tag:gazetebirlik.com,2015:cid-6 Analiz Gazetesi Analiz Gazetesi 2024-03-05T10:00:21+03:00 Türkiye'nin un ihracatı son 10 yılda yüzde 60'ın üzerinde artış gösterdi https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyenin-un-ihracati-son-10-yilda-yuzde-60in-uzerinde-artis-gosterdi-9010/

Türkiye, en temel gıda maddesi un ihracatında 10 yıldır dünya liderliğini sürdürüyor. Ülke, 2023 yılında 160 ülke ve 6 serbest bölgeye bir milyar 465 milyon dolarlık un ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin un ihracatı miktarı son 10 yılda yüzde 60’ın üzerinde artış gösterdi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, un üretiminin ve tüketiminin yaklaşık 10 bin yıl önce Mezopotamya ve Anadolu topraklarında başladığı bilgisini vererek, Anadolu topraklarında değirmencilik sektörünün en eski ve kadim sektörlerden birisi olduğunu, bu deneyimi bugün modern tesislerde devam ettirdiklerini yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaşan un ihracatıyla dünya liderliklerinin 10 yıldır sürdüğünü dile getirdi.

Türkiye genelinde 69 ilde 598 fabrikada 30 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Tezcan, “Birçok ülke Türk un sanayicisine karşı vergi dahil çeşitli engeller çıkarıyor. Özellikle ABD, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin pazarlarından pay aldığımız için engellemeyle karşı karşıya kalıyoruz. 2024 yılında 4 milyon ton un ihracatı hedefliyoruz.” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
4 aylık sofralık zeytin ihracatı 74 milyon dolara ulaştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/4-aylik-sofralik-zeytin-ihracati-74-milyon-dolara-ulasti-75/

Anadolu coğrafyasında 41 ilde, 500 bin üretici varlığına sahip olan Türkiye, son çeyrek asırda zeytincilik sektörüne yaptığı yatırımları katma değere dönüştürmek için ihraç pazarlarında verdiği çabaların meyvelerini topluyor.

Türkiye’nin, 2022/2023 sezonunda 735 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesiyle dünya lideri olduğuna dikkati çeken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, 2022/2023 sezonunda sofralık zeytin ihracatının bir önceki sezona kıyasla tutar bazında yüzde 7 artarak 172 milyon dolardan 184 milyon dolara yükseldiğini dile getirdi.

2023/24 sezonunda; 4 aylık dönemdeki ihracat performansı hakkında bilgi veren Er, “1 Ekim 2022 – 31 Ocak 2023 tarihleri arasında 35 bin 508 ton sofralık zeytin ihraç etmişken, 2023/2024 sezonunun aynı döneminde sofralık zeytin ihracatı miktar bazında yüzde 20’lik düşüşle 28 bin 323 ton’a gerilemesine karşın, sofralık zeytin ihracatında ortalama fiyatımız 1,71 dolardan, 2,6 dolara çıktı. Döviz bazında sofralık zeytin ihracatımız yüzde 52 daha katma değerli hale geldi. Türkiye’deki yüksek enflasyonist ortam nedeniyle maliyetlerimizde de benzer hatta daha fazla artışlar oldu. İhraç fiyatlarımıza yansıtabildiğimiz oranda yansıttık. Bu sayede zeytin ihracatında döviz gelirimiz yüzde 21’lik artışla 61 milyon dolardan 74 milyon dolara yükseldi.” diye konuştu.

Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatının kırılımı hakkında da bilgi veren Başkan Er sözlerine şöyle devam etti:

“Siyah zeytin ihracatımız 1 Ekim 2022- 31 Ocak 2023 zaman aralığında 45,3 milyon dolar iken, 2023/24 sezonunun aynı döneminde yüzde 30’luk arıtşla 58,8 milyon dolara çıkarken, yeşil zeytin ihracatımız 15,5 milyon dolardan 14,8 milyon dolara indi. 2023/24 sezonu sonunda sofralık zeytin ihracatımız miktar bazında geçen sezonun gerisinde kalsada, döviz getirisi olarak artacağına inanıyoruz. 2023/2024 sezonunu 75 bin ton civarında sofralık zeytin ihracatıyla, 200 milyon doların üzerinde bir döviz getirisiyle kapatmayı hedefliyoruz.”

Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında Almanya 17,2 milyon dolarlık dilimi siyah zeytin, 3,4 milyon dolarlık kısmı yeşil zeytin olmak üzere 20,6 milyon dolarlık payla açık ara lider konumdayken, ikinci sırada 9,8 milyon dolarlık siyah zeytin ve 1,8 milyon dolarlık yeşil zeytin talebiyle Irak yer aldı. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında geleneksel pazarlarından Romanya’ya ise; 7,5 milyon dolarlık siyah zeytin ve 467 bin dolarlık yeşil zeytin ihraç edildi. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında öne çıkan diğer ülkeler; 4,5 milyon dolarlık taleple Amerika Birleşik Devletleri ve 3,5 milyon dolarla Bulgaristan oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meyve sebze sektörü Almanya'ya bir milyar dolar ihracat hedefliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/meyve-sebze-sektoru-almanyaya-bir-milyar-dolar-ihracat-hedefliyor-9583/

Türk meyve sebze sektörü, Almanya’ya 2023 yılında ihracatını yüzde 24’lük artışla 543 milyon dolardan 675 milyon dolara çıkararak bir milyar dolar ihracat hedefi koydu. Sektör, bir milyar dolar hedefine ulaşmak için Berlin Fruit Logistica Fuarı’na çıkartma gerçekleştirdi.

Berlin Fruit Logistica Fuarı’na tüm dünyadan gıda sektörü temsilcilerinin katıldığı aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, fuarda yaş meyve ve sebzenin yanında, tohum, meyve-sebze yetiştirme, paketleme ve otomasyon hizmetlerini de kapsayacak şekilde değer zincirinin her parçasına yer verildiği bilgisini verdi. 

Türkiye’nin Almanya’ya yaş meyve sebze ihracatının 2023 yılında güçlü bir şekilde artığını dile getiren Uçak, “Amacımız Almanya’ya sektörümüzün ihracatını bir milyar dolara ulaştırmak. Berlin Fruit Logistica Fuarı bu anlamda önemli fırsatlar sunuyor.” dedi.

Türkiye’nin Almanya’ya yaptığı yaş meyve sebze ihracatının yüzde 33’lük diliminin Ege Bölgesi’nden yapıldığını kaydeden Başkan Uçak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyelerimiz 2022 yılında Almanya’ya 192 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç etmişken, 2023 yılında ihracatlarını 220 milyon dolara yükselttiler. Ege Bölgesi’nde Dikili ve Bigadiç Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin devreye girmesi sonrasında Almanya’ya yaptığımız ihracatımız orta vadede 500 milyon dolara çıkacak potansiyeli barındırıyor. Berlin Fruit Logistica Fuarı’nın 2024 yılı için odaklandığı konuların Akıllı Tarım ve Seracılık olması attığımız adımların ne denli isabetli olduğunu da ortaya koyuyor. Taze meyve sebze ve mamul üretiminde güçlü bir oyuncu olduğumuzu Almanya’da sergiledik.”

Pandemi sonrasında Almanya’nın organik sektörüne büyük yatırım kararı aldığına dikkati çeken Başkan Uçak, “Berlin Fruit Logistica Fuarı’nda bu yılki öne çıkan başlıklardan birisi de organik sektörüydü. Fuarda, Organic-Route adlı sergi alanı oluşturuldu. Bu fuarda organik ürün stantlarının ilerleyen yıllarda büyüyecektir.” diye konuştu.

128 bin metrekare alanda açılan Berlin Fruit Logistica 2024 Fuarı’nı, bu yıl 145 ülkeden yaklaşık 66 bin kişi ziyaret etti. Messe Fuar Organizasyonunun anketine göre 2024 yılında katılan ticari ziyaretçilerin yüzde 70'inden fazlasını satın almacılar oluşturdu. Messe Fuar organizasyonunun yayımladığı geri bildirim verilerine göre gerek fuar katılımcısı gerekse ziyaretçilerin arasında tamamlanan iş anlaşmalarının yüksek olduğu bir fuar dönemi geçirildi. 

Birlikleri Türkiye milli katılım organizasyonuyla 38 Türk firması katılım sağlarken, 16 firma fuara bireysel olarak iştirak etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Genç İhracatçılar Konseyi Türkiye'ye örnek oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/genc-ihracatcilar-konseyi-turkiyeye-ornek-oldu-7298/

Genç İhracatçılar Konseyinin Yıl Sonu Buluşması Fütürist Ufuk Tarhan'ın sürdürülebilir geleceğe dönük tasarladığı yeni iş modelleri, hiper ve mega trendler, ihracatın geleceğine dair sunumu ile Birlik Başkanlarının katılımıyla EİB hizmet binasındaki GİK Hall'de gerçekleştirildi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Konseyimizde Ege ihracatına yön veren şirketlerin sonraki kuşak temsilcileri var. 100’den fazla üçüncü ve dördüncü kuşak gençlerimiz var. Yeni neslin oluşturduğu ortak akılla, geleceğe daha güçlü adımlar atıyoruz. GİK’te kuşaklar arasındaki iletişimi de güçlendiriyoruz. EİB GİK’te gençlerimiz, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik gibi trendleri içeren eğitimlerle yeteneklerini, beceri setlerini geliştiriyorlar. Böylelikle ilerde Yönetim Kurullarımız her alanda yönetim becerisi kazanmış daha donanımlı kadrolar tarafından oluşturulacak. Sizlerle gurur duyuyorum. Ege İhracatçı Birlikleri Genç İhracatçılar Konseyi’nin yarıya yakınının kadın ihracatçılarımızdan oluşması da bizim için ayrı bir vizyon. EİB GİK’te hem erkekler hem de kadınlar eşit temsil ediliyor.” dedi.  

 

Başkan Eskinazi, “Gençliğin fırsat verilirse neler yapabileceğini çok iyi görüyoruz. Burası Türkiye'ye gerçekten örnek oldu. EİB GİK, Ticaret Bakanlığımızca da en üst seviyede sahiplenilen, desteklenen ve parmakla gösterilen bir oluşum. Ege Bölgesinin 30 milyar dolar ihracatını 50 milyar dolara gençler taşıyacak, sürdürülebilirliği ve dijital dönüşümü gençler sağlayacak. Bütün Birlik Başkanlarımız projeye destek veriyor. Gençlerimizin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Sürdürülebilir ekonominin sırrı ve gücü; genç ihracatçıların sayısını artırılmasında, yeni nesil becerilerin işgücüne kazandırılmasında saklı.  Gençlerimize güveniyoruz, hepinizi yürekten kutluyorum, başarılarınız daim olsun. Her daim destekçiniz olacağız.” diye konuştu.

 

“Made in Türkiye” markasını oluşturmalıyız

 

TİM Başkan Vekili ve İstanbul Demir Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Değişen dünyanın dinamiklerinden dijitalleşme çok önemli. Ancak dijitalleşmenin kontrollü olarak gerçekleşmesi gerekiyor. Bütün kuşakları etkiliyor. Marka olmalıyız. “Made in Türkiye” markasını oluşturmalıyız. Türkiye demek güvenilirlik, esneklik, sürdürülebilir, hızlılık demek. Ülke markamızı yaratıp firma markalarını yaratmamız gerekiyor. Dış dünya dinamiklerine risklerine esneklik gösterebileceğimiz çalışmalar yapmalıyız, yeni yüzyılın ihracatına iyi hazırlanmalıyız. E-ihracat ve e-ticaret muhakkak işin içinde olmalı. Gençler bu dünya ile entegrasyonu çok iyi biliyor. Türkiye enleri olduğu konulara yoğunlaşmalı. Örneğin Almanya otomativ kimya gibi alanlarda en iyi ise Türkiye’de dünyada enleri olduğu konulara daha da yoğunlaşarak ilerlemeli, herşeye odaklanmamıza gerek yok. 19 yıldır tasarım yarışmaları yapıyoruz. 576 gencimize burs verdik. Çok güzel yerlere geldiler. Türkiye’de aidiyet duygusu güçlenmeli. Uzakdoğu ülkelerinde örneğin Kore’de aidiyet var, üç nesil dört nesildir ülke markalarında çalışanlar var.” dedi.

 

EİB Genç İhracatçılar Konseyi Başkan Yardımcısı Gizem Kula, “GİK olarak EİB çatısı altında 2019’dan beri faaliyet gösteriyoruz. Amacımız genç ihracatçıların İhracatçı Birliklerini tanıması, gençlere buradaki ve diğer STK’lardaki liderlik pozisyonlarına hazırlamak, genç girişimci ihracatçıları desteklemek inovatif çağın gerekliliklerine uyum sağlamış ihracatçılarla Türkiye’nin büyümesine katkı sağlamaktır. Üyelerimizi EİB’e üye firmaların 40 yaş altı temsilcileri oluşturuyor. Yaklaşık 120 üyemiz bulunmaktadır. Herkesin fikirlerini özgürce ifade ettiği esnek bir yapıya sahibiz. Eğitim programları, uzman konuşmacılar, üniversite işbirlikleri, jüri üyeliklerimizle, liderlik, sürdürülebilirlik, marka yönetimi, aile şirketleri, dijitalleşme, dijital platformlarda ihracat, start-uplar, gelecekte dış ticaret gibi birçok konuda çalışmalar yapıyoruz. Geleceğe dair projeksiyon yaparken tecrübelerden faydalanmanın çok kıymetli olduğunun farkındayız.” diye konuştu.

 

Fütürist Ufuk Tarhan da teknolojiyle olan ilgisini kullanan kişilerin ve işlerin oyunda kalacağını söyleyerek, “Blockchain, dijital vatandaşlık, kripto varlık dünya çapındaki işlerin altyapısı bunlardan oluşacak. Bütün işlemler her türlü süreç insan ve faktör dijitalleşecek. NFT, 3D Metaverse mekanlar da hayatın bütün alanlarını dönüştürecek. Aynı zamanda yenilenebilir enerji devrimi de bizi bekliyor.” dedi.

 

GİK (Genç İhracatçılar Konseyi) Nedir?

 

GİK (Genç İhracatçılar Konseyi) Birliklerimize üye firmaların 40 yaş altı temsilcilerinden oluşmaktadır. Bir Başkan ve iki başkan yardımcısından oluşan Komitenin toplam 120 üyesi bulunmaktadır. Genç İhracatçılar Konseyi Başkanımız Erkan Zandar ki aynı zamanda Türkiye’nin en genç birlik başkanıdır. Genç İhracatçılar Konseyi Başkan Yardımcılarımız F. Gizem Kula ve Gizem Dönmez Gürkan’dır.

 

EİB’in sekreteryasını üstlendiği komite toplantılarımız her ay düzenli olarak gerçekleştiriliyor. GİK çalışmalarına Marka Komitesi ile Etkinlikler/Buluşmalar Komitesi olarak iki grup kurarak başladı. Marka Komitesi çalışmaları kapsamında GİK’in logo tasarımı, kurum kimliği çalışmaları tamamlanmış ve GİK markası tescil edildi.

 

GİK, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm başlıklarında EİB bünyesinde düzenlenecek webinar, eğitim ve sertifikasyon programlarının gerçekleşmesinde aktif rol oynamaktadır.

 

Genç İhracatçılar Konseyini Neden Kurduk?

 

• Genç ihracatçıları gelecek liderlik rollerine hazırlamak,

 

• Birliğimizin sürdürülebilirliğini güvence altına almak,

 

• İnovatif düşünmeyi yaşam tarzı haline getirmek,

 

• Çağın gerektirdiği iletişim yöntemlerini hayata geçirmek,

 

• Hedefimiz; yön belirleyen, öncülük yapan gençlerle büyümektir.

 

Genç İhracatçılarımız için Buluşma Noktası: GİK Hall

 

Açılışını Sayın TİM Başkanımızın gerçekleştirdiği GİK Hall; GİK’in yenilikçi, genç ve dinamik yapısına uygun olarak tasarlanan GİK Hall. GİK toplantıları haricinde EİB bünyesinde kurulan Dijital Dönüşüm, Sürdürülebilirlik proje gruplarının da toplantılarına ev sahipliği yapmaktadır. Paylaşımlı ofis düzeninde kurgulanan GİK Hall toplantı ve buluşma noktası olarak beğeni ve ilgi toplamıştır.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hizmet ihracatında ilk defa 100 milyar dolar rakamına erişildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/hizmet-ihracatinda-ilk-defa-100-milyar-dolar-rakamina-erisildi-3701/

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, cari işlemler hesabı aralık ayı verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cari işlemler açığının 2023 aralık ayında yüzde 65,2 azalışla 2,1 milyar dolara, 2023'ün tamamındaysa yüzde 8 azalarak 45,2 milyar dolara gerilediğini anımsatan Bolat, "Hizmet ihracatında ilk defa 100 milyar dolar rakamına erişildi. 2023'ün ikinci yarısında dış ticaret açığındaki düşüş ile cari işlemler hesabında önemli bir iyileşme gerçekleşti. Cari işlemler açığındaki düşüşün 2024 yılında da devam etmesi beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, 2023'ün mayıs ayında 60,1 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığının sonraki aylarda 14,9 milyar dolar azalarak aralık itibarıyla 45,2 milyar dolara gerilediğini, geçen yıl temmuz ayından itibaren yıllıklandırılmış dış ticaret açığının her ay düştüğünü, böylelikle yıllıklandırılmış cari işlemler açığının her ay azalarak olumlu trend kaydettiğini aktardı.

Seyahat gelirleri rekor tazeledi

Aralıkta da cari açıktaki gerilemede ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının yıllık yüzde 43,2 azalarak 4,6 milyar dolar olmasının etkili olduğunu belirten Bolat, şunları kaydetti:

"Hizmet gelirleri 2023'te 100 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 48 milyar dolara ulaşarak rekorunu yeniledi. Ticaret Bakanlığı olarak, mal ve hizmet ihracatını artırmak için uygulamaya koyduğumuz ihracat stratejileri ve sunduğumuz desteklerle birlikte yerli üreticileri haksız rekabete karşı korumaya yönelik ithalat politikalarımızla, cari işlemler hesabında izlenen olumlu eğilimin sürdürebilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalarımızı paydaşlarımızla işbirliği içinde sürdürüyoruz. İnovasyon, üretim, yatırım, istihdam, ihracat, adil bölüşüm kapsamında şekillenen politikalarımızla, Türkiye ekonomisini daha rekabetçi ve güçlü bir konuma taşımaya kararlıyız. Cari işlemler hesabında kalıcı iyileşme ile sürdürülebilir refah artışı için gerekli makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi hedefliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TÜİK - İhracat birim değer endeksi Aralık'ta yıllık yüzde 1,2 azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/tuik-ihracat-birim-deger-endeksi-aralikta-yillik-yuzde-12-azaldi-4447/

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ihracat birim değer endeksi Aralık'ta yıllık bazda gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,9 artarken, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 10,2 yakıtlarda yüzde 15,5 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) değişmedi.

İhracat miktar endeksi ise aynı dönemde yüzde 1,6 arttı. Endeks yıllık bazda gıda, içecek ve tütünde yüzde 5,0 artarken ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,8 azaldı. Endeks aynı dönemde, yakıtlarda yüzde 31,9 artarken, imalat sanayinde ise (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,5 azaldı.

İthalat birim değer endeksi Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 azaldı. Endeks aynı dönemde, gıda, içecek ve tütünde yüzde 4,5, yakıtlarda yüzde 22,4 azaldı. Ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9,6, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,7 azaldı.

İthalat miktar endeksi Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 azaldı. Endeks aynı dönemde, gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,2, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 8,2 ve yakıtlarda yüzde 4,9 artarken, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,8 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; Kasım ayındaki 152,2'den, Aralık ayında yüzde 6,5 oranında artarak 162,1'e yükseldi. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2022 yılı Aralık ayındaki 159,2'den 2023 yılı Aralık ayında yüzde 5,7 artarak 168,3'e yükseldi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; Kasım ayındaki 123,3'ten, Aralık ayında yüzde 0,6 azalarak 122,6'ya geriledi. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2022 yılı Aralık ayındaki 132,3'ten 2023 yılı Aralık ayında yüzde1,6 azalarak 130,2'ye geriledi.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2022 yılı Aralık ayında 82,4 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 4,6 puan artarak, 2023 yılı Aralık ayında 87,0 düzeyine yükseldi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü 2024 yılına 602 milyon dolar ihracatla başladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/mobilya-kagit-ve-orman-urunleri-sektoru-2024-yilina-602-milyon-dolar-ihracatla-basladi-2361/

Türkiye’nin 2024 Ocak ayına dair ihracat verileri Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından paylaşıldı. Türkiye’nin ocak ayı ihracatı yüzde 3,6’lık artışla 20 milyar 28 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle yılın ilk ihracat rakamı, en yüksek ocak ayı ihracat değeri olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi, komşu ülkelerde gerçekleşen gerilimler ve global ekonomideki dalgalanmalara karşın 7,98 milyar dolarlık ihracat payına ulaşan Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri sektörünün ocak ayı ihracatı 602 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

ABD’ye ihracat yüzde 53 artış kaydetti 

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün yılın ilk ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında ilk sırada 89,4 milyon dolar ile Irak bulunurken ikinci sırada 29,6 milyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri yer aldı. Üçüncü sıradaki Birleşik Krallık’a yapılan ihracat 28,8 milyon dolar olurken dördüncü sıradaki Almanya’ya 26,3 milyon dolar değerinde mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı yapıldı. İhracat payının en çok arttığı ülke ise yüzde 53,8 ile Amerika Birleşik Devletleri oldu.

 

Sektör bu yıl 8 milyar dolar ihracat barajını aşmayı hedefliyor

Sektörün Ocak ayı ihracatına dair değerlendirmede bulunan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “2023 yılında yaşadığımız zorlukların etkilerinden hızla kurtulduğumuz şu süreçte Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılı, hem ülkemiz hem de sektörümüz adına fırsatlarla dolu. Bunları değerlendirmek adına üretim hacmimizi, ihracat stratejimizi ve en önemlisi dinamik yapımızı daha ileri taşımamız gerekiyor. Jeopolitik risklere karşı her zaman tetikte olunması gereken bir coğrafyada bulunuyoruz. Bu da bizi oluşabilecek her türlü riske karşı daha kararlı önlemler alıp çabuk ve kontrollü reaksiyon gösterebilmek adına güçlü kılıyor. Özellikle pandemi döneminden bu yana tüm dünyanın krizlerle karşı karşıya kaldığı bir süreç yaşıyoruz. Sektörümüzün tüm paydaşlarının sağduyulu tavrı ve geleceğe dönük hedeflerinin büyük çoğunu gerçekleştirmedeki azmini ihracat rakamlarıyla kanıtlamış oluyoruz. Geçtiğimiz yıl 8 milyar dolar sınırında olan ihracatımızı bu yıl daha da yukarılara taşımak adına globaldeki fırsatlar ve uluslararası fuarları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun yanında ülke ziyaretleriyle yeni pazar yerlerinde de yer alarak mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracat hacmimizi yukarı taşıyıp Türkiye ekonomisine olan katkımızı sunmayı sürdüreceğiz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TEMSA 2023'ü tarihi rekorlarla tamamladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/temsa-2023u-tarihi-rekorlarla-tamamladi-494/

İhracat artışında sektör lideri oldu cirosunu son 3 yılda 12 kat artırdı

Son 3 yıldır, ciroda üç haneli büyüme rakamlarına ulaşan TEMSA, 2020-2023 döneminde gelirlerini TL bazında yüzde 1.090, dolar bazında ise yüzde 252 oranında artırdı. 2023 yılını, ihracatta da yeni rekorlarla tamamlayan TEMSA, ihracat gelirlerini 2022 sonuna göre yüzde 92’lik yükselişle 182 milyon dolara taşıdı.

2020 yılı sonu itibarıyla, Sabancı Holding-PPF Group ortaklığı çatısı altında faaliyet göstermeye başlayan TEMSA, dünyada COVID ve diğer ekonomik çalkantıların olduğu 2020-2023 dönemini büyük finansal başarılarla tamamladı. Yurt içinde araç parkını genişletirken, yurt dışında da küresel ayak izini güçlendiren TEMSA, 2023 yılını 9,2 milyar TL’lik toplam gelirle kapatırken, şirketin toplam araç satışları 3.391 adede yükseldi. 2020 yılı sonunda 771,5 milyon TL’lik gelire sahip olan TEMSA, böylece 2020-2023 döneminde yüzde 1.090’luk bir ciro artışına imza atarak, söz konusu dönemde Türkiye’nin en hızlı büyüyen sanayi şirketleri arasında yerini aldı. 

HEM OTOBÜSTE HEM MİDİBÜSTE BİRİNCİ

Bugüne kadar dünyanın 70’e yakın ülkesinde 15 binden fazla aracı yollara çıkaran TEMSA, ihracat alanında da tarihi başarılara imza attı. Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) verilerine göre, 2023 yılında hem otobüs hem de midibüs segmentinde, adetsel bazda sektörde ihracatını en çok artırmayı başaran şirket olan TEMSA, Türkiye ekonomisine desteğini bir kez daha ortaya koydu. İhracat gelirlerini geçtiğimiz yıla göre yüzde 92 oranında artıran TEMSA, 182 milyon dolar ihracat geliriyle bu alanda tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, Kuzey Amerika, Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya gibi öncelikli pazarlarda varlığını güçlendirmeyi sürdürdü.

GELİRLERİN YÜZDE 61’İ YURT DIŞINDAN

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunun TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, şirket olarak çok başarılı bir dönemi geride bıraktıklarının altını çizerken, “Son 3 yıla baktığımızda, her yıl üç haneli bir ciro büyümesi yakaladık. Konsolide rakamlarla birlikte değerlendirdiğimizde, TL bazında son 3 yılda gelirlerimizi yüzde 1.090’lık artışla 9,2 milyar TL seviyesine ulaştırdık. Dolar bazında ise, tüm zorlu ekonomik koşullara rağmen, ciro artışımız yüzde 252’yi buldu. Bugün itibarıyla ciromuzun yaklaşık yüzde 61’ini uluslararası işlerimizden sağlarken, yüzde 39’unu ise Türkiye operasyonlarımızdan elde ediyoruz. Bu dengeli dağılım sayesinde, bir yandan dünyadaki olası zorluklara karşı bir koruma mekanizmasına sahip olurken, bir yandan da Türkiye ekonomisine döviz kazandırmaya, Türkiye’deki katma değerli ihracat seferberliğine katkıda bulunmayı sürdürüyoruz” dedi.

İHRACATTA TARİHİ BAŞARI

TEMSA’nın büyüme hikayesinde küresel ayak izini güçlendirmenin çok önemli olduğunun altını çizen Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Bu kapsamda, öncelikli pazarlarımız olarak nitelendirdiğimiz Avrupa ve ABD’de de son derece başarılı sonuçlara imza attık. Müşteriyi çok daha iyi dinleyen, onların geri bildirimleriyle, araçlarını, teknolojisini çok hızlı bir şekilde geliştiren, sadece satışta değil satış sonrası süreçlerde de müşterisinin daima yanında olan bir TEMSA yarattık. Buradaki yetkinliklerimizi güçlendirirken bir yandan da finansman ve servis alanında yenilikçi hizmetleri müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, müşterilerimizin finansman ihtiyacını karşılamak üzere TEMSA Finans çözümünü ABD’nin ardından Türkiye’de de devreye aldık” dedi.

Müşteri odaklı yaklaşımlarının ihracat rakamlarına da olumlu şekilde yansıdığını ifade eden Tolga Kaan Doğancıoğlu, “2023 yılında 182 milyon dolarlık ihracat gelirimizle TEMSA tarihinde de bir ilke imza attık. Öncelikli pazarlarımız arasında başı çeken Kuzey Amerika’da yüzde 36’lık bir büyüme performansı ortaya koyarken; EMEA bölgesinde yüzde 31; Batı Avrupa’da ise yüzde 78’lik büyüme rakamları yakaladık” ifadelerini kullandı.

“ELEKTRİFİKASYONDAN SONRA HİDROJENE DE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”

Tüm bu finansal başarıların yanında, TEMSA’nın küresel büyüme vizyonunun merkezinde yer alan sıfır emisyonlu araçlarda da önemli stratejik adımlar attıklarının altını çizen Tolga Kaan Doğancıoğlu, “              TEMSA olarak bizim elektrifikasyon ve sıfır emisyon yolculuğumuz 2010’ların başında başlıyor. Yani burada 15 yıla yaklaşan bir tecrübemiz var. Sadece elektrifikasyonu değil, alternatif yakıtların tamamını kapsayan bir Ar-Ge yaklaşımıyla, geleceğin sürdürülebilir mobilitesine öncülük etmeyi hedefliyoruz. ASELSAN ile birlikte, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü piyasaya sunan şirket olarak bu kez da Portekiz merkezli CaetanoBus ile iş birliği halinde Türkiye’nin ilk şehirlerarası hidrojenli otobüsünü bu yılın sonunda seri üretime hazır hale getirmiş olacağız. Bu aracımızla birlikte, bugün 8’i elektrikli 2’si hidrojenli olmak üzere toplam 10 farklı sıfır emisyonlu araç portföyümüzde olacak. Bu anlamda, dünyada müşterilerine en yüksek sayıda sıfır emisyonlu araç alternatifi sunan şirketler arasındayız. Sıfır emisyonlu araçlar konusundaki yetkinliğimizi pekiştirirken ayrıca CDP, SBTi, Global Compact ve Ecovadis gibi küresel platformlarla da koordinasyon halinde, iş süreçlerimizi ve iş modellerimizi sürdürülebilirlik odağında sürekli olarak geliştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl, Avenue Electron otobüsümüz ile EPD (Environmental Product Declaration) belgesini almaya hak kazandık. Bu belgeyi bir otobüs aracılığıyla alan Türkiye'de ilk, dünyada ise altıncı üretici olduk. Şimdi de CDP raporlamamız neticesinde, henüz ilk başvuru yılımızda İklim Değişikliği A Listesi’ne dahil edildik. Tüm bunlar, bizim sürdürülebilirlik konusundaki samimiyetimizin, ciddiyetimizin ve kararlılığımızın göstergesi” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfıra indirildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/yesil-mercimek-ithalatinda-gumruk-vergisi-sifira-indirildi-372/

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı olarak, yurt içi arz güvenliğinin ve fiyat istikrarının sağlanmasını teminen, ilgili kurumlarla birlikte ürün bazlı değerlendirmeler yapıldığı, ihtiyaç olması halinde hızlı şekilde gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi.

Bu çerçevede, ticaret verileri, üretim ve piyasaya arz koşulları ile fiyat hareketleri dikkate alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içerisinde, temel gıda ürünlerinden yeşil mercimekte tüketici ihtiyacının uygun fiyatla karşılanabilmesinin sağlanması amacıyla gümrük vergisinin geçici olarak sıfırlanmasına karar verildiği vurgulanak buna yönelik düzenlemenin, İthalat Rejimi Kararında gerekli değişiklik yapılarak yürürlüğe girdiği kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu uygulama, yerli üretimin korunmasını da göz önünde bulundurularak çiftçimizin üretim motivasyonuna zarar vermeyecek şekilde ülkemizdeki hasat dönemi dikkate alınarak belirlenmiştir. Düşürülen gümrük vergisi, yeşil mercimeğin hasat döneminden önce 30 Haziran 2024 tarihine kadar geçici bir süre devam edecek, bu tarihten sonra eski seviyesine yükselecektir.

Ticaret Bakanlığı olarak, üretici ve tüketici haklarının birlikte korunması amacıyla spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi ve piyasaya yeterli ürün arzının sağlanması için gerekli tüm tedbirleri almaya, alınan bu tedbirler sonrasında piyasa şartlarını izlemeye devam edilecektir.''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ocak ayında temel gıda ihracatı 1,03 milyar dolar https://analizgazetesi.com.tr/haber/ocak-ayinda-temel-gida-ihracati-103-milyar-dolar-5108/

Ocak’ta 1,1 milyon ton ihracat yapan sektör ihracat gelirlerini geçen yılın aynı dönemine yüzde 5,4 artırarak, Türkiye’nin toplam tarım ihracatı içindeki payını yüzde 33’e taşıdı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe en fazla ihracat gerçekleştiren iller İstanbul, Gaziantep ve Mersin, en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler Irak, ABD ve Suriye oldu. 

 

“Tarımsal üreticilere destekte, Türkiye olumlu yönde ayrışıyor”

 

Resesyon beklentileri, bölgesel savaşlar, iklim krizi ve maliyet artışlarının getirdiği çeşitli risklere rağmen küresel gıda sektörünün 2024 yılına umutlu başladığına vurgu yapan TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu dünyadaki gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi:

 

“Tarımsal girdi maliyetleri artmış olsa da parasal sıkılaşma programlarının getirdiği talep daralması nedeniyle küresel gıda fiyatları bir süre daha sakin seyredebilir. Bu noktada önemli olan, üretici fiyatlarındaki artışı dengelemek ve enflasyonla mücadele etmek üzere devletlerin tarımsal üreticilere sağladıkları desteklerin sürmesidir. Şu an Avrupa genelinde devam eden çiftçi eylemlerinin gerisinde bu yöndeki talepler var.”

 

Ortadoğu'daki çatışmaların petrol ve lojistik süreçleri üzerindeki etkisinin ne kadar süreceğinin bilinmediği bir ortamda kritik konulardan birinin, tarımsal üretim olacağına işaret eden Tiryakioğlu, Türkiye’deki gelişmeleri ise şöyle değerlendirdi: 

 

“Ülkemizde geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alımları 13 milyon tonu geçerken, Tarım ve Orman Bakanlığımızın tarımsal destekleme ödemeleri 63 milyar TL’yi aştı. Kamu kaynaklarımız bu süreçte üretimi destekleyici şekilde kullanıldı. Tarımsal mahsulü işleyerek ürünlerimizin yurt dışına katma değerli şekilde satılmasını sağlayan gıda ihracatçılarımız için, şu an en önemli konulardan biri finansmana erişim hususu. Bu noktada Eximbank’ın 50 milyar dolarlık destek sözü, son dönemde finansman maliyetleri artan ihracatçılarımızı rahatlattı. Rekolte açısından çok verimli geçen bir yılda yurtiçindeki bu gelişmeler 2024 yılına da büyük hedeflerle başlamamızı sağladı.”

 

“Türkiye Gıda İhracatçıları markası tanıtım atağında”

 

Temel gıda alanında Türkiye’nin en büyük şirketlerinin üye olduğu, farklı bölgelerdeki 6 ihracatçı birliğinin bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Gıda İhracatçıları markasının tanıtım atağı hakkında bilgiler veren Tiryakioğlu şunları söyledi:

 

“Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün iştigal alanı geniş ve zengin olduğu için, Birliklerimiz çatısı altında uluslararası ölçekte rekabet eden çok büyük markalar var. İşletmelerimizin her biri, kendi alanlarında ses getiren pazarlama çalışmaları yürütüyor ama bireysel faaliyetler, sektörün ortak algısına istediğimiz kadar katkı vermiyor. 6 İhracatçı Birliğimizin iş birliği, Türkiye’nin dünyanın önde gelen gıda ihracatçılarından biri olarak tanınırlığı   açısında çok önemli bir adım oldu. Bu ay, Turkish Food Exporters markasıyla Dubai’deki Gulfood fuarında olacağız. Burada potansiyel müşterilerimiz için düzenleyeceğimiz tanıtım çalışmalarıyla, Ortadoğu pazarındaki Türk malı algısına büyük katkı sağlayacağız.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OECD, küresel ekonomik büyüme öngörüsünü açıkladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/oecd-kuresel-ekonomik-buyume-ongorusunu-acikladi-9947/

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Büyüme için Temelleri Güçlendirmek" temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nu açıkladı.

Buna göre, küresel ekonomik büyüme 2023'te direnç gösterdi ve enflasyon beklenenden daha hızlı geriledi.

Küresel ekonomi, geçen yıl yüzde 3,1 büyüdü. Büyüme, dördüncü çeyrek de dahil olmak üzere yıl boyunca özellikle ABD'de güçlü kalırken, diğer birçok gelişmiş ülkede enerji krizinin de etkilerini yansıtan şekilde daha zayıf oldu.

Ekonomik büyüme geçen yıl G20 ülkelerinde yüzde 3,3, ABD'de yüzde 2,5 olarak gerçekleşti.

Avro Bölgesi'nde büyüme yüzde 0,5 olurken Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da yüzde 0,1 daralma görüldü. Ekonomik büyüme İngiltere'de 2023'te yüzde 0,3, Fransa'da yüzde 0,9, Çin'de yüzde 5,2, Hindistan'da yüzde 6,7 ve Türkiye'de yüzde 4,1 oldu.

Brezilya ekonomisi yüzde 3,1, Japonya ekonomisi yüzde 1,9 ve Rusya ekonomisi yüzde 3,1 büyüme gösterdi, Suudi Arabistan ekonomisi geçen yıl yüzde 0,9 daraldı.

Ilımlı büyüme sürecek

Küresel ekonomideki büyümenin bu yıl ise yüzde 2,9 olacağı, 2025'te finansal koşulların da iyileşmesiyle yüzde 3'e yükseleceği öngörülüyor.

Söz konusu büyüme öngörüleri OECD'nin geçen kasımda yayımladığı Ekonomik Görünüm raporuyla karşılaştırıldığında, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükseltildiği anlamına geliyor. OECD'nin 2025'e yönelik küresel ekonomik büyüme beklentisi değişmedi.

ABD'de ekonomik büyümenin, hane halkı harcamaları ve güçlü işgücü piyasası koşulları tarafından desteklenmeye devam edeceği ancak bu yıl yüzde 2,1'e ve 2025'te yüzde 1,7'ye düşeceği tahmin ediliyor.

Avro Bölgesi'nde ekonomik büyüme tahmini bu yıl için 0,3 aşağı yönlü revize edilip 2025 için değiştirilmezken, sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 1,3 düzeyinde öngörüldü.

Çin ekonomisinin düşük talep, yüksek borç ve zayıf emlak piyasasının etkisiyle bu yıl yüzde 4,7 ve 2025'te yüzde 4,2'ye gerilemesi bekleniyor.

Türkiye ekonomisinde ise büyümenin bu yıl yüzde 2,9 olması beklenirken, 2025'te yüzde 3,1 olacağı öngörülüyor. OECD, kasımdaki tahminlerine göre, Türkiye ekonomisinde bu yıl için büyüme öngörüsünü değiştirmedi, 2025 için yüzde 0,1 düşürerek yüzde 3,1'e revize etti.

"Enflasyonist sürecin 2025'te biteceğinden emin olmak için erken"

Enerji ve gıda fiyatlarındaki gerileme ve sıkı para politikasına bağlı olarak enflasyon, geçen yıl birçok ülkede düşüş gösterdi.

Öte yandan rapora göre, çekirdek enflasyonun çoğu ülkede hala hedefin üzerinde seyretmesi ve işgücü maliyetlerindeki artışın orta vadeli enflasyon hedefleriyle uyumlu olan seviyeden yüksek olması nedeniyle, 2021'de başlayan enflasyonist sürecin 2025'te sona ereceğinden emin olmak için henüz erken.

Orta Doğu başta olmak üzere jeopolitik gerilimlerin enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturma riski bulunurken, bölgede çatışmanın genişlemesi veya tırmanması deniz taşımacılığını beklenenden daha kapsamlı şekilde kesintiye uğratabilir ve arz darboğazları yoğunlaşabilir.

Orta Doğu'dan Asya, Avrupa ve Amerika'ya petrol ve gaz tedarikinde kilit rotalardaki trafiğin kesintiye uğraması halinde enerji fiyatlarında artış görülebilir.

Bu durum, küresel ekonomik büyümeye zarar vererek doğrudan enflasyon baskılarını artırabilir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Borsa İstanbul rekor tazeledi https://analizgazetesi.com.tr/haber/borsa-istanbul-rekor-tazeledi-7117/

BIST 100 endeksi, 8.784,21 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 113,98 puan ve yüzde 1,32 değer kazancıyla 8.779,66 oldu. Toplam işlem hacmi 54 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,73, holding endeksi yüzde 0,49 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,09 ile bilişim, tek kaybettiren yüzde 0,39 ile iletişim oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD ekonomisinde resesyon endişelerinin önemli derecede azalmasına karşın ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine başlayacağı tarihe ilişkin tahminlerin ötelenmesiyle karışık bir seyir izlendiğini belirterek, yurt içi piyasaların pozitif ayrıştığını söyledi.

Öte yandan, bugün açıklanan verilere göre Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 6,70, yıllık yüzde 64,86 artış gösterdi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de 2024 için Türkiye ekonomisine yönelik yüzde 2,9 olan büyüme beklentisinde de değişikliğe gitmedi.

Öğleden sonra yurt dışında ABD'de açıklanacak hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.900 seviyelerinin direnç, 8.600 ve 8.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Karadeniz'den 133,5 milyon dolarlık ihracat https://analizgazetesi.com.tr/haber/dogu-karadenizden-1335-milyon-dolarlik-ihracat-8667/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ayında Trabzon'dan 102 milyon 297 bin, Rize'den 17 milyon 598 bin, Artvin'den 7 milyon 463 bin ve Gümüşhane'den 6 milyon 139 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Geçen yılın aynı dönemine göre Trabzon ihracatında yüzde 4, Rize'nin ihracatında yüzde 7 düşüş yaşandığını ifade eden Kalyoncu, Artvin ihracatında yüzde 42, Gümüşhane ihracatında ise yüzde 63 artış görüldüğünü aktardı.

Kalyoncu, en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörlerin başında 57 milyon 52 bin 707 dolarla fındığın geldiğine dikkati çekti.

İkinci sırada 22 milyon 30 bin 750 dolarla su ürünleri ve mamullerinin yer aldığını kaydeden Kalyoncu, üçüncü sırada 18 milyon 177 bin 343 dolarla yaş meyve sebze, dördüncü sırada 16 milyon 450 bin 247 dolarla maden ve metaller, beşinci sırada da 3 milyon 867 bin 872 dolarla taşıt araçları ve yan sanayinin geldiğini ifade etti.

Kalyoncu, bölgeden ocak ayında 87 ülkeye toplam 133 milyon 497 bin dolar ihracat yapıldığını belirterek, Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Bulgaristan ve Polonya'nın ihracatta ilk 5'te yer aldığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batı Akdeniz'den yılın ilk ayında yaklaşık 218 milyon dolarlık ihracat https://analizgazetesi.com.tr/haber/bati-akdenizden-yilin-ilk-ayinda-yaklasik-218-milyon-dolarlik-ihracat-4355/

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bölge ihracatçılarının yeni yıla iyi bir başlangıç yaptığını belirtti.

Yurt dışına satışlarda geçen yılın ocak ayına göre bu yıl yüzde 2'lik bir artış olduğunu aktaran Çavuşoğlu, yılın ilk ayında 217 milyon 933 bin 694 dolarlık ihracata imza attıklarını bildirdi.

Yaş meyve ve sebzenin bölgenin lokomotif sektörü olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, en fazla ihracatın bu sektörde yaşandığını kaydetti.

Çavuşoğlu, ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine yüzde 7,80'lik bir artış yakalanan yaş meyve ve sebzede, 82 milyon 957 bin dolarlık yurt dışı satışı yapıldığını belirtti.

Yaş meyve ve sebzeyi yüzde 33,35'lik artışla maden ve metaller sektörünün takip ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Maden ve metaller sektöründe 43 milyon 896 bin dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu ihracatın 23 milyon 651 bin dolarlık kısmı doğal taş ürünlerinden oluştu. Üçüncü sıradaki ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü yüzde 25,16 artışla 24 milyon 339 bin dolar ihracat yapma başarısı gösterdi. Dördüncü sıradaki kimya sektörü 17 milyon 692 bin dolar ihracat yaptı. Listenin beşinci sırasında 8 milyon 230 bin dolarla çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektörümüz yer aldı."

Çin'e ihracatta rekor artış

Ümit Mirza Çavuşoğlu, ocakta en fazla ihracatın 23 milyon 798 bin dolarla Çin'e gerçekleştiğini bildirdi. Çin'e ihracatın geçen yıla göre yüzde 50,90 oranında rekor artış yaşandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İkinci sırada ise yüzde 3,45 artışla 15 milyon 615 bin dolar ihracat gerçekleşen Almanya yer aldı. Almanya'yı 14 milyon 983 bin dolarla Rusya, 12 milyon 216 bin dolarla Ukrayna ve 10 milyon 855 bin dolar ihracatla Romanya takip etti. Batı Akdeniz'den ocakta gerçekleşen ihracata bakıldığında geleneksel sektörlerimizin geleneksel pazarlarına ihracatlarını sistematik bir şekilde sürdürdükleri görüldü. Birliğimiz kadar firmalarımız da hedef pazarlarında ihracatlarını artırmak için çalışmalarını sürdürmekte."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin çevre ülkelerindeki savaşlar ve siyasi istikrarsızlıklara rağmen ihracatının artıyor olmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

İhracatın artırılması amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Çavuşoğlu, son bir yıldır farklı sektörler için farklı ülkelere sektörel ticari heyet ziyaretleri düzenlediklerini, yurt dışı fuarlara katılarak ithalatçı firmaları ziyaret ettiklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DemirDöküm, Kaskad Ürünleriyle İhracat Pazarlarında Genişliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/demirdokum-kaskad-urunleriyle-ihracat-pazarlarinda-genisliyor-4952/

DemirDöküm, üstün teknolojiye sahip ve sürdürülebilirlik odaklı ürünleriyle uluslararası pazardaki güçlü büyümesini sürdürüyor. Türkiye'nin yanı sıra dünyanın 40'a yakın ülkesinde ısı konforu sunan şirket, Bozüyük Fabrikaları’nda geliştirilen ve üretilen MaxiPremix kaskad ürününün ihracat pazarlarını genişletiyor.

İnşaat sektöründe artan, tasarruflu ve çevreci yoğuşmalı kazan talebi için MaxiPremix ürün ailesini geliştiren şirket, kullanıcısına yüksek sezonsal verimlilik sağlayan ürününün ihracat pazarlarına Azerbaycan ve Yunanistan'ı da ekledi. Bireysel konut, rezidans, merkezi sistemle ısınan binalar, alışveriş merkezleri, işletmeler ve hastane gibi alanlarda, tüm beklentileri karşılayacak özelliklere sahip olan MaxiPremix, kompakt boyutuyla dar alanlar için ideal bir alternatif olarak öne çıkıyor. Düşük emisyon değerleriyle çevre dostu olan MaxiPremix, 7 cihaza kadar kaskad yapabilme imkânıyla yüksek kapasite ihtiyaçlarına uygun çözüm sunuyor. 

2024'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE KASKAD İHRACATINA 3 ÜLKE DAHA EKLENİYOR

Küresel çapta yaşanan olumsuzluklara rağmen yenilik ve yatırımda hız kesmediklerini belirten DemirDöküm CEO'su Alper Avdel, "Üç yıl önce yüksek kapasiteli kaskad cihazlarının üretim hattı, makine parkı, alt yapı ile iş gücü başlıklarını kapsayan önemli bir yatırımı hayata geçirdik. DemirDöküm Bozüyük Fabrikaları, bu önemli yatırımla Vaillant Group'un kaskad cihazları üretim merkezi kimliğini kazandı. İkinci adımımız olan ihracat çalışmalarına da hızlı bir başlangıç yaptık. Ülkemizin yanı sıra 40 ülkede gerçekleştirdiğimiz ihracat faaliyetlerimize yeni ürünler eklemekten mutluyuz. İhracat pazarlarına 100 ve 150 kW kapasite seçeneğiyle sunduğumuz MaxiPremix kaskad sistemlerimiz ile ilgili oldukça olumlu tepkiler alıyoruz. 2024 yılının ilk çeyreğinde MaxiPremix'in ihraç pazarlarına Kazakistan, Moldova ve Özbekistan'ı da ekleyeceğiz. Uluslararası pazardaki başarımız, şirketimizin küresel rekabet gücünü artırmak adına önemli bir adım" dedi.

ENERJİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASINA DESTEK OLUYOR

Yüksek kapasiteli kaskad ürün grubuna yönelik iç satışları değerlendiren Alper Avdel şunları söyledi: "Kaskad cihaz satışlarının önemli bir bölümü İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde gerçekleşti. Geçen yıla kıyasla kaskad ürün grubu satışında yüzde 25'lik bir artış yaşandı. DemirDöküm, kullanımı kolay, düşük emisyon değerleriyle çevre dostu, bina yöneticileri ve görevlilerinin işlerini kolaylaştıran ürünleriyle pazardan pozitif ayrışmayı başardı. DemirDöküm olarak, 69 yıllık köklü geçmişimizle milyonlarca ailenin tercihi olmanın gururunu taşıyoruz. Yüksek teknolojiyle donattığımız ürünlerimizle tüketicilerimizin enerji maliyetlerini azaltmalarına yardımcı oluyoruz."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ocak ayında ihracat rekoru kırıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/ocak-ayinda-ihracat-rekoru-kirildi-1797/

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Malatya'daki bir otelde ocak ayına ait dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda, 1 yıl önce "asrın felaketi" olarak kabul edilen büyük bir deprem yaşadıklarını, 11 ili kapsayan depremde 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybetmesinin üzüntüsü içerisinde olduklarını söyledi.

Depremde yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyen Bolat, hükümetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında depremin ilk saatlerinden itibaren enkazın kaldırılması, insanların kurtarılması, barınma sorunlarının giderilmesi, ekonomik hayatın yeniden başlaması gibi konularda çok hızlı bir şekilde harekete geçtiğini ifade etti.

Bolat, hasar tespit çalışmalarından sonra yapılan ihalelerle depremle alakalı yeniden yapılanma, imar ve inşaat faaliyetlerinin çok hızlı şekilde devam ettiğini dile getirerek, "11 şehrimizde tam 930 şantiyede, 110 bin 450 çalışma arkadaşımızla kalıcı konutların inşası ve şehirlerimizin yeniden imarı için gece gündüz demeden büyük bir çalışmamız devam etmektedir. Bu vesileyle şu ana kadar tamamlanan 46 bin konutun teslimatı, kura çekimleriyle bugünlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı toplantılarda sahiplerine teslim edilecek ve diğer hak sahipleri de inşallah en kısa sürede tamamlanacak kalıcı konutlar ve iş yerlerine sahip olacaklar." diye konuştu.

Her ay başında yaptıkları dış ticaret verilerini açıklama programını Malatya'da yapmaya karar verdiklerini kaydeden Bolat, dünya genelinde son 40 yıldır görülmeyen büyük bir enflasyon patlamasının meydana geldiğini anlattı.

Bakan Bolat, şöyle devam etti:

"COVID, Rusya-Ukrayna Savaşı gerek bizim yaşadığımız deprem gerek piyasalardaki tedarik sıkıntıları, lojistik sıkıntıları ve ürün kesintileri gibi nedenlerle olan bu süreçte Türkiye'miz 4 saatlik mesafede yaklaşık 1,4 milyarlık bir nüfusa hitap ederek, 8,5 trilyon dolarlık bir ticaretin döndüğü piyasalarda bir yıldız gibi parladı. 2023 yılı bu hızlı çıkıştan sonra dünyadaki parasal sıkılaşma nedeniyle talebin düştüğü, ekonomik büyümelerin durgunluğa doğru gerilediği bir dönem olarak geride kaldı ve dünya ekonomisindeki büyüme oranı da OECD verilerine göre yüzde yıllık 3,3'ten yüzde 2,9'a geriledi, küresel ihracat ise yüzde 5 civarında bir gerileme kaydetti. İhracatımızın yüzde 41,5'unu yaptığımız Avrupa Birliği pazarlarında ise onların ithalatlarında yüzde 15-17 civarında 2023 yılında bir gerileme kaydetti. Buna rağmen hamdolsun Türkiye ekonomisi gerek iç pazardaki canlılık gerekse ihracattaki olumlu ivmenin devam etmesi nedeniyle ilk 9 ayı yüzde 4,7'lik bir büyümeyle kapattı ve milli gelirimiz yıllıklandırılmış bazda 1 trilyon 75 milyar dolara yükseldi ve 12 aylık veriler 1 martta açıklandığı zaman TÜİK tarafından inşallah 1,1 trilyon doları görmeyi de tahmin ediyoruz, ümit ediyoruz."

"Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kırdık"

Türkiye'nin küresel ihracattan aldığı payın yüzde 1,06'ya yükseldiğini vurgulayan Bolat, "Hem bizim ihracat artışımız hem de küresel ticarette 32,5 trilyon dolardan 31 trilyon dolara dünya ticareti geriledi, bizim payımız yükseldi. Depremden dolayı 6 milyar dolarlık bir ihracat kaybı yaşadık ama buna rağmen hamdolsun Türkiye olarak biz 1 ay önce TİM ile beraber Cumhurbaşkanımızın yıllık değerlendirme toplantısında açıkladığı üzere 255,8 milyar dolarla Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kırdık, yüzde 0,64 bir büyümeydi. İthalatta gerileme, dış ticaret açığında gerileme, ihracatın ithalatı karşılama oranında artış kaydettik." şeklindeki değerlendirmelerde bulundu.

"Tarihimizin en yüksek ocak ayı ihracat rekorunu kırdık"

Bakan Bolat, bu olumlu tablonun ocak ayında da devam ettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ocak ayın ilk 4 gününde hemen hemen çok az küresel siparişler olduğu halde ki bu normaldir işte uzayan yılbaşı tatili, kapalı iş yerleri faktöründen dolayı ama buna rağmen şimdi açıklamak istiyorum. Ocakta ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artarak 20 milyar 28 milyon dolar oldu. Tarihimizin en yüksek ocak ayı ihracat rekorunu kırdık.

Yine güzel bir rakam vereceğim. Son 12 aylık ihracatımız da 256,5 milyar dolara yükseldi. Yani aralık sonunda kırdığımız 255,8 milyar dolarlık ihracatın üstüne 700 milyon dolar daha ekledik, yeni rekorumuz 256,5 milyar dolar oldu. İthalata bakalım, biz ithalatı da söylüyoruz hiç çekinmiyoruz açığı da söylüyoruz dış ticaret açığını. İthalatta daha güzel bir haber var, ithalatımız da ocak ayında yüzde 22'lik bir azalışla 26 milyar 201 milyon dolara gerileme kaydedildi. Bunun en önemli sebepleri arasında bizim hükümetimiz 3 Haziran tarihinde kurulduktan sonra hükümet olarak aldığımız tedbirler, özellikle ithalatta ülkemize yönelik haksız ticari uygulamalar ve damping uygulamalarına karşı getirdiğimiz tedbirler, enerji fiyatlarındaki dünya piyasalarındaki stabil durum ve de özellikle 2023'te otomotiv ve altın ithalatındaki aşırı artışa karşı yılın ikinci yarısında uyguladığımız tedbirlerden sonraki azalmadan kaynaklanmaktadır. Bu şekilde arkadaşlar ocak ayında dış ticaret açığımız da yüzde 57'lik bir gerileme kaydedildi bir önceki yılın aynı ayına göre. Yani ocak ayı dış ticaret açığımız 6,2 milyar dolara indi ihracatın ithalatı karşılama oranı da 18,9 puanlık bir artışla geçen yıla göre bu yıl ocak ayında yüzde 76,4'e yükseldi."

"İhracatımızın büyümesini sürdürülebilir kalıcı temelli hale getirmek istiyoruz"

Bakan Bolat, ihracattaki artışın sürdüğünü ifade etti.

"Eylül ayı hariç hazirandan bu yana her ay ihracatımız rekor kırarak arttı, bu önemli bir trendir." diyen Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece 2024'te orta vadeli programda yazdığımız hedef olan 267 milyar dolara ulaşmak için çabamız, tempomuz artarak devam ediyor. 267 milyar dolara ulaşmak için yüzde 4,4'lük bir artış sağlamak zorundayız. Allah'ın izniyle TİM'le, TOBB'la, DEİK'le, MÜSİAD'la, TÜSİAD'la, ASKON'la TÜMSİAD'la bütün sivil toplum kuruluşlarıyla, ticaret ve sanayi odalarımızla, ihracatçı birliklerimizle başaracağız bundan hiç şüphemiz yok. Bizim çok basit bir sade hedefimiz var her ay bir önceki yılın aynı ayından daha fazla ihracatı yapmak. Bunu yaptığımız zaman 12 ayın toplamında zaten global hedefimizi tutturmuş olacağız. İthalat cephesine baktığımızda ise burada da her ay bir önceki yılın aynı ayına göre ithalat artışının hızını yavaşlatmayı hedefliyoruz. Ağustos ayından bu yana da 6 aydan bu yana ithalatımız da her ay bir önceki yılın aynı ayından daha düşük bir artış söz konusu. Nitekim 2023'ü 362 milyar dolar ithalatla kapamıştık, yüzde 0,55 bir düşüş vardı ama bu yıl ocak ayında yüzde 22'lik bir düşüşle kapamayı başardık. Amacımız gayet basit, ihracata dayalı büyümeyle ekonomik büyümemizi sürdürülebilir ve katma değer üreten bir yapıda devam ettirmek istiyoruz. Bu temeli oturtmak istiyoruz. Katma değeri artırarak mevcut ihracat miktarımızdan daha fazla döviz kazanmak istiyoruz ve ihracatımızın büyümesini sürdürülebilir kalıcı temelli hale getirmek istiyoruz. Burada da inşallah bu trendi önümüzdeki aylarda da devam ettirmek arzusundayız."

"Cari işlemler dengesindeki iyileşmemiz devam edecek"

Bakan Bolat, dış ticaret dengesinden bahsederek şöyle devam etti:

"2023'ün ilk yarısında, ilk 6 ayında 61,2 milyar dolar açık vermişken, ikinci yarısında 17 milyar dolar daha az açık vererek 44,8 milyar dolar açıkla kapatmıştık. 2023'ün tamamında da açığımız 106 milyar dolardı, 2022'de 110 milyar dolardı. Bu sene Allah'ın izniyle bunu 100 milyar dolar ve daha da aşağısına indirmek için azimliyiz, kararlıyız. Burada 2024 yılının Ocak ayında da dış ticaret açığımız mal ticaretinde sadece 6,2 milyar dolar oldu. Bunun etkisiyle şunu söyleyebiliriz, ihracatın ithalatı karşılama oranı yükselmeye devam edecek. 2023'ün ilk 2 ayında yüzde 60 civarında olan ihracatın ithalatı karşılama oranı yılın ikinci yarısında yüzde 75'e çıkmıştı ve yılın tamamına da yüzde 76,4 ile karşılaşmıştık. Daha sonra ocak ayında da bizim ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76,4 olarak gerçekleşti. Burada bunun sonucunda ne olacak cari işlemler dengesindeki iyileşmemiz devam edecek."

Ocak ayında motorlu kara taşıtlarındaki yükselişin yüzde 4,4 artışla devam ettiğini belirten Bolat, "Makine ihracatındaki yükseliş 3,1 milyar dolarla az da olsa devam ediyor. Enerji ihracatımızda yüzde 15 bir artış var. İthalatı yüzde 15 azalan Avrupa Birliği'ne biz ocak ayında yüzde 2,3 oranında artırmışız. Avrupa bizim için çok önemli bir dış ticaret ortağımız ve payımızı artırmak istediğimiz önemli bir ortak. Gümrük birliğimizi hizmetler sektöründe de geliştirmek istediğimiz bir ortak. Avrupa Birliği'ne 8,3 milyar dolar ihracatımız oldu ve ihracat kalemlerine baktığımızda birinci sırada Almanya, ikinci ABD, üçüncü Irak, İtalya ve İngiltere geliyor." diye konuştu.

Bakan Bolat, İngiltere ile de serbest ticaret anlaşmalarını hizmetler sektörüne genişletme konusunda çalışmalar yaptıklarını, bu anlamda İngiliz Ticaret Bakanı'nın İstanbul'a yaptığı ziyarette yaptıkları görüşmeler sonucu bu yılın sonuna doğru bu konuda bir adım atılmasını beklediklerini kaydetti.

İhracatın az da olsa artmasının, ithalatın ciddi anlamda gerilemesinin cari işlemler açığında da olumlu gelişme kaydetmelerini sağladığını aktaran Bolat, şöyle devam etti:

"Hizmetler ticaretimizdeki olumlu artışlar bu konuda bize destek oluyor. Cari işlemler açığımız mayıs ayında 60,3 milyar dolardı, kasım ayı rakamları açıklandı 43,4 milyar dolardı, muhtemelen 46 milyar dolar civarında aralık ayı rakamları çıkacak ama yıllıklandırılmış olarak kasım ayında 49,6 milyar dolara gerilemiştik, 11 milyar dolar bir iyileşme sağlamıştık mayısa kıyasla. Şu müjdeyi vermek istiyorum, ocak ayı rakamı cari işlemlerde açıklandığında aralık-ocak rakamları devreye girdiğinde 40 milyar dolar civarına gerilemiş olacağız. Şubat, mart, nisan rakamları geldiğinde inşallah bu tempomuzu aynı şekilde sürdürürsek 30 milyar dolar bandına, aşağı doğru getirmiş olacağız. Bu, Türkiye'nin döviz dengesinin ve döviz yeterliliğinin iyileşmesini, döviz kurunun baskı altında kalmamasını sağlayacak. Bu şekilde finansal istikrar makro ekonomide fiyat istikrarının daha da iyileşmesini beraberinde getirecek, enflasyonla mücadeledeki silahlarımızı güçlenmesini sağlayacak ve makro ekonomik istikrarımız 2024 yılının ikinci yarısında çok hızlı bir şekilde iyileşecek ve enflasyonla inşallah faiz oranlarıyla beraber daha iyi bir performansa geleceğiz."

Bakan Bolat, 2024 mal ihracat hedeflerinin 267 milyar dolar, 2026 hedeflerinin ise 302 milyar dolar olduğunu belirterek, "Mustafa başkan hafta arasında 2028'de 400 milyar dolar hedefi açıkladı. 12. kalkınma planında 375 milyar dolar hedefimiz var inşallah Mustafa Bey'in hedefini tutturmak nasip olur." dedi.

"11,7 milyarlık desteği 2 katından fazla artırdık"

İhracatçıların sıkıntılarını giderme noktasında bakanlık ve hükümet olarak birebir omuz omuza çalıştıklarını dile getiren Bolat, sözlerini şöyle tamamdı:

"Bakanlık olarak bütçemizin yüzde 60'ı mal ve hizmet ihracatçılarına verdiğimiz desteklere gidiyor. Bu sene de geçen yılki 11,7 milyarlık desteği 2 katından fazla artırdık. Eximbank 42 milyar dolarlık finansman desteği sağladı geçen yıl bu yıl 50 milyar dolarlık finansman desteği sağlayacak. Merkez Bankamız günlük ihracat reeskont kredi limitini günlük 3 milyara çıkardı. Daha da önemlisi bunun finansman maliyetini yüzde 25,93'e sabitledi, yukarısı ne kadar olursa olsun. Maliye Bakanlığımız da ihracat yapanların ihracat kazançlarının vergilendirilmesinde kurumlar vergisinde 5 puanlık indirim sağladı. Türkiye'nin daha güçlü, daha gelişmiş bir ekonomiye sahip olması halkımızın refahının, satın alma gücünün artması konusunda olmazsa olmaz tek yol olan ihracatın hem mal ihracatı hem hizmetler ihracatın artırılması konusunda hep beraber büyük çaba sarf ediyoruz. Hafta arası turizm gelir ve giderleri açıklandı. Turizmde de Allah'a şükür 54,3 milyar dolar bir gelir sağladık, karşılığında 7,3 milyar dolar bir turizm giderimiz oldu. Net 47 milyar dolar turizm fazlamız oldu. Hizmetler ihracatımız aralık verileri çıktığında 100 milyar doları geçecek. Orada da 2024 hedefimiz inşallah en az 110 milyar dolar. Aşarsak ki ümit ediyoruz daha iyi olacak. İnovasyon, markalaşma, katma değerli üretim, üretim, istihdam, adil bölüşüm, refahın artması gibi herkesin altına imza atacağı global makro hedefleri gerçekleştirme noktasında hükümetimiz ve iş dünyası el ele hep birlikte atom karınca gibi çalışacağız ve Allah'ın izniyle başarılı olacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin ihracatı Ocak'ta yüzde 3,6 artışla 20,28 milyar dolara çıktı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyenin-ihracati-ocakta-yuzde-36-artisla-2028-milyar-dolara-cikti-2411/

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Ocak ayında 2024 yılının aynı ayına göre; ihracat, yüzde 3,6 artarak 20 milyar 28 milyon dolara yükselirken, ithalat, yüzde 22 azalarak 26 milyar 201 milyon dolara geriledi ve aylık dış ticaret hacmi yüzde 12,7 azalarak 46 milyar 229 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracatın ithalatı karşılama oranı da, Ocak ayında 2024 yılının aynı ayına göre; 18,9 puan artarak yüzde 76,4 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 21,5 puan artarak yüzde 94,8 olarak gerçekleşti. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 9,0 puan artarak yüzde 99,8 olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin Ocak ayında en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 764 milyon dolar), ABD (1 milyar 223 milyon dolar) ve Irak (1 milyar 99 milyon dolar) oldu ve ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 47,01 oldu.

Ocak ayında, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Avrupa Birliği (AB-27) (8 milyar 340 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (3 milyar 687 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (2 milyar 787 milyon dolar) oldu.

Buna karşılık, Türkiye'nin Ocak ayında en fazla ithalat yaptığı ülkeler sırasıyla; Rusya Federasyonu (3 milyar 990 milyon dolar), Çin (2 milyar 892 milyon dolar) ve Almanya (1 milyar 919 milyon dolar) oldu ve ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı yüzde 58,7 oldu.

Türkiye'nin Ocak-Aralık döneminde en fazla ithalat yaptığı ülkeler de sırasıyla Rusya Federasyonu (45 milyar 611 milyon dolar), Çin (44 milyar 980 milyon dolar), Almanya (28 milyar 685 milyon dolar), ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı da yüzde 58,50 oldu.

Ocak ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ihracat 9 milyar 946 milyon dolarla (yüzde 5 artış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 7 milyar 346 milyon dolarla (yüzde 3,2 artış) “Tüketim Malları” ve 2 milyar 623 milyon dolarla (yüzde13,8 artış) “Yatırım (Sermaye) Malları” grupları takip etti.

Ocak ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ithalat 19 milyar 164 milyon dolarla (yüzde 28,9 azalış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 3 milyar 683 milyon dolarla (yüzde 0,03 azalış) “Yatırım (Sermaye) Malları” ve 3 milyar 311 milyon dolarla (yüzde 13,8 artış) “Tüketim Malları” grupları takip etti.

Ocak ayında sektörlere göre ihracatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü yüzde 93,0 (18 milyar 623 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü yüzde 5,0 (993 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü yüzde 1,5 (307 milyon dolar) oldu.
Ocak ayında sektörlere göre ithalatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü yüzde 75,6 (19 milyar 802 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü yüzde 17,1 (4 milyar 472 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü yüzde 3,9 (1 milyar 32 milyon dolar) oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ocakta en fazla ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti https://analizgazetesi.com.tr/haber/ocakta-en-fazla-ihracat-otomotiv-endustrisinde-gerceklesti-5078/

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocakta 2,8 milyar dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisini, 2,3 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi.

Ocak ayında en fazla ihracat artışı, yüzde 749,8 ile gemi, yat ve hizmetleri sektöründe gerçekleşti.

Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 79,3'ünü gerçekleştiren sanayi grubunun dış satımı yüzde 0,2 artışla 13,6 milyar dolara ulaştı.

Söz konusu dönemde toplam ihracatın yüzde 18,2'sini oluşturan tarım grubunda yüzde 9,3'lük yükselişle 3,1 milyar dolarlık, yüzde 2,6 pay alan madencilik grubunda ise yüzde 1,2 artışla 446,5 milyon dolarlık ihracata imza atıldı.

En fazla ihracat Almanya'ya yapıldı

Ocak ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke 1,6 milyar dolarla Almanya, 1 milyar 21,7 milyon dolarla ABD ve 947,7 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu.

Bu dönemde en çok ihracat yapan ilk 3 il 7,2 milyar dolarla İstanbul, 1,5 milyar dolarla Kocaeli ve 1,2 milyar dolarla Bursa olarak sıralanırken, 48 ilin ihracatının arttığı görüldü.

Geçen ay parite farkı ihracata 112 milyon dolar katkı verirken, birim ihracat değeri ise 1,48 dolar oldu.

TİM verilerine göre sektörel bazda 2023 ve 2024'ün ocak ayı ve son 12 aylık ihracat rakamları, yüzdesel değişimler ve toplam içindeki paylar şöyle (bin dolar):


1 - 31 OCAKSON 12 AYLIK
SEKTÖRLER20232024Değişim ('24/'23)Pay(24) (%)2022 - 20232023 - 2024Değişim ('24/'23)Pay(24) (%)
I. TARIM2.858.9683.123.6789,318,234.521.35935.409.0122,616,0
A. BİTKİSEL ÜRÜNLER1.964.8782.163.84410,112,621.986.43323.874.9428,610,8
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri981.6771.034.4555,46,011.613.25312.416.7656,95,6
Yaş Meyve ve Sebze324.176367.11313,22,12.991.7053.534.72218,21,6
Meyve Sebze Mamulleri170.442232.81636,61,42.521.5082.478.437-1,71,1
Kuru Meyve ve Mamulleri127.494160.91626,20,91.576.6481.642.6754,20,7
Fındık ve Mamulleri141.955206.55345,51,21.706.8731.930.64913,10,9
Zeytin ve Zeytinyağı119.10483.462-29,90,5577.046835.82744,80,4
Tütün86.08664.539-25,00,4860.709900.7414,70,4
Süs Bitkileri ve Mamulleri13.94313.9890,30,1138.691135.125-2,60,1
B. HAYVANSAL ÜRÜNLER270.949356.88931,72,14.034.2343.572.167-11,51,6
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller270.949356.88931,72,14.034.2343.572.167-11,51,6
C. AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ623.141602.945-3,23,58.500.6927.961.903-6,33,6
Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri623.141602.945-3,23,58.500.6927.961.903-6,33,6
II. SANAYİ13.608.49413.637.3070,279,3186.133.763180.762.459-2,981,5
A. TARIMA DAYALI İŞLENMİŞ ÜRÜNLER1.202.7661.146.688-4,76,715.216.59614.114.016-7,26,4
Tekstil ve Hammaddeleri815.936786.365-3,64,610.351.2919.527.375-8,04,3
Deri ve Deri Mamulleri177.730120.775-32,00,72.101.3001.803.580-14,20,8
Halı209.100239.54814,61,42.764.0042.783.0610,71,3
B. KİMYEVİ MADDELER VE MAM.2.300.5302.346.3272,013,633.703.74930.580.964-9,313,8
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri2.300.5302.346.3272,013,633.703.74930.580.964-9,313,8
C. SANAYİ MAMULLERİ10.105.19810.144.2910,459,0137.213.419136.067.480-0,861,3
Hazırgiyim ve Konfeksiyon1.623.7391.422.027-12,48,321.225.59319.046.421-10,38,6
Otomotiv Endüstrisi2.711.8282.779.9402,516,231.460.07035.061.93711,415,8
Gemi, Yat ve Hizmetleri20.511174.294749,81,01.402.7952.094.76249,30,9
Elektrik ve Elektronik1.173.3721.210.5483,27,015.358.89116.252.1555,87,3
Makine ve Aksamları841.197824.451-2,04,810.491.90911.316.3127,95,1
Demir ve Demir Dışı Metaller1.050.063940.168-10,55,514.309.54212.359.159-13,65,6
Çelik1.105.7001.129.3582,16,620.507.14614.887.623-27,46,7
Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri360.451325.329-9,71,95.453.7764.564.363-16,32,1
Mücevher414.228458.48910,72,75.911.9147.695.51130,23,5
Savunma ve Havacılık Sanayii278.885330.24818,41,94.348.0035.596.67628,72,5
İklimlendirme Sanayii525.223549.4394,63,26.743.7797.192.5606,73,2
III. MADENCİLİK441.308446.5191,22,66.398.5545.750.792-10,12,6
Madencilik Ürünleri441.308446.5191,22,66.398.5545.750.792-10,12,6
T O P L A M (TİM*)16.908.76917.207.5041,8100,0227.053.677221.922.263-2,3100,0
İhracatçı Birlikleri Kaydından Muaf İhracat ile Antrepo ve Serbest Bölgeler Farkı2.415.4412.820.70016,814,128.886.53634.559.12919,613,5
GENEL İHRACAT TOPLAMI19.324.21020.028.2043,6100,0255.940.213256.481.3920,2100,0
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Bolat:"İhracat yüzde 3,6 artış göstererek 20 milyar 28 milyon dolara ulaştı" https://analizgazetesi.com.tr/haber/bakan-bolat-ihracat-yuzde-36-artis-gostererek-20-milyar-28-milyon-dolara-ulasti-8318/

Bakan Bolat, yeni yılın ilk ayında ihracatın ekonominin lokomotifi olmaya devam ettiği belirterek, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracatın yüzde 3,6 artış göstererek, 20 milyar 28 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Rakamın tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olarak tarihe geçtiğini ifade eden Bakan Bolat, “Bununla birlikte ithalatımız geçen yılın ocak ayına göre yüzde 22,0 oranında azalış göstermiş ve ihracatın ithalatı karşılama oranı 18,9 puan artarak yüzde 76,4 olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

Bakan Bolat, küresel ekonomik dalgalanmalar ve pandemi gibi zorluklara rağmen Türkiye’nin ihracat performansının artarak devam ettiğini ve dış ticaret açığının azalma eğitiminde olduğunu gördüklerine dikkati çekerek, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu başarı, ülkemizin ekonomik direncini ve küresel pazardaki konumunu güçlendiriyor. İhracatımızın ve dış ticaret dengemizin olumlu yönde ilerlemesi, ülkemiz ekonomisinin büyüme potansiyelini artırmakta ve cari işlemler açığımızın azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Hükümet olarak, ticaret ve ekonomiyi daha da güçlendirme, kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanma ve ülkemizi yatırımlar için cazibe merkezi haline getirme çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarım gıda ve içecek sektöründen 2023'te 26,49 milyar dolarlık ihracat https://analizgazetesi.com.tr/haber/tarim-gida-ve-icecek-sektorunden-2023te-2649-milyar-dolarlik-ihracat-1061/

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Dış Ticaret Verileri temel alınarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Aralık 2023'te tarım, gıda ve içecek sektörünün geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracatı yüzde 1,58 artışla 2,65 milyar dolar, ithalatı ise yüzde 20,2 azalarak 1,44 milyar dolar oldu.

2023 yılında ise sektör, önceki yıla göre yüzde 4,92 artışla 26,49 milyar dolarlık ihracat, yüzde 3,46 artışla 21,13 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.

Aralık ayında sığır ithalatı yüzde 638,3, buğday ithalatı yüzde 4,5 artarken, ham ayçiçeği yağı yüzde 13,2 azaldı.

Geçen yıl aralık ayında sığır ithalatı 133,3 milyon dolar olurken, geçen yılın tamamında sığır ithalatının tutarı 1 milyar 163 milyon doları buldu. Aralık ayında sığır ithalatında en büyük pay 56,4 milyon dolarla Brezilya’ya ait olurken, bu ülkeyi 55,2 milyon dolarla Uruguay ve 7,8 milyon dolarla Almanya izledi. Geçen yıl genelinde sığır ithalatında ilk üç ülke ise 453,9 milyon dolar ile Brezilya, 246,8 milyon dolar ile Uruguay ve 99 milyon dolar ile Çekya olarak sıralandı.

2023 yılında dış ticaret dengesi 5,36 milyar dolar fazla verdi

Geçen yıl tarım, gıda ve içecek sektöründe dış ticaret dengesi fazla verdi. Dış ticaret dengesi geçen yıl önceki yıla kıyasla yüzde 11,11 artışla 5,36 milyar dolar fazla verdi. Önceki yıl dış ticaret dengesi 4,82 milyar dolar fazla vermişti. Geçen yıl aralık ayı itibarıyla aylık bazda ise dış ticaret dengesi 1,21 milyar dolar fazla verdi.

2023 yılında ihracatta öne çıkan ürünlerde ilk sırayı 1 milyar 465,1 milyon dolar ile un aldı. Bu ürünü 985,1 milyon dolar ile fındık içi ve 954,7 milyon dolar ile rafine ayçiçeği yağı izledi. Bu ürünler, geçen yıl itibarıyla toplam ihracatın yüzde 12,8’ini oluşturdu.

Geçen yıl ithalatta ise en fazla ithal edilen ürün 3 milyar 402,4 milyon dolar ile buğday oldu. Buğdayı 1 milyar 679,3 milyon dolar ile soya fasulyesi ve 1 milyar 303,9 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı takip etti. Bu 3 ürün, geçen yıl itibarıyla toplam ithalatın yüzde 29,9’unu oluşturdu.

Aylık temelde değerlendirildiğinde, geçen yıl aralık ayında ihracatta öne çıkan ürünlerde ilk sırayı 160,3 milyon dolar ile mandalina alırken, bu ürünü 146 milyon dolar ile fındık içi ve 109,9 milyon dolar ile buğday unu izledi.

Aynı ayda en fazla ithal edilen ürünler ise 216,2 milyon dolar ile buğday, 133,3 milyon dolar ile sığır ve 73,2 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı olarak sıralandı.

Geçen yıl ithalatta Rusya ve Ukrayna ilk sırada yer aldı

Geçen yıl yapılan ithalatta ilk sırayı 3 milyar 402,4 milyon dolar ile buğday aldı. Rusya ve Ukrayna, buğdayın en fazla ithal edildiği ilk iki ülke oldu. 2023 yılında, Rusya’dan 2 milyar 596 milyon dolar, Ukrayna’dan 750,5 milyon dolar ve Moldova’dan 32,8 milyon dolar tutarında buğday ithalatı yapıldı. Rusya ve Ukrayna’nın toplam buğday ithalatındaki payı yaklaşık yüzde 98,3 oldu.

Aylık temelde bakıldığında ise geçen yıl aralık ayındaki 216,2 milyon dolarlık buğday ithalatının 186,3 milyon dolarlık kısmı Rusya’dan yapıldı. Rusya’nın ardından Ukrayna’dan 25,1 milyon dolar ve Moldova’dan 3,7 milyon dolar buğday ithalatı yapıldı.

Geçen yıl buğdaydan sonra 1 milyar 679,3 milyon dolar tutarında soya fasulyesi ve 1 milyar 303,9 milyon dolar tutarında ham ayçiçeği yağı ithal edildi. Soya fasulyesi ithalinde ilk sırayı 968,6 milyon dolar ile Brezilya alırken, bu ülkeyi Ukrayna ve ABD takip etti. Ayçiçeği yağı ithalatında ise sıralama 851,9 milyon dolar ile Ukrayna, 423,1 milyon dolar ile Rusya ve 15,9 milyon dolar ile Bulgaristan oldu.

2023 yılında Türkiye’nin ithalatında ilk 3 sırada yer alan 3 üründe ithalatın büyük bölümü Rusya ve Ukrayna’dan yapıldı.

En fazla ihracat ve ithalat yapan sektörler

Geçen yıl dış ticaret verileri sektörlere göre incelendiğinde, en fazla ihracatın 2 milyar 819 milyon dolar ile şeker ve şekerli mamuller sektöründe yapıldığı görüldü. Bu sektörü sırasıyla yaş meyve sektörü, bitkisel yağ sektörü, sert kabuklu meyveler sektörü ve makarna sektörü takip etti. Şeker ve şekerli mamuller sektörünün toplam ihracat içindeki payı yüzde 12,39, yaş meyve sektörünün yüzde 10,83, bitkisel yağ sektörünün yüzde 10,15, sert kabuklu meyveler sektörünün yüzde 8,59 ve makarna sektörünün yüzde 7,06 oldu.

Söz konusu dönemde en fazla ithalat 5 milyar 119 milyon dolar ile hayvan yemi sektöründe yapıldı. Bu sektörün ardından en fazla ithalat yapan sektörler, un, bitkisel yağ, canlı hayvan ticareti ile kakao ve çikolata sektörleri olarak sıralandı. Hayvan yemi sektörünün toplam ithalat içindeki payı yüzde 28,9, un sektörünün yüzde 20,82, bitkisel yağ sektörünün yüzde 19,87, canlı hayvan ticareti sektörünün yüzde 6,74 ile kakao ve çikolata sektörünün yüzde 4,41 oldu.

İhracatın arttığı ve azaldığı sektörler

Geçen yıl önceki yıla kıyasla ihracatı değer olarak en fazla artan sektörlerin başında 521 milyon dolar ile makarna sektörü geldi. Bu sektörü 495 milyon dolar ile hayvan yemi sektörü, 278 milyon dolar ile yaş meyve sektörü, 268 milyon dolar ile sebze sektörü ve 200 milyon dolar ile şeker ve şekerli mamuller sektörü izledi.

Söz konusu dönemde ihracatı değer olarak en fazla düşen sektör 288 milyon dolar ile beyaz et sektörü oldu. Ayrıca süt ve süt ürünleri sektörü 238 milyon dolar, salça ve konserve sektörü 110 milyon dolar, bakliyat sektörü 103 milyon dolar ve canlı hayvan ticareti sektörü 64 milyon dolar geriledi.

Geçen yıl önceki yılla karşılaştırıldığında ithalatı değer olarak en fazla artan sektör 1 milyar 15 milyon dolar ile canlı hayvan ticareti sektörü oldu. Bu sektörün ardından pirinç değirmenciliği sektörü 322 milyon dolar, kakao ve çikolata sektörü 201 milyon dolar, un sektörü 112 milyon dolar ve kahve, çay ve baharat sektörü 89 milyon dolar ile ithalatı değer olarak en fazla artan sektörler olarak sıralandı.

Bu dönemde ithalatı en çok düşen sektörler ise 555 milyon dolar ile hayvan yemi sektörü, 497 milyon dolar ile bitkisel yağ sektörü, 188 milyon dolar ile şeker ve şekerli mamuller sektörü, 31 milyon dolar ile balıkçılık ve su ürünleri sektörü ve 14 milyon dolar ile kuru meyve ve sebze sektörü oldu.

Dış ticarette öne çıkan ülkeler

Geçen yıl dış ticaret verileri ülke bazında değerlendirildiğinde, en fazla ihracat yapılan ülke 3 milyar 236 milyon dolar ile Irak oldu. Irak’tan sonra en fazla ihracat 1 milyar 898 milyon dolar ile Almanya’ya, 1 milyar 816 milyon dolar ile Rusya’ya, 1 milyar 538 milyon dolar ile ABD’ye 1 milyar 182 milyon dolar ile İtalya’ya yapıldı. 2023 yılında bu 5 ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 36,5’ini oluşturdu.

Aynı dönemde ülke bazında ithalat en fazla 4 milyar 901 milyon dolar ile Rusya’dan yapıldı. Bu ülkeyi, 2 milyar 820 milyon dolar ile Ukrayna, 1 milyar 959 milyon dolar ile Brezilya, 1 milyar 4 milyon dolar ile Malezya ve 949 milyon dolar ile ABD izledi. Bu 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 55,05'ini oluşturdu.

Geçen yıl Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ilk 2 ülke Rusya ve Ukrayna oldu. Bu iki ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 36,5’ine denk düştü.

Türkiye, geçen yıl Irak’a un, dondurulmuş tavuk eti, kırmızı mercimek; Almanya’ya fındık içi, ambalajlı fındık, kiraz, Rusya’ya ise mandalina, alabalık, mandalina ve şeftali ihraç etti.

Türkiye’nin aynı dönemde en fazla ithalat yaptığı Rusya’dan buğday, dane mısır, ham ayçiçeği, Ukrayna’dan ham ayçiçeği yağı, buğday, soya fasulyesi ve Brezilya’dan ise soya fasulyesi, sığır ve kahve ithal edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSO İmalat PMI, Ocak ayında yükselse de eşik değerin altında kaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/iso-imalat-pmi-ocak-ayinda-yukselse-de-esik-degerin-altinda-kaldi-3553/

2024 yılı Ocak ayı İSO İmalat PMI verisi açıklandı. Eşik değer olan 50,00’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği sonuçlara göre, Temmuz'da 49,9, Ağustos'ta 49,0, Eylül'de 49,6, Ekim'de 48,4, Kasım'da 47,2, Aralık'ta 47,4 olarak açıklanan İmalat PMI, 2024 yılının Ocak ayında 49,2 seviyesine yükseldi. Yükselişe rağmen İmalat PMI, üst üste yedinci ay eşik değerin altında kaldı. 

Ocak ayında üretimdeki zayıflama Aralık 2023'e göre hafifledi. Kızıldeniz'deki belirsizlik teslimat sürelerinin uzamasına neden olurken, enflasyonun artması ile girdi maliyetlerindeki artış devam etti. Yeni ihracatlar yavaşlarken, yeni siparişlerde daralma eğilimi de sürdü.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğal gaz ve petrol ithalatı arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/dogal-gaz-ve-petrol-ithalati-artti-5451/

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun geçen yıl kasım ayına ilişkin doğal gaz ve Petrol Piyasası sektör raporlarına göre, doğal gaz ithalatı yüzde 7,5 artarak 4 milyar 433 milyon 830 bin metreküp oldu. Ham petrolde ise ithalat yüzde 12,6 artarak 2 milyon 965 bin 663 ton olarak gerçekleşti.

En fazla doğal gaz ithalatı geçen yıl kasımda 2 milyar 302 milyon 970 bin metreküple Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 685 milyon 890 bin metreküple Azerbaycan ve 682 milyon 580 bin metreküple İran takip etti.

Bu dönemde Cezayir'den ithal edilen LNG miktarı 556 milyon 690 bin metreküp olarak kayıtlara geçti.

Konutlarda gaz tüketimi yüzde 26,5 azaldı

Ülkede toplam doğal gaz tüketimi geçen yıl kasımda yıllık bazda yüzde 5 azalarak yaklaşık 3 milyar 407 milyon 530 bin metreküpe geriledi.

Sanayi sektörünün doğal gaz tüketimi yüzde 10,1 artışla 1 milyar 145 milyon 990 bin metreküp olarak kayıtlara geçti. Elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi yüzde 5,6 azalarak 789 milyon 200 bin metreküpe düştü.

Konutlardaki doğal gaz tüketimi ise bu dönemde yüzde 26,5 azalarak 756 milyon 90 bin metreküp oldu.

Doğal gaz stok miktarı arttı

Türkiye'de doğal gaz stok miktarı kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,16 artışla 5 milyar 336 milyon metreküpe yükseldi.

Doğal gaz stokunun 5 milyar 91 milyon metreküpü yer altı depolama tesislerinde, 245 milyon metreküpü ise LNG terminallerinde bulunuyor.

Petrol ithalatı yüzde 4,7 arttı

Türkiye'nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, geçen yıl kasımda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artarak 4 milyon 155 bin 565 ton oldu.

Bu dönemde motorin türleri ithalatı yüzde 14,8 azalarak 782 bin 934 tona düştü.

İthalatın kalan bölümünü havacılık ve denizcilik yakıtları, benzin ve fuel-oil türleri ile diğer ürünler oluşturdu.

Böylece, toplam ithalat geçen yıl kasımda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artarak 4 milyon 155 bin 565 ton oldu.

En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 2 milyon 568 bin 150 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 481 bin 667 tonla Irak ve 421 bin 314 tonla Kazakistan izledi.

Öte yandan, benzin satışları geçen yıl kasımda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,5 artarak 344 bin 32 tona, motorin satışları yüzde 8,45 artarak 2 milyon 219 bin 935 tona ulaştı.

Toplam petrol ürünleri satışları ise yüzde 11 artarak 2 milyon 718 bin 556 ton olarak kayıtlara geçti.

Petrol ürünleri ihracatı yüzde 65 arttı

Türkiye'nin havacılık yakıtları ihracatı geçen yıl kasımda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65 artarak 479 bin 612 tona yükselirken denizcilik yakıtları ihracatı ise yüzde 55,7 azalarak 37 bin 734 ton olarak gerçekleşti.

Benzin türleri ihracatı yüzde 32,6 artarak 161 bin 70 ton, motorin türleri ihracatı ise yüzde 61,5 artarak 347 bin 482 ton oldu.

Petrol piyasasında diğer ürünlerle toplam ihracat ise yüzde 65 artarak 1 milyon 334 bin 416 tona yükseldi.

Motorin türleri üretimi geçen yıl kasımda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artarak 1 milyon 568 bin 257 ton, benzin türleri üretimi yüzde 27 artarak 493 bin 325 ton, havacılık yakıtları üretimi ise yüzde 51 artarak 468 bin 809 ton oldu. Denizcilik yakıtları üretimi de yüzde 73 azalarak 26 bin 603 ton olarak hesaplandı.

Diğer yakıt türleriyle toplam rafineri petrol ürünleri üretimi yaklaşık yüzde 11,4 artarak 3 milyon 385 bin 454 tona çıktı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aralık ayında ihracat arttı, ithalat azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/tuik-aralik-ayinda-ihracat-artti-ithalat-azaldi-1734/

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, genel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 artarak 255 milyar 777 milyon dolara yükseldi. ithalat yüzde 0,5 azalarak 361 milyar 774 milyon dolar oldu.

Aralık ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat yüzde 1,7, ithalat yüzde 4,2 azaldı            

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2023 Aralık ayında yüzde 1,7 azalarak 21 milyar 400 milyon dolardan, 21 milyar 41 milyon dolara geriledi.

Aralık ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 4,2 azalarak 21 milyar 704 milyon dolardan, 20 milyar 799 milyon dolara düştü.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret fazlası Aralık ayında 242 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 2,9 azalarak 41 milyar 840 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 101,2 olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı Aralık ayında yüzde 37,8 azaldı

Aralık ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,8 azalarak 9 milyar 713 milyon dolardan, 6 milyar 39 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Aralık ayında yüzde 70,2 iken, 2023 Aralık ayında yüzde 79,2'ye yükseldi.

Dış ticaret açığı Ocak-Aralık döneminde yüzde 3,2 azaldı

Ocak-Aralık döneminde dış ticaret açığı yüzde 3,2 azalarak 109 milyar 541 milyon dolardan, 105 milyar 997 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Aralık döneminde yüzde 69,9 iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 70,7'ye yükseldi.

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2023 Aralık ayında imalat sanayinin payı yüzde 92,9, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 5,1, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,5 olarak gerçekleşti.

Ocak-Aralık döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı yüzde 94,2, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3,8, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,5 oldu.

Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2023 Aralık ayında ara mallarının payı yüzde 68,3, sermaye mallarının payı yüzde 17,0 ve tüketim mallarının payı yüzde 14,7 seviyesinde gerçekleşti.

İthalatta, 2023 Ocak-Aralık döneminde ara mallarının payı yüzde 72,2, sermaye mallarının payı yüzde 14,6 ve tüketim mallarının payı yüzde 13,2 oldu.

Aralık ayında en fazla ihracat yapılan ülke, Almanya

Aralık ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 679 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 314 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 254 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 217 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 22 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 28,2'sini oluşturdu.

Ocak-Aralık döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 21 milyar 92 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 14 milyar 826 milyon dolar ile ABD, 12 milyar 786 milyon dolar ile Irak, 12 milyar 468 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 12 milyar 381 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 28,8'ini oluşturdu.

İthalatta ilk sırayı Rusya aldı

İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Aralık ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 209 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 270 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 514 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 470 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 330 milyon dolar ile ABD oldu. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 44,1'ini oluşturdu.

Ocak-Aralık döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 45 milyar 602 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 44 milyar 980 milyon dolar ile Çin, 28 milyar 684 milyon dolar ile Almanya, 19 milyar 902 milyon dolar ile İsviçre, 15 milyar 778 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 42,8'ini oluşturdu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 2,4 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2023 Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 2,4, ithalat yüzde 0,2 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2023 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3,3 artarken, ithalat yüzde 9,0 azaldı.

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsıyor.. Aralık ayında ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 92,9 olurken Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 4,6 olarak gerçekleşti.

Ocak-Aralık döneminde ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,2 oldu. Ocak-Aralık döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,8 olarak kaydedildi.

Aralık ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 77,8, yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı ise 2,7 oldu  Ocak-Aralık döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 80,7 seviyesinde gerçekleşirken Ocak-Aralık döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin

İhracat 2023 yılı Aralık ayında 20 milyar 696 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre, 2023 yılı Aralık ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 azalarak 20 milyar 696 milyon dolar oldu. ithalat ise yüzde 11,2 azalarak 27 milyar 318 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Aralık ayında dış ticaret açığı yüzde 33,6 azalarak 9 milyar 971 milyon dolardan, 6 milyar 622 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Aralık ayında yüzde 67,6 iken, 2023 Aralık ayında yüzde 75,8'e yükseldi.

İhracat 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde 232 milyar 310 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azalarak 232 milyar 310 milyon dolar, ithalat yüzde 0,9 azalarak 339 milyar 58 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Aralık döneminde dış ticaret açığı yüzde 0,2 azaldı, 106 milyar 963 milyon dolardan, 106 milyar 748 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Aralık döneminde yüzde 68,7 iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 68,5'e geriledi

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
HAZIR GİYİMDE 40 MİLYAR DOLARLIK İHRACATIN YOLU AVRUPA VE ABD'DEN GEÇİYOR https://analizgazetesi.com.tr/haber/hazir-giyimde-40-milyar-dolarlik-ihracatin-yolu-avrupa-ve-abdden-geciyor-7766/

Katma değerli üretimi, istihdamı ve ihracatı ile Türkiye ekonomisi için stratejik önemi bulunan moda endüstrisi ‘Yeşil dönüşüm’ zirvesinde küresel markaların ve alım ofislerinin temsilcileriyle bir araya geldi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Yeşil Mutabakat’a uyum sürecinde yapılan çalışmalar mercek altına alınırken Türk moda endüstrisinin taraflardan beklentileri dile getirildi.

 

İlgili bakanlıklar, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yanı sıra ulusal ve uluslararası paydaşların temsilcilerinin de katıldığı toplantının açılışını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe yaptı. Gültepe konuşmasında, Türkiye’nin hazır giyimde küresel bir oyuncu olduğunun altını çizdi. Dünya hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 3,5’ini Türkiye’nin gerçekleştirdiğini hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti:

 

“İHKİB olarak halen yıllık 20 milyar dolar civarında olan ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefe giden yol Avrupa’dan ve Amerika’dan geçiyor. Çünkü hazır giyimde en büyük pazarımız Avrupa Birliği. Toplam hazır giyim ihracatımızın yüzde 60’ını AB ülkelerine yapıyoruz.

Diğer Avrupa ülkelerini ve ABD’yi eklediğimizde oran yüzde 75’e yaklaşıyor. 40 milyar dolarlık ihracat için alternatifler üzerinde çalışmakla birlikte Avrupa ve ABD pazarına daha çok odaklanmamız gerekiyor.

Çünkü verilerden de görüldüğü gibi hazır giyimde 40 milyar dolarlık ihracatın yolu Avrupa ve ABD’den geçiyor. Avrupa ve Amerika merkezli markalarla zaten uzun yıllara dayanan iş birliklerimiz var. Bilgi birikimimizle, hızımızla, üretim kalitemizle, tasarım gücümüzle, Avrupa’ya coğrafi yakınlığımızla rakiplerimizden ayrışıyoruz. Yeşil dönüşümü de moda endüstrimiz için fırsata dönüştürmek istiyoruz. Dönüşüm sürecinde tam bir yıl önce çok önemli bir adım attık. Moda endüstrimizin Yeşil Mutabakat’a uyumunun yol haritası niteliğindeki eylem planımızı 30 Ocak 2023’te kamuoyu ile paylaştık.”

 

KÜRESEL MARKALAR OLAYA SADECE FİYAT ODAKLI BAKMAMALI

Yol haritasında belirlenen 40 eylemden 13’ünde uygulama aşamasına geçtiklerini belirten Mustafa Gültepe, daha gidilecek uzun bir yol, yapılması gereken çok iş olduğunu ifade etti. Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:

 

“Türkiye, tedarik zincirinde elyaftan son ürüne tüm bileşenlerin tamamlandığı iki ülkeden biri. Ayrıca tasarım gücümüzle, üretim kalitemizle, hedef pazarlara yakınlığımızla ve güçlü tedarikçi altyapımızla da rakiplerimizden ayrışıyoruz. Mevcut artıların yanına sürdürülebilirliği de eklememiz gerektiğini biliyoruz.  ‘Ortaklık zinciri yaklaşımı’ ile yeşil dönüşüm sürecini fırsata çevireceğimize inanıyoruz. Biz

tedarik zincirinde herhangi bir halka olmaktansa ‘ortaklık zinciri’nin vazgeçilmez bir parçası olmak istiyoruz. İşte tam burada ‘uygunluk’, ‘rekabetçilik’ ve ‘sürdürülebilirlik’ kriterleri öne çıkıyor. Çevresel,

sosyal ve yönetsel açıdan tam ve uygun, fiyat performans bakımından rekabetçi olmamız, sürdürülebilirlik uyumunu tamamlamamız gerekiyor. Elbette kalitenin bir değeri, değerin de bir maliyeti bulunuyor. Bu nedenle yıllardır birlikte çalıştığımız küresel markaların olaya sadece fiyat odaklı bakmamaları gerektiğini düşünüyoruz. Üretimde olduğu gibi iş birliklerimizi de sürdürülebilir bir zemine oturtabilmeliyiz.

 

Mustafa Gültepe’nin açılış konuşmasının ardından Euratex Genel Direktörü Dirk Vantyghem ile Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü ve İTKİB Genel Sekreter Yardımcısı Özlem Güneş, Yeşil Mutabakat sürecindeki çalışmalarla ilgili birer sunum yaptılar.

Dirk Vantyghem, sunumunda moda endüstrisinin sürdürülebilirlik stratejisini ve AB Yönetimi’nden beklentilerini anlatırken, Bahar Güçlü Yeşil Mutabakat ile ilgili yasal düzenlemelerin Türkiye’ye yansımaları hakkında bilgi verdi.

İTKİB Genel Sekreter Yardımcısı Özlem Güneş ise Yeşil Mutabakat’ın Türk moda endüstrisi için önemli bir fırsat olduğunun altını çizdi. Güneş, Yeşil Mutabakat’a uyum süreciyle ilgili İHKİB’in yürüttüğü çalışmalar hakkında katılımcıları


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çay ihracatından 10,2 milyon dolar https://analizgazetesi.com.tr/haber/cay-ihracatindan-102-milyon-dolar--4988/

AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek olarak kullanılan çay, Rize'den geçen yıl 32 ülke, özerk ve serbest bölgeye satıldı.

Kentten 2022'de 7 milyon 919 bin 692 dolar olarak kayıtlara geçen çay ihracatı, geçen yıl yüzde 29 artışla 10 milyon 248 bin 886 dolara yükseldi.

Miktar olarak da 3 bin 134 ton olan çay dış satımı, 2023'te yüzde 5 artarak 3 bin 297 tona ulaştı.

Belçika'ya ihracat yüzde 104 arttı

Her geçen yıl üretim ve ihracatı artan çaya en çok talep Belçika, KKTC ve ABD'den geldi.

Rize'den Belçika'ya Ocak-Aralık 2023'te 2 bin 21 ton çay ihraç edilerek 8 milyon 48 bin 28 dolar gelir sağlandı.

Söz konusu ülkeye çay ihracatı, 1109 ton karşılığı 3 milyon 952 bin 923 dolar kazanılan 2022'ye göre miktarda yüzde 82, değerde yüzde 104 arttı.

Belçika'yı 414 bin 46 dolarla KKTC, 327 bin 488 dolarla ABD takip etti.

Rize'den önceki yıldan farklı Polonya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti , Birleşik Krallık, Türkmenistan, Malezya, Beyaz Rusya, Çekya ve İsviçre'ye de çay satıldı.

"Dünya piyasalarından daha fazla pay almak istiyoruz"

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine, Türkiye çay ihracatının geçen yıl miktarda yüzde 62, değerde ise yüzde 40'ının Rize merkezli firmalarca yapıldığını söyledi.

Rize'nin, çay üretim ve ihracatında önemli potansiyel oluşturduğuna dikkati çeken Gürdoğan, "Dünya piyasalarından daha fazla pay almak istiyoruz. Bu kapsamda da firmalarımızın inovatif (yenilikçi), katma değerli ve her ülkenin tüketici tercihlerine göre ürün üretimine ağırlık vermeleri önem arz ediyor." diye konuştu.

Gürdoğan, çay üretim ve ihracatını artırmaya yönelik "Türk Çayının İhracat Kapasitesinin Artırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması" adlı UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) projesini hayata geçirdiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ticaret Bakanlığınca onaylanan projemiz kapsamında 20-26 Ocak'ta Türk çayının etkin şekilde tanıtımını sağlamak, yeni üretim modeli ve teknolojileri ile inovatif yöntemleri yerinde incelemek için Japonya'ya heyet programı düzenledik. Türk çayının potansiyel arz eden ülkelerde etkin tanıtımını yaparak ihracatının artırılmasını amaçlıyoruz. Bu amaçla da ilk olarak ülkemiz gibi çay üreticisi olan ve en yeni üretim teknikleri ile imalat yapan Japonya'ya gittik."

Çay ihracatında ülke çeşitliliğini artırma gayreti içerisinde olduklarını dile getiren Gürdoğan, ilerleyen günlerde çay üretim ve ihracatının çok daha iyi noktalara geleceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çöpten elde edilen enerjiyle domates üretiliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/copten-elde-edilen-enerjiyle-domates-uretiliyor-1636/

Sivas Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne bağlı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda hayata geçirilen proje, hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyor.

Düzenli depolamadan elde edilen metan gazı ile saatte 2 bin 400 kilovatsaat enerji üretilen tesisin yanına 50 dönümlük alanda kurulan Hollanda usulü modern topraksız cam serada salkım domates yetiştiriliyor.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AA muhabirine, seralardaki en büyük maliyetlerden birinin ısınma enerjisi olduğunu söyledi.

Seradaki enerjinin büyük bölümünün, çöp ayrıştırmasından sonra çıkan gazdan karşılandığına dikkati çeken Bilgin, "Isıtma maliyetlerimiz neredeyse yarı yarıya düşüyor. Bu da ekolojik bir sera olmasını sağlıyor. Hem de boşa gidecek ısının, enerjinin doğaya kazandırılması ve gıdaya dönüştürülmesi ekonomiye katkı sağlıyor." dedi.

30 bin haneye yetecek kadar elektrik üretiliyor

Bilgin, şehrin çöplerinin katı atık deposunda toplandığını, oradan da ekonomiye kazandırılacak kısımların ayrıştırıldığını dile getirdi.

Diğerlerinin ise çöp olarak depolandıktan sonra enerji üretimi yapıldığını aktaran Bilgin, "Bunun neticesinde daha önceden orada yaklaşık 30 bin haneye yetecek kadar bir elektrik üretimi faaliyete geçmişti ve devam ediyor." diye konuştu.

"Çevreyi kirletmeyen çevreye duyarlı bir tesis"

Bilgin, sıfır atık ve çevreye duyarlı bir belediyecilik anlayışıyla görev yaptıklarını vurguladı.

Özel üretici ile birlikte elektrik üretiminden ortaya çıkan ısıyı kullanarak sera yapılabileceği fikrinin ortaya çıktığını anlatan Bilgin, "Özel girişimcilerle görüşerek bu bölgeye Türkiye'de bir ilk ve bu kadar büyük bir tesisi, serayı Sivas'ımıza kazandırdık." ifadesini kullandı.

Projenin koordinatörlüğü yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Volkan Yörük ise seranın, 40 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 50 bin metrekare üzerine kurulduğunu dile getirdi.

Seranın özellikleri hakkında bilgi veren Yörük, "Hollanda tipi dediğimiz modern seracılık yöntemlerinin kullanıldığı cam bir sera. Bu seranın bir özeliği de Türkiye'de ilk olması ve çöpten çıkan atık enerji, baca gazı ve ceket suyunun kullanıldığı tek seradır. Sivas gibi bir yerde böyle bir seranın kullanılması gerçekten üretim maliyetleri açısından önemli bir noktaydı. Bunun projesini Türkiye'de ilk kez yaptık ve şu anda da çalışıyor." diye konuştu.

Yıllık 2 bin 500 ton domates üretimi hedefleniyor

Serada ilk hasadın gerçekleştirildiğini ifade eden Yörük, şöyle devam etti:

"Burada iyi tarım yöntemleri uyguladığımız için hiçbir kimyasal ürün kullanmıyoruz. Onun için de bunun Avrupa pazarında çok değerli bir yeri var. Şu anda Hollanda, Almanya ve İtalya gibi ülkelere Sivas'tan domates gidiyor. Burada çöpten çıkan atık enerji gıdaya çevrilmiş durumda. Ülkemizde ve dünyada gıda giderek krize dönüşmekte. Gıda üretimini yapan firmalar çok şanslı olacak. Biz de böyle bir ilke imza atığımız için çok mutluyuz. Burada yıllık yaklaşık 2 bin ile 2 bin 500 ton arasında üretim almayı hedefliyoruz. Seramızda yüzde 95'i kadın olmak üzere şu anda 55 kişi çalışıyor. Dışarıda da çalışan arkadaşlarımız var."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ALMANYA'YA İHRACATTA HEDEF 23 MİLYAR DOLAR https://analizgazetesi.com.tr/haber/almanyaya-ihracatta-hedef-23-milyar-dolar--733/

Almanya, geçen yıl 21 milyar 94 milyon dolarla Türkiye'nin ihracatında başı çekerken, bu rakamın 2024'te 22-23 milyar dolar aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,6 artarak 254 milyar 169 milyon 748 bin dolardan 255 milyar 808 milyon 922 bin dolara çıktı.

Türkiye, geçen sene en fazla dış satımı 21 milyar 94 milyon dolarla Almanya'ya yaptı. En fazla ihracat yapılan ülkelerde Almanya'yı ABD, Irak, İngiltere ve İtalya takip etti.

En fazla ihracat İstanbul'dan gerçekleşti

Almanya'ya en fazla ihracat 7 milyar 747 milyon dolar ile İstanbullu şirketler tarafından yapıldı.

En fazla ihracat gerçekleştiren sektör olarak ise otomotiv endüstrisi öne çıktı. Otomotiv endüstrisinin Almanya'ya dış satımı geçen yıl 4 milyar 854 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Avrupa, Türkiye için alternatifi olmayan bir pazar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yaptığı değerlendirmede, Cumhuriyet'in ikinci 100 yılına Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladıklarını belirterek, bu hedef doğrultusunda bir yandan alternatif pazarlara yönelirken diğer taraftan mevcutlardaki payları artırmak için çalıştıklarını söyledi.

Avrupa'nın Türkiye için en büyük ve alternatifi olmayan bir pazar olduğuna işaret eden Gültepe, 2023 yılında toplam ihracatın yüzde 41’inin AB ülkelerine gerçekleştirildiğini aktardı.

Mustafa Gültepe, yıllık 1,5 trilyon dolar civarında ithalatı bulunan Almanya'da potansiyelin çok daha yüksek olduğunu kaydederek, her şeyden önce Almanya pazarını yakından tanıdıklarını ve Türkiye'den ne beklediklerini bildiklerini anlattı.

Ülke genelindeki 120 bin ihracatçıdan 20 bininin Almanya ile ticaret yaptığını dile getiren Gültepe, "Bu tablo her 6 ihracatçımızdan birinin Almanya ile çalıştığı anlamına geliyor." diye konuştu.

Gültepe, Almanya'ya ihracatta yaklaşık otomotiv sektörünün ilk sırada yer aldığına dikkati çekerek, hazır giyim, demir ve demir dışı metaller, elektrik-elektronik ve kimya sektörlerinin öne çıktığına ifade etti. Gültepe, Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 yılı için 267 milyar dolarlık ihracat öngörüldüğünü belirterek, "Biz de yıla 267 milyar dolar ihracat hedefiyle başladık. Hedefe ulaşmamızda Almanya'ya ihracat performansımız önemli rol oynayacak. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren küresel ekonomilerle birlikte Almanya ekonomisinde de canlanma bekliyoruz. Almanya’ya ihracatımızı bu yıl 22-23 milyar dolar düzeyinde tamamlayacağımızı öngörüyoruz." şeklinde konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mercedes-Benz Türk'ten 2023 yılında rekor üretim ve ihracat https://analizgazetesi.com.tr/haber/mercedes-benz-turkten-2023-yilinda-rekor-uretim-ve-ihracat-1863/

İsa ÖZGÜLLER

Türkiye’de 56 yıldır ağır ticari araç endüstrisinin öncü firması olarak faaliyet gösteren, ülkenin üretim, istihdam ve ihracatına önemli katkılar sağlayan Mercedes-Benz Türk, 2023 yılında Hoşdere Otobüs ve Aksaray Kamyon Fabrikalarında büyük başarılara imza attı. Kurulduğu tarihten bu yana yıllık en yüksek kamyon ve otobüs üretim hacmini yakalayan şirket, aynı zamanda kamyon ihracatına başladığı 2001 yılından bu yana en yüksek kamyon ihracat adedine ulaştı. 

Anadolu’nun merkezinden Avrupa’ya kamyon ihracat rekoru

Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkılar sunmaya devam ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Aksaray’da yıllık 8-10 bin adet kamyon üretme hedefi ile yola çıkan fabrikamız, 2023 yılında 27.680 adet ile tarihinin en yüksek üretimine imza attı. Yıllar içerisindeki üretim adetlerimizin gelişimi bizim açımızdan gurur verici. 1986 yılında açılan fabrikamızda 50 bininci kamyonu 2004 yılında banttan indirmiştik. Bunun üzerinden yaklaşık aynı süre geçmişken aradaki 19 yıllık zamanda 300 binin üzerinde kamyon ürettik ve 2023 yılı 350 bininci kamyonumuzu banttan indirdiğimiz yıl oldu. Biz sadece kamyon üretmiyor aynı zamanda ürettiğimiz kamyonların önemli bir kısmını da Avrupa’ya ihraç ediyoruz. 2023 yılında Türkiye’den ihraç edilen her 10 kamyondan 7’sini Anadolu’nun merkezindeki Aksaray Kamyon Fabrikamızın bantlarından indirerek tarihimizin en yüksek ihracat adedine ulaştık.

Diğer bir gurur kaynağımız ise ürettiği otobüslerin yüzde 85’ini Avrupa’ya ihraç eden Hoşdere Otobüs Fabrikamız. 2023 yılında 4.308 adet ile tarihinin en yüksek üretim adedine ulaşan fabrikamız, Türkiye’de üretilen her 5 otobüsten 2’sini banttan indirdi. Çok başarılı bir yılı geride bırakırken her iki fabrikamızın bu büyük başarısında emeği olan tüm çalışanlarımızı kutluyorum.” 

Türkiye’den dünyaya ulaşan yıldız

Türkiye’de üretilen her 10 kamyondan 6’sını bantlarından indiren ve ürettiği her 10 kamyondan 7’sini Avrupa’nın 15 farklı ülkesine ihraç eden Mercedes-Benz Türk, ülke ekonomisine katkısını 2023 yılında da sürdürdü. En çok kamyon ihracatı yapılan ilk üç ülke ise, Almanya, İspanya ve Fransa oldu. Daimler Truck AG’nin en önemli kamyon üretim üslerinden biri haline gelen Aksaray Kamyon Fabrikası’ndan bugüne kadar ihraç edilen toplam araç sayısı 115 bini aştı. Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 4.308 adet ile tarihinin en yüksek üretim adedine ulaşan Mercedes-Benz Türk, 56 yıllık şirket tarihinde toplam 105 bini aşkın otobüs üretimine imza attı. Hoşdere Otobüs Fabrikası 2023 yılında en çok Fransa, İspanya ve İtalya’ya ihracat gerçekleştirdi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rusya, Türkiye'den 1,5 milyon adet yumurta ithal etti https://analizgazetesi.com.tr/haber/rusya-turkiyeden-15-milyon-adet-yumurta-ithal-etti-9904/

Rusya Gıda Güvenliği Kurumundan yapılan açıklamada, Türkiye'den bugün 19 ton ağırlığında 316 bin 800 adet yumurta daha ithal edildiği belirtildi.

Açıklamada, yılın başından bu yana Türkiye'den ithal edilen yumurta miktarının 1,5 milyon adede ulaştığı kaydedildi.

Rus hükümeti, ülkede hızla artan yumurta fiyatları nedeniyle 1 Ocak'tan 1 Haziran'a kadar Rusya'ya 1,2 milyar yumurtanın vergisiz ithalatına izin vermişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Üç yıl üst üste rekor kırdı https://analizgazetesi.com.tr/haber/uc-yil-ust-uste-rekor-kirdi-9055/

Türkiye otomotiv sektöründe, 2021 ve 2022'nin rekorla kapatıldığı çekici ihracatında 2023'te 2 milyar 151 milyon dolarla yeni bir rekora imza atıldı.

AA muhabirinin Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2022'yi 30 milyar 995 milyon 808 bin dolarlık dış satımla tamamlayan otomotiv endüstrisi, geçen sene yüzde 13 artışla 35 milyar 4 milyon 230 bin dolarlık ihracatla tüm zamanların rekorunu kırdı.

İhracat, otomotiv endüstrisinin alt ürün grubu olan çekicide ise geçen yıl 2022'ye göre yüzde 22,15 artarak 1 milyar 761 milyon dolardan 2 milyar 151 milyon 74 bin dolara yükseldi.

Sektörün çekicide geçen yıl ulaştığı bu dış satım tutarı, 2022'de elde edilen rekorun ardından Cumhuriyet tarihinin yıllık bazdaki en yüksek ihracat tutarı oldu.

Çekici ihracatı 2021'de de 2020'ye kıyasla yüzde 68 artarak 1 milyar 28 milyon 981 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti.

İlk sıradaki Fransa'ya ihracat yüzde 65,8 arttı

Geçen yıl 67 ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye çekici ihracatı yapıldı.

Sektör temsilcileri, geçen yıl en fazla ihracatı Fransa'ya gerçekleştirdi. Bu ülkeye dış satım, 2022'ye kıyasla yüzde 65,8 artarak 211 milyon 119 bin dolardan 350 milyon 56 bin dolara çıktı.

Geçen yıl Almanya'ya yapılan çekici ihracatı ise 2022'ye göre yüzde 16,89 artışla 279 milyon 743 bin dolardan 327 milyon 15 bin dolara ulaştı.

Üçüncü sıradaki Polonya'ya dış satım yüzde 12,66 artış kaydederek 221 milyon 717 bin dolardan 249 milyon 807 bin dolara yükseldi.

Bu dönemde dördüncü sırada yer alan İspanya'ya çekici ihracatı yüzde 30,87 artışla 214 milyon 61 bin dolara, beşinci sıradaki İtalya'ya ihracat da yüzde 27,84 artışla 193 milyon 838 bin dolara yükseldi.

Çekici ihracatının yüzde 62'si 5 ülkeye yapıldı

Fransa, Almanya, Polonya, İspanya ve İtalya'ya yapılan dış satım, toplam çekici ihracatının yüzde 62'sini oluşturdu.

Çekici ihracatında Belçika 190 milyon 318 bin dolarla altıncı, Birleşik Krallık 86 milyon 421 bin dolarla yedinci, Slovenya 72 milyon 585 bin dolarla sekizinci, Hollanda 72 milyon 513 bin dolarla dokuzuncu ve Portekiz 57 milyon 728 bin dolarla onuncu sırada yer aldı.

2022'de hiç ihracat yapılmayan Kolombiya, ABD, Marşal Adaları, Gabon, Özbekistan ve Fildişi Sahili'ne de geçen sene çekici satıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin ihracat artışında başı Birleşik Arap Emirlikleri çekti https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyenin-ihracat-artisinda-basi-birlesik-arap-emirlikleri-cekti-510/

Türkiye ve BAE arasında özellikle Kovid-19 salgını sonrası ilişkilerin her alanda güçlendirilmesi amacıyla başlatılan yoğun diplomasi trafiği ticari ilişkileri de olumlu etkiledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BAE ziyareti kapsamında geçen yıl 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında, BAE ile enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayisi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut işbirliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

BAE, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de geçen yıl Körfez ülkeleri programı kapsamında temaslarda bulunduğu ülkeler arasında öne çıktı.

BAE'yi Rusya ve Suudi Arabistan izledi

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl Türkiye'nin ihracatının değer bazında en fazla arttığı ülkeler arasında başı 2 milyar 269 milyon dolarla BAE çekti.

BAE'yi, 1 milyar 776 milyon dolarla Rusya Federasyonu, 1 milyar 325 milyon dolarla Suudi Arabistan, 889 milyon dolarla Fransa, 606 milyon dolarla Cezayir izledi.

Türkiye, 2023 yılında Rusya Federasyonu'na 9 milyar 424 milyon dolar, Suudi Arabistan'a 2 milyar 274 milyon dolar, Fransa'ya 9 milyar 736 milyon dolar, Cezayir'e 2 milyar 518 milyon dolarlık dış satım yaptı.

BAE en fazla ihracat yapılan 11. ülke oldu

Geçen yıl, BAE, 5 milyar 915 milyon dolarla Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 11. ülke oldu.

Türkiye'nin en fazla dış satım gerçekleştirdiği ülkeler 2023'te 18 milyar 462 milyon dolarla Almanya, 12 milyar 197 milyon dolarla ABD, 11 milyar 444 milyon dolarla Birleşik Krallık, 11 milyar 200 milyon dolarla İtalya, 9 milyar 755 milyon dolarla Irak olarak sıralandı.

BAE'ye en fazla ihracatı 3 milyar 205 milyon dolarla mücevher sektörü gerçekleştirdi.

Ülkeye, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 263 milyon dolarlık, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 222 milyon dolarlık, elektrik ve elektronik 215 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller 190 milyon dolarlık ürün satışı gerçekleştirdi.

İstanbul'dan BAE'ye ihracat 4 milyar dolara dayandı

BAE'ye en fazla dış satımı 3 milyar 931 milyon dolarla İstanbullu şirketler yaptı. İstanbul'u, 767 milyon dolarla Çorum, 175 milyon dolarla İzmir takip etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
25 ülkeye pul biber ihracatı https://analizgazetesi.com.tr/haber/25-ulkeye-pul-biber-ihracati-4735/

İslahiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Türkmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin sofralık kırmızı biberde önemli üretim merkezlerinden olduğunu söyledi.

İlçede 20 bin dönümde yetiştirilen ve 25 tesiste işlenen sofralık pul biberin 25 ülkeye ihraç edildiğini belirten Türkmen, dış satımdan 1 milyon dolar elde edildiğini dile getirdi.

Biberin lezzetini ve kalitesini bölgenin coğrafi özelliklerinden aldığını söyleyen Türkmen, ürünün Amerika, Almanya, Hollanda, İngiltere, İtalya, Fransa ve Romanya'nın yanı sıra birçok Orta Doğu ülkesine satıldığını ifade etti.

Depremlerden sonra ilçenin ekonomisini güçlendirmeye çalıştıklarını belirten Türkmen, şunları kaydetti:

"İlçedeki 25 civarındaki pul biber işleme tesisi sahipleriyle biber üreticilerini bir araya getirdik. Depremin yaralarını hızla sararken 25 ülkeye 1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu da benim ilçem için içerdeki çalışan işverenler için ve çiftçiler için ciddi bir katkı oldu. Bu şekilde ilçemizi inşallah daha iyi yerlere getirmeye çalışacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sun Tekstil'e https://analizgazetesi.com.tr/haber/sun-tekstile-ihracatin-yildizlari-odulu-8356/

Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Ege Bölgesi’nde bulundukları sektöre göre

gerçekleştirdikleri ihracat rakamlarıyla en çok ihracat yapan firmalara “İhracatın

Yıldızları Ödülleri” verildi.

Sun Tekstil, 2023 yılında gerçekleştirdiği ihracat performansıyla Hazır Giyim ve

Konfeksiyon Kategorisi’nde en yüksek ihracat gerçekleştiren ikinci firma oldu.

Ödül, Sun Tekstil adına Sun Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Melis

Vekiloğlu’na Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak

Sertbaş ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi tarafından

takdim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akdenizli mobilya ihracatçıları geçen yıl 892 milyon dolarlık dış satım yaptı https://analizgazetesi.com.tr/haber/akdenizli-mobilya-ihracatcilari-gecen-yil-892-milyon-dolarlik-dis-satim-yapti-6250/

AKAMİB'in açıklamasına göre, 2023'te birlik bünyesindeki ihracat, önceki yıla oranla yüzde 5,8 düşüşle 892 milyon dolar oldu.

En fazla dış satım Irak, Almanya ve Libya'ya yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, yeni yıla pozitif hedeflerle başladıklarını belirtti.

Kayıpları telafi etmek için alternatif pazarlara yöneldiklerini kaydeden Kılıçer, "Ertelenen taleplerin 2024'te geleceğine, hem üretimimizi hem de ihracatımızı artıracağımıza inanıyoruz. Başta ABD olmak üzere dünyanın her noktasında önce Türkiye, sonra Türk mobilyası algısını güçlendirecek tanıtımlar yapmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'den 112 ülkeye binek otomobil ihracatı yapıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyeden-112-ulkeye-binek-otomobil-ihracati-yapildi-7469/

 Sektörün 2022'de 9 milyar 264 milyon 786 bin dolar olan binek otomobil ihracat tutarı, 2023'te yüzde 19,40 artışla 11 milyar 62 milyon 802 bin dolara yükseldi. Binek otomobiller, otomotiv sektörünün toplam ihracatının yüzde 31,60'ını oluşturdu. En fazla binek otomobil satılan 10 ülkenin 8'i, bölgesel bazda sektörün ana pazarı durumundaki Avrupa ülkeleri oldu. Otomobil üreticileri toplam ihracatın yarısından fazlasını ilk 4'teki ülkeler, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık'a gerçekleştirdi. Ana ihracat pazarı Fransa'ya 2022'ye kıyasla yüzde 41,29 artan binek otomobil dış satımı, 1 milyar 517 milyon 960 bin dolardan 2 milyar 144 milyon 860 bin dolara çıktı. Üreticiler, İtalya'ya ihracatı yüzde 28,42 artırarak 898 milyon 803 bin dolardan 1 milyar 154 milyon 329 bin dolara taşıdı. 2022'de 818 milyon 708 bin dolarlık dış satım yapılan İspanya'ya geçen sene ihracat yüzde 39,50 artışla 1 milyar 142 milyon 98 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Birleşik Krallık'a bir önceki yıl 1 milyar 63 milyon 753 bin dolar olarak gerçekleşen ihracat, 2023'te yüzde 5,76 artışla 1 milyar 125 milyon 43 bin dolara ulaştı. Sektör temsilcilerinin Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık'a yaptığı binek otomobil ihracatının, bu alanda toplam dış satımın yüzde 50,31'ini oluşturduğu belirlendi. Türkiye'den geçen yıl Cezayir'e yapılan binek otomobil satışı 66 kat artışla 4 milyon 200 bin dolardan 278 milyon 207 bin dolara yükseldi. 2022'de 2 milyon 62 bin dolarlık dış satım yapılan Libya'ya ihracatın geçen yıl 20 kattan fazla artarak 43 milyon 83 bin dolara ulaştığı görüldü. Ayrıca, Türkiye'nin önemli ihracat pazarlarından Polonya'ya 837 milyon 68 bin, Almanya'ya 806 milyon, Slovenya'ya 449 milyon 124 bin, Belçika'ya 322 milyon 661 bin, Hollanda'ya 231 milyon 492 bin, İsveç'e 206 milyon 814 bin dolarlık binek otomobil ihracatı yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otomotiv üretimi 2023'te 1,5 milyona dayandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/otomotiv-uretimi-2023te-15-milyona-dayandi-6304/

Otomotiv üretimi, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 1 milyon 468 bin 393 adede ulaştı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023'ün üretim ve ihracat rakamları ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, 2023'te otomotiv üretimi bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 1 milyon 468 bin 393 adede yükseldi.

Otomobil üretimi ise yüzde 18 artarak 952 bin 667 adet seviyesinde gerçekleşti. Traktör üretimiyle toplam rakam ise 1 milyon 525 bin 963 adedi buldu.

2023'te ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5, hafif ticari araç üremi de yüzde 7 geriledi. Ağır ticari araç grubunda ise üretim yüzde 16 arttı. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 74 olarak gerçekleşti.

Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 74, kamyon grubunda yüzde 91, otobüs-midibüs grubunda yüzde 54 ve traktörde yüzde 75 seviyesinde gerçekleşti.

 İhracat yüzde 13 artarak 35,7 milyar dolara ulaştı

2023'te otomotiv ihracatı 2022'ye göre, adet bazında yüzde 5 artarak 1 milyon 18 bin 247 oldu. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarken, ticari araç ihracatı ise yüzde 11 geriledi. Traktör ihracatı da 2022'ye göre yüzde 8 azalarak 16 bin 752 olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2023'te yüzde 16'lık payla sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, 2023'te toplam otomotiv ihracatı, 2022'ye göre yüzde 13 artarak 35,7 milyar dolar oldu. Avro bazında ise yüzde 10 artarak 33 milyar avro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 16, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 10 arttı.

 2023 yılında toplam pazar yüzde 55 büyüdü

Satış tarafına bakıldığında, geçen yıl toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55 büyüyerek 1 milyon 283 bin 952 adet düzeyinde gerçekleşti.

Bu dönemde, otomobil satışları da yüzde 63 arttı ve 967 bin 341 adet oldu. Ticari araç pazarına bakıldığında ise 2023'te bir önceki yıla kıyasla toplam ticari araç satışlarında yüzde 35, ağır ticari araç pazarında yüzde 17, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 39 artış kaydedildi.

2023'te, 2022'ye göre otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 32, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 46 olarak gerçekleşti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarım sektöründen 2023'te rekor ihracat https://analizgazetesi.com.tr/haber/tarim-sektorunden-2023te-rekor-ihracat-2060/

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yüzde 25'i Batı Akdeniz'den https://analizgazetesi.com.tr/haber/yuzde-25i-bati-akdenizden-6557/

Geçen yıl ihracatını yüzde 4,4 artırarak 2 milyar 674 milyon dolara çıkaran Batı Akdenizli ihracatçılar, yaş sebze ve meyve sektöründe rekor satış yaptı.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, AA muhabirine, dünyadaki ekonomik daralma ve komşu ülkelerdeki savaşlar ile çatışmalara rağmen bölge olarak ihracatı artırmayı başardıklarını söyledi.

Birlik olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir satışa imza attıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Beklentilerimizin üzerinde bir rakama ulaştık. 2023'ün başında mevcut rakamları korumayı hedefliyorduk. Çünkü ağırlıklı olduğumuz pazarlar gelişmiş ülkeler ve bu ülkelerde ciddi bir resesyon var. Bu ekonomik daralma karşısında ihracatçılarımız büyük özveriyle ciddi atılımlar yaparak artışı sağladılar. Yüzde 4,4'lük artış, bu şartlarda çok ciddiydi. Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan birliğimiz, ihracat rekoru kırdı."

Bölgede 2 bin 700'e yakın ihracatçının ülkeye döviz girdisi sağlayabilmek için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, geçen yıl 2 milyar 674 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Batı Akdeniz, yaş sebze ve meyvede lider konumda

Çavuşoğlu, bölgenin lokomotif sektörünün yaş sebze ve meyve olduğuna, bölge olarak hem Türkiye'nin ihtiyacını hem de yurt dışı taleplerini karşıladıklarına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"2023'te yaş sebze ve meyvede tarihi rekor kırdık, beklentimizin çok üzerinde, bir önceki yıla göre yüzde 27'nin üzerinde bir artış sağladık ki bu kadar büyük bir artışı beklemiyorduk. Hem miktar hem de rakamsal olarak artışımız oldu. Yaklaşık 850 milyon dolarlık bir ihracatımız gerçekleşti. Yaş sebze ve meyvede birliğimiz adına yapılan ihracat Türkiye'nin yüzde 25'ini oluşturuyor. Bu gerçekten bizler için sevindirici."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının ise yaklaşık 3,5 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Çavuşoğlu, yaş sebze ve meyvede ihracatın büyük bir bölümünü domates ile biberin oluşturduğunu aktararak, "Domates ve biberde Türkiye'de açık ara öndeyiz. Bölgenin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 50'sini domates ve biber oluşturuyor. Domateste yaklaşık 250 milyon dolara yakın, biberde de 200 milyon dolara yakın ihracatımız söz konusu." diye konuştu.

Domates ve biberde ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine gönderdiklerini ve ilk sırada Almanya'nın yer aldığını belirten Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'ya da ciddi satışların gerçekleştiğini söyledi.

BAİB Başkanı Çavuşoğlu, yaş sebze ve meyvede bu yıl için bir milyar dolarlık ihracatı hedeflediklerini kaydetti.

Bölge ihracatında 2024 hedefi, 2 milyar 800 milyon doların üstüne çıkmak

İhracatçılar açısından 2023'ün zor bir yıl olduğunu, bu yılın da aynı zorluklarla geçeceğini ifade eden Çavuşoğlu, mevcut pazarlardaki ihracat rakamlarını koruyabilmek, farklı pazarlara girebilmek amacıyla gerek ticari heyet ziyaretleri gerekse URGE çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, bölge ihracatçılarının 2023'te başarı hikayesi yazdığına ve bu hikayenin bu yıl da devam edeceğine işaret ederek, bu yıl için 2 milyar 800 milyon doların üzerinde bir ihracat hedeflediklerini söyledi.

Bu doğrultuda ilk 6 ayda 7-8 ülkeye ticari heyet ziyareti planladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, gıda, ağaç-orman, madencilik ve kozmetik sektörlerinde Avrupa ve uzak ülkelere gideceklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mücevher sektöründe ihracat rekoru https://analizgazetesi.com.tr/haber/mucevher-sektorunde-ihracat-rekoru-8400/

Alım heyetleri gerçekleştirerek ve yurt dışında düzenlenen fuarlarda boy göstererek pazar çeşitliliğini artıran mücevher sektörü, ihracatını tarihi seviyelere çıkardı.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, geçen yıl 2022'ye göre yüzde 0,6 artarak 255 milyar 808 milyon 922 bin dolara yükseldi.

Türkiye'nin mücevher ihracatı, geçen yıl 2022'ye kıyasla yüzde 30,5 artışla 7 milyar 640 milyon 637 bin dolara çıkarak rekor kırdı.

Mücevher sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke 3 milyar 205 milyon 310 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikler (BAE) olurken, 987 milyon 259 bin dolarla ABD ikinci ve 476 milyon 704 bin dolarla İsviçre üçüncü sırada yer aldı.

BAE'ye yapılan mücevher satışı 2022 yılına göre yüzde 181 artarak sektörün ihracatının yüzde 42'sini oluşturdu.

İsviçre'ye yapılan mücevher ihracatındaki yüzde 187,1'lik artış da dikkati çekti.

En fazla ihracatı İstanbul gerçekleştirdi

İl bazında bakıldığında, geçen yıl mücevher sektöründe en fazla dış satım 6 milyar 428 milyon 677 bin dolarla İstanbul'dan gerçekleşirken, İstanbul'u, 1 milyar 42 milyon 309 bin dolar ile Çorum takip etti.

Söz konusu dönemde, Kastamonu'dan 50 milyon 958 bin dolarlık, Ankara'dan 36 milyon 361 bin dolarlık ve Samsun'dan 23 milyon 537 bin dolarlık mücevher ihracatı yapıldı.

Sektörün değer bazında ihracat artışında da İstanbul başı çekti. İstanbul'dan mücevher ihracatı, ilgili dönemde 1 milyar 526 milyon 389 bin dolar artarken, Çorum'dan yapılan dış satım da 315 milyon 32 bin dolar artış kaydetti.

Çorum'u, 7 milyon 102 bin dolar ihracat artışıyla İzmir, 2 milyon 307 bin dolarla Antalya ve 2 milyon 76 bin dolarla Adana izledi.

TİM verilerine göre, mücevher sektörünün geçen yıl en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk 10 ülke şöyle:

ÜLKE2023 (Bin dolar)ÖNCEKİ YILA GÖRE DEĞİŞİM (%)
BAE3.205.310+181,3
ABD987.259-1,0
İSVİÇRE476.407+187,1
HONG KONG457.805-20,4
IRAK274.330-32,6
MEKSİKA201.195+27,7
İSRAİL181.251-30,6
KIRGIZİSTAN160.904-35,6
ALMANYA145.435+10,2
LİBYA111.788-31,4

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konfrut AG'nin meyve sebze ihracatı https://analizgazetesi.com.tr/haber/konfrut-agnin-meyve-sebze-ihracati-3133/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada şöyle denildi:

''Şirketimizin yüzde 100 bağlı ortaklığı Konfrut AG Tarım A.Ş faaliyet gösterdiği üç ana iş biriminden zirai hammadde üretim ve tedariki iş birimi altında gerçekleştirdiği taze meyve ve sebze ticareti kanalındaki büyüme hedefi paralelinde yıl boyunca ihracat satış kanallarını geliştirmeyi sürdürmüştür. Bir önceki yılın kasım ayında taze narla başladığı yurt dışı satış operasyonunu piyasa koşulları dolayısıyla 2023 yılı ilk çeyreği itibarıyla 708 ton olarak gerçekleştirmesinin ardından, Konfrut AG, başta taze karpuz ve nar ürünleri olmak üzere 7 farklı taze ürün grubu ve 13 farklı ülkeyle yıl boyunca ihracat kanallarını ve ürün çeşitlerini artırmaya devam etmiştir. Şirketimiz 2023 yılında yurt dışına gerçekleştirdiği taze meyve ve sebze operasyonlarından temmuz ayında gerçekleştirdiği 1,3 milyon avroluk taze karpuz ihracatı dahil 2023 yılında toplam 4,9 milyon avro ciro elde etmiştir. Konfrut AG, taze meyve sebze ticareti kanalında yurt içi ve yurt dışı satış kanallarını geliştirmeyi ve pazar çeşitlemesini sürdürecektir.''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ROTASINI E-İHRACATA ÇEVİRDİ https://analizgazetesi.com.tr/haber/rotasini-e-ihracata-cevirdi-5582/

Yarattığı katma değerle ekonomide kaldıraç görevini üstlenen e-ticaret sektörü, 2023’ün ilk altı ayında yüzde 109 büyüdü. Aynı şekilde 2022 yılında e-ticaretin genel ticaret içindeki payı yüzde 19.1 iken 2023’te bu oran yüzde 20’lere yükseldi. Geçtiğimiz sene yapılan her 5 alışverişten birinin internetten yapıldığını vurgulayan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, sektörün gelişiminin ve büyümesinin hızlanarak devam edeceğini söyledi. Sektör olarak 2024’ün sonunda 2 trilyon 700 milyarlık bir ciroya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Çevikoğlu, e-ihracatın bu rakamlara ulaşılmada oldukça etkili olacağını kaydetti.  

“Hindistan, Latin Amerika ve Çin’de büyük fırsatlar var”

Şu anda e-ihracatın genel ihracat içindeki payının yüzde 1,5 olduğunu ve Ticaret Bakanlığı’nın bu oranı yüzde 10’a çıkarmak için destekler verdiğini söyleyen Çevikoğlu “Söz konusu destekler çok geniş bir yelpazede sektördeki her paydaşa veriliyor. Biz e-ihracat ürünlerimizi ‘öncü birlikler’ olarak görüyoruz. Çünkü e-ticaret kanalıyla bir ürünü başka bir ülkeye sokmak gümrük mevzuatlarına göre daha kolay. Ürünlerimizi yurt dışına e-ticaret kanalıyla daha kolay sokabiliyoruz. Üstelik bu sadece e-ticareti ilgilendirmiyor. Zira ihracatımızda da B2B kanalından toptan satışların da geleceğini düşünüyorum” dedi. 

Dünya çapında her dört e-ticaret paketinden birinin yurt dışına gittiğini, ülkemizde ise bu oranın 20’nin üzerinde olduğunu kaydeden Çevikoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “E-ihracatta ilerleyecek çok fazla yolumuz var. Ülkeler açısından baktığımızda batıya yönelmişiz ama Hindistan, Latin Amerika ve Çin gibi ülkelerde büyük fırsatlar bulunuyor. ETİD olarak Ticaret Bakanlığımızın belirlediği ‘e-ihracatı 5 yıl içinde 25 milyar dolara çıkarma’ hedefini desteklemek için elimizden geleni yapacağız. Gıda, kozmetik, temizlik ürünleri, küçük ev aletleri ve giyim alanlarında gerek kaliteli gerekse uygun fiyatlı ürünlerimizle global rekabette en önde yer alacak kadar büyük bir güce sahibiz. Çin’den sonra en çok e-ihracat ürünü olan ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyorum. Bunda da dünya çapında ürün algımızın yüksek olmasının, arama motorlarında önde çıkmamızın etkili olduğunu düşünüyorum.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İhracatta 'değere' odaklandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/ihracatta-degere-odaklandi-2041/

Deri ve deri mamulleri sektörü, 2023 yılını değerlendirirken 2024 yılına ilişkin hedeflerini de paylaştı. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca ve Yönetim Kurulu’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; İDMİB Başkan Yardımcısı ve Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Burak Uyguner, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, Saraciye Sanayicileri Derneği (SSD) Başkanı Hasan Süren, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Cengiz Sarıgül, Kürk Sanayicileri ve İş adamları Derneği (KSİAD) Başkanı Ali Yavuz Boynukısa ve Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı da katıldı. 

2023’TE İHRACATIMIZ YÜZDE 9,5 AZALDI 

Deri ve deri mamulleri sektörünün 2022 yılını 2 milyar 58 milyon dolarlık ihracatla kapattığını hatırlatan Güven Karaca, “Bu ihracatta ayakkabı sektörümüz lokomotif sektörümüz olmuştu ve ihracat rekorları kırmıştı. Aynı şekilde saraciye sektörümüzden de rekorlar gelmişti. Cumhuriyet tarihinin en büyük rekorlarını kırmıştık. 2023’e ise farklı gündemlerle başladık. Yılın ilk yarısı tüm ülkeyi yasa boğan deprem felaketi ve seçimle geçti, ikinci yarıda ise gündem yeni ekonomi yönetiminin aldığı rasyonel tedbirlerdi. İlk yarıda tüm yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen sektör olarak ihracatımızı yüzde 15’lere varan oranlarda artırmayı başarmıştık. Ancak, haziran ayından sonra ihracatta düşüş yaşanmaya başladı. Yüzde 72’lerde olan kapasite kullanım oranlarımız da yüzde 62’lere geriledi. 2023 yılında ihracat tarafında toplam yüzde 9,5’lik bir gerileme yaşadık. İhracatımız 1 milyar 860 milyon dolara indi. Alt sektörlere bakıldığında, ayakkabı sektörümüzde yüzde 7, saraciye sektörümüzde yüzde 14, tabakhane sektörümüzde ise yüzde 20 kayıp var.” diye konuştu. Yaşanan olumsuzluklara rağmen sektör açısından çok pozitif bir durumun olduğuna dikkat çeken Güven Karaca, “Deri ve deri mamulleri sektörü olarak kilogram başına ihracatta 11,35 dolarlık bir değere ulaştık. Kilogram başına ihracatta Türkiye ortalaması ise 1,71 dolar seviyelerinde. Deri ve deri mamulleri sektörü olarak kilogram başına ihracatta mücevher, savunma sanayii ve hazır giyimden sonra Türkiye’nin en değerli dördüncü sektörü konumundayız. Bu açıdan bakıldığında, sektörümüzün ülkemiz için ne kadar değerli olduğu da anlaşılabiliyor.” ifadelerini kullandı. Son yıllarda sektörde yapılan ithalata da bakılması gerektiğine vurgu yapan Güven Karaca, “2021’de 557 milyon dolar fazla veren sektörümüz, 2022’de 250 milyon dolar seviyelerindeydi. Ancak, 2023’te 415 milyon dolar açık verdi.” dedi. 

ASGARİ ÜCRET YÜZDE 400, DOLAR KURU YÜZDE 118 ARTTI 

Deri ve deri mamulleri ihracatında en büyük pazarın Avrupa Birliği olduğuna vurgu yapan Güven Karaca, “İhracatımızın yüzde 37’sini AB ülkeleri oluşturuyor. Hemen ardından yüzde 19’luk payla eski Doğu Bloku ülkeleri geliyor. İhracat pazarlarımız arasında üçüncü sırada ise yüzde 12’lik payla Orta Doğu Ülkeleri yer alıyor. 2023’ün ardından 2024 yılında da ihracat pazarlarında bir daralma olacağı öngörülüyor. Dünyada ticarette yaşanan daralmanın paralel seyretmesi bekleniyor. Yani, dünya ticaretinde büyük bir gelişme beklenmiyor. Ancak, bugünün gerçekleriyle, geleceğin planlanmaması gerekiyor. Bir vizyon oluşturarak, daha verimli üretimler gerçekleştirmek zorundayız. Bakıldığında 2022’de asgari ücret 4 bin 200 TL civarındaydı. Şimdi ise 17 bin TL oldu. Dolar kuru o dönem 13,5 TL idi, şimdi ise 30 TL. Asgari ücretteki artış yüzde 400 olurken, kurlardaki yükseliş yüzde 118 seviyelerinde. Bu noktada rekabet gücümüzün azaldığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Mevcut koşullarda sürdürülebilir bir iş modeli sağlamamız mümkün değil. Bu yüzden sanayiciler ve ihracatçılar olarak müdahale edebileceğimiz konulara odaklanmalıyız. Öncelikle ürünlerimizi ve pazarlarımızı çeşitlendirmeliyiz. Müşterilerimizin yanı başında olmalıyız. Daha çevik hareket edip, takım oyununa ağırlık vermeliyiz. Türk ihracatçılar olarak daha hızlı hareket etmeli ve global olmak zorundayız. Ancak, global olurken, yerel düşünmeliyiz.” dedi. 

‘KENDİ OYUNUMUZU KENDİMİZ YAZMALIYIZ’

Finansman tarafında yaşanan problemlere de değinen Güven Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün finansman çok pahalı, üretim yapmak da zor. Ancak, bu koşullar bizim önümüze geçmemeli. Pazarlamaya devam etmeli, fuarlara katılmaya özen göstermeliyiz. Diğer taraftan dünyada ticaretin büyüklüğü 30 trilyon dolara dayandı. Bunun 5 trilyon doları e-ticaretten geliyor. Türkiye olarak biz de e-ticaretten daha fazla pay almalıyız, bunun için çalışmalıyız. Bu konuda da çok karamsar değiliz. Diğer taraftan, deri ve deri mamulleri sektörünün dünyada 290 milyar dolarlık bir pazarı var. Biz, henüz yüzde 1’lik bir paya sahibiz. Doğru hamleler yaparsak, payımızı artırabiliriz. Ancak, sorunlarımızı kabul ederek ilerlemeliyiz. Kendi oyunumuzu kendimiz yazarsak, başarıyı yakalayabiliriz. Dünyadaki ticaretten daha fazla pay almaksa hedef; e-ticaretten yeni pazarlara kadar her konuyu derinlemesine analiz edip, hareket etmeliyiz.” 

İNSAN KAYNAĞI SEKTÖRÜMÜZE YETMİYOR 

Türkiye’de sanayicilerin ve ihracatçıların finansman ve enflasyon problemi bir kenara bırakıldığında, en büyük probleminin ‘insan kaynağı’ olduğunu söyleyen Güven Karaca, “Çok açık söylemekte yarar var. İnsan kaynağı sektörlerimize yetmiyor. Ancak, insan kaynağı ve eğitim konusu bugünden yarına çözebileceğimiz bir konu asla değil. Biz, sektörümüz adına meslek liseleri ve üniversiteler ile iş birlikleri yaparak, öğrencilere burslar vererek, üniversite ve liselere daha fazla talep gelmesi için çalışıyoruz. Burada en önemli konulardan biri de asgari ücret tartışmalarını, işveren ile işçi arasında geçen bir düzenden çıkarmak. Çünkü, çalışan barışını korumak zorundayız. Türkiye'de ücretlerin yaklaşık yüzde 60’lık kısmı ya asgari ücret düzeyinde ya da asgari ücrete çok yakın. Bu ücretler ülkenin her yerinde aynı. Bu yüzden artık bölgesel asgari ücret uygulamasına geçmeliyiz.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ege Serbest Bölgesinde 194 firma, Türkiye'ye 2.8 milyar dolar kazandırdı https://analizgazetesi.com.tr/haber/ege-serbest-bolgesinde-194-firma-turkiyeye-28-milyar-dolar-kazandirdi-5309/

İhracata konu ürünlerin katma değeri açısından karşılaştırıldığında ise Bölge ihracatı 9 doları bulan kilogram değeri ile, 1.57 dolar olan Türkiye’nin ihracatının kilogram değerinden yaklaşık 6 kat yüksek değere sahip.

Ege Serbest Bölgesi, 4 yıldır sürdürdüğü yüksek oranlı büyüme ivmesini 2023 yılında beklentilerin üzerinde arttırdı. Geçen yıl toplam ticaret hacmini önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artışla 5.8 milyar doların üzerine çıkaran Ege Serbest Bölgesinden yurt dışına yapılan satışlar ise yüzde 13.48 artışla 2.8 milyar doların üzerine çıktı. Yurt dışından bölgeye yapılan satışlar ise sadece yüzde 1.78 artışla 1.5 milyar dolar seviyesinde kalınca, Ege Serbest Bölgesinde 2023 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 180 olarak gerçekleşti.

Bölgenin 2023 yılındaki performansını değerlendiren ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, ticaret hacminde sağlanan yaklaşık yüzde 10 oranındaki artışın beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini vurguladı.

Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Dr. Faruk Güler, şu bilgileri verdi:

“2023 yılında Türkiye genelinde toplam 120 bin ihracatçı firma 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu da ihracatçı firma başına 2.1 milyon dolarlık bir ortalamayı ifade ediyor. Ege Serbest Bölgesinde ise 194 firma var ve bölgeden 2.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Ortalaması alındığında firma başına 14.6 milyon dolarlık ihracat düşüyor. Bu da Türkiye ortalamasının 7 katına tekabül ediyor.”

Ege Serbest Bölgesinde yüksek katma değerde ürünlerin üretilip ihraç edildiğine dikkat çeken Dr. Faruk Güler, “Bölgemiz birim değer bazında 9 kg/dolar ihracatla en yüksek katma değerde ürünlerin üretildiği bir endüstri merkezidir. 2023 yılında Türkiye’nin ihracatının ortalama birim değerinin 1.57 kg/dolar olarak gerçekleştiğini dikkate aldığımızda, birim değer olarak bölgemizden Türkiye ihracatından 6 kat yüksek değerde ihracat yapıldığını görüyoruz. Firmalarımızın ihracatı 4 kg/dolar seviyesinde olan Almanya’nın ihracatından da 2 kattan fazla yüksek değere sahip.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl küresel ticaret hacminin yüzde 2,4 gibi çok düşük bir oranda büyüdüğüne ve başta Türkiye’nin en önemli dış ticaret partneri Almanya olmak üzere, bazı ekonomilerin resesyona girdiğine dikkat çeken Dr. Faruk Güler, şunları söyledi:

“Batı Avrupa'nın çoğu durgunluk içinde. Dünya ekonomisi 2023'ü tedarik zinciri sorunları, Çin'de beklenenden yavaş görülen toparlanma, yüksek enflasyon ve merkez bankalarının enflasyonu baskılamak için hızlı faiz artışına gittiği bir yıl olarak geride bıraktı. Küresel ticaretteki cansız kıpırdanma nedeniyle 2023 yılında ülkemizin ihracatındaki artış binde 6 ile sınırlı kaldı. Dış ticaretteki cari açık sorunu da devam ediyor. Bu açıdan baktığımızda Ege Serbest Bölgesinin toplam ticaret hacmini yüzde 10, ihracatını ise yüzde 13.48 arttırırken, ithalatındaki artışın ise yüzde 1.78 ile sınırlı kalmış olması son derece önemlidir. Bölgemizdeki firmaların gerçekleştirdiği ihracatın, ithalatı karşılama oranı ise yaklaşık yüzde 180 olarak gerçekleşti. Ege Serbest Bölgesi, yıllardır bu şekilde yüksek oranlı dış ticaret fazlası vererek ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.” 

Dr. Faruk Güler, Ege Serbest Bölgesindeki firmaların sağladığı döviz geliri ile Türkiye’nin dış ticaret dengesinin düzelmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, ekonominin diğer önemli sorunu olan işsizliğin azalmasına da destek sağladığını belirterek, “Covid-19 pandemisinin ardından Ukrayna’daki savaş, enflasyon, parasal sıkılaşma ve iyice yaygınlaşan borç sıkıntılarıyla birlikte 2020 yılından itibaren küresel ticarette başlayan yavaşlama üç yıldır devam ediyor. Buna rağmen Ege Serbest Bölgesi ticaret hacmini 2021 yılında yüzde 21.56 ve 2022 yılında yüzde 13.49 ve 2023 yılında yüzde 10 artırabildi. Son 3 yıldaki ihracat artışı ise yüzde 16, yüzde 10 ve 13.48 gibi çift hanelerde gerçekleşti. Rakamların da gösterdiği gibi bölgemiz son 3 yıldır küresel ekonomideki kötü gidişattan pozitif ayrışmayı başardı. Bu gelişmeler buradaki firmaların istihdamını da arttırıyor. 2023 yılında bölgedeki istihdam yaklaşık bin kişi artarak yıl sonunda 25 bin kişiye ulaştı.” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'den 2023'te 408 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyeden-2023te-408-milyon-dolarlik-kuru-kayisi-ihracati-7359/

Türkiye, üretiminde lider olduğu kuru kayısıdan 2023'te, 70 bin 869 ton ihracata karşılık 408 milyon 74 bin dolar gelir elde etti.

Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescilli ürün olan Malatya kayısısı, ülke ekonomisine sağladığı dövizle hem üreticinin hem de ihracatçının yüzünü güldürüyor.

Üretiminde ve ihracatında lider olduğu kuru kayısıyı geçen yıl 115 ülkeye gönderen Türkiye, dünya kuru kayısı ihracatında da adından söz ettiriyor.

Malatya Ticaret Borsası verilerinden derlenen bilgiye göre, geçen yıl ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Brezilya, Hollanda, Rusya, İsrail, İtalya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu 115 ülkeye 70 bin 869 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek 408 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.

Önceki yıl ise 76 bin 36 tonluk ihracattan 400 milyon 740 bin dolarlık döviz girdisi sağlayan kayısı, geçen yıl önceki yıla göre yaklaşık yüzde 9 daha az ürün gönderilmesine karşılık gelirini ise yaklaşık yüzde 2 artırmış oldu.

Sektör yeni yıldan umutlu

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanvekili Erhan Almendi, AA muhabirine, depreme rağmen ihracatın tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

İhracatlarının sürekli arttığını anlatan Almendi, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 70 bin 869 ton kuru kayısı satışına karşılık 408 milyon dolarlık gelir elde ettik. Bu güzel bir rakam. Geçen yıla göre artış söz konusu. Depremden sonra toparlanmaya başladık, şu an tüm işletmelerimizin hepsi çalışıyor. 2024 yılını daha güzel rakamlarla kapatmayı niyetindeyiz. Biraz işçi sıkıntılarımız var. Bunu da giderirsek 2024'te kayısıdan daha güzel gelirler elde etmek istiyoruz."

Almendi, sadece bu yılın aralık ayında ise 7 bin 27 ton kuru kayısı ihracatına karşılık 40 milyon 821 bin dolar gelir elde edildiğini, bu rakamları 2024'te daha yukarılara çekmek istediklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TÜRKİYE'DEN 12,4 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyeden-124-milyar-dolarlik-ihracat-5736/

Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, 2023 yılında 12 milyar 380 milyon 538 bin dolar dış satım gerçekleştirdi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü 2023'te 213 ülke ve serbest bölgeye 14 milyon 673 bin 959 ton ürün sattı.

Gönderdiği ürün karşılığında 12 milyar 380 milyon 538 bin dolar kazanan sektörün bu dönemdeki ihracatı, bir önceki yıla göre miktarda yüzde 36, değerde ise yüzde 8 yükseldi.

Sektör, en fazla ihracatı 4 milyar 617 milyon 524 bin dolarla Orta Doğu ülkelerine yaptı. Orta Doğu'yu 2 milyar 787 milyon 329 bin dolarla Afrika, 1 milyar 630 milyon 585 bin dolarla Avrupa izledi.

 

Sektör ihracatında ilk sıradaki Irak

 

Sektörün ülke bazlı ihracatında ilk sırada 2 milyar 123 milyon 367 bin dolarla Irak yer alırken, 680 milyon 769 bin dolarla ABD ikinci, 463 milyon 143 bin dolarla İran üçüncü oldu.

En çok dış satıma imza atan ihracatçı birliği ise 3 milyar 796 milyon 891 bin dolarla GAİB oldu. GAİB'i 3 milyar 332 milyon 455 bin dolarla İstanbul İhracatçı Birlikleri, 2 milyar 103 milyon 685 bin dolarla Akdeniz İhracatçı Birlikleri takip etti.

 

İhracatımız 2023 yılında da arttı

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, sektörlerinin güzel bir yıl geçirdiğini söyledi.

İhracatlarının her geçen gün arttığını belirten Tiryakioğlu, şunları kaydetti: "İhracatımız 2023 yılında da arttı ve gelecek yıllarda da bu artış devam edecektir. Sektörümüz 2023'te 12 milyar 380 milyon 538 bin dolar ihracat geliri sağladı ve bu gelirin sektörümüzü daha da ileriye götüreceği düşüncesindeyiz. Çünkü ihracat kazancımız sektör yatırımlarına da sermaye oluşturuyor. Sektörümüz dünyada kendini gösterdi ve sektör ürünleri de dünyada talep görüyor. Dünyanın hemen hemen her ülkesine ürün gönderiyoruz, ürünlerimizi dünyanın birçok yerinde rahatlıkla görebilir, tadabilirsiniz. İhracatımızı bu yıl da arttıracağımıza sektör olarak inancımız tamdır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye fındık ihracatından büyük gelir sağladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiye-findik-ihracatindan-buyuk-gelir-sagladi-5465/

Sabır, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 yılında 121 ülkeye 283 bin 519 ton fındık ihraç edilerek, karşılığında 1 milyar 864 milyon 551 bin 43 dolar gelir elde edildiğini belirtti.

Sabır, geçen yıl, 2022'ye göre miktar bazında yüzde 9,29'luk azalış, değer bazında ise yüzde 6,62'lik artış olduğunu vurguladı.

2023-2024 ihracat sezonunun ilk 4 ayını kapsayan eylül-aralık döneminde 115 bin 528 ton karşılığında 811 milyon 527 bin 925 dolar fındık ihracatı gerçekleştiğine işaret eden Sabır, "Bu süreçte geçen sezona göre miktar bazında yüzde 11,16'lık azalış yaşandı ancak değer bazında yüzde 9,82'lik artış gerçekleşti." ifadesini kullandı.

Sabır, fındık sektöründeki tüm paydaşların birlikte çalışması gerektiğinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Uzun vadeli bir projeksiyon ve stratejiyle dünya piyasalarında rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Türk fındığının uluslararası piyasalarda kayıp yaşamaması ve üretimdeki lider konumunu koruyabilmesi için verim artışı zorunludur ve bu konuda devletin ilgili kurumlarından uzun vadeli destek bekliyoruz. Ticaret ve alım heyeti organizasyonlarıyla üyelerimizi yeni alıcılarla buluşturduk. Yurt dışı fuar katılımlarının yanı sıra birliğimizin UR-GE projesi çerçevesinde Çin'deki önemli bir gıda fuarında üyelerimizin stant açmalarını sağladık. Hindistan için ortak bir tanıtım projesinin başlatılması gibi faaliyetleri de sürdürüyoruz. Önemli projelere imza atmaya devam edeceğiz."

Tarım zararlısı kahverengi kokarca ile mücadele konusunda da 2018'den bu yana çalışmalar yaptıklarını anımsatan Sabır, entegre bir mücadele stratejisi izlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş ihracatta 23. Sırada https://analizgazetesi.com.tr/haber/kahramanmaras-ihracatta-23-sirada-9250/

Buluntu, yaptığı yazılı açıklamada, kentin yıllık ihracatta iller bazında 23. sırada yer aldığını aktardı.

Yılın ilk yarısında aylık ortalama ihracatın 82 milyon dolarken, ikinci yarısında 88 milyon dolara yükseldiğini vurgulan Buluntu, 6 Şubat depremleri sonrasında ihracatta düşüş yaşandığını anımsatarak, şu ifadelere yer verildi: "Oldukça iyi başladığımız 2023 yılında asrın felaketi ile büyük bir yıkım yaşadık. Fabrikalarımız yıkılması ve makinelerimiz zarar görmesi üretimlerimizin aksamasına, istihdamdaki kayıplarımız ve küresel ticaretteki daralmalara rağmen yıl sonu itibarı ile 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı başardık. 2024 yılında pazar payımızı büyütmek için çalışmalarımızı sıklaştıracağız. Projelerimizle firmalarımızı ihracata teşvik edeceğiz. Ülke kalkınmamızın temelini oluşturan üretim ve ihracatımıza en fazla katkıyı sunabilmek için 2024 yılında da elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Asrın felaketi ve uluslararası pazardaki zorluklar karşısında verdikleri mücadeleden dolayı tüm sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı ve çalışanlarımızı yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trakya ihracatta hububat ve demirle öne çıktı https://analizgazetesi.com.tr/haber/trakya-ihracatta-hububat-ve-demirle-one-cikti-7010/

Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'den 2023 yılında 2 milyar 108 milyon 274 bin 70 dolarlık ihracat yapıldı. 

Avrupa'ya ve İstanbul'a yakınlığı, deniz, demir ve kara yolu ulaşım imkanlarıyla yatırımcıların gözdesi haline gelen Trakya, her yıl ihracat kapasitesini artırıyor.

Bölgenin 2022 yılında 1 milyar 856 milyon 326 bin 58 dolar olan dış satım tutarı, 2023'te 2 milyar 108 milyon 274 bin 70 dolara yükseldi. 

Geçen yıl Trakya'nın ihracatında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile demir ve demir dışı metaller sektörleri öne çıktı.

Tekirdağ, bölge ihracatında başı çekti. Deniz, demir ve kara yoluyla ulaşım imkanı sunan Tekirdağ'dan 1 milyar 825 milyon 224 bin 87 dolarlık dış satım yapıldı. Kentten en fazla ihracat 169 milyon 617 bin 71 dolarla mart ayında, en düşük ihracat ise 142 milyon 702 bin 3 dolarla aralık ayında gerçekleştirildi.

Bölge ihracatında ikinci sırada yer alan Kırklareli'nden 201 milyon 300 bin 93 dolar, Edirne'den ise 81 milyon 748 bin 90 dolarlık dış satım yapıldı.

173 ülkeye ürün gönderen Tekirdağ, 360 milyon 701 bin 99 dolarla en çok ihracatı Almanya'ya yaptı.

Bu ilden ABD'ye 146 milyon 802 bin 16, Fransa'ya 85 milyon 269 bin 62 dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Kırklareli'nden ihracatta da Almanya ilk sırada yer aldı. Almanya'ya 24 milyon 425 bin 17, Bulgaristan'a 19 milyon 590 bin 39, Kenya'ya 14 milyon 571 bin 14 dolarlık ihracat yapıldı.

Kırklareli'nden geçen yıl 129 ülkeye, Edirne'den de 88 ülkeye ürün satıldı.

Tekirdağ'dan en çok ihracatı demir ve demir dışı metaller sektörü, Kırklareli ve Edirne'den ise hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yaptı.

Demir ve demir dışı metaller sektörü Tekirdağ'dan yurt dışına 350 milyon 631 bin 44 dolarlık ürün satarken, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Kırklareli'nden 93 milyon 372 bin 44 dolarlık, Edirne'den 30 milyon 649 bin 75 dolarlık dış satıma imza attı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Karadeniz'de en çok ihracat Trabzon'dan https://analizgazetesi.com.tr/haber/dogu-karadenizde-en-cok-ihracat-trabzondan-3069/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yazılı açıklamasında, geçen yıl Trabzon'dan 1 milyar 57 milyon 798 bin, Rize'den 203 milyon 68 bin, Artvin'den 66 milyon 143 bin, Gümüşhane'den 48 milyon 183 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

Doğu Karadeniz'in toplam 1 milyar 375 milyon 192 bin dolarlık ihracatının başında 530 milyon 889 bin 841 dolarla fındık sektörünün geldiğine dikkati çeken Kalyoncu, 216 milyon 194 bin 822 dolarla yaş meyve sebzenin ikinci, 213 milyon 12 bin 909 dolarla su ürünleri ve hayvancılık mamullerinin üçüncü, 143 milyon 830 bin 92 dolarla maden ve metallerin dördüncü, 42 milyon 436 bin 370 dolarla kimyevi maddeler ve mamullerinin beşinci sırada yer aldığını aktardı.

Kalyoncu, bölgeden geçen yıl 140 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğine işaret ederek, Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler olduğunu kaydetti.

Fas, İran, Finlandiya, Moğolistan ve Özbekistan'a ihracatta önemli artış yaşandığını ifade eden Kalyoncu, önceki yıldan farklı başta İzlanda, Myanmar, Togo ve Madagaskar olmak üzere 12 ülkeye dış satım yapıldığını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta ihracat 1 milyar doları aştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/depremin-merkez-ussu-kahramanmarasta-ihracat-1-milyar-dolari-asti-8526/

Buluntu, yaptığı yazılı açıklamada, kentin yıllık ihracatta iller bazında 23. sırada yer aldığını aktardı.

Yılın ilk yarısında aylık ortalama ihracatın 82 milyon dolarken, ikinci yarısında 88 milyon dolara yükseldiğini vurgulan Buluntu, 6 Şubat depremleri sonrasında ihracatta düşüş yaşandığını anımsatarak, şu ifadelere yer verildi:

"Oldukça iyi başladığımız 2023 yılında asrın felaketi ile büyük bir yıkım yaşadık. Fabrikalarımız yıkılması ve makinelerimiz zarar görmesi üretimlerimizin aksamasına, istihdamdaki kayıplarımız ve küresel ticaretteki daralmalara rağmen yıl sonu itibarı ile 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı başardık. 2024 yılında pazar payımızı büyütmek için çalışmalarımızı sıklaştıracağız. Projelerimizle firmalarımızı ihracata teşvik edeceğiz. Ülke kalkınmamızın temelini oluşturan üretim ve ihracatımıza en fazla katkıyı sunabilmek için 2024 yılında da elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Asrın felaketi ve uluslararası pazardaki zorluklar karşısında verdikleri mücadeleden dolayı tüm sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı ve çalışanlarımızı yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Faaliyet illerine göre ihracat istatistikleri https://analizgazetesi.com.tr/haber/faaliyet-illerine-gore-ihracat-istatistikleri-384/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, halihazırda firmaların merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak derlenen ihracat istatistiklerinin yanı sıra üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan "faaliyet illerine göre ihracat istatistikleri" oluşturuldu. Bu istatistikler her ay Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Veri Bülteni kapsamında kamuoyuyla paylaşılacak.

İl, ürün ve ülke gibi alt kırılımlarda detaylı analize imkan vererek illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler içeren bu istatistiklerin, il bazlı/bölgesel politikaların veriye dayalı belirlenmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Faaliyet illerine göre ihracatta, 2023'te İstanbul yüzde 7,5 artış ve 59 milyar 381 milyon dolarla birinci, Kocaeli yüzde 0,3 artış ve 30 milyar 717 milyon dolarla ikinci, İzmir ise yüzde 4,9 azalış ve 23 milyar 793 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

İstanbul en fazla ihracatı 10 milyar 934 milyon dolarla kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslında yaptı. Bu faslı 6 milyar 578 milyon dolarla örme giyim eşyası ve aksesuarı ve 5 milyar 208 milyon dolarla kazanlar, makinalar faslı takip etti.

Kocaeli en fazla ihracatı 10 milyar 328 milyon dolarla motorlu kara taşıtları faslında yaptı. Bu faslı 3 milyar 901 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı ve 2 milyar 104 milyon dolarla elektrikli makina ve cihazlar faslı izledi.

İzmir en fazla ihracatı 5 milyar 819 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar faslında yaptı. Bu faslı 2 milyar 392 milyon dolarla kazanlar, makinalar faslı ve 1 milyar 827 milyon dolarla demir ve çelik faslı takip etti.

En fazla ihracat yapan ilk üç ilin ülkelere göre dağılımı

İstanbul, en fazla ihracatı 4 milyar 691 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptı. Bu ülkeyi 4 milyar 557 milyon dolarla Almanya ve 4 milyar 5 milyon dolarla ABD izledi.

Kocaeli en fazla ihracatı 2 milyar 557 milyon dolarla İngiltere'ye yaptı. Bu ülkeyi 2 milyar 370 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 854 milyon dolarla İtalya takip etti.

İzmir en fazla ihracatı 2 milyar 341 milyon dolarla Almanya'ya gerçekleştirdi. Bu ülkeyi 1 milyar 512 milyon dolarla Hollanda ve 1 milyar 491 milyon dolarla ABD izledi.

Faaliyet illeri istatistiklerine göre en fazla ihracat yapan 15 il ve ihracat rakamları şöyle:

İL20222023Değişim %
İSTANBUL55.229.451.51659.381.117.5997,5
KOCAELİ30.624.594.19230.716.794.1920,3
İZMİR25.007.361.14223.793.081.855-4,9
BURSA17.137.615.75117.652.194.8343,0
TEKİRDAĞ13.512.268.96312.519.874.821-7,3
ANKARA10.009.808.49111.073.724.05610,6
MERSİN8.415.885.4279.757.615.61415,9
SAKARYA8.721.460.9949.405.415.9177,8
GAZİANTEP9.296.045.7689.146.215.638-1,6
MANİSA7.487.830.1687.747.697.6533,5
HATAY5.855.659.9515.170.307.574-11,7
ESKİŞEHİR4.245.731.5304.277.926.6770,8
ADANA4.431.973.7334.135.528.810-6,7
DENİZLİ4.430.450.6554.025.294.313-9,1
KONYA3.816.103.3583.789.177.762-0,7

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İlk sırada Rusya yer aldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/ilk-sirada-rusya-yer-aldi-9274/

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen ile Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk Konya’nın 2023 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Büyükeğen, yaptığı yazılı açıklamada, Konya'nın Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdığını aktardı. Cumhuriyetin yüzüncü yılında büyük bir başarıya imza atıldığına işaret eden Büyükeğen, kentte ihracatın 8 yıldır aralıksız arttığına dikkati çekti. Büyükeğen, Konya'nın 2023'te ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 1,4 artırdığını vurgulayarak, 3 milyar 305 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Konya'nın yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla büyümeye katkı vereceğini anlatan Büyükeğen, şunları kaydetti: "İhracatın yüzde 94'ünü sanayi mamulleri oluşturdu. En fazla ihracat yapılan sektörlerin başında 836 milyon 294 bin dolarla makine ve aksamları sektörü geldi. Şehrimizin en fazla ihracat yaptığı ikinci sektör 807 milyon 853 bin dolarla otomotiv ve aksamları sektörü, üçüncü sektör ise 411 milyon 816 bin dolarla hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü olmuştur." Büyükeğen, Konyalı sanayicilerin 2023'te 195 ülkeye ihracat yaptığını belirterek, listenin başında 338 milyon 318 bin dolar ile Rusya'nın geldiğini bildirdi. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise kentin Türkiye'nin yıllık ihracat rakamından aldığı payın yüzde 1,49'a yükseldiğini, yıllık bazda Konya'nın en çok ihracat yapan iller listesinde 10'uncu sırada yer aldığını aktardı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rusya Türkiye'den yumurta ithal etti https://analizgazetesi.com.tr/haber/rusya-turkiyeden-yumurta-ithal-etti-2001/

Türkiye'den ithal edilen yumurtaların ilk kısmının Rusya'ya ulaştığı bildirildi. Rusya Gıda Güvenliği Kurumundan (Rosselkhoznadzor) yapılan açıklamada, Türkiye'den ithal edilen yumurtaların ülkenin güneyindeki "Yarag-Kazmalyar" noktasından Rusya'ya giriş yaptığı belirtildi.

Açıklamada, toplam 19,3 ton ağırlığındaki 316 bin 800 adet yumurtanın Rusya içerisinde dağıtımına başlanacağı bilgisine yer verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 14 Aralık'ta ülkede yumurta fiyatlarında yaşanan artışa değinerek, "Türkiye'den ek ithalatın yapılması teklif ediliyor. (Türkiye ile) Tarım alanı dahil ekonomik bağlarımız güzel bir şekilde gelişiyor." açıklamasında bulunmuştu.

Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev de Türkiye'den kısa süre içerisinde vergisiz yumurta ithalatı gerçekleştireceklerini ifade etmişti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
EN FAZLA TİCARETİ YAPILAN İKİNCİ ÜRÜN KAHVE https://analizgazetesi.com.tr/haber/en-fazla-ticareti-yapilan-ikinci-urun-kahve-4604/

Son açıklanan TÜİK verilerine göre; 2023 yılının ilk 10 ayında kahve ürünlerinin ithalatı 362,3 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 31. 8 milyon dolar da ihracata ulaştı. Türkiye’de yaklaşık 160 şubesi ile hizmet veren Arabica Coffee House, kahve sektöründe girişimci ve Ar-Ge bakış açısına sahip duruşuyla güçlü ve lider konumunu koruyor. 

TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞI KAHVE TÜKETİMİ 1,5 KİLOGRAM

Türkiye’deki 2023 kahve sektörü verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Arabica Coffee House Yönetim İcra Başkanı Av. Sertaç Yalçın; “İlk şubemizi 2014 yılında açtığımızda, kişi başına düşen yıllık kahve tüketim oranı 350-400 gram arasındaydı ve bu miktarın yüzde 80'i Türk kahvesine aitti. Ancak geçen 10 yıl içinde Türkiye'de kişi başına düşen kahve tüketimi yaklaşık 1,5 kilograma kadar yükseldi. Küresel iklim değişikliklerinin kahve üretimine etkisi göz önüne alındığında, Türkiye'de kişi başına düşen kahve tüketimi artarken, dünya genelinde kahve üretim oranlarının düşmesi sektördeki fiyat dalgalanmalarına neden oluyor ve olacak gibi de görünüyor.” dedi. 

TÜRK KAHVESİ YERİNİ KORUYOR

Yıl sonu ithalat miktarlarına da dikkat çeken Arabica Coffee House İcra Kurulu Başkanı Av. Sertaç Yalçın; “Yüzde 100 yerli ve milli bir marka olarak faaliyet gösteriyoruz ve bu anlayışımızı sürdüreceğiz. Odak noktamız, halka arza gitmek ve buradan gelen likiditeyi girişimci bakış açımızla yine yatırıma dönüştürmek ve Ülkemize istihdam oluşturmak.  Arabica Coffee House olarak, 2022 Yılında, Ülkemizin yaptığı 70 bin tonluk çiğ kahve ithalatı içerisinde geçmiş yıllara göre ithalat ve tüketim oranlarımızı arttırarak ciddi bir paya ulaştık. 2023'ün ilk 10 ayında ise Ülkemizin çiğ kahve ithalatı 80 bin tona yükseldi ve Ülkemizin yıl sonunda ise 95-100 bin tonluk bir ithalat rakamına ulaşacağı öngörülmektedir. Bu oran içerisinde de, Arabica Coffee House olarak yine artan bir oranda yârimizi almış olacağız. Ülkemizin İthalat tutarı 2023 Yılının ilk 10 ayında 360 milyon dolar seviyelerine ulaşmışken, 2023 Yılı sonu itibarıyla bu rakam 420 milyon dolar seviyesine gelecek görünmektedir. Türkiye, kişi başına düşen yıllık kahve tüketimindeki artış ve gelişen kültürüyle dikkat çekiyor, Avrupa Birliği ortalamasını yakalama ve belki de üstüne çıkma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye'de kahve kültürü hızla gelişiyor. Zaten hala Türk kahvesinin genel kahve tüketimi içindeki yeri yüzde 70 olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de Türk kahvesi de yerini korumaya devam ediyor.” şeklinde ifade etti.
Arabica Coffee House, sadece bir kahve zinciri olmanın ötesinde, girişim bakış açısını sürekli koruyup ve hatta geliştirip AR-GE faaliyetlerine, bununla da sınırlı kalmayıp sosyal sorumluluk projelerine de önem veriyor. Güneş enerjisi santralleri kurarak yeşil enerjiye destek sağlıyor, tarım alanında faaliyet gösteriyor, geri dönüşüm ve nitelikli istihdama önem vererek yatırımlar yapıyor, projeler üretiyor. Bunun yanı sıra, baristalık mesleğini bir meslek olarak tanımlatarak meslek liselerinde bu mesleğin ders olarak okutulmasını da sağlayarak sektöre katkıda bulunuyor. Arabica Coffee House Türkiye'de kendi alanında en güçlü marka olma hedefinin yanı sıra, global arenada markalar ile rekabet eden bir Türk markası olma vizyonunu taşıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kosova'nın en çok ithalat yaptığı ülke Türkiye https://analizgazetesi.com.tr/haber/kosovanin-en-cok-ithalat-yaptigi-ulke-turkiye--800/

Kosova, 2023'te 5,8 milyar Euro tutarında ithalat yaparken en çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer aldı. Kosova Gümrükler Müdürü Agron Llugaliu, yıl sonu değerlendirmesi yaptığı basın toplantısında, ülkesinin en çok Türkiye’den ithalat yaptığını söyledi. Kosova’nın 2023'te 5,8 milyar euroluk ithalat yaptığını, bu rakamın 792 milyon eurosunun Türkiye’den gerçekleştiğini kaydeden Llugaliu, ikinci sırada Almanya’nın, üçüncü sırada ise Çin’in yer aldığını belirtti. Llugaliu, geçen yıldan yaklaşık yüzde 9'luk artışla 2023'te ülke bütçesine 1,6 milyar euro gümrük vergisi topladıklarını, ihracatın ise 891 milyon avro seviyesinde gerçekleştiğini aktardı. Bu yıl boyunca 9 gümrük çalışanının gözaltına alındığını paylaşan Llugaliu, 14,5 milyon Euro değerinde mala da el konulduğunu kaydetti. Basın toplantısında hazır bulunan Kosova Maliye, Çalışma ve Transferler Bakanı Hekuran Murati de gümrüğün yıl boyunca ülke bütçesine katkı, kaçakçılık ve yolsuzlukla mücadelede mükemmel bir iş çıkardığını vurguladı. Türkiye, 2022 yılında da Kosova’nın en çok ithalat yaptığı ülke olmuştu. Kosova ile Türkiye arasında serbest ticareti öngören anlaşma 2019’da yürürlüğe girmişti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Paslanmaz çelik ihracatı artıracak https://analizgazetesi.com.tr/haber/paslanmaz-celik-ihracati-artiracak-3494/

Kilogram değer fiyatı 5 dolar civarında olan endüstriyel ve ev mutfak iş yeri gereçleri  sektöründe ithal ham madde sektörü çıkmaza sokan en temel sorun haline geldi. Türkiye'de endüstriyel ev mutfak iş yeri gereçleri sektöründe kullanılan ham madde üretimi için gerekli destek ve teşviklerin verilmesi gerektiğinin altını çizen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Denetim Kurulu Üyesi Fikret Kaya, maliyet hesaplarının ham madde üzerinden yapıldığını, ana ham maddelerin Türkiye'de üretilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Kaya, "Sektörün ham madde ihtiyacı yüzde 70, hatta 75 oranında. Sektör olarak ham maddenin neredeyse yüzde 100'ünü ithal ediyoruz." dedi.

Paslanmaz çelikte Çin modeli çağrısı

2023 yılının ilk 9 ayında Çin'in dünya paslanmaz çelik üretiminin yüzde 62'si olan 26,6 milyon tonu tek başına ürettiğinin bilgisini paylaşan Kaya, "Çin bu üretimin sadece yüzde 7'sini ihraç ediyor. Bunun nedeni yüksek üretim gücünü kullanarak, yassı çeliği işgücünün katkısı ile işleyerek daha yüksek katma değerli ürünler ihraç ediyor. Avrupa'nın 3. büyük paslanmaz çelik kullanıcısı olan Türkiye'nin açmazı da budur. Türkiye'nin ithal ettiği yassı paslanmaz çeliği soğuk çekme ve finisyon işlemleri ile menşei değiştirmeden yaptığı ihracatın önüne sürekli engel çıkartılmaktadır. Halbuki Çin'in yöntemi uygulanarak ve standartlarımızın yakınlığı ve üretimdeki üstünlüğümüzü de kullanılarak, paslanmaz çelikten mamul mutfak araç gereçleri, endüstriyel mutfak ekipmanları, beyaz eşyalar, otomotiv yan sanayi, gıda ve kimya yatırım ekipmanlarında ihracat potansiyeli katlanabilir. Artan kapasitesi ile paslanmaz çelik boru ve kutu profil üretimi de çok daha yüksek ihracat potansiyeline erişebilir. Bunun önündeki en büyük engel soğuk çelik, paslanmaz çelik ve yassı ürünlere uygulanan gümrük vergisinin neden olduğu maliyet dezavantajıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de üretilmesi gerekiyor

Sektörde ürün çeşitliliğinin çok fazla olduğunu ve bu işte Türkiye’de küçük ve orta ölçekli 18 bin adet firmanın olduğunu belirten Kaya, "Biz hurdamızı yurt dışına gönderiyoruz, ayrıca ülkemizde üretilen ferrokromu da ihraç ediyoruz. Oysa onu biz hurdamızla beraber kullandığımız zaman hem maliyetimiz daha düşük olacak. Hem de ülkemizde üretilen ferrokromu daha iyi değerlendirerek katma değerli ürün haline getirmiş olacağız. Şu an hem ferrokrom hem de hurdamız çok ucuz fiyata ihraç ediliyor. Ferrokrom kullanınca yalnız paslanmaz ham madde maliyetinde yüzde 24 oranında katma değer sağlayacağız ve rekabetçi olacağız." ifadelerini kullandı.Türkiye'de paslanmaz çelik tüketim kapasitenin 550 bin ton civarına çıktığını kaydeden Kaya, "Geldiğimiz noktada en önemli şey paslanmaz çeliğin Türkiye'de üretilmesi. Bu konu ile ilgili çeşitli derneklerin bir araya gelmesiyle bakanlıklar ile iletişim halindeyiz. Malum bu ürünlerin ülkemizde ithalatın önünü kesmekte fayda var.  Türkiye milli her türlü ürünü yapmak için uğraşıyor. Ama ham maddede anti dampingin kesinlikle olmaması lazım. Çünkü ham madde bir sanayinin olmazsa olmaz en önemli maliyet unsuru. Buradaki en büyük sıkıntının ana ham maddemiz olan paslanmaz çeliğe uygulanan yüzde 8'lik anti damping olduğunu söyleyebiliriz. Uygulanan anti dampingin de Asya'daki üreticilerle rekabet şansımızı çok zora sokuyor." dedi.

 İhracatta anti damping freni

Sektörde 2023 yılının ilk yarısında ihracatın iyi olduğunu fakat ikinci yarıda düşüşün yaşanmaya başladığını belirten Kaya, "Bunun sebeplerinden bir tanesi de yine ham maddeye uygulanan anti dampingden dolayı maliyetlerin artışı. Yeni bir teknoloji kurularak ülkemizde de gelişmiş olan ülkelerde olduğu gibi paslanmaz çelik üreten en az 3 fabrikaya ihtiyaç var. Hem hurdamız hem de ürettiğimiz ferrokrom daha katma değerli hale getirilmiş olur ve rekabet şansımız artmış olur. Yüzde 8'lik anti damping yüzünden mal satamadığımız çok müşteri var. Burada Çin başta olmak üzere Kore, Tayvan, Vietnam hatta İtalya bile kendi ham maddesini üretiyor ve üretimini kendisi yaptığı için bizden daha ucuza mal satabiliyorlar." dedi. Paslanmaz çeliğin çeşitlerinin olduğunu kaydeden Kaya; nitelikli çeliklerin savunma sanayinde, makinede, kalıpta kullanıldığını, nikel oranı yüksek paslanmaz çeliğin de ülkemizde üretilmediğine dikkat çekti. Buradaki ham maddenin parasının 3 ay önceden peşin ödendiğini bunun da ciddi bir finansman yük oluşturduğunu belirten Kaya, "Sanayi Bakanlığı'nın özellikle petrokimyada, demir-çelikte yapmış olduğu ham madde ile ilgili fabrikaların benzer modelini paslanmaz çeliğe uyarlamak lazım." dedi.

 Yaklaşık 8,5 milyon dolarlık ihracat

Türkiye'de her alana giren ve çok elzem bir malzeme olan paslanmaz çeliğin üretiminin yapılmasıyla ihracatının da yapılabileceğini dile getiren Kaya, pazarın daha fazla büyüyeceğini ve tonajın artacağını düşündüğünü kaydetti. 2024 yılında en az 11 ülkede sektörün büyük fuarlarına katılacaklarını belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü; "Müşterilerimizle bağlantılarımız devam ediyor. Küresel bir daralma söz konusu. Bu daralmaya rağmen yeni yılda ihracatta 2023 rakamlarını yakalayacağımızı düşünüyoruz.  Endüstriyel ve ev mutfak iş yeri gereçleri olarak 2023'te yaklaşık 8,5 milyar dolarlık bir ihracatımız olduğunu öngörüyoruz. Endüstriyel mutfakta bu yıl ihracat tarafında çok düşüş olmadı ama ev tipi mutfakta düşüşler oldu. Düşüşün en büyük sebebi çok ciddi rekabetin olması. Fiyat rekabeti ile birim fiyat ve kilo fiyat düştü. Endüstriyel mutfağın ortalama kilogram başı ihracat fiyatı şu an 5 dolar civarında."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuzu derisinden üretilen kürkler dışarıya satılıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kuzu-derisinden-uretilen-kurkler-disariya-satiliyor-6841/

Çorlu Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Toprak Kürk firması, süet ve kürk üretimiyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Kuzu derisinden ürettiği ürünleri İtalya, Fransa, Polonya, Çin, Japonya, Güney Kore, Rusya, İspanya, Meksika, ABD, Belçika, Almanya, Endonezya ve Ukrayna'ya satan firma bu yıl gerçekleştirdiği 10 milyon dolarlık ihracatını artırmayı hedefliyor.

Firma üretim kalitesi yanında çevreci üretim yaklaşımıyla da öne çıkmayı amaçlıyor.

- "Dünya kürk modasına yön veriyoruz"

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Toprak, AA muhabirine, amaçlarının yenilikçi ürünlerle hızla değişen dünyada kürk sektöründe dünya modasına yön veren marka olmak olduğunu söyledi.

Kaliteli ürünler üretmenin ülke imajı açısından önemli olduğunun bilincinde olduklarını belirten Toprak, "Şuanda ülkemizde bizim ürettiğimiz kuzu derisinden giysilik deri kürk, dünya pazarında ilk sırada yer alıyor. Biz bu ürün grubunda dünya modasına yön veriyoruz." dedi.

Renk belirlemesi ve kalitede Türk derisinin pazarda lider konumda olduğunu aktaran Toprak, Türkiye'den yurt dışına gönderilen ürünlerin ilgiyle takip edildiğini dile getirdi.

- "Atık kuzu derileri ekonomiye kazandırılıyor"

Toprak, kuzu derisini atık olmaktan çıkartıp, ekonomi kazandırdıklarını anlattı.

Yaptıkları kürkleri avlanmış hayvanlardan değil tüketilmek için kesilmiş kuzulardan elde ettiklerinin altını çizen Toprak, "Toplumda kürk ve av hayvanı birbirine karıştırılmış durumda. Bizim üretmiş olduğumuz ürünler tamamen geri dönüşüm sağlıyor. Doğayı korumak adına geri dönüşüm yapıyoruz. İnsanlar eti için beslenen hayvanların derisini bize veriyorlar ve biz de bunu ekonomiye geri kazandırıyoruz. Deriyi insanların ısınması ve moda için kullanıyoruz." diye konuştu.

Bu yıl yaklaşık 10 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Toprak, gelecek yıl bu rakamın çok daha yukarıya çıkmasını beklediklerini ifade etti.

- "Enerjisinin yüzde 30'unu güneş panellerinden karşılıyor"

Toprak, çevrenin korunmasını ilke edindiklerini, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmaya katkıda bulunmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Firmalarının çatısına kurdukları 3 bin metrekare güneş panelleriyle enerjilerinin yüzde 30'unu karşıladıklarını aktaran Toprak, firmaların devlet destekli enerji teşviklerinden yararlanmasının önemli olduğuna, bu sayede enerji alanında dışa bağımlılığının önemli ölçüde azalacağına dikkati çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İhracat kasımda yüzde 5.2 arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/ihracat-kasimda-yuzde-52-artti-9593/

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan kasım ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Buna göre, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında ihracat, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artarak 22 milyar 999 milyon dolar, ithalat yüzde 5,7 azalarak 28 milyar 916 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,6 azalarak 8 milyar 784 milyon dolardan, 5 milyar 918 milyon dolara geriledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı Kasım 2022'de yüzde 71,3 iken, geçen ay yüzde 79,5'e yükseldi.

Ocak-kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat yüzde 0,7 artarak 232 milyar 810 milyon dolar, ithalat yüzde 0,5 yükselerek 332 milyar 736 milyon dolar oldu.

Dış ticaret açığı, ocak-kasım döneminde yüzde 0,1 artışla 99 milyar 828 milyon dolardan 99 milyar 926 milyon dolara çıktı.

İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Kasım 2022'de yüzde 69,8 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 70'e yükseldi.

- Enerji ve altın hariç dış ticaret

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, kasımda yüzde 1,6 artarak 20 milyar 451 milyon dolardan, 20 milyar 773 milyon dolara yükseldi. Kasımda enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 6,7 artarak 20 milyar 294 milyon dolardan, 21 milyar 650 milyon dolara çıktı.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı, kasımda 877 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 4,1 artarak 42 milyar 423 milyon dolar oldu. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96 olarak tespit edildi.

Türkiye'nin kasım ayı ihracatında imalat sanayisinin payı yüzde 93,3, ithalatta ara malların payı yüzde 67,6 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle Genel Ticaret Sistemi kapsamında oluşturulan kasım ayına ilişkin dış ticaret istatistikleri açıklandı.

Buna göre, ekonomik faaliyetler incelendiğinde ihracatta kasımda imalat sanayisinin payı yüzde 93,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 4,8, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,3 oldu.

Ocak-kasım döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayisinin payı yüzde 94,4, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3,7, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,5 olarak kaydedildi.

Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta kasımda ara malların payı yüzde 67,6, sermaye mallarının payı yüzde 16,9 ve tüketim mallarının payı yüzde 15,4 olarak hesaplandı.

Ocak-kasım döneminde ise ara malların payı yüzde 72,5, sermaye mallarının payı yüzde 14,3 ve tüketim mallarının payı yüzde 13 oldu.

- Almanya ihracatta, Çin ithalatta ilk sırada

Kasımda ihracatta ilk sırayı 1 milyar 750 milyon dolarla Almanya aldı. Bu ülkeyi 1 milyar 365 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 1 milyar 285 milyon dolarla Irak, 1 milyar 262 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 103 milyon dolarla İtalya takip etti. Bu dönemde ilk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 29,4'ünü oluşturdu.

Ocak-kasım döneminde de ihracatta ilk sırada Almanya yer aldı. Bu ülkeye 19 milyar 415 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya'yı 13 milyar 519 milyon dolarla ABD, 11 milyar 535 milyon dolarla Irak, 11 milyar 359 milyon dolarla İtalya ve 11 milyar 265 milyon dolarla Birleşik Krallık izledi. Söz konusu dönemde ilk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 28,8'ine karşılık geldi.

Kasımda ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Geçen ay bu ülkeden 3 milyar 555 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Bu ülkeyi 3 milyar 458 milyon dolarla Rusya, 2 milyar 374 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 467 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 1 milyar 361 milyon dolarla ABD izledi. Kasımda ilk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 42,2'sine tekabül etti.

Ocak-kasım döneminde ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Çin'den yapılan ithalat 41 milyar 711 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 41 milyar 395 milyon dolarla Rusya Federasyonu, 26 milyar 170 milyon dolarla Almanya, 18 milyar 815 milyon dolarla İsviçre, 14 milyar 448 milyon dolarla ABD takip etti. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 42,8'i olarak belirlendi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre, kasımda bir önceki aya göre ihracat yüzde 0,7 artarken, ithalat yüzde 3,1 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 5,4 artarken, ithalat yüzde 5,6 azaldı.

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, "ISIC Rev.4" sınıflaması içinde yer alan imalat sanayisi ürünlerini kapsıyor. Kasımda bu sınıflamaya göre imalat sanayisi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 93,3 oldu. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayisi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 4 olarak kayıtlara geçti.

Ocak-kasım döneminde ise "ISIC Rev.4" sınıflamasına göre, imalat sanayisi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,4 olarak tespit edildi. Bu dönemde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayisi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,7 oldu.

Kasımda imalat sanayisi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 81,1 olarak belirlendi. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayisi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 12,6 olarak hesaplandı.

Ocak-kasım döneminde imalat sanayisi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 80,9 olarak hesaplandı. Ocak-kasım döneminde, yüksek teknoloji ürünlerinin, imalat sanayisi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 10,5 olarak kayıtlara geçti.

- Özel Ticaret Sistemi verileri

Özel Ticaret Sistemi'ne göre kasımda ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,9 artarak 21 milyar 9 milyon dolar, ithalat yüzde 2,9 azalışla 27 milyar 475 milyon dolar oldu.

Kasımda dış ticaret açığı yüzde 21,8 azalarak 8 milyar 268 milyon dolardan, 6 milyar 467 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Kasım 2022'de yüzde 70,8 iken geçen ay yüzde 76,5'a yükseldi.

Özel Ticaret Sistemi'ne göre ihracat, ocak-kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,3 azalarak 211 milyar 647 milyon dolar, ithalat yüzde 0,1 artışla 311 milyar 739 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-kasım döneminde dış ticaret açığı yüzde 3,2 artarak 96 milyar 992 milyon dolardan 100 milyar 92 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Kasım 2022 döneminde yüzde 68,9 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 67,9'a geriledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Küresel ihracatımızda rekor yenilendi" https://analizgazetesi.com.tr/haber/kuresel-ihracatimizda-rekor-yenilendi-6937/

Bolat, sosyal medya hesabından, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) ihracata ilişkin son verilerini değerlendirdi.

Türkiye'nin aldığı payın yükseldiğine dikkati çeken Bolat, şunları kaydetti:

"Güzel bir haberi, halkımız ve ihracatçılar ailemizle paylaşmak istiyoruz. DTÖ tarafından açıklanan son istatistiklere göre, Ocak-Eylül 2023 dönemi sonunda, yıllıklandırılmış mal ihracatımız 253,3 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye küresel ihracattan (toplam 23,9 trilyon dolar) yüzde 1,06 pay almış, böylece rekorunu yenilemiştir. 2022 sonunda ülkemiz ihracatının küresel ihracattaki payı yüzde 1,02 idi. İnşallah bu güzel haberlerin devamı temennisiyle."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
S. Arabistan'dan ham madde ithal eden firmalara finansman desteği https://analizgazetesi.com.tr/haber/s-arabistandan-ham-madde-ithal-eden-firmalara-finansman-destegi-4122/

Banka açıklamasına göre, işbirliği kapsamında Türkiye Finans'ın ithalatçı müşterileri Saudi Exim ile bir murabaha anlaşması yapacak.

Ayrıca işbirliği kapsamında, Türkiye Finans'ın ithalatçı müşterileri başta olmak üzere ithalat işlemleri tüm taraflar için katılım finans ilkeleriyle uyumlu, güven esasına dayalı olarak gerçekleştirilecek.

Türkiye Finans'ın sunduğu ithalat finansmanı imkanından ağırlıklı olarak petrokimya ürünlerini ham madde olarak kullanan, sentetik iplik, halı üretimi, ambalaj gibi sektörlerde faaliyet gösteren orta-büyük ölçekli firmaların yararlanması bekleniyor. Bu çerçevede sunulan finansman imkanı petrol dışı ham maddeleri kapsıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Finans Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Murat Altun, Türkiye Finans olarak katılım finans sisteminin özünde yer alan üretimi, ticareti ve ihracatı destekleme önceliklerini kararlı biçimde sürdürdüklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle ihracat ve ithalat yapan, üretim ve ticaretin içinde olan müşterilerimizin finansal anlamda ihtiyaçlarını hızlıca karşılamak amacıyla uygun maliyetli finansman seçeneklerini ve kaynaklarımızı geliştirmeye de devam ediyoruz. Uluslararası düzeyde itibarlı ve güvenilir iş ortağı kimliğimizle Saudi Exim ile yaptığımız finansman anlaşmasıyla uluslararası kaynaklarımıza bir yenisini daha ekledik. Bu anlaşmayla birlikte Suudi Arabistan'dan ithalat gerçekleştiren firmalara 2 yıl üzeri vade ile finansman imkanı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Dış ticaret alanında faaliyet gösteren şirketleri farklı finansman seçenekleriyle fonlamaya, üretimi, ticareti ve ülkemizin ekonomisini desteklemeye devam edeceğiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muğla'da ihracat 1 milyar doları aştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/muglada-ihracat-1-milyar-dolari-asti-2788/

Akbıyık, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda yapılan toplantıda, Muğla'nın Türkiye'nin 24'üncü büyük ili olduğunu, sosyoekonomik gelişmişlik düzeyinde ise sekizinci sırada yer aldığını söyledi.

Toplam istihdamın 400 bin civarında olduğu kentte iş gücüne katılım oranının yüzde 54'ü bulduğunu belirten Akbıyık, "İşsizlik oranı yüzde 8,6 ile Türkiye ortalamasının altındadır. İstihdamın yüzde 17'si tarım, yüzde 55'i hizmetler, yüzde 22'si sanayi ve yüzde 6’sı inşaat sektöründe gerçekleşmektedir. Turist sayısı ve turizm gelirleri bakımından İstanbul ve Antalya'nın ardından 3'üncü büyük il konumundadır." dedi.

Bakanlık belgeli 468 tesis ve 108 bin 42 yatak kapasitesine sahip Muğla'nın, sağlık ve spor turizmi alt dallarında Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olduğunu vurgulayan Akbıyık, il genelinde 13 hastane, 2 tıp merkezi, 23 muayenehane ve 30 polikliniğin sağlık turizmi belgesi almaya hak kazandığını kaydetti.

Bölgeden yapılan ihracatın her geçen yıl arttığına işaret eden Akbıyık, "Dış ticarette 2002 yılında 39 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ihracat 2023 Kasım sonu itibarıyla 1 milyar doları aştı. Kasım sonu itibarıyla 3 milyon 336 bin 804 yabancı turist ilimizde konakladı." diye konuştu.

Bu yıl 170 bin 150 ton su ürünleri, 354 bin 58 ton narenciye, 245 bin 119 ton zeytin üretildiğini ifade eden Akbıyık, ülke sıralamasında altıncı sırada yer alan mermerciliğin 8 bin kişiye istihdam sağlayarak yıllık 60 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

Toplantıda kentte yapımı devam eden projeler hakkında da bilgi veren Akbıyık, 28 antik kentte 12 ay boyunca sürdürülen kazı çalışmaları için Muğla Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığınca yaklaşık 50 milyon lira destek sağlandığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'den 73 ülkeye 140 milyon dolarlık çiçek ihracatı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyeden-73-ulkeye-140-milyon-dolarlik-cicek-ihracati-1105/

Sera ve yayla üretimiyle sezonu 12 aya çıkaran çiçek sektörü, kesme çiçek, iç ve dış mekan bitkileri, çiçek soğanları, fide, fidan, çelenk ve yosun gurubunda önemli bir ihracata imza atıyor.

Florasında 3 bin 500'den fazla endemik bitki türünü barındıran Türkiye'den, Hollanda başta olmak üzere 73 ülkeye çiçek satışı yapılıyor.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine, süs bitkileri ihracatında yılı Noel çelenkleri ve yılbaşı süslemeleriyle tamamladıklarını söyledi.

Dünyada yaşanan ekonomik krizden süs bitkilerinin de olumsuz etkilendiğini dile getiren Yılmaz, buna rağmen 140 milyon dolarlık ihracatla yılı kapatacaklarını belirtti.

Bu rakamın, gerek dünyada gerekse Türkiye'de yaşananlar karşısında önemli bir başarı olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları ifade etti:

"Türkiye'den 73 ülkeye çiçek gönderiyoruz. Dünyadaki ülkelerin büyük bir bölümüne Türkiye'den süs bitkisi gönderimi yapıyoruz. Hollanda en önemli pazarımız, Hollanda'ya çok ciddi çiçek gönderimimiz var. En fazla ihracat yaptığımız ülke sıralamasında İngiltere, Almanya, Romanya, Bulgaristan ilk beşte. Ukrayna ve Rusya'ya da önemli ölçüde kesme çiçek gönderiyoruz. Körfez ülkelerine, Türk cumhuriyetlerine dış mekan ürünlerinden yoğun olarak gönderiyoruz."

- Çiçekte çeşitlilik artırılıyor

Yılmaz, ihracattaki lokomotif çiçeğin karanfil olduğunu vurguladı. Türkiye'den en fazla karanfil ihraç ettiklerini ve bunun da büyük bir bölümünün Antalya'da üretildiğini aktaran Yılmaz, son yıllarda hüsnüyusuf olarak bilinen çiçeği de önemli ölçüde ihraç etmeye başladıklarını kaydetti.

İhracatta ürün çeşitliliğini önemsediklerini dile getiren Yılmaz, "Çiçekte yeşillik grubumuz da pazardan pay almaya başladı. Umut ediyoruz ki hızlı bir şekilde çeşitliliği artırıp, ihracattaki rakamımızı yukarılara çıkarabilelim. Ürün noktasında potansiyelimiz yüksek." diye konuştu.

- 300 bin kişiye iş olanağı

Çiçek sektöründe en fazla üretimin Antalya'da yapıldığını anlatan Yılmaz, ülke genelinde üretim alanlarının genişlemesiyle yaz kış üretim yapılabildiğini bildirdi.

Kışları Antalya'daki seralarda, yazları ise Isparta gibi bölgelerde üretim yapıldığını belirten Yılmaz, "Türkiye'de 60 bin dekara yakın bir üretim alanımız var. 12 bin dekarlık alanda kesme çiçek, 5 bin dekarlık alanda salon bitkileri, geri kalan kısımda dış mekan ürün grupları yetiştiriliyor. Doğrudan 100 bin, dolaylı 300 bin kişiye iş olanağı sağlayan bir sektörüz." bilgisini verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İhracatı yasak ve kotaya tabi doğal çiçek soğanları belirlendi https://analizgazetesi.com.tr/haber/ihracati-yasak-ve-kotaya-tabi-dogal-cicek-soganlari-belirlendi-2751/

Bakanlık tarafından hazırlanan Doğal Çiçek Soğanlarının 2024 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, doğadan toplanan soğan, yoğurt çiçeği, çiğdem, ters lale, zambak, müşkürüm, karaçiğdem, lale, yılanbacağı, yılanpancarı, çakmuz, yılanbıçağı, nilüfergiller, salepgiller, yılanyastığı, kumzambağı, şark sümbülü, censiyan, sıklamen, kardelen, süsen, şakayık ile diğer yumrulu ve soğanlı türler gibi bazı bitkiler ihraç edilemeyecek.

Bazı sıklamen çeşitleri, Toros kardeleni, Karadeniz kardeleni, sarıkokulu için de ihracat kotaları tespit edildi.

Tebliğ, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yılbaşı süsünde 10 ayda 10,2 milyon dolarlık dış ticaret https://analizgazetesi.com.tr/haber/yilbasi-susunde-10-ayda-102-milyon-dolarlik-dis-ticaret-1981/

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yapılan derlemeye göre, söz konusu eşyaların dış ticaret hacmi ve ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artış dikkati çekiyor.

Süsleme ve eğlence eşyaları ile yılbaşı ağaçlarında kullanılan aydınlatıcılarda dış ticaret hacmi 2019'da 5 milyon 569 bin 347 dolarken, Kovid-19 salgınının etkili olduğu 2020'de 5 milyon 225 bin 948 dolara geriledi. Geçen yıl 12 milyon 445 bin 336 dolar olan bu rakam, 2023'ün 10 ayında ise 10 milyon 190 bin 843 dolara ulaştı.

Bu ürünlere ilişkin en çok dış ticaret, yılın son iki ayında gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin, diğer ülkelerin yılbaşı ağaçlarını süslemek için gerçekleştirdiği ihracat, 2019 yılının tamamında 558 bin 570 dolarken bu yılın 10 aylık döneminde 2 milyon 441 bin 694 dolar olarak hesaplandı.

Bu alanda 2019'da 5 milyon 10 bin 777 dolar olan ithalat, Ocak-Ekim 2023 döneminde 7 milyon 749 bin 149 dolar olarak kayıtlara geçti.

- İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 31,5

Söz konusu ürünler özelinde ihracatın ithalatı karşılama oranında önemli artış gözlendi. 2019'da bu oran yüzde 11,1 seviyesindeyken 2020'de yüzde 9'a geriledi. 2021'de yüzde 20,9'a çıkan oran, geçen yıl yüzde 35,8'e yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın 10 ayında ise yüzde 31,5 oldu.

Türkiye'nin 2019-2023 döneminde yılbaşı süs ve ışıklarını içeren dış ticaret tutarları (dolar) şöyle:

YıllarİhracatİthalatToplamİhracatın-İthalatı Karşılama Oranı (%)
2019558.5705.010.7775.569.34711,1
2020431.3274.794.6215.225.9489
20211.216.1555.817.2567.033.41120,9
20223.281.0059.164.33112.445.33635,8
2023 Ocak-Ekim2.441.6947.749.14910.190.84331,5
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PET cips ithalatında usul ve esaslar belirlendi https://analizgazetesi.com.tr/haber/pet-cips-ithalatinda-usul-ve-esaslar-belirlendi-2812/

İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğle, Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan "PET Cips İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar" kapsamında uygulanan korunma önleminden muafiyet sağlanması amacıyla açılan tarife kontenjanının kullanım usul ve esasları düzenlendi.

Söz konusu ürünün ithalatında 3 yıl daha ek mali yükümlülük uygulanacak. Tarife kontenjanı miktarı, ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönemde, kararda belirtilen ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli eşyanın tamamı için 10 bin 926 ton olacak. Her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 3 bin 642 tonu geçemeyecek.

Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvurular, Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "e-İmza Uygulamaları" altındaki ithalat işlemleri kısmında elektronik imzayla yapılabilecek.

Elektronik ortamda yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle başvurular fiziki olarak da gerçekleştirilebilecek.

Bir ithal lisansında verilebilecek tarife kontenjanı miktarı 20 tonu geçemeyecek ve sadece bir ülke veya gümrük bölgesi için düzenlenecek.

Bir başvuru sahibi adına yeni ithal lisansı düzenlenebilmesi için, başvuru sahibi adına son tahsis edilen ithal lisansının üzerinden en az 30 gün geçmesi gerekecek. Ayrıca daha önce düzenlenen ithal lisansı kapsamındaki eşyanın tüm ithalat işlemlerinin tamamlanması talep edilecek.

Karar hükümlerini Ticaret Bakanı'nın yürüteceği söz konusu tebliğ, 13 Aralık'tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Son 1 yılda hem mikro hem B2B e-ihracat arttı" https://analizgazetesi.com.tr/haber/son-1-yilda-hem-mikro-hem-b2b-e-ihracat-artti-4611/

Online pazarlarda, hem mikro ihracat hem B2B yani şirketler arası e-ihracat tarafında genel bir yükseliş eğilimi olduğuna değinen eden TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, 

“Dünyada 196 ülke var. Gerek web siteniz üzerinden, gerek pazaryerleri üzerinden istediğiniz ülkeye satış gerçekleştirebilirsiniz. Kendi fabrikada veya atölyede ürettiğiniz ürünleri de satabilirsiniz, evde ürettiğiniz ürünleri de satabilirsiniz, al-sat da yapabilirsiniz” dedi.

DIŞ PAZAR ARAYIŞI İÇİN E-İHRACAT ADETA MADEN

Mikro ihracatın yanı sıra, şirketler arası toptan ticarete yönelik e-ticaret sitesi talebinde de adeta patlama olduğuna işaret eden Çiğdemli, “Özellikle KOBİ’lerimiz online ihracat konusunda ciddi bir farkındalığa sahip. Fakat bu farkındalığın daha da yayılması gerekiyor. Üreticimiz en küçük bir ürün bile üretirken artık sadece Türkiye’yi değil dünyadaki tüm ülkeleri hedefleyebileceğini bilmeli. Üstelik bu alanda devlet teşvikleri de çok fazla. Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlara ek olarak, tedarik zinciri gecikmeleri ve kıtlıkların fiyatlandırmaları tüm dünyada olumsuz etkilemiş olması, akıllı ticarete olan talebi artırdı. Şirketler arası yapılan online ihracattaki talep patlamasını da mikro ihracattaki yükselişi de bu şekilde açıklayabiliriz. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz haftalarda ihracatçıya yönelik vurguladığı 'dış pazar arayışı' için, e-ihracat adeta bir maden diyebiliriz” dedi.

TALEPLER ARTTI

İnternet üzerinden kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimine alışan kitlenin, iş için toptan alışveriş yapacağı zaman da artık benzer bir hizmeti almak istediğini ifade eden Çiğdemli, “Son dönemde toptan satış yapan şirketlerden B2B’ye özel e-ticaret altyapı talebi inanılmaz arttı. Adeta patlama var diyebiliriz. Biz de bu talepleri karşılayabilmek için şirketler arası e-ticarete yönelik yeni modüller geliştirdik. Bayilere göre fiyat grubu tanımlama, asortili satış sistemi, cari hesap üzerinden satış, ön sipariş, çoklu dil seçeneği ve ülkelere göre farklılaşan ödeme yöntemleri gibi” dedi.

DEVLET DESTEKLERİ DOPİNG ETKİSİ YARATTI

E-ihracat destek paketinin sektörde doping etkisi yarattığına değinen TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri CEO’su Cenk Çiğdemli, “E-ihracat destekleri kapsamında, e-ihracat yapan şirketler 27 milyon liraya, B2B platformları ise 7,2 milyon liraya, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve e-ihracat konsorsiyumları ise 81,4 milyon liraya kadar farklı kalemlerde e-ihracat desteği alabiliyor. Bu rakamların özellikle KOBİ’ler açısından çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Reklam ve pazarlama noktasında da devletin birçok teşvik ve desteği bulunuyor. 

DÜNYADA AKILLI ALIŞVERİŞ İHTİYACI ARTTI

Ürün içeriği ve fiyatlandırmanın kişiselleştirilebilmesi, müşterilerin satın alma modellerinin yapay zeka ile tanınabilmesi ve satın hızlandırması nedeniyle B2B e-ticaretin yükselişe geçtiği bilgisini veren Çiğdemli, “Bunun birçok nedeni var, ancak ana nedenlerden biri, enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlara ek olarak, tedarik zinciri gecikmeleri ve kıtlıkların fiyatlandırmaları tüm dünyada olumsuz etkilemiş olması. Bu durum daha akıllı B2B ticarete olan talebi de artırdı. Diğer bir sebep, ev eşyalarından marketlere kadar her şey için çevrimiçi alışveriş yapan tüketicilerin kusursuz, kişiselleştirilmiş deneyimlere alışmış olmaları. Benzer deneyimi toptan alışverişte de yaşamak istiyor artık insanlar” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"İhracatın yüzde 60'ı deniz yoluyla yapıldı" https://analizgazetesi.com.tr/haber/ihracatin-yuzde-60i-deniz-yoluyla-yapildi-1843/

Bolat, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası aralık ayı meclis toplantısına katıldığını ifade etti.

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkenin denizcilik sektöründeki üyeleriyle bir araya geldiklerini vurgulayan Bolat, "Türkiye'nin dış ticaret taşımalarına bakıldığında, 2022 yılında 254 milyar dolarlık ihracatımızın yaklaşık yüzde 60'ının deniz yoluyla taşındığını görüyoruz ve denizcilik sektörümüzün ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, İMEAK Deniz Ticaret Odasının yaklaşık 11 bin üyesinin bulunduğunu ve çalışmalarına "Denizci Millet, Denizci Ülke" vizyonuyla devam ettiğini belirterek, Oda Başkanı Tamer Kıran ve meclis üyelerine çalışmaları dolayısıyla teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alınan Karar İhracat Açısından Kritik Öneme Sahip https://analizgazetesi.com.tr/haber/alinan-karar-ihracat-acisindan-kritik-oneme-sahip-7180/

Türkiye ile Birleşik Krallık, elektrikli araç üretici ve girişimcilerini ilgilendiren menşe kurallarını devam ettirme kararı aldı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesi, Elektrikli Araçların Menşe Kurallarına İlişkin Geçiş Sürecini Uzatma Kararı almıştır. Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması’nda (STA) yer alan elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin menşe kurallarının 31 Aralık 2026 tarihine kadar esnek şekilde uygulanmaya devam edilmesine ilişkin bir karar almış bulunuyoruz” denildi. Esnek menşe kurallarının devam ettirilmesi kararı ile ihracatçıların belirtilen ürünler için STA’daki tercihli rejimden faydalanmaya devam etmesi sağlanmış ve yüzde 10’luk bir Gümrük Vergisi’ne tabi olmalarının önüne geçilmiş oldu. 

Covid-19 ve bölgesel gelişmeler geciktirici etki yaptı!

Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, karar hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin menşe kurallarının 31 Aralık 2026 tarihine kadar esnek bir şekilde uygulanmasına karar verilmesi, otomotiv sanayimiz  için son derece olumlu değerlendirdiğimiz önemli bir gelişmedir. Belirlenen ilk takvime göre 2024 yılı başından itibaren daha sıkı menşe kurallarının uygulamaya alınması söz konusu idi. Covid-19 ve küresel, bölgesel gelişmeler elektrikli araçlara yönelik tedarik sanayinin bu hedeflere ulaşmasını geciktirici etki yarattı. Açıklanan yeni karar ile sanayimizin ve ülkemizdeki yatırımların, 2027 yılına kadar hazırlıklarını tamamlayarak istenen menşe oranlarını karşılayabilecek seviyeye ulaşma imkanına sahip olacağını düşünüyoruz. Yaklaşık bir yıldır Ticaret Bakanlığı nezdinde gerçekleştirdiğimiz temaslar ile konuyu yakinen takip ediyorduk. AB-Birleşik Krallık STA’sı ile eş zamanlı olarak Türkiye-Birleşik Krallık STA’sının menşe kurallarının paralel şekilde değiştirilmesi, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği kapsamında rekabet kaybının önüne geçilmesi açısından da kritik öneme sahip. Bu vesile ile, sanayimiz ile yakın iş birliğinde bulunan, müzakereleri yürüten ve konuya gereken hassasiyeti gösteren Ticaret Bakanlığı’na teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türk ihracatçısı Hindistan pazarında büyümek istiyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/turk-ihracatcisi-hindistan-pazarinda-buyumek-istiyor-9838/

Hindistan İstanbul Başkonsolosu Shri Mijito Vinito, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) yetkilileri ve Hintli iş adamlarından oluşan bir heyetle Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret etti. Ziyarette Türkiye ile Hindistan arasında dış ticareti geliştirme konusunda görüş birliği oluştu.

Türkiye ile Hindistan arasında tarih boyunca çok iyi ilişkiler olduğuna işaret eden Başkonsolos Vinito, iki ülke arasındaki dış ticaretin artması için karşılıklı ziyaretlerin, buluşmaların kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’den Hindistan’a 2023 yılının 11 aylık döneminde 1 milyar 230 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bilgisini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Hindistan’a ihracatın çok daha fazla artmasını hedeflediklerini söyledi.

 

“Tarım sektörü olarak 2023 yılının 11 aylık diliminde Hindistan’a 207 milyon dolarlık, yaş meyve sebze sektörü olarak ise 80 milyon dolarlık ihracat yaptık” diyen Uçak, “Türkiye’den Hindistan’a en çok elma ihraç ediyoruz. Hindistan’a elma ihracatı iki ülke arasında imzalanan bir protokol sayesinde güçlü bir şekilde devam ediyor. Benzer protokolün nar, üzüm, kiraz ürünleri içinde yapılmasını istiyoruz. Bu sayede Hindistan Türk lezzetlerine kavuşacak, bizde ihracatta yeni ve güçlü bir pazar kazanacağız. Türkiye ve Hindistan hükümetlerinden yeni protokolleri hızlı bir şekilde hayata geçirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Öztürk: “Haşhaş tohumu ihracatında 2019 yılındaki anlaşmanın kesintisiz uygulanmasını istiyoruz”

 

Ege Bölgesinin üretim ve ihracatında lider olduğu haşhaş tohumunun en büyük alıcısının Hindistan olduğunu vurgulayan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatındaki tıkanıklığın aşılması için Başkonsolos Shri Mijito Vinito’dan destek istedi.

 

Türkiye’de üretilen haşhaş tohumunun Hindistan’a ihracatıyla ilgili iki ülke arasında 2019 yılında yapılan anlaşmayı hatırlatan Öztürk, “İki ülke makamları arasında yapılan anlaşmaya göre her yıl Hindistan tarafınca iletilmesi gereken ülke kotasının düzenli olarak açıklanması hayati derecede önemli. Üretimin ve ihracatın sağlıklı devam etmesi için bu sürecin kesintisiz devamı gerekiyor. Türkiye’de depolarda bekleyen ürünlerimizi Hindistan’a göndermek için Hindistan tarafının destek olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Egeli ihracatçılar 2024 yılında fuardan fuara koşacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/egeli-ihracatcilar-2024-yilinda-fuardan-fuara-kosacak-4737/

Türkiye’ye 2023 yılında 18,5 milyar dolar ihracat dövizi kazandıran Ege İhracatçı Birlikleri, 2024 yılında dünyanın dört bir tarafında düzenlenecek fuarlarda Türk ihraç ürünlerini tanıtacak, sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti organizasyonlarıyla ihracatçılarımızla ithalatçıları ikili iş görüşmelerinde buluşturacak. 

 

Ticaret Bakanlığı’nın yetkilendirmesiyle A sınıfı fuar organizatörleri arasında yer alan Ege İhracatçı Birlikleri, 2024 yılında 85 yıllık deneyimiyle hazırgiyimden organiğe, gıdadan saraciyeye, mermerden ayakkabıya 13 uluslararası fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştirecek. 

Gıda sektörlerinde ikisi organik 5, hazırgiyim sektöründe 4, ayakkabı ve saraciye sektöründe 2 ve doğaltaş sektöründe 2 olmak üzere 13 fuarda Türk ihraç ürünlerinin pazarlamasını yapacaklarını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, fuarlar yanında şimdiden 13 sektörel ticaret heyeti planladıklarını, 2024 yılı içinde sektörel ticaret heyetlerinin artması için fizibilite çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. 

 

Türkiye’nin ihracatının güçlü olduğu Avrupa ülkeleri yanında, Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisiyle uyumlu pazarlara yöneldiklerinin altını çizen Eskinazi, “En büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği’nde 3 tanesi Almanya’da, ikişer tanesi Fransa ve İtalya’da olmak üzere 7 fuarda yerimizi alacağız. Ayrıca, Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında hedef pazarlarımız olan Amerika Birleşik Devletleri’nde 2, Çin’de 2, Güney Kore ve Japonya’da 1’er fuara milli katılım organizasyonu yapacağız. 2024 yılında yapacağımız pazarlama çalışmalarıyla 20 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. 

 

İlk fuar İtalya’da Garda Fuarı olacak

Egeli ihracatçıların 2024 yılında katılacağı ilk fuar, 13-16 Ocak 2024 tarihlerinde İtalya’da düzenlenecek olan Expo Riva Schuh & Garda Bags Fuarı olacak. 

 

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Garda Fuarına 37 ayakkabı ve saraciye firmasıyla katılacaklarını, Avrupa’daki resesyona rağmen pazarda var olmaya devam edeceklerini, 15-18 Haziran 2024 tarihlerinde Garda’da ikinci kez 37 firmayla yerlerini alacaklarının altını çizdi.

 

Son 2 yıldır Kazakistan’a yönelik düzenledikleri sektörel ticaret heyetiyle Kazakistan pazarında güç kazandıkları bilgisini paylaşan Zandar, “Kazakistan'a yaptığımız sektörel ticaret heyetlerinin olumlu sonuçlarını alıyoruz. Kazakistan’daki ikili iş görüşmelerinde Özbekistanlı ithalatçılarda katılıyor. Özbekler açısından Kazakistan bir alışveriş merkezi. Kazakistan ve Özbekistan’da 2022 yılının 11 aylık döneminde Türkiye geneli 38 milyon dolar olan ihracatımız 2023 yılının aynı döneminde yüzde 37’lik artışla 52 milyon dolara yükseldi. O bölgeye normalde Ege'den çok mal gitmiyordu. Şimdi daha çok firma çalışmaya başladı. Kazakistan ve Özbekistan’a ihracatımız 100 milyon doları aşabilecek konumda. Bu fırsatı değerlendirmek için 2024 yılı Mart ayında tekrar orada olacağız. 2024 yılı Mayıs ayında ise; ayakkabı, saraciye ve deri konfeksiyon ihracatçılarımızla Suudi Arabistan’a yönelik bir sektörel ticaret heyeti düzenlemek için fizibilite çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu. 

Türk lezzetleri Japonya, ABD, Almanya ve Çin’de tanıtılacak

 

Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatının yüzde 22’lik dilimini yaparak gıda ihracatında lider olan Ege İhracatçı Birlikleri 2024 yılında 4 ülkede 5 fuarda Türk lezzetlerinin tanıtımını yapacak. 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında gıda sektörlerinin ihracat hedeflerine ulaşması için Japonya, ABD, Almanya ve Çin’de 5 fuara Türkiye Milli Katılım Organizasyonu yapacaklarını dillendirdi.  

 

Gıda ihracatçılarının ilk durağının Almanya’da 13-16 Şubat 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan dünyanın en büyük organik ürünler fuarı olan Biofach Fuarı olacağını ifade eden Uçak, “5-8 Mart 2024 tarihlerinde Japonya’da Foodex Fuarı’na 52 firmamızla katılacağız. ABD’de önce, 14-16 Mart 2024 tarihlerinde ABD’de Californiya’da Natural Products Expo West Fuarı’nda sonrasında 23-25 Haziran 2024 tarihlerinde New York’taki Summer Fancy Food Fuarı olacak. 5-10 Kasım 2024 tarihlerinde Çin İthalat Fuarı ile 2024 yılındaki Milli Katılım Organizasyonlarımızı tamamlayacağız. Fuarlar ve sektörel ticaret heyetleriyle 2023 yılında 7,4 milyar dolar olan tarım ürünleri ihracatımızı 2024 yılı sonunda 8,5 milyar dolara taşımayı hedefliyoruz” dedi.

 

Alimoğlu: Korea Build Week Fuarı’na ilk kez katılacağız

 

Çin’de düzenlenen ve dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarlarından biri olan Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu 11 yıldır başarıyla yaptıkları bilgisini veren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2024 yılında Güney Kore’de Korea Build Week Fuarı’na ilk kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu yapacaklarını ifade etti. 

 

Korea Build Week Fuarı’na 12 doğal taş ihracatçısı firmayla 21-24 Şubat 2024 tarihlerinde katılacaklarını anlatan Alimoğlu, “16-19 Mart 2024 tarihlerinde Xiamen Fuarı’na 75 doğal taş ihracatçısı firmamızla iştirak edeceğiz. 2023 yılında dünyadaki resesyonun inşaat sektörüne etkileri ağır oldu. O nedenle doğal taş ihracat rakamlarımızda gerileme yaşadık. 2024 yılında fuarlar yanında doğal taş sektöründe ihracattaki gerilemeyi durdurmak amacıyla işlenmiş doğal taş talebi olan İngiltere, Avustralya, Kanada ve Suudi Arabistan’a sektörel ticaret heyeti organizasyonları yapacağız” dedi. 

Moda endüstrisi Almanya ve Fransa’da yeni koleksiyonlarını sergileyecek

 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2024 yılında Türk moda endüstrisinin Almanya ve Fransa’da yeni koleksiyonlarını ithalatçıların beğenisine sunmak için hazırlıklarını tamamladı. 

2024 yılının ilk organizasyonunun 10 firmanın katılımıyla, 23-25 Ocak 2024 tarihlerinde Almanya’nın Münih kentinde “MUNICH FABRIC START THE SOURCE” olacağını paylaşan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, 6-8 Şubat 2024 tarihlerinde de Fransa’nın başkenti Paris’te PREMIERE VISION MANUFACTURING PARİS Fuarı’na 26 firmayla katılacaklarını kaydetti.

 Ana pazarımız Avrupa’da hissedilen resesyonun Türkiye’deki maliyet artışlarıyla birleşince Türk hazırgiyim sektörünün müşteri gözünde rakiplerimize göre pahalı ülke konumuna geldiğine vurgu yapan Sertbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “İthalatçılardan gelen siparişler 2024 yılının ilk yarısında da ihracatımızdaki düşüşün devam edeceğine işaret ediyor. Ancak, yerimizde oturamayız. Yılın tamamını kaybetmeyi hiçbirimiz göze alamayız sektör olarak özellikle ana pazarımız Avrupa’da fuarlara katılarak müşterilerimizle bağımızı koparmayarak taleplere hazırlıklı olmalıyız. Tasarım gücümüz, esnek yapımızla kaybettiğimiz müşterileri geri kazanmalıyız. İçerdeki maliyet kaynaklı sorunları çözebilirsek, ihracatçı biraz rahatlarsa eski parlak dönemlerimize döneceğimize inancım tam.”

 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği geçen yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da İtalya’dan ithalatçıları Alım Heyeti organizasyonunda ağırlayacak. 

Gürle; “2024 yılında 4 sektörel ticaret heyeti, 1 alım heyeti yapacağız”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi’ndeki katma değerli mobilya ihracatını artırmak için Aegean Furniture isimli URGE Projesi, Ezberbozan Tasarım Yarışması, mesleki eğitim başlıklarında mesai harcarken, 2024 yılı ajandasında 4 sektörel ticaret heyeti ve bir alım heyetine yer verdi. 

 

İlk sektörel ticaret heyetlerini 2024 yılı Şubat ayında Suudi Arabistan’a yapacakları bilgisini veren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında siyasi ilişkilerdeki olumlu gelişmelerin ihracat rakamlarımıza da yansıması için çaba göstereceklerini vurguladı. Gürle, “Kuzey ve Batı Afrika pazarında konumumuzu güçlendirmek için son yıllarda Fas’a yaptığımız sektörel ticaret heyetlerine 2024 yılı Mayıs ayında yeni bir halka ekleyeceğiz. Kasım ayında Hindistan’a sektörel ticaret heyeti planlıyoruz. 2024 yılında sektörel ticaret heyeti yapacağımız bir diğer ülke 2023 yılında olduğu gibi Güney Afrika olacak. İzmir’de düzenlenen MODEKO Fuarı’na da dünyanın dört bir tarafından ithalatçıları getirmek için alım heyeti organize edeceğiz. Bu etkinliklerle 2024 yılında ihracatımızdaki düşüşü durdurmak ve artışa geçmek istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında 6 yıldır ihracat lideri olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Mayıs 2024’te Suudi Arabistan’a sektörel ticaret heyeti hazırlığı yaparken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 2024 yılı Mart ayında Avustralya’ya sektörel ticaret heyeti organize edecek. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Makine ihracatı 11 ayda 25,8 milyar dolar https://analizgazetesi.com.tr/haber/makine-ihracati-11-ayda-258-milyar-dolar-5191/

Makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artarak 25,8 milyar dolara ulaştı. 11 aylık dönemde ihracatı hızlı artan dallar arasında yüzde 20,6 ile hadde ve döküm makineleri, yüzde 16 ile takım tezgâhları ve pompalar-kompresörler, yüzde 17,6 ile ambalaj makineleri yer alırken, ihracatı gerileyen tek alt-sektör yüzde 9 ile tekstil ve konfeksiyon makineleri oldu. Başlıca dış ticaret pazarlarının tamamında değer bazında artış sağlayan sektörün; Almanya, Rusya, ABD, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya’dan oluşan ilk 7 pazarına satışlarının toplamı yüzde 17 artarak 10 milyar doları aştı.  

Yüksek faiz ortamında iktisadi faaliyetlerin yavaşladığı ABD, Çin ve Euro bölgesinde sanayi PMI verilerinin Kasım’da 50 puanın altına gerilemesini değerlendiren Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu küresel sanayideki gelişmeleri şöyle yorumladı:

“Teknolojiye ve küresel ekonomiye yön veren dünyanın en güçlü makine imalatçısı ülkeleri, böyle bir ortamda geçtiğimiz yılın ihracat rakamlarını yakalamayı yeterli bir başarı hedefi olarak belirledi. Yatırım iştahının ve makine siparişlerinin düştüğü bir yılda pazardaki paylarını kaybetmemek onlar için yeterli olacaktı ama bu hedefi, Avrupa’nın lokomotif ülkelerinden Almanya dahi yakalayamadı. Biz ise 2022 tamamında yaptığımız ihracatı 11 aya sığdırdık, makine teçhizat yatırımları azalan Almanya’ya dahi satışlarımızı yüzde 8,8 artırarak 3 milyar doların üzerine taşıdık. Aralık’ı fazladan bir ay gibi çalışacağız ve Cumhuriyetimizin 100. yılını dünyada ihracatını artırabilen birkaç ülkeden biri olarak yeni bir rekorla kapatacağız.”

Küresel durgunluğun yoğun şekilde hissedildiği Kasım’da, sektörün uzun bir süre sonra ilk defa aylık bazda daralma yaşamasını değerlendiren Karavelioğlu, “Geçtiğimiz yıl son çeyrekte yüzde 21 gibi sıra dışı bir artışla gerçekleştirdiğimiz 7,2 milyar dolarlık ihracatın bir baz etkisi oluşturması doğaldır. Geçen ay yatay bir seyirle ihracatımızın 2,4 milyar dolarda kalması konusunda bizi, sevk ettiğimiz makine miktarında biraz da birim fiyatlarımızdaki artışa bağlı olarak yaşanmakta olan gerileme düşündürüyor. KG fiyatlarımızın ortalama 6,2 dolardan 7,2 dolara yükseldiği 11 aylık dönemde, geçen yıla göre 250 bin tonluk ihracat kaybımız oldu. Enflasyon ile kur arasındaki farkın rekabet kabiliyetimiz üzerindeki etkisi tüm ihracat dallarımızda göze çarpıyor” dedi. 

“İthalatı azalmakta olan Avrupa’ya makine ihracatımız artıyor”

Ticari canlılığın düştüğü ve büyüme trendinin zayıfladığı Avrupa’da, imalatçı işletmelerin elindeki birikmiş siparişlerin azalmaya başladığını belirten Karavelioğlu, Türkiye’nin makine ihracatının yüzde 60’tan fazlasının gerçekleştiği kıtadaki gelişmeleri şu şekilde yorumladı: “Dünya Ticaret Örgütü tahminlerine göre bu yıl ithalatı yüzde 0,7’den fazla daralan Avrupa’ya makine ihracatımızda bir kayıp değil, artış var. Bölgede faiz artırımlarının sonuna geldiğimiz bu dönemde, dünyada enflasyonist baskıyı hafifletecek şekilde enerji ve endüstriyel materyal maliyetlerinin azalmaya başladığını da göz önünde bulundurursak toparlanma zamanlaması konusunda iyimserliğimiz artıyor. Elimizdeki veriler, en geç 2024 ortasında ekonomik canlılığın başlayacağını ve Avrupa’nın toplam ithalatının gelecek yıl sonunda yüzde 2’ye yakın artacağını gösteriyor. Şu sıra, dünyadaki herkes gibi biz de finansal zorluklar karşısında ince bir çizgide yürümek zorundayız ama tünelin sonunda bir ışık görünüyor.”

“Türkiye en cazip makine pazarı”

Karavelioğlu 2024’te ikinci çeyrekten itibaren başlaması beklenen yeni sipariş dalgasından Türkiye’nin payına düşeni alabilmesi için sektörün yatırımlarına devam etmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları belirtti:

“Finansmanın pahalandığı bir ortamda, Türkiye’nin teknolojik rekabet gücünü temsil eden sektörlerin kendi haline bırakılamayacağı çok açık. Yeşil sanayi regülasyonlarına hızlı bir şekilde uyum sağlamak ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda dijitalleşebilmek için yatırımlarımıza devam etmek zorundayız. İlgili Bakanlıklarımızın bu konuda yoğun bir çabası ve sektörel kuruluşlarla kapsamlı bir etkileşimi var. Küresel daralmaya rağmen üçüncü çeyrekte yüzde 23,7 büyüyen makine teçhizat yatırımlarının ihracattaki miktarsal kayıplarımızı telafi etmemize olanak sağladığını, aynı dönemde yüzde 13,4 büyüyen makine üretimimizden görebiliyoruz. Rakiplerimizin ve ithalatçıların iştahlarını kabartan bu durum aynı zamanda iç pazarımızı niteliksiz mallardan ve haksız rekabetten korumakta çok daha titiz davranmamız gerektiğine işaret ediyor.” 

“Çin ve Hindistan’ın agresif ticaret politikaları konusunda uyanık olmalıyız”

Üçüncü çeyrekte Türkiye’de makine ve teçhizat yatırımlarının yükselmesinde, yılın ilk yarısında ertelenen yatırım kararlarının etkili olduğunu belirten Karavelioğlu, makine sanayi üretimine yansıyan bu büyüme olumlu olsa da yatırım malları ithalatındaki artışın çok yüksek olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Yatırım malları ithalatının yüzde 30’un üzerinde artışla 48 milyar dolara yükseldiği ilk 10 ayda harcanan dövizi aynı hızda geri kazanmak mümkün olmayacak. Küresel PMI verilerinin gerilediği dönemlerde müşterilerin fiyat hassasiyeti daha yüksek olduğundan, TL’deki değer kaybının durağanlaştığı bu ortamda ihracat yapmak daha da zorlaşacak. Özellikle Çin ve Hindistan’ın agresif ticaret politikaları konusunda uyanık olmalıyız. Makine ithalatımızın yılda 1 milyar doları geçtiği 9 ülke vardı, Hindistan’la beraber yakında bu sayı 10’u bulacak. Türkiye’ye bu yıl 12 milyar dolar civarında makine satışı yapan Çin, son dönemde Hindistan’da büyük yatırımlar yapıyor. Bu iki ülke hem yurt dışında hem de yurt içinde bizden pay kapmaya çalışıyor. Yerli sanayimizi bu tip ataklara karşı korumalıyız.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çelik sektöründen 13,5 milyar dolar ihracat https://analizgazetesi.com.tr/haber/celik-sektorunden-135-milyar-dolar-ihracat-1542/

Çağlar ÇAĞATAY

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) sektörün 2023 yılını değerlendirerek, 2024 yılı yol haritasını ve hedeflerini açıkladı. ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan çelik sektörünün ihracatının 2023 yılının ilk 11 ayında 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 31,2 gerileyerek 19 milyar 697 milyon dolardan 13 milyar 545 milyon dolara düştüğü açıklandı. İlk 11 ayda ihraç edilen miktarın da 28,8’lik düşüşle, 18 milyon 341 bin tondan 13 milyon 55 bin tona gerilediğini ifade eden Adnan Aslan, “2023’ün ilk 10 ayında ise ithalat 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 14,8 artışla 15 milyon 366 bin tondan 17 milyon 639 bin tona çıktı. Türkiye artık çelik ürününde net ithalatçı konumundadır. 2015 yılından günümüze kadar ilk kez böyle bir yılı geride bırakıyoruz. Her zaman nihai ürünlerde net ihracatçı konumunda yer alıyorduk.” dedi. İthalatta yaşanan artış ülkemiz çelik üreticilerine zarar verecek noktaya erişmiştir. Tüm dünyada yönetimlerin çelik sektörlerini korumaya yönelik politikalar uyguladığını, Türkiye’nin ise hala açık pazar konumunda olduğunu belirten Adnan Aslan, “Ülkelerin korumacılık önlemleri, Avrupa Birliği’nin uyguladığı kotalar, ABD vergileri ve Kuzey Afrika’dan Mısır, Cezayir gibi ülkelerin net ihracatçı konumuna gelmesi bizim ihracatımızın düşmesine neden oldu. İhracatımızdaki düşüşte diğer bir etken ise navlun ve konteyner fiyatlarının gerilemesiydi. Bu düşüşle birlikte Uzak Doğu ülkeleri yeniden pazara girmeye başladı. 2022’de konteyner ve navlun fiyatlarının çok yükselmesiyle birlikte sektörde ciddi bir avantaj elde etmiştik. Bu avantajı kaybetmemiz ihracata da yansıdı.” dedi. 

  

Kapasite kullanım oranı yüzde 55’lerde 

Çelik sektöründe üretimin de gerilediğini kaydeden Adnan Aslan, “2022’nin ilk 10 ayında üretimimiz 30 milyon 91 bin tondu. 2023’te yüzde 8,8 gerileyerek 27 milyon 454 bin tona düştü. Türkiye, üretiminin yüzde 50-55’lik kısmını ihraç ediyor. 2022’de ihracatımız 20 milyon ton üzeri seviyelere çıkmıştı. 2023’ün tamamında ise 14 milyon ton seviyelerine yaklaşacaktır. Normal şartlar altında 2023 hedefimiz 16 milyon ton, 16 milyar dolar ihracattı. Ancak gerisinde kaldık. 2024’te de 15 milyon tonluk ihracat hedefliyoruz. 2022’deki 20 milyon tonluk ihracat seviyesine yeniden ulaşmamız biraz daha zaman alacak gibi gözüküyor. 2028 için İSE 32 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik.” diye konuştu. Çelik sektöründe kapasite kullanım oranlarının da yüzde 50-55 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Adnan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu düşüşteki en önemli sebepler arasında talepsizlik ve enerji maliyetlerinin yüksekliği var. Kapasite kullanım oranlarının düşük olması sektör adına olumlu gözükmese de, çelik sektörünün sermaye yapısının çok güçlü olduğunu söylemeliyiz. Diğer taraftan kapasite kullanım oranları bu kadar düşükken, hem Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığımız ülkelerden hem de farklı ülkelerden çelik ithal ediliyor. Ancak ithalat yapılan ülkelerden gelen ürünler iç piyasadaki dengeleri bozuyor. Bu noktada bizim de resmi kurumlara başvurularımız oldu. Yapılacak incelemeler sonucunda bu ithalatlarda bir sübvansiyon uygulandığı ortaya çıkarsa söz konusu ithalata ek vergi uygulanmasını talep ettik. Yaklaşık 1,5 ay önce başvurumuzu yaptık. Sürecin 6-12 ay içinde netleşmesini bekliyoruz.”

Yenilenebilir enerjide öncelik bekliyoruz

Enerjinin çelik sektörünün en önemli girdilerinden biri olduğunu ifade eden ÇİB Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler de, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması da (SKDM) bazı zorunlulukları beraberinde getiriyor. Sektörümüzde cevherden ve hurdadan üretim yapılıyor. Türkiye aslında bu alanda avantajlı konumda. Çünkü cevherden üretimde yaklaşık 2 bin kilogram, hurdadan üretimde ise yaklaşık 400 kilogram emisyon oranı ortaya çıkıyor. Bu noktada emisyon oranlarını düşürmek için de yenilenebilir enerji yatırımlarında ciddi bir artış gerekiyor. Sektör olarak biz de yenilenebilir enerji yatırımlarında öncelik bekliyoruz. Bu yatırımlarda önceliklendirilir ve destek alırsak rekabette avantaj kaybetmemiş oluruz. Emisyon oranlarını düşürerek ek vergilerin önüne geçebiliriz.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
10 milyar dolar teknoloji ihracatı hedefi https://analizgazetesi.com.tr/haber/10-milyar-dolar-teknoloji-ihracati-hedefi-3305/

DEİK açıklamasına göre, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi, 2030'a kadar 10 yeni dünya markası çıkarmak için Türk özel sektörünün dijital dönüşümüne odaklandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul, Türkiye'yi bir teknoloji merkezi haline getirmek için dijitalleşmede öne çıkan 10 farklı alanda kurdukları komitelerle iş dünyasına dijital bir rota çizdiklerini belirterek, Fortune 500'deki Türk şirket sayısının ancak teknoloji kaldıracıyla artacağını ifade etti.

Dijital teknolojilerin ekonomik büyümenin lokomotifi olduğunu ve Türkiye'nin bu alandaki iştahının artmasına öncülük etmek istediklerini aktaran Erkul, şu değerlendirmede bulundu:

"Bulut teknolojileri, fintek, mobil teknolojiler, oyun, siber güvenlik, yazılım teknolojileri, yenilikçi teknolojiler, girişim sermayesi, sağlık teknolojileri ve bu sen kurduğumuz Web3-Blockchain komitelerimizle Türkiye'nin dijital teknolojiler alanındaki 2030 vizyonunu ortaya koyan stratejik adımlar atıyoruz. DEİK'in küresel ticari diplomasi kaslarından aldığımız güçle dijital teknolojiler ekosistemimizi dünya pazarında vitrine taşımak için seferber olmuş durumdayız. 2022 yılında ABD'de TAİK tarafından düzenlenen 12. Türkiye Yatırım Konferansı'nda düzenlediğimiz Türk Teknoloji ve Girişimcilik Ağına Yatırım Paneli ile Amerikalı girişimcilerin rotasına girmeyi başarırken, Portekiz'de düzenlenen Avrupa'nın en büyük dijital teknolojiler organizasyonu Web Summit 2023'te DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak 7 firmamızın katılımı ile pavilyon kurduk."

- "Küresel ekonomi ile ticaretin yakın geleceğine dijital teknolojiler yön verecek"

Erkul, ayrıca Hollanda'da düzenlenen dünyanın en büyük finansal teknolojiler organizasyonu olarak bilinen Money 20/20'de ilk defa 8 firma ile DEİK pavilyonu kurulmasına öncülük ettiklerini anlattı. 

Ülkeden daha fazla Turcorn çıkması, unicorn sayısının artması ve oluşturdukları dijital ticaret koridorları ile ürün ve hizmet ihraç eden bir oyun kurucu olabilmek adına Türkiye'deki teknoloji ekosistemini dünyaya tanıttıklarını vurgulayan Erkul, şunları kaydetti:

"Küresel ekonomi ile ticaretin yakın geleceğine dijital teknolojiler yön verecek. Türk özel sektörünün dijital dönüşümünü hızla tamamlaması gerekiyor. Yapay zekanın sınırları zorladığı, dijital ticaret koridorlarının açıldığı ve teknoloji ile yüksek katma değer üretemeyenlerin geride kaldığı bir sürecin içindeyiz. Dolayısıyla topyekün bir dijital dönüşüm seferberliği ile Türk sanayisinin ve özel sektörünün her alanda dijital dönüşüm trenini kaçırmaması gerekiyor. Çünkü küresel ticarette eşik atlamamız için dijital dönüşüm şart.

DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak, orta vadede Türkiye'nin teknoloji ihracatını 10 milyar dolara çıkarmak için dijital teknolojiler alanında yurt içi ve yurt dışı iş birliklerini artırarak, startuplarla birlikte Türkiye'deki sanayi şirketlerinin dijital dönüşümüne destek olmayı hedefliyoruz. Dünya Bankası verilerine göre 2022 itibarıyla Türkiye'nin GSYH'si 905,5 milyar doların üzerinde ve ülkemizin teknoloji alanındaki yatırım büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde. Dolayısıyla yüksek teknoloji yatırımları ile ihracatı artırabildiğimizde dijital ekonomi alanında da önemli bir oyun kurucu haline gelebiliriz. Bu vizyonla Fortune 500'deki Türk marka ve Turcorn sayımızı artırmak için yurt dışı girişim sermayesi fonları ile Türkiye'deki startup, scale-up ve yerli girişim sermayesi fonlarını bir araya getirecek yeni platformların oluşturulmasını hedefliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İhracatçılar, İGE Kefalet Portalı ile en iyi finansman koşullarına erişecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/ihracatcilar-ige-kefalet-portali-ile-en-iyi-finansman-kosullarina-erisecek-5258/

Özellikle ihracatçı KOBİ'leri uygun koşullarla finansmana eriştirecek İGE Kefalet Portalı'nın hizmete girmesi dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, ihracattaki artışın ekonomiye katkılarına değinerek, küresel ekonomide yaşanan sorunlara işaret etti.

Finansmana erişimin arttığı dönemlerde ihracat rakamlarının buna paralel yükseliş gösterdiğini belirten Tuzcu, bu verinin ihracatçılar açısından finansmana erişimin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Tuzcu, "Bu çerçevede, İGE tarafından geliştirilen ve finansmana erişimi kolaylaştırarak ihracatçılarımıza en uygun finansman koşullarını sağlayan İGE Kefalet Portalı ihracatçılarımız açısından oldukça faydalı bir uygulama. Bu portal sayesinde ülkemizin her yerinden ihracatçılarımız, kredi talebini tüm bankalara aynı anda iletebilecek ve bankaların kendisine sunduğu finansman şartlarını bir arada görebilecek." dedi.

İGE'nin ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak için hayata geçtiğini anımsatan Tuzcu, "Dün aldığım rakamlara göre, İGE bugüne dek 58 milyar liralık krediye kefalet verdi. Bu büyük kefalet miktarı çok önemli. İGE'nin temel varlık sebebi, verdiği kefaletle bankaların ihracata daha fazla kredi kullandırmasını sağlamak ve finansmana erişim süreçlerinde sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktı. Bugün burada lansmanını yaptığımız İGE Kefalet Portalı da finansmana katkı sağlayan sistemin daha kolay şekilde erişilir hale gelmesini sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

- "İGE Kefalet Portalı, tam rekabet ortamının yaratılmasına çok önemli katkı sağlayacak"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de İGE Kefalet Portalı'nın ihracatçıların finansman ihtiyacını karşılayacağını belirterek, "Bunun yanı sıra serbest piyasa şartları içinde faiz ve diğer kredi koşullarını iyileştirmesi bakımından oldukça önemli bir araç olarak ihracatçılarımızın kullanımına sunuluyor." diye konuştu.

Gültepe, portalın ihracatçılar tarafından yoğun ve yaygın kullanılmasının tam rekabet ortamının yaratılmasına çok önemli katkı sağlayacağını söyledi.

İhracatçıların finansmana erişiminin İGE Kefalet Portalı ile daha da kolaylaşacağını bildiren Gültepe, şöyle devam etti:

"Çünkü İGE Kefalet Portalı veri ve ileri teknoloji kullanarak finansmana en uygun koşullarda erişimi sağlayabilecek inovatif bir platform. İGE Kefalet Portalı sayesinde ihracatçı bankaya gitmeden direkt İGE üzerinden kefalet başvurusu yapabilecek. Prosedürler kısaldıkça ihracatımız hız kazanacak. Hep birlikte ihracatımızı çok daha iyi seviyelere taşıyacağız. İki yılda ihracatımızı yaklaşık yüzde 51 artırdık.

Tüm zorlu şartlara rağmen bu yılı da 255 milyar doların üzerinde bir ihracatla, yani rekorla kapatacağız."

- "İhracatçının kredi talebi tek bir platform üzerinden bankalara iletilecek"

İhracatı Geliştirme AŞ Genel Müdürü Kasım Akdeniz de KOBİ'lerin finansmana erişimde yaşadığı sorunlardan bahsederek, finansman arayışı sırasında farklı bankalar ile görüşmenin hem hızı yavaşlattığını hem de maliyeti artırabildiğini bildirdi.

Akdeniz, "Bu olumsuzlukların ihracatçı açısından çözümüne katkı sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz İGE Kefalet Portalı, kefalet verdiği ihracatçının kredi talebini tek bir platform üzerinden tüm bankalara aynı anda iletebilmesini ve bankaların kendisine sunduğu finansman şartlarını bir arada görüp kendisi için en uygun seçimi yapabilmesini amaçlıyor." şeklinde konuştu.

- "İhracatçılarımız finansmana en uygun şartlarda ulaşacak"

Kasım Akdeniz, İGE Kefalet Portalı'nın hem teminat sağlama hem de mevcut piyasa koşulları içinde faiz, komisyon ve vade açısından en uygun seçeneği bulma konusunda ihracatçıya sağladığı fayda açısından bu sistemin dünyada ilk ve tek olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Verdiğimiz kefaletlerle ihracatçımızın finansmana erişimini kolaylaştırmak için çalışıyoruz. İlk kefaletimizi Mart 2022'de Eximbank üzerinden verdik. Kısa sürede 20 bankanın sürece dahil olmasıyla kefalet sisteminin kapsamını ve hacmini geliştirdik. 1,5 yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık 13 bin başvuruyu onaylayarak toplam 58 milyar liralık ihracat kredisine kefalet verdik. İGE Kefalet Portalı'nı ihracat yapan kurumlarımızın finansmana hızlı, kolay ve en uygun şartlarda ulaşmasını sağlamak üzere geliştirdik. Kapsamlı veri ve ileri teknolojiyi kullanarak hayata geçirdiğimiz portaldaki tüm süreç dijital ortamda başlıyor ve sonuçlanıyor. Bu portalın ihracatçı için beklenen faydayı sağlayabilmesi, ihracatçılarımız tarafından yoğun ve yaygın olarak kullanılmasına bağlı."

Akdeniz, ihracatçıların, İGE kefaleti ile kullanmak istedikleri tüm krediler için bu portala başvurmalarını beklediklerini kaydederek, "Teşvik amacıyla; bu portal üzerinden İGE kefaleti ve fiyat alarak kredi kullanmaları halinde, İGE kefaleti için ödeyecekleri komisyonun yüzde 50’sini direkt olarak ihracatçılarımızın hesaplarına gönderme kararı aldık. Portal bu yönüyle de ihracatçılarımız açısından önemli bir avantaj sağlayacak." dedi.

Portal sayesinde ihracatçıların tek bir noktadan tüm bankalara ulaşabildiğini dile getiren Akdeniz, "Bankalarımız bu portal sayesinde, kredibilite olarak değerlemesi yapılmış ve İGE kefaletini almış ihracatçılarımızın bilgilerine hızlıca erişip kredi taleplerini karşılamak için hızlıca aksiyon alabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul'da İhracat Hedefi 500 Milyon Dolar https://analizgazetesi.com.tr/haber/istanbulda-ihracat-hedefi-500-milyon-dolar-2076/

Uluslararası Yem Endüstrisi Federasyonu'na (IFIF) göre yıllık küresel ticaret hacmi 500 milyar dolara ulaşan karma yem endüstrisini ve 165 milyar dolara ulaşan tahıl sektörünü doğrudan ilgilendiren un, yem ve tahıl işleme makineleri sektörü, 5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşırken 2025 yılında bu rakamın 6 milyar doları geçmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde özellikle nüfus artış hızının yüksek olduğu bölgelerde yem, tahıl, bakliyat, un ve unlu mamullere olan talebin artması beklenmekte. Bu noktada en önemli bölgeler; Güneydoğu Asya ile birlikte Sahra Altı Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin tahıl işleme teknolojileri endüstrisinin ana merkezlerinden biri olması ve tarımsal ürünlere olan talebin artması beklenen Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yakın olması, Türkiye’nin küresel pazarda en önemli aktörler arasındaki yerini pekiştiriyor.

Dünyanın en önemli gündem konuları arasında yer alan gıda sorunu, ülkelerin tekrar tarım yatırımlarına yönelmesine neden oldu. Üretimi artırmakla birlikte tarımsal mamullerin işlenmesi ve depolanmasının da stratejik öneme sahip olduğu günümüzde, özellikle tarım makineleri ve üretim teknolojilerine olan talep her geçen gün artış gösteriyor. Hızla artan nüfusun 2030 yılında protein ihtiyacının günümüze göre yüzde 70 yükselmesi beklendiği göz önüne alındığında, küresel iklim krizi ve kuraklıklarla mücadele eden insanlığın önemli protein kaynağı tahıl ve bakliyat ürünlerine olan bağlılığı artacak. Tarımsal üretim kadar öne çıkan diğer bir konu ise mamullerin işlenerek ürüne dönüştürülmesi. Temel gıda ihtiyacının başında gelen ve uzun süre depolanabilen tahıl ve bakliyat mahsullerini nihai tüketicinin kullanabileceği ürüne dönüştüren teknolojilerin sergileneceği İDMA İstanbul, sektörün tüm paydaşlarını binlerce profesyonel ziyaretçiyle 10’uncu kez buluşturacak.

Tahıl, bakliyat ve yem işleme endüstrisinde düzenlediği başarılı uluslararası fuarlarla tüm dünyada sektörün en büyük buluşmalarına imza atan İDMA, yerli üreticilerin de dahil olduğu dünyanın en önemli tahıl, bakliyat, yem işleme makinaları ve ekipman üreticilerini bir araya getirecek. 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde 10’uncusu gerçekleştirilecek olan İDMA İstanbul; “Hububat ve yem değirmenciliği sektörünün uluslararası fuarı” mottosuyla Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri, MENA ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere 120 ülkeden 10.000 profesyonel ziyaretçiyi 300 markayla buluşturacak. 

Ülkemizin yükselen üretim gücünü küresel pazarlarla buluşturmaya devam edeceğiz. 

İDMA fuarlarının organizatörü HAGE Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Ali Kalkan; “Üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını ihraç etme başarısı gösteren yerli un, tahıl, bakliyat, yem işleme endüstrisi ve değirmencilik sektörüne İDMA Fuarlarıyla uzun yıllardır hizmet ediyoruz. 20 yıl önce sektörün ilk ve tek uluslararası teknoloji fuarı olarak başlayan İDMA; bugün tüm dünyada bilinen, takip edilen, trendlerin ve perspektiflerin belirlendiği en büyük sektör buluşmalarına imza atıyor. Şüphesiz bu başarımızın arkasındaki güç; yerli üreticilerimiz. Yüksek üretim kalitesiyle, verimli ve uzun ömürlü tesisler kurarak dünyada adından söz ettiren yerli makine ve teknoloji üreticilerimize yeni satış kanalları açarak hizmet etmeye devam ediyoruz. Bugün dünyada faaliyet gösteren tahıl, bakliyat ve yem işleme tesislerinin yarısında Türk mühendislerinin geliştirdiği ürünlerle yerli markalarımızın imzasının olması bizler için en büyük gurur kaynağı. Ülkemizin 100’üncü yılında 10’uncu buluşmayı gerçekleştireceğimiz İDMA İstanbul’da; un, tahıl, bakliyat, yem teknolojileri ve değirmen makineleri üreticilerimize 500 milyon dolarlık ihracat başarısı hedefliyoruz.”  açıklamalarında bulundu.

Güçlü üretim ve kaliteli ürün seçenekleriyle global pazarın önemli üreticileri arasında yer alarak 1 milyar dolarlık ihracat rakamına imza atan Türkiye’nin un, yem, tahıl işleme makineleri ve değirmen üreticilerini 2022 yılında Rusya ile 2023 yılında Endonezya ile buluşturan İDMA, cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ülkemizin yüzüncü yılında sektörün tüm paydaşlarını anavatanı Türkiye’de ağırlayacak. 10. İDMA İstanbul, 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'den 11 ayda 201 ülkeye ihracat yapıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/karadenizden-11-ayda-201-ulkeye-ihracat-yapildi-685/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, Karadeniz'den yılın 11 ayında 5 milyar 786 milyon 780 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Kalyoncu, en fazla dış satım yapılan ülkelerin, 695 milyon 473 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 481 milyon 961 bin dolarla Almanya ve 445 milyon 458 bin dolarla Rusya Federasyonu olduğunu aktardı.

İhracat yapılan ülke çeşitliliğinin arttığına dikkati çeken Kalyoncu, geçen yılın aynı döneminden farklı Malavi, Nikaragua, Orta Afrika Cumhuriyeti, Burundi, Kamboçya, Cape Verde, Saint Vincent ve Grenadinler, San Marino, Dominika, Guam, Liechtenstein, Aruba ve Ermenistan'a da bu dönem ihracat yapıldığını kaydetti.

Kalyoncu, Karadeniz'den 11 aylık dönemde 27 sektörün ihracat gerçekleştirdiğine işaret ederek, fındık ve mamulleri, mücevher ve çeliğin ilk üç sektör olduğunu ifade etti.

Fındık ve mamulleri ihracatından 966 milyon 327 bin 808 dolarlık kazanç sağlandığını belirten Kalyoncu, mücevher ihracatından 925 milyon 541 bin 831, çelik ihracatından da 651 milyon 955 bin 912 dolar gelir sağlandığını vurguladı.

Kalyoncu, ilerleyen günlerde hem ihracat rakamlarını hem de ülke çeşitliliğini artırmak için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin İspanya'ya ihracatında rekor kırıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyenin-ispanyaya-ihracatinda-rekor-kirildi-9056/

Türkiye, sahip olduğu pazar çeşitliliği, jeopolitik konumu, güçlü altyapısı ve nitelikli iş gücüyle hem bölgesinde hem de dünyanın geri kalanında öne çıkarak ihracat rekorları kırmaya devam ediyor.

Özellikle Avrupa için stratejik bir ticari partner olan Türkiye, sürdürülebilir ekonomik büyümesiyle de yatırım yapmak isteyen ülkelerin dikkatini çekiyor.

Türkiye, bu kapsamda ana pazarı Avrupa Birliği'nin (AB) önde gelen ülkelerinden İspanya'ya ihracatını da artırıyor. İkili ticarette atağa kalkan Türkiye ve İspanya, söz sahibi oldukları sektörlerdeki fırsatları değerlendiriyor.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı yılın 11 ayında 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 0,7 artarak 232 milyar 915 milyon 365 bin dolara çıktı.

Türkiye, bu dönemde İspanya'ya 8 milyar 548 milyon 883 bin dolarlık ihracat yaparak tüm zamanların en yüksek ocak-kasım rakamına ulaştı. İspanya'ya ihracat yıllık bazda yüzde 2,5 artarken, İspanya'nın Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı yüzde 3,7 oldu.

İspanya böylece en fazla dış satım yapılan 8. ülke olarak kayıtlara geçti. Ocak-kasım döneminde Türkiye'nin en fazla dış satım yaptığı ülkeler 16 milyar 991 milyon 242 bin dolarla Almanya, 11 milyar 219 milyon 109 bin dolarla ABD, 10 milyar 405 milyon 930 bin dolarla Birleşik Krallık, 10 milyar 242 milyon 301 bin dolarla İtalya, 8 milyar 863 milyon 843 bin dolarla Fransa, 8 milyar 741 milyon 718 bin dolarla Irak, 8 milyar 640 milyon 330 bin dolarla Rusya Federasyonu oldu.

- En fazla ihracatı otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi

İspanya'ya en fazla ihracatı, 2 milyar 195 milyon 262 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi.

Otomotiv endüstrisini, 2 milyar 153 milyon 912 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 209 milyon 700 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 562 milyon 197 bin dolarla elektrik ve elektronik, 397 milyon 265 bin dolarla çelik sektörü izledi.

Otomotiv sektörünün ihracat artışı 532 milyon 915 bin dolar (yüzde 32,1) olarak kayıtlara geçti. Zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki yüzde 520,6'lık artış dikkat çekerken, sektörün ihracatı 42,6 milyon dolardan 264,7 milyon dolara yükseldi.

- İstanbul'un İspanya'ya ihracatı 3,5 milyar doların üzerine çıktı

İller bazında bakıldığında yılın 11 ayında İspanya'ya en fazla dış satımı İstanbullu şirketler gerçekleştirdi. İstanbul'dan İspanya'ya ihracat 3 milyar 629 milyon 99 bin dolar oldu.

Bu dönemde Bursa'dan 1 milyar 25 milyon 533 bin dolar, Kocaeli'den 951 milyon 250 bin dolar, İzmir'den 752 milyon 9 bin dolar, Sakarya'dan 542 milyon 300 bin dolar tutarında ihracat gerçekleşti.

TİM verilerine göre, İspanya'ya ocak-kasım döneminde gerçekleştirilen ihracat miktarları (bin dolar) ve geçen yılın aynı dönemine göre artış oranları şöyle:

1 OCAK - 30 KASIM
SEKTÖR2022 (BİN DOLAR)2023 (BİN DOLAR) DEĞİŞİM (YÜZDE)
Otomotiv Endüstrisi1.662.346,712.195.261,81%32,1
Hazırgiyim ve Konfeksiyon2.459.964,642.153.912,34-%12,4
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri1.066.406,101.209.699,78%13,4
Elektrik ve Elektronik515.695,45562.196,91%9,0
Çelik597.344,48397.264,89-%33,5
Tekstil ve Hammaddeleri456.521,01369.351,20-%19,1
Demir ve Demir Dışı Metaller402.171,00271.038,74-%32,6
Zeytin ve Zeytinyağı42.647,93264.655,95%520,6
İklimlendirme Sanayii209.971,00220.849,22%5,2
Madencilik Ürünleri254.016,38183.980,56-%27,6
Makine ve Aksamları143.158,97168.408,90%17,6
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Süs bitkilerinde 200 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/sus-bitkilerinde-200-milyon-dolarlik-ihracat-hedefleniyor-4807/

Akcan, süs bitkileri sektöründe bu yıl yaşanan gelişmelere ve gelecek yıl hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sektörde geçen yıl yaklaşık 126 milyon dolarlık ihracat ve 40 milyon dolarlık ithalat yapıldığı bilgisini veren Akcan, "Bu bizim için çok iyi bir rakamdı. İthalatımızın 3 katı ihracatımızın olması bizim için memnuniyet vericiydi. Bu yıl iki katı olacak gibi görünüyor. İthalatımız yaklaşık 60 milyon dolar, ihracatımız ise 120 milyon dolar seviyesinde gerçekleşecek diye bir öngörüm var. Bu da sektörün üretim maliyetlerinin arttığının ve ihracata mal gönderemediğimizin göstergesi." diye konuştu.

Bitkisel üretim içinde KDV'si yüzde 20 olan tek alanın süs bitkileri olduğuna dikkati çeken Akcan, bu oranın yüzde 10 seviyesine çekilmesinin sektöre büyük katkı sağlayacağını söyledi. Akcan, sektörün özellikle dış ticarette daha iyi seviyelere gelmesi için böyle bir beklentileri olduğunu dile getirdi.

Süs bitkilerinde ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğuna işaret eden Akcan, Avrupa'da iş gücünün ve üretimin düşmesinin sektör için bir fırsat olduğunu bildirdi.

- "Katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz"

Akcan, süs bitkilerinin tarımda en çok katma değer oluşturan sektör olduğunu ifade ederek, "Katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz ve bizde işçiler 12 ay çalışıyor. Bunların bilinerek sektöre farklı bir gözle bakılması en büyük beklentimiz." değerlendirmesinde bulundu.

Orman dışı alanların süs bitkileri üretimi için kullanılmasını talep ettiklerini vurgulayan Akcan, gelecek yıl hedeflerine ilişkin de şunları kaydetti:

"2024'te hedefimiz 200 milyon dolarlık ihracat yapmak ve ithalatımızın da 50 milyon doları geçmemesini sağlamak. Bunu yapacak potansiyelimiz ve üretim kapasitemiz var. Bunun sağlanması için KDV indirimi ve üretim alanlarının sağlanması önemli unsurlar. Ayrıca sektöre kısa vadeli krediler yerine uzun vadeli krediler sağlanmalı. Çünkü bizim üretim süremiz ortalama 4 yıl. Ekonomik sıkıntılar bittiğinde sektörümüzün ana beklentisi budur."

Ülkede 1000'den fazla ürün üretildiğini aktaran Akcan, üreticilerin, kaliteli üretim yaptıklarında dünyada pazarlarının olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
100'den fazla ülkeye 'fal ihracatı' https://analizgazetesi.com.tr/haber/100den-fazla-ulkeye-fal-ihracati-5925/

Kullanıcılarına sunduğu yeniliklerle fark yaratan süper eğlence uygulaması Kaave; kahve, astroloji, rüya ve tarot yorumlarının yanı sıra olumlama ve oyun kategorileri ile kullanıcılarına 7/24 hizmet veriyor. Ayrıca lifestyle içeriklerine yenilerini ekleyen Kaave, sağlıklı yaşam önerileriyle beslenme rutinlerine katkı sağlarken komik ve eğlenceli videolarla günün yorgunluğunu atmaya yardımcı oluyor.

Aylık 7,5 milyon aktif kullanıcıya sahip olan Kaave, 6 dilde hizmet veriyor. Türkiye başta olmak üzere Amerika, Almanya, Hollanda ve Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere 100’den fazla ülkede kullanılan süper eğlence uygulaması, lifestyle öğeler, farklı kültürlere hitap edecek yeni fal türleri ve yapay zeka yatırımları ile hem global hem de iç pazarda daha fazla kullanıcıya hitap etmeyi amaçlıyor. 

“Kullanıcılarımıza daha iyi bir deneyim sunmak için yatırımlara devam ediyoruz”

Kısa bir sürede büyük bir ilgi gördüklerini belirten Kaave’nin kurucusu Selin Sağol Sade, “Kaave uygulamamız kısa bir sürede büyük bir ilgiyle karşılandı ve bugüne kadar 85 milyon kez indirildi. Bu büyük ilgiyi görmek bizi gerçekten mutlu ediyor. Kullanıcı tabanımızın yüzde 71'ini kadınlar, yüzde 29'unu ise erkekler oluşturuyor. Kullanıcılarımızın beklentilerini karşılamak adına sürekli olarak uygulamamızı geliştiriyoruz. Gelecek planlarımız arasında, kullanıcı deneyimini daha da zenginleştirmek amacıyla uygulamamıza yeni karakterler ve yeni fal türleri eklemek bulunuyor. Bu sayede, kullanıcılarımıza daha çeşitli ve özgün bir deneyim sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca, hizmet kalitemizi artırmak ve kullanıcılarımıza daha iyi bir deneyim sunabilmek adına yapay zeka teknolojilerine sürekli olarak yatırım yapıyoruz. Bu yatırımlar ile uygulamamızın tüm dünyada daha çok kişiye ulaşmasını planlıyoruz” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hizmet verdiği marka sayısı 200'e ulaştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/hizmet-verdigi-marka-sayisi-200e-ulasti-5486/

E-ticaret ile ihracatın bir araya geldiği bir kavram olan e-ihracat pandemiyle birlikte sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yükselişe geçti. E-ihracat ile sınırlar ötesi ticaret, globalleşme, çok fazla yatırım yapmadan farklı pazarlara açılabilmek, bu pazarlarda markalaşmak çok daha kolay. Ayrıca E-ihracat Türkiye’de üreticilerin sadece fason üretimle değil, aynı zamanda kendi markalarıyla dünyaya açılmasına olanak sağlıyor. 

E-ihracat ile yurtdışına açılmanın ihracata göre farklı avantajları var. Yatırım maliyetleri düşük, şirketlerin kendi markalarını yaratması, katma değerli satış yapılması mümkün. 

E-ihracat markalar için çok fazla detayın olduğu uzun bir yolculuk. ENVOYO platformu markaların e-ihracat yoluyla dünyaya açılmalarını sağlamak, onların yol haritalarını çıkarmak ve desteklemek üzere kuruldu. ENVOYO çok kısa sürede, Türkiye’nin üreticilerinin ve markalarının yoğun talebiyle karşılaştı ve onların e-ihracat partneri haline geldi. ENVOYO hizmet verdiği Türkiye’nin markalarına e-ihracatta köprü olmak hedefini 2024’de de sürdürecek. 

ENVOYO E-İHRACAT HİZMETİNİ NASIL VERİYOR?

ENVOYO doğru ürün, doğru ülke ve doğru e-ticaret platformu seçimleriyle markalara e-ihracat yol haritalarını çıkarıyor. ENVOYO, bir şirketin e-ihracat yolculuğunda, ürünlerin müşteriye ulaşana kadarki tüm süreçleri yönetmesi için tüm servis ve danışmanlık hizmetlerini veriyor. Bunu kendi konusunda uzman operasyon ekibi ve yine kendi konusunda uzman çözüm ortaklarıyla birlikte yapıyor. Kısaca ellerinden tutup e-ihracat köprüsünden geçiriyor. ENVOYO, ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri tek noktada topluyor. Öncelikle pazar araştırmaları ile başlayan süreç, şirket kurulumundan ürün hesap açılışlarına, ürünlerin ihracata hazırlığından ambalaj-paketlemeye, etiketleme ve gümrükleme hizmetlerinden pazara ürün ulaştıktan sonra ürünlerinin hesap ve müşteri yönetimine kadar bütün hizmetler ENVOYO desteği ile gerçekleşiyor. Kısaca ENVOYO şirketlerin e-ihracat departmanı gibi çalışıyor. 

3 BÖLGE VE GLOBAL PLATFORMLARDA HİZMET…

ENVOYO ölçekten bağımsız, KOBİ’den büyük markalara her ürün kategorisinde 3 büyük bölgede, Avrupa’da ve özellikle en büyük pazarlar İngiltere ve Almanya’da, ABD’de ve Türkiye için önemli Birleşik Arap Emirlikleri’nde hizmet veriyor. Bu bölgelerde şirket, ürün ve marka stratejisine göre Amazon’dan Wallmart’a, Wayfair’den Otto’ya tüm global e-ticaret platformlarını kullanıyor. ENVOYO ayrıca dünyanın en büyük e-ticaret platformu olan Amazon’un hem Service Provider Network (SPN) partneri hem de Ads Network partneri. Bu iki önemli ortaklık, Amazon tarafından belirlenen güvenilir üçüncü taraf hizmet sağlayıcılardan oluşan bir ağın parçası olmayı ifade ediyor. ENVOYO ile Amazon’da işinizi büyütmek ürünlerinizi etkin bir şekilde listelemek ve profesyonel destek almak artık daha kolay ve güvenilir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Su ürünleri ihracat geliri 11 ayda yüzde 27 arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/su-urunleri-ihracat-geliri-11-ayda-yuzde-27-artti-2458/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine, bölgeden 11 ayda 28 ülkeye 28 bin 287 ton su ürünü satıldığını söyledi.

Bu ihracattan 163 milyon 209 bin 894 dolar gelir sağladığını belirten Gürdoğan, ihracatın 19 bin 134 ton karşılığı 128 milyon 708 bin 342 dolar kazanılan 2022'nin 11 ayına göre miktarda yüzde 48, gelirde yüzde 27 arttığını ifade etti.

Gürdoğan, en fazla ihracatın 112 milyon 553 bin 224 dolarla Rusya Federasyonu'na yapıldığını aktararak, bu ülkeyi 30 milyon 381 bin 678 dolarla Vietnam, 5 milyon 399 bin 703 dolarla Beyaz Rusya'nın izlediği bilgisini paylaştı.

Bölge ihracatının 109 milyon 902 bin 895 dolarlık kısmını Trabzon'un sırtladığına işaret eden Gürdoğan, kentten yılın 11 ayında Rusya Federasyonu başta olmak üzere 19 ülkeye 19 bin 10 ton su ürünü satıldığını söyledi.

Gürdoğan, su ürünleri ihracatının gelecek günlerde katlanarak artacağına inandığını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Genç İhracatçılar Konseyi Türkiye'ye örnek oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/genc-ihracatcilar-konseyi-turkiyeye-ornek-oldu-598/

Genç İhracatçılar Konseyinin Yıl Sonu Buluşması Fütürist Ufuk Tarhan'ın sürdürülebilir geleceğe dönük tasarladığı yeni iş modelleri, hiper ve mega trendler, ihracatın geleceğine dair sunumu ile Birlik Başkanlarının katılımıyla EİB hizmet binasındaki GİK Hall'de gerçekleştirildi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Konseyimizde Ege ihracatına yön veren şirketlerin sonraki kuşak temsilcileri var. 100’den fazla üçüncü ve dördüncü kuşak gençlerimiz var. Yeni neslin oluşturduğu ortak akılla, geleceğe daha güçlü adımlar atıyoruz. GİK’te kuşaklar arasındaki iletişimi de güçlendiriyoruz. EİB GİK’te gençlerimiz, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik gibi trendleri içeren eğitimlerle yeteneklerini, beceri setlerini geliştiriyorlar. Böylelikle ilerde Yönetim Kurullarımız her alanda yönetim becerisi kazanmış daha donanımlı kadrolar tarafından oluşturulacak. Sizlerle gurur duyuyorum. Ege İhracatçı Birlikleri Genç İhracatçılar Konseyi’nin yarıya yakınının kadın ihracatçılarımızdan oluşması da bizim için ayrı bir vizyon. EİB GİK’te hem erkekler hem de kadınlar eşit temsil ediliyor.” dedi.  

 

Başkan Eskinazi, “Gençliğin fırsat verilirse neler yapabileceğini çok iyi görüyoruz. Burası Türkiye'ye gerçekten örnek oldu. EİB GİK, Ticaret Bakanlığımızca da en üst seviyede sahiplenilen, desteklenen ve parmakla gösterilen bir oluşum. Ege Bölgesinin 30 milyar dolar ihracatını 50 milyar dolara gençler taşıyacak, sürdürülebilirliği ve dijital dönüşümü gençler sağlayacak. Bütün Birlik Başkanlarımız projeye destek veriyor. Gençlerimizin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Sürdürülebilir ekonominin sırrı ve gücü; genç ihracatçıların sayısını artırılmasında, yeni nesil becerilerin işgücüne kazandırılmasında saklı.  Gençlerimize güveniyoruz, hepinizi yürekten kutluyorum, başarılarınız daim olsun. Her daim destekçiniz olacağız.” diye konuştu.

 

“Made in Türkiye” markasını oluşturmalıyız

 

TİM Başkan Vekili ve İstanbul Demir Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Değişen dünyanın dinamiklerinden dijitalleşme çok önemli. Ancak dijitalleşmenin kontrollü olarak gerçekleşmesi gerekiyor. Bütün kuşakları etkiliyor. Marka olmalıyız. “Made in Türkiye” markasını oluşturmalıyız. Türkiye demek güvenilirlik, esneklik, sürdürülebilir, hızlılık demek. Ülke markamızı yaratıp firma markalarını yaratmamız gerekiyor. Dış dünya dinamiklerine risklerine esneklik gösterebileceğimiz çalışmalar yapmalıyız, yeni yüzyılın ihracatına iyi hazırlanmalıyız. E-ihracat ve e-ticaret muhakkak işin içinde olmalı. Gençler bu dünya ile entegrasyonu çok iyi biliyor. Türkiye enleri olduğu konulara yoğunlaşmalı. Örneğin Almanya otomativ kimya gibi alanlarda en iyi ise Türkiye’de dünyada enleri olduğu konulara daha da yoğunlaşarak ilerlemeli, herşeye odaklanmamıza gerek yok. 19 yıldır tasarım yarışmaları yapıyoruz. 576 gencimize burs verdik. Çok güzel yerlere geldiler. Türkiye’de aidiyet duygusu güçlenmeli. Uzakdoğu ülkelerinde örneğin Kore’de aidiyet var, üç nesil dört nesildir ülke markalarında çalışanlar var.” dedi.

 

EİB Genç İhracatçılar Konseyi Başkan Yardımcısı Gizem Kula, “GİK olarak EİB çatısı altında 2019’dan beri faaliyet gösteriyoruz. Amacımız genç ihracatçıların İhracatçı Birliklerini tanıması, gençlere buradaki ve diğer STK’lardaki liderlik pozisyonlarına hazırlamak, genç girişimci ihracatçıları desteklemek inovatif çağın gerekliliklerine uyum sağlamış ihracatçılarla Türkiye’nin büyümesine katkı sağlamaktır. Üyelerimizi EİB’e üye firmaların 40 yaş altı temsilcileri oluşturuyor. Yaklaşık 120 üyemiz bulunmaktadır. Herkesin fikirlerini özgürce ifade ettiği esnek bir yapıya sahibiz. Eğitim programları, uzman konuşmacılar, üniversite işbirlikleri, jüri üyeliklerimizle, liderlik, sürdürülebilirlik, marka yönetimi, aile şirketleri, dijitalleşme, dijital platformlarda ihracat, start-uplar, gelecekte dış ticaret gibi birçok konuda çalışmalar yapıyoruz. Geleceğe dair projeksiyon yaparken tecrübelerden faydalanmanın çok kıymetli olduğunun farkındayız.” diye konuştu.

 

Fütürist Ufuk Tarhan da teknolojiyle olan ilgisini kullanan kişilerin ve işlerin oyunda kalacağını söyleyerek, “Blockchain, dijital vatandaşlık, kripto varlık dünya çapındaki işlerin altyapısı bunlardan oluşacak. Bütün işlemler her türlü süreç insan ve faktör dijitalleşecek. NFT, 3D Metaverse mekanlar da hayatın bütün alanlarını dönüştürecek. Aynı zamanda yenilenebilir enerji devrimi de bizi bekliyor.” dedi.

 

GİK (Genç İhracatçılar Konseyi) Nedir?

 

GİK (Genç İhracatçılar Konseyi) Birliklerimize üye firmaların 40 yaş altı temsilcilerinden oluşmaktadır. Bir Başkan ve iki başkan yardımcısından oluşan Komitenin toplam 120 üyesi bulunmaktadır. Genç İhracatçılar Konseyi Başkanımız Erkan Zandar ki aynı zamanda Türkiye’nin en genç birlik başkanıdır. Genç İhracatçılar Konseyi Başkan Yardımcılarımız F. Gizem Kula ve Gizem Dönmez Gürkan’dır.

 

EİB’in sekreteryasını üstlendiği komite toplantılarımız her ay düzenli olarak gerçekleştiriliyor. GİK çalışmalarına Marka Komitesi ile Etkinlikler/Buluşmalar Komitesi olarak iki grup kurarak başladı. Marka Komitesi çalışmaları kapsamında GİK’in logo tasarımı, kurum kimliği çalışmaları tamamlanmış ve GİK markası tescil edildi.

 

GİK, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm başlıklarında EİB bünyesinde düzenlenecek webinar, eğitim ve sertifikasyon programlarının gerçekleşmesinde aktif rol oynamaktadır.

 

Genç İhracatçılar Konseyini Neden Kurduk?

 

• Genç ihracatçıları gelecek liderlik rollerine hazırlamak,

 

• Birliğimizin sürdürülebilirliğini güvence altına almak,

 

• İnovatif düşünmeyi yaşam tarzı haline getirmek,

 

• Çağın gerektirdiği iletişim yöntemlerini hayata geçirmek,

 

• Hedefimiz; yön belirleyen, öncülük yapan gençlerle büyümektir.

 

Genç İhracatçılarımız için Buluşma Noktası: GİK Hall

 

Açılışını Sayın TİM Başkanımızın gerçekleştirdiği GİK Hall; GİK’in yenilikçi, genç ve dinamik yapısına uygun olarak tasarlanan GİK Hall. GİK toplantıları haricinde EİB bünyesinde kurulan Dijital Dönüşüm, Sürdürülebilirlik proje gruplarının da toplantılarına ev sahipliği yapmaktadır. Paylaşımlı ofis düzeninde kurgulanan GİK Hall toplantı ve buluşma noktası olarak beğeni ve ilgi toplamıştır.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deniz salyangozu ihracatı 20,5 milyon doları aştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/deniz-salyangozu-ihracati-205-milyon-dolari-asti-2495/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine, Türkiye'den yılın 11 ayında 1873 ton deniz salyangozu ihraç edildiğini söyledi.

Söz konusu ihracattan 20 milyon 555 bin 659 dolar gelir sağlandığını belirten Gürdoğan, "Geçen yılın aynı döneminde 1836 ton karşılığında 15 milyon 478 bin 635 dolar kazanılmıştı. Türkiye'nin 11 aylık deniz salyangozu ihracatı buna göre miktarda yüzde 2, gelirde yüzde 33 artmış oldu." dedi.

Gürdoğan, Türkiye'den bu dönem 10 ülkeye deniz salyangozu satıldığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Güney Kore Cumhuriyeti 10 milyon 507 bin 780 dolarla en fazla deniz salyangozu ihraç edilen ülke oldu. Bu ülkeyi 3 milyon 339 bin 944 dolarla Çin Halk Cumhuriyeti, 2 milyon 710 bin 11 dolarla İspanya takip etti. Bu dönem geçen yıldan farklı Ukrayna, Romanya, Azerbaycan ve KKTC'ye de deniz salyangozu satıldı."

Deniz salyangozu ihracatının 12 milyon 205 bin 298 dolarlık kısmının Karadeniz'den gerçekleştirildiğine dikkati çeken Gürdoğan, bölgeden Güney Kore Cumhuriyeti başta olmak üzere 5 ülkeye ihracat yapıldığını aktardı.

Gürdoğan, deniz salyangozunun ülkede tüketimi olmamasına rağmen ihracatıyla ön planda olduğunu vurgulayarak, dış satımın daha da artırılması noktasında ihracatçılara gereken desteğin verilmesinin önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AB tescili ile kota engelini aşmayı umut ediyorlar https://analizgazetesi.com.tr/haber/ab-tescili-ile-kota-engelini-asmayi-umut-ediyorlar-2321/

Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin yüzde 10'unun karşılandığı Balıkesir'de, Edremit Körfezi'ndeki Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde yaklaşık 14 milyon zeytin ağacı bulunuyor.

Yıllık ortalama 200 bin ton zeytin ile 40 bin ton zeytinyağının üretildiği Edremit Körfezi bölgesindeki bu ürünlerin dünya çapında marka değeri son yıllarda artıyor.

Bölgede üretilen Edremit zeytinyağına geçen temmuz ayında AB tescili kazandırılmasının ardından Edremit yeşil çizik zeytininin coğrafi işareti de bu ay AB Tarım Komisyonu tarafından onaylandı.

Kaz ve Madra dağlarının endemik bitki örtüsü ile Ege Denizi'nin iyotlu havasının harmanlanarak oluşturduğu lezzetle diğerlerinden ayrılan Edremit yeşil çizik zeytini ve zeytinyağı, yurt dışından da yoğun talep görmeye başladı.

Üreticiler, ünü sınırları aşan ürünlerinin, AB tarafından zeytinyağında Türkiye'den ithalatına uygulanan kotanın aşılmasına katkı sağlayacağına inanıyor.

- "AB coğrafi işaret tescilinin ardından markalarımıza e-mailler yağmaya başladı"

Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, AA muhabirine, Edremit Körfezi orijinli ürünlerin AB tescili almasının, yurt dışında da tanınmalarına büyük katkı sağladığını söyledi.

AB tescilinin çiftçilere büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Çetin, "Ürünlerimizin AB coğrafi işareti alması çiftçilerimizdeki ürünlerin daha katma değerli olmasını sağlıyor. Ekonomik olarak onlara daha çok kazanç sağlıyor. AB tescili, markalarımızın daha kaliteli ve güvenli olduklarının ispatı anlamında önemlidir. AB, tarım ürünlerimize kota uyguluyor. Ürünlerimizin AB coğrafi işaret tescili almasının ardından artık bu kotaların da yavaş yavaş aşılması söz konusu olacaktır." diye konuştu.

Çetin, yeşil çizik zeytin ve zeytinyağının AB tarafından tescillenmesinin, Avrupa ülkelerindeki bazı basın yayın organlarında da yer bulduğunu dile getirdi.

Bunun, ürünlerin uluslararası tanınırlığına katkı sağladığını ifade eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sayede ürünlerimize Avrupa'dan daha çok talep gelmeye başladı. Bu da bizi çok sevindiriyor. Tüketicilerimizin hem kalite hem de güvenlik anlamında özellikle coğrafi işaretli ürünleri talep etmelerini ve tercih etmelerini rica ediyorum. AB coğrafi işaret tescilinin ardından markalarımıza e-mailler yağmaya başladı. AB'nin bize uyguladığı bazı kotalar var, bizim bu kota duvarını kaldırmak anlamında ürünlerimizin tesciliyle ürünlerimizi de artık Avrupa kabul etmiş oluyor, bu çok önemli. Bizler hem odalarımız hem markalarımız hem de bakanlığımız vasıtasıyla AB'deki bu kotaları AB tescili almış ürünlerimizle aşacağız. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor."

Çetin, Edremit Körfezi bölgesinde coğrafi işaret kullanan markaların sayısının artması için çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.

- "Ağaçtan toplanmasından ambalajlanmasına kadar bütün kriterlere uymanız lazım"

Bölgedeki 50 bin zeytin ağacıyla diğer ürünlerinin yanı sıra Edremit Körfezi çizik zeytini ve zeytinyağı da üreten Nermin Gelbal Gökduman ise AB tescili sonrasında Avrupa'dan taleplerin arttığını belirtti.

Edremit Körfezi'nde zeytinin, halka bütünleştiğini ve bölgenin kültürü haline geldiğini anlatan Gökduman, şunları kaydetti:

"Coğrafi işaretle, bölgede var olan ürünler gelecek nesillere üretim şeklini koruyarak taşınmış olacak. Bu bizim için çok kıymetli. Edremit Körfezi yeşil çizik zeytinimiz yağlık bir zeytindir, çekirdeğinden kolayca ayrılır. Buraya ait, özeldir, tadını yiyince alabilirsiniz. Uzun ömürlüdür ve doğal fermantasyonla üretilir. Coğrafi işaret kriterlerine uygun şekilde üretilmesi gerekir. Biz de bu koşullarda üretim yapıyoruz. Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin coğrafi işaret alabilmesi için ağaçtan toplanmasından ambalajlanmasına kadar bütün kriterlere uymanız lazım.

Zeytinyağımız da dünyada çok tercih ediliyor, yumuşaktır, içimi kolaydır, lezzetli ve kendisine has özel bir tadı var. Bölgenin coğrafi özelliği ürünü özel kılıyor. Bu bölgede zeytinyağı üreticisi olmanın avantajlarını biz çokça yaşıyoruz. Ürünlerimize, AB tescilinin ardından talepler daha da fazla arttı. Biz Hollanda'ya, Çin'e, ABD'ye, Güney Kore'ye ürün gönderiyoruz. Biz yağlarımızı kendi markamızla 250 mililitreden 5 litreye kadar ihraç ediyoruz. Amacımız ürünlerimizi yerel değerlerimizi yurt dışında da tanıtmak. Markalı olarak gönderip üretim yerini Türkiye olarak belirtmemiz de üreticiler olarak görevimiz olduğunu düşünüyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hububat ve bakliyat ihracatı 11 milyar doları aştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/hububat-ve-bakliyat-ihracati-11-milyar-dolari-asti-5914/

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) kasım ayı ve 2023 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre İHBİR’in kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,3 artışla 327,8 milyon dolara ulaşırken, hububat sektörünün Türkiye geneli kasım ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 11,2 artışla 1 milyar 193 milyon dolara yükseldi. Hububat sektörünün Türkiye geneli Ocak-Kasım ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 11,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, İHBİR'in Ocak-Kasım ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16 artışla 3,3 milyar dolara ulaştı.

EN FAZLA İHRACAT IRAK’A YAPILDI

Türkiye geneli hububat ve bakliyat sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkeler; Irak, İran ve ABD olurken, İHBİR'de ise en fazla ihracat; Irak, ABD, Almanya, İsrail ve İngiltere’ye yapıldı. Bu dönemde en çok ihracat gerçekleştirilen ilk üç ürün ise Diğerleri, Ekmeklik ve Kaplıca (Kızıl) Buğday Unu ve Ayçiçeği Tohumu Yağı oldu.

2023 YILI İHRACATINDA YAKLAŞIK YÜZDE 12'LİK ARTIŞ

Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, "Yılı yaklaşık 14 milyar dolarlık bir ihracat ile kapatacağız. Aralık ayı itibariyle özellikle İHBİR olarak önceki aylara göre ihracat rakamlarımızın biraz daha yüksek olacağını planlıyoruz. Özellikle Avrupa’daki kotaların 31 Aralık itibariyle başlayacak olmasından dolayı hububat, bakliyat ve şekerli mamuller tarafında daha önceden stoklanmakta olan ürünlerin özellikle aralık ayı itibariyle sevk edilecek olması aralık ayının yılın en zirve aylarından bir tanesi olacağını gösteriyor. Yıla başlarken hedefimiz 15 milyar dolardı. Fakat şubat ayında gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyen asrın felaketi niteliğindeki depremin etkisini uzun süre hissetmemiz fabrikaların rahat çalışamaması, lojistiğin gerçekleşememesi, limanların doğru düzgün çalışamamasından dolayı bir kaybımız oldu. Hedefimiz 2024 yılı itibariyle bu eksiğimizi kapatmak." değerlendirmesinde bulundu.

2023 yılını yaklaşık yüzde 12'lik bir büyüme ile kapatacaklarının bilgisini paylaşan Taycı, 2023 yılında yaşanan olumsuz şartlara rağmen ihracattaki artışın sebeplerini şöyle sıraladı; "1- İnsanoğlunun hangi şartlarda olursa olsun çok fazla tasarruf edemeyeceği, kısıtlayamayacağı ürünler üretmekteyiz. 2- İhracattaki pazar çeşitliliği. 3- Tüm üreticilerimiz ile pandemiden bu tarafa her türlü ihracat ve her türlü satış aktivitesini iyi değerlendirmekteyiz. Bütün fuarlara, satın alma heyetlerine, sektörel ziyaretlere, düzenli pazar ve müşteri araştırmalarına sektörel olarak hiç kopmaksızın devam ettik." dedi.

Şu an sektörün en önemli probleminin hala finansmana erişim olduğunun altını çizen Taycı, “Kur-enflasyon dengesinin aleyhimizde olması bizim yurt dışında fiyat tutturmakta ve rekabet etmekte şansımızı azaltıyor." dedi.

2024’TE HEDEF PAZARLAR: ABD VE AFRİKA

Hububat bakliyat sektörü olarak ABD kıtasını merceklerine aldıklarını belirten Taycı, "Afrika'da birçok heyet düzenlendi ama en son katıldığımız Moritanya ve Senegal heyetlerimiz de oldukça başarılı geçti. Afrika'da hala çok fırsatın olduğunu görüyoruz. Özellikle de tarım alanında hububat bakliyat alanında ciddi fırsatların, imkanların olduğunu görüyoruz. Bu manada Afrika’yla olan görüşmelerimiz ve yoğun ilgimiz de hala devam etmekte. Rusya'yla da halihazırda zaten ticaretimiz devam ediyor. Hem hububatta hem bakliyatta hem ithalatımız hem ihracatımız devam etmekte. Bu ihracatımızın, bu ticaretimizin daha da büyüyeceğini planlamaktayız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
EDDMİB'ten 2 milyar dolarlık teşekkür https://analizgazetesi.com.tr/haber/eddmibten-2-milyar-dolarlik-tesekkur-2589/

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyeleri arasında ihracatın zirvesinde Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yer alırken, ikinci firma Başak Metal Ticaret ve Sanayi A.Ş., üçüncü firma Kardemir Dış Ticaret Anonim Şirketi şeklinde sıralandı.

 

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, 2022 yılında ihracatlarını 2021 yılına göre yüzde 15 artırarak 2 milyar 564 milyon dolara ulaştıklarını dile getirdi. Ertan, “Ödül verdiğimiz 35 üyemiz 2022 yılında Türkiye’ye 2 milyar $ döviz kazandırdı. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. 

 

2023 yılında mevcudumuzu koruduk

 

2023 yılı Ocak-Kasım döneminde 2,3 milyar dolar ihracat yaptıkları bilgisini paylaşan Ertan, “2023 yılını 2022 yılı ile aynı seviyelerde tamamlayacağımızı öngörüyoruz. Küresel ve bölgesel olarak yaşanan pek çok zorluğa rağmen sektördeki tecrübemiz ve bölgemize özel ürün gruplarındaki rekabetçi gücümüz sayesinde Türk çelik ve demirdışı metaller sektörlerinde son iki yılda 2021 yılı sonuna kıyasla 12 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşamamıza rağmen Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak 2023 yılı ihracat performansında pozitif ayrışmış durumdayız” dedi. 

 

Katma değerli ürün yatırımı için finansman, rekabetçilik için enerji fiyatlarında indirim istiyoruz 

 

Konuşmasında 2023 yılında yaşanan küresel olumsuzluklara değinen Başkan Ertan sözlerini şöyle sürdürdü; “Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşları, küresel yüksek enflasyon, faiz oranları, küresel çapta demir çelik talebinin düşmesi, inşaat sektörünün yavaşlaması ve korumacı önlemler sebebi ile en büyük ihracat pazarlarımız olan AB ve ABD pazarında bir süredir zorluk yaşamaktayız. İlaveten iç piyasada enerji maliyetlerinin rakiplerimiz AB, Orta Doğu ve Uzak Doğuya kıyasla çok daha yüksek seviyede olması ve insan kaynağı maliyetlerinin artması sebebi ile de ihracatçılarımız rekabet avantajlarını kaybetmektedir. Üretimimizin yüzde 70’i ithal hammaddeye dayandığını için döviz ihtiyacımız süreklilik arz etmektedir. Buradan da anlaşılmaktadır ki, küresel piyasada rekabet gücümüzü arttıracak, katma değerli ürünleri ön plana çıkaracak yatırımların yapılabilmesi için kredi ve finansman kaynaklarına sektör olarak her zamankinden fazla ihtiyaç duymaktayız. Ayrıca enerji yoğun kullanan bir sektör olarak enerji maliyetlerimizin rekabetçiliğimizi koruyacak şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz.”

 

Yeşil mutabakata hazırlanıyoruz

 

İklim değişikliğinin önüne geçmek için Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu Avrupa Yeşil Mutabakatına hazırlık için yaptıkları çalışmalardan da söz eden Ertan sözlerini şöyle sürdürdü; “1 Ekim 2023 tarihinde geçiş dönemi başlayan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının sektörümüz firmalarına ek yükümlülük ve maliyetler getirmesi bekleniyor. Birlik olarak, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve karbonsuzlaşma konusuna sektörümüzün en hızlı şekilde uyum sağlayabilmesi için gelişmeleri yakından takip ediyor ve çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalardan biri olan ve 2021 yılından beri sürdürmekte olduğumuz “Demir ve Demirdışı Metaller Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” başlıklı URGE projemiz ile firmalarımızın sürdürülebilirlik kapasitelerinin arttırılmasına katkıda bulunmaya devam ediyoruz.”

 

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyeleri arasında 2022 yılındaki ihracat performanslarına göre ödül alan firmaların yanı sıra 6 kategoride şampiyonlar ödüllendirildi

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
EDDMİB'ten 2 milyar dolarlık teşekkür https://analizgazetesi.com.tr/haber/eddmibten-2-milyar-dolarlik-tesekkur-9738/

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyeleri arasında ihracatın zirvesinde Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yer alırken, ikinci firma Başak Metal Ticaret ve Sanayi A.Ş., üçüncü firma Kardemir Dış Ticaret Anonim Şirketi şeklinde sıralandı.

 

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, 2022 yılında ihracatlarını 2021 yılına göre yüzde 15 artırarak 2 milyar 564 milyon dolara ulaştıklarını dile getirdi. Ertan, “Ödül verdiğimiz 35 üyemiz 2022 yılında Türkiye’ye 2 milyar $ döviz kazandırdı. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. 

2023 yılında mevcudumuzu koruduk

 

2023 yılı Ocak-Kasım döneminde 2,3 milyar dolar ihracat yaptıkları bilgisini paylaşan Ertan, “2023 yılını 2022 yılı ile aynı seviyelerde tamamlayacağımızı öngörüyoruz. Küresel ve bölgesel olarak yaşanan pek çok zorluğa rağmen sektördeki tecrübemiz ve bölgemize özel ürün gruplarındaki rekabetçi gücümüz sayesinde Türk çelik ve demirdışı metaller sektörlerinde son iki yılda 2021 yılı sonuna kıyasla 12 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşamamıza rağmen Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak 2023 yılı ihracat performansında pozitif ayrışmış durumdayız” dedi. 

 

Katma değerli ürün yatırımı için finansman, rekabetçilik için enerji fiyatlarında indirim istiyoruz 

Konuşmasında 2023 yılında yaşanan küresel olumsuzluklara değinen Başkan Ertan sözlerini şöyle sürdürdü; “Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşları, küresel yüksek enflasyon, faiz oranları, küresel çapta demir çelik talebinin düşmesi, inşaat sektörünün yavaşlaması ve korumacı önlemler sebebi ile en büyük ihracat pazarlarımız olan AB ve ABD pazarında bir süredir zorluk yaşamaktayız. İlaveten iç piyasada enerji maliyetlerinin rakiplerimiz AB, Orta Doğu ve Uzak Doğuya kıyasla çok daha yüksek seviyede olması ve insan kaynağı maliyetlerinin artması sebebi ile de ihracatçılarımız rekabet avantajlarını kaybetmektedir. Üretimimizin yüzde 70’i ithal hammaddeye dayandığını için döviz ihtiyacımız süreklilik arz etmektedir. Buradan da anlaşılmaktadır ki, küresel piyasada rekabet gücümüzü arttıracak, katma değerli ürünleri ön plana çıkaracak yatırımların yapılabilmesi için kredi ve finansman kaynaklarına sektör olarak her zamankinden fazla ihtiyaç duymaktayız. Ayrıca enerji yoğun kullanan bir sektör olarak enerji maliyetlerimizin rekabetçiliğimizi koruyacak şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz.”

 

Yeşil mutabakata hazırlanıyoruz

İklim değişikliğinin önüne geçmek için Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu Avrupa Yeşil Mutabakatına hazırlık için yaptıkları çalışmalardan da söz eden Ertan sözlerini şöyle sürdürdü; “1 Ekim 2023 tarihinde geçiş dönemi başlayan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının sektörümüz firmalarına ek yükümlülük ve maliyetler getirmesi bekleniyor. Birlik olarak, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve karbonsuzlaşma konusuna sektörümüzün en hızlı şekilde uyum sağlayabilmesi için gelişmeleri yakından takip ediyor ve çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalardan biri olan ve 2021 yılından beri sürdürmekte olduğumuz “Demir ve Demirdışı Metaller Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” başlıklı URGE projemiz ile firmalarımızın sürdürülebilirlik kapasitelerinin arttırılmasına katkıda bulunmaya devam ediyoruz.”

 

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyeleri arasında 2022 yılındaki ihracat performanslarına göre ödül alan firmaların yanı sıra 6 kategoride şampiyonlar ödüllendirildi

 

KOCAER ÇELİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ genel kategori yanında, Demir Çelik Profil İhracatı kategorisinde de birinci olarak çifte ödül kazanırken, Diğer Demir Çelik Ürünleri İhracatı Şampiyonu kategorisinde NORM CİVATA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ödülün sahibi oldu.

 

Demir Çelik Çubuk ve Yuvarlak Ürün İhracatı kategorisinin birincisi İZMİR DEMİR ÇELİK SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ olurken, Alaşımlı ve kaliteli Çelik İhracat Şampiyonu olarak ÖZKAN DEMİR ÇELİK A.Ş. ödüllendirildi.

 

Genel kategoride ikinci sıranın sahibi BAŞAK METAL TİC.VE SAN.A.Ş. Bakır Ürünleri İhracatı Şampiyonu oldu. Alüminyum Ürünleri İhracatı Şampiyonluğunu da ALKOR ALÜMİNYUM ENERJİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ kazandı.

 

Demir ve Demirdışı Metaller Sektörüne uzun yıllar hizmet veren Adnan Yıldırım, Ahmet Arlı, Fettah Güventürk, Halil Şahin, Hasan Çelebioğlu, Sönmez Tezcan ve Necati Özsoy’a da sektöre katkıları nedeniyle Onur Ödülü verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Güneydoğu ihracatta yine rekor kırdı https://analizgazetesi.com.tr/haber/guneydogu-ihracatta-yine-rekor-kirdi-4176/

Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “1,1 Milyar Dolarlık ihracat; ihracatçılarımızın başarısıdır, Güneydoğunun başarısıdır. Bu rakamlar hem bölgemizin hem Gazi şehrimizin en yüksek Kasım ayı ihracat rakamlarına ulaştığımızı bizlere söylüyor. Bölgedeki büyük yıkım ve küresel piyasalardaki daralmaya rağmen ihracatımızın toparlanabilmiş olması bugün yüzümüzü güldürüyor.” dedi.

Kileci açıklamasında; “İhracat ailemize her ay yeni firmaların katıldığını görmek bizleri sevindiriyor. Dünyanın her bir köşesine ihracat yapan üyelerimizin ihracatındaki en büyük pay %41,8’lik pay ile Ortadoğu ülkelerine ait. Onu sırasıyla %15,9’luk payla AB Ülkeleri ve %13,9’luk payla Afrika ülkeleri takip ediyor. 11 ayda 198 ülkeye ihracat yapan üyelerimizin en fazla ihracat yaptığı ülkeler Irak, ABD, Suriye, İtalya, İngiltere, Almanya, İran, Suudi Arabistan, Libya ve İsrail oldu. Ürünlere göre Ocak-Kasım ayı ihracat tablomuzu incelediğimizde ise; makine halısı, pastacılık ürünleri, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, hububat, ağaç ve orman ürünleri ile demir çelik mamullleri bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alıyor. Kasım ayında bölgemizdeki diğer illerden; Mardin'den 108 Milyon Dolar, Kahramanmaraş’tan 94 Milyon Dolar, Malatya'dan ve Şanlıurfa’dan 38 Milyon Dolar, Diyarbakır'dan 19 Milyon Dolar, Adıyaman'dan 9 Milyon Dolar ve Kilis'ten 7 Milyon Dolar ihracat gerçekleştirildi.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trabzon'dan 11 ayda 479,9 milyon dolarlık fındık ihraç edildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/trabzondan-11-ayda-4799-milyon-dolarlik-findik-ihrac-edildi-5400/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, AA muhabirine, kentten yılın 11 ayında 75 bin 743 ton fındık ihraç edildiğini söyledi.

Söz konusu ihracattan 479 milyon 942 bin 676 dolar kazanç sağlandığını ifade eden Cirav, bu dönemde fındığın 58 ülkede alıcı bulduğunu belirtti.

Cirav, İtalya, Almanya ve Polonya'nın en fazla fındık ihraç edilen 3 ülke olduğunu aktararak, Lübnan, Kuzey Makedonya, Kosta Rika ve Bulgaristan'a da bu dönem fındık satıldığını bildirdi.

Fındık ihracatının bu yıl arzu edilen rakamlara ulaşmadığını dile getiren Cirav, şunları kaydetti:

"Fındık üretim ve ihracatımızı tehdit eden bir unsur da küresel ısınmanın yol açacağı verim kayıplarıdır. Şimdiden ilgili bakanlıkların bunun önlemini alarak çalışmalara başlamaları, üreticiyi bilinçlendirmeleri, bahçe bakımı ve yenilemesi yanında kuraklığa uyumlu fındık türlerinin ivedilikle geliştirilerek dikiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dış ticarette belgelerin sonradan kontrol işlemleri düzenlendi https://analizgazetesi.com.tr/haber/dis-ticarette-belgelerin-sonradan-kontrol-islemleri-duzenlendi-6273/

Bakanlık tarafından hazırlanan "Gümrük Genel Tebliği'nde (Uluslararası Anlaşmalar) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, "Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Mal Ticareti Anlaşması", "Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması" ve "Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması"nın yürürlüğe girmesinin ardından söz konusu anlaşmaların sonradan kontrole ilişkin hükümleri tebliğe aktarıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna (TESK) ithalatta ibraz edilen menşe şahadetnamelerinin sonradan kontrolü hususunda verilmesi öngörülen yetki yükümleri tebliğden çıkarıldı.

Sonradan kontrol işlemleri konusunda yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine verilen görev ve yetkiler de tebliğe aktarıldı. Böylece uygulamada birliğin sağlanması, mevzuata dair yorum farklılıklarının ve diğer tereddütlerin giderilmesi amaçlandı.

Değişiklikle, ilgili ülkedeki belge saklama süreleri sona ermiş A.TR dolaşım belgeleri, menşe ispat belgeleri ve menşe şahadetnameleri için mahkeme emri, mücbir sebep veya beklenmeyen hal bulunmadığı takdirde sonradan kontrol talebinde bulunulamayacak. Böylece, bu konuda ticaret erbabının yaşayabileceği mağduriyetlerin önüne geçilmesi sağlanacak.

Uygulamada A.TR dolaşım belgeleri veya menşe ispat belgelerinin, ihracatçı ülke yetkili idaresi tarafından re'sen iptal edildiğinin yazılı olarak iletildiği durumlarda yapılacak işlemlere açıklık getirilmesi amacıyla menşe ispatı ve dolaşım belgelerinin re'sen iptaline ilişkin düzenleme yapıldı.

Tebliğ, 11 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oyuncak sektöründe ihracat 5 yılda 3 katına çıktı https://analizgazetesi.com.tr/haber/oyuncak-sektorunde-ihracat-5-yilda-3-katina-cikti-499/

Türkiye'nin oyuncak sektörü ihracatında artış dikkati çekiyor. İhracatı yapılan oyuncaklar arasında üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, elektrikli trenler, oyuncak müzik aletleri ve bilmeceler (puzzle) gibi birçok ürün bulunuyor.

Bu yılın 10 aylık döneminde sektörün ihracatı 76 milyon 193 bin dolara ulaştı. Ülkeler bazında bakıldığında, en çok ihracat gerçekleştirilen ülke 6 milyon 237 bin dolarla ABD olurken bu ülkeden ithal edilen oyuncak tutarı ise 566 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

ABD'yi 5 milyon 888 bin dolar ihracatla Rusya takip etti. Rusya'yı 5 milyon 41 bin dolarla Romanya, 4 milyon 417 bin dolarla Birleşik Krallık, 3 milyon 779 bin dolar ile Yunanistan izledi.

Oyuncak türlerine göre bakıldığında, takım veya set halinde diğer oyuncaklarda 12 milyon 125 bin dolar, bilmecelerde (puzzle) 4 milyon 433 bin dolarlık ihracat yapıldı. Çocuklar için üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri tekerlekli oyuncaklar ile oyuncak bebekler için arabalardan oluşan tekerlekli oyuncaklar grubunda ise 6 milyon 119 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Oyuncak bebeklerin ihracatı da 2 milyon 180 bin dolar olarak hesaplandı.

Sektörde yılın 10 ayında yapılan ithalat 188 milyon 263 bin dolar oldu. Bu dönemde yapılan ithalatın yüzde 65,3'ünü Çin'den alınan oyuncaklar oluşturdu.

- Sektör ihracatı 5 yılda 3 katına çıktı

Oyuncak sektöründe 2018'de 32 milyon 813 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu rakam, 2019'da 38 milyon 252 bin dolara, 2020'de 40 milyon 675 bin dolara, 2021'de 80 milyon 170 bin dolara yükseldi. Geçen yıl sektörde 101 milyon 487 bin dolarlık dış satım yapılırken, ihracat, 2018'e kıyasla 3 katını geçti.

Türkiye'nin 2018-2022 döneminde ülkeler bazındaki ihracatına bakıldığında ise Birleşik Krallık dikkati çekti. Geçen yıl hariç 4 yıllık dönemde en çok oyuncak Birleşik Krallık'a satılırken 2022'de ise en çok oyuncak ihracı İtalya'ya yapıldı.

Oyuncak sektöründe ithalat 2018'de 262 milyon 85 bin dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılında 144 milyon 99 bin dolara gerileyen ithalat, 2020'de 126 milyon 933 bin dolar, 2021'de 155 milyon 366 bin dolar oldu. 2022'de ise 176 milyon 868 bin dolarlık ithalat yapıldı. Sektördeki ithalat 2018 yılına göre yüzde 32,5 geriledi.

- "Türkiye'de oyuncak sektörünün önü açık"

Toptan Oyuncakçılar Birlikteliği Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi (Toy-Koop) Başkanı Ender Mıcık, AA muhabirine, dünyada oyuncak dış ticaret hacminin 130 milyar dolar civarında olduğunu, bunun yaklaşık 65 milyar dolarını Çin'in sağladığını söyledi.

Türkiye'nin Çin karşısında önemli avantajları olduğuna dikkati çeken Mıcık, "Konum sebebi ile pazar talebine hızlı karşılık verilebilmesi, üretim ve navlun süresinin kısa olması ve ürün kalitemizin Avrupa standartlarında olması en önemli artımız. Devletin desteği de artarsa oyuncak sektörünün önü çok açık." dedi.

Türkiye'de üretilen ve ihraç edilen ürünlerin daha çok plastiğe dayalı olduğunu dile getiren Mıcık, şunları kaydetti:

"Burada da son dönemde ivme kazanmasıyla beraber Türkiye'de kalıp yatırımı yapan firmalar oldu. İthalatçı firmaların bir kısmı imalata döndü. İleri işlem dediğimiz montajsız, kutusuz demonte mallarda Çin'den ithal edilerek burada montaj hatları kurularak da ihracata bir katkısı oldu ama son dönemde ürün güvenliğinin uygulandığı bazı yeni yönetmeliklerden kaynaklı bu montajlı ürünlerde yeniden maliyetler yükselmeye başladı. Sektörümüzün son zamanlarda elde ettiği ihracat hamlesi, ülkemizde yapılan yatırımları artırarak ithalatı düşürmüş ve ihracatı artırmıştır. Yabancı firmaların özellikle Türk malı ürünleri tercihi, Türkiye'nin Avrupa ortak pazarı ve 30'dan fazla ülke ile gümrük anlaşmaları yapmasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizi cazibe merkezi haline getirmiştir. İleri işlem ile çeşitlilik artmakta ve piyasada sunulan ürün çeşitliliği arttıkça, Türkiye'ye olan güven ve tercih de artmaktadır. Kapasite raporuna sahip üreticiler, ileri işlemli ürünleri ithal ederken konteyner sayısı üçte bire düşüyor. Bu da imalat ve üretimde kullandığı (kutu, koli, navlun, bant, vida, işçilik vb.) parasının döviz karşılığının ülkemizde kalmasını sağlıyor. Bu, oyuncak ithalatında döviz çıkışının yüzde 30-40'ını önlerken aynı zamanda istihdama da katkı sağlıyor."

- Oyuncak OSB için onay bekleniyor

Türkiye'de katma değerli üretim yapılması gerektiğini vurgulayan Mıcık, oyuncak aksam ve yedek parçasına uygulanan gözetimin ve verginin kaldırılmasını talep etti.

Mıcık, bu yıl oyuncak ihracatında dikkati çeken ülkelerden birinin Romanya olduğunu belirterek, bunun bir firmanın Romanya'da yaptığı yatırımlardan kaynaklı olduğunu anlattı. Mıcık, Toy - Koop olarak Pınarhisar'da Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) onay yazısı beklediğini dile getirerek OSB kurulursa, LEGO, Marvel gibi şirketlere üretim yapılabilecek altyapının oluşabileceğini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PET cips ithalatında korunma önlemi 3 yıl daha devam edecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/pet-cips-ithalatinda-korunma-onlemi-3-yil-daha-devam-edecek-1377/

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile Ticaret Bakanlığınca hazırlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karar ve tebliğle PET cips ithalatına yönelik yürütülen soruşturma sonucu devam etmesi kararlaştırılan korunma önleminin usul ve esasları belirlendi.

Karara göre, söz konusu ürünün ithalatında 3 yıl daha ek mali yükümlülük uygulanacak. Mali yükümlülük, bugünden itibaren 2024 yılı sonuna kadar kilogram başına 0,054 dolar, ikinci yıl 0,052 dolar ve üçüncü yıl 0,050 dolar olacak. Bu yükümlülük, gümrük idarelerince ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı tahsil edilecek ve genel bütçeye konulacak.

Ayrıca, tarife kontenjanı miktarı, ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönemde, kararda belirtilen ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli eşyanın tamamı için 10 bin 926 ton olarak belirlendi. Her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 3 bin 642 tonu geçemeyecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şekerleme ürünleri ihracatı 2 milyar dolara yaklaştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/sekerleme-urunleri-ihracati-2-milyar-dolara-yaklasti-2774/

Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de yüzlerce yıllık geçmişi olan şekerleme, lokum ve helva sektörünün ihracattaki büyümesi sürüyor.

Türkiye'nin 2022 yılının Ocak-Kasım döneminde 1 milyar 735 milyon dolar olan şekerleme ve çikolatalı şekerleme ürünleri ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 12 artış göstererek 1 milyar 939 milyon dolara yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, şekercilik mamulleri ihracatının 1 milyar 43 milyon dolara, çikolatalı şekerleme ürünleri ihracatının 896 milyon dolara çıktığını ifade etti.

Birlikleri kanalıyla yapılan ihracatın, ülke genelindeki büyümenin üzerinde bir performans sergilediğini aktaran Öztürk, şekerleme ürünlerinde ABD, İngiltere ve Irak, çikolatalı şekerleme ürünlerinde ise Irak, ABD ve Suudi Arabistan'ın en önemli pazarlar olarak öne çıktığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türk çayı ihracatı 11 ayda 23,6 milyon doları aştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turk-cayi-ihracati-11-ayda-236-milyon-dolari-asti-4075/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'den 117 ülke, özerk ve serbest bölgeye çay satıldığını söyledi.

Ocak-Kasım 2023'te yurt dışına 4 bin 995 ton çay satılarak 23 milyon 603 bin 945 dolar gelir sağlandığını belirten Gürdoğan, geçen yılın aynı döneminde ihracatın 5 bin 701 ton karşılığı 19 milyon 994 bin 569 dolar olarak gerçekleştiğini, böylece dış satımın yüzde 18 arttığını ifade etti.

Gürdoğan, Belçika, Birleşik Krallık ve ABD'nin en fazla çay ihraç edilen 3 ülke olduğunu, bu dönemde Belçika'ya 8 milyon 166 bin 703, Birleşik Krallık'a 2 milyon 973 bin 980 ve ABD'ye 2 milyon 509 bin 532 dolarlık çay satıldığını bildirdi.

Söz konusu dönemde Polonya, Slovakya, İtalya, Brezilya, Gabon, Antigua ve Barbuda, Sao Tome ve Principe, Uruguay, Portekiz, Dominik Cumhuriyeti, Togo, Letonya ile Ruanda'ya da çay ihraç edildiğini söyleyen Gürdoğan, Türk çayına talebin arttığını, bu senenin çok güzel rakamlarla tamamlanacağını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türk ihracatçılar yeşil ve dijital dönüşüme odaklandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turk-ihracatcilar-yesil-ve-dijital-donusume-odaklandi-6297/

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önderliğinde TÜBİTAK bünyesinde hayata geçirilen Türkiye'nin AB Ufuk Avrupa AR-GE ve İnovasyon Programı sayesinde firmalar stratejik ortaklıklar kurarak projeler geliştiriyor ve ticari işbirlikleri yürütüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın kısa süre önce gerçekleştirdiği Belçika ve Macaristan ziyaretlerinde de programa ilişkin değerlendirmeler ve atılacak adımlar ön plana çıktı.

2021-2027 dönemi için 95,5 milyar avro ile dünyanın en yüksek bütçeli kamu AR-GE programı niteliği taşıyan Ufuk Avrupa'nın yeni döneminde yeşil ve dijital dönüşüm öne çıkacak. Bu kapsamda söz konusu dönüşüm süreçleri sürdürülebilirlik ilkesiyle birleşerek, ekonomik büyümeyi destekleyecek.

Çevre sorumluluklarının da yerine getirilmesinin sağlanacağı bu dönemde, Türkiye'nin AB'ye ihracatına başarıyla devam etmek için çevresel sürdürülebilirlik konusundaki standartlara uyumu ve yeşil ekonomiye geçişi, stratejik odak noktaları olacak.

- AB standartları dönüşümü

Türk şirketlerinin AB'ye ihracatında Yeşil Mutabakat çerçevesinde karşılarına çıkabilecek en önemli sorunlar arasında çevresel standartlara uyum yer alıyor. Bu nedenle gelecek dönemde KOBİ'lerin yeşil ve dijital dönüşümünü gerçekleştirebilmek için programa katılımları son derece stratejik görülüyor.

Yeşil Mutabakat hedeflerine uyum kapsamında Ufuk Avrupa Programı'na katılım sağlayan ve birçoğu ihracatçı olan özel sektör paydaşlarının gerekli AR-GE ve inovasyon çalışmalarını gerçekleştirerek, süreçten en az şekilde etkilenmesi hedefleniyor.

Firmaların bu projelere katılarak dijital dönüşüm noktasında gerekli standartlara ulaşması ve diğer ülke ürünlerine göre pazar kaybını asgari düzeye indirerek rekabetçi seviyesini koruması amaçlanıyor.

- 236,5 milyon avro fon ülkeye kazandırıldı

Ekonomik, sosyal ve teknolojik alanların stratejik öncelik haline geldiği Türkiye'de, dijital dönüşümün iş süreçlerinde verimliliği artırarak rekabet avantajı sağlamak, yeni iş modellerini desteklemek ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek açısından kritik rol oynuyor.

Hem yeşil dönüşüm hem de dijital dönüşüme adaptasyonu sağlamak üzere paydaşlar Ufuk Avrupa Programı kapsamında çeşitli alanlarda başarılı işbirlikleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Türkiye'nin en başarılı 4 alanı arasında "İklim, Enerji, Mobilite Kümesi" 162, "Dijital, Endüstri, Uzay Kümesi" 144, "Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım, Çevre Kümesi" 62 ve "Sağlık Kümesi" de 28 desteklenen katılımcı sayısıyla projelerde faaliyet gösteriyor.

Türk paydaşlar, Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde bir dizi stratejik ortaklık geliştirirken Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden kuruluşlarla birçok ortak projede yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye, İtalya ile 224, Almanya ile 221, İspanya ile 219, Belçika ile 178, Fransa ile 176, Hollanda ile 143 ve Yunanistan ile 140 ortak proje yürütüyor.

Özellikle İtalya, Almanya, İspanya, Belçika, ve Fransa gibi ülkelerle Türkiye'nin sıkı işbirliği hem ticari hem de bilimsel ve teknolojik alanlarda çok yönlü bir etkileşimi beraberinde getiriyor. Türkiye'nin hem ekonomik hem de stratejik düzeyde Avrupa ile güçlü bağları bulunması, ülkenin uluslararası alandaki etkileşimini ve işbirliğini artırıyor.

Program kapsamında AB'nin de desteğiyle TÜBİTAK, seyahatten organizasyona, proje aşamalarından yabancı araştırmacılara ve ağlara üyeliğe kadar çeşitli konularda destekler sağlıyor.

- Bakan Kacır'ın Ufuk Avrupa notları

Bakan Kacır, 2014-2020 Ufuk 2020 Programı kapsamında Türkiye'deki paydaşların 958 inovasyon projesine katılarak AR-GE ve inovasyon ekosistemine 296 milyon avro katkı sağladığını, özellikle Türkiye liderliğindeki çok ortaklı projelerin sayısının 7'den 36'ya çıktığını bildirmişti.

Kacır, Macaristan temasları sırasında yaptığı açıklamada, "Türkiye olarak halihazırda Ufuk Avrupa Programı'ndan etkin şekilde yararlanmakla birlikte, önümüzdeki dönemde özellikle Avrupa Teknoloji ve İnovasyon Enstitüsünün yürüttüğü çalışmalar ve teknolojik girişimciliği alanındaki çalışmalarda çok daha etkin bir rol oynamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Karadeniz'in bal ihracatı 11 ayda yüzde 72 arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/dogu-karadenizin-bal-ihracati-11-ayda-yuzde-72-artti-4729/

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine, bölgeden yılın 11 ayında 910 ton bal ihraç edildiğini söyledi.

Söz konusu ihracattan da 2 milyon 723 bin 799 dolar kazanç sağlandığını vurgulayan Gürdoğan, "Bölgemizden geçen yılın aynı döneminde 642 ton karşılığı 1 milyon 585 bin 290 dolar gelir elde edilmişti. Bal ihracatımız geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 42, değerde yüzde 72 artmış oldu." diye konuştu.

Gürdoğan, Doğu Karadeniz'den ihraç edilen balın 13 ülkede alıcı bulduğuna dikkati çekerek, bu ülkeler arasında 1 milyon 211 bin 66 dolarla ABD'nin başı çektiğini belirtti.

İhracatı artırmaya yönelik çalışmaları önemsediklerini dile getiren Gürdoğan, bal ihracatının, organik, coğrafi işaretli ve markalı ürün ihracatıyla daha da artırılabileceğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Irak ekonomisindeki sorunlar bizi Körfez pazarına yöneltti" https://analizgazetesi.com.tr/haber/irak-ekonomisindeki-sorunlar-bizi-korfez-pazarina-yoneltti-3633/

Bölgeden Irak’a yapılan sektörel ihracatta yılın 11 ayında yüzde 5,3 düzeyinde yaşanan düşüşe rağmen, bu pazarın bölgenin sektörel ihracatında ilk sıradaki yerini koruduğuna dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu şunları söyledi:

“Irak’ın sektörümüz iştigal alanındaki birçok ürüne koyduğu kısıtlamalara, son olarak hamur işleri ve kek ithalatı yasağı da eklendiğinden bu ülkeye bölgemizden yapılan sektörel ihracatımızdaki düşüş bir süre daha devam edebilir. İhracat pazarlarımızda ortaya çıkan bu tip ekonomik zorlukları, pazar çeşitlenmesine giderek ve özellikle Körfez ülkeleriyle yeni ticari iş birlikleri yaparak aşmaya çalışıyoruz. Irak’taki gelir kaybımızın 50 milyon doların üzerine ulaştığı 11 ay sonunda, toplam ihracatımızı miktarsal bazda artırabilmemizi başarı olarak görüyoruz.”

“Körfez’deki temaslarımız olumlu sonuç verdi” 

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracat liderliğini elinde bulunduran bölgenin toplam ihracatında yüzde 50 paya sahip olan Orta Doğu ülkelerindeki ticari temasların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirten Kadooğlu şunları belirtti:

“Bu yıl Gaziantep ile Körfez ülkeleri arasında deyim yerindeyse mekik dokuduk. Ekonomik olarak bölgesel bir güce kavuşan bu ülkelerin ticaret heyetleriyle önemli görüşmelerde bulunduk. Yıl içinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne bir çıkartma yapmıştık, son olarak geçen ay içinde Private Label Middle East fuarında dünyanın farklı ülkelerinden gelen potansiyel alıcılarla buluştuk. Bu temaslarımız olumlu sonuçlar vermiş görünüyor. Suudi Arabistan’a ihracatımız bu dönemde yaklaşık yüzde 250 arttı. Bölgeyle ticaretimiz henüz emekleme aşamasında olduğundan bu artışın getirisi 42 milyon dolar oldu ama gelecek yıllar ülkemiz için çok daha fazlasını vadediyor.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
100 milyon ürün sattı, 60 bin satıcısını ihracatçı yaptı https://analizgazetesi.com.tr/haber/100-milyon-urun-satti-60-bin-saticisini-ihracatci-yapti-5907/

Türkiye’nin lider, dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol kasım kampanyalarında, en çok aranan, en fazla ziyaret edilen ve en çok uygulama indirmesine sahip e-ticaret platformu olmaya devam etti. Trendyol, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu Kasım’da da tüm Türkiye’ye alışveriş festivali yaşattı. Kampanya döneminde 400 bin satıcı 100 milyon ürünü müşterileriyle buluşturdu. Trendyol kasım kampanyalarında iş ortaklarıyla omuz omuza vererek, mikro ihracatla milyonlarca ürünü yurt dışındaki müşterileriyle buluşturdu. Trendyol pozitif etkisini Türkiye’den sonra yurt dışına taşıyarak 60 bin satıcısını ihracatçı yaptı ve 10 milyon ürünün Avrupa, Azerbaycan ve Körfez ülkelerine ulaştırılmasına aracı oldu.

Trendyol’un iş ortağı olan satıcılar kampanya döneminde normal döneme göre 3 kat satış artışı yaşadı. Günlük 20 milyon aktif kullanıcı kampanya döneminde platformda bir araya geldi. Kasım ayı boyunca ise toplam 1.4 milyar kullanıcı platformu ziyaret etti.

Azerbaycan’a 22 bin satıcıdan ihracat

Trendyol’un 22 bin satıcısı kasım ayında Azerbaycan’a ihracat gerçekleştirdi. Bu satıcıların 17 bini ise  ilk kez Trendyol ile ihracat yapmış oldu. Azerbaycan’da 60 milyonun üzerinde kullanıcı platformu ziyaret etti ve 4 milyona yakın ürün satın aldı. Azerbaycan’daki müşteriler en fazla giyim, ev-yaşam, FMCG ve kozmetik kategorilerine ilgi gösterdi.

Körfez’e 1 milyon ürün satıldı

Trendyol, kasım kampanyalarında satıcılarını Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman ve Bahreyn’den oluşan Körfez ülkelerine de taşıdı. Körfez ülkelerine 3.3 bin Trendyol satıcısı ürün satışı gerçekleştirirken, Körfez ülkelerine toplam 1 milyon ürün satıldı. Körfez’deki Trendyol müşterilerinin en çok tercih ettiği kategoriler ise sweatshirt, alt-üst takım ve sneaker oldu. 

Üç büyük ilin dışında Kasım ayının öne çıkan şehri Bursa oldu

Üç büyük ilin dışında kasım kampanyalarının yıldızı hem satış hem de sipariş verilme adedi ile Bursa oldu. Bursa’yı bu kategoride Gaziantep ve Aydın takip etti. Sipariş verilen illerde ise Bursa’dan sonra Antalya ve Kocaeli ön plana çıktı.   

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gıda mamulleri sektörü Körfez pazarına yöneldi https://analizgazetesi.com.tr/haber/gida-mamulleri-sektoru-korfez-pazarina-yoneldi-843/

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yılın 11 ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatı 3,5 milyar dolara yükseldi.

Güneydoğu Anadolu'da bu yıl ihracatını artırmayı başaran tek sektör olan hububatçılar, Türkiye genelinde yüzde 30,6'lık payla bölge bazlı liderliğini korudu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesindeki sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ürünler makarna, buğday unu, bitkisel yağlar ile bisküvi-pasta oldu.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, bölgeden Irak'a yapılan sektörel ihracatta yılın 11 ayında yüzde 5,3 düşüş yaşanmasına rağmen bu ülkenin ilk sıradaki yerini koruduğunu aktardı.

Irak ekonomisindeki sorunların sektörü Körfez pazarına yönelttiğini belirten Kadooğlu, şöyle devam etti:

"Irak'ın sektörümüz iştigal alanındaki birçok ürüne koyduğu kısıtlamalara, son olarak hamur işleri ve kek ithalatı yasağı da eklendiğinden bu ülkeye bölgemizden yapılan sektörel ihracatımızdaki düşüş bir süre daha devam edebilir. İhracat pazarlarımızda ortaya çıkan ekonomik zorlukları, pazar çeşitlenmesine giderek ve özellikle Körfez ülkeleriyle yeni ticari işbirlikleri yaparak aşmaya çalışıyoruz. Irak'taki gelir kaybımızın 50 milyon doların üzerine ulaştığı 11 ay sonunda, toplam ihracatımızı miktarsal bazda artırabilmemizi başarı olarak görüyoruz."

-"Körfez'deki temaslarımız olumlu sonuç verdi"

Kadooğlu, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracat liderliğini elinde bulunduran bölgenin toplam ihracatında yüzde 50 paya sahip olan Orta Doğu ülkelerindeki ticari temasların meyvelerini toplamaya başladıklarını vurguladı.

Bu yıl Gaziantep ile Körfez ülkeleri arasında "mekik dokuduklarını" ifade eden Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Ekonomik olarak bölgesel bir güce kavuşan bu ülkelerin ticaret heyetleriyle önemli görüşmelerde bulunduk. Yıl içinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne bir çıkartma yapmıştık, son olarak geçen ay içinde Private Label Middle East fuarında dünyanın farklı ülkelerinden gelen potansiyel alıcılarla buluştuk. Bu temaslarımız olumlu sonuçlar vermiş görünüyor. Suudi Arabistan'a ihracatımız bu dönemde yaklaşık yüzde 250 arttı. Bölgeyle ticaretimiz henüz emekleme aşamasında olduğundan bu artışın getirisi 42 milyon dolar oldu ama gelecek yıllar ülkemiz için çok daha fazlasını vadediyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hindistan ihracatçılar için yükselen bir yıldız https://analizgazetesi.com.tr/haber/hindistan-ihracatcilar-icin-yukselen-bir-yildiz--5086/

Allianz Trade ekonomistleri tarafından ekonomisi değerlendirilen Hindistan Raporunda hem bankaların sağladığı kredilerdeki artış hem de iyileşen iş koşullarıyla beraber firmaların sermaye harcamalarının artması, Hindistan'daki ekonomik büyümenin hızlanacağına yönelik umut verici işaretler olarak gösteriliyor. 

 

Rapora göre, temel olarak yatırım ve tüketim harcamalarının etkisiyle Hindistan'ın ekonomik büyümesinin 2030 yılına kadar, yıllık ortalama yüzde 6,3 civarında olması ve Hindistan Merkez Bankası'nın yüzde 2 ila yüzde 6 aralığında olan hedefi içinde kalarak, enflasyonun 2021-2030 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 4,8 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca, hizmet sektörlerinin ekonomi içinde artan rolünün ve ülkenin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektörü dışında farklı alanlarda da kendini göstermeye başlamasının ülkeye rekabet avantajı sağlaması ve imalat sektöründe başlayan büyümenin devam etmesi de raporda öne çıkan bilgiler arasında yer alıyor. 

 

Hindistan Asya'daki yeni büyüme motoru

Allianz Trade tarafından hazırlanan rapora göre, Hindistan ekonomisi 2023 yılındaki yavaşlamaya rağmen dayanıklılığını koruyor ve benzerlerinden daha iyi performans sergiliyor. 2023 yılında küresel büyümede beklenen yavaşlamaya ve artan jeopolitik gerilimlere rağmen, Hindistan ekonomisi 2021 yılından bu yana gelişmekte olan ekonomiler ve Asya ekonomileri arasındaki ortalama büyüme oranının sürekli üzerinde performans sergileyerek büyük bir direnç gösterdi. Ayrıca rapora göre 2023-2024 mali yılında da (Nisan 2023- Mart 2024) Hindistan'ın yıllık yüzde 6,5 oranında büyümesi bekleniyor. Bu oran gelişmekte olan ekonomilerdeki ortalama büyüme oranının neredeyse iki katı ve Asya ortalamasının önemli ölçüde üzerinde. 2023-2024 mali yılının ilk çeyreğinde (Nisan-Haziran), ağırlıklı olarak yatırımlar ve özel tüketim harcamalarının etkisiyle ve hizmetler sektörünün güçlü desteğiyle yıllık yüzde 7,8'lik bir büyüme kaydedildi. 

 

Rapora göre Hindistan’da yabancı yatırımlar, büyüme için daha güçlü bir itici güç haline gelmeli. Büyüme rakamlarıyla diğer ülkeler arasından sıyrılan Hindistan'ın bu avantajla yabancı sermaye çekme kapasitesini en iyi şekilde değerlendirmesi çok önemli. Raporda, büyük miktarlarda yabancı yatırımın çekilmesi ve kullanılması için bir o kadar önemli olan diğer konular olarak da liberal ekonomiyi destekleyen reformların sürdürülmesi ve sermaye piyasalarının iyi planlanmış bir şekilde uluslararasılaştırılması gösteriliyor. Ülkede ortalama ticaret tarifesinin yüzde 18,1 gibi yüksek bir oranda olduğu ve bu oranın Hindistan'ın başlıca rakiplerindeki ortalamanın iki katından fazla olduğu rapordaki dikkat çekici veriler arasında bulunuyor. Örneğin bu oranın Çin’deki yüzde 7,5'lik orana göre epey yüksek olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra tarifelerin rakip ülke ortalamalarına düşürülmesinin Hindistan'a yılda 80 milyar dolarlık ek ihracat sağlayabileceğine vurgu yapılıyor. Özellikle mevcut durumda ülkede tüketim mallarının sadece yüzde 3'ü ithal ediliyor. Hindistan'ın uluslararası sahnede artan rolünden faydalanarak serbest ticaret anlaşmalarının sayısını artırmasının küresel tedarik zincirlerindeki konumunu güçlendireceğine değiniliyor.

 

Ülkenin yapay zekâ alanındaki kapasitesi dikkat çekici

Allianz Trade Hindistan Raporu’na göre, 2025 yılından itibaren Hindistan, dünyanın en büyük işgücüne sahip ülkesi olarak Çin'i geride bırakacak. Ülkede 15-64 yaş arasındaki insan sayısının 2026 yılında bir milyar sınırını aşması ve 2075'ye kadar bu sınırın üzerinde kalması bekleniyor. Buna ek olarak son on yılda Hindistan'daki yapay zekâ yatırımları arttı ve ülke bu alanda dünyada altıncı sıraya yükseldi. Stanford'un Yapay Zekâ Endeksi Raporu'na göre söz konusu yatırım miktarı yaklaşık 3,1 milyar euro. Bu da Hindistan'ı Yapay Zekâ alanında küresel olarak önemli bir rakip ve oyuncuya dönüştürebilir. Bununla birlikte Hindistan’ın 2070 yılında net sıfır karbon düzenine ulaşmak için aktif olarak çalıştığı ve başta rüzgâr ve güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerjiye yatırım çekmek için iletim ücretlerinden feragat etmek gibi önlemleri uygulamaya başladığı da raporda yer alıyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com