarını aktardı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da üretilen çantalar yurt dışında alıcı buluyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/agrida-uretilen-cantalar-yurt-disinda-alici-buluyor-9559/

Uzun yıllar yaşadığı İstanbul'da ailesiyle kadın çantaları üzerine üretimi yapan 35 yaşındaki iş insanı Harun Babur, mesleğini memleketinde devam ettirmek için yaklaşık 2 yıl önce Ağrı'ya geldi.

Ağrı Valiliğince Yoncalı köyü mevkisinde kurulan Ayakkabıcılar Sitesi'ndeki fabrikaların birini makinelerini kurarak hazır hale getiren Babur, iş başvurusu yapan kişilere verilen 6 aylık eğitimin ardından üretime başladı.

Yaklaşık 1,5 yıldır çarkların döndüğü fabrikada istihdam edilen 70 kişi, marka adıyla özgün tasarım, model ve çeşitli renklerde çantalar üretmek için haftanın 5 günü iş başı yapıyor.

Kendilerine sağlanan iş imkanı sayesinde meslek sahibi olup buradan kazandıkları ücretle aile ekonomilerine katkı sunan çalışanların ürettiği çantalar, çeşitli işlemlerden geçtikten sonra hazır hale getiriliyor.

Kolilere konulan çantalar araçlarla İstanbul'a gönderilerek, buradan da Rusya, Ukrayna, Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

- "Devletimizin desteğiyle Ağrı'ya geldik"

Babur, AA muhabirine, 10 yıldır İstanbul'da ürettikleri çantaları ihraç ettiklerini söyledi.

İstanbul'daki fabrikasını Ağrı'ya taşıdığını belirten Babur, şöyle konuştu:

"Devletimizin desteğiyle Ağrı'ya geldik. 16 aydır üretim yapıyoruz ve 70 kişi çalıştırıyoruz. İlerleyen zamanlarda istihdam sayımız artacak. Tamamen kadın çantası ağırlıklı ve tasarımları bize ait modeller üretiyoruz. Ukrayna, Rusya ve Türk Cumhuriyetlerinde kendi yerlerimiz var. O bölgelere ürün üretiyoruz. Orta segment ürünler üretiyoruz. Personelimizin ustalığı ve mesleğinin kabiliyeti ilerledikçe daha katma değer ürünler üreteceğiz."

Babur, 150'ye yakın suni deri çanta modeli ürettiklerini, zamanla bu sayının artacağını ifade ederek, zanaate dayalı mesleklerinin kıymetli olduğunu dile getirdi.

Ayda ortalama 20 bin çanta ürettiklerini, bu ürünlerin yaklaşık 30 ülkeye ihraç edildiğini aktaran Babur, "İstanbul'da yaklaşık 30-40 yıldır bu işi yapan ustalardan mesleği öğrenip buradaki arkadaşlara aktarıyoruz. Ürünlerimizin direkt Ağrı'dan üretilip o ülkelere ihraç edilmesi bizim için ayrıca bir gurur meselesidir." diye konuştu.

- Çalışanlar iş sahibi olmaktan memnun

Fabrikada 7 aydır çalışan Sevgi Toprakçı ise "Bu iş çok dikkat gerektiriyor. Ben nişanlıyım, aileme destek oluyorum ve kendi çeyizimi alıyorum. Burası bize güzel istihdam sağlıyor." dedi.

Rabia Kemal de kız kardeşiyle kentin tek çanta fabrikasında çalıştıklarını, buradan elde ettikleri kazançla ailelerine destek olup ihtiyaçları karşıladıklarını anlattı.

Bu tarz fabrikaların istihdam için önemine dikkati çeken Kemal, şunları kaydetti:

"Ekonomik özgürlüğümüzü almamız, kendi ihtiyaçlarımızı karşılamamız için bu iş büyük bir avantaj. Her işin kendine ait zorlukları vardır. Bir işte başarı sağlamak istiyorsanız öncelikle o işi sevmeniz ve benimsemeniz gerekiyor. Bunları sağladıktan sonra zaten o işin kolaylığı her şekilde oluyor. Hem meslek hem de sanat icra ediyoruz."

Trabzonlu Emine Keleş de ev kadını olduğunu, daha önce çalışmadığını belirterek, çanta ürettikleri için mutlu olduğunu söyledi.

Ustabaşı Volkan Aybay, fabrikada çalışanların 6 aylık eğitimden sonra işe başlayıp meslek sahibi olduklarına ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Genç kimyager deterjan imalatçısı oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/genc-kimyager-deterjan-imalatcisi-oldu-4024/

Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünden 2019'da mezun olan 28 yaşındaki Karaman, bir süre Ankara'da ilaç firmasında kalite kontrol mühendisi olarak çalıştı.

Karaman, 2021'de Kovid-19 salgını döneminde işinden ayrılarak Tirebolu ilçesine bağlı Düzköy'e ailesinin yanına taşındı.

İş yeri kurmak için çalışmalara başlayan ve bu sürede evlerinin de bulunduğu binanın zemin katını satış yerine, bodrum katını da imalathaneye çeviren Karaman, KOSGEB'den makine teçhizatı için 150 bin lira destek aldı.

İmalathanede bir kişiyi istihdam eden Karaman, bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici ve çamaşır suyu gibi temizlik ürünlerini çevre ilçelerdeki işletmelere satıyor.

Mete Karaman, AA muhabirine, öğrencilik döneminden itibaren üretim fikrinin hep aklının bir köşesinde yer aldığını söyledi.

Karaman, salgın döneminin ve bölgede deterjan üretimi yapan yerel firma sayısının az olmasının, memlekete dönüp bu fikrini hayata geçirmesinde etken olduğunu anlattı.

Büyükşehirde yaşamanın avantajları kadar dezavantajları da olduğunu dile getiren Karaman, "Artan kalabalık şehirden artık sizi köylere doğru itme konusunda yeni bir heyecan veriyor. Ben kalabalıktansa daha sakin bir yerde üretim yapmak istedim. Giresun'da da rekabet edebileceğim imalatçı sayısının az olması dolayısıyla burayı tercih ettim." dedi.

- "KOSGEB bana bu süreçte çok destek oldu"

Karaman, imalathaneyi yaklaşık 1 yılda kurduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu işe başlamadan KOSGEB'e başvurarak gerekli eğitimleri aldım. Buna paralel olarak iş yeriyle ilgili araştırmaları da yaptım. KOSGEB bana bu süreçte çok destek oldu, kurumdaki danışmanlar başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Eğer iyi araştırma yapılırsa her genç bu desteklerden faydalanabilir. Devletimize bana destek verdiği için teşekkür ediyorum."

Mete Karaman, KOSGEB'in kompresör makine teçhizat desteği ile üretimde aksama yaşamadığını, maliyetlerinin de azaldığını dile getirdi.

Ürünlerin doğal içerikli olmasına dikkat ettiğini vurgulayan Karaman, "Daha az hammaddeyle daha yüksek verim alabileceğim şekilde imalat yapıyorum." diye konuştu.

Karaman, Giresun'un 5-6 ilçesinde restoranlara satış yaptığını, gelecekte işini büyütmek istediğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Unlu mamuller yapımını 150 çalışanıyla sürdürüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/unlu-mamuller-yapimini-150-calisaniyla-surduruyor-6898/

Evinde yaptığı börek ve pastaları bulunduğu sitedeki 15 metrekarelik dükkanında satarak iş hayatına atılan 55 yaşındaki Uğur, başlangıçta siparişleri hafif ticari aracıyla taşıdı, malzemelerini kendisi aldı.

İşini zamanla büyüten Uğur, açtığı 3 şube, 1500 metrekarelik kapalı alan üretim tesisi, bir kafe ve 105'i kadın 150 çalışanıyla müşterilerine hizmet veriyor.

- "Çok iyi pasta yaptığıma güvenerek yola çıktım"

Üç çocuk annesi Uğur, AA muhabirine, iş hayatına atılmadan önce sürekli kurslara gittiğini, kendisini geliştirmeye çalıştığını söyledi.

Aile bütçesine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmanın yollarını aradığını belirten Uğur, "İlk başlarda personelim de sermayem de yoktu. Kendim evde önce bir, sonra iki tepsi börek yaptım. Baktım tutuyor, küçük bir imalathane açtım. Sonra bir personel aldım. İmalata kendim başladım. Deneye yanıla öğrendim. Çok iyi pasta yaptığıma güvenerek yola çıktım. Geldiğim noktada 460 çeşit ürünle ev hanımı duyarlılığını yansıtmaya çabalıyorum. Aynı zamanda hem kendimin hem de personelin eğitimine önem veriyorum." diye konuştu.

- "Beyaz arabayla börek getiren kadın" olarak tanındı

Uğur, eşinin emekli olup yanına gelmesiyle iş yükünün azalmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Başlarda bir ayağım imalatta, bir ayağım satışta, bir ayağım ham madde alımındaydı. O zaman tek başıma olduğum için böyle olmak durumundaydı. Eşimin de işi vardı, her işe kendim yetişmeye çalışıyordum ama zamanla işler oturmaya başladı, eleman sayısı arttı. Oğlum üniversiteyi bitirdi, yanıma geldi, ikizlerim geldi, derken şimdi biz aile şirketiyiz. Beyaz bir aracım vardı. Aracımla börek götürüyordum. Sipariş götürdüğüm yerde adım, "Beyaz arabayla börek getiren kadın" kaldı. Aracımın bagajına bir çuval un almaya çalışıyordum. Toptancılara gittiğimde kimse yüzüme bakmıyordu ama zamanla satışınız artınca, kendinizi tanıtınca şimdi her şey ayağınıza geliyor."

Çalışmayı çok sevdiğini vurgulayan Uğur, azmiyle çevresindekilere ve ev hanımlarına örnek olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lerin verimliliği nitelikli dijital dönüşüm ile artacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilerin-verimliligi-nitelikli-dijital-donusum-ile-artacak-7436/

KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018 yılında başlatılan ve ilk beş yılında 43 bin KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, ‘nitelikli dijital dönüşüm’ teması ile başladığı altıncı yılının üçüncü buluşmasını Denizli’de gerçekleştirdi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile gerçekleştirilen etkinliğin ev sahipliğini ise Denizli, Muğla ve Aydın’ı kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) üstlendi. 

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli Merkezefendi Kaymakamı Abdullah Demir, Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Sevgi ile oda, borsa ve ihracatçı birlikleri başkanlarının yanı sıra Denizli iş dünyası temsilcileri katıldı. 

Süleyman Sönmez: “KOBİ’lerimizi teknolojik devrime hazırlamalıyız”

Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye’deki toplkam istihdamın büyük bir bölümünü üstlenen KOBİ’lerin iş gücü verimliliğinde potansiyellerinin altında kaldığını söyledi. KOBİ’lerin nitelikli ve teknoloji destekli, yüksek katma değer yaratma kaslarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sönmez, “İmalat sanayisine yeni dahil olan işletmelerimizin yüksek teknoloji içindeki payı yüzde 1’in altında kalırken, yüzde 87’si düşük ve orta düşük bir faaliyet gösteriyor. Teknolojiyi kullanmayı, teknolojiyi içselleştirmeyi ve teknolojik devrime hazırlanmayı KOBİ’lerimize acilen aşılamamız gerekiyor. Diğer taraftan finansman kanallarının yüksek teknoloji ve katma değerli üretim ile ihracatı destekleyecek şekilde KOBİ’lerimizin kullanımına açılması çok acil bir ihtiyaç olarak karşımızda duruyor. Ülkemizin yüksek teknoloji üreten bir ülke olmasını sağlayacak vizyon, Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için tasarlanan kalkınma amaçlı tüm stratejilerin ve hedeflerin merkezinde olmalıdır. Bugün yaşadığımız teknolojik tıkanmayı aşacak politikaları etkili bir şekilde uygulamamız gereken zamanlardayız. Güney Kore ve Vietnam’ın yüksek teknoloji liginde yarattıkları mucizenin temelini eğitim oluşturuyor. Nitelikli insan kaynağı kapasitemizi geliştirmek için özgürlükçü, yenilikçi ve teknolojiyle bütünleşik eğitim sistemi reformuna ihtiyacımız var” dedi. 

Ekonomi, çalışanlar ve iş dünyası açısından mevcut süreçlerden kaynaklı sorunların esas kaynağının verimlilik düzeyi olduğunu kaydeden Sönmez, verimlilik artışı için yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyi kapsayan ikiz dönüşümün önemine dikkat çekti.

“Denizli’de sosyal sermaye artıyor, makro istikrar düşüyor”

Sönmez, etkinliğin düzenlendiği Denizli’nin ekonomisine ilişkin de çeşitli bilgiler paylaştı. Denizli’nin en çok ihracat yapan dokuzuncu şehir olmasına rağmen kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 22’nci olduğunu belirten Sönmez şöyle devam etti; “TÜRKONFED olarak yakın zamanda açıklayacağımız Türkiye İçin Bir Rekabet Endeksi Raporumuzda da Denizli ekizinci sırada bulunuyor. Finansal derinlik, insan sermayesi, yaratıcı ve sosyal sermaye alt endekslerinde Denizli son 10 yılda önemli bir yükselme kaydederken makro istikrar, piyasa büyüklüğü, emek piyasası ve fiziki altyapı endekslerinde ise gerileme söz konusu. Kentlerimizin rekabetçilik gücünün her alanda gelişmesi, bölgelerimizin ve ülkemizin kalkınma dinamiklerini ivmelendirecektir. Bunun için kent aktörlerine büyük bir sorumluluk düşüyor.”

Bülent Oğuz: “KOBİ’lerin dijitalleşme için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı yaratmaya çalışıyoruz”

KOBİ’lerin ihracat, üretim ve istihdam alanları başta olmak üzere ekonomimizin gelişiminde kritik bir rol üstlendiğini anlatan Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Bu zorlu görevde KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı onlara yaratmak üzere çalışıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, bu dönemde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz bire bir deneyimliyoruz. Bilindiği üzere yapılan düzenleme ile artık gerçek ticari müşteriler şubeye gitmelerine gerek kalmadan mobil bankacılık üzerinden hızlı bir deneyimle banka müşterisi olarak hesap açabiliyorlar. Hatta Akbank'ta Ocak 2024'ten itibaren sadece gerçek ticari müşteriler değil tek ortaklı limited şirketler de Mobil'den müşterimiz olmaya başlayacak. Biz de buradan yola çıkarak, KOBİ’lerin ortak ihtiyacı olan işleri hızlandırma konusunda çözüm sunan, öncü olacağımız bir yeniliğe daha imza attık. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketler oluşturup, bu paketleri mobil kanaldan hızlı bir deneyimle kesintisiz olarak alabilmelerini sağladık. Proje ile Akbank Mobil üzerinden POS, Ticari Kredi Kartı ve Ticari Kredi başvurusunda bulunan KOBİ’lerimiz bu ürünleri tekil olarak hızlı bir şekilde tamamen dijital süreçlerle alabilecekleri gibi, birden fazla ürün içeren ve bankacılık avantajlarının yanında ihtiyaçlarına uygun bankacılık dışı avantajlar da içeren paketler halinde de alabiliyorlar. Ek olarak, KOBİ’lerimizin finansal farkındalıklarının artırılabilmesi ve işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmeleri için Akıllı Finans Teknolojisi ürününün entegrasyonunu sağladık. Bu teknoloji sayesinde KOBİ’lerimiz günlük finansal işlemleri üzerinden oluşturulmuş içgörü ve grafikler ile finansal işlemlerini daha iyi anlayabiliyor, geçmiş ve gelecek nakit akışlarını grafikler üzerinden izleyerek finansal takvimlerini çok daha kolay yönetebiliyorlar. Ayrıca, sağladığımız teknolojik kolaylıkların yanı sıra Akbank Dönüşüm Akademisi ile KOBİ’leri finansal, dijital ve yeşil dönüşüm konusunda harekete geçirecek eğitimlerle buluşturarak onlara bu dönüşüm yolculuklarında eşlik ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Mert Ulaş: “Dijital dönüşüm çağımızın rekabetçiliğinde en belirleyici faktör olacak”

Dijital dönüşüme başlamanın bazı firmalar için karmaşık bir süreç olabileceğine, bu konunun müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ele alınması gerektiğine vurgu yapan Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş, “Günümüz rekabetçi piyasa koşullarında çok fazla faktör rekabetçiliği etkiliyor. Sadece iş gücü ve malzeme maliyetleri yönünden rekabetçi olmak artık günümüz pazarında yeterli değil. Üretimde verimlilik, esneklik, çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasaya sunabilmek, sürdürülebilirlik ve ürünü doğru zamanda doğru pazarlara sunabilmek KOBİ’leri pazarda rekabetçi kılacak faktörler arasında. Tüm bunları yapabilmek için ise en temel ihtiyacımız veri. İşte dijital dönüşüm ile toplanan verilerin anlamlandırılarak işletmelere özel tüm süreçlerde entegre şekilde kullanılması önümüzdeki yıllarda rekabetçiliği belirleyen en önemli faktör olacak. Siemens Türkiye olarak TURKONFED'in KOBİ’lerimizde dijital dönüşümü hızlandırma çabalarını uzun süredir takdirle izliyoruz. Biz de sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve dijitalizasyon konusunda Siemens Xcelerator ekosistemini sunarak rekabet gücünü artırmak ve dönüşmek isteyen KOBİ’lere önemli katkılar sağlamaya hazırız. Ekosistemin içerisindeki uzmanlardan oluşan iş ortakları ağı ile sadece büyük ölçekli şirketler için değil, KOBİ’ler için de çok kıymetli bilgi, teknoloji ve çözümleri sunabiliyoruz. Artık birçok yerden çözüm, tavsiye, uzmanlık ve teklif aramak zorunda kalmak yerine Siemens Xcelerator herkes için tek durak noktası haline geliyor. Bu çerçevede geliştirdiğimiz Siemens Xcelerator ekosistemi ile KOBI'lerimiz hem hızlı hayata geçirebileceği ve etkisi kanıtlanmış dijital çözümlere ulaşabilecek hem de eğitim, danışmanlık ve iş birliği fırsatları yakalayabilecekler” diye konuştu. 

Oktay Mersin: “Yeterli teşvik ve eğitimlerle dönüşüme adapte olunabilir”

Küresel tekstil pazarında önemli konumda olan Türkiye ve Denizli’nin tekstil sektörü ihracatının Kasım ayı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 gerilediğinin altını çizen GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Mersin ise şunları söyledi; “Ülkemizin ve şehrimizin bu sektördeki öncülüğünün devam etmesi için dijital dönüşümün sektöre adapte edilmesinin desteklenmesi gerekiyor. TÜİK tarafından yapılan bir çalışma da Denizli'nin de içinde bulunduğu TR32 bölgesinde tekstil sektörünün dijital dönüşümüne ilişkin önemli bilgiler sunuyor. Buna göre dijitalleşme stratejisi olan işletmelerin oranı yüzde 17 iken nitelikli insan kaynağına sahip olanların oranı ise yüzde 65. Bu veriler, sektörün dönüşümü için yeterli teşvik ve eğitimlerle başarılı bir şekilde sürece adapte olunabileceğini gösteriyor. Bu amaçla şehrimizde açılan ‘Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ ve geçtiğimiz yıl temelleri atılan ‘Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’, dijital dönüşüm sürecine önemli katkılar sağlayacak. Dijital dönüşümün etkili bir şekilde yönetilmesi, şirketlere sadece rekabet etme yeteneği kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda operasyonel ve verimli üretim avantajları elde etmelerine ve sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesine de olanak tanıyacak.”  

KOBİ’lerin ve sanayinin nitelikli dönüşümü masaya yatırıldı

Dijital Anadolu Projesi etkinliği açılış konuşmalarının ardından sunum ve paneller ile devam etti. TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Ümit Öncel “Neden Dijital Dönüşüm?” başlıklı bir konuşma yaparken etkinliğin özel konuşmacısı Vispera Eş Kurucu ve Eş CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil ise “Dijital Liderlik, Dijitalleşen İş Dünyası ve Dijital Ekonomi” temasını ele aldı. Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer’in moderatörlüğündeki “KOBİ’ler için Dijital Bankacılık Çözümleri” paneline Hepsiburada Kategori Direktörü Cem Kahyaoğlu, Figopara CSO’su Gökalp Yanıkçı, Usersdot Kurucu Ortağı ve CEO’su Şevin Ballıktaş katıldı. TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi’nin moderatörlüğündeki “Sanayide Dijital Dönüşüm” panelinde ise Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş ile Siemens Türkiye Dijital Dönüşüm Projeleri Ülke Yöneticisi Kaan Tunçbilek konuşmacı olarak yer aldı. Panellerin ardından Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, “İşletmeler için Dijital Dönüşüm ve Katkıları”nı anlattı. 

Denizli’nin tekstili ve sanayisi değerlendirildi

Dijital Anadolu Projesi’nin yeni döneminde, etkinliğin yapıldığı il özelinde farklı konular da ele alınıyor. Bu kapsamda TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Başar Ceylan’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Yerel Tecrübe Paylaşımı” panelinde de “Denizli’nin Tekstil ve Sanayi’de Dijitalleşme Vizyonu” konuşuldu. Panele DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Turgut, Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu ve Aslı Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kasapoğlu katıldı. 

KOBİ’lere teknoloji kullanımının ötesi anlatılıyor

Dijital Anadolu Projesi ilk beş yılda fiziki ve çevrim içi ortamda 43 bin KOBİ’ye ulaştı. Yapılan araştırmalar ve hazırlanan raporlar ile henüz dijitalleşmenin ilk fazında olan KOBİ’lerin bu alandaki farkındalığının artmasına katkı sağlandı. Yeni dönemde ise KOBİ’lerin yüzde 70’inin ilk beş yılda, yüzde 90’ının ise ilk on yılda kapandığından hareketle nitelikli dijital dönüşüme odaklanıldı. Bu kapsamda KOBİ’lerin dijitalleşme için teknoloji kullanmanın ötesine geçip, bu teknolojilerin işletmelerinin ihtiyaçlarına özel ve hedeflerine uygun olarak nasıl adapte edilebileceklerinin yollarının anlatılması amaçlanıyor. Veri analitiğinden dijital dönüşümün finansmanına kadar uzanan geniş bir çerçevede geliştirilen proje ile işletmelerin uzun vadeli hedeflerini destekleyen ve değer yaratan bir dijital strateji oluşturulmasına da katkı sunulacak. Dijital Anadolu Projesi 2024 yılında da farklı kentlerde düzenlenecek etkinlikler ile devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lere avantaj sağlayacak patent https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilere-avantaj-saglayacak-patent-8455/

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdagül Meral’in tescillenen patenti KOBİ’lere destek olarak ihracatı artırmaya yönelik bir proje olma özelliği taşırken uluslararası pazarlara açılmak isteyen yerel işletmelere önemli destek sağlıyor.

Özellikle dil bilmeyen veya dil bilen dış ticaret ekibi istihdam edemeyen işletmelere ticarette kolaylık sağlayan patent, dış ticaret uzmanlarının desteğiyle uluslararası ticaret kurallarına uygun belgelerin hazırlanmasına yardımcı olacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Meral, patentin uluslararası ticaret kurallarına uygun belgelerin hazırlanması ile özellikle KOBİ'lerin ihracat işlemlerini kolaylaştıracağını ve hızlandıracağını belirterek, şunları kaydetti:

"Zorunlu olan dış ticaret belgelerinin uluslararası kurallara uygun hazırlanmaması halinde ihracat ödemelerinin tahsilinde gecikmeler hatta hiç tahsil edilememesi riski doğmakta. Yerel ticarette başarılı olan işletmelerin dış ticaretten imtina etmesinin en önemli nedenlerinden birisi, uzmanlık gerektiren uluslararası ticaret kuralları ve yabancı dil bilmemeleri. Uluslararası patent ile dış ticaret uzmanlarının desteği alınarak, uluslararası ticaret kurallarına uygun belgeler hazırlanacak ve özellikle KOBİ’lere avantaj sağlayacağız. Uygulama, doküman standardizasyonu da sağlayacak. Dış ticaret işlemlerini dış ticaret süreçlerine uygun olacak şekilde düzenleyecek olan uygulama, hazırlanması gereken tüm evrakları tek bir platformda toplayarak belgelerde yapılabilecek hata oranlarını da azaltacak.

Mevcut durumda manuel olarak düzenlenen evrakların hatalı düzenlenmesi halinde süreçte ve ödemelerde gecikmeler hatta mal bedelinin hiç ödenmeme riski mevcut. Buluş, dış ticaretin artırılmasını, KOBİ’lerin dış ticaretten daha fazla pay almasını, dijital ortamda düzenlenecek belgelerin, standart, uluslararası kurallara uygun düzenlenmesini sağlamakta. Bu kapsamda KOBİ’ler ve dış ticaret yapacak firmalar adına uluslararası ticaret kurallarına uygun düzenlenmesi gereken belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi sağlanıyor."

Buluşun vesaik hazırlamaya ek olarak yeni pazarlar oluşturmak için uygun bir ortam sağlayacağını ifade eden Doç. Dr. Yurdagül Meral, web ortamında tüm dış ticarette yer alan ihracatçıları, ithalatçıları, nakliye firmaları, sigorta firmaları, gümrük müşavirleri, ticaret odaları, gümrük müdürlükleri, hukuk müşavirleri ve bankaları tek bir platformda toplayarak ve bu platform aracılığı ile gerçekleştirilen tüm dış ticaret işlemlerinin hızlanmasını sağlayacaklarını aktardı.

Meral, "Vesaik hazırlamaya ek olarak buluş, ihracatçı ve ithalatçı kullanıcılar için yeni pazar bulma, yeni ürün ihracatı, ithalatçı ve ihracatçı hakkındaki bilgiler dahil, dış ticaret ile ilgili tüm süreçleri kapsıyor. Bu sistem ile kullanıcılar, internet üzerinden veya istenilen yerden cep telefonları ve tablet gibi cihazlar aracılığı ile ilgili dış ticaret işlemlerini görüntüleyebilmekte, onaylayabilmekte ve takip edebilmekteler." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Denizli'de KOBİ temsilcileriyle dijital dönüşüm buluşması https://analizgazetesi.com.tr/haber/denizlide-kobi-temsilcileriyle-dijital-donusum-bulusmasi-1451/

TÜRKONFED'in Akbank ve Siemens işbirliği, Lenovo'nun çözüm ortaklığıyla yürüttüğü "Dijital Anadolu Projesi"nin Denizli toplantısı, KOBİ temsilcileri ve dijital liderlerin buluşmasına ev sahipliği yaptı.

Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) ev sahipliğinde kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan TÜRKONFED Başkanı Sönmez, Türkiye'yi bir dijital dönüşüm üssü haline getirmek ve KOBİ'lerin teknoloji kapasitelerini arttırmak amacıyla 2018 yılında başladıkları Dijital Anadolu Projesi'nin yayılarak büyüdüğünü belirtti.

İş dünyasına dijital dönüşümde rehberlik etmeye devam ettiklerini aktaran Sönmez, ekonomi yönetiminin para ve maliye politikalarına ek olarak yeni yılda yapısal reformlarla güçlendirilmiş bir enflasyonla mücadele yaklaşımını çok önemsediklerini ifade etti.

Sönmez, şunları kaydetti:

"Yıllardır federasyon olarak ülkemizin sürdürebilir kalkınmasının önündeki üç önemli tuzaktan orta gelir, orta demokrasi ve orta eğitim tuzaklarından kurtulmanın anahtarının reform gündeminden geçtiğini vurguluyoruz. Bu anlayışla 2024 yılı ülkemizin hem enflasyon hem de belirsizliklerle mücadelede yapısal reform yılı olmalıdır. Ülkemizin teknoloji ve verimlilik temelli çağın gerektirdiği yüksek katma değeri üretimi gerçekleştirecek iyi eğitilmiş iş gücünde de geriye düşmemesi gerekiyor. Gerek sektörel gerekse de iş gücü kapasitemiz açısından istediğimiz sıçramayı yapabilmemiz için ikiz dönüşüm kadrajını daha etkili kullanmalıyız. Yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve markalı ihracatla dış ticaret açığımızı azaltmak dünya ekonomisinden aldığımız payı arttırmak elimizde. Zira bugün yaşadığımız teknolojik tıkanmayı aşacak politikaları etkili bir şekilde uygulamamız gerekiyor."

Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz ise kentte iki gündür müşterilerini ziyaret ettiklerini anlatarak, bankaların yeni müşterilerinin yaklaşık yarısını dijital yollarla kazandığını, bireysel bankacılık tarafında bunun yüzde 65'lere çıktığını aktardı.

Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş da tüm birikimlerini KOBİ'lerin dijital dönüşümünü hızlandırmak ve desteklemek vermek için hazır hale getirdiklerini dile getirdi.

KOBİ ve dijital dönüşüm sektörlerinden temsilcilerin konuşma yaptığı toplantıya, Vali Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ve Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deprem bölgesindeki KOBİ'lere 4 milyar liralık yeni kredi imkanı https://analizgazetesi.com.tr/haber/deprem-bolgesindeki-kobilere-4-milyar-liralik-yeni-kredi-imkani-4621/

Kacır, sosyal medya hesabından, KOSGEB ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğiyle hayata geçirilen "Mikro, Küçük ve Orta büyüklükteki İşletmelerin Deprem Sonrası Desteklenmesi Projesi"ne ilişkin paylaşımda bulundu.

Projeyle deprem bölgesindeki KOBİ'lere finansman sağlanacağını belirten Kacır, şu bilgileri paylaştı:

"KOBİ'lerimize 36 ay vadeli, ilk 24 ayı ödemesiz, kalan 12 ay için faizsiz, 3 eşit taksit imkanıyla 4 milyar lira yeni finansman imkanı sunuyoruz. Kasımda Dünya Bankası işbirliğiyle başlattığımız programda bugüne dek deprem bölgesindeki 39 bin 680 KOBİ'mize toplam 12,8 milyar lira destek verdik. Söz verdiğimiz gibi depremden zarar gören işletmelerimizin yanında olmaya ve bölge ekonomisini yeniden ayağa kaldıracak adımlar atmaya devam ediyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ING'den Cebimdeki Danışman KOBİ https://analizgazetesi.com.tr/haber/ingden-cebimdeki-danisman-kobi--7446/

Cebimdeki Danışman KOBİ ile işletmeler görüntülü görüşme teknolojisi sayesinde ING Mobil Kurumsal üzerinden danışmanlara uzaktan bağlanarak bankacılık işlemleriyle ilgili bilgi alabiliyor ve mobil uygulama üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor. İşletmeler, Cebimdeki Danışman KOBİ ile yüz yüze görüşerek iş yerlerinden ayrılmadan bankacılık işlerini kolayca yapabiliyor. KOBİ’ler Cebimdeki Danışman KOBİ sayesinde kredi, e-vadeli mevduat hesabı ve POS ürünlerine kolayca başvurulabiliyor, faiz oranları ve ödeme şekilleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabiliyor. KOBİ’ler Cebimdeki Danışman KOBİ hizmetinden hafta içi 09:00–18:00 saatleri arasında yararlanabiliyor.  Müşterilerine işlerinin başlarının ayrılmadan bankacılık işlemlerini gerçekleştirebileceği dijital hizmetler sunmayı önceliklendirdiklerini belirten ING Türkiye Tüzel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Öcal Ağar şunları söyledi: “Mükemmel müşteri deneyimi ve dijitalleşmeyi ana stratejimiz olarak belirliyor ve ihtiyaç duydukları her noktada müşterilerimizi desteklemek için yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Dijital ile danışmanlık hizmetinin gücünü birleştirerek müşterilerimizin ticari hayatlarında bir adım önde olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Cebimdeki Danışman KOBİ de bu hedef doğrultusunda attığımız önemli adımlardan biri. Uzaktan danışmanlık alanında öncü olduğumuz Cebimdeki Danışman hizmetini artık KOBİ müşterilerimize de sunuyoruz. Bu hizmet sayesinde müşterilerimiz görüntülü olarak danışmanlarımıza uzaktan bağlanabiliyor, böylelikle zamandan tasarruf sağlayıp işlerine daha çok vakit ayırabiliyor. Müşterilerimizin dijital kanallarda yaşadığı deneyimi en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyor, Cebimdeki Danışman ile dijitale insan dokunuşu getirerek müşterilerimize zahmetsiz bir bankacılık deneyimi sağlıyoruz. Portföy yönetimi gibi danışmanlık gerektiren işlemler kapsamında da müşterilerimizin görüntülü bankacılık ile bilgi alabilmesine ve mobil uygulama üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilmesine imkan sağlıyoruz. Cebimdeki Danışman KOBİ ile KOBİ bankacılığının her segmentinde farklı müşteri ihtiyaçlarına hızlı çözüm sunmayı ve finansal danışmanlık hizmetine erişimi daha kolay kılmayı hedefliyoruz” 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kadın ihracatçılara destek olacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/kadin-ihracatcilara-destek-olacak-7695/

Protokol imza töreni, Şekerbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Grup Başkanı Ender Çevik ve İhracatı Geliştirme A.Ş. Finans, İş Geliştirme ve İK Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tuğrul Topaç arasında gerçekleştirildi. Şekerbank ve İGE iş birliğiyle başlatılan “İhracatta Kadın Gücüne Destek Paketi” kapsamında kadın ihracatçıların 10 milyon TL’ye kadar olan finansman ihtiyaçları, İGE kefaletiyle 6 aya kadar ödemesiz dönem ve 24 aya varan vadelerle karşılanacak. Şekerbank ve İGE'nin iş birliğiyle oluşturulan bu paket, kadınların işgücüne katılımını ve rekabet güçlerini artırarak iş hayatında daha aktif bir rol oynamalarına yardımcı olacak. Aynı zamanda Banka, finansman desteğinin yanı sıra ihracat konusunda firmalara vesaik hazırlama danışmanlığı ve finansal okur yazarlık eğitimi gibi imkânlar da sağlayacak. “İhracatta Kadın Gücüne Destek Paketi”nden yararlanmak isteyen ihracatçı kadınlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar Şekerbank şubelerinden başvuru yapabilecek. Şekerbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Grup Başkanı Ender Çevik, iş birliği kapsamında yaptığı açıklamada: “İhracatı Geliştirme A.Ş. ile gerçekleştirdiğimiz bu protokol ile kadınların liderlik ettiği ve kadın istihdamının artırılmasını politika olarak benimseyen ihracatçıları desteklerken, ihracatın finansmanına ve uluslararası pazarda rekabet edilebilirliğin artmasına da katkıda bulunacağız. Kadınların ekonomiye kattıkları güce inanıyor ve Şekerbank olarak kadın girişimcilerimizin her zaman yanında yer alıyoruz. Kadınların finansmana erişimini kolaylaştırmaya, ekonomiye daha fazla kadın eli değmesini sağlayacak çözümleri üretmeye devam edeceğiz" dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lere 6 ülkedeki işletmelerle iş birliği imkanı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilere-6-ulkedeki-isletmelerle-is-birligi-imkani-8142/

TÜBİTAK ve KOBİ'lerin Uluslararası Araştırma Faaliyetleri (IRA-SME) Ağı, KOBİ'lerin dahil olduğu uluslararası araştırma, geliştirme ve yenilik projelerinin desteklenmesi amacıyla ortak çağrıya çıktı. Söz konusu 33. çağrıyla Türkiye'deki teknik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılması, KOBİ'lerin uluslararası teknoloji birikimine erişiminin ve teknoloji transferinin sağlanması, edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin KOBİ'ler bünyesinde içselleştirilerek özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve KOBİ'lerin uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlanması hedeflendi. KOBİ'lere 6 ülkedeki işletmelerle iş birliği imkanı sağlayacak olan çağrı, 27 Mart 2024'e açık kalacak. Çağrı, Almanya, Avusturya, Belçika (Flaman ve Valon bölgeleri), Brezilya, Lüksemburg ve İsviçre'deki KOBİ'lerle ikili ve çok taraflı iş birliğine olanak tanıyor.

Proje bütçesi ve üst sınırları

Proje süresi en fazla 36 ayla sınırlıyken, bir proje kapsamında TÜBİTAK'tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç proje başına 325 bin avroyu, yürütücü kuruluş başına, yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 100 bin avroyu, özel kuruluşlar için 325 bin avroyu aşamayacak.

Proje ekibi

Proje ekibinde proje yürütücüsü, araştırmacı, danışman, yardımcı personel ve bursiyer (özel kuruluşlar hariç) görev alabiliyor. Proje ekibinde yer alacak kişilerin TÜBİTAK - Araştırmacı Bilgi Sistemine (ARBİS) kayıtlı olmaları ve kayıtlarının güncel olması gerekiyor.

Proje yürütücüsü olarak bu çağrıya birden fazla proje başvurusunda bulunulabiliyor. Aynı proje önerisiyle aynı dönemde birden fazla programa başvuru yapılamıyor.

Başvuru koşulları

Çağrıya Türkiye'den yapılacak başvurularda sanayi-akademi iş birliği tercih nedeni olmakla birlikte çağrı ortağı en az 2 ülkenin yer aldığı KOBİ-KOBİ işbirliği projeleri desteklenebilecek.

Firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye'de yerleşik KOBİ'ler ve söz konusu KOBİ'lerle başvuruda bulunacak Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve/veya firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye'de yerleşik büyük ölçekli sermaye şirketlerine ilgili program hükümlerince destek verilecek.

Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve büyük ölçekli sermaye şirketleri bu çağrı kapsamında başvuruda bulunabilmek için bir KOBİ'nin veya KOBİ'lerin yürütücü kuruluşlar arasında bulunduğu bir ortaklık kurması gerekiyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lere sermaye desteği talebi https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilere-sermaye-destegi-talebi-5108/

Avdagiç, İTO'nun aralık ayı meclis toplantısında iş dünyasının gündemine ve 2024 yılındaki ekonomik beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Odanın 740 bini aşkın üyesine seslenen Avdagiç, işletmelere gelecek dönemde daha fazla ihracata yönelme ve üretimde katma değere odaklanma çağrısı yaptı. Avdagiç, bunun mevcut durumun ileriye götürülmesinde ya da muhtemel sıkıntıların çözümünde önemli bir açılım sağlayacağını kaydetti. Avdagiç, hükümetin destek ve teşviklerinin sürüp artırılmasının önemine de vurgu yaptı.

Avdagiç, "Doğru bir yöntemle, seçici kredi politikası uygulanması benimsendi. Bunu yaparken, ihracatın ve katma değerli üretimi öncelemenin yanı sıra, küçük ölçekli işletmelerin ayakta kalması, üretimden kopmaması son derecede önemlidir." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Üretim ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme için reel sektörü destekliyoruz" sözünü önemsediklerini belirten Avdagiç, "Dünya ekonomisinin daha zayıf olacağı 2024’te reel sektörümüze, ihracatçımıza yönelik desteklerin güçlendirilmesini bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Avdagiç, yakın dönemde bozulan parasal aktarım mekanizmasının yeniden dengelenme yoluna girdiğini, finansmanın maliyeti 4 katına yakın artış kaydederken, kredi musluklarının yeniden açılmaya başladığını belirtti.

- “Kredi geri ödeme kapasitelerinin artırılması, önemli bir destek olur”

Avdagiç, büyüklere kıyasla, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sermaye ihtiyacının onlar için çok daha büyük olduğunu belirterek, "Hacim olarak daha düşük miktarda bir kaynak, küçük ölçekli birçok işletmemiz için can suyu olabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

İTO Başkanı Avdagiç, şunları kaydetti:

"KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında bir yandan KGF destekli teminatın güçlendirilmesi, bir yandan da kredi geri ödeme kapasitelerinin artırılması, önemli bir destek olur. Reeskont kredilerinin önden üstlenilen maliyetinin hâlâ yüksek seviyelerde olduğunu belirtmek isteriz. Hem reeskont tarafındaki teminat mektuplarını da içeren kaynak maliyetinin hem de kredi bekleme sürelerinin aşağı çekilmesi, önemli bir rahatlama sağlayacaktır.

Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Biz işçimize hak ettiği, insanca geçimini temin edeceği asgari ücretin verilmesinden yanayız. Bununla birlikte İTO olarak bizim de gündeme getirdiğimiz ‘vergi dilimlerinin güncellenmesi, son 10-15 yılda yaşanan kaybı giderecek şekilde düzenlenmesi’ bir gerekliliktir. Bu nedenle bir kez daha dikkati çekmek isteriz ki 2024 yılbaşında yapılacak düzenlemelerde, tüm ücret gruplarını etkileyen gelir vergisi dilimleri ile SGK üst limitinin güncellenmesi önemli bir başlık olmalı."

- “(Gazze) Barışın bir an evvel tesis edilmesini diliyoruz”

İsrail'in Gazze’de yaşattığı insanlık dramına dikkati çeken Avdagiç, Batılı ülke hükümetlerinin sessizlik içinde olduklarını belirtti.

Avdagiç, "Vahşeti bir politika haline getiren İsrail yöneticileri, tüm insanlık için ortak tehlike haline gelmiştir. Biz bir kez daha sesimizi bağımsız ve özgür Filistin devletinden yana yükseltiyor, barışın bir an evvel tesis edilmesini diliyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alacak sigortasında KOBİ'ler için üst sınır yükseltildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/alacak-sigortasinda-kobiler-icin-ust-sinir-yukseltildi-8348/

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi'nin tarife ve talimatları ile çalışma usul ve esaslarına dair tebliğde değişiklikler yapan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğ ile KOBİ'lerin ticari faaliyetlerine yönelik DDAS ve KOBİ'lere finansman sağlanmasına yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası (DDAS-Ticari) sağlanmasında sisteme dahil olmak için aranan şartlardan biri olan bir önceki mali yılda yurt içi satışlardan elde edilen ciro üst sınırı, DDAS-Ticari için 250 bin TL'den 500 bin TL'ye yükseltildi. Düzenlemeyle, Özel Riskler Yönetim Merkezi'nin bu tutarı her bir başvuru için yüzde 40'a kadar artırma yetkisi de yüzde 50'ye çıkarıldı.

Başvuru şartları

DDAS-Ticari Sistemi'ne başvuru şartları arasında yer alan "işletmenin başvuru tarihinden itibaren en az 2 yıl önce kurulması" kriterine, işletmenin "sermayesinin çoğunluğuna sahip bir başka tüzel kişiliğin en az 2 yıl önce kurulmuş olması" ibaresi eklendi.

Tebliğ ile ayrıca, tebliğde KOBİ tanımına referans verilen yönetmelik ise 24 Mayıs'ta 7297 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yayımlanan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler yönetmeliği olarak değiştirildi.

Prim katsayı tablosu değişti

Tebliğle yükseltilen ciro üst sınırına paralel olarak ciroya göre DDAS-Ticari prim katsayılarını belirleyen tabloya "250 bin TL-400 bin TL" ile "400 bin TL-500 bin TL" satırları eklendi. Bu tablo esas alınarak hesaplanacak prim tutarı alt sınırı da 3 bin TL'den 5 bin TL'ye çıkarıldı.

Risk değerlendirmesi sonucunda her bir alıcıya, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin vadeli satışlarından elde edilen cirosuna göre sağlanacak alıcı limiti tablosunda da yapılan düzenlemelere paralel olarak değişiklikler yapıldı.

Bu kapsamda, vadeli satışlardan elde edilen cironun; 75 milyon TL-200 milyon TL olması halinde 1 milyon TL, 200 milyon TL-300 milyon TL olması halinde 1,25 milyon TL, 300 milyon TL-400 milyon TL olması halinde 1,5 milyon TL, 400 milyon-500 milyon TL olması halinde de 2 milyon TL alıcı başına azami alıcı limiti sağlanacak. Cironun 4. maddenin 5. fıkrası kapsamında artırılması halinde alıcı başına sağlanan azami alıcı limiti 1 milyon TL'den 2 milyon TL'ye çıkarıldı.

KOBİ'nin talebi öncelikli

Tebliğin 12. maddesine eklenen fıkraya göre, DDAS-Ticari kapsamında primin belirlenmesinde, ciroya bağlı belirlenen prim oranları yerine KOBİ tarafından talep edilen azami teminat tutarı esas alınabilecek. Bu durumda prim peşin ödenecek.

Tebliğin 1. fıkrası kapsamında DDAS-Ticari poliçesine sahip KOBİ'ler, poliçeleri yürürlükte olduğu müddetçe bu üründen yararlanamayacaklar. Prim ve azami tazminat tutarının belirlenmesinde; 1,000 TL prim için 30 bin TL, 2 bin 500 TL prim için 75 bin TL, 5 bin TL prim için 150 bin TL ve 10 bin TL prim için 300 bin TL rakamları esas alınacak.

Bu kapsamdaki ticari alacak sigortasına ilişkin tazminat başvurusu ancak icra takibinin kesinleşmesi halinde yapılacak. Bu durumda, tazminat ödemesi özel şartlarda belirtilen hususlar çerçevesinde Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından gerçekleştirilecek.

Sistem kapsamında alıcı skoru 1-5 olan alıcılar için yüzde 70 veya yüzde 90 olarak uygulanan teminat oranları, bu fıkra kapsamında %100 olarak uygulanacak. Bu düzenleme, 6 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Tebliğle getirilen diğer düzenlemeler ise bugün yürürlüğe girdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeni yıla "100 Ödül, 100 Talihli Kampanyası" ile başlıyorlar https://analizgazetesi.com.tr/haber/yeni-yila-100-odul-100-talihli-kampanyasi-ile-basliyorlar-1518/

Bankadan yapılan açıklamaya göre, tüm mevcut ve yeni Akbanklı şahıs şirketlerinin katılımına açık olan kampanya, 1-31 Aralık'ta geçerli olacak.

Çekilişe katılmak için, Akbank Mobil uygulamasının "Kampanyalar" sekmesi altındaki "Hemen Katıl" butonuna tıklamak yeterli olurken, kampanyaya katılan her şahıs şirketi müşterisi anında 5 çekiliş hakkı kazanacak.

Ayrıca bankacılık uygulamasına farklı günlerde giriş yapan Akbanklılar, her giriş için ilave 1 çekiliş hakkı elde edecek.

- Ödüller arasında iPhone Pro Max, Apple Watch Ultra 2, iPad Pro 11 ve Apple Airpods Max bulunuyor

Akbank ticari kredi kartı başvurusu yapan ve başvurusu onaylanan müşteriler ise 5 adet ek çekiliş hakkının sahibi olacak.

Ayrıca EFT/Havale işlemleri, otomatik fatura ödeme talimatı, üye iş yeri başvurusu işlemleri yapan şahıs şirketi sahipleri de ek çekiliş hakları kazanacak. Kampanya kapsamında her bir Akbanklı, en fazla 30 adet çekiliş hakkı elde edebilecek.

31 Aralık'a dek sürecek kampanyanın ödülleri arasında iPhone Pro Max, Apple Watch Ultra 2, iPad Pro 11 ve Apple Airpods Max gibi yeni nesil cihazlar bulunuyor.

Akbank'ın müşterileriyle yeni yılı kutlamak amacıyla düzenlediği kampanyanın kazananları, 9 Ocak 2024'te yapılacak çekilişle belirlenecek ve talihliler 11 Ocak'ta Takvim Gazetesi'nden duyurulacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler 6 ülkedeki işletmelerle işbirliği yapabilecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-6-ulkedeki-isletmelerle-isbirligi-yapabilecek-8726/

TÜBİTAK ve KOBİ'lerin Uluslararası Araştırma Faaliyetleri (IRA-SME) Ağı, KOBİ'lerin dahil olduğu uluslararası araştırma, geliştirme ve yenilik projelerinin desteklenmesi amacıyla ortak çağrıya çıktı.

Söz konusu 33. çağrıyla Türkiye'deki teknik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılması, KOBİ'lerin uluslararası teknoloji birikimine erişiminin ve teknoloji transferinin sağlanması, edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin KOBİ'ler bünyesinde içselleştirilerek özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve KOBİ'lerin uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlanması hedeflendi.

KOBİ'lere 6 ülkedeki işletmelerle işbirliği imkanı sağlayacak olan çağrı, 27 Mart 2024'e açık kalacak. Çağrı, Almanya, Avusturya, Belçika (Flaman ve Valon bölgeleri), Brezilya, Lüksemburg ve İsviçre'deki KOBİ'lerle ikili ve çok taraflı işbirliğine olanak tanıyor.

Çağrı kapsamında değerlendirilen projelerde temel araştırma niteliği aranmıyor, araştırma ve deneysel geliştirme (AR-GE), "teknolojik açıdan yeni veya iyileştirilmiş ürün", "teknolojik süreç yeniliği" odaklı projeler tercih ediliyor. Yeni ürün üretilmesi, ürün kalitesinin veya standardının yükseltilmesi, maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni tekniklerin geliştirilmesi ve yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi hedefleri olan projeler destekleniyor.

- Proje bütçesi ve üst sınırları

Proje süresi en fazla 36 ayla sınırlıyken, bir proje kapsamında TÜBİTAK'tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç proje başına 325 bin avroyu, yürütücü kuruluş başına, yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 100 bin avroyu, özel kuruluşlar için 325 bin avroyu aşamayacak.

- Proje ekibi

Proje ekibinde proje yürütücüsü, araştırmacı, danışman, yardımcı personel ve bursiyer (özel kuruluşlar hariç) görev alabiliyor. Proje ekibinde yer alacak kişilerin TÜBİTAK - Araştırmacı Bilgi Sistemine (ARBİS) kayıtlı olmaları ve kayıtlarının güncel olması gerekiyor.

Proje yürütücüsü olarak bu çağrıya birden fazla proje başvurusunda bulunulabiliyor. Aynı proje önerisiyle aynı dönemde birden fazla programa başvuru yapılamıyor.

- Başvuru koşulları

Çağrıya Türkiye'den yapılacak başvurularda sanayi-akademi işbirliği tercih nedeni olmakla birlikte çağrı ortağı en az 2 ülkenin yer aldığı KOBİ-KOBİ işbirliği projeleri desteklenebilecek.

Firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye'de yerleşik KOBİ'ler ve söz konusu KOBİ'lerle başvuruda bulunacak Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve/veya firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye'de yerleşik büyük ölçekli sermaye şirketlerine ilgili program hükümlerince destek verilecek.

Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve büyük ölçekli sermaye şirketleri bu çağrı kapsamında başvuruda bulunabilmek için bir KOBİ'nin veya KOBİ'lerin yürütücü kuruluşlar arasında bulunduğu bir ortaklık kurması gerekiyor.

KOBİ veya KOBİ'lerin başvurularında Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğinde bulunmaları öneriliyor.

Vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklardan başvuru kabul edilmiyor.

- IRA-SME hakkında

Kendi kendini idame eden uluslararası bir ağ olan IRA-SME, KOBİ'lerin AR-GE ve inovasyon kapasitelerini artırmaya yönelik uluslararası projeleri destekliyor.

Ağ temel olarak, KOBİ'lerin uluslararası projeler aracılığı ile teknolojik know-how kazanmaları, gerekli işbirliği ağlarında bulunması ve küresel rekabet edilebilirliklerinin geliştirilmesini amaçlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler ailenin önemli ir parçası https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-ailenin-onemli-ir-parcasi-1836/

33 yıldır KOBİ’lerin ana yüklenici firmalara tedarikçi olmasını sağlayan etkinliğin konukları, bu kez savunma sanayinin devleri oldu. Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu ve benzeri kısıtlamalar, savunma sanayinin kendi ürünlerini geliştirmesini zorunlu hale getirdi. TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, STM ve FNSS, tedarik konusunda KOBİ’lerle iş birliğini artırıyor. Sunumlar sırasında tedarikçi firma adaylarına, EYDEP sertifikası almaları gerektiği hatırlatıldı. Bu zorunluluk, Türkiye’yi savunma alanında ithalatçı konumdan çıkarıp, dünya ligine taşıdı. Teknolojiyi savunma sanayine entegre eden firmalar, tedarikçilerini de teknoloji geliştirir konuma taşıyor. TUSAŞ Sanayi Geliştirme Mühendisliği Şefi Umay Kunt, ASELSAN ailesinin en önemli parçasının KOBİ’ler olduğunu söyledi. Kunt, ASELSAN’ın 2022 yılındaki 35.3 milyar liralık cirosunun, yerlileşme çalışmalarıyla 2023’ün ilk 9 ayında 32.1 milyar lira olduğunu belirtti. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
10 işçiye istihdam sağlıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/10-isciye-istihdam-sagliyor-3787/

Etlik tavuk üreten Murat Özdemir ve oğlu Görkem Özdemir, enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne yaptıkları başvurunun kabul edilmesinin ardından Osmaneli ilçesinde 5 bin metrekare alandaki 90 bin tavuk kapasiteli tesise 1 milyon 600 bin lira, merkeze bağlı Vezirhan beldesinde 4 bin metrekare alandaki 60 bin tavuk kapasiteli işletmeye de 1 milyon 200 bin lira hibe desteğiyle GES kurdu. Özdemir ailesi, son iki yılda Bilecik'te tavukçuluk alanında projelerine yüzde 50 hibe desteği sağlanan 5 üretici firmadan biri oldu. 10 işçinin istihdam edildiği tesislerde, sözleşmeli üretimle yetiştirilen piliçler başka bir firmaya satılıyor. İşletmeci Murat Özdemir, 2015'te Osmaneli'nde kurdukları firma bünyesinde broiler (etlik) tavuk ürettiklerini, Vezirhan'daki ikinci tesisi 2016'da açtıklarını söyledi. Enerji maliyetlerinin artması nedeniyle yaptıkları yüzde 50 hibe desteği başvurusunun olumlu sonuçlandığını belirten Özdemir, "Enerji maliyetlerimiz çok yüksekti. Kurduğumuz GES ile enerjimizin yüzde 100'ünü karşılıyoruz. Kış mevsiminde güneş olmadığı için GES üretimi düşüyor ama bizim en büyük giderlerimizden biri elektrik üzerineydi. Devletimiz bizi büyük bir yükten kurtardı" Genç girişimci Görkem Özdemir de bu sistem sayesinde hem maliyetlerinin azaldığını hem de temiz enerjiye kavuştuklarını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Girişimciler 100'den fazla yatırımcıyla buluşacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/girisimciler-100den-fazla-yatirimciyla-bulusacak-1547/

Uluslararası bir startup zirvesi olan Take Off, bu yıl 6. kez girişimcileri, yatırımcıları, mentorları ve girişim ekosisteminin tüm oyuncularını bir araya getirecek. Zirve 5-6 Aralık tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek. Hizmet, tıp-sağlık hizmetleri, otomotiv, havacılık, lojistik, enerji, iş-yönetim, finans-bankacılık, dijital reklamcılık, veri otomasyon, oyun, yapay zeka, robotik, giyilebilir teknolojiler, eğitim, tarım teknolojileri, doğal afetler gibi konular başta olmak üzere çok farklı inovatif girişimlerin yarışacağı zirvede, girişimciler de 100'den fazla yatırımcıyla buluşarak, fikirlerini anlatma imkanı bulacak. 

İlham veren konuşmacılar

Finale kalan girişimlerin büyük ödül için yarıştığı sunumları da bünyesinde barındıran zirve, uluslararası network imkanıyla girişimcilere şirketleşme ve girişimlerini başarı hikayelerine dönüştürme fırsatı sunuyor. Aynı zamanda zirvede girişimci, paydaş ve sponsor firmaların stantlarında farklı ürünleri deneyimleme şansı bulacak olan ziyaretçileri, heyecan verici içerikler bekliyor. Take Off İstanbul'un teknoloji ve gelecek odaklı sahnesi, yenilikçi fikirleriyle ilham veren konuşmacıları ve sektörel trendleri konu alan panelleri ile dikkati çekiyor. 

43 kurumun iş birliği

Uluslararası Astronomi Federasyonu Eski Başkanı Jean Yves Le Gall, Hijra Grup Üst Yöneticisi (CEO) Dima Djani, EMPA Sürdürülebilirlik Robotik Laboratuvarı Kurucusu ve Direktörü Mirko Kovac, Insider Kurucu Ortak ve CEO'su Hande Çilingir, Farklabs Kurucusu Ahu Serter ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin gibi alanında uzman kişiler Take Off sahnesinde katılımcılarla buluşacak. İlki 2018 yılında düzenlenen zirve bu yıl da girişimciler, yatırımcılar, girişim ve teknoloji meraklıları için iki gün boyunca eşsiz bir tecrübe sunacak. Bu yıl İstanbul'un girişimciler ve yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirilmesinin amaçlandığı zirve, Tohum Öncesi (Pre-Seed), Erken Aşama (Early) ve Büyüme Aşaması (Growth) seviyelerinde girişimlere ev sahipliği yapacak.Katılımın herkese açık ve ücretsiz olduğu etkinliğe kayıtlar "https://mth.tc/takeoff2023" internet adresi üzerinden yapılıyor.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yürütücülüğünde, 43 kurumun iş birliği ile düzenlenen zirve, girişim hayallerini gerçeğe dönüştürmeyi amaçlıyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hem ağızları tatlandırıyor hem gelir elde ediyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/hem-agizlari-tatlandiriyor-hem-gelir-elde-ediyor-4424/

Merkez Antakya ilçesi Cebrail Mahallesi'ndeki evi depremlerde ağır hasar gören Sermin Yardımcıoğlu, Altınözü ilçesi Karsu Mahallesi'ndeki babaevine yerleşti.

Burada yengesi Fadime Yardımcıoğlu ile aile ekonomisine katkı sağlamak için harekete geçen Yardımcıoğlu, halka tatlısı yapmaya karar verdi.

Evde yaklaşık bir ay deneme yaparak tatlı yapmayı öğrenmelerinin ardından Sermin ve Fadime Yardımcıoğlu, ailelerine ait pikapla işe başladı.

Altınözü ilçe merkezinde konuşlandırdıkları pikabın arkasını tezgaha çeviren gelin ve görümce, burada tatlı yaparak hem damakları tatlandırıyor hem de hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Sermin Yardımcıoğlu, AA muhabirine, daha önce tatlıcılık yapmamalarına rağmen ev ekonomisi için çalışmaya başladıklarını anlattı.

İşin inceliklerini öğrenebilmek ve müşterilerine en iyi tatlıyı sunabilmek için çok sayıda deneme yaptıklarını dile getiren Yardımcıoğlu, "Bir ay evde çalıştık, tarifler bulduk, denedik. Bir ayın sonunda ise kardeşime ait pikabı kendi ellerimizle hazırlayarak bu işe koyulduk." dedi.

Yardımcıoğlu, pikapta tatlı yapmaya başlamalarının ardından müşterilerinin de her geçen gün arttığını söyledi.

Çevrelerinden olumlu mesajlar aldıklarını anlatan Yardımcıoğlu, "Müşterilerimiz bizi tebrik ediyor. Önceleri biraz şaşırıyorlardı, alışık olunmadığı için olumsuz gibi baktılar. Daha sonra insanlar başardığımızı gördüler. Herkes olumlu tepki gösteriyor." diye konuştu.

Fadime Yardımcıoğlu da görümcesiyle geçtiği tezgah başında çalışmaktan büyük keyif aldığını anlattı.

Yöresel lezzetler üzerine restoran açmak istediğini ifade eden Yardımcıoğlu, tatlı yaparak aile ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra bu hedefini de gerçekleştirmek için çalıştığını söyledi.

Yardımcıoğlu, insanların tatlılarının lezzeti ve işletmelerinin temizliği dolayısıyla kendilerini tercih ettiğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Köye taşıdıkları atölyede kadınlara da iş imkanı sağlıyorlar https://analizgazetesi.com.tr/haber/koye-tasidiklari-atolyede-kadinlara-da-is-imkani-sagliyorlar-3852/

Uzun yıllar İstanbul'da yaşayan dört çocuk sahibi Çelik çifti, 6 Şubat'taki depremlerin ardından memleketleri Sinop'a dönmeye karar verdi.

İstanbul'da sahibi oldukları atölyeyi kapatarak makineleri Sinop'un Sinecan köyüne getiren Çelik çifti, burada üretime devam etme kararı aldı.

Akrabalarına ait 200 metrekarelik garaja yerleştirdikleri makinelerle korse ve tayt gibi tekstil ürünü üretmeye devam eden Çelik çifti, köyde yaşayan 7 kadına da iş imkanı sunmuş oldu.

Nebahat Çelik, AA muhabirine, uzun yılla İstanbul'da farklı tekstil fabrikalarında çalıştığını söyledi.

Bir süre sonra kendi makinelerini alarak farklı firmalara üretim yapmaya başladıklarını anlatan Çelik, depremlerin ardından memleketlerine dönüş yapmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Atölyelerindeki kendilerine ait makineleri de köylerine getirdiklerini belirten Çelik, ilk önce eşiyle üretim yaptıklarını ifade etti.

Üretim yaptıkları firmanın kendileriyle yola devam etmede ısrarcı olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Köy muhtarının sağladığı imkanla hemen üretime başladık. Biz İstanbul'da Sultangazi'de oturuyorduk, orada işe başladım. İşimiz güzel gitti. Eşimle tek hayalimiz, köye gidelim ve bu işi köyde yapalım idi. Çalıştığım firmayla konuştum. Firma, 'Siz neredeyseniz biz oradayız' dedi. Onların sözüne hitaben kalktık geldik. Hiç arkamıza bakmadık. Burada makineleri kurarak hemen üretime başladık. Tabii biraz zorlandık. Kendimiz çalışıyoruz, firmaya iş yetişecek, iş gelecek, iş gidecek."

Çelik, çalışan, üretmeyi seven insanlar olduklarına dikkati çekerek, "Sabah kalkıyorsun, işine geliyorsun. İstihdama faydalı olmak daha da güzel. Küçük çocuğu olup Sinop'a gidip gelemeyenler var. Çalışmak isteyip de oralara gidemiyorlar ama yakın olduğu zaman, köy yerlerinde gelip çalışılıyorlar. Çalışan kadın olmak her zaman daha iyidir. Ben ilkokul beşten çıktım, çalışmaya başladım. Bekarken çalıştım, evlendim eşimle birbirimize destek olarak çalışmaya devam ettim." ifadelerini kullandı.

- "Atölyede çalışmaktan mutluluk duyuyoruz"

Atölyede çalışan evli ve bir çocuk annesi Hülya Ertürk ise evlenmeden önce bir işte çalıştığını, evliliğin ardından ise köye yerleştiği için iş imkanı bulamadığını söyledi.

Köyde açılan atölyenin kendileri için şans olduğunun altını çizen Ertürk, "Atölyede çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Buraya gelip iş yeri açmaları bizim için çok iyi oldu. Komşularla birlikteyiz. Kendimize yetecek kadar çalışıyoruz. Mesela ben saat 10.00'da geliyorum. Konuştuk, anlaştık. Bazen erken çıkıyorum. Hem işimi yapıyorum hem de hayvanlarımıza bakıyorum. Benim için avantaj oldu. Evime de katkı yapıyorum." diye konuştu.

Cevriye Sezer de iş imkanının ayaklarına geldiğini vurgulayarak, "Allah razı olsun, geldiler, bize imkan sağladılar. Onlar da istifade ediyor, biz de. Burası olmadan evde oturuyor, hayvanlara bakıyorduk." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gaziantep'teki esnaf ve işletmeler desteklerle iyileşiyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/gaziantepteki-esnaf-ve-isletmeler-desteklerle-iyilesiyor-6985/

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı İsmet Özcan, AA muhabirine, salgından sonra bölge işletmelerinin deprem gibi büyük bir afetle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Son 1,5 yılda 40 bin civarındaki esnaf sayısının 52 bini aştığını ifade eden Özcan, depremde esnafın etkilendiğini ve esnafı iyileştirmek için çeşitli çalışma yapıldığını anlattı.

Devletin bölge için önemli kaynaklar aktardığını anlatan Özcan, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bize vermiş olduğu krediler için teşekkür ediyorum. Bu krediler çok avantajlı. Bizim de depremden sonra ayakta kalabilmemizin en yegane sebebi krediler oldu. Deprem bölgesi olarak kredi ve destekler bizi hayata tutundurdu ve can suyu oldu. Depremzede esnafımızdan harç ücreti almıyoruz. Bu bölgede depremzede üyelerimizi yormamak adına haftada iki gün ekiplerimizi Nurdağı ve İslahiye'ye yönlendirerek sicil hizmeti veriyoruz. Depremzede üyelerimize maddi ve manevi olarak sürekli destek oluyoruz."

Özcan, oda ve esnafın ihtiyaçlarını karşılamak için destek olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

- İşletme sayısı arttı

Depremin ardından iş yeri açılması ve esnaf kayıtlarının arttığına işaret eden Özcan, "Büyüyen ve gelişen sektörlerin başında gıda, nakliye, servis, kuaför ve berber geliyor. Esnaf sayısı her geçen gün artıyor. 2023 yılında ilk 8 aylık süreçte 4 bin 174 iş yeri açıldı. Bunun 6 ayı deprem süreci oldu. 2 ay gibi çok kısa bir zamanda açılan iş yeri sayısı bu." dedi.

Şahinbey ilçesine bağlı Karagöz Mahallesi'nin esnaflarından Hüseyin Yaz ise depremlerden etkilendiğini belirterek, "Devletimizin verdiği desteklerle bayağı kendimizi düzelttik. KOSGEB'ten faizsiz kredi ve vergi yapılandırmaları gibi uygulamalar bayağı bize avantaj oldu. Bundan dolayı devletimize çok teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Esnaflardan Enes Şahin de depremlerin ardından zor günler yaşadıklarına işaret ederek, devletin büyük destekleri olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şekerbank'tan KOBİ ve işletmelere 3 ay ödemesiz dönemli kredi https://analizgazetesi.com.tr/haber/sekerbanktan-kobi-ve-isletmelere-3-ay-odemesiz-donemli-kredi-6565/

Anadolu Bankacılığı misyonuyla KOBİ ve işletme müşterilerini her dönem destekleyen Şekerbank, başlattığı Yeni Yıl Kampanyası ile üretenlere finansman sağlamaya devam ediyor. KOBİ ve işletmelerin finansal güçlerini artırmayı hedefleyen kampanya ile Şekerbank, müşterilerine özel avantajlar sunuyor. 31 Ocak 2024 tarihine kadar başvuru yaparak kampanyadan yararlanacak olan KOBİ ve işletmeler, 3 ay ödemesiz dönem imkânı ve 36 aya varan vadelerle nakit ihtiyaçlarını karşılayabilecek. 

 

Tuğbay Kumoğlu: “Üretenlerin ekonomik olarak daha güçlü konuma gelmelerine destek oluyoruz.”

Şekerbank KOBİ, Perakende ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Tuğbay Kumoğlu kampanyaya ilişkin görüşlerini şöyle dile getirdi: “Yeni Yıl Kampanyası ile KOBİ ve işletmelerin ihtiyaç duydukları finansmanı sağlayarak üretenlerin ekonomik olarak daha güçlü konuma gelmelerine destek oluyoruz. Şekerbank olarak, üretenlerin sürdürülebilir büyümeleri için yeni ürünler sunmaya ve yanlarında yer almaya devam edeceğiz.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOSGEB'den yeni destekler geliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kosgebden-yeni-destekler-geliyor-437/

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından girişimcilerin bilgilendirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı için düzenlenen “Girişimci Buluşmaları”, 27 Kasım 2023 Pazartesi günü Bahariye Mevlevihanesi’nde Vakıf Merkezi’nde gerçekleştirildi. Girişimci Buluşmaları’na konuk olarak katılan KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, KOSGEB’de yeni bir dönemin başladığını, KOSGEB’i yalınlaştıracak, basitleştirecek, basitleştirdikçe derinleştirecek ve dijitalleştirecek bir yapılanma üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

KOSGEB’in tanımı değişecek

GİV Başkanı Mehmet Koç, GİV Yönetim Kurulu üyeleri ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ile GİV üyelerinin yoğun katılım gerçekleştirdiği Girişimci Buluşmaları’nda konuşan KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, kurumun geçmiş uygulamalarından örnekler vererek şunları söyledi:

“1991 yılında kurulan KOSGEB, ilk başlarda imalatçıları destekliyordu. 2000’li yıllara kadar girişimciye destek yok. 2009’dan sonra girişimciye destek verilmeye başlanıyor. KOSGEB yılda 90 binin üzerinde kişiye eğitim veriyor. Online olduğu için sayı çok yüksek. KOSGEB’in bir yılda destek verdiği işletme sayısı 103 bin. Her alana ulaşabiliyoruz. KOSGEB her 10 yılda bir değişim geçirmiş. 36 destek programımız var, ancak 4-5 tanesi biliniyor. Bizim artık KOSGEB tanımını değiştirmemiz lazım. KOSGEB’i yalınlaştıracağız, basitleştireceğiz, basitleştirip derinleştireceğiz, nasıl daha iyi değerlendireceğimize bakacağız, dijitalleştireceğiz. Yani veriye dayalı bir yönetim olacak.”

“Ar-Ge desteği isteyen TÜBİTAK’a gitsin”

KOSGEB’den, kurulduğu 1991 yılından buyana 1 milyonun üzerinde işletmenin yararlandığını, KOSGEB desteklerinden yararlanan her 100 işletmeden 41’nin faaliyetlerine 5 yıldan sonra da devam ettiğinin belirlendiğini anlatan Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha etkin nasıl destek verilebilir bunu değerlendiriyoruz. İlk yılı ödemesiz olmak üzere geri ödemeli desteklerimiz, enflasyon ortamında hibe gibi oluyor. KOSGEB olarak yanınızdayız diyoruz. Yeni dönemde daha çok yanınızda olacağız. Yeni dönemde Ar-Ge desteklerinden çekileceğiz. İnovasyonda kalacağız. Ar-Ge desteği isteyen TÜBİTAK’a gitsin.”

KOSGEB’in girişimciliği yaygınlaştırması gerektiğini, buna odaklandıklarını anlatan KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, “Girişimcilik ile ilgili tek kurum KOSGEB değil, ama en büyük desteği veren KOSGEB’dir. Artık veriye dayalı dijital KOSGEB göreceksiniz. Bundan sonra jenerik destekler olacak, özel destekler olacak” dedi.

Yeni KOSGEB desteklerini açıkladı

İbrahimcioğlu yeni dönem için planladıkları destekleri de şöyle saydı: “Teknolojiye yatırım desteği, kapasite geliştirme desteği, sürdürülebilirlik desteği, yenilenebilir enerji desteği, şirketlere dijitalleşme desteği, küresel alanda rekabet gücünü artıracak destekler olacak. Bu alanlar için 250 milyon dolarlık destek verilecek. Ayrıca model fabrika ve bölgesel desteklerimiz olacak. Her bölgeye ayrı sektörel destekler olacak. KOSGEB desteklerinin limitleri de değişecek.”

7 yılda 15 bin tekno girişim hedefi bulunduğuna işaret eden KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, “enerji maliyetini düşürme desteği olacak. Bunun için imalatçı olması gerekiyor. Çatı GES için yüzde 60’a kadar destek verilecek. Karbon emisyon değerini azaltmaya yönelik yatırımlara yüzde 70’ini karşılayacak kadar ve faizsiz destek olacak” diye konuştu.

GİV KOSGEB ile birlikte GSYO kurmak istiyor

Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç da, Girişimci Buluşmaları’nın açılışında yaptığı konuşmada, GİV olarak KOSGEB ile birlikte Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurmayı düşündüklerini açıkladı.

Online platformlarla girişimcilik eğitimini tabana yayarak girişimcilik ekosistemini geliştirmek istediklerini söyleyen Mehmet Koç, şöyle konuştu: “Girişimci iseniz hükümetten önce KOSGEB’e bağlısınız demektir. Türkiye’nin kalkınmasını hedeflediysek; yönetim, hibe, destek, yönlendirme, devletin nasıl baktığı önemli. Ülkemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde coğrafyamızda büyük oyuncu oldu. Türkiye artık masa kuran ülke oldu. Bu aşamada, Türkiye Yüzyılı’nda girişimcilere büyük iş düşüyor. KOSGEB’e çok iş düşüyor. GİV olarak 5 bin kişiye eğitim verdik. Bu kişilerden yaklaşık bini şirket kurdu. Girişimcilik eğitimini tabana yaymak gerekiyor. Belli başlı sektörlerde girişimcilik ekosistemini geliştirmek gerekiyor. Bölgemizde milyonlarca insan umudunu Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlamış durumda. Girişimcilere burada çok iş düşüyor.”

“Türk üniversiteleri dönüşüm geçirdi”

Girişimci Buluşmaları’na katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar da buradaki konuşmasında, Türkiye’deki üniversitelerin son 20 yılda dönüşüm geçirdiğini ve değişimin sanayiye yansıdığını söyledi. Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, “1950’lerde 60’lardaki gibi artık Avrupa’ya vasıfsız insanlarımız çalışmaya gitmiyor. Şimdi gidenler yönetmek için gidiyor, ciddi işler yapmak için gidiyor” dedi.

GİV Girişimci Buluşmaları’ndaki konuşmaların ardından KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu’na GİV Başkanı Mehmet Koç tarafından bir plaket takdim edildi. Daha sonra, GİV’in yeni üyelerine törenle rozetleri takıldı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler mali disipline özen göstermeli https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-mali-disipline-ozen-gostermeli-4773/

Küresel kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlara göre, savaşın etkisiyle emtia ve gıda fiyatlarında “çifte şok” etkisi öngörülürken,  küresel büyüme aşağı, küresel enflasyon ise yukarı yönlü revize ediliyor. Diğer yandan, küresel ticari iflasların 2023 yılında %6, 2024’te ise %10 oranında artması bekleniyor.  Ticari iflasların merkezinde ise en zayıf halka konumunda bulunan KOBİ’ler yer alıyor. Dünya ve Türkiye’de istihdam, üretim ve ihracatın bel kemiği niteliğindeki KOBİ’ler ise bu süreçte en çok zorlanan aktörler olarak öne çıkıyor. Ortak Akıl Danışmanlık Kurucu CEO’su ve aile şirketleri uzmanı Dr. Yılmaz Sönmez, KOBİ'lerin bu zorlu süreci mutlaka dikkat etmesi gereken hususların başında mali disiplin, verimlilik ve tasarruf geldiğine dikkat çekiyor.  “2023 yılında tüm dünyada KOBİ'lerin %60'ı nakit akış sorunları yaşarken, iflas eden şirketlerin %82’sinin en önemli gerekçesi finansal sorunlar oldu” diyen Dr. Yılmaz Sönmez, bu konuda şunları belirtiyor: "KOBİ'lerin, gelirlerini ve giderlerini yakından izlemeleri ve etkili bir bütçeleme ve nakit yönetimi stratejisi geliştirmeleri hayati önem taşıyor. Finansmana erişimin zorlaştığı bu dönemde öz kaynak odaklı, serbest nakit akışına odaklanan yaklaşımlar büyük önem arz ediyor. Bu nedenle KOBİ’ler için 2024 yılında mali disiplin her şey değilse de, açıkça “çok şey” anlamına gelecek"

Mali disiplinin içermesi gereken en önemli unsurları sırasıyla; etkili bütçeleme ve nakit yönetimi, borç yönetimi, ucuz alternatif finansman istihbaratı, risk yönetimi, çeşitlendirme ve yedek kaynaklar olarak tarif eden Dr. Sönmez şu ifadelere başvurdu: “İş sürekliliği planları oluşturun ve işletmenizi olası risklere karşı koruyun. Gelir kaynaklarınızı çeşitlendirerek, tek bir gelir kaynağına bağımlılığı azaltın. Acil durumlar için yedek kaynaklar oluşturun. İşletmenizin sürdürülebilirliğini korumak için bir acil durum fonu veya kredi hattı gibi kaynaklara erişim sağlayın”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Verimliliğin anahtarı dijitalleşen KOBİ'lerin elinde" https://analizgazetesi.com.tr/haber/verimliligin-anahtari-dijitallesen-kobilerin-elinde-3817/

KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018 yılında başlatılan ve ilk beş yılında 43 bin KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, ‘nitelikli dijital dönüşüm’ teması ile başladığı altıncı yılının ikinci buluşmasını Van’da gerçekleştirdi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile gerçekleştirilen etkinliğin ev sahipliğini ise Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’u kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) üstlendi. Etkinliğe proje paydaşları, iş dünyası örgütlerinin temsilcileri ve iş insanları katılım gösterdi. 

Süleyman Sönmez: “Verimlilik büyük işletmelerin de en büyük sorunlarından biri”

Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, ikiz dönüşüm olarak adlandırılan dijitalleşme ve yeşil dönüşümün birbiriyle iç içe geçtiğini söyleyerek, “Bugün yeşil dönüşümden bahsettiğimizde içinde dijitalleşmeyi de barındırıyor. Dijital dönüşüm olmazsa yeşil devrimin beslenmesi mümkün değil” dedi. Başta dijitalleşme olmak üzere ikiz dönüşümün verimliliğe etkilerine değinen Sönmez şöyle devam etti; “Ülkemizde hem çalışanlarımız hem de işverenlerimiz pahalılık ve maliyetler gibi mevcut süreçlerden memnun değilse burada esas sorun verimlilik düzeyimizdedir. Bugün büyük işletmelerin ortalama iş gücü verimliliği mikro işletmelerin yaklaşık 5,5; küçük işletmelerin ise yaklaşık 2,3 katı. Aradaki bu fark, istihdam ve yaratılan işlerin verimlilik düzeyinin düşük olduğunu gösteriyor. Verimlilik sadece KOBİ’lerimizin değil son dönemde büyük firmalarımızın da en önemli sorunu. İSO 500 listesinde yer alan firmalarımızın verimliliğinde de son 5 yılda yüzde 8’lik bir kayıp yaşandığı görülüyor. Ekonomimizin bu ciddi verimlilik sorununu ikiz dönüşümle aşabilir, bu sayede yüksek katma değerli refah düzeyine ulaşabiliriz. İkiz dönüşümde de yola çıkış anahtarımız dijitalleşmedir. Bu nedenle teknolojiyi kullanmayı, teknolojiyi içselleştirmeyi ve teknolojik devrime hazırlanmayı KOBİ’lerimize aşılamamız gerekiyor.”

Dijital Anadolu Projesi’nin yeni dönemi hakkında da bilgi veren Sönmez, “Projemizin yeni döneminde tıpkı ilk dönemde olduğu gibi dijitalleşme ile yeni tanışan KOBİ’leri desteklemeye devam edeceğiz. Ancak bununla birlikte dijital dönüşüm ile tanışmış KOBİ’lerimize nitelikli dijital dönüşümü anlatacağız. Bu kapsamda veri analitiği, yapay zeka, robot teknolojisi ile üretim-yönetim-nitelikli insan kaynağı gibi süreçlere odaklanıyoruz” diye konuştu. 

Cemre Bozer: “KOBİ’ler için avantajlı paketler oluşturduk”

KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirme sürecinde ihtiyaç duydukları finansal kaynağı yaratmak için çalıştıklarını belirten Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer, “Pandemi sonrası müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, bu dönemde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz bire bir deneyimliyoruz. Bu kapsamda işlerini hızlandırmalarına yönelik çözümler geliştiriyor, yeniliklere imza atıyoruz. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketler oluşturup, bu paketleri mobil kanaldan hızlı bir deneyimle kesintisiz olarak alabilmelerini sağladık. Ayrıca KOBİ’lerimizin finansal farkındalıklarının artırılabilmesi ve işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmeleri için Akıllı Finans Teknolojisi ürününün entegrasyonunu gerçekleştirdik. Bu teknoloji sayesinde de KOBİ’ler günlük finansal işlemlerini, geçmiş ve gelecek nakit akışlarını grafikler üzerinden izleyerek finansal takvimlerini çok daha kolay yönetebiliyor. Sağladığımız teknolojik kolaylıkların yanı sıra Akbank Dönüşüm Akademisi ile KOBİ’leri finansal, dijital ve yeşil dönüşüm konusunda harekete geçirecek eğitimlerle buluşturarak onlara bu dönüşüm yolculuklarında eşlik ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Mert Ulaş: “İşletmelerin rekabetçiliğini ‘veri’ belirleyecek”

Günümüzün piyasa koşullarında rekabetçiliği etkileyen çok fazla faktör olduğuna vurgu yapan Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş, “Artık sadece iş gücü ve malzeme maliyetleri yönünden rekabetçi olmak yeterli olmuyor. Üretimde verimlilik, esneklik, çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasayla buluşturabilmek, sürdürülebilirlik ve ürünü doğru zamanda, doğru pazarlara sunabilmek KOBİ’leri pazarda rekabetçi kılacak faktörler arasında. Tüm bunları yapabilmek için ise en temel ihtiyacımız veri. Özellikle veri analitiği, dijital dönüşüm sürecinde işletmelerin verimliliğini etkileyen en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Çünkü dijital dönüşüm ile toplanan verilerin anlamlandırılarak işletmelerin tüm süreçlerinde entegre şekilde kullanılması önümüzdeki yıllarda rekabetçiliği belirleyecek. Siemens Türkiye olarak TÜRKONFED'in Türk sanayisinde dijital dönüşümü hızlandırma çabalarını uzun süredir takdirle izliyoruz. Biz de teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanındaki tüm birikim ve çözümlerimizi KOBİ'lerin dijital dönüşümünü hızlandırmak ve desteklemek üzere sunmaya hazırız. Bu çerçevede geliştirdiğimiz Siemens Xcelerator platformu ile KOBİ'lerimiz hem hızlı hayata geçebilecek, etkisi kanıtlanmış dijital çözümlere ulaşabilecek hem de eğitim, danışmanlık ve iş birliği fırsatları yakalayabilecek” açıklamasında bulundu.  

Müslüm Erbay: “Dijital dönüşüme ilgisiz kalma lüksümüz yok”

Kas gücünden yapay zekaya dünyanın büyük bir paradigma değişikliği yaşadığını belirten DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay şunları söyledi: “Küresel rekabette teknolojiyle birlikte yaşanan paradigma değişikliği, bölgemiz için hem bir risk hem de fırsat teşkil ediyor. Çağa ayak uyduramayan işletmelerin sürdürülebilirliği imkansız görünüyor. Zamanında aksiyon alan, stratejilerini oluşturan işletmelerin rekabetçilikte öne geçtiğini biliyoruz. KOBİ’lerimizi geleceğe taşımak adına dijital dönüşüm artık bir gerekliliktir ve ilgisiz kalma lüksümüz yoktur. Çünkü dijitalleşen KOBİ’lerimizin kentimizi ve bölgemizi geleceğe taşıyacağına inanıyoruz. Gelinen noktada dijitalleşme, işletmelerin küresel dünyaya uyum sağlamasını da vazgeçilmez hale getirmiştir.”

Erol Bilecik: “Türkiye’nin ekonomik büyümesinin itici gücü dijitalleşme olacak”

Etkinliğin özel konuk konuşmacısı ise Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve 2017-2018 Dönemi TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik oldu. “İş Dünyasının Dijital Dönüşüm Vizyonu” temalı bir konuşma yapan Bilecik, Türkiye’nin küresel rekabette hak ettiği ve layık olduğu konuma ulaşması için teknolojiyle güçlenmesinin şart olduğunun altını çizerek, “İş dünyasında en büyük rol ise hiç tartışmasız KOBİ’lerimize düşüyor. KOBİ’lerimiz teknolojiyle güçlendikçe Türkiye dijital dönüşümde muazzam yol katedecek. Son beş yılda, Türkiye’deki firmalar dijital teknoloji kullanımında ilerleme kaydetse de Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla yeni teknolojilerin kullanımında geriden geliyoruz. Şirketlerin dijitalleşmesi ile ortaya çıkabilecek etkiler ve dijital sektörlerin büyüme potansiyeli, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ekonomik büyümesinin itici gücü olacak. Cumhuriyetimizin 100. yılını coşku ve gururla kutladığımız bu yıl, çok önemli bir sene. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına teknolojide ilerleyerek, dijital dönüşümde güçlü adımlar atarak iddialı bir şekilde başlamamız çok önemli. Gelecek, istediğimiz gibi değil; uğraştığımız gibi olur” dedi.

KOBİ’lere özel dönüşüm panelleri

Dijital Anadolu Projesi etkinliği açılış konuşmalarının ardından paneller ile devam etti. Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer’in moderatörlüğündeki “KOBİ’ler için Dijital Bankacılık Çözümleri” panelinde Figopara CSO Gökalp Yanıkçı, Usersdot Kurucu Ortağı ve CEO Şevin Ballıktaş, Usersdot Kurucu Ortağı ve CTO Gökalp Caymaz ve Akbank Dijital Bankacılık Pazarlama Müdürü Türker Biliroğlu konuşmacı olarak yer aldı.

TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi’nin moderatörlüğünü üstlendiği, TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Oğuz Eryurt, Siemens Türkiye Dijital Dönüşüm Projeleri Ülke Yöneticisi Kaan Tunçbilek, Vodafone IoT ve Yeni Nesil Çözümler Satış Müdürü Kadir Bozca’nın konuşmacı olrak yer aldığı panelde ise “Sanayide Dijital Dönüşüm” ele alındı. 

Van tarımı ve sanayisi değerlendirildi

Dijital Anadolu Projesi’nde bu dönem itibarıyla etkinliğin yapıldığı il özelinde farklı konular ele alınıyor. Bu kapsamda etkinlikte “Van’da Tarım ve Sanayinin İkinci Yüzyıl Dijitalleşme Yolculuğu” konuşuldu. TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Başar Ceylan’ın moderatörlüğündeki panele Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Türkay Özbek, Van 100.Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Semra Demir, Van KOSGEB Konuşmacısı Endüstri Mühendisi Mehmet Ali Arvas, DAKA Bölgesel Kalkınma Uzmanı Ayşe Kübra Demirel Cümandür, Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Feyat Gültepe ve Van Tarım Orman İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü Yusuf Taşkın katıldı.

Etkinlikte Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu “İşletmeler için Dijital Dönüşüm ve Katkıları” başlıklı bir konuşma yaparken, TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Ümit Öncel ise Networking Etkinliği düzenledi. 

KOBİ’ler için değer yaratan dijital stratejiler

Dijital Anadolu Projesi ilk beş yılda fiziki ve çevrim içi ortamda 43 bin KOBİ’ye ulaştı. Yapılan araştırmalar ve hazırlanan raporlar ile henüz dijitalleşmenin ilk fazında olan KOBİ’lerin bu alandaki farkındalığının artmasına katkı sağlandı. Yeni dönemde ise KOBİ’lerin yüzde 70’inin ilk beş yılda, yüzde 90’ının ise ilk on yılda kapandığından hareketle nitelikli dijital dönüşüme odaklanıldı. Bu kapsamda KOBİ’lerin dijitalleşme için teknoloji kullanmanın ötesine geçip, bu teknolojilerin işletmelerinin ihtiyaçlarına özel ve hedeflerine uygun olarak nasıl adapte edilebileceklerinin yollarının anlatılması amaçlanıyor. Veri analitiğinden dijital dönüşümün finansmanına kadar uzanan geniş bir çerçevede geliştirilen proje ile işletmelerin uzun vadeli hedeflerini destekleyen ve değer yaratan bir dijital strateji oluşturulmasına da katkı sunulacak. Dijital Anadolu Projesi önümüzdeki aylarda Denizli’de düzenlenecek etkinlik ile devam edecek. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Açtığı atölyede tekerlekli ve prefabrik ev üretiyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/actigi-atolyede-tekerlekli-ve-prefabrik-ev-uretiyor-2905/

Rafineri petrokimya ve işletme bölümleri mezunu Süha Şenyüz, KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı'na katılarak 1 yıl önce 86 bin lira ekipman desteği aldı.

Ardından Kırıkkale Yeni Sanayi Sitesi'nde iş yerini açan 44 yaşındaki Şenyüz, tekerlekli ve prefabrik ev imal etmeye başladı.

Girişimci Süha Şenyüz, AA muhabirine, daha önce petrol sektöründe çalıştığını söyledi.

Hobi olarak tiny house (küçük ev) tipi tekerlekli model evler yapmaya başladığını anlatan Şenyüz, "Sonra mesleğe dönüştürmek istedim. Ardından KOSGEB'in İleri Girişimci Destek Programı eğitimini tamamladım. Sonrasında KOSGEB'e başvurup, yüzde 75'ine kadar makine teçhizatı desteği aldım. Oradan aldığımız makinelerle de işimizi kurduk." diye konuştu.

Şenyüz, atölyede tiny house ile kedi ve köpek kulübeleri imalatı yaptığını dile getirdi.

Tekerlekli evleri daha çok tatil bölgelerine yönelik yaptığını aktaran Şenyüz, şöyle devam etti:

"Bu tip evler daha çok imarsız arsalarda veya tatil köylerindeki kamp alanlarında kullanılıyor. Bu bölgeye yönelik de prefabrik evler yapıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına yaptığımız evlerden gönderiyoruz. Bodrum'a yaptık, 4 adet Adıyaman'a gönderdik. Kırıkkale'de çeşitli bölgelere yaptığımız evler oldu. İlk yılımız olmasına rağmen işlerimiz gayet güzel. Evler genelde 8 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde. Kara yollarında taşınacağı için 3 metreyi geçemiyoruz. Genelde istenen ölçülerde yapabiliyoruz. Tekerlekli evlerde de 4 metre yüksekliği geçemiyoruz. Eni 2,50, boyu da 12 metreye kadar oluyor."

Şenyüz, evleri yaptıktan sonra trafik akışının yoğun olduğu yol boyuna, internet sitesine ve sosyal medyaya koyduğunu belirterek, bu şekilde tanıtımını yaptığını ifade etti.

Tekerlekli evlerin O2 ruhsatlı olduğunu ve 550 bin liraya satıldığını vurgulayan Şenyüz, prefabrik evlerin fiyatının da 300 bin liradan başladığını kaydetti.

Şenyüz, "İnsanların hayalleri varsa KOSGEB de destek oluyor. Her türlü destekleri var, onları kullanabilirler, tavsiye ederim." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Avrupa KOBİ Haftası'nda Tabit İmzası https://analizgazetesi.com.tr/haber/avrupa-kobi-haftasinda-tabit-imzasi-6666/

KOSGEB tarafından EEPA ödülüne Türkiye’den aday gösterilen Tabit, Akıllı Köy Projesi ile prestijli Avrupa İşletme Teşvik Ödülleri'nde (EEPA) özel bir mansiyon kazandı. Akıllı Köy projesi, dünya genelinde yaşayan aile çiftçilerine yönelik geliştirilmiş tarım teknolojileri ve IoT uygulamalarını içeren ilk platform olma özelliği taşıyor. Aldığı ödül ile Tabit, inovasyon ve girişimcilikteki deneyimini ve tarım sektörüne sunduğu önemli katkıları gözler önüne seriyor.

Akıllı Köy projesi, tarımın geleceğine yön veren yenilikçi bir yaklaşım sunuyor. IoT teknolojileri, veri analitiği ve dijital tarım uygulamalarını bir araya getiren bu proje, çiftçilere verimliliği artırma, kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanma ve gelirlerini artırma fırsatı sunuyor.

Çiftçilerin teknolojiye adaptasyonu konusunda yaptığı başarılı projelerle Nobel adaylığı da bulunan Tabit Kurucusu Tülin Akın: "Akıllı Köy projemiz, tarım sektöründe inovasyonun ve teknolojinin nasıl bir araya getirilebileceğini gösteren bir örnek teşkil ediyor. Bu proje, dünya genelinde yaşayan çiftçilere sürdürülebilir tarım uygulamalarını benimsetmeye ve tarımsal üretkenliği artırmaya yönelik bir adım olarak tasarlandı. Günümüzde gıda konusunda global sorunlar ve krizler ile mücadele ediyoruz. Akıllı teknolojiler olmadan mevcut nüfusun gıda ihtiyacını karşılama şansımız kalmadı. Biz de aile çiftçilerinin teknolojik dönüşüm sürecinde güvenilir bir iş ortağı olarak onlara destek sağlıyoruz. Eğitimlerimizle, Ar-Ge çalışmalarımızla, çiftçilere özel tasarladığımız dijital platformlarla ve uygulamalarla, projelerimizle tarımsal üretime destek veriyoruz. Bu ödül, ekibimizin çabalarını ve bu projeye duyduğu bağlılığı gösteriyor. Bu prestijli ödülü kazanmaktan büyük gurur duyuyoruz." dedi.

Tarım sektöründe daha fazla inovasyona imza atmayı ve çiftçilerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen Tabit, Ortadoğu, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’ndeki çalışmalarını da hız kesmeden sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstihdam Atölyesi kadınlara sanayide iş kapısı açtı https://analizgazetesi.com.tr/haber/istihdam-atolyesi-kadinlara-sanayide-is-kapisi-acti-2878/

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2022-2023 teması "Genç İstihdamı" olarak belirlendi.

Bu kapsamda Ankara'da sanayi sektöründeki firmalarla istihdam odağında yapılan görüşmelerle ihtiyaçlar tespit edildi ve "İstihdam Atölyesi Meslek Kazandırma Programı" uygulamaya alındı. Programla teorik ve pratik eğitimler hazırlanarak, iki istihdam etkinliği gerçekleştirildi. İlk programa kabul edilen 100 kişiden 74'ü elektrik ark kaynağı, gaz altı, argon TIG kaynağı, elektrik/mekanik bakım, CMM operatörlüğü, CNC operatör ve programlama alanlarında istihdama kazandırıldı. İkinci programa kabul edilen 100 kişiden 76'sı da gaz altı, dikiş makinesi operatörlüğü, elektrik/mekanik bakımı, CMM operatörlüğü, CNC operatör ve programlama alanlarında iş sahibi oldu.

Ajans, sanayide kadın istihdamını artırmak için istihdam garantili meslek edindirme kursları düzenliyor. Bu kapsamda, 3. İstihdam Atölyesi Meslek Kazandırma Programı sadece 18-35 yaş grubundaki genç kadınlar için başlatıldı. Programla 80 kadın kursiyere istihdam garantili eğitim sağlanıyor. Ajans ve ASO-SEM işbirliğinde yürütülen program kapsamında, kadın kursiyerlere CNC tezgah operatör ve programlama, elektrik/elektromekanik bakım, gaz altı kaynağı, dikiş makinesi operatörlüğü, tasarım ve üretim operatörlüğü alanlarında eğitimler veriliyor.

- "Amacımız kalkınmayı desteklemek"

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Emine Doğrukök, AA muhabirine, üretken beşeri sermayenin geliştirilmesi için istihdam garantili faaliyetlere devam ettiklerini söyledi.

Ajans olarak bölgenin kalkınması amacıyla çalıştıklarını vurgulayan Doğrukök, kalkınmayı destekleyecek en önemli bileşenlerden birinin de istihdam olduğunu bildirdi.

Doğrukök, özellikle kadın istihdamının önemli olduğuna dikkati çekerek, bunun sadece ekonomik değil, sosyal kalkınmayı da ivmelendiren etkisi bulunduğunu anlattı.

Sanayide kadın istihdamının önemine işaret eden Doğrukök, şöyle konuştu:

"Sanayi sektöründe kadın istihdamının çok kıymetli olduğunu değerlendiriyor ve bunu desteklemek için çalışıyoruz. Bu kapsamda, istihdam garantili meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Bu kurslar sayesinde kadınlarımız, nitelikli mesleki eğitimler alarak sanayide değişik branşlarda iş sahibi olabiliyor. Firmaların sektörde çalışabilecek işçi bulmasının zorlandığı bu dönemde Ajans olarak yürüttüğümüz programlar ve sağladığımız nitelikli eğitimlerle sanayideki üretimin devamlılığını sağlamaya ve işe yerleşen gençlerimizin mutluluğuna ortak olmaya devam ediyoruz. Amacımız kalkınmayı desteklemek. Bu kapsamdaki faaliyetlerimize önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Eğitimlerimize katılmak isteyen vatandaşlarımız internet sitemizden bilgi alabilirler."

- Kadın kursiyerler sanayide iş sahibi oldu

Programa katılan kadın kursiyerler, eğitimler sayesinde mesleki becerilerini geliştiriyor ve iş bulma şanslarını artırıyor. Kursiyerler, eğitimlerin yanı sıra iş arama süreçlerinde de destek alıyor. İstihdam Atölyesi Meslek Kazandırma Programı süresince tamamı uygulamalı eğitimleri tamamlayan kursiyerler istihdam edilerek, sonrasında da Ankara Kalkınma Ajansı tarafından istihdam süreçleri de takip ve koordine ediliyor.

Programa katılan kursiyerden Aybüke Gürcan, "Teorik ve uygulamalı olarak, alanında yetkin hocalardan toplam 240 saat eğitim aldık. Sanayi gözde büyütüldüğü kadar zor bir yer değil. Buradaki eğitimler ve işe başladığınızda bunu anlayabiliyorsunuz. Eğitim bitiminde işe girme güvencemiz olduğu için büyük bir avantaj sağlıyor." dedi.

Kursiyerlerden Tuğçe Güneş de eğitime ilk geldiğinde bu işi yapamayacağını düşündüğünü dile getirdi.

Eğitim sürecinde hocasının kendisine "Kaynağı sevmezsen kaynak yapamazsın, kaynağa aşık olman lazım." dediğini anlatan Güneş, şunları kaydetti:

"Bu süreçte kaynağa aşık oluyorsun. Eve gittiğinizde bir kaynak olsa da cızırtıyı duysam diyorsun, kulak aşinalığı oluyor. Gayet severek yapıyorum. Sanayide kadın bir medeniyettir. Erkeklerin yaptığı işi biz kadınlar neden yapmayalım? Usta kaynakçı olarak eğitim aldık, o şekilde devam ediyoruz. 10 senelik bir kaynakçının yaptığına eşdeğer bir kaynak yaptığıma inanıyorum. Metal bölümü ağır bir bölüm ve kadın olduğumuz için pozitif ayrımcılıkla eğitim gördük. En üst düzeyde eğitim alıyoruz. Hocalarımızdan bilgiyi sömürüyoruz. Kaynakçılık zor ama yapılabilir bir meslek."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lerin e-ihracat performansına yönelik anket https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilerin-e-ihracat-performansina-yonelik-anket-7428/

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Amazon Türkiye ve PwC Türkiye işbirliği ile yayımlanan "Türkiye'deki KOBİ'lerin E-Ticaret Görünümü" raporunda Türkiye genelindeki KOBİ'lerin mevcut durumlarını ve e-ihracata yönelik bakış açılarını ortaya koyan anket sonuçları yer alıyor. 

KOBİ'lerin elektronik ticarette hem iç hem dış pazarlara erişiminde karşılaşılan zorlukları ayrıntılı bir biçimde ortaya koyan, firmaların ihtiyaçlarını ve beklentilerini daha iyi anlamayı hedefleyen ankete Türkiye'nin 28 farklı ilinden 2 bin 89 işletme katıldı.

Raporda yer alan bilgilere göre, e-ticaret faaliyetlerinin hacmi Kovid-19 esnasında katlanarak arttı ve Türkiye'de kayda değer sayıda KOBİ, ürünlerini fiziksel mağazalarındaki satışlarını desteklemek amacıyla internet üzerinden satmaya başladı. 

Böylece KOBİ'ler, internette satışa sundukları mevcut ürün çeşitliliğini çoğaltarak farklı sektörlerin dijital ortamdaki varlıklarını artırmayı başardı. Bu gelişmeler ışığında, Türkiye'deki KOBİ'lerin e-ticaret faaliyetleri 2020'den bu yana önemli bir büyüme kaydetti ve çok sayıda paydaştan oluşan bir ekosistemin oluşmasına neden oldu.

Bununla birlikte raporda yer alan ankete göre, Türkiye'deki KOBİ'ler sınırlı düzeyde e-ihracat faaliyetleri gerçekleştiriyor. Ankette Türkiye'deki KOBİ'lerin e-ihracat faaliyetlerine ilişkin 3 ana bulgu ortaya çıkıyor, KOBİ’lerin büyük çoğunluğu e-ihracat kavramı ile ilgili eksik veya kısıtlı bilgiye sahip, çoğu e-ihracat yapmıyor ve yakın gelecekte e-ihracat yapmayı öngörmüyor. 

Bu doğrultuda, ankete katılan KOBİ2lerin yüzde 76,8'i e-ihracatın ne olduğu ve nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtirken, sadece yüzde 23,2'si e-ihracat kavramını bildiğini belirtiyor. Bir diğer önemli bulguya göre ankete katılan KOBİ'lerin yalnızca yüzde 4,1'i halihazırda e-ihracat faaliyetlerini sürdürüyor. 

Söz konusu bulgularla Türkiye genelinde KOBİ'lerin e-ihracat gerçekleştirme oranlarının henüz düşük olduğu vurgulanmakla birlikte, bu alanda ciddi bir gelişim potansiyeli olduğu da anlaşılıyor. Ayrıca ankete göre işletmelerin yüzde 59'u, e-ihracat faaliyetlerinin ihracat içerisindeki payının yüzde 25-50 aralığında olduğunu belirtiyor. 

KOBİ'lerin yalnızca yüzde 3'ü, e-ihracatın toplam ihracat faaliyetlerinin çoğunluğunu temsil ettiğini ifade ediyor.

- En çok tekstil sektörü e-ihracat yapıyor

Ankete katılan KOBİ'ler arasında e-ihracat yapanların yüzde 56'sı, tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor. 

Kimya ve elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler sırasıyla örneklem büyüklüğünün yüzde 10'unu ve yüzde 9'unu temsil ediyor. E-ihracat noktaları genellikle Avrupa ve Orta Doğu odaklı olmakla birlikte, üçüncü sırada yüzde 16,6 ile Afrika kıtası bulunuyor. 

- E-ticaret için pazaryerleri tercih ediliyor

E-ihracat faaliyetlerini yürütmek adına tercih edilen kanallara ilişkin verilen yanıtlar değerlendirildiğinde ise KOBİ'ler ağırlıklı olarak çevrimiçi pazaryeri operatörlerini tercih ediyor. 

KOBİ'lerin yüzde 71'i pazaryeri operatörleri aracılığıyla faaliyetlerini sürdürmeyi tercih ettiğini belirtirken yüzde 39'u e-ihracat faaliyetlerini kendi internet siteleri üzerinden sürdürüyor. Anket sonuçlarına göre, e-ihracat yapan KOBİ'lerin yüzde 35'i, gelecek dönemdeki e-ihracat satışlarında artış olacağına inanıyor. 

Katılımcılar e-ihracat satışlarının azalmayacağını öngörmekte olup çoğunlukla e-ihracat seviyelerinin aynı kalacağını düşünüyor. Sonuçlar değerlendirildiğinde, KOBİ'lerin e-ihracat hacimlerini artıracak araç veya bilgiye sahip olamayabilecekleri göz önünde bulunduruluyor. 

Raporda geniş bir müşteri portföyüne sahip ve farklı pazarlara erişim olanakları sağlayan çevrimiçi pazarlarıyla işbirliği ve benzeri stratejilerin izlenmesinin, bu konuda yol kat edilmesini kolaylaştıracağına vurgu yapılıyor. Anket bulguları, doğru kanalların ve fırsatların sağlanması halinde Türkiye'deki e-ihracat işlem hacminin artabileceğini gösteriyor.

- Çoğu firma e-ihracat süreçlerini kurdukları özel birimler ile yönetiyor

KOBİ'lerin e-ihracat faaliyetlerine ayırdığı kaynaklar, söz konusu işletmelerin ihracata yönelik genel bakış açısı ve yaklaşımı hakkında da içgörü sağlıyor. 

Ankete katılan ve e-ihracat yapan KOBİ'lerin yüzde 64,6'sının e-ihracat süreçleri, bu amaç için kurulan belirli bir birim tarafından yönetiliyor. 

İşletmelerde e-ihracat faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere istihdam edilen çalışan sayısı ağırlıklı olarak (yüzde 73'ü kadar) 1-5 arasında. Gelecek 12 ay içerisinde e-ihracat faaliyetlerini büyütmek amacıyla yeni bir işe alım öngörüsü olan işletme oranı ise yüzde 37.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
UETS bağlantılı KEP Paketi'ni yüzde 50 indirimle sunuyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/uets-baglantili-kep-paketini-yuzde-50-indirimle-sunuyor-7441/

TÜRKKEP'ten yapılan açıklamaya göre, TÜRKKEP, afetten etkilenen 11 ildeki KOBİ'ler için UETS bağlantılı KEP Paketi'ni indirimli sunuyor.

TÜRKKEP, yeni müşterilerine özel hazırladığı bu kampanyayla KOSGEB desteğinden faydalanacak işletmelerin UETS adreslerini KEP hesaplarına bağlayarak, e-tebligatlarını (elektronik tebligatlarını) KEP üzerinden yönetmelerine imkan sağlıyor.

- "Tüm işletmelerin geleceği için onların yanında olmaya devam edeceğiz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin yaralarının ülke olarak sarılmaya devam ettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu kapsamda KOSGEB, depremden etkilenen mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir destek programı başlattı. Bu desteğe başvuran işletmelerden istenenler arasında UETS hesabına sahibi olmaları da yer alıyor. Yani işletmeler UETS hesabı alarak bu desteğe başvuru yapabilecekler. TÜRKKEP olarak biz de depremzede işletmelerin yanında olmak amacıyla bir indirim kampanyası başlattık. Bu doğrultuda deprem bölgesindeki 11 ilde yer alan işletmelerin yüzde 50 indirimle KEP sahibi olmalarını ve KEP adreslerinin UETS hesaplarına bağlanmasını sağlıyoruz. Böylece işletmelerimize hem maliyet anlamında destek oluyoruz hem de tebligatlarına KEP üzerinden yanıt vermelerine imkan sunarak iş süreçlerini dijitalleştiriyoruz. Ülkemizin birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu her anda üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız. KEP'in 10. yılını kutladığımız bu dönemde 'gelecek biziz' sloganıyla bir yola çıktık. Kamu kurum ve kuruluşlarının, KOBİ'lerin, esnafların, holdinglerin kısacası ülkemizdeki tüm işletmelerin geleceği için onların yanında olmaya ve birlikte yürüyerek büyümeye devam edeceğiz."

KOSGEB'in destek programına başvurmak isteyen 11 ildeki depremzede işletmeler, "https://turkkep.com.tr/kullanici-talep-formu/" üzerinden ya da "destek@turkkep.com.tr" adresine ulaşarak kampanyadan faydalanabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baba mesleğini sürdürmek için tamirhane açtı https://analizgazetesi.com.tr/haber/baba-meslegini-surdurmek-icin-tamirhane-acti-9501/

Çocukluk yıllarından itibaren okul dışında kalan zamanlarında bisiklet tamircisi babasının yanında çıraklık yapan 21 yaşındaki Muhammet Kırdağ, Osmaneli Belediyesine bağlı Osmaneli Girişimcilik Merkezi aracılığıyla KOSGEB'den aldığı hibe ve kredi desteği sayesinde yıllardır hayalini kurduğu dükkanını açmanın mutluluğunu yaşıyor.

"Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı" kursuna katılan genç girişimci, 70 bin lira sıfır faizli kredinin yanı sıra 65 bin lira kuruluş ve performans desteği hibesiyle bisiklet ve motosiklet satış ve tamirini yaptığı iş yerini faaliyete geçirdi.

Kendi işini kurmasına rağmen eğitiminden geri kalmayan Kırdağ, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Osmaneli Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 1'inci sınıfı ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Önlisans Programı 2'nci sınıfında öğrenimini sürdürüyor.

Muhammet Kırdağ, AA muhabirine, ilkokuldan itibaren babasının dükkanında boş zamanlarında çıraklık yaptığını, mesleğe hevesli olduğunu söyledi.

Bisiklet ve motosiklete binerek, tamirleriyle uğraşarak hevesinin arttığını belirten Kırdağ, "Kendimde bu mesleği yapacak yeteneği gördüm. Kendimi geliştirerek bu işi yapmaya karar verdim. Hem babamın yanında hem de bir ustamın yanında eğitim aldım. Mesleki yeterlilik belgesini aldım ve KOSGEB desteğiyle iş yerimi açtım. Kendi işim olduğu için severek çalışıyorum. Kendi adıma çok mutluyum ve şanslı olduğumu da düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Baba Süleyman Kırdağ da çıraklık dahil 50 yıldır bisiklet tamirciliği yaptığını dile getirdi.

Eskiden bisiklet lastiklerini yama ile tamir ettiklerini anlatan Kırdağ, "Yeni bisiklet ve motosikletler çıktı. Artık vitesli ve elektrikli bisikletlerin ayarlarını yapıyoruz. Eski bisiklet tamirciliği bitti artık. Oğlumu yetiştirdim ve KOSGEB'den aldığı hibe desteğiyle kendi iş yerini açtı." dedi.

- "İlçemizde 4 yılda kendi işletmelerini açanların sayısı 150 civarında"

Osmaneli Girişimcilik Merkezi Koordinatörü Abdullah Tetik de iş kurma aşamasındaki genç girişimcilere KOSGEB'den hibe alabilmeleri için ücretsiz danışmanlık ve mentorluk desteği sağladıklarını belirtti.

Kendilerine başvuran Kırdağ'a, Girişimcilik Destek Programı'ndan nasıl faydalanacağını anlatarak iş planını hazırladıklarını ve KOSGEB'den destek almasını sağladıklarını aktaran Tetik, şöyle devam etti:

"Osmaneli'nde örnek bir işletme kurdu. Bu işletme, gençlerimize de örnek olacak. Bu proje belediyemiz açısından da önemliydi. İşletmeyi kurduğu yer, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile sağlanan İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), tarihi Lefke Çarşısı'nı canlandırma projesi kapsamında oluşturduğumuz yer. Lefke Çarşısı'nı canlandırma projemize de katkı sundu genç girişimcimiz. En önemlisi de babasından aldığı deneyimle Ahilik geleneğini devam ettiriyor. Mesleki Yeterlilik Kurumundan da motosiklet bakım, onarımcısı belgesini alarak işletmeyi kurdu. İşletme kurmak isteyen genç girişimcilerimizi belediye olarak her zaman KOSGEB desteği ile buluşturup motive ediyoruz ve başlangıçta ihtiyacı olan sermayeyi oluşturmalarını sağlıyoruz. Devlet destekleriyle kurulan işletmeler her zaman gençlerimiz için bu özelliğe sahiptir."

Tetik, Osmaneli Girişimcilik Merkezi olarak şu ana kadar yaklaşık 5 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini dile getirdi.

Eğitim alanlardan birçoğunun Bilecik başta olmak üzere birçok ilde kendi işletmesini kurduğu bilgisini veren Tetik, "İlçemizde 4 yılda kendi işletmelerini açanların sayısı 150 civarında. Bu eğitimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdik. Devlet destekleriyle buluşmak isteyenler doğru kanalları bulamıyor, devlet desteklerinden haberleri yok. Merkezimiz bünyesinde gençlerimizi desteklerle buluşturarak, kendi işletmelerini açmalarını, kendi işlerinin patronu olmayı sağlıyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Malatya'da depremzede küçük işletmelere hibe desteği https://analizgazetesi.com.tr/haber/malatyada-depremzede-kucuk-isletmelere-hibe-destegi-2165/

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında (MTSO) düzenlenen törende, depremde hayatını kaybedenleri andı.

Bölgenin yeniden hareketlenmesi için çaba gösterdiklerini belirten Vinton, küçük işletmelerin bu süreçte ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. Vinton, işletme sahiplerine teşekkür etti.

Küçük işletmelerin önemine işaret eden Vinton, "Küçük işletmeler aslında ekonominin kalbidirler. Küçük işletmede yapılan değişim aslında bütün şehrin ekonomisinin ayağa kalkmasında önemli bir dinamik rol oynayacaktır." dedi.

Bölgeye daha fazla kaynak getirmek için çalışacaklarını ifade eden Vinton, şöyle devam etti:

"Biz Malatya'da 842 işletmeye 1,5 milyon doların üzerinde bir destekle hibe dağıtıyor olacağız ama aynı zamanda 11 ilimizde aslında 10 milyon dolarla 4 bin 622 işletmeyi destekliyor olacağız. Malatya'ya vermiş olduğumuz destekler sadece bu hibe programıyla sınırlı değil. Biz farklı kurum ve kuruluşlarla faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Katı atık yönetimi, engellilere yönelik merkezlerin inşa edilmesi ve kurgulanması, aynı zamanda dijital becerilerinin geliştirilmesi noktasında birçok projeyi Malatya'da gerçekleştiriyoruz."

MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da depremin ardından kentin yeniden toparlanması için üyelerinin ve halkın yanında olduklarını söyledi.

Depremde 27 bin 500 bağımsız iş yerinin ağır hasarlı ve yıkılmak üzere olduğunu kaydeden Sadıkoğlu, "Verecekleri destekler umut verici. Hibe olması, geri ödemesinin olmayışı önemli. Deprem nedeniyle 27 bin 500 bağımsız iş yerimiz ağır hasarlı ve yıkılmak üzere, odamızın 10 bin 600 üyesi, üyelerimizin tamamı depremden dolaylı ve doğrudan etkilendi." diye konuştu.

Konuşmaların ardından hibe almaya hak kazanan firmalarla sözleşme imzalandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler e-ihracat köprüsü kuran pazar yerleri ile kazanıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-e-ihracat-koprusu-kuran-pazar-yerleri-ile-kazaniyor-8561/

Trendyol olarak Almanya-Türkiye dostluk maçında A Milli Futbol Takımı'nı tribünden desteklemek için Berlin'de bulunan Çetin, maçın ardından sponsorluk faaliyetleri ve şirketin e-ticaret operasyonlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de e-ihracatın toplam ihracat içinden aldığı payın yaklaşık yüzde 1 olarak hesaplandığına dikkati çeken Çetin, Ticaret Bakanlığının bu rakamı 2030 yılında yüzde 10'a çıkarma hedefini açıkladığını anımsattı.

Çetin, yerli üreticiler ve global müşteriler arasında e-ihracat köprüsü olma görevini sürdürdüklerinin altını çizerek, "Bu hedefe katkıda bulunmak için sadece 2 yılda 42 bin satıcımızı ilk kez ihracatla buluşturduk. Hedefimiz, Trendyol olarak 300 bin satıcımızı yurt dışı pazarlarla buluşturmak ve 3 yılda 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmak." ifadelerini kullandı.

İngilizce konuşulan ülkelerdeki müşterilerine özel açtıkları internet sitesi üzerinden Türk üreticileri Avrupa'nın 27 ülkesiyle buluşturduklarını aktaran Çetin, şöyle konuştu:

"Bugün tamamı Türkiye'de üretilen ürünler, Azerbaycan’dan Körfez ülkelerine çok geniş bir coğrafyada kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Buna ek olarak, 100'ü aşkın global e-ticaret platformu aracılığıyla da yerli üreticileri farklı coğrafyalardaki müşterilere ulaştırıyoruz. 2022 yılının başından bu yana 51 binden fazla satıcımızın ihracat yapmasına aracılık ettik. Trendyol satıcıları iki yıllık süreçte yurt dışına 37 milyonu aşkın ürün sattı. Hedefimiz, satıcılarımızla birlikte gelecek yıl 2 milyar dolar, 2026’da ise 10 milyar dolar ihracat yapmak."

Çetin, en çok mikro ihracatçının İstanbul, Ankara ve İzmir’de olduğunu belirterek, bu 3 büyük ili sırasıyla Bursa, Antalya, Adana, Konya ve Kayseri'nin takip ettiğini bildirdi.

Trendyol'un 81 ilin tamamında mikro ihracat yapan satıcısı bulunduğuna dikkati çeken Çetin, "Yılın başında asrın felaketi olarak tanımladığımız çok acı bir deprem gerçeği ile yüz yüze kaldık. Bir kez daha hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bölgedeki satıcılarımızı da yurt dışı pazarlara taşıyacağımızı belirtmiştik. 51 bin ihracat yapan satıcımızın yaklaşık 7 bini depremden etkilenen satıcılarımızdan oluşuyor. Burada da hedefimiz bu 11 ildeki en az 35 bin satıcımızı ihracat yapar hale getirmek." diye konuştu.

- "Körfez pazarları için 3 milyar dolar yatırım"

Çetin, Körfez ülkeleri, Türk cumhuriyetleri ve Balkanlar'ın Türk ürünleri için büyük potansiyel taşıdığını vurgulayarak, "Buralarda Türk ürünlerinin kalitesi biliniyor. Ayrıca pazara yakınlığımız ile de müşterilere hızlı bir şekilde ürünlerini teslim edebilecek noktadayız. Yılbaşından sonra da Balkanlar pazarına açılacağız." ifadelerini kullandı.

Geçen yılın sonunda açıkladıkları 5 yılda 5 milyar dolarlık yatırım planlarının 1 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdiklerini anlatan Çetin, "Yatırım programımızı uygulamaya devam ediyoruz. Sadece Orta Doğu pazarları için 3 milyar dolar yatırım yapacağız. Bu yatırımlar ağırlık olarak pazarlama, lojistik ve teknoloji alanında olacak" dedi.

Çetin, müşterilere daha hızlı teslimat gerçekleştirebilmek için İstanbul Havalimanı yanında e-ihracat merkezi yatırımlarını gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, "Bu merkez ile yakın coğrafyayı kapsayan lojistik ağımızı kurmayı hedefliyoruz. Bu operasyon merkezimizin uzun vadede e-ihracata büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Aynı zamanda Ankara’da da bir de e-ticaret operasyon merkezi yatırımımız var. Bu merkez sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük e-ticaret operasyon ve aktarma merkezlerinden birisi olacak." değerlendirmelerinde bulundu.

- "Sporcuların hayallerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz"

Çetin, Trendyol’un son dönemde artan spor yatırımları hakkında da bilgi vererek, spora ilk desteklerini 2021 yılında Futbol Milli Takımları'nın resmi sponsoru olarak verdiklerini söyledi.

Türk sporunun gelişmesine ve sporcuların hayallerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmayı sorumlulukları olarak gördüklerini ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

"Türk sporunu ve sporcularını bir bütün olarak görerek, sporun her branşına önem veriyoruz. A Milli Futbol Takımı'nın yanı sıra Kadın Milli Takımlar ve Erkek Milli Takımlarının da resmi sponsorluğunu üstlendik. Bunu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) resmi sponsorluğu izledi. O dönemde Tokyo'da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil eden, güreşte Taha Akgül ve Evin Demirhan, tekvandoda Nur Tatar, artistik jimnastikte Ferhat Arıcan ve boksta Busenaz Sürmeneli'nin bu önemli yolculuklarında yanlarında olduk. Önceki yıl da Voleybol Milli takımlarımızın ana sponsorluğunu üstlendik. Desteğimiz Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından kurulan ve Türkiye'de 6-12 yaş arasındaki çocukları voleybol ile tanıştırmayı hedefleyen Türkiye'nin 30 ilindeki TVF Fabrika Voleybol Okulları'nı da kapsıyor. Bu yıl da Süper Lig ve 1. Lig’in isim sponsoru olduk. Buna ek olarak Trendyol Yemek ile de deprem sonrası ligden çekilen Atakaş Hatayspor forma göğüs, Gaziantep Futbol Kulübü'nün ise forma sırt sponsoru olarak futbola destek veriyoruz."

- Körfez’e 2 ayda 2 milyon ürün sattı

Trendyol Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Erdem İnan da yakın zamanda Körfez ülkelerinde faaliyete başladıklarını hatırlatarak, bu ülkelere e-ihracata 19 Eylül'de başladıklarını, iki aylık süreçte yaklaşık 2 milyon adet "Made in Türkiye" etiketli ürün satıldığını bildirdi.

Şimdi de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'da pazar yeri modeline geçtiklerini belirten İnan, "Satıcılarımıza tek tuşla ihracat yapma imkanı sağlıyoruz. Satıcılarımızın satıcı paneli üzerinde mikro ihracata izin vermesi ve faturalarını mikro ihracata uygun kesmesi yeterli oluyor. Daha önce hiç ihracat yapmamış firmaların ilk ihracatlarında tek seferlik gümrük kaydı yapma zorunlulukları bulunurken, Trendyol olarak bu süreci de biz üstleniyoruz." diye konuştu.

İnan, Türk markalarının ve ürünlerinin bölgedeki bilinirliğinin yaygın olduğuna işaret ederek, bölgede en fazla yaz sezonu giyim ürünlerinin satıldığını, ev tekstili ile çocuk ve bebek ürünlerinin de büyük ilgi gördüğünü bildirdi. İnan, yakın vadede Körfez ülkelerinde 10 milyon farklı ürünün platformda yer almasını hedeflediklerini söyledi.

- "Kasım kampanyalarında yurt dışından 2,5 milyon müşterimiz alışveriş yaptı"

Ekim ayında 5 binden fazla satıcıyı Körfez ülkelerine satış yapar hale getirdiklerini anlatan İnan, şöyle devam etti:

"Artık Trendyol olarak, kasım kampanyalarını yurt dışına taşıdık. 7-12 Kasım Süper Alışveriş Günleri kampanyamız süresince 30 milyondan fazla ürün satıldı. 400 binden fazla iş ortağımız bu kampanyalara katıldı. Bunların 45 bine yakını bu altı günlük kampanya döneminde ihracat yaptı. Bu dönemde yurt dışındaki 2,5 milyon müşterimiz Trendyol'dan alışveriş yaptılar. Yurt dışına satılan ürün sayısı 3 milyonu aştı. Kampanya dönemindeki ziyaret sayımız da 350 milyonun üzerine çıktı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde tüm uygulamalar arasında en çok indirilen uygulama Trendyol oldu. Kasım ayı sonuna kadar 60 binden fazla satıcımızı tek tuşla Körfez ülkelerine satış yapar hale getireceğiz. Biz var olduğumuz tüm pazarlarda ekosistemi büyütmek, ekosistemle birlikte büyümek istiyoruz. Bu pazarlarda büyük oyuncularla yapılacak işbirliklerini çok önemsiyoruz. Kendi lojistik şirketimiz Trendyol Express’i de yurt dışına taşımaya başladık. Trendyol Express bünyesindeki taşıyıcı iş ortaklarımız geçtiğimiz hafta Azerbaycan’da ilk teslimatlarını yaptılar. 2024'te Trendyol Express International operasyonumuzu Körfez ülkelerine de bölgedeki partnerlerle yapılacak işbirlikleriyle taşımayı hedefliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yüzde 90'ını ihraç ediyorlar https://analizgazetesi.com.tr/haber/yuzde-90ini-ihrac-ediyorlar-467/

Ünsal Bingül, bölgede balık yetiştiriciliğinin önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini söyledi. Üretimi artırmayı hedeflediklerini anlatan Bingül, "Kapasiteyi yüzde 100'e çıkarmayı planlıyoruz. Somonlarımızın ağırlığı 1 ila 3 kilogram arasında değişiyor. İşleme tesisleri aracılığıyla genellikle Rusya, Japonya ve diğer Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. İç piyasaya da satış yapıyoruz" dedi. 

Yaklaşık 10 yıldır balık yetiştirdiğini anlatan Bingül, şöyle devam etti: "Kış aylarında Karadeniz'e somon adayı olarak göndermekteyiz. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında ise işleme tesislerine yüzde 90 ihracat için gönderiyoruz. Bu barajdan 4 yıldır çok güzel verim almaktayız. Müteşebbisleri de buraya davet ediyoruz. Balıkçılık yapmalarını istiyoruz. Kentin avantajları ve dezavantajları var. Biz dezavantajları da avantaja çevirmeye çalışıyoruz. Soğuk hava ve temiz suyu üretime yöneltiyoruz. Bu yüzden balıklar gayet lezzetli ve tercih edilmekte. Buranın alabalığı iç piyasada Türkiye'nin sayılı balıkları arasına girmekte." Aydemir ise balık sektörünün kazancının bol olduğunu belirterek, bazı zamanlar siparişe yetişmekte zorlandıklarını aktardı. Üretimde herhangi bir problem yaşamadıklarını dile getiren Aydemir, "Sektörün getirisi gayet güzel. Devletimiz de bu konuda çeşitli ekipman desteği veriyor. Ürettiğimiz balıkların tamamını elimizden çıkarabiliyoruz. Bu konuda gayet memnunuz. Burayı depolama alanı olarak düşünebiliriz" diye konuştu. Aydemir, geçen yıl ürettikleri balıkların yüzde 90'ını ihraç ettiklerini dile getirdi. Tarım ve Orman İl Müdürü Alparslan Kenger de baraj üzerinde 9 işletmenin faaliyet gösterdiğini ve 8 tesisin de kurulum aşamasında olduğunu bildirdi. Balık üreticilerinin desteklendiğini vurgulayan Kenger, "Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz, kurulum aşamasında 3 işletmeye toplamda 25 milyon lira hibe desteği verdi. 2022 üretim sezonunda il müdürlüğümüzce 820 bin lira üretime katkıda bulunduk. Barajımızın su ürünleri kapasitesi yıllık 5 bin ton. Geçen yıl ürettiğimiz alabalık dışında sadece somonların yaklaşık 150 tonunu, bu yıl da 100 tonunu ihraç ettik" ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Afrikalı KOBİ'lere 200 milyon dolarlık destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/afrikali-kobilere-200-milyon-dolarlik-destek--3190/

Lomé, Togo'da düzenlenen Afrika Finans Endüstrisi Zirvesi'nde duyurulan bu stratejik ortaklık, 2013'teki başlangıcından bu yana üçüncü yenilemeyi temsil ediyor ve hem kapsam hem de ölçek açısından önemli bir artışa işaret ediyor. İş birliği başlangıçta 50 milyon dolarlık garantili bir portföy ile yedi ülkeyi kapsıyordu. 2018 yılına gelindiğinde ise 14 ülkeye yayılmış ve kümülatif ödemeler 230 milyon dolara ulaşmıştır. Son anlaşma, Ecobank'ın ağındaki nitelikli küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) için %50'lik bir teminat sunarak kıtanın neredeyse yarısını kapsayacak şekilde erişim alanını daha da genişletiyor. Ecobank'ın "Ellevate" programı ve AGF'nin "AFAWA Guarantee for Growth" tesisi kapsamında toplumsal cinsiyet finansmanı için sağlanan %75 garanti teminatı ile girişim, sürdürülebilir uygulamaları teşvik ederken KOBİ'lerin karşılaştığı finansal zorlukları ele almayı amaçlıyor. Her iki kuruluşun CEO'ları, Ecobank Group'tan Jeremy Awori ve AGF Group'tan Jules Ngankam, bu ortaklığın KOBİ'ler ve Afrika'nın daha geniş ekonomik manzarası üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin iyimserliklerini ifade ettiler. İşbirliğinin sadece KOBİ'lere verilen kredileri artırmakla kalmayıp aynı zamanda AGF'nin desteğiyle riskleri azaltacağını ve böylece Sahra altı Afrika'da istihdam yaratılmasını teşvik edeceğini öngörüyorlar. Bu genişletilmiş kapsamdan yararlanan ülkeler arasında Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Cape Verde, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Gabon, Gana, Gine Bissau, Gine Conakry, Kenya, Mozambik, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Güney Sudan, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve yer alıyor. Bu geniş erişim, her iki kuruluşun da kıta genelinde finansal katılımı ve ekonomik kalkınmayı teşvik etme konusundaki kararlılığının altını çiziyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kurumsal dünyanın dijital güvenliği https://analizgazetesi.com.tr/haber/kurumsal-dunyanin-dijital-guvenligi-6353/

Özellikle KOBİ’lerin çoğunluğu, dijital sistemlerinin uça uca güvenliğini sağlayacak iş gücüne ve teknolojiye sahip olmadığı için siber saldırılar, veri sızıntıları ve çeşitli dijital problemler yaşayabiliyor. Bu saldırılar sonrasında da maddi ve manevi kayba uğruyor, hatta iflas gibi durumlarla karşılaşabiliyorlar. 

Bu noktada siber güvenlik önlemlerine yatırım yapmak ve bilinçli bir şekilde bu alanda hareket etmek, kişisel ve kurumsal güvenliği sağlamak adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Her ölçekten işletmeye siber güvenlik ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiren Timus Siber Güvenlik, siber tehditlere karşı güvenliği sağlamak adına alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Siber güvenliğin birçok farklı boyutta ele alınması gereken bir kavram olduğunu söyleyen Timus Siber Güvenlik Türkiye Ülke Müdürü Artuğ Tikiç, “İlk olarak, bireylerin günlük dijital alışkanlıklarında dikkatli olmaları ve temel güvenlik önlemlerini almaları büyük önem taşıyor. Güçlü şifreler kullanmak, güvenilir anti-virüs programlarına sahip olmak, güncel yazılımları kullanmak gibi temel adımlar, kişisel siber güvenliği sağlamak için atılması gereken temel adımlar arasında yer alıyor. Kurumsal düzeyde ise büyük şirketlerin ve kuruluşların siber güvenliği sağlamak adına stratejik önlemler almaları gerekiyor. Güvenlik politikalarının oluşturulması, çalışanlara düzenli eğitimler verilmesi, güvenlik duvarlarının güçlendirilmesi gibi adımlar, kurumsal dünyanın dijital güvenliğini artırmak adına hayati öneme sahip” dedi. Siber güvenliğin özellikle şirketler için iş operasyonlarını koruma, müşteri güvenini sağlama ve veri güvenliğini temin etme açısından kritik bir önem taşıdığına değinen Artuğ Tikiç, “Son dönemde fidye yazılımları, kötü amaçlı yazılımlar, tedarik zinciri ve kurumsal e-postalara yönelik saldırılar önemli ölçüde artış gösterdi. Bunun yanında finans ve ödeme gibi kritik iş süreçlerinde dijital platformların kullanımı, her ölçekten işletmeyi kötü niyetli kişilerin hedefi haline getirdi. Dijital verilerin güvenliğini sağlamak hayati önem taşıyor. IDS/IPS (Saldırı Tespit/Engelleme Sistemi), Web Filtreleme, Uygulama Filtreleme, Hotspot, VPN, 5651 Log Yönetimi gibi özellikleri tek bir platformda sunan Berqnet Firewall cihazlarımız siber saldırılara karşı güçlü bir savunma mekanizması oluşturuyor” ifadelerini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
45 bin KOBİ Amazon'da satış yapıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/45-bin-kobi-amazonda-satis-yapiyor-2902/

Amazon açıklamasına göre, ekim ayında TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Zekeriya Çoştu’nun katılımlarıyla resmi açılışı yapılan Amazon’un İstanbul, Tuzla’daki ilk lojistik merkezi, Amazon’un müşterilerine uygun fiyatlarla yüz binlerce üründe kampanya fırsatı sunarken aynı zamanda Türkiye’deki KOBİ’lerin satış hacimlerini büyütmelerine destek olan "Kasım Fırsatları" kampanyasına hazırlanıyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Hakan Karadoğan, Geçen yıl 100 milyon doların üzerinde yatırımla hayata geçirdikleri lojistik merkezlerinin, Türkiye'ye olan bağlılıklarını bir göstergesi olduğunu belirterek, özellikle kampanya dönemlerinde artan müşteri talebinin karşılanması konusunda önemli katkılar sağlayan merkezin, içinde mühendislik, bilişim teknolojileri (IT) ve operasyonel rollerin de bulunduğu geniş bir yelpazede istihdam olanakları sağladığını aktardı.

Amazon’un yeni lojistik merkezinin bu yıl ilk kez tam kapasiteyle yılın en yoğun dönemlerinden birine hazırlandığını bildiren Karadoğan, "Lojistik merkezimizde çalışan ekip arkadaşlarımız, özellikle yoğun dönemlerde müşterilere en iyi alışveriş deneyimini sunmaya devam etmeye odaklanan operasyonlarımızın kalbini oluşturuyor. Yılın hangi dönemi olursa olsun çalışanlarımızın refahı iş modelimizin temelinde yer alıyor ve her zaman güvenlik, kapsayıcılık ve saygıya dayalı bir çalışma ortamını teşvik ediyoruz. Bu yüzden lojistik merkezimizdeki her vardiyaya, iş güvenliği ile ilgili bilgilendirmelerin ardından başlıyoruz. Güvenlik risklerini azaltmak ve iş güvenliğini artırmak her seviyedeki karar alma süreçlerimizin temel öncelikleri arasında yer alıyor ve bu doğrultuda Amazon’un global güvenlik programı, 8 binden fazla iş güvenliği ve sağlığı uzmanı tarafından destekleniyor" ifadelerini kullandı. Karadoğan, Amazon'un lojistik merkezinin artan müşteri taleplerinin karşılanmasının yanı sıra Türkiye'deki KOBİ'lerin işlerini büyütmelerine yardımcı olmak için de çalışmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"KOBİ'ler, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında hayati bir rol oynuyor ve bu nedenle, Türkiye’de faaliyete başladığımızdan bu yana KOBİ’lerinin oynadığı bu kilit rolün farkında olarak onlara verdiğimiz desteği Amazon’daki çalışmalarımızın temel bir parçası haline getirdik. Bu faaliyetlerimizin hem satıcılar hem de müşteriler için olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini görmek bizim için son derece gurur verici. Geçtiğimiz yıl itibarıyla Türkiye’de 45 binden fazla KOBİ Amazon’da satış yapıyor ve bu da, bir önceki yıla oranla yüzde 50’den fazla artış anlamına geliyor. 2022'de Türkiye’deki satış ortaklarımızın Amazon pazaryerleri üzerinden yaptığı ihracat hacmi bir önceki yıla göre yüzde 60 artarak 500 milyon euronun üzerine çıktı. Pek çoğu Amazon Lojistik hizmetlerini kullanarak yüz milyonlarca müşteriye ulaşan Türkiye’deki KOBİ’ler için markalaşarak, satışlarını artırarak ve istihdam yaratarak işlerini büyütme olanağı sağlamak için yenilikler yapmaya devam edeceğiz"

Verilen bilgiye göre, Amazon, Türkiye’de faaliyetlerine başladığı 2018'den bu yana İstanbul’daki kurumsal ofisleri ve lojistik merkezi aracılığıyla bini aşkın kişiye istihdam sağladı. Türkiye’deki çalışanlar Amazon.com.tr’de geçerli çalışan indirimlerinin, ek sağlık, hayat ve kaza sigortasının, genişletilmiş ebeveynlik izninin ve daha fazlasının dahil olduğu kapsamlı yan haklar ve rekabetçi maaşlar ile modern, güvenli ve kapsayıcı bir çalışma ortamına katılıyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dijital kanallarla uzaktan müşteri olma hizmeti https://analizgazetesi.com.tr/haber/dijital-kanallarla-uzaktan-musteri-olma-hizmeti-950/

Kolay, hızlı ve güvenilir şekilde uzaktan banka müşterisi olmak isteyen tüzel kullanıcılar, Garanti BBVA Mobil üzerinden uygulamayı indirdikten sonra “Müşterimiz Olun” adımlarını tamamlayarak şubeye gitmeden müşteri olabilecek. Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, “Garanti BBVA olarak, tüzel müşterilerimiz için dijital bankacılıkta her geçen gün yeni özellikleri devreye alıyoruz. Bu çalışmalarımız kapsamında bireysel müşterilerimize sunduğumuz uzaktan müşteri olma hizmetini tüzel müşterilerimizin de kullanımına sunduğumuz için mutluyuz. Türkiye’de dijital bankacılıkta ilklere imza atmış, yenilikçi stratejisiyle her dönem öncü rol üstlenmiş Garanti BBVA olarak, şirketlerimizin şubeye gitmesine gerek kalmadan mobil uygulamamız üzerinden kolay ve güvenilir şekilde banka hesabı açmasına imkân sağlıyoruz. Dijital kanallarımızı işlem ve ürün başvurusu yapılan bir platformun ötesinde müşterilerimizle her noktada akıllı etkileşim kuran ve ihtiyaçlarına anında cevap veren bir yapıda kurguluyoruz. Teknolojik altyapımızdan aldığımız güçle, tüzel müşterilerimizin Garanti BBVA konforunu her geçen gün daha fazla yaşayacaklarına inanıyoruz. KOBİ, Esnaf ve diğer tüzel müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak için dijital kanallarımızdaki ürün ve servisleri geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler için hızlı etkili ve sürdürülebilir destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-icin-hizli-etkili-ve-surdurulebilir-destek-7195/

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen DAHIL Projesi kapsamındaki kapanış töreni, 16 Kasım'da gerçekleştirildi. Uluslararası sivil toplum kuruluşu Stichting SPARK törende, şubat ayında meydana gelen depremlerden etkilenen 4 ildeki KOBİ’ler için hızlı ve etkili müdahalesini, güçlü yerel iş birliklerini ve sürdürülebilir desteğini ortaya koydu. 

Stichting SPARK, DAHIL Projesi kapsamında depremden etkilenen Hatay, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa şehirlerindeki ticaret ve sanayi odalarıyla iş birliği protokolleri imzalayarak, yerel iş ekosistemiyle güçlü bir bağ kurdu. Projede toplam 450 KOBİ’ye finansmana daha kolay erişmeleri için eğitim verilirken, 250 KOBİ’ye de bölgedeki ticaret odaları aracılığıyla iş becerileri eğitimi sunuldu.

375 bin euro hibe desteği

 KOBİ’lerin ticaret fuarlarına katılmasının kolaylaştırılması ve ortak etkinlikler düzenlenmesiyle sektörel bağlantıları güçlendirildi. SPARK ayrıca, 40 yeni işletmenin kurulmasını doğrudan destekleyerek sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkıda bulundu. SPARK, İhtiyaç Haritası ve ticaret odaları bünyesinde kurulan Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Gelişme Merkezi (RRDC) ile iş birliği yaparak KOBİ’lere toplam 375 bin euro hibe desteği sağladı. Bununla birlikte, bölgesel yeniden yapılanma ve işletme gelişimine yönelik kapsamlı bir adım olarak bölgenin ve Türkiye’nin ekonomik iyileşmesine katkıda bulunulması hedefleniyor.  

Zaman ve dayanışma gerektiriyor

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut projeye dair şunları söyledi: "Şubat ayında meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerdeki insanların, toplulukların ve şirketlerin geçim kaynaklarının yeniden inşasına yardımcı olan DAHIL gibi Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projelerden faydalanabilmesinden memnuniyet duyuyorum. Böylesi büyük bir krizin ardından ekonomik ve sosyal yaşamı özellikle uygun maliyetli finansmana ihtiyaç duyan KOBİ'ler için yeniden kurmak, zaman ve dayanışma gerektiriyor” AB tarafından finanse edilen DAHIL Projesi, Stichting SPARK'ın Türkiye'deki KOBİ'leri güçlendirme ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleme konusundaki kararlılığını vurguluyor. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Finansman desteği depremzede KOBİ'lerin hesabına aktarılıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/finansman-destegi-depremzede-kobilerin-hesabina-aktariliyor-9345/

Kacır, yazılı açıklamasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak deprem bölgesini önceliklerinin baş sıralarına koyduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Deprem bölgesi önceliğimiz." mesajıyla harekete geçip, bir an önce bölgedeki büyük-küçük sanayi sitelerindeki yıkımın etkilerini en aza indirmek için çalıştıklarını belirten Kacır, "Bununla birlikte bölgede bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi kapsayacak çalışmalar da yaptık. 31 Ekim'de Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu, Dünya Bankası ve KOSGEB işbirliğiyle yürüttüğümüz Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında başvurusu onaylanan işletmelerimize ödemeleri yapmaya başladık. İşletmelerimizin hesaplarına destek tutarları yatırılmaya başlandı. 11 ilimizden başvurusu onaylanan 2 bin 800 işletmeye 925 milyon liralık finansmanı aktarmış olduk." bilgisini verdi.

- "Yeni fonlar da gelecek"

Kacır, programa başvurularda yoğun talep olduğuna işaret ederek "Şu an başvuran işletme sayımız 50 bine erişti. 450 milyon doların tamamını bölge işletmelerine aktaracağız. Bütçenin tamamı bitinceye kadar programa başvuruları almaya devam edeceğiz. Deprem bölgesinde canlanma sağlayacak bu desteğe yeni fonlar eklemek için çalışmalarımız da ayrıca devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ'ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 taksitte gerçekleştirilecek. İşletme başına 200 bin lira ile 750 bin lira arasında finansman sağlanacak. Tamamen faizsiz olan program için işletmelerden teminat istenmeyecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İş yerini büyütüp et entegre tesisi kurdu https://analizgazetesi.com.tr/haber/is-yerini-buyutup-et-entegre-tesisi-kurdu-7055/

Bölücek Mahallesi'nde 1999 yılında kasaplık mesleğine başlayan Murat Kamil Er, et ürünlerini işlediği 120 metrekare olan iş yerini, 2020'de TKDK'den aldığı hibe destekleriyle 1500 metrekare alana çıkartarak et entegre tesisine dönüştürdü.

Muratlar Et Ürünleri Şirketinin sahibi Er, AA muhabirine, daha önce 120 metrekare olan bir kasap dükkanındaki küçük imalathanede günde 200 kilo et işlediğini söyledi.

İşini büyütmek için arayışa girdiklerini belirten Er, şöyle konuştu:

"İşimizi büyütebilmemiz ve yeni ekipmanlar alabilmek için yaklaşık 4 milyon liralık bir yatırım yapmamız gerekiyordu. Bizim ise sadece 2 milyon liramız vardı. Yatırımızı gerçekleştirmek için bir arayış içine girdik. Araştırma sonucunda TKDK'nin benzer işletmelere destek sağladığını öğrendik. Yaklaşık 3 yıl önce TKDK'nin desteklerinden yararlanmak için proje hazırlayıp sunduk. İşletmemizi büyütmek için TKDK'ye sunduğumuz proje kabul edildi. Yaklaşık 4 milyon lira olan yatırım maliyetinin yarısını TKDK hibe olarak sağladı. Bu sayede işletmemizin imalathanesini 120 metrekareden 1500 metrekare kapalı alana çıkardık. Daha sonra eski makinelerimizin tamamını değiştirerek yeni ekipmanlar aldık. Günlük 200 kilogram et işlerken, bunu 2 tona çıkardık. Daha önce işletmemizde 2 kişi çalışırken istihdam sayımızı 12'ye ulaştırdık. Yeterli pazara ulaşabilirsek tam kapasite çalışmayı hedefliyoruz."

- Yeni hibe desteği için de proje sundu

Murat Kamil Er, Avrupa standartlarında üretim yaptıklarının altını çizerek birinci sınıf sucuk, pastırma, kavurma, salam ve sosis ürettiklerini söyledi.

Başta büyükşehirler olmak üzere bölge illerine satış yaptıklarını dile getiren Er, şunları kaydetti:

"Daha fazla seri üretim yapabilmek için yeni bir makineye ihtiyaç duyuyoruz. Seri üretim için gereken yeni ekipman alımı için TKDK'ye 7 milyon lira değerinde yeni proje sunduk. Bu makinenin yarı parasını işletme olarak karşılayabiliyoruz. Proje onaylandığında diğer yarısını da TKDK'den yine hibe desteği alacağız. Bu makineyi kurduğumuzda ise el değmeden seri üretime geçmeyi planlıyoruz."

Er, kendileri gibi işletmelerin büyümeleri ve üretime katkı sağlamaları için TKDK'nin hibe desteklerinden yararlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremlerden etkilenen küçük işletmelere hibe desteği https://analizgazetesi.com.tr/haber/depremlerden-etkilenen-kucuk-isletmelere-hibe-destegi-4431/

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, ADASO'da düzenlenen etkinlikte, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenenlere dokunmaya çalıştıklarını söyledi.

Deprem bölgesinde 10 milyon dolar desteği hayata geçireceklerini vurgulayan Vinton, "4 bin 600 işletmeyi destekliyor olacağız. Bu rakamlar küçük gelebilir. Günün sonunda o kadar büyük bir felaketle karşı karşıyayız ki bahsettiğimiz bütçeler işletmelerin yeniden ayağa kalkması için sadece bir kıvılcım olarak değerlendirilebilir." diye konuştu.

Vinton, küçük işletmelerin "ekonominin kalbi" olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küçük işletmelere yapılan yatırımlar, uzun vadede ekonominin çarkının dönmesi için de önemli yatırımlar olarak kendini göstermekte. Bugün küçük desteklerle başladık. Bunun çok daha büyük olmasını arzu ederdik. Bunun daha da büyütülmesi için küçük işletmelerin önemini de göz önünde bulundurduğumuzda elimizden gelen çabayı gösteriyor olacağız. Deprem felaketinin büyüklüğünü düşündüğümüzde toparlanmamız için aslında uzun bir yolumuz var. Bu uzun yolumuzda işletmelere yönelik farklı programları da hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Farklı kaynakları hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız."

- Adana'da 106 işletme hibe programından yararlanacak

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç da Adana'da 106 işletmenin destekten yararlanacağını ifade etti.

Bu tür hibelerin, özellikle küçük işletmeler için önemli bir canlandırıcı unsur olacağının altını çizen Kıvanç, şunları kaydetti:

"Bu hibeler, işletmelerin ayakta kalmasına ve hatta büyümesine yardımcı olarak istihdamı artırabilir ve bölgedeki ekonomik dengenin sağlanmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca, işletmelerin yeniden yatırım yapma ve gelişme fırsatlarını değerlendirmelerine olanak tanıyarak ekonomik büyümeyi tetikleyebilir. Toplam 11 ilde bu desteklerin ekonomiye katkısının çok kısa sürede ortaya çıkacağına inanıyorum."

"Depremden Etkilenen Küçük İşletmelerin Desteklenmesi Hibe Programı" kapsamında, Adana'da başvuru ve mülakat süreci tamamlanan 106 işletmeye 8 milyon 305 bin lira hibe verilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tapu ipotek ve teminat yok https://analizgazetesi.com.tr/haber/tapu-ipotek-ve-teminat-yok-362/

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki KOBİ'lerin iyileşmesi ve iş sürekliliğinin sağlanması amacıyla uygulanan "Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı" kapsamında KOSGEB tarafından Adana'da bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Adana Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, Dünya Bankası ile yapılan müzakereler neticesinde 450 milyon dolarlık dış kaynağı Türkiye'ye getirdiklerini belirtti.

Kaynağı olduğu gibi en hızlı şekilde depremlerden etkilenen 11 ile aktarmayı amaçladıklarını aktaran İbrahimcioğlu, KOBİ'lerin hasar tespit raporlarına göre destek paketlerinden faydalanacaklarını söyledi.

Kaldıraç etkisi oluşturacak

İbrahimcioğlu, destek paketini depremlerden etkilenen bölge için bir can suyu olarak gördüklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"12 milyar liraya tekabül eden bu destek 11 ilimize girmiş olacak. Buna bu gözle baktığınızda ticaretin çarklarını yeniden döndürmeyi ve bir kaldıraç etkisi oluşturacağını da düşünüyoruz. Bu programı burada en hızlı şekilde anlatıp, başvuruların ödemeye dönüşmesini istiyoruz. Bu destek paketimiz çok kolay. Cep telefonunuzdan hasar tespit raporu ve borç taahhütnamesi imzalamak suretiyle otomatik olarak rakam KOBİ'lerimizin karşısına çıkıyor. 10 gün önce başlayan başvurular çerçevesinde 20 bin başvuru aldık. Adana'nın başvuruları biraz az. Bu destekten Adana'mızın da en iyi şekilde istifade etmesini istiyoruz. 12 milyar liralık destek bütün bölgeye yayılacak. 

Minimum 200 bin lira destek

KOBİ'lerimiz minimum 200 bin lira, maksimum da 750 bin lira destek alacak. Tüm KOBİ'lerimiz hasar tespitlerine göre buradan istifade edecek. Bugüne kadar konut hasarları dikkate alınarak devletimiz birçok destek paketini açıkladı ve verdi. Bugün verdiğimiz bu destekler günün sonunda devletin bir şefkat eli olarak KOBİ'sinin yanında olduğunun bir göstergesidir. Bu destek, işletmesi zarar gören KOBİ'lerimizin istifade edeceği bir destek. İşletme tapusu, ipotek ve teminat istemiyoruz. 'Gel al, bu parayı kullan' diyoruz. Çok basit taahhüt taleplerimiz var."

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da deprem felaketinin Türk milletinin yardımsever bir toplum olduğunu bir kez daha gösterdiğini dile getirdi.

Deprem felaketinin toplumsal boyutunun yanı sıra ekonomik boyutunun da olduğuna dikkati çeken Kıvanç, programın afetten etkilenen işletmelerin yaralarını sarması açısından can suyu olacağını anlattı.

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram ise destek programının önemli olduğunu vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deprem bölgesinde KOSGEB'in destek başvurusuna 30 bin 723 başvuru https://analizgazetesi.com.tr/haber/deprem-bolgesinde-kosgebin-destek-basvurusuna-30-bin-723-basvuru-9342/

İbrahimcioğlu, AA muhabirine, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 99,7'sini KOBİ'lerin oluşturduğunu, çoğunluğunun hizmet ve imalat sektöründe faaliyet gösterdiğini belirtti.

KOSGEB'in her zaman olduğu gibi depremin ardından da KOBİ'lerin yanında olduğunu anlatan İbrahimcioğlu, "KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sahadaki kurumlarından biri. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının KOBİ'ye uzanan bir eli olarak KOSGEB'i ifade edebiliriz." dedi.

İbrahimcioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayesinde ve Dünya Bankasıyla yürütülen 450 milyon dolar bütçeli desteğin afetzede KOBİ'lere hızla verileceğini dile getirdi.

KOBİ'lerin hasarlarına göre desteklerin aktarılmaya başlanacağının altını çizen İbrahimcioğlu, şunları kaydetti:

"Kısa sürede şu ana kadar desteğe 30 bin 723 başvuru oldu. Bu da programımızın hızlı kullanımı ve programın başvurudan sonraki değerlendirme süreçlerinin kolay olmasıyla oldu. KOBİ'lerin çok hızlı bir şekilde KOSGEB'in internet adresinden başvurularını, ödeme taleplerini yapabilecekleri bir sistemi kurduk. Ödeme taleplerini onayladığımız işletmelerimizin verdikleri banka hesap numaralarına tek seferde hızlı şekilde desteği ödeyeceğiz."

- "15 binine yakını incelendi"

İbrahimcioğlu, çok sayıda KOSGEB çalışanını deprem bölgesinde görevlendirdiklerini, işletmelerdeki incelemelerin sürdüğünü dile getirdi.

Değerlendirmeleri hızlı yaptıklarına işaret eden İbrahimcioğlu, "30 bin 723 başvurunun 15 binine yakını hızlı şekilde incelendi. Şu ana kadar 1000 üzerinde talebin ödemesi onaylandı. Bu desteğin haricinde KOSGEB olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın kurumlarıyla ortak sinerji içinde çalışıyoruz. Dolayısıyla uluslararası fonların deprem bölgesine gelmesi adına çalışmalarımız hızla devam ediyor. Müjdeli haberleri yine hem Bakanlığımız, hem Sayın Cumhurbaşkanımızdan alacağız." ifadelerini kullandı

İbrahimcioğlu, onaylanan desteklerin bir ay içinde KOBİ'lerin banka hesaplarına yatırılacağını sözlerine ekledi.

- KOBİ'lere verilecek destek

"Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı" kapsamında sunulan destek az, orta ve ağır hasarlı işletmeler için farklı kademelerde kullanılacak, 200 bin lira ila 750 bin lira arasındaki faizsiz kredi bulunduğu il, hasar durumu ve işletme ölçeğine göre artacak.

Sıfır faizli olan, 36 aylık bir süreci kapsayan destek, ilk 2 yılı geri ödemesiz olup 3. yılda 3 eşit taksitte geri ödemesi tamamlanacak destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep ediliyor.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde en az yüzde 30 gelir kaybına uğramış hasarsız işletmeler de bu destekten faydalanabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Her 4 girişimciden 3'ü KOSGEB'in destek programından memnun https://analizgazetesi.com.tr/haber/her-4-girisimciden-3u-kosgebin-destek-programindan-memnun-3338/

KOSGEB'in işletmelere sağladığı Geleneksel Girişimci Destek Programı'nın etkisine yönelik yapılan saha çalışmasının sonuçları, firma yetkililerinin bu destekten memnun olduklarını ortaya koydu.

AA muhabirinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğünce, "KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programı Etki Değerlendirmesi"nden yaptığı derlemeye göre, etki değerlendirme çalışmalarıyla, sağlanan teşvik, yatırım ve desteklerin ekonomik, sosyal ve kültürel etkilerinin analizlerin yapılması, kullanılan kamu kaynakları için hesap verilebilirlik mekanizmasının güçlendirilmesi ve programların gözden geçirilerek geliştirilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda, KOSGEB tarafından Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında verilen desteklerin (kuruluş desteği, performans desteği ve sertifika desteği) işletmeler üzerinde etkilerini tespit etmek için yapılan saha çalışmasında destekten yararlanan firmalara yönelik çevrim içi ortamda anket yapıldı.

Çalışmada girişimcilerin söz konusu destek süreçleri ile destekten elde ettikleri kazanımlara ilişkin değerlendirmelerinin tespit edilmesi hedeflendi.

Anket uygulaması sonucunda kullanılabilir 800 anket elde edildi. Katılımcılardan yüzde 59'u erkek, yüzde 41'i kadın girişimcilerden oluştu.

Programdan faydalanan girişimcilere genel memnuniyet düzeylerini belirleyen soru yöneltildi, girişimcilerin yüzde 74'ünün programdan memnun kaldığı görüldü.

Bu doğrultuda katılımcı anketlerinin kullanıldığı bir yöntem izlendi. Çalışmada girişimcilere uygunluk, verimlilik, etkinlik, etki ve sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde hazırlanan formlar aracılığıyla katılımcı anketi uygulaması yapıldı.

Anket uygulaması sonuçları, girişimcilerin geleneksel girişimci desteğinden faydalanmak için tamamlamak zorunda oldukları girişimcilik eğitiminden yaklaşık yüzde 83'ünün memnun kaldığını gösterdi.

Firmaların yüzde 87,3'ü aldıkları eğitimin iş modeli hazırlamak için beklentilerini karşıladığını, yüzde 72,5'inin KOSGEB'e sundukları iş modellerini kendilerinin hazırladığını belirtti.

Girişimcilerin yüzde 57,7'si destek programından faydalanmamış olsaydı da işletmesini aynı düzeyde yatırımla ve aynı zamanda kuracağını, yüzde 42,3'ü ise işletmesini destek olmasaydı ya kurmayacağını ya da aynı düzeyde yatırımla ve aynı zamanda kuramayacağını belirtti.

Geleneksel Girişimci Destek Programı 2020'den itibaren uygulanmaya başlandı. Destek programıyla girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının artırılması amaçlandı. Program kapsamında 49 bin 321 girişimciye 473 milyon liradan fazla destek sağlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gölgelendirme sistemleri üreten şirketiyle yurt dışına açıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/golgelendirme-sistemleri-ureten-sirketiyle-yurt-disina-acildi-5360/

Serdivan ilçesinde baba mesleği perdecilikten yola çıkan 37 yaşındaki Talha Güler, 2015'te dış mekan gölgelendirme sistemleri üzerine şirket kurdu.

Zamanla ürün yelpazesini geliştirerek müstakil ev, bahçe ve kafeler için pergola (gölgelik), tente, kış bahçesi ve zip perde (dış mekanlarda kullanılan otomatik perde) gibi ürünler üreten firma, başta Avrupa pazarı olmak üzere yaklaşık 15 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Kovid-19 sürecinde dış mekan yaşam alanlarının daha çok tercih edilmesiyle satışlarını artıran şirket, üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini yurt dışına gönderiyor.

- "İnsanlar bahçelerinde mutlaka yaşam alanı tercih ediyorlar"

Artbey Sun Shading şirketinin sahibi Talha Güler, AA muhabirine, faaliyet gösterdikleri sektörün geniş kapsamlı olduğunu, cam ve panjura benzer ürünlerin yanı sıra bahçelerde dört mevsim yaşam alanı sunan çeşitli ürünler ürettiklerini söyledi.

Salgın sürecinde sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle insanların bahçelerinde yaşam alanı istediğine, bunun da talep artışı sağladığına dikkati çeken Güler, şöyle devam etti:

"Artış devam da ediyor çünkü insanlar bunun güzelliğini ve konforunu hissetti. Komşularında, etraflarında gördüler, herkes istemeye başladı. Türkiye'de de şu anda çok fazla talep var. Müstakil evlerde bu daha çok tercih ediliyor. Bir de kafe, restoran sektöründe tercih edilen ürünlerimiz var. İnsanlar bahçelerinde mutlaka yaşam alanı, kış bahçesi dediğimiz ürünler tercih ediyor."

Güler, üretimlerinin yüzde 80'e yakının ihraç edildiğini vurgulayarak, "Daha çok Avrupa pazarı ama ABD, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri de ağırlıklı olmak üzere, Hindistan'ın aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihracatımız mevcut. Bu zamana kadar 34 ülkeye ihracat yaptık, şu anda halihazırda yaklaşık 15 ülkeye düzenli ihracat yapıyoruz." diye konuştu.

Avrupa'daki muadil firmalara göre daha ekonomik, kaliteli ve hızlı servis sunduklarını dile getiren Güler, "Yani hem temin hem ekonomiklik konusunda onları geçmiş durumdayız. Bu yüzden daha çok bizi tercih ediyorlar." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Tech Week'te gündem KOBİ'ler oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/istanbul-tech-weekte-gundem-kobiler-oldu-7216/

KOBİ Özel Sahnesi'nde KOBİ’lerin rekabetçi ortamda işini büyütebilmesi için ihtiyacı olan tüm bilgiler ele alındı. Bu kapsamda dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve finans konuları altında birçok konu detaylandırıldı.

 

KOBİ Özel Sahnesi’nde açılış konuşmasının ardından “Dijitalleşen KOBİ’lerin İhtiyaçları Neler?” panelinde Mikrogrup CEO’su Tunç Taşman, Trendyol İcra Kurulu Üyesi & TOBB E-Ticaret Meclis Başkanı Ozan Acar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Küçük İşletmelere Danışmanlık, Kıdemli Bölge Yöneticisi Serpil Çetinçift ve Vodafone Ürün, Hizmetler ve İş Ortağı Yönetimi Direktörü Oğuz Cıdam tecrübelerini paylaştı. Bu panelde Türkiye’deki KOBİ’lerin dijitalleşme seviyesinin durumu, dijitalleşmekle ilgili endişeleri, ölçek ve dijital olgunluk seviyesinin ürün tercihi yapma konusunda oynadığı kritik roller tartışıldı.

 

İkiz dönüşüm kavramının KOBİ’ler açısından önemi vurgulandı

 

Figopara Kurucu Ortağı Bulut Arukel’in “Gelişen Teknoloji ile Kolaylaşan Finansman Erişimi” temalı konuşmasıyla devam eden etkinliği, “İkiz Dönüşüm” paneli takip etti. Panele Oxford Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Banu Demir, Escarus (TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı) Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, MAP360 Kurucu Ortak & CEO’su Özgün İnceoğlu, TÜSİAD Yeni Nesil Sanayi Çalışma Grubu Başkanı & MEXT Teknoloji Merkezi Yönetici Direktörü Efe Erdem ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı - Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi katıldı. Panelde ikiz dönüşüm kavramının ve dijitalleşmenin yeşil teknolojilerle bütünleştirilmesinin KOBİ’ler açısından önemi vurgulandı. Ayrıca ikiz dönüşümün gerçek dünyadaki uygulamaları ele alındı.

 

E-ticarete yönelik tüm sorular yanıt buldu

 

Öğleden sonraki panelde KOBİ’ler için önemli bir platform olan e-ticaret konusu ele alındı. “E-Ticaret Kanalı ile Büyümeyi Katlama” panelinde ParkPalet Kurucu Ortak & CEO’su Alp Çiçekdağı, Lenta Coniwi CEO’su Hakan Enes Ermiş ve Evrim Yazılım CEO’su Evrim Bulutoğlu katılımcılara deneyimlerini aktardı. Bu kapsamda e-ticaret alanındaki büyümenin devamı için gerekli olan unsurlar, önümüzdeki beş yıl içinde gerçekleşecek gelişim, satış yapan firmaların karşılaştığı zorluklar, sektörün pazarlama stratejilerine olan etkileri gibi stratejik soruların yanıtları arandı.

 

“Pürüzsüz Müşteri Deneyimi Yaratmak” panelinde ise Koçtaş Müşteri Deneyimi ve Süreç Geliştirme Müdürü Ünsal Matkap, Ford Otosan Müşteri Deneyim Lideri Gonca Ulufer Temiz, Alterna CX Kurucu Ortağı Gürol Kurt ve Paratika CEO & Payten Türkiye Ülke Lideri Burak Kutlu değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde yaşanan teknolojik gelişmelerin müşteri deneyimi açısından etkileri, müşteri deneyiminin gelecekteki rolü ve ödeme sistemlerinde yaşanan dönüşüm konuları bu panelde değerlendirildi.

Sanayideki dijital dönüşüm hamleleri ne durumda?

Zengin içeriklerin yer aldığı “Sanayinin Dijitalleşme Yolculuğu” konulu panelde sanayideki dijital dönüşüm hamleleri mercek altına alındı. Panelde Bandwitt Kurucu Ortağı Emir Barın, TOFAŞ Satınalma Direktörlüğü Tedarikçi Kalite ve Geliştirme Yöneticisi Salih Yalçın, Kayseri Model Fabrika Genel Müdürü Salih Yalçın ve Mentoro Platform Danışman İş Ortağı Metin Tabalu tecrübelerini aktardı. Panelde sanayinin dijitalleşmesi çalışmalarındaki potansiyele, firmaların dikkat etmesi gereken hususlara ve değer yaratmak açısından önlerindeki fırsatlara odaklanıldı.

KOBİ Özel Sahnesi’nin son paneli ise “Çalışan Yetkinliklerini Geliştirmek için Dijital Kanalları Kaldıraçlamak” oldu. Panelde Enocta CEO’su Ahmet Hançer, Idecon Idea & Congress Kurucu - Ajans Başkanı Yaprak Yapsan, GYİAD Yönetim Kurulu Üyesi & Envisor Kurucusu Melis Topal ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Ahu Bade Özkan yer aldı. Bu kapsamda "upskilling / re-skilling" kavramları detaylandırılırken, KOBİ'lerin gelişim faaliyetlerinin işe yarayıp yaramadığını ya da geri dönüşünü nasıl ölçümleme metotları ve şirketlerin gündeminde olan "sürekli öğrenen organizasyon olmak" kavramı katılımcılar tarafından tartışıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deprem bölgesindeki 100 bin işletmeye 450 milyon dolar dağıtacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/deprem-bolgesindeki-100-bin-isletmeye-450-milyon-dolar-dagitacak-1326/

Kahramanmaraş Ticaret Borsasında gerçekleştirilen toplantıda, "Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı"nın detayları anlatıldı.

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, program sonrası AA muhabirine, hedeflerinin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri başta olmak üzere depremlerden etkilenen yerlerdeki 100 bin esnafa destek sağlamak olduğunu söyledi.

Programa şimdiye kadar 10 bin başvuru aldıklarını belirten İbrahimcioğlu, şunları kaydetti:

"Bu KOBİ'lerimiz açısından da bir can suyu niteliği taşıyarak bölgenin hızlı bir şekilde kalkınmasında KOBİ'lerimize KOSGEB eliyle bir umut verebileceğimiz destek programı. Bu destek programına başvuru şartlarını çok kolaylaştırdık. Tabiri yerindeyse sadece AFAD tespit raporunu yüklemek suretiyle az hasar, orta hasar ve çok hasarlı olmak üzere belirli ayrımlara göre limitleri belirlenmiş bir program. 24 ayı geri ödemesiz olmak üzere son 12 ayı 3 taksitle ödemek suretiyle 36 aylık bir programdan bahsediyoruz. 

Ödemeyi taksitli almak gibi bir durumları da yok. Başvuru yapıldı, ödeme talebi geçtikten sonra kendilerine tanımlanmış olan limit direkt olarak verdikleri IBAN'a yatmış oluyor. Bunun tabii ki devamı da gelecektir. Ama öncelikle 100 bin KOBİ'yi hedeflediğimizi ifade etmiş olayım. Bir süre koymadık. Süre daha çok paranın kendisi. 450 milyon doları komple buradaki 11 ilimize, özellikle 4 il ve 2 ilçe olmak üzere toplamda 11 ilimize dağıtacağız."

Toplantıya, bazı AK Parti milletvekilleri, meslek odaları başkanları ile ilgililer katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremzede KOBİ'lere finansman desteğinin detayları belli oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/depremzede-kobilere-finansman-desteginin-detaylari-belli-oldu-4279/

Kabine Toplantısı'nın ardından X sosyal medya platformu üzerinden KOSGEB vasıtasıyla yeni bir desteğin devreye alındığını ve Dünya Bankası ile işbirliği halinde işletme başına 200 bin lira ila 750 bin lira arasında faizsiz kredi sağlayacaklarını duyurduğu aktarıldı.

Açıklamada, desteğin üst limitinin ağır hasarlılar için işletme başına 500 bin liradan 750 bin liraya yükseldiği bilgisi verildi.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki işletmelerde meydana gelen zararın karşılanması ve ekonomik canlanmanın sağlanması için "Türkiye: Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi"nin hayata geçirildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Proje kapsamında, Dünya Bankası'ndan 450 milyon dolarlık finansman ile sağlanan destek, KOSGEB aracılığıyla az, orta ve ağır hasarlı işletmeler için farklı kademelerde kullandırılacak. İşletmenin bulunduğu il, hasar durumu ve işletme ölçeğine göre artacak. Sıfır faizli olan destek, 36 aylık bir süreci kapsıyor. İlk 2 yılı geri ödemesiz olup 3. yılda 3 eşit taksitte geri ödemesi tamamlanacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde en az yüzde 30 gelir kaybına uğramış hasarsız işletmeler de bu destekten faydalanabilecek."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler, büyük işletmelerin tedarik zincirlerine eklemlendirilecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-buyuk-isletmelerin-tedarik-zincirlerine-eklemlendirilecek-1398/

Gelecek dönem küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ile girişimcilerin finansmana erişim imkanlarının, kurumsal gelişimlerinin, verimliliklerinin artırılması, yenilikçilik kapasitelerinin ve ölçeklerinin büyütülmesi hedefleniyor.

Ayrıca KOBİ'lerin tedarik zincirlerinde güçlü şekilde yer almalarının sağlanması, ihracat, yenilikçilik ve rekabetçilik düzeylerinin yükseltilerek etkin ve verimli büyümeye ve istihdama katkılarının artırılması planlanıyor.

Bu kapsamda, KOBİ'lere yönelik beşeri sermaye güçlendirilecek.

Nitelikli akredite danışman ve yönderlik havuzu oluşturularak aktif kullanımı sağlanacak, sektörlerde danışmanlık merkezleri ve platformlar aracılığıyla danışmanlık mekanizmaları geliştirilecek.

Örgün eğitimdeki girişimcilik müfredatı finansal okuryazarlık, mevzuat bilgisi, dijital teknolojiler, e-ticaret, pazarlama gibi konulardaki ihtiyaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek, uygulamalı girişimcilik eğitimleri yaygınlaştırılacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak mesleki eğitim merkezleri ve meslek liselerinin yer seçiminde organize sanayi bölgeleri öncelikle değerlendirilecek.

Teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve yüksek teknolojiye dayalı işletmesi olan yabancı girişimcilere karşılıklılık ilkesi çerçevesinde vize uygulaması kolaylaştırılacak.

Çalışanların ortaklığının sağlandığı işletme içi girişimciliği yaygınlaştıracak mekanizmalar geliştirilecek. Girişimcilik ekosisteminde işbirliği yapma kültürü yaygınlaştırılacak.

KOBİ ve girişimcilere yönelik destekleyici kuruluşlarda ara yüz kullanımı yaygınlaştırılacak.

Teknik mentörlük gerektiren yüksek teknolojili alanlarda başta büyük işletmeler olmak üzere işletmelerin girişimcilere ve KOBİ'lere mentörlük yapması teşvik edilecek.

- KOBİ'lere sağlanan yardımlar için izleme sistemi kurulacak

KOBİ'ler ve üniversitelerin hazırlayacakları projelerin desteklenmesi sağlanacak. Sektörel bazda yüksek verimliliğe sahip firmaların iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılmasını sağlayacak mekanizmalar oluşturulacak.

Türkiye'nin yurt dışındaki tekno girişimci envanteri çıkarılarak yurt içindeki potansiyel girişimcilerle etkileşim kurulabilecek bir mekanizma geliştirilecek. KOBİ'ler, ölçeğini büyütmesi, sürdürülebilir bir yapıya kavuşması ve küresel düzeyde daha rekabetçi bir konum kazanması amacıyla desteklenecek.

KOBİ ve girişimcilere, hızlı büyüme, teknoloji odaklı ihracat yapma, yüksek teknoloji alanında faaliyet gösterme, verimlilik artırma gibi kriterler çerçevesinde destek verilecek.

Ana sanayi üreticileri ve büyük işletmelerin tedarik zincirlerine KOBİ'lerin eklemlenebilmeleri için eşleşmeleri kolaylaştırılacak.

Ayrıca KOBİ'lerin gerekli kalite, verim, kapasite artışlarıyla ürün geliştirme (ÜR-GE) faaliyetleri tedarikçi geliştirme süreçleri kapsamında desteklenecek. KOBİ ve girişimcilere sağlanan devlet yardımlarına yönelik kapsayıcı bir izleme sistemi kurulacak ve etki analizleri yapılacak.

Arz ile talebin daha etkin eşleşmesini sağlamak için sanayi ve teknoloji bölgelerinde üretimi yapılan ürünlerin ve geliştirilen teknolojilerin envanteri hazırlanacak.

Tekno girişimciler tarafından oluşturulan ürünlerin Devlet Malzeme Ofisi bünyesindeki Tekno Katalog Platformu gibi araçlarla entegrasyonu sağlanarak bu ürünlerin ticarileşme ve markalaşma süreçleri hızlandırılacak.

- Kredi garanti sistemi geliştirilecek

KOBİ'leri olası afet, salgınlara karşı bilgilendirmek ve korumak amacıyla birebir KOBİ eğitimleri, danışmanlık ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecek.

KOBİ'lerin iş sürekliliği planı hazırlamasına yön göstermesi için ilgili kurum ve kuruluşların katkısıyla rehberler hazırlanacak ve risk yönetimi uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Finansmana erişim kolaylaştırılacak, alternatif ve yenilikçi finansman yöntemleri yaygınlaştırılacak.

Yatırım bankacılığı, kurumsal ve bireysel girişim sermayesi, kitle fonlaması, etki yatırımcılığı, melek yatırımcılık gibi alternatif ve yenilikçi finansman imkanları güçlendirilecek, kullanımları yaygınlaştırılacak.

"Türkiye Finansal Raporlama Standardı"nın KOBİ'ler arasında yaygınlaştırılması sağlanacak. Kredi garanti sistemi geliştirilecek, girişimlerin yenilikçi iş modelleriyle AR-GE ve yenilik projelerinin finansmanında kullanımı yaygınlaştırılacak.

KOBİ'ler ve girişimcilerin bilgi asimetrisi problemlerini azaltmak için finans verileri dışındaki verilerin de kullanıldığı yeni puanlama sistemleri geliştirilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Avrupa sektörümüz için önemli pazar https://analizgazetesi.com.tr/haber/avrupa-sektorumuz-icin-onemli-pazar-8622/

Türk üreticiler Hollandalı alıcıların yanı sıra Almanya, Belçika, İspanya, Polonya ve İngiltere'den gelenlerle de görüşme fırsatı buldu. Avrupa pazarının sektör için önemli olduğuna dikkat çeken EVSİD Kurucu Üyesi ve Yurtdışı Projeler Komitesi Başkanı Beyhan Baycar, "Avrupa bizim için önemli bir pazar; ihracatımızın yaklaşık %58'lik kısmını buraya gerçekleştiriyoruz ama bu ülkelerin ithalatı içerisinde payımız hâlâ çok az" dedi. Baycar, "Örneğin Hollanda'nın sektör ithalatında payımız sadece yüzde 1.8 düzeyinde. Avrupa'da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmemizin ana nedenlerinden biri de bu payı artırabilmek" diyen Baycar, Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü olarak 2022 itibarıyla 3.5 milyar dolarlık ihracata imza attıklarının altını çizdi. Beyhan Baycar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ihracatında payımız çok fazla gözükmese de dünya ölçeğinde sektörümüzde Çin, Almanya, İtalya ve Hollanda'dan sonra 5. büyük ihracatçı konumundayız."

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Sektör olarak ticaret fazlası verdiklerini söyleyen Baycar, "Hollanda ithalat tarafında 4.4 milyar dolarlık ithalatı ile küresel bazda yüzde 3.4 pay ile 6. büyük ithalatçı konumunda. Bu da aslında Türkiye için bir fırsat. Hollanda, ağırlıklı olarak ithalatını Çin'den gerçekleştiriyor. Türkiye'den ithalat artışı yüzde 2.8 ile sınırlı kaldı" ifadelerini kullandı. Amaçlarının öncelikle sektör olarak duruşlarını, profesyonelliklerini Avrupalı alıcılara gösterebilmek olduğunu dile getiren Beyhan Baycar, Hollanda'da yapılan program ile maksimum sayıda alıcı firmayı üreticilerle buluşturduklarına vurgu yaptı. Beyhan Baycar, "İki gün süren etkinlikte firmalarımız, Avrupa ülkelerinden gelen alıcılarla yaklaşık 240 ikili görüşme gerçekleştirdi" şeklinde konuştu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ödeal ve Fibabanka'dan KOBİ'lere destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/odeal-ve-fibabankadan-kobilere-destek-238/

Paket kapsamında, Fibabanka’dan 250 bin TL’ye varan kredi kullanan esnaf, hemen teslim alacağı Ödeal POS’unu tek çekimlik işlemlerde 3 ay boyunca yüzde 0 komisyon oranıyla kullanabiliyor. Böylelikle KOBİ ve küçük esnaflar, tüm ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılamanın rahatlığını yaşıyor. Esnaf dostu olarak bilinen ve “Avantajlı İş Yerim Paketi” kapsamında 3 ay boyunca tek çekimli işlemlerle 0 faizle işlem yapma imkânı veren Ödeal POS, üç aylık sürenin bitiminde, güncel faiz oranları ve esnafa sunulan ek avantajlarla kullanılmaya devam ediliyor. Ödeal POS, tüm bankalar için geçerli tek bir komisyon oranına sahip olması, verimsizlik ücreti, minimum ciro şartı ve kullanım taahhüdünden muaf tutulması, anlaşmalı tüm bankaların kredi kartları ile tahsilat olanağı sağlamasıyla öne çıkıyor. Ayrıca, yapılan işlemlerin 12 aya kadar taksitlendirilebilmesine imkân tanıması, tahsilatları 1 iş günü sonra, uzun blokaj süreleri geçirmeden kullanıcının hesabına aktarması ile dikkatleri çekiyor.  “Avantajlı İş Yerim Paketi” ile ilgili bilgi veren Ödeal Kurucu Genel Müdürü Fevzi Güngör, “Ödeal olarak esnafa sunduğumuz desteği Fibabanka ile bir üst seviyeye taşımaktan mutluluk duyuyoruz. Bu işbirliği sayesinde, esnafımız Ödeal POS’un sunduğu tüm avantajları sonuna kadar kullanabilmenin yanı sıra, 3 ay boyunca komisyon ödemeyecekler. Küçük esnaf ve mikro işletmelerin bir nebze de olsun rahatlamasına vesile olmak bizler için ayrı bir memnuniyet sebebi. Amacımız hayata geçirdiğimiz her kampanya ile esnafımızın ticari faaliyetlerini daha rahat sürdürmesine katkı sağlamak” şeklinde konuştu. Fibabanka Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ömer Mert, iş birliğine ilişkin şöyle konuştu: “Fibabanka olarak, esnaf ve KOBİ’leri destekleme yaklaşımımızla onların her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda sektöründe öncü firmalarla hayata geçirdiğimiz iş ortaklıklarına Ödeal’ı da katmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. İş birliğimiz kapsamında, Fibabanka’dan kredi kullanan iş sahiplerine Ödeal POS’larından avantajlı işlem yapabilmeleri olanağını sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de hayata geçireceğimiz projelerle KOBİ’lere olan desteklerimizi sürdüreceğiz.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lerin yüzde 15'i desteklerden yararlanıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilerin-yuzde-15i-desteklerden-yararlaniyor-4324/

BENOVA Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert, KOBİ'lerin verilen desteklerden haberinin olmadığını söyledi. Erdinç Mert, “Bilse, düşük faizle kredi çekebilir, hibe alabilir, sermaye ihtiyaçlarına destek bulabilir, vergi indirimlerinden, ihracat teşviklerinden faydalanabilir ya da yatırımları için finansman desteği alabilir" ifadelerini kullandı. Devlet desteklerinin yansımalarını KOBİ'lerin nasıl okuması gerektiğini aktaran Mert şöyle konuştu: "Devletimiz uzun zamandır KOBİ'leri destekliyor. Özellikle KOSGEB ve TÜBİTAK gibi genel desteklerle ciddi oranlarda destekler mevcut. Ama KOBİ'lerin yalnızca yüzde 15'i bu desteklerden yararlanıyor. Bazı KOBİ'lerimizin çoğu destekten haberi bile yok, ne yapacağına dair bir bilgisi yok ve mevzuata dair bir fikri yok. Destekler daha fazla dile getirilmeli ve duyurulmalı."

12 MİLYON İSTİHDAM

KOBİ'lerde sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağı hakkında konuşan Erdinç Mert, "Şu anda ülkemizde 3.5 milyona yakın KOBİ faaliyet gösteriyor. Bu da toplam şirket sayısının yüzde 99.7'sine denk geliyor. Çok ciddi anlamda bir KOBİ sayısı var yani. 12 milyon çalışanı KOBİ'ler istihdam ediyor. Ekonomik büyümeyi desteklemek adına bunlar çok önemli detaylar. KOBİ'ler inovasyon ve yenilik anlamında da ciddi öneme sahip çünkü daha küçük yapılar olduğu için daha inovatif daha yenilikçi yapılar halinde gözlemlememiz mümkün" diye konuştu. KOBİ'lerin genelde aile şirketlerinden oluştuğuna dikkat çeken Erdinç Mert, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aile şirketleri de ne yazık ki nesilden nesile aktarımda ciddi sıkıntı yaşıyor. Analiz yaparken dönem dönem yapmakta fayda görüyorum. Ben ilk döneme tutunma dönemi diyorum. Şirketin açıldığı ilk dönem yani. Maliyetler düşük, çalışan sayısı az, makine teçhizat az. Yoğun bir şekilde çalışılan dönem yani. Tutunmada başarılı olursanız büyüme dönemine geçiyorsunuz. Büyüme dönemini de atlatınca KOBİ'ler sıkıntılı döneme geçiyor. Yönetememe sorunu başlıyor. KOBİ'ler maalesef tutunma dönemindeki gibi yönetmeye çalışıyor fakat bu mümkün olmuyor. Eninde sonunda tüm KOBİ'ler yönetememe sorunu yaşıyor. İki tane yol çıkıyor önümüze: İlk yol; değişim, dönüşüm ve kurumsallaşma. İkinci yol ise; küçülme ve yavaş yavaş yok olma dönemi. Bu sebeple KOBİ'ler değişmeli, dönüşmeli ve kurumsallaşmalı." 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği Toplantısı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kosgeb-yalin-donusum-destegi-toplantisi-9955/

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü ile KOSGEB iş birliği doğrultusunda "KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği" uygulamaları hayata geçiriliyor. 

 

Uygulamalar hakkında bilgi vermek ve model fabrikalarda gerçekleştirilen yalın dönüşümleri tanıtmak amacıyla 11 ilde "KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği ve Model Fabrika Uygulamaları Bilgilendirme Toplantıları" gerçekleştirildi. 

 

İzmir bölgesinde gerçekleşen toplantı T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, KOSGEB ve İzmir Model Fabrika iş birliğiyle düzenlendi. Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Güray Korun, Genel Müdür Yardımcısı Serap Korun ve Kalite Yöneticisi Alper Şaşal’ın katılımıyla bir panel düzenlendi. Panelde İzmir Model Fabrikadan alınan hizmet sonucunda edinilen tecrübeler aktarıldı. 

 

2023 yılının Mayıs-Ağustos ayları arasında İzmir Model Fabrikadan “öğren-dönüş” hizmeti alan Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Güray Korun “Hurda sayımızın artış gösterip üretim sürecimizin verimini etkileyeceğini fark ettiğimiz noktada yalın üretim ve yönetim ile tanışarak dönüşüm için ilk adımı attık. Model Fabrika ile ilerlediğimiz bu yolda İzmir Model Fabrika’nın uyguladığı yöntemlerle öğreniyor, dönüştürüyor ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak üzere neler yapılması gerektiğini anlıyor ve uyguluyoruz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'ler için ürün portföyümüzü geliştiriyoruz https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobiler-icin-urun-portfoyumuzu-gelistiriyoruz-8317/

Hem şirketleri hem de bireyleri hedef alan bu saldırıların amaçları arasında hassas verilerin çalınması, fidye saldırıları ve bilgi sızıntıları yer alıyor. KOBİ ölçeğinde işletmelerin siber güvenlik ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiren Timus Siber Güvenlik, Siber Güvenlik Farkındalık Ayında, söz konusu saldırılardan korunmanın yollarına ışık tutuyor. Türkiye’de siber güvenlik konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Timus, aynı zamanda 2 yıl önce hayata geçirdiği herkes için siber güvenlik sosyal sorumluluk projesiyle, şu ana kadar 10 binin üzerinde kişiyi eğitimleriyle buluşturdu. 

Siber güvenlik önlemlerinin günümüzde iş sürekliliğinin ve başarının anahtarına dönüştüğünü söyleyen Timus Türkiye Ülke Müdürü Artuğ Tikiç, “Özellikle son dönemde ortaya çıkan uzaktan çalışma modeliyle birlikte; fidye yazılımları, kötü amaçlı yazılımlar, tedarik zinciri ve kurumsal e-postalara yönelik saldırılar önemli ölçüde artış gösterdi. Bunun yanında finans ve ödeme gibi kritik iş süreçlerinde dijital platformların kullanımı, her ölçekten işletmeyi kötü niyetli kişilerin hedefi haline getiriyor. Özellikle KOBİ’lerin çoğunluğu, dijital sistemlerinin uçtan uca güvenliğini sağlayacak işgücüne ve teknolojiye ne yazık ki hâlâ sahip değil. Bunu bilen kötü niyetli kişiler, asla bir siber saldırının hedefi olmayacağını düşünen ve 10’dan az çalışanı olan işletmelere odaklanıyor. Büyük şirketler olası bir veri ihlalinin olumsuz etkilerini daha kolay bertaraf edebilirken, küçük işletmeler hem itibarları hem de işlerinden olmalarına sebep olabilecek ağır sonuçlara katlanmak durumunda kalabiliyor” dedi. Siber tehditlere karşı etkin koruma sağlamanın düşünüldüğü kadar zor olmadığına vurgu yapan Artuğ Tikiç, “Siber güvenlik zafiyetlerinin yüzde 90’ı insan kaynaklı. Bu nedenle şirketlerde tüm çalışanların siber güvenlik konusunda bilinçlendirilmesi ve periyodik olarak eğitimlerin düzenlenmesi gerekiyor. Bu sayede potansiyel tehditler kolaylıkla tanınabilir ve gerekli önlemler alınabilir. Bu kapsamda, güçlü parolaların kullanılması ve iki faktörlü kimlik doğrulamanın etkin bir şekilde uygulanması, hesaplara yetkisiz erişimi önlemede etkili bir yöntem olacaktır. Tüm yazılımların ve sistemlerin güncel olması da güvenlik açıklarının kapatılmasında önemli bir rol oynuyor. Öte yandan, şirketlerde güvenlik duvarları ve anti-malware yazılımları kullanarak kötü niyetli yazılımların engellenmesi ve tespit edilmesi sağlanabilir. Diğer taraftan önemli verilerin düzenli olarak yedeklenmesi ve bu yedeklerin güvenli bir şekilde saklanması, fidye saldırılarına karşı güçlü bir savunma mekanizması olabilir. Sonuç olarak güvenliğimizi sağlamak için her zaman güncel bilgilere ve teknolojiye ayak uydurmalıyız” ifadelerini kullandı. 

HEDEF 2 YILDA 100 BİN KİŞİYE ULAŞMAK 

Siber güvenlik ihtiyaçlarının en kritik başlıklarından biri olan güvenlik duvarı çözümleriyle işletmelerin yanında olduklarına da dikkat çeken Artuğ Tikiç şunları söyledi: “Kurumsal varlıkları hem dış hem de iç tehditlerden etkili ve verimli bir şekilde korumak için tüm bilgi sistemlerinde koordineli çalışmak gerekir. Bunlara uygulama güvenliği, kimlik yönetimi, veri güvenliği, ağ güvenliği, mobil güvenlik ve bulut güvenliği gibi pek çok alt kategori dahildir. Biz de Timus olarak, güvenlik duvarı çözümlerimiz ile KOBİ’ler başta olmak üzere tüm ölçekteki kurumlara bütüncül bir siber güvenlik denetimi sağlamak adına ürün portföyümüzü geliştirmeye devam ediyoruz.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOBİ'lerin E-Dönüşüm Yapmak İsteyen KOBİ'lere Neler Yapmalı? https://analizgazetesi.com.tr/haber/kobilerin-e-donusum-yapmak-isteyen-kobilere-neler-yapmali-7517/

İşletmelerin geleneksel iş modellerini dijital teknolojilerle entegre etmelerini ve bu teknolojileri iş süreçlerine uygulamalarını ifade eden e-dönüşüm, rekabet ortamında ayakta kalmak ve uzun soluklu bir yaşam döngüsüne sahip olmak isteyen KOBİ’lerin başarısı için de atılması gereken adımlar arasında. 150 yıllık köklü geçmişi ile müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, işletmelerin daha verimli çalışmasını, maliyetleri azaltmasını, müşteri hizmetlerini geliştirmesini ve pazarda rekabet avantajı elde etmesini sağlayan e-dönüşüm süreçlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini paylaştı.

DİJİTAL STRATEJİ OLUŞTURMA

E-dönüşüm yolculuğuna başlamadan önce, işletmenizin mevcut durumunu ve hedeflerinizi değerlendirmeniz önemli. Dijital stratejinizi oluştururken bazı noktaları göz önünde bulundurmak önemli. İşletmenizin dijitalleşme hedefleri ve öncelikleri nelerdir, hangi süreçlerin dijitalleştirilmesi gerekiyor, hangi teknolojiler işletmeniz için en uygun ve uygun maliyetli olanlardır, dijital stratejiniz, uzun vadeli sürdürülebilirlik ve büyüme hedeflerinizi yansıtıyor mu gibi soruları sorarak ve yanıtlarını belirli bir strateji ile vererek e-dönüşüm süreçlerini daha rahat planlayabilirsiniz.

ALTYAPI VE YAZILIM GÜNCELLEMELERİ

KOBİ'ler, mevcut bilgi teknolojisi altyapılarını gözden geçirmeli ve gerekli güncellemeleri yapmalıdır. Bu, işletme süreçlerini daha verimli hale getirir ve dijital dönüşümü destekler. Muhasebe yazılımları, stok yönetimi sistemleri, CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) yazılımları gibi araçlar iş süreçlerini kolaylaştırabilir ve daha verimli hale getirebilir.

E-TİCARET VE ONLİNE VARLIK OLUŞTURMA

E-dönüşüm yolculuğunda atılması gereken diğer adımlardan biri de e-ticaret sistemlerinin oluşturulması ve buna bağlı olarak online varlıkların geliştirilmesi. E-ticaret, KOBİ'ler için büyük bir fırsat sunar. İşletmenizin ürün veya hizmetlerini internet üzerinden satmak için bir e-ticaret sitesi oluşturabilirsiniz. Ayrıca, popüler e-ticaret platformlarına katılarak ürünlerinizi daha geniş bir müşteri kitlesine ulaştırabilirsiniz. Bunun dışında dijital ekosistem içerisinde işletmenin bulunurluğu ve görünürlüğünü artıracak online varlıkların oluşturulması ve aktif şekilde kullanılması da diğer önemli noktalardan biri.

VERİ ANALİTİĞİ VE İŞ ZEKASI KULLANIMI

Veri, dijital dönüşümün önemli bir parçasıdır. Müşteri verilerini toplayarak analiz etmek, işletmenizin büyümesini desteklemek ve daha iyi kararlar almanıza yardımcı olur. Veri analitiği ve iş zekası araçları kullanarak verilerinizi derinlemesine inceleyebilirsiniz. Müşteri ilişkileri yönetimi alanındaki çalışmaların dijitalleştirilmesi, farklı noktalarda yapay zeka sistemlerinden destek alınması ve şirketin tüm departmanlarının online olarak entegre programlarla birbirine bağlanması e-dönüşüm süreçlerini hızlandıran süreçler arasında.

DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YATIRIMLARI

Dijital pazarlama stratejileri, işletmenizin online varlığını artırmanıza yardımcı olabilir. Google Ads, Facebook reklamları, e-posta pazarlama gibi kanalları kullanarak potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, etkili bir sosyal medya stratejisi oluşturarak markanızın bilinirliğini artırabilir ve müşteri etkileşimlerini artırabilirsiniz. Dijital platformlar üzerinde yapılacak olan pazarlama çalışmaları, marka ve şirket itibarının artırılması için de gerekli ve önemli.

MOBİL UYGULAMA VE WEB SİTESİ GELİŞTİRME

Mobil cihazlar, müşterilerin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi erişmeleri için önemli bir araç. Mobil uygulama veya duyarlı bir web sitesi geliştirerek müşterilere daha iyi bir deneyim sunabilirsiniz. Günümüzde gittikçe dijitalleşen iş dünyasında mobil uygulamalar ve web sitesinin aktif ve kullanıcı dostu şekilde çalışması, e- dönüşüm için de en gerekli noktalardan biri.

MÜŞTERİ DENEYİMİ İYİLEŞTİRMESİ

Müşterilerinize daha iyi hizmet sunmak için dijital araçların daha sık kullanılması da e-dönüşüm süreçlerinden biridir. Soruları hızlı bir şekilde yanıtlayabilen bir canlı sohbet hizmeti veya kişiselleştirilmiş ürün önerileri gibi özellikler müşteri deneyimini geliştirebilir. Dijital dönüşüm, KOBİ'ler için büyük fırsatlar sunar, ancak bu süreç iyi bir planlama, yatırım ve sabır gerektirir. İşletmenizin özel ihtiyaçlarına uygun bir dijital strateji oluşturarak ve bu adımları dikkatlice takip ederek başarılı bir e-dönüşüm gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede rekabet avantajı elde edebilir ve işletmenizin büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cemar'dan KOBİ'lere önemli destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/cemardan-kobilere-onemli-destek-7604/

Dünya doğal taş rezervinin yüzde 35'ine sahip Türkiye'nin madencilik sektöründe önemli şehirlerinden olan Manisa'da, faaliyet gösteren Cemar Traverten-Mermer, Kula'daki 900 bin metrekarelik alanı kaplayan ve 300 metre derinliğe inen ocağında, 270 milyon metreküplük rezervle dünyanın en büyük traverten ocaklarından birine sahip. Ocaktan çıkarılan travertenler istenilen boyutlarda kesilip hazırlanarak dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Yazın serin, kışın sıcak tutma özelliği ve doğal görünümüyle tercih edilen traverten taşları insanoğlunun yaşadığı her alanda kullanımı hızla artmaya başladı. Sezonda 500 konteynerin üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Cemar Traverten-Mermer Genel Müdürü Yusuf Yalçın, bölgede büyük bir istihdam potansiyeline sahip olduklarını ancak işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Çeşitli kademelerde 500'ün üzerinde personel ile çalıştıklarını dile getiren Yalçın, “Biz şirket olarak ihracat ağırlıklı çalışıyoruz. Yerli piyasada da atılım yaptık. Aylık 300 ile 500 konteyner arasında bir ihracatımız var. Ancak sezonda 500'ün üzerine çıkma potansiyelimiz de var. Bu konteyner adedi ve ihracat rakamları arttıkça bölgeye istihdam başta olmak üzere bölge KOBİ'lerine de çok büyük bir fayda sağlıyoruz. Bu anlamda eleman istihdamı konusunda maalesef bizim de çoğu sektörde olduğu gibi sıkıntılarımız var. Bölgedeki vatandaşlarımızı da burada çalışmaya davet ediyorum” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MEVKA projelerin sözleşmelerini imzalıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/mevka-projelerin-sozlesmelerini-imzaliyor-1945/

Akko Makina tarafından hazırlanan "Kesici Takım İmalatı Yapan İşletmemizde Üretimde Verimlilik Artışı Sağlayacak Makine ve Personel Altyapısının Oluşturulması" projesinin sözleşmesi MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı ve firma yetkilisi Ömer Karakuş tarafından imzalandı. İhsan Bostancı, "Karaman-Konya bölgemizin rekabet gücünün artırılması, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması, bölgenin yurt içinde ve yurt dışında yatırımcılara tanıtılması için yürüttüğümüz çeşitli destek mekanizmaları ile bugüne kadar bölgemize güncel rakamlarla 1,45 milyar TL kaynak aktararak eş finansmanlarla birlikte 2,7 milyar TL yatırımı harekete geçirmiş durumdayız” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'ING KOBİ Anında Kredi' ile KOBİ'lere destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/ing-kobi-aninda-kredi-ile-kobilere-destek-7459/

ING Türkiye, müşterisi olsun ya da olmasın tüm şahıs işletmelerine, ING Mobil ve İnternet Bankacılığı üzerinden diledikleri yer ve zamanda avantajlı faiz oranlarıyla 60 aya varan vadeli kredi imkanı sunuyor. ING KOBİ Anında Kredi’den yararlanmak isteyen şahıs işletmeleri ayrıca kredi tahsis ücreti ve sigorta masrafı da ödemiyor. ING KOBİ Anında Kredi kapsamında 175 bin  TL’ye kadar kredi başvurusunda bulunulabiliyor. 

Şahıs işletmeleri, nakit ihtiyaçlarını karşılamak için 7 gün 24 saat, evrak teslimi için şubeye gitmeden, dijitalden kolay bir şekilde kredi başvurusunda bulunabiliyor. ING müşterisi olmayan işletmeler ise kredi başvurusu sürecinde uzaktan müşteri olma sürecini tamamlayabiliyor. Şahıs işletmeleri, ING Mobil’i cihazlarına indirdikten sonra başvuru için bilgilerini girebiliyor, ardından kimliklerini doğrulatıp görüntülü görüşme adımına geçerek bulunduğu yerden kolayca ING müşterisi olabiliyor. Diledikleri yerden anında ING’li olan şahıs işletmeleri, ayrıca ING KOBİ Dijital avantajlarından da anında yararlanmaya başlıyor, bu kapsamda ücretsiz para transferi yapabiliyor ve e-Turuncu Hesap açtıklarında 90 gün boyunca Hoş Geldin Faizi fırsatından yararlanabiliyor.

KOBİ’LERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

KOBİ’leri ihtiyaç duydukları her noktada desteklemekte kararlı olduklarını vurgulayan ING Türkiye Tüzel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Öcal Ağar, şunları söyledi: “KOBİ’lerimiz ekonominin merkezinde yer alıyor, biz de KOBİ’lerimizin finansmana ihtiyaç duydukları her anda yanlarında olmayı ve onlara işlerinin başından ayrılmadan bankacılık işlemlerini gerçekleştirebileceği hizmetleri sunmayı önceliklendiriyoruz. Bu kapsamda, ING KOBİ Anında Kredi ile işletmelere dijital kanallar üzerinden avantajlı oranlarla kredi alabilme imkanı sağlıyoruz. Bununla beraber, dijitalleşmeyi merkezine alan bir kurum olarak, işletmelerin şubeye gitmeden bankacılık işlemlerini yapabileceği ING KOBİ Dijital’i de stratejimizde önceliklendiriyoruz. İşletmelere hızlı, masrafsız ve ulaşılabilir bankacılık deneyimi sunuyor, işletmelerin iş yerlerinden ayrılmadan dijital ve anında hizmet alarak zamandan tasarruf etmelerini sağlıyoruz. Zahmetsiz bankacılık anlayışımızla ve dijital hizmetlerimizle KOBİ’leri desteklemeye devam edeceğiz.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Generali Sigorta'dan KOBİ'lere Z kuşağı önerileri https://analizgazetesi.com.tr/haber/generali-sigortadan-kobilere-z-kusagi-onerileri--8894/

Gelişen teknolojinin ve dijitalleşmenin doğrudan içerisine doğan bu kuşak, iş dünyası da dahil olmak üzere yaşamın her alanında daha aktif bir rol almayı sürdürüyor. Genel olarak 1997-2012 yılları arasında doğan bireylerin dahil olduğu ve önceki nesillerden farklı özelliklere sahip olan Z kuşağı, daha bireysel ve özgür ruhlu olmaları, teknolojiye hızla adapte olan yapıları, online ortamlarda daha fazla vakit geçirmeleri, sosyal medyayı çok aktif şekilde kullanmaları, bilgiye çok hızlı ulaşmaları, daha dinamik, hareketleri ve enerjik olmaları, ağırlıklı olarak sıkılgan bir yapıda bulunmaları ile biliniyor. Bu yapıları ile iş dünyası içerisinde de önemli farklar yaratıyorlar. 150 yıllık köklü geçmişi ile müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, Z kuşağının iş hayatında nasıl yönetilmesi gerektiğine ve özellikle KOBİ’lerin dikkat etmesi gereken noktaları derledi.

ESNEK ÇALIŞMA KOŞULLARI SUNUN

Z kuşağı çalışanlarının çalışma saatleri ve yerlerini daha fazla kontrol etmelerine izin vermek, iş tatmini ve motivasyonlarını artırabilir. Uzaktan çalışma, esnek saatler veya yarı zamanlı çalışma gibi seçenekler sunarak bu gereksinimlere yanıt vermelisiniz. Z kuşağı, iş-yaşam dengesine ve esnek çalışma saatlerine büyük önem verir. Bunun için onlara esnek çalışma koşulları, ortamı ve saatleri oluşturarak verimlerini artırabilirsiniz.

TEKNOLOJİYİ ETKİN KULLANIN

Z kuşağı teknolojiyi sadece iletişim aracı olarak değil, aynı zamanda iş süreçlerini ve verimliliği artırmak için bir araç olarak görür. İşletmenizin teknolojik altyapısını güncelleyin ve dijital araçları kullanarak iletişimi kolaylaştırabilirsiniz. Z kuşağı dijital dünyada büyüdüğü için teknolojiye hakimdir. Bu nedenle, işyerindeki teknolojik altyapıyı ve araçları onların gereksinimlerine uygun hale getirmeye özen göstermelisiniz. Mobil uygulamalar, dijital iletişim araçları ve online eğitimler gibi teknolojik çözümleri teşvik edebilirsiniz.

KİŞİSEL VE KARİYER GELİŞİMLERİNE YATIRIM YAPIN

Z kuşağı, sürekli öğrenmeye ve kişisel gelişime büyük önem verir. İşletmenizde eğitim fırsatları, mentorluk programları ve kariyer yolculuğunu desteklemek için kaynaklar sağlayarak bu gereksinimlere yanıt verebilirsiniz. Onların farklı becerilerini geliştirmeye yatırım yaparak fırsatlar sunarsanız şirketinize karşı sadakatleri ve bağlılıkları da artacaktır. Z kuşağı çalışanlarınızın kişisel ve profesyonel gelişimini desteklemek için koçluk ve mentorluk fırsatları da sunabilirsiniz. Tüm bunlar onların kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olacak ve başarılarını çoğaltacaktır.

MUTLAKA AÇIK VE DÜRÜST İLETİŞİM KURUN

Açık ve dürüst iletişim, Z kuşağı çalışanlarının işyerinde daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir. Beklentileri netleştirmek, düzenli geri bildirimler sağlamak ve sorunları çözmek için iletişim kanallarını etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Buna ek olarak işletmenizin misyonunu, vizyonunu ve değerlerini açık bir iletişimle vurgulamayı da ihmal etmeyin. İş yeri kültürünüzü anlatmak, çalışanların bağlılık duygusu geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Z kuşağı, işletmelerin sosyal sorumluluk taşımasına ve sürdürülebilir uygulamalara büyük önem verir. İşletmenizin bu değerlere uygun hareket ettiğini vurgulayarak bu nesli etkileyebilirsiniz. İşletmenizin sürdürülebilirlik hedeflerini ve toplumsal katkılarını vurgulayarak bu nesil için daha çekici hale gelebilirsiniz. Var olan bütün sosyal sorumluluk çalışmalarınıza onları da dahil edin ve görev, sorumluluk almalarını sağlayın. Sadece iş ve para odaklı bir şirket olmadığını gösterdiğinizde hem başarıları hem de size şirketinize olan bağlılıkları artacaktır.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BMC ve KOSGEB'den KOBİ'lere destek https://analizgazetesi.com.tr/haber/bmc-ve-kosgebden-kobilere-destek-2777/

Türkiye'nin ticari ve askeri kara aracı üreticilerinden BMC, gelişimine katkıda bulunacağı KOBİ'lerin, gücünden daha fazla yararlanacak. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile BMC, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST İzmir'de Tedarikçi Geliştirme Alanında İş Birliği Anlaşması imzaladı. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, imza töreninden sonra yaptığı açıklamada, 1 yılı aşkın süredir Tedarikçi Geliştirme Programı başlattıklarını söyledi. Bu kapsamda Türkiye'nin büyük, yüz akı firmalarının KOBİ'lerle daha yakın işbirliği içinde çalışabilmeleri, yeni tedarik ağlarını güçlendirmeleri, bu ağların Anadolu'ya yayılması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Kurt, şöyle konuştu: "KOSGEB Türkiye'nin bütün illerinde var. Sanayi kuruluşlarımızı için kolaylaştırıcı oluyoruz, KOBİ'lerimizle buluşturuyoruz. Hem ürün yerlileştirme hem de tedarikçilerin güçlendirilmesi noktasında ciddi katkılar vermeye çalışıyoruz. Sanayi kuruluşlarımız da bu konuya çok açık. BMC'ye teşekkür ediyorum. Türkiye'nin yüz akı firmalardan bir tanesi. Hem savunma sanayisi hem otomotiv alanında güçlü işler yapan bir firma. Bu firmanın tedarikçi ağını genişletme, yerli tedarik ağını güçlendirme çabasına KOSGEB de katkı verecek. BMC ürünlerini yerlileştirmek için çok ciddi çabalar sarf ediyor. Biz de bu çabanın ufak bir destekçisi olmaya çalışacağız."

KOBİ'LERİN YOLU AÇILACAK

BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçıntaş da İzmir'den kurulan ve üretimini halen kentte sürdüren bir firma olarak festivalin İzmir'de ve şehrin kurtuluşuna atfen eylül ayında yapılmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Festivale güvenlik güçleri için geliştirdikleri zırhlı SUV TULGA ve uzaktan kumandalı, otonom ve dron entegreli AMAZON aracıyla katıldıklarını anlatan Yalçıntaş, gösterilen ilginin, gençlerin sektörün farkına vardığını görmenin sevindirici olduğunu ifade etti. KOSGEB'in Tedarikçi Geliştirme Programı'nın iyi düşünülmüş bir proje olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu ve KOBİ'leri güçlendirecek stratejilerin son derece önem taşıdığını belirtti. KOBİ'nin kalkınması, ileri gitmesi, rekabetçi olması, yurt dışı pazarlara açılmasının ancak ve ancak ana sanayi ile entegrasyonuna bağlı olduğuna işaret eden Yalçıntaş, şunları kaydetti: "KOBİ ne kadar ana sanayi ile entegre olursa o kadar ileriye gider, kaliteli üretim yapar, başarılı olur. KOBİ'yi ana sanayiden kopartırsanız kolay kolay gelişemez, kalkınamaz, daha ileriye gidemez, ihracat da yapamaz. Bu imzaladığımız iş birliği KOBİ ile ana sanayi arasındaki entegrasyonu ilerletmeye, ana sanayinin KOBİ'ye destek olmasına, KOBİ'nin kabiliyetlerini geliştirmesine yönelik bir anlaşma. Bu iki yönlü faydalı anlaşma. KOBİ için çok anlamlı çünkü KOBİ'nin müşterisi, kalitesi, ürün yelpazesi artıyor. Ana sanayi açısından da KOBİ'den aldığımız verim artıyor. Çalıştığımız KOBİ ne kadar hızlı, düşük maliyetli, kaliteli ürün verirse biz de o kadar başarılı oluruz. Bu yönleriyle son derece güzel bir anlaşma. Bu anlaşmanın parçası olmaktan çok mutluyuz." BMC'nin yürüttüğü projelerde KOBİ'lerin çok büyük bir payı olduğuna değinen Yalçıntaş, bir inovasyon şirketi olarak KOBİ'leri de bu yöne teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi. Murat Yalçıntaş, "İş birliği anlaşmasının getireceği faydalar sayesinde KOBİ'ler yenilikçilik, kalite artırma, maliyetlerini düşürme anlamında fırsat elde edecekler. Bu fırsatı değerlendireceklerine eminim. BMC ile KOBİ'ler arasındaki ilişki artarak devam edecek" dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kapasitesini artıran firma ürettiği gözlük çerçevelerini ihraç ediyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kapasitesini-artiran-firma-urettigi-gozluk-cercevelerini-ihrac-ediyor-3441/

Boğazlıyan ilçesinde 2009'da üretime başlayan firma, yıllar içeresinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı destek programlarına proje sunarak hibe desteği almaya hak kazandı.

Devlet destekleriyle üretim kapasitesini ve istihdam sayısını artıran firma, yurt içi satışlarının yanı sıra, Almanya, Fransa başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesine, Afrika ülkelerine ve ABD'ye gözlük çerçevesi ihraç ediyor.

Firma Genel Müdürü Abbas Budak, AA muhabirine, Türkiye'nin en büyük gözlük fabrikası olduklarını, metalden ve plastikten gözlük ürettiklerini söyledi.

Faaliyete geçtikleri günden bugüne KOSGEB, TKDK ve ORAN Kalkınma Ajansı gibi devletin birçok kurumunun desteklerinden faydalandıklarını anlatan Budak, "Bize makine alımıyla yatırımları genişletmemizde büyük katkı sundular. Bu katkılar sayesinde hem gözlüğün ham maddesini hem de düşük ve üst grup olarak Türkiye'nin ihtiyacı olan gözlüklerin önemli bir kısmını üretmiş oluyoruz." dedi.

- "100 civarında çalışana ulaştık"

Budak, ORAN Kalkınma Ajansının desteği ile aldıkları makineyle özellikle üst segment gözlük üretimine geçtiklerini belirterek,"Hem Türkiye'nin ihtiyacı olan gözlükleri sağlama hem de yurt dışına pazarlama imkanına kavuşmuş olduk. Daha önce işçi sayımız 20-30 civarındaydı. Bu desteklerin sürekli olmasıyla 100 civarında çalışana ulaştık. Daha önce kapasitemiz Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak için yeterli değildi ama bu yaptığımız yatırımlarla şimdi ayda 30-40 bin civarında gözlük çerçevesi üretebiliyoruz." diye konuştu.

İşçilerden Döndü Nur Avcıoğlu da fabrikada eşi ile çalıştığını dile getirerek, "Hep birlikte aile ortamında çalışıyoruz. Montaj bölümünde çalışıyorum. Sap tellerini kesiyorum, terminal takıyorum, sap kıvırıyorum. Gözlüğün son olarak aksesuarlarını takıyorum." ifadelerini kullandı.

Mehmet Fatih Akgüner de fabrikada 4 yıldır çalıştığını belirterek, "Bizim için iş sahası olmuş oldu. Burada arkadaşlarımızla beraber ülkemiz için yerli üretime de destek vermiş oluyoruz. Hem de evimize ekmeğimizi götürüyoruz. İş sahası olarak da Boğazlayan zaten küçük bir yer. Böyle bir fabrikanın olması bizim için çok iyi." dedi.

Beyhan Altıntaş ise devlet desteği sayesinde evde oturmak yerine fabrikada çalışarak ekmek parası kazandıklarını ve çocuklarını okuttuklarını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kedilere olan sevgisini işine çevirdi https://analizgazetesi.com.tr/haber/kedilere-olan-sevgisini-isine-cevirdi--2662/

Herniks'in yeni evcil hayvan ürünleri yelpazesi, farklı karakterlerdeki evcil hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çeşitli ürünleri kapsıyor. İster oyun düşkünü bir kediniz ister yerinde duramayan afacan bir köpeğiniz olsun tüm evcil hayvanların ihtiyaçlarını karşılayan bu ürünler evinize sorunsuz bir şekilde entegre edilecek şekilde de tasarlandı. Üstelik bu ürünlerin üretim sürecinde çevre dostu malzemeler de kullanıldı. Hayvanlara olan sevgisi ve hobisini işine döndürme hayali ile yola çıktığını söyleyen Herniks Kurucu Ortağı Efecan Ataalp, “Evcil hayvan sahiplerini, hayvan severleri ve çevre bilincine sahip tüm tüketicileri birlikte, evcil hayvanlarımız ve gezegenimiz için daha parlak, daha yeşil bir gelecek inşa etmeye davet ediyoruz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com