tag:gazetebirlik.com,2015:cid-51 Analiz Gazetesi Analiz Gazetesi 2024-03-28T15:00:46+03:00 Gaziantep Büyükşehir, OSB ile ortak çalışma başlattı https://analizgazetesi.com.tr/haber/gaziantep-buyuksehir-osb-ile-ortak-calisma-baslatti-2626/

İmzalan protokolle birlikte başlayacak proje, sanayi alanlarına yakın bölgelerde işçiler için büyükşehir belediyesinin iştiraki olan Gazi Konut, OSB ve sanayicilerin inşa edeceği konutlarla ihtiyaç giderilecek, yetişmiş insan gücü OSB bünyesinde kalarak verimlilik artacak, işte iç huzur güçlenmiş olacak. Proje kapsamında ayrıca günlük ulaşım için servis trafiği şehir merkezinden kaldırılarak ulaşım rahatlayacak.

İnşa yapılacak arazilerin altyapı, su, yol ve ulaşım çalışmaları Gaziantep Büyükşehir ve OSB ortaklığında yapılacak. İşçilerin iş yerlerine yakın olacak konutların inşa edileceği arsaların kentsel tasarımları tamamlandı, mimari projeleri üretildi, imar çalışmalarında teknik aşamalarda sona gelindi.

Protokol imza töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bugün imzalanacak protokolün heyecanlandırdığını aktararak şunları söyledi:

“Burada iş verimliliğini arttırmamız gerekiyor. Yeni dünyada OSB’yi yeşil ve akıllı yapma gibi hedeflerimiz var. Bunun için iş dünyasının güven ve istikrar ortamında büyüme kapasitelerini arttırması gerekiyor. Özellikle iş yerindeki huzurun, barışın verimliliğinin artması için işçilerimizin bizden en büyük meselesini çözmek için bir araya geldik. Şehir göç alıyor ve konut açığı ortaya çıkıyor. Konut açığının olduğu yerde kira fiyatlarının yükselmesini ev sahiplerinin inisiyatifine bırakamayız. OSB içinde daha çok verim için kariyer sahibi, mühendisleri, ustaları daha iyi yetişmiş işçilerimizi bünyemizde tutmamız ve verimliliği arttırmamız gerekiyor.”

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek ise imzalar öncesi konuşmasında Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen ortak projelere değinerek, “Biz bugün burada Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle hayal bile edemediğimiz birçok projeyi OSB olarak geliştirdik. Geçen yıl yaptığımız protokolde de Fırat Nehri’nden su getirme projesi ile ilgili bir çalışmaya imza atmıştık. Yaklaşık 300 bin işçinin konut sorununu çözmek için Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’de çok büyük destek vererek sanayicilerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın çalışma ortamının iyileşmesi ve gelişmesi için büyük bir projedir.” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Kacır: "Kütahyamızda son 22 yılda 3 yeni organize sanayi bölgesi kurduk" https://analizgazetesi.com.tr/haber/bakan-kacir-kutahyamizda-son-22-yilda-3-yeni-organize-sanayi-bolgesi-kurduk-6588/

Bakan Kacır, NG Seramik Kütahya 100. Yıl Fabrikalarının açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, “Son 22 yılda, ‘Halka hizmet Hakk’a hizmettir’ şiarıyla; yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize sağladığımız imkanlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle Kütahya’yı Türkiye’nin parlayan yıldızı haline getirdik.” dedi.

91 milyar TL tutarında 856 yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini ifade eden Bakan Kacır, “31 bin 300’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. KOSGEB destek programlarımızla KOBİ’lerimize can suyu olduk. 22 yıl önce Kütahya’da KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ’lerin sayısı iki elin parmağını geçmiyor iken, 895 milyona lira destekle bu sayıyı 8 bin 500 KOBİ’ye çıkardık.” diye konuştu.

Bakan Kacır, bölgenin dinamiklerini harekete geçirmek amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı ile şehide 398 projeye 841 milyon lira destek verdiklerine dikkati çekerek, açıklamasına şöyle devam etti:

“Katma değer ve teknoloji odaklı kalkınmayı hızlandırmak için şehrimize 1 teknopark, 9 Ar-Ge ve 2 tasarım merkezi kazandırdık. Kütahyamızda son 22 yılda 3 yeni organize sanayi bölgesi kurduk. Organize sanayi bölgelerimizdeki istihdamı bin 200’den 25 binin üzerine taşıdık. Kütahya, yatırımlarla büyümeye, gelişmeye devam ediyor.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Keskin'den Vali Gül'e ziyaret https://analizgazetesi.com.tr/haber/ikitelli-osb-yonetim-kurulu-baskani-keskinden-vali-gule-ziyaret-9511/

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keskin ile beraberindeki Kefalet Kooperatifleri Başkanları, Vali Gül'ü ziyaret etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Büyükkılıç, OSB'deki fabrika çalışanları ile bir araya geldi https://analizgazetesi.com.tr/haber/baskan-buyukkilic-osbdeki-fabrika-calisanlari-ile-bir-araya-geldi-3147/

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, organize sanayi bölgesindeki fabrikaları ziyaret ederek yönetici ve çalışanlarla bir araya geldi.

Personele hitap eden Büyükkılıç, “Ay yıldızlı Türk bayrağımız altında birliğimizi, beraberliğimizi sürdüreceğiz. Bizler de gece gündüz demeden sizlere layık olmaya, şehrimizi daha iyi konuma taşımaya, hizmetlerimizin daha kaliteli olmasını sağlamaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.

Büyükkılıç, özellikle afet döneminde Kayseri ile hayırseverliği, fedakarlığıyla gururlandıklarını belirterek, “Kayseri, mobilya sektörü ile anılıyor. Daha girişimci, daha inovatif, daha AR-GE’yi önemseyen geleceğe dönük çalışmalar yapma yönünde gayret gösteriyorsunuz. Nitekim İstanbul’daki fuarda gerek Ticaret Bakanımız, gerekse İstanbul Valisi, Kayseri’nin fuara mührünü vurduğunu söyledi” şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kayseri OSB İtfaiyesi yoğun çalıştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kayseri-osb-itfaiyesi-yogun-calisti-9343/

Başkan Yalçın, “İtfaiyemiz 2023 yılında işletme tip yangınlar olarak tabir edilen 41 fabrika veya tesis yangını söndürmüş, toplamda 320 olaya müdahale etmiştir. İtfaiyemiz 2023 yılı başında yaşadığımız 6 Şubat depremleri sonrasında arama-kurtarma çalışmalarına ilk katılan ekipler arasında yer alarak, birçok cana umut olmuştur. Allah milletimizi ve sanayicilerimizi yangınlardan, kazalardan ve afetlerden korusun.” dedi.

Başkan Mehmet Yalçın, Kayseri OSB İtfaiyesi’nin 2023 yılı faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamasında fabrika yangınları başta olmak üzere, konteynır yangınları, trafik kazaları ve iş kazalarına hızlı bir şekilde müdahale ettiklerini belirtti.

Yalçın, “Kayseri Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi, 2023 yılında 41 fabrika ve 19 bölge dışı yangına müdahale ederek kısa sürede söndürülmesinde rol oynamıştır. Bu yangınlarda 2093 metreküp su ve 2.986 litre köpük kullanılmıştır. Müdahale edilen çöp konteynırı yangın sayısı ise 61 adettir.” şeklinde konuştu.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi’nin yalnızca yangınlara müdahale etmekle kalmadığını da vurgulayan Başkan Yalçın, “Yangınların kısa sürede önlenmesi amacıyla firmalarımızda yürüttüğümüz ilk müdahale eğitimlerimiz sayesinde 2023 yılında 26 yangın büyümeden kontrol altına alınmıştır. Geçen yıl, 35 trafik kazası, iş kazası, kurtarma ve araç yangınına müdahale edilmiştir. İtfaiye acil durum ihbar sistemi veya telefon ile gelen ihbarların tamamında yerinde kontroller sağlanmıştır. Asılsız ihbar olarak kayıtlara geçen ihbar sayısı ise 76’dır. Kayseri OSB İtfaiyesi 2023’te toplam 320 ihbar ve olaya müdahale etmiştir. Kayseri OSB İtfaiyesi, oluşabilecek tüm olumsuzluklara karşı sanayicimizin 7/24 hizmetindedir.” diye konuştu.

2023 yılında asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini yaşadıklarını hatırlatan Başkan Yalçın, “Kayseri Valiliğinin emri ile depremin yaşandığı gün olan 06.02.2023 tarihinde Kayseri OSB itfaiyesinden 8 kişiden oluşan özel arama ve kurtarma ekibimiz sabah saat 8’de AFAD ekiplerine müdahale desteği için Kahramanmaraş’a intikal etmiştir. Deprem sonrasında arama-kurtarma çalışmalarına en hızlı şekilde katılan ekipler arasında Kayseri OSB İtfaiyemiz de yer almıştır. Ekiplerimiz, yapılan görev sonu çağrısına kadar deprem bölgesinde farklı illerde ortak çalışmalara katılarak, 100’ü aşkın vatandaşımızı enkazdan canlı olarak kurtarmıştır. Yangınlarla mücadelede cansiperane bir şekilde çalışan Kayseri OSB İtfaiyesi personeline deprem sonrasında gösterdikleri azimkâr çalışmalardan dolayı da teşekkür ediyorum.” dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Babasının küçük dükkanını fabrikaya dönüştürdü https://analizgazetesi.com.tr/haber/babasinin-kucuk-dukkanini-fabrikaya-donusturdu--2327/

Küçük bir atölyeden fabrikatörlüğe uzanan hikayesini anlatan Çıngı, meslek lisesinin hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu ve girişimci olmasında etkin rol oynadığını söyledi.

Lise çağına gelince babasının "Bu işi yapacaksanız okuluna da gitmeniz lazım." dediğini belirten Çıngı, okula giderken babasının yanında çıraklık yaptığını ifade etti.

Çıngı, meslek lisesinde mobilya sektörünün önemini daha iyi kavradığını, mezun olduktan sonra babasının işini büyütmeye karar verdiğini kaydetti.

Sürekli araştırma içinde olduğunu, bu süreçte kereste ticaretine başladıklarını dile getiren Çıngı, "Antalya nemli olduğu için keresteleri kurutmak gerekiyordu. Kuracağımız fırın için kredi arayışlarına girdik. 1996-97 yıllarında 'Anadolu Kaplanları' diye bir kredi çıktı. Türkiye'de ilk 5'teydik krediyi alan. Kredi ile Antalya'ya ilk kereste kurutma fırınını kurduk." dedi.

Çıngı, kereste işinin yavaşlamasıyla mobilya sektörüne daha fazla ağırlık verdiklerini anlattı.

İşler büyüdükçe kardeşlerinin de kendilerine dahil olduğunu vurgulayan Çıngı, "Sanayi Sitesi'ndeki dükkanlar yetmeyince OSB'de bir fabrika kurduk. 10 kişiyle geldiğimiz bu fabrikada büyüdük. 120 kişiye istihdam sağlıyoruz. İki makineyle geldik, makine sayısını beşe çıkardık. Yüksek teknolojili makinelere döndük." diye konuştu.

Bu yıl ihracata başlayacağız

İhracat çalışmalarına da ağırlık verdiklerini belirten Çıngı, İstanbul'da düzenlenen banyo fuarına katıldıklarını, 3-4 ülkeden alıcı ile ihracat için görüşme yaptıklarını kaydetti.

Bu yılın ortasında yurt dışı satışlarına başlamayı planladıklarını ifade eden Çıngı, yıllar içinde çeşitli engellerle karşılaştıklarını ancak hepsini aşmayı başardıklarını söyledi.

Meslek lisesinin kendisine önemli kazanımlar sağladığını ifade eden Çıngı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda fabrikada çalıştırmak için meslek lisesi mezunlarını arıyoruz. Çocuklara tavsiyem, düz liseyi tercih edeceklerine meslek liselerine gitsinler. Gelsinler bizimle çalışsınlar, meslek lisesi mezunlarının yolu daha açık. Biz oradan geldik, girişimci olduk. Şu anda meslek liselerindeki makineler çok iyi, bizim zamanımızda bunlar yoktu. Devlet teknolojik olarak de destek veriyor."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kadınlara yönelik mesleki eğitim https://analizgazetesi.com.tr/haber/kadinlara-yonelik-mesleki-egitim--7152/

Kolejli İş İnsanları Derneği (KİD) ile Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, eğitim görmeyen ve çalışmayan kadınlar, aşçılıktan satış danışmanlığına birçok alanda mesleki eğitim alacak.

Bölgeden yapılan yazılı açıklamaya göre, KİD ve ASO 1.OSB Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM) ortaklığında hayata geçirilen "Bireysel ve Mesleki Becerilerin Artırılması Yoluyla NEET'lerin İstihdam Edilebilirliğinin Teşvik Edilmesi" projesinin açılış toplantısı, TED Koleji İncek Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen projenin açılış toplantısına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Oğuz Tuncay, ASO 1.OSB Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Akdaş, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.

Proje kapsamında, eğitim görmeyen ve çalışmayan 18- 29 yaş arasındaki kadın katılımcılara, aşçılık, yönetici asistanlığı ve perakende satış elemanı alanlarında mesleki eğitimler verilecek. Söz konusu programın ardından verilecek 3 aylık işbaşı eğitiminden sonra da katılımcıların istihdam süreçleri başlayacak. Eğitim boyunca katılımcılara günlük 10 avro harçlık verilecek. Bu eğitimlerde başarılı olan 20 kursiyer ise 1 hafta Avrupa'da eğitim görecek.

Söz konusu projeye başvurmak isteyenler, "kid@kid.org.tr" ve "asosem@aso-sem.com", "makpinar@aso-sem.com" internet adresi üzerinden, ilgili koordinatör ile iletişime geçebilecek. Başvuru yapan adaylarla 8-12 Şubat'ta Kolejli İş İnsanları Derneği'nde, 9-13 Şubat'ta ise Ankara Sanayi Odası 1.OSB Sürekli Eğitim Merkezi'nde mülakatlar gerçekleştirilecek.

Eğitimler ise 19 Şubat'ta başlayacak.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı OSB sayısı 361'e ulaştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/sanayi-ve-teknoloji-bakanligina-bagli-osb-sayisi-361e-ulasti-5003/

Türk sanayisinin lokomotifi olan organize sanayi bölgelerine yenileri eklenmeye devam ediyor. Çorum’da, “İskilip OSB”nin tüzel kişilik kazanmasıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı OSB sayısı 361’e yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı 40 Tarıma Dayalı İhtisas OSB (TDİOSB) ile birlikte Türkiye’deki toplam OSB sayısı da 401’e ulaştı.

“İskilip OSB”nin tüzel kişilik kazanmasının ardından OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, yeni kurulan OSB’nin Çorum ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, hayırlı olmasını diledi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OSB dijital dönüşüm eğitimleri sürüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/osb-dijital-donusum-egitimleri-suruyor-8738/

OSBÜK, Vodafone Business Türkiye ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğinde, OSBÜK Akademi koordinesinde düzenlenen “OSB Dijital Dönüşüm Programı” eğitimleri, OSB’ler ile katılımcı firmalarının yoğun katılımıyla devam ediyor. Endüstri 4.0 ve Temelleri’nin anlatıldığı eğitimde katılımcılara, Endüstri 4.0’ın tanımı, itici güçleri ve engelleri, siber-fiziksel sistemler, Endüstri 4.0’ın ilkeleri, özellikleri, kullanıldığı sektörler, büyük veri ve veri analizi konuları hakkında bilgiler verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DOSİAD'ın yönetiminden OSB yönetimine ziyaret https://analizgazetesi.com.tr/haber/dosiadin-yonetiminden-osb-yonetimine-ziyaret-1573/

Diyarbakır Organize Sanayi İş Adamları Derneği (DOSİAD) 'nin yeni seçilen Başkanı Ali Sağır Başkan Yardımcıları Nazif Şimşek ve Mahmut Kanlıkılıç ile beraber Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, Başkan Vekili Felat Gökdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kaya, Yönetim Kurulu Üyesi Kamuran Azizoğlunu ziyaret etti. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vodafone Business OSB'leri dönüştürüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/vodafone-business-osbleri-donusturuyor-5162/

Kübra ÇETİNDAĞ

İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve orada yer alan şirketlerdeki yönetici ve çalışanların dijital bilgi seviyesini anlamak, güncel dijital gündem hakkında onları bilgilendirmek ve Türkiye’deki organize sanayi bölgeleri genelinde işletmelerin güvenilir danışmanı olmak hedefine kaldığı yerden devam ediyor. Bu hedef doğrultusunda, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) akademisyenleri ile birlikte “OSB Dijital Dönüşüm Programı” geçen yıl hayata geçirilmişti. Bu program kapsamında, ilk senede 1000 dijital elçi yetiştiren Vodafone Business, programın ikinci döneminin Ocak ayında yeniden başladığını duyurdu. Üç ay sürmesi planlanan eğitimlerin sonrasında ise eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara YTÜ akademisyenleri ve OSBÜK tarafından sertifikaları takdim edilecek.

Dijital elçi sayısı 2000’e ulaşacak

Artan rekabet ve dijitalleşme çağında OSB’lerde faaliyet gösteren işletmelerin, yenilikçi teknolojileri iş yapış şekillerine adapte etmesi büyük önem arz ediyor. Bu noktada Vodafone Business da OSB’lerde faaliyet gösteren şirketlerin, OSB Dijital Dönüşüm Programı’yla bu yeni dijitalleşmeye hızlı ve güvenilir bir şekilde uyum sağlamasına öncülük ediyor.

Eğitim programının ikinci döneminde verilecek eğitimlerde, Dijital Dönüşümün Sanayi ve KOBİ’lere etkisi, Dijital Strateji ve Dijital İş Modelleri, Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti (IoT), Bulut Bilişim ve 5G, Siber Güvenlik, Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi, Derin Öğrenme, Üç Boyutlu Yazıcı, Blok Zincir, Dijital Liderlik, Dijital Kültür ve Dijital Pazarlama gibi konular yer alacak. 

Programın yeni döneminde OSB’ler ve kapsamındaki KOBİ ve işletmelerin dijitalde var olmayı öğrenmesi amacıyla; dijital kanalların uygun ve nitelikli olarak kullanılması, nesnelerin interneti, yapay zekâ, bulut uygulamaları, iş sürekliliği ve Endüstri 4.0’a giden yolda dijital altyapının oluşturulması konularında farkındalık yaratılması hedefleniyor. Vodafone Business, Türkiye’nin 81 ilindeki 400 organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren şirket yönetici ve çalışanlarının katılacağı üç ay boyunca sürdürülecek olan eğitimler ile 2024 yılında yaklaşık 500’den fazla KOBİ ve işletmenin yanında 1000 kişinin dijitalleşmesine öncülük etmeye hazırlanıyor. 2023 yılında ilk dönemde 1000 dijital elçi yetiştirilen eğitim programının ardından, bu dönemde de yetiştirilmesi planlanan 1000 kişiyle birlikte, toplamda 2000 dijital elçiye ulaşılması planlanıyor.

“Hedefimiz, OSB’lerdeki tüm işletmelerin dijitalleşme süreçlerinde çözüm ortağı olabilmek”

Tüm işletmelerin dijitalleşmesinde çözüm ortağı olarak yanlarında olmaya devam etmeyi hedeflediklerini aktaran Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, dijitalleşme çağında OSB’lerdeki şirketlerin, yenilikçi teknolojileri iş yapış şekillerine adaptasyonunun önemine vurgu yaptı:

“Vodafone Business olarak KOBİ ve işletmelerin güvenilir teknoloji danışmanı olmak için çıktığımız yolda, OSBÜK ve YTÜ akademisyenleri ortaklığında başlattığımız ve ilk dönemini başarıyla tamamladığımız Dijital Dönüşüm Programı’nın devamı için heyecanlıyız. Programımızın ilk döneminde OSB’lerde şirketlerin dijitalleşmesine katkı sağlayarak, işletmelerimizi geleceğe taşımada çözüm ortağı olmuştuk. Bu paralelde Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki OSB’lerde 400’den fazla işletme, bulut teknolojilerinden IoT’ye, Endüstri 4.0’dan 5G’ye kadar uzanan bir skalada birçok inovatif teknolojiyi işine adapte etme konusunda adım attı. Programımızın ikinci dönemindeyse OSB’lerin dijital çağa ayak uydurmasını hızlandırmak ve şirketlerimizi çağın gerekliliğine hazırlamak hedefiyle 1000 kişiye eğitim verirken, 400’ün üzerinde de işletmeye dokunmak istiyoruz. Yeni dönemde hedefimiz, büyük ya da küçük çaplı olması fark etmeksizin OSB’lerdeki tüm işletmelerimizin yanında olabilmek. Vodafone Business olarak OSB’lerde faaliyet gösteren her ölçekteki işletmenin bu yeni dijitalleşme çağına hızlı bir şekilde geçmelerini desteklemeye; şirketlerin daha akıllı, daha hızlı ve daha esnek olmalarına katkı sunmaya devam edeceğiz.”

“OSB'ler Türk sanayisinin dijitalleşmesine liderlik edecek”

Türkiye’deki sanayi üretiminin yüzde 45’inin OSB’ler tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü de planlı sanayileşmede OSB’lerin çok önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. 

Türkiye’de OSB olmayan il kalmadığının altını çizen Kütükcü, “81 ilimizde toplam 400 organize sanayi bölgemiz var. 67 bin sanayi işletmesinin faaliyet gösterdiği organize sanayi bölgelerimiz, ülkemizin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiriyor. Organize sanayi bölgelerimiz 2 milyon 620 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlıyor. Türkiye’nin üreten gücü organize sanayi bölgeleri olarak üretiminin yanı sıra, mesleki eğitimden teknolojiye, ihracattan dijitalleşmeye kadar çok geniş bir yelpazede ülkemizin kalkınmasında kritik bir rol üstleniyoruz. Bu noktada dijitalleşme de en önemli çalışma başlıklarımız arasında yer alıyor. OSBÜK olarak devreye aldığımız OSBÜKnet ve yüzde 100 yerli ve milli OSBÜKbulut gibi projelerimizin yanı sıra, Vodafone Business ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi kıymetli kuruluşlarla yaptığımız programlar, bunun bir göstergesi. Beraber hayata geçirdiğimiz “Dijital Dönüşüm Programı” ile de OSB’lerde yer alan şirketlerdeki dijital elçi sayısı 2000’e ulaşacak. Hedefimiz, organize sanayi bölgelerimizin, Türk sanayisinin dijitalleşmesine liderlik etmelerini sağlamak” şeklinde konuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Keskin ise gerçekleştirilen iş birliği ile ilgili şunları söyledi: 

“Yıldız Teknik Üniversitesi olarak, KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuğunu desteklemek için yaratılan “Dijital Dönüşüm Programı”nın ikinci kez bir parçası olmaktan ve akademik anlamda hizmet sunmaktan gurur duyuyoruz. Bu programla, katılımcılarımızın dijital stratejiden üretken yapay zekâya ve dijital pazarlamadan dijital liderliğe kadar uzanan kapsamlı içeriklerle dijital yetkinliklerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Dijitalleşme sürecini anlamak ve yönetmek konusunda güçlü bir temel oluşturarak, 1000 kişi ve 400’ün üzerinde işletmenin dijital geleceğini daha verimli ve etkin bir şekilde inşa etmesine katkı sağladığımız için mutluyuz.”

Vodafone hakkında

Vodafone, Avrupa ve Afrika’nın en büyük telekom şirketidir. Daha iyi bir gelecek hedefiyle, bireylerin yaşam kalitesini artıran, kritik sektörlerde dijitalleşmeyi sağlayan, kapsayıcı ve sürdürülebilir dijital toplumları mümkün kılan teknolojileri sunuyoruz.

17 ülkede 300 milyonu aşkın müşteriye mobil ve sabit iletişim hizmetleri sunuyor, 46 ülkede daha mobil ağlarda iş ortaklıkları yürütüyoruz. Aynı zamanda, Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında dünya lideri bir şirket olarak, 167 milyonu aşkın cihaz ve platformu birbirine bağlıyoruz. Afrika’nın en büyük finansal teknoloji platformu Vodacom Finansal Hizmetler ve M-Pesa ile 7 ülkede 71 milyonu aşkın kişiye hizmet veriyoruz.

2040 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak ve çevresel etkimizi azaltmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı şekilde, müşterilerimize de 2030 yılına kadar 350 milyon ton karbon emisyonunu azaltmada yardımcı oluyoruz. Ayrıca, 2025 yılına kadar şebeke atıklarımızın yüzde 100’ünü yeniden kullanma, yeniden satma ya da geri dönüştürme hedefimiz doğrultusunda, cihaz atıklarının azaltılmasına yönelik aksiyonlarımıza devam ediyoruz. 

Daha fazla bilgi için www.vodafone.com adresini ziyaret edebilir, @VodafoneGroup Twitter hesabımızı takip edebilir ve www.linkedin.com/company/vodafone adresinden LinkedIn bağlantısı kurabilirsiniz.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bursa OSB, yeşil OSB yolunda adımları hızlandırdı https://analizgazetesi.com.tr/haber/bursa-osb-yesil-osb-yolunda-adimlari-hizlandirdi-8362/

Konusunun uzmanlarının konuşmacı olarak katılımıyla Bursa OSB firmalarının temsilcilerine “Yeşil Enerji ve Finansmanı” anlatıldı. Bursa OSB Hizmet Binasında çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen organizasyonda T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ETK Uzman Yardımcısı Yasin Berk Deniz, KOSGEB Batı Müdürü Erkan Güngör, PWC Şirket Ortağı Mevlüt Akbaş ve GEFF Türkiye Pazarlama Başdanışmanı Arif Ergin, sunumları ile yeşil sanayi finansman imkanlarını anlattı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa OSB Bölge Müdürü Osman Yıldırım, Türkiye genelinde ve dünyada sürdürülen sanayide yeşil dönüşüm çalışmaları kapsamında sanayide enerji verimliliği, yeşil sanayi destek programı, yeşil ekonomi finansman programı konularına değinmek ve bakanlık yetkilileri ile konunun uzmanlarının katılımları ile bölgelerinde hizmet veren firmaların temsilcilerine yönelik bu etkinliği düzenlendiklerini söyledi.

Dünyada hızla artan nüfus nedeniyle gıda maddelerinden suya, topraktan temiz havaya kadar doğal kaynaklara erişimin gittikçe zorlaştığını belirten Osman Yıldırım, “Tükenen enerji kaynakları da bunların başında geliyor. Bu sebeple gelişmiş ülkeler bir taraftan bu kaynakları verimli kullanmanın yollarını ararken diğer taraftan da bu uygulamaları hayata geçirmek için finansman imkanları oluşturuyorlar. Biz de Bursa OSB olarak bu konuda hassasiyetle çalışıyoruz. Yeşil OSB olma yolunda sera gazı envanteri doğrulama denetimlerimizi geçen hafta başarıyla tamamlamış bulunmaktayız. Yeşil OSB Sertifikası kapsamında gerekli kriterler için yaptığımız başvurumuz onaylanmış olup performans kriterlerini içeren ikinci başvurumuzu da yapmış bulunuyoruz. En kısa sürede Yeşil Bursa’nın ilk Yeşil OSB Sertifikası’nı almayı hedefliyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ETK Uzman Yardımcısı Yasin Berk Deniz ise, bakanlığın sunduğu destekleri anlattı. Yasin Berk Deniz, “Enerji verimliliği sağlayan ekipman ve sistem kullanımına verilen destekler kapsamında gereksiz enerji kullanımının azaltılması, atık enerjinin geri kazanımı gibi konularda desteklerimiz var. Bu zamana kadar yapmış olduğumuz desteklerle 826 milyon TL’lik tasarruf sağladık. Halihazırda 300 projemiz devam ediyor. Buradan da 226 milyon TL’lik bir tasarruf öngörüyoruz. 2009 yılından bu yana vermiş olduğumuz desteklerle yıllık bazda toplam 667 bin kw saatlik bir enerji tasarrufu sağlamış bulunuyoruz. Bunun 69,3 milyon m3’lük kısmı doğalgaz, 613 milyon kw saat’lik kısmı da elektrikten elde edildi. Yani devlet 1 birim teşvik verdiğinde 6,5 birim tasarruf etmiş oluyoruz. Bu hesabın içerisinde enerji fiyatlarındaki artış da var” şeklinde konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OSİAD'ın yeni başkanı Mehmet Atılgan oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/osiadin-yeni-baskani-mehmet-atilgan-oldu-1090/

Divan Başkanlığını Ali Eroğlu’nun yaptığı Genel Kurul, 2021, 2022, 2023 yıllarına ait Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Denetim Kurulu Raporu, Bilanço, Gelir ve Gider Raporlarının ibrası ile başladı. Dernek Tüzüğünün iki maddesinde değişikliğe giden dernek üyeleri, yeni yönetimin görev süresini 2 yıldan 3 yıla çıkarırken, Tüzükte halen Antalya Organize Sanayi İş Adamları Derneği olarak geçen dernek adını, cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek için Antalya Organize Sanayi İş İnsanları Derneği olarak tescil etti. Genel Kurul, Denetim Kurulu ile Haysiyet Divanının asil ve yedek üyelerin seçimi ve Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu’na (BAKSİFED) delege seçiminin ardından sona erdi.

Müjdeli haber

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Önceki Dönem Başkanı Erdal Kılıç, görev süreleri boyunca pandemi ve deprem gibi büyük felaketlerin yaşandığını, bu nedenle de planladıkları birçok etkinlik ve projeyi hayata geçirme fırsatı bulamadıklarını söyledi. Bu felaketlerin yol açtığı olumsuzlukları gidermek için büyük bir özveri ile çalıştıklarını ifade eden Kılıç, yeni Başkan ve Yönetimine başarı dileklerinde bulundu. Erdal Kılıç’ın ardından söz alan Antalya OSB ve ATSO Başkanı Ali Bahar, yeni sanayi alanları oluşturmak, hem Antalya OSB’yi hem de sanayi üretimini büyütmek için sonuç odaklı çalışmalar yürüttüklerini, çok yakın bir zamanda Antalya’ya müjdeli bir haber vereceklerini aktardı.

Birlik ve beraberlik vurgusu

Oy birliği ile OSİAD’ın yeni başkanı olan Mehmet Atılgan ise “Böylesine birlik dolu bir günde sizlerle birlikte olmanın gururu ile ekibim adına hepinize bizlere göstermiş olduğunuz güven ve destekten dolayı teşekkür eder, yeni dönemin hepimiz için hayırlı uğurlu olmasını dilerim” dedi. Genel Kurulu ATSO ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar’ın yanı sıra Korkuteli OSB Başkan Vekili Osman Bahçe, Genç Organize Sanayi Derneği Başkanı Nazlı Can Delibaş, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Pakalın, Mustafa Yayla, Bölge Müdürü İlhan Metin, dernek üyeleri ve bölge sanayicileri katıldı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gana'nın yatırım fırsatları OSB'lere anlatılacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/gananin-yatirim-firsatlari-osblere-anlatilacak-2897/

Toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK ile organize sanayi bölgelerinin çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Mesleki eğitimden yenilenebilir enerjiye, teknolojiden sosyal tesislere kadar yatırımcısına çok çeşitli hizmetler sunan OSB’lerin sayısını 400’e ulaştırdığını vurgulayan Kütükcü, “67 binden fazla sanayi işletmesinde, 2.5 milyonun üzerinde istihdam oluşturan OSB’lerimiz, Türkiye’nin üretim üsleridir” dedi.

Gana’nın ticaret ve yatırım fırsatlarının OSB sanayicisine tanıtılmasının önemine değinen Kütükcü, OSBÜK’ün, Akra Büyükelçiliği ile ortak çalışma yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Akra Büyükelçisi Hüseyin Güngör de konuşmasında Gana’nın istikrarlı bir ülke olduğunu, bunun ticaret ve yatırım için fırsat olacağını söyledi. Elektrik üretimi, liman işletmeciliği gibi farklı alanlarda Türk yatırımcılarının ülkede bulunduğunu aktaran Güngör, yeni alanlara açılma ve firmaları Gana’ya getirmek için faaliyetler yürüttüklerini anlattı. Büyükelçi Güngör, OSBÜK ile ortak çalışma yapılarak, Türkiye’nin bilgi birikiminden yararlanılması ve destek alınmasının önemine dikkati çekti.

Gana’ya yatırımcı çekilmesi için çalıştıklarını aktaran Akra Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Talha Tol ise, ihracata yönelik olarak Türkiye’deki kurum-kuruluş ve firmalarla görüştüklerini söyledi. Tol, OSB’ler ile firmalar arasındaki iletişimin güçlendirilmesine de önem verdiklerini ifade etti.  

Toplantıya ayrıca, OSBÜK Başkan Yardımcısı Mete Çağlayan, OSBÜK Genel Sekreteri O. Fatih Soysal, TOBB KOBİ Araştırma ve Danışmanlık Merkezi Müdürü Cahit Ceren ve OSBÜK yetkilileri katıldı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yozgat OSB'den kışa hazırlık https://analizgazetesi.com.tr/haber/yozgat-osbden-kisa-hazirlik-9370/

Kış için alınan tedbirlere büyük önem veren Vali Özkan Organize Sanayi Bölgesine giderek hazırlıkları yerinde inceledi. Özkan, ekiplere kış aylarında meydana gelebilecek olumsuz koşullar için tedbirli ve hazırlıklı olunmasını söyledi.

Özkan alınan bu tedbir için OSB Müdürlüğünü ve bölgedeki iş insanlarını tebrik etti. Vali Özkan, “OSB, ilimizin sanayi ve ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Kış şartlarında ulaşımın aksamaması için alınan bu malzemeler, hem OSB’nin hem de ilimizin hayrına olacaktır. OSB Müdürlüğüne ve iş insanlarımıza başarılar diliyorum.” dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OSB'lerde dijital dönüşüm eğitimleri başladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/osblerde-dijital-donusum-egitimleri-basladi-2419/

Organize sanayi bölgeleri ile katılımcı firmalarının dijital yetkinliklerinin artması ve dijital alanda bilgilerinin çeşitlendirilmesine katkı sağlayan eğitimler 3 grup halinde, 12 başlıkta, 12 hafta boyunca devam edecek. Dijital kültürden makine öğrenmesine kadar pek çok konunun anlatılacağı eğitimler, OSB’ler ile firmalarının IT ve bilişim personelinin desteklenmesini de sağlayacak.

Yoğun katılımın sağlandığın eğitimin ilk haftasında Yıldız Teknopark Dr. Mehtap Battal, Dijital Dönüşüm ve KOBİ’lere Etkisi konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Yapay zekâ, işletme verimliliği ve hibrit çalışma modeli gibi konuların çalışma hayatında artık önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Battal, dijital dönüşüm kavramları olan dijitalleştirme, dijitalleşme ve dijital dönüşümün neler olduğunu ifade etti. Müşteri, finans, verimlilik ile marka ve pazarlama konularında dijitalleşmenin önemli faydaları olduğunu kaydeden Battal, “Özellikle imalat sanayi için işlemlerin otomatikleşmesi ile zaman ve maliyet tasarrufları sağlanır. Otomatikleştirilmiş montaj hatları ve robotik sistemlerin kullanılması yine verimlilik açısından önemli katkılar sağlıyor” dedi.

Eğitim, dijital dönüşümün uygulandığı işletmelerdeki gelişmeler, dijital teknolojiler, dijital yol haritası konularının anlatılması ve katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile devam etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Edirne çekim merkezi olmayı hedefliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/edirne-cekim-merkezi-olmayi-hedefliyor-8265/

Vali Sezer, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu toplantısına katıldı.

Toplantıda, kurulum çalışmaları süren organize sanayi bölgeleriyle ilgili konular görüşüldü.

Vali Sezer, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Keşan'a kurulacak organize sanayi bölgesinin altyapı ihalesinin 31 Ocak'ta yapılacağını ifade etti.

Yıl sonuna kadar altyapı çalışmalarını bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Sezer, organize sanayilere büyük önem verdiklerini vurguladı.

İpsala, Keşan ve Uzunköprü'de kurulacak organize sanayilerin kente değer katacağını anlatan Sezer, "Burada lokomotif olacak büyük firmalara öncelik vermek istiyoruz. Önceliğimiz çevreye duyarlı olmak. Tarım ve gıdaya dayalı sanayi öncelikli olmak üzere, çevreye duyarlı sanayi bölgelerini inşa etmeyi ve ilimize kazandırmayı istiyoruz bu manada ilimizi bir çekim merkezi yapmayı hedefliyoruz. İnşallah bunu başarırız." dedi.

Toplantıya, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TÜİOSB'nin temel altyapı ihale süreci tamamlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/tuiosbnin-temel-altyapi-ihale-sureci-tamamlandi-3753/

TÜİOSB'den yapılan açıklamaya göre, söz konusu ihtisas OSB'nin temel altyapı ihale süreci tamamlandı. TÜİOSB ile ihaleyi kazanan AKM Yapı Taahhüt San. ve Tic. AŞ ve Dillingham Construction International Inc. (DCII) ortak girişimi arasındaki sözleşme için imza töreni gerçekleştirildi.

İmza töreninde, TÜİOSB Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Gül Akyürek Balta, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın, TÜİOSB Başkan Vekili Armağan Öner, Mevzuat ve Teknik Hizmet Daire Başkanı Haşim Cihan Demirköprülü ile AKM YAPI Taahhüt San. ve Tic. AŞ ve Dillingham Construction International Inc. ortak girişimi yetkilileri yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Balta, temel altyapı ihale sürecinin tamamlanmasının TÜİOSB için önemli bir hamle olduğunu belirtti.

Bu süreçte kendilerini destekleyenlere teşekkür eden Balta, sözleşmenin bölgeye ve ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu.

TÜİOSB'nin istikrarlı ve emin adımlarla ilerlediğine dikkati çeken Balta, 125 hektarlık ilave alan için yeni katılımcıların yoğun ilgisi olduğunu, bölgede inşaatların devam ettiğini bildirdi. Balta, bu yıl fabrika inşaatlarının büyük oranda tamamlanacağını ve 2025 yılında birçoğunun işletmeye geçmesini öngördüklerini ifade etti.

TÜİOSB'nin 2018 yılında resmi olarak kuruluşunun gerçekleştirildiğini ve 2019 yılında temelinin atıldığını hatırlatan Balta, şunları kaydetti:

"Bölgemiz Dünya Bankası Finansmanlı Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında yer alıyor. Bu bağlamda temel altyapı projelerimiz Dünya Bankası tarafından finanse edildi. 2021 yılında yol ve arazi kazı-dolgu inşaat işlerimizi başlattık. Bölge arazi düzenleme çalışmalarımızı ve arsa tahsislerimizi 2023 yılı içerisinde gerçekleştirdik. Şimdi de 125 hektarlık ilave alanımız için çağrımızı yaparak yeni yatırımcı başvurularını almaya başladık. Temel altyapı ihale sürecimizi tamamladık ve sözleşmemizi imzaladık. Adım adım üretime yaklaşıyoruz.”

Balta, TÜİOSB'nin 100 fabrikayla, 10 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak bir dijital tarım ve gıda ekosistemi kurmak için hazırlandığını vurguladı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da üretiliyor 30 ülkeye ihraç ediliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/batmanda-uretiliyor-30-ulkeye-ihrac-ediliyor-7173/

Batman'da iki girişimci tarafından 2014 yılında OSB'de 17 bin metrekare kapalı, 10 bin metrekare açık alan olmak üzere 27 bin metrekare alanda kurulan fabrikada meyve suyu üretimine başlandı.

Devletin sunduğu desteklerle 5 yıl önce ihracata başlayan firma, başta Küba, Amerika, Almanya, Hollanda, Belçika, Norveç, İsveç ve Japonya olmak üzere ihracat yaptığı ülke sayısını zamanla 30'a çıkardı.

Kentte 4 bin 500 dönüm bahçede meyve üretimi de yapan firmanın 2025 hedefi ise ikinci bir fabrika daha kurup ihracat yaptığı ülke sayısını 40'a çıkarmak.

Firmanın yönetim kurulu üyesi Salih Yıldız, fabrikanın 2014 yılında Batman OSB'de kurulduğunu anımsatarak, fabrika dışında 4 bin 500 dönüm bahçede tarla ve bahçe bitkileri yetiştirdiklerini söyledi.

Firma bünyesinde soğuk hava deposu, konsantre üretim tesisi ve meyve suyu fabrikası bulunduğunu aktaran Yıldız, yılda 75 bin ton meyve suyu konsantresi, meyve suyu tesisinde de yıllık 86 milyon litre meyve suyu üretebildiklerini bildirdi.

Yaklaşık 44 çeşit ürün çıkardıklarını anlatan Yıldız, iç piyasanın dışında farklı ülkelere ihracat da yaptıklarını aktardı.

Yıldız, şöyle konuştu:

"Batmanlı bir firma olarak dünyanın 30 ülkesine ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerin başında Küba, Amerika, Almanya, Hollanda, Belçika, Norveç, İsveç, Japonya, Güney Kore, Katar, Suudi Arabistan geliyor. İhracatı ürünümüzün kalitesi ve çabalarımızla yapıyoruz ama öbür taraftan devletin de ihracatçıya sağladığı destekleri de unutmamak lazım. Devletin sağladığı destekler bu kadar ülkeye ihracat yapmamıza katkı sağladı."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Serbest bölgeler katma değerli ihracat üssü oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/serbest-bolgeler-katma-degerli-ihracat-ussu-oldu-9738/

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 verilerini değerlendiren Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kılınç, 2023 yılında serbest bölgelerden gerçekleşen ihracatın yüzde 10.7 artışla 12.7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bölgelerden AB’ye yapılan ihracatın yüzde 11 düzeyinde artışla 6 milyar dolara, Kuzey Amerikaya’ya yapılan ihracatın ise yüzde 27 artışla 1.7 milyar dolara ulaştığını aktaran Kılınç, şu bilgileri verdi: “En son Bergama’da faaliyete geçen Batı Anadolu Serbest Bölgesi ile birlikte sayıları 19’a çıkan serbest bölgelerimizde Aralık 2023 itibariyle 545’i yabancı olmak üzere toplam 2 bin 108 firma faaliyet gösteriyor. Bu bölgelerdeki istihdam geçtiğimiz yıl yüzde 6.9 artışla 97 bin 588 kişiye ulaşmış durumda. “

5 serbest bölgeden 1 milyar $ ihracat

Yusuf Kılınç, serbest bölgelerin hızla Türkiye’nin üretim, istihdam ve katma değeri yüksek ihracat üssü haline geldiğini belirterek, 2023 yılında 5 serbest bölgenin ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkardığını aktardı. Geçen yıl serbest bölgelerden gerçekleşen yaklaşık 13 milyar dolarlık ihracatın yarısından fazlasının orta, ileri ve yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerden oluştuğuna dikkat çeken Kılınç, “ Ege Serbest Bölgesi 2023 yılında gerçekleştirdiği 2.8 milyar dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan serbest bölge olurken, İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi ise ihracatını 388.9 milyon dolarlık artışla 1.3 milyar dolara çıkararak, ihracatını en çok arttıran serbest bölge oldu. Mersin, Bursa ve Avrupa serbest bölgeleri de ihracatlarını 1 milyar doların üzerinde gerçekleştiren bölgeler oldu” diye konuştu.

İzmir’den sonra 5. sırada

Yusuf Kılınç, 2023 yılında İstanbul’un 95.8 milyar dolar, Kocaeli’nin 18.7 milyar dolar, Bursa’nın 16.2 milyar dolar ve İzmir’in de 13.9 milyar dolarla en çok ihracat yapan ilk dört il olduğunu belirterek, “ İller bazında bir sıralamaya dahil edilmiş olsaydı, 12.7 milyar dolarlık ihracatla beşinci sırada serbest bölgeler yer alacaktı. Serbest bölgelerin 2022 yılında bu sıralamadaki yeri Ankara’dan sonra altıncı sıradaydı, bu yıl bir basamak daha yükselmiş oldu. Türkiye’de sadece 24 il yıllık bir milyar doların üzerinde ihracat yapabilmişken, bu yıl 5 serbest bölgemiz ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkardı” diye konuştu.

İhracat Odaklı Firmalar Serbest Bölgelerde Hızlı Büyüyor

SEBKİDER Başkanı Kılınç, serbest bölgelerin ihracat odaklı üretim yapan firmalara uluslararası pazarlarda büyük fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “ Yatırım, üretim ve ihracatı artırmayı amaçlayan bu bölgelerimiz, yatırımcıya vergi muafiyeti ve indiriminin yanı sıra orta ve uzun vadede gelecek planı yapabilme, yerli ve yabancı pazarlara ulaşım kolaylığı, hazır altyapı ile bölge kurucu ve işletici firmaların dünya standartlarında sunduğu hizmet kalitesi gibi birçok avantaj sağlıyor. Finansman bulmanın zorlaştığı günümüz koşullarında yatırımcı, bölgelerimizde sermayesini arazi ve bina satın almaya ayırmadan, üretime hazır binaları kiralayarak esnek şekilde büyüyüp küçülebiliyor. Bu avantaj da yerli ve yabancı yatırımcıların tercihinde belirleyici oluyor. Yatırımcının faaliyet ruhsatını aldıktan sonra 1 ay içinde düğmeye basıp üretime geçebiliyor olması, bölgelerimize yatırımın cazibesini arttırmaktadır. Küresel piyasalarda büyümek isteyen yatırımcılarımızı, serbest bölgelerimizin rekabet üstünlüğü sağlayan avantajlarından yararlanmaya davet ediyoruz.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
204 OSB için elektrik dağıtım bedelleri belirlendi https://analizgazetesi.com.tr/haber/-204-osb-icin-elektrik-dagitim-bedelleri-belirlendi-8980/

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye genelinde faaliyette bulunan 204 organize sanayi bölgesi (OSB) için 2024'te uygulanacak elektrik dağıtım bedellerini belirledi. EPDK'nin konuya ilişkin kurul kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, farklı illerde faaliyet gösteren 204 OSB için gelecek yıl uygulanacak tüketici, sanayi harici tüketici ve üretici dağıtım bedelleri ile emreamade kapasite bedelleri belirlendi. Tarifeler, söz konusu OSB'lerin onaylı sınırları içindeki katılımcıları için geçerli olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
7 yeni organize sanayi bölgesi kuruldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/7-yeni-organize-sanayi-bolgesi-kuruldu-4447/

OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

Kütükcü, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki sanayi yatırımlarının her geçen yıl geliştiğine dikkati çekerek, bunun en somut göstergesinin OSB'ler olduğunu söyledi.

Son 4 yılda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla Türkiye'de 69 yeni OSB kurulduğunu belirten Kütükcü, şöyle devam etti:

"Bakan Kacır'ın imzasıyla daha bugün kurulan 7 OSB ile 39'u Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olmak üzere toplam OSB sayısı 399'a ulaştı. Şu anda ülkemizde OSB'si olmayan ilimiz kalmadı. Bu süreçte OSB'lerimiz, yatırımcılarımıza 7 bin yeni parsel daha tahsis etti. OSB'lerdeki fabrika sayımız 67 bini aştı. OSB'lerimiz 250 bin kişiye daha istihdam sağlayarak toplam 2 milyon 577 bin istihdam rakamına ulaştı. İhracat yapan OSB firmalarımız 10 binin üzerine çıktı. Bu firmalarımız tarafından gerçekleştirilen ihracat ise 64,5 milyar doları buldu. OSB'lerimiz Türkiye'nin büyümesine, istihdam ve ihracatın artmasına öncülük ediyor."

Devlet destekleriyle mesleki eğitimden teknolojiye, yenilenebilir enerjiden çevreye kadar pek çok alanda kapsamlı yatırımlar yaptıklarını anlatan Kütükcü, OSB'lerdeki meslek lisesi sayısının 86'ya, öğrenci sayısının da 61 binin üzerine çıktığını aktardı.

Kütükcü, OSB'ler içindeki 23 meslek yüksekokulu, 254 mesleki eğitim merkezinde de Türkiye'nin geleceğini inşa edecek gençleri yetiştirdiklerini ifade ederek, 24 teknokent, 713 AR-GE ve Tasarım Merkezi ile ülkenin AR-GE ve inovasyon kapasitesini geliştirdiklerinin altını çizdi.

- Toplu GES yatırımı talebi

OSB'lerdeki yenilenebilir enerji santrallerinin kapasitesinin 3 bin 524 megavata eriştiğine dikkati çeken Kütükcü, bu kapasitenin 3 bin 100 megavatını güneş enerjisi, 328 megavatını biokütle, 80 megavatını jeotermal yatırımlarının ve 16 megavatını da rüzgar enerjisi santrallerinin oluşturduğunu söyledi.

Kütükcü, doğal gaz çevrim santralleri, kojenerasyon, atık baca gazı ve termik santrallerden oluşan fosil yakıt tesislerinin kapasitesinin de 3 bin 694 megavata ulaştığını, böylece OSB'lerde yenilenebilir enerji ve fosil yakıt enerji üretim santrallerinin kapasitesinin toplamda 7 bin 218 megavat olduğunu anlattı.

Cumhuriyet'in ilk yüzyılında yaptıkları bu yatırımları, yeni yüzyılda yeni yatırımlarla taçlandıracaklarını vurgulayan Kütükcü, şu taleplerde bulundu:

"OSB tüzel kişiliklerimizin, toplu GES yatırımları yapmalarının önünün açılmasını talep ediyoruz. İçinde depolama alanları da olacak bu modelin ilk örneğini Konya'da hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza başladık. Ardından bu modelin, ülkemizdeki diğer OSB'lere de örnek olacağına ve yapılacak toplu GES yatırımlarının ülkemizin enerji yerlileştirme çalışmalarına büyük katkı sunacağına inanıyorum."

- Yeni OSB kurulan iller

Kayseri’de Erciyes OSB, Nevşehir’de Nevşehir Avanos Kapadokya OSB, Samsun’da Terme Karma OSB, Aksaray’da Aksaray Gülağaç Gülpınar OSB ve Sarıyahşi OSB, Antalya’da Kaş Gıda İhtisas OSB ve Denizli’de Çivril OSB’nin tüzel kişilik kazanmasıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı OSB sayısı 360’a ulaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı 39 tarıma dayalı ihtisas OSB (TDİOSB) ile Türkiye’deki toplam OSB sayısı da 399’a yükseldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İş dünyasında dönüşümü destekleyecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/is-dunyasinda-donusumu-destekleyecek-6111/

Bugün saat 14.00 ile 17.30 saatleri arasında Karaman OSB Konferans Salonunda düzenlenecek olan zirve, karbon salınımının azaltılmasına yönelik bilgi paylaşımını hedefliyor. Zirvenin ana gündem maddeleri arasında küresel ısınma ve ayak izi, sınırda karbon düzenlemesi ve emisyon ticareti sistemi, karbon ayak izi hesaplama, raporlama ve azaltma faaliyetleri gibi konular yer alacak. Katılımcılara, iş dünyasının küresel çapta benimseyeceği sürdürülebilir uygulamalara dair kapsamlı bir bakış sunulacak. Dünya genelindeki iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak adına Türkiye'nin karbon salınımını azaltma çabalarını teşvik etmeyi amaçlayan zirve, iş dünyası ve çevre bilimleri alanındaki profesyonelleri bir araya getirerek iş birliği fırsatları yaratmayı hedefliyor. Paris (Iklim) Anlaşması kapsamında TBMM tarafından onaylanan karbon ayak izi, işletmeler açısından yasal bir yükümlülük ve çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik bir öneme sahiptir. İşletmeler, faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını ölçerek değerlendirme yapma yolunda adım atarak, çevresel etkilerini minimize etme ve enerji verimliliğini artırma fırsatını yakalarlar. Karbon ayak izini azaltma çabaları, bir işletmenin itibarını ve marka değerini güçlendirecek önemli adımlardan biridir. Ayrıca, karbon ayak izi raporlaması, şeffaflık sağlayarak yatırımcılar, tedarikçiler ve müşteriler tarafından giderek daha fazla talep görmekte ve işletmelerin ulusal ve uluslararası düzeydeki mevzuata uyumunu güvence altına almasına katkı sağlamaktadır. Karaman OSB'nin düzenleyeceği Karbon Zirvesi, sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılan önemli bir adım olacak ve çevresel bilinci artırarak iş dünyasında dönüşümü destekleyecektir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bursa'da tek Türkiye'de 4'üncü https://analizgazetesi.com.tr/haber/bursada-tek-turkiyede-4uncu-4289/

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE tarafından geliştirilen “Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi” ile yeterliliğe sahip organize sanayi bölgelerinin belgelendirileceğini belirten Osman Yıldırım, “Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi, OSB’lerin sürdürülebilirlik performanslarını ölçmek ve belgelendirmek için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistem, OSB’lerin çevresel, sosyal, yönetim ve ekonomik performanslarını kapsayan göstergelerden oluşmaktadır. Biz Bursa OSB olarak bu çalışmalara yıllar öncesinden başlamış durumdayız” diye konuştu. Bursa OSB olarak başlattıkları çalışmalar sayesinde Yeşil OSB Sertifikasının birinci aşaması durumundaki Mekansal Yönetim ve Dijitalleşme Projesi’nin onaylandığını dile getiren Bursa Organize Sanayi Bölge Müdürü Osman Yıldırım, “Bursa OSB’nin bir bütün olarak Yeşil OSB belgesini en kısa sürede alacağı inancı içerisindeyim. Bursa OSB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli bir şekilde Dünya Bankası’nın sürdürdüğü Yeşil OSB projesinde yer alan Bursa’nın tek ve ülkemizin de 4 OSB’sinden biri olmuştur” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Elektrikli araç kullanımına teşvik https://analizgazetesi.com.tr/haber/elektrikli-arac-kullanimina-tesvik-8681/

Yerli otomobil TOGG'un yarattığı ivmeyle trafikteki elektrikli araç sayısının hızlı arttığına işaret eden Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, bu büyümenin süreceğini, bunun için gerekli yatırımları şimdiden yapmaya başladıklarını söyledi. Nadir Küpeli, “2023 Ocak-Ekim dönemi verilerine bakıldığında, geçen yıl 5 bin 522 elektrikli otomobilin trafiğe kaydedildiği görülürken, bu yılın 10 ayında yüzde 716 artışla 45 bin 50 elektrikli otomobilin trafiğe kaydının yapıldığı görüyoruz. Geçen yıl 10 aylık dönemde elektrikli otomobillerin toplam içindeki payı yüzde 1,2 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 5,9'a yükselmiş durumda. Artık trafiğe kaydedilen her 9 otomobilden 1'i elektriklilerden oluşuyor” dedi. Türkiye'de elektrikli binek araç satışlarının 2032'ye kadar yıllık ortalama yüzde 60,8 büyümesi ve bu araçların binek araçlar içindeki pazar payının yüzde 30,4'e ulaşmasının beklendiğini açıklayan Küpeli, şöyle dedi: “Hali hazırda Türkiye'de sayısı düşük olan ticari elektrikli araçların satışlarında da birkaç yıl içinde önemli bir artış yakalanması, teşviklerin iyileştirilmesi ve şarj altyapısındaki genişlemenin elektrikli araç satışlarındaki büyümeyi desteklemesi bekleniyor. Milli otomobilimiz TOGG'un üretiminin de 2030'a kadar bir milyon adede ulaşması piyasaya çok ciddi bir canlılık katacaktır. Dünya ortalamalarına baktığımızda her 10 elektrikli araca bir şarj ünitesi ihtiyacını görüyoruz. Bu da 1 milyon araç için en az 100 bin civarında şarj ünitesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kavak OSB'ye Yatırımcı İlgisi https://analizgazetesi.com.tr/haber/kavak-osbye-yatirimci-ilgisi-3670/

Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, ilçede sanayi yatırımlarının sürekli arttığına dikkat çekerek "Kavak öyle bir noktaya geldi ki bugün OSB’de tam doluluk yaşıyoruz. Yeni yatırımlar içinde alan genişletme çalışmalarımız bitmek üzere. Bölgede 40 tane fabrikamız üretimde. Yeni yatırımcılarda dosyalarını verdi. 3-5 seneye kadar ilçemiz çok başka yerlere gelecek" diye konuştu.

1500 personel istihdam edilecek

Kavak OSB’nin Samsun’un en büyük sanayi bölgesi olacağını söyleyen Başkan Sarıcaoğlu, Organize Sanayi Bölgesi’nin ilçeye hayat verdiğini belirterek “Şuna inanıyorum ki, ilçemiz OSB’si kısa süre sonra Samsun’un en büyük organize sanayisi olacak. Birçok büyük firma ilçemize yatırım yapıyor. Belediye olarak bizler de her zaman sanayicimizin yanındayız. Organize Sanayi Bölgemizdeki inşaat halindeki fabrikalar da faaliyete geçtiğinde toplam 1500 civarı personel istihdam edilecek” dedi.

Nüfus son yıllarda artış yaşıyor

Sanayi yatırımları başta olmak üzere bölgeye gelen kamu yatırımları ile de Kavak'ta nüfus artışı yaşandığını ifade eden Sarıcaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: " Hep dışarıya göç veren ilçe nüfusumuz son birkaç yıldır artış yaşıyor. Sanayimiz büyümeye devam ediyor. Kavak'ta altyapı ve üst yapı problemi yok. İşsizliği bitme aşamasına getirdik. Öyle ki Kavak OSB’de faaliyet gösteren firmalarımızın işçi taleplerini karşılamak için sık sık belediyemizden hoparlör anonsları ile işçi arıyoruz. Görevde olduğumuz iki dönemde ilçemizin adeta çehresini değiştirecek hizmet ve yatırımlara imza attık. Belediye hizmet binamız, sosyal alanlarımız, parklarımız hepsini yaptık. En büyük hayalimiz olan küçük sanayi sitemizin de ihalesi yapıldı. 10 Ekim’de temel atılarak inşaat çalışmalarına başlanacak. Toplamda 250 işyerinin bulunacağı alanda ilk etapta 50 dükkan yaparak talep sahiplerine teslim edeceğiz. Bu projemizin gerçekleşmesinde bizlerden destek ve emeğini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gebze Güzeller OSB'ye YEK-G belgesi verildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/gebze-guzeller-osbye-yek-g-belgesi-verildi-8689/

Sürdürülebilir ekosistem alanındaki çalışmalarına bir yenisini ekleyen Aksa Elektrik, Gebze Güzeller OSB ile yeni bir iş birliğine imza attı. Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’nin (EPİAŞ) blok zincir teknolojisinden yararlanarak, üretilen elektriğin üreticiden tüketiciye kadar tüm süreçlerini takip etmek amacıyla tasarladığı, elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının ispatı niteliğinde olan YEK-G (Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi) Belgesi, Aksa Elektrik aracılığıyla Gebze Güzeller OSB’ye verildi. Proje, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit ve Kocaeli Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, Aksa Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kirazlı, Aksa Elektrik Grup Satış Müdürü Ejder Yetişer, Aksa Elektrik Ulusal Satış Müdürü Alican Güler’in de katıldığı imza töreninde duyuruldu.  Elektrik enerjisinden kaynaklanan karbon emisyonunu sıfırlayan, çevre koruma ve sürdürülebilirlik yönünden büyük önem taşıyan bu belge ile 8 aylık bir süreçte 43 bin ton karbon emisyonu engellendi.

YEK-G Belgesi ile sisteme dahil olan tesislerin şebekeye verdiği her 1 MWh’lik yenilenebilir enerjiye ait veriler şeffaf bir şekilde kaydedilerek belgeleniyor. Kullanılan enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği de takip ve ispat edilebiliyor. Gebze Güzeller OSB’nin 2023 yılı Ocak ve Ağustos ayları arasında 87.455 MWh’lik elektrik tüketiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği YEK-G Belgesi ile tescillenmiş oldu. Ayrıca Eylül ve Aralık ayları arasında verilen 41.000 MWh’lık elektrik ile toplamda 20 bin ton karbon emisyonunun engelleneceği öngörülüyor. Böylece çevre korunarak sürdürülebilir bir gelecek için katkı sağlanıyor.

Aksa Elektrik olarak emisyon oranlarını azaltmak isteyen şirketlere çözüm ortağı oluyoruz

Türkiye’nin 2050 sıfır karbon hedefine ilerlerken, toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması ve yatırımlara katkı sağlamak hedefiyle yeşil enerji projelerine hızla devam ettiklerini belirten Aksa Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kirazlı, “Karbon ayak izini azaltmanın tüm ülkelerin ana konusu olduğu bu dönemde, tüketilen elektriğin temiz kaynaklardan elde edildiğini kanıtlayan YEK-G Belgesi ile hem yenilenebilir enerji kaynakları destekleniyor hem de temiz enerji kullanmak isteyen üretici ve sanayicilere yol gösteriliyor. Biz de enerjinin her alanında hizmet veren Aksa Elektrik olarak karbon emisyon oranlarını azaltmak, yenilenebilir enerjiyi üretim ve hizmetlerinde kullanmak isteyen şirketlere yerli ve milli kaynakları kullanarak çözüm ortağı oluyoruz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"OSTİM modeli" Özbekistan'da OSB'leri şekillendiriyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/ostim-modeli-ozbekistanda-osbleri-sekillendiriyor-6243/

Türk ve İslam ülkeleri başta olmak üzere Orta Asya, Orta Doğu, Afrika ve Avrupa'da 20'ye yakın ülkeyle tecrübe aktarımı konusunda işbirliği yapan OSTİM, son yıllarda Orta Asya'daki Türk devletleriyle gerçekleştirdiği çalışmalarını artırıyor.

Son olarak Özbekistan Ohangaron Tech Industrial ile OSTİM OSB arasında master planlarının ve altyapı projelerinin hazırlanması, OSB yönetimi ve idari işler alanlarında sürekli danışmanlık anlaşması kapsamında OSTİM tarafından planlanan 140 hektarlık sanayi bölgesi için yatırım anlaşması imzalanmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Taşkent Büyükelçiliğinin de destekleriyle hayata geçirilen projelerde sona gelindi. Özbekistan OSB'nin yeni yılda faaliyete geçmesi planlanıyor.

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, AA muhabirine, kardeş ülke Özbekistan'ın kendileri için çok kıymetli olduğunu belirterek, OSTİM modelinin ihtiyaç duyan komşu ülkelere aktarılması konusunda desteklerini sürdürdüklerini söyledi.

Irak, Mısır, Tunus ve Azerbaycan'da projeler yaptıklarını, şimdi de Kırgızistan ve Özbekistan'a yoğunlaştıklarını ifade eden Arıcı, Özbekistan'ın Ohangaron bölgesinin potansiyelinden dolayı Bakır İhtisas OSB olacağını anlattı. Arıcı, "Bakır gelecekte katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülebilir diye düşündük. Özbekistan ile en büyük ithalat kalemimiz bakır. Bakırın verimli kullanılması için fizibilite çalışması yaptık. OSTİM OSB olarak Özbekistan'da kurulacak özellikle küçük, mikro ve orta ölçekli işletmelerden oluşan OSB'lerin inşaat ve yönetiminden, bu konuda gerekli mevzuatın hazırlanmasına kadar pek çok konuda danışmanlık desteği vereceğiz." diye konuştu.

KOSGEB desteğiyle 50 firmalık bir heyetle Taşkent, Semerkant ve Buhara'da ikili iş görüşmeleri yaptıklarını aktaran Arıcı, firmalara yeni ortaklıklar kurmaları için ortam yarattıklarını, program çerçevesinde yeni işbirlikleri oluştuğunu ve ihracatın başladığını bildirdi.

- Özbek-Türk Sanayi Bölgesi kurulacak

Arıcı, Ohangaron bölgesinde yeni yılla birlikte üretime geçileceği bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Bölgedeki arsaların yüzde 90'ı oradaki firmalara tahsis edildi. 1 yıllık süre içerisinde bu başarının yakalanması çok önemli. Ellerinde az bir parsel kaldı. Gelen taleplerden dolayı bölgenin 200 hektar daha genişlemesi planlanıyor. Yakın zamanda oradaki firmalar inşaatlarını tamamlayacak ve bölge ekonomisine katkı sağlayacaklar. Ayrıca Taşkent merkezde daha üst segmentte yeni bir projeye de başlayacağız. Özbek-Türk Sanayi Bölgesi kurulması için yoğun çalışmamız var. Gerekli izinler alınıyor. Yönetimden işletme idaresine kadar OSTİM ekosistemini buraya da taşıyacağız. İşbirliklerimiz her gün daha da artacak. Türk firmalarının gidip orada çalışması, avantajları ve üretim yapma imkanlarına ilişkin düzenlemeler yapılınca bir lansman gerçekleştireceğiz."

- 5 ülkeye gümrüksüz ihracat imkanı

Ohangaron Tech Industrial Genel Müdürü Jamshid Khidoyatov da Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından kendilerine yıllık 148 bin ton olan bakır üretimini 5 yılda 500 bin tona çıkarma hedefi verildiğini aktardı.

Bakırı mamul ve yarı mamul şekilde ihraç etmek istediklerini belirten Khidoyatov, yatırımcıları ülkelerine nasıl davet edecekleri sorusuna yanıt bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Khidoyatov, dolayısıyla dünyadaki OSB modellerini incelemeye başladıklarını vurgulayarak, "Japonya, Rusya, Güney Kore hatta Almanya'ya bile gittik. Ancak Türkiye'yi ben kendim gezdim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de ikili görüşmeler yaptık. Ardından OSTİM modelini seçmeye karar verdik. Hazırlanan projelere göre arsaları sattık. Şimdi 5 yıl içerisinde fabrika kurmak ve yatırım almak için 200 milyon dolar civarında bir yatırım yapacağız. Ohangaron Tech Industrial'ın Özbekistan'da diğer bölgelere de şube açması için teklifler geliyor. Genişleme projemiz de gündemde. Şu anda 10 firmanın inşaatı tamamlandı. Toplamda bölgede 20 firma faaliyet gösterecek." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık ve tekstil sektörlerinde de yatırım potansiyelleri bulunduğunun altını çizen Khidoyatov, kurulacak Özbek-Türk Sanayi Bölgesi'nde Türk firmaların da yer alacağını belirtti. Khidoyatov, burada üretim yapacak firmaların Kazakistan, Tacikistan, Rusya, Kırgızistan ve Türkmenistan'a gümrüksüz ihracat yapabileceğinin altını çizdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/bolgenin-kalkinmasina-katki-saglayacak-6848/

Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) tarafından şehir merkezindeki bir otelde üye buluşması düzenlendi. Programa konuk olan Bahar, görev süresi içinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi, üyelerin sorularını yanıtladı.

Bir yıl içinde yaptıkları önemli çalışmalardan birinin Korkuteli ilçesine karma organize sanayi bölgesi  (OSB) kazandırmak olduğunu dile getiren Bahar, OSB'nin daha önce mermer sektörüne yönelik planlandığını ancak talep üzerine bütün sektörlere cevap verebilecek niteliğe dönüştürüldüğünü ifade etti. Yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda sanayi parselleri belirlenen OSB'nin yerli ve yabancı firmalardan talep almaya başladığını belirten Bahar, OSB'nin bölgenin hem kalkınmasına hem de istihdamına ciddi katkı sağlayacağını bildirdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının Antalya'nın en büyük lobi kuruluşu olduğunu söyleyen Bahar, Oda olarak kentin geneline, her ilçeye dokunmak istediklerini ifade etti. Bahar, şehrin sorunlarına çözüm üretmek ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla projeler hazırladıklarını ve tek tek hayata geçirdiklerini kaydetti. ANTİAD Başkanı Bilal Köleoğlu da üye buluşmalarının son derece verimli geçtiğini dile getirdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
3 sanayi sitesi 7 mahalleye hizmet verecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/3-sanayi-sitesi-7-mahalleye-hizmet-verecek-5329/

Jandarma karakolunun yapımında başta Eskişehir OSB Müdürlüğü ve olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Hüseyin Aksoy, “Gün geçtikçe gelişen büyüyen organize sanayi bölgemizin güvenlik hizmetlerinin daha iyi bir noktaya gelebilmesi adına ihtiyaç duyulan bu noktaya bir karakol binası yapımını da kendileri üstlendiler. Bu anlamda Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nadir Küpeli ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Devlet millet dayanışmasının güzel bir örneğini bugün bu karakol binasının hizmete açılışında hep birlikte yaşıyoruz” ifadelerinde bulundu.

İmişehir OSB Jandarma Karakol Komutanlığı'nın 3 sanayi sitesi ve 7 mahalleye hizmet vereceğini söyleyen İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz İmişehir OSB Jandarma Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında 3 adet sanayi sitesi bulunmakta olup 265 fabrika ve işletme ile 7 mahalleye hizmet verecektir. Yeni inşa edilen karakolumuz emniyet ve asayiş hizmetlerinin etkin şekilde yürütülmesine katkı sağlaması yanı sıra vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunmasında daha etkin bir rol oynayarak güvenlik hizmetlerine daha kısa sürede ulaşmalarına katkı sağlayacaktır” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
10 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/10-binden-fazla-kisiye-istihdam-sagliyor-9847/

Vali Enver Ünlü, 2000’li yılların başından itibaren ilçe belediyesine bağlı olarak gelişen ve 2020 yılında ıslah OSB şartlarını tamamlayarak organize sanayi bölgesi statüsüne kavuşan Muradiye Organize Sanayi Bölgesi Yönetimini ziyaret etti. Vali Enver Ünlü’yü Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, Başkan Vekili Fatih Çetkin, Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Yurteri, Denetim Kurulu Üyesi Tuğrul Yavuz ve Bölge Müdürü İlker Özdemir karşıladı. Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nin çalışmaları ve projelerine ilişkin bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, bölgenin yaklaşık 290 hektarlık alanında kurulu olduğunu, 140 firmanın faaliyet gösterdiğini, 10.000'den fazla kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nin Uzunburun mevkiinde yaklaşık 300 hektarlık alanda genişleme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Başkan Kıvırcık, genişleme çalışması sonucu o bölgede 10.000'den fazla kişinin istihdam edilmesinin planlandığını, her iki bölge ile birlikte Muradiye OSB’nin yaklaşık 600 hektarda 250'den fazla firma ile üretime katkı sağlayacağı bilgisini verdi. Muradiye OSB’nin yeni kurulmuş olmasına rağmen önemli firmalara ev sahipliği yaptığını belirten Vali Enver Ünlü, Cumhuriyetimizin 100. yılında yerli ve milli üretim yolunda bu tür oluşumların ilimizin ve ülkemizin kalkınması adına kıymetli olduğunu ifade etti. Muradiye OSB’nin genişleme çalışmalarının tamamlanması sonrası yatırımcılar tarafından daha da ilgi göreceğini düşündüğünü dile getiren Vali Ünlü, yapmış oldukları yatırım ve çalışmalardan dolayı Başkan Osman Kıvırcık ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek başarılar diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Balıkesir'e tarım OSB yatırımı geliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/balikesire-tarim-osb-yatirimi-geliyor-2214/

“Dünyanın en büyük jeotermal kaynaklı sera kümelenmesi” olduğu belirtilen alanda fizibilite çalışmaları tamamlandı ve Balıkesir Gönen Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (Balıkesir Gönen TDİOSB) adıyla tüzel kişilik kazandırıldı.

Jeotermalle ısıtılarak 10 bin kişiye istihdam sağlanması ve yıllık 250 bin ton sebze üretilmesi hedeflenen 8 bin dekar alana sahip OSB için ön talepler toplanıyor. 1 Aralık'ta başlayan başvuru süreci, 31 Ocak 2024'te sona erecek. Başvurular, istenen belgelerle Balıkesir Gönen TDİOSB Bölge Müdürlüğü'ne yapılıyor. “Türkiye'yi doyuran il” sloganını benimseyen OSB, jeotermalin yanı sıra rüzgar, güneş ve biyokütle enerji üniteleriyle desteklenecek. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, “Bu 2 aylık süre içinde kendi alanında uzman yatırımcılarımızı, girişimcilerimizi müracaat etmeye davet ediyoruz. Dünyanın en büyüğü olan bu OSB'mizle ilgili inşallah önümüzdeki süre içinde yapacağımız yatırımlarla da her zaman söylediğimiz gibi Balıkesir'in sadece Türkiye'yi doyuran şehir değil, bu yatırımlarla dünyayı doyuran şehir olacağına inanıyoruz” diye konuştu. Bugün itibarıyla 57 olan TDİOSB'lerin kurulması planlanan OSB ile 58'e çıkması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Makine İhtisas OSB'de fabrikalar yükseliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/yalova-makine-ihtisas-osbde-fabrikalar-yukseliyor-5828/

Çiftlikköy'de 640 hektar alanda 320 fabrikanın bulunacağı Yalova Makine İhtisas OSB, 2028 yılı içinde 320 üretim tesisinin faaliyete geçmesiyle yaklaşık 25 bin kişinin istihdam edileceği bir bölge olacak.

"Yerli, yenilikçi, yeşil bir OSB" mottosuyla kurulumuna devam eden Yalova Makine İhtisas OSB'de temeli atılan fabrika, sosyal tesis, idari ve sosyal donatılar "Anadolu 5.0" adı verilen mimari konsepte uygun yapılıyor.

Türkiye'nin yedi bölgesinden alınan ilhamla özel mimari tekniklerle binaların yapımı devam eden OSB, son olarak Çinli elektrikli otomobil üreticisiyle de üretim tesisi için görüşme yaptı.

Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, AA muhabirine, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hemen yanı başında konuşlandıklarını ifade etti.

Yaklaşık 50 kilometre yarıçaplı bir daire içerisinde yaklaşık 15 milyon nüfusa ulaşılabilen bölgede kurulduklarını anlatan Özdemir, "Milli gururumuz TOGG'dan Bilişim Vadisi'ne kadar uzanan bir hinterlanda hitap eden bir noktadayız. OSB'miz 2019 yılında faaliyetlerine başladı. Sahada şu an 40'ın üzerinde fabrikamız, üretim tesisimiz inşaat halinde. 5 fabrikamız üretime geçmiş hatta ihracatlarına başlamış durumda. Önümüzdeki yıla çok daha umutlu bakabilecek bir noktadayız. 350'ye yakın üyemiz var. Üyelerimizin kilogram başına ihracat değeri 7 dolarlar mertebesinde. Bu 1,2 olan Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Halihazırda mevcut işletmelerindeki ticari çıktılarını değerlendirdiğimizde, 2029 yılı itibarıyla yaklaşık 4 milyar dolara kadar ulaşabilecek bir ihracat potansiyeli inşallah Yalova'dan yükseliyor olacak." diye konuştu.

Gelecek yıldan itibaren çok hızlı bir artış yaşayacaklarına inandığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"En geç 2029 yılı itibarıyla yüzde 100 doluluğa gelme gibi bir hedefimiz halen canlılığını koruyor. Özellikle OSB'mizdeki uluslararası ölçekte çok büyük firma üyelerimiz de var. BMC, Tosyalı Holding gibi üyelerimizin de önümüzdeki yıl yatırımlarına başlaması, kendi networklerini, ekosistemlerini bölgemize taşımasıyla oluşacak çarpan etkisi tabii ki çok daha fazla olacak. Pandemi sürecinde de olduğu gibi ülkemiz girişimcileri, müteşebbisleri, sanayi kapasitesi ve sanayi birikimi, bunu kısa sürede fırsata çevirebiliyor. Bu pratiği pandemi döneminde de yaşadık ve biz bu dönemde de yine aynı pratiği daha güçlenerek, daha yüksek katma değerli ürünler üreterek, daha yüksek teknolojiye yönelerek yine yeni fırsatlar çıkarabileceğimize inanıyoruz. Elimizde çok iyi bir reçete de var. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade etmiş olduğu yatırım, üretim, istihdam ve ihracat vizyonu yeni Türkiye'nin büyümesini, kalkınmasını hangi prensipler çerçevesinde yürüteceğinin bir nevi anayasası. Bu anlamda reçetemiz çok sağlam."

Nitelikli genç nüfusu, stratejik konumu, uzun yıllara dayanan endüstriyel birikimi ve kapasitesiyle Türkiye'nin bunu başarabileceğine vurgu yapan Özdemir, Türkiye'nin artık dünyanın çok önemli üretim üslerinden biri olduğunu ifade etti.

- Yalova Üniversitesinin mühendislik fakültesi OSB'ye taşınacak

Daha yüksek teknoloji, daha yüksek katma değerli ürünler üretmeye odaklanmaları gerektiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu:

"Çok şükür artık yapmaya çalıştıklarımız, ortaya çıkarttığımız sonuçlarla gerek ulusal gerek uluslararası büyük oyuncuların artık çekim merkezi, odak noktası haline gelmiş durumdayız. Hemen hemen her hafta benzer nitelikte uluslararası bir firma ile görüşmelerimizi yürütüyoruz. Artık 21. yüzyılın kodlarıyla yeni şeyleri ortaya çıkartmamızın gerekliliği ile biz klasik manada bir sanayi bölgesi olarak değil burayı bir yaşam alanı olarak ele aldık. Bu uluslararası büyük oyuncuların biraz radarına girmemizdeki temel etkenlerden biri bu."

Yalova Üniversitesinin, bir devlet üniversitesinin mühendislik fakültesini OSB'ye taşıyacağını anlatan Özdemir, "Bu, Türkiye'de bir ilk, belki dünyada da çok sayılı örneği olan bir uygulama. Diğer tarafta kamu kampüsümüz, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz, KOSGEB, Doğu Marmara Kalkınma Ajansının yerleşkeleri yükseliyor. Bir diğer tarafta Sanayi Bakanlığımızın destekleriyle kurduğumuz Mesleki Eğitim Merkezimiz faaliyete geçmek üzere. Onun hemen ilerisinde TSE ile yaptığımız çalışmada oluşturduğumuz TSE Test ve Kalibrasyon Merkezimiz bitmek üzere." dedi.

Özdemir, OSB'deki bütün üretim tesisleri ve sosyal donatıların TSE'nin Yeşil Bina sertifikasyonuna tabi olduğunu ve sanayi bölgesinde üretim yapmak isteyen tüm üyelere de bunu zorunluluk haline getirdiklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kadınlar, makine üreten fabrikanın vasıflı işçileri oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/kadinlar-makine-ureten-fabrikanin-vasifli-iscileri-oldu-8378/

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren MVD Makine, sac işleme sektörüne yönelik "CNC abkant presler", "Fiber lazer makineler", "CNC giyotin makaslar", "CNC panç presler" ve "plazma kesim makinesi" üretimi yapıyor.

Firma, ara ve vasıflı eleman sorununu ortadan kaldırmak ve kendi personelini yetiştirmek amacıyla şirket bünyesine akademi kurdu.

İlanla başvuruları değerlendiren şirket yönetimi, uygun görülen adaylara üretim teknolojisine yönelik 3 aylık teorik eğitimin ardından tezgah başında staj imkanı sağlıyor.

Kursiyerlerin fabrikaya adımını attıkları ilk günden itibaren maaş ve sigortasını yatıran firma, yapılan yeterlilik sınavında başarılı olanları fabrikada istihdam ediyor.

Çeşitli eğitim ve meslek gruplarından çok sayıda kişinin başvurduğu kursa kadınların da ilgi göstermesi dikkati çekiyor. Bugüne kadar 9 dönemde çok sayıda kişinin eğitim aldığı kurstan mezun olan 15 kadın fabrikada mesai yapıyor.

- İstihdam garantili kursla 15 kadın usta oldu

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İnan, AA muhabirine, sac işleme makineleri ürettiklerini ve ihracata yönelik çalıştıklarını söyledi.

Firmaya ara eleman ve vasıflı işçi kazandırmak için akademi kurduklarını anlatan İnan, şunları kaydetti:

"İki yıl önce başladık. Gazete ilanıyla adayları değerlendirdik, 15 kişilik grupla eğitime başladık. Teknik öğretmenler anlatıyor, oldukça verimli. Sabah ders, öğleden sonra da atölyeyi görüyorlar. Üç ayın sonunda tam zamanlı fabrikada çalışıyorlar. Bu dönemin sonundaki sınavda başarılı olanlar sertifika alıyor. İstihdam garantili bir kurs. Şu anda kursiyerlerden 15 kadın çalışanımız iş başında. Daha önce mesleği olmayan, üniversitelerin farklı bölümlerinden mezun ama iş hayatına atılamamış, buraya başvurdular ve iş sahibi oldular."

- "Kadınlarla iş yerine disiplin geldi"

İnan, meslek sahibi olan kadınların verimliliği artırdığını belirterek, "Kadınların yer almasıyla iş yerine bir disiplin geldi. Kaynak, montaj, boya yapıyor, freze makinesini kullanıyor, CNC tezgahlarında çalışıyorlar. Bazı bölümlerimizde vardiyalı çalışıyorlar. Bu kursu herkese tavsiye ederim. Elemanı yetiştirmeliyiz. Tabii ki maliyetli bir iş. Akademide öğretilenler, atölyede üretime dönük bilgilerdir." dedi.

- Maviş usta, elemanları yetiştiriyor

İki yıl önce başvurduğu kurs sonrasında fabrikada CNC ustası olan iki çocuk annesi 33 yaşındaki Maviş Aras, "Sosyoloji mezunuyum. Keşke daha önce başvursaydım. CNC operatörüyüm, aile ekonomisine de katkı sağlıyorum. Hiçbir şey bilmiyordum, kursun ardından atölyede mesaiye de kalarak işi öğrendim. Şu anda ustayım, elemanları yetiştiriyoruz. Teknik resme göre istenilen parçaları üretiyorum." ifadelerini kullandı.

Konya Teknik Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü mezunu 25 yaşındaki Merve Yüksel Araç da kurs sonrası 10 ay önce iş başı yaptığını dile getirerek, "MVD Akademi'nin uyguladığı eğitime katılarak meslek sahibi oldum. Hemen makine başına geçtim, frezedeyim. İşler iyi gidiyor. Programları kolaylıkla yazabiliyorum. Freze makinesinde istenilen parçayı teknik resme ve ölçülere uygun olarak çıkarılmasını sağlıyor. Bu parçalar da montaja gidiyor. Burada çalışmak oldukça keyifli." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kız öğrencilere rol model oluyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/kiz-ogrencilere-rol-model-oluyor-1318/

OSB yönetimince sektörlerin en önemli ihtiyaçlarından birisi olan nitelikli personel açığını kapatmak için kurulan OSB Teknik Koleji, gelecek yıl mezun vermeye hazırlanıyor.

Eğitimde kullanılabilecek her türlü atölye, makine ve teçhizatla donatılan okulda, kalifiye iş gücü eksiğini gidermek amacıyla özverili bir çalışma yürütülüyor.

Öğrencilere Anadolu Teknik Programı ve Anadolu Meslek Programı bölümlerinde endüstriyel otomasyon, elektrik-elektronik, makine ve tasarım, metal teknoloji alanlarında eğitim veriliyor.

Mezun olduklarında işsiz kalma kaygısı yaşamayacak gençler, hem Antalya OSB'deki firmalarda çalışma imkanı bulacak hem uluslararası geçerliliği bulunan "Europass Sertifikası"na da sahip olarak yurt dışı iş başvuruları yapabilecek.

- Kız öğrenci sayısında artış yaşanıyor

Yetenek testi ve mülakatlardan sonra kabul edilip tam burslu eğitim alan 88'i kız 800 öğrenci bulunan okulda, 33'ü kadın 65 öğretmen görev yapıyor.

Elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon ile makine tasarım bölümlerindeki 5 kadın öğretmen ise torna makinesinin başına geçip öğrencilerine metale şekil vermeyi, çekiç kullanmayı, elektrik hattı çekmeyi öğretiyor.

Elektrik-elektronik bölümü öğretmeni Tülay Dinler, endüstriyel otomasyon bölümü öğretmenleri Havva Kocaoğlu, Melisa Zedelenmez, makine tasarım bölümü öğretmenleri Tuğçe Bayar ve Niray Dönmez, kız öğrencilere model oluyor.

Kadın öğretmenler sayesinde her geçen yıl okula kayıt yaptıran kız öğrenci sayısında artış yaşanıyor.

- "İşleri hazır, kapışılacaklar, iş aramayacaklar"

Antalya OSB ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, AA muhabirine, okula ilginin her geçen dönem arttığını belirterek, 282 öğrencinin alındığı okula bu yıl yaklaşık 2 bin başvuru yapıldığını söyledi.

Okulun öneminin hem öğrenciler hem veliler hem de sektörler açısından çok iyi kavrandığını ifade eden Bahar, "Okulumuz çok özel bir okul, öğrencilerimiz çok iyi yetişiyorlar, İngilizce öğreniyorlar. Belki de fabrikalarda bulunmayan makineleri kullanıyorlar." dedi.

Kolejin kadın istihdamın artmasına da önemli katkı sağlayacağını dile getiren Bahar, bu doğrultuda okulda kadın meslek öğretmenlerinin görev yapmasına da özen gösterdiklerini vurguladı.

Bahar, okulun tüm meslek liseleri arasında örnek gösterilmesinden gurur duyduklarını dile getirerek, "Şu anda yüzde 10-15 olan kız öğrenci sayısının en az yüzde 40'lara çıkmasını istiyoruz. Kız öğrenci kaynak yapamaz, sac kesemez, makinelerle uğraşamaz gibi bir algının yanlış olduğunu bu okul göstersin istiyoruz. Hem kız öğrenci hem de kadın meslek öğretmeni anlamında farkındalık oluşturuyoruz." diye konuştu.

Mezun olan öğrencilerin çok rahat iş bulabileceklerini anlatan Bahar, çok sayıda sektör temsilcisinin öğrencilerle iletişime geçtiğini bildirdi.

Bahar, "Üçüncü yılımızda birçok öğrencimize fabrikalar talip. Onlarla ilişki kurmuş durumdalar. İşleri hazır, kapışılacaklar, iş aramayacaklar. Çocuklarımız sahip oldukları uluslararası sertifikalarla dünyanın her yerinde çalışma imkanı bulacaklar." ifadelerini kullandı.

- "Mezun olduklarında teknisyen unvanıyla çalışmaya başlıyorlar"

Elektrik elektronik öğretmeni Tülay Dinler ise 10 yıllık öğretmen olduğunu ve bu alanda kız öğrencilerini daha fazla görmek istediğini söyledi.

Ortaokuldan sonra ağabeyi ile babasının etkisiyle meslek lisesine yöneldiklerini ve elektrik bölümünü seçtiğini belirten Dinler, lise sonrası eğitimine Gazi Üniversitesinde devam ettiğini anlattı.

Yaptığı işi çok sevdiğini dile getiren Dinler, bu bölümü seçtiği için hiçbir zaman pişmanlık duymadığını ifade etti.

Öğretmen olarak görev yaptığı okulun da kadın istihdamına yönelik ciddi çalışmalar yaptığını söyleyen Dinler, şöyle devam etti:

"Mezun olduklarında üniversite sınavlarına girebiliyorlar, mühendislik fakültelerini ya da farklı alanları seçebiliyorlar. Üniversite okumaları da şart değil, liseden mezun olduklarında teknisyen unvanıyla çalışmaya başlıyorlar."

- Öğretmen de öğrenci de bölümden memnun

Makine tasarım öğretmeni Tuğçe Bayar da 4 yıl makine mühendisi olarak görev yaptığını, daha sonra öğretmenliği tercih ettiğini söyledi.

Bu meslekte kadın öğretmenlerin görev almasının kız öğrenciler açısından önemli olduğunu vurgulayan Bayar, "Bildiklerimi öğrencilerime aktarmak, kız öğrencilere yol gösterebilmek, kadın mühendisler, bakım onarım uzmanları yetiştirmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Bayar, bazı kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha hevesli olduğunu ve işi daha iyi kavrayabildiklerini kaydetti.

11. sınıf öğrencisi Emine Başak Belen de kendisini makine bölümünde geliştirdiğini söyledi.

Ailesinde bu alanda çalışan kimse olmamasın rağmen kendisinin bu alana yöneldiğini dile getiren Belen, "Seneye mezun olacağım. Makine mühendisi olmak istiyorum. Bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Korkuteli OSB, bölgenin kalkınmasına ve istihdamına katkı sağlayacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/korkuteli-osb-bolgenin-kalkinmasina-ve-istihdamina-katki-saglayacak-4666/

Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) tarafından şehir merkezindeki bir otelde üye buluşması düzenlendi.

Programa konuk olan Bahar, görev süresi içinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi, üyelerin sorularını yanıtladı.

Bir yıl içinde yaptıkları önemli çalışmalardan birinin Korkuteli ilçesine karma organize sanayi bölgesi (OSB) kazandırmak olduğunu dile getiren Bahar, OSB'nin daha önce mermer sektörüne yönelik planlandığını ancak talep üzerine bütün sektörlere cevap verebilecek niteliğe dönüştürüldüğünü ifade etti.

Yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda sanayi parselleri belirlenen OSB'nin yerli ve yabancı firmalardan talep almaya başladığını belirten Bahar, OSB'nin bölgenin hem kalkınmasına hem de istihdamına ciddi katkı sağlayacağını bildirdi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının Antalya'nın en büyük lobi kuruluşu olduğunu söyleyen Bahar, Oda olarak kentin geneline, her ilçeye dokunmak istediklerini ifade etti. Bahar, şehrin sorunlarına çözüm üretmek ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla projeler hazırladıklarını ve tek tek hayata geçirdiklerini kaydetti.

ANTİAD Başkanı Bilal Köleoğlu da üye buluşmalarının son derece verimli geçtiğini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Adana Hacı Sabancı OSB büyümesini sürdürüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/adana-haci-sabanci-osb-buyumesini-surduruyor-9053/

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, AA muhabirine, 1973'te kurulan OSB'nin altyapı ve üstyapı çalışmalarının bitirilmesiyle 1990'lı yıllardan itibaren tam olarak faaliyete geçtiğini söyledi.

Adana OSB'nin, fiziksel büyüklüğü ve ekonomiye verdiği katkıyla Türkiye'deki yaklaşık 400 OSB içinde ilk 6'da yer aldığını aktaran Sütcü, şöyle devam etti:

"Adana OSB, şu anda 25 milyon metrekare alana sahip. Adana'nın 3 milyar dolarlık ihracatının yüzde 65'ini OSB'deki sanayiciler gerçekleştiriyor. Yaklaşık 45 bin çalışanıyla OSB, Adana'nın tükettiği elektriğin yüzde 25'ini tek başına tüketiyor. Türkiye'nin neresinde olursa olsun girişimcinin, sanayicinin her türlü ihtiyacını karşılayacak, altyapı ve üstyapısı tamamlanmış bir OSB."

Sütcü, OSB'de şu anda yüzde 100 yabancı sermayeli 26 şirketin bulunduğunu belirtti.

- "Adana OSB'miz son 20 yılda en az 10 kat büyüdü"

OSB'nin her bakımdan hızlı büyüme gerçekleştirdiğine işaret eden Sütcü, şöyle konuştu:

"Adana OSB'miz son 20 yılda en az 10 kat büyüdü. Bizim 6 milyon metrekare yeni genişleme sahamız var. Biz, yatırım yapabilecek veya katma değerli ürün üretebilecek sanayicilere öncelik tanımak üzere genişleme sahamızdan şimdiden 2 yıl sonra teslim edilmek üzere tam 3 milyon metrekare yeri tahsis ettik. 2 yıl sonra tamamen altyapısı, üstyapısı, elektriği, doğal gazı, yolu, asfaltı, her işlemi bittikten sonra sanayicimize teslim edeceğiz. 'Buyur, yatırımı yap.' diyeceğiz. Yani büyümekte olan bir OSB'yiz."

Sütcü, OSB'nin büyümesine yönelik devamlı fikir geliştirdiklerini, 10 yıl sonrasının büyüme planlarının hazır olduğunu kaydetti.

Adana OSB'nin 35 yılda 25 milyon metrekareye ulaştığını vurgulayan Sütcü, "Bunlar kolay rakamlar değil. 35 milyon metrekarelik büyüme alanımızı da 10 yıl içerisinde yine Adana OSB'ye katmak istiyoruz. Böylece Türkiye'nin en büyük OSB'lerinden biri olacağız." ifadelerini kullandı.

Karma bir OSB'ye sahip olduklarını belirten Sütcü, Türkiye'nin en büyük tekstil, kağıt, plastik, ambalaj firmalarının Adana OSB'de yer aldığını söyledi.

Sütcü, Adana OSB'nin Çukurova'da yetişen ürünlerin sanayiye kazandırılmasına, katma değerli hale gelmesine de öncülük ettiğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AOSB'nin 50. yılı kutlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/aosbnin-50-yili-kutlandi-2452/

Vali Yavuz Selim Köşger, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda, AOSB'nin Türk sanayileşmesinin öncü şehri Adana'nın yüz akı olduğunu söyledi.

Bölgenin Adana'nın layık olduğu yere taşınmasında çok önemli destekleri olduğunu belirten Köşger, "AOSB, Adana'nın sanayisinin, kentin gelişmesinin ve tabii ülkemizin kalkınmasının önemli dinamolarından birisi olmuş, Türkiye'deki OSB'ler içerisinde de örnek bir yer teşkil etmiştir. Teknolojiye, çevreye duyarlı yatırımlarıyla, 40 bini aşan istihdamıyla, 2 milyar dolara varan ihracatıyla ve geliştirdiği her türlü endüstriyel yatırımlarla Türk sanayisinin ve kalkınmasının öncü dinamolarından birisi olmuştur. Bundan dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz." diye konuştu.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü de OSB'lerin kurulmasının ve işletilmesinin oldukça zor olduğunu ifade etti.

Başarı için dünya standartlarında hizmet üretmenin şart olduğunu anlatan Sütcü, "Ülkemizin en önemli meselelerinden biri olan cari açığı azaltmak, milli ekonomimizi güçlendirmek için sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalar, çağdaş ve günün ihtiyaçlarını yansıtan projelerle hizmet çıtasını her geçen gün daha yüksek noktalara taşıma azmindeyiz. Adana'mıza büyük ölçekli yeni yatırımların kazandırılması için sanayici ve OSB Yönetimi olarak bizlere düşen görevlerin farkındayız." dedi.

AOSB'nin 25 milyon metrekarelik alanda, yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet verdiğini aktaran Sütcü şöyle devam etti:

"Adana'da kullanılan elektriğin yüzde 22'lik, doğal gazın yüzde 40’lık, suyun ise yüzde 23'lük kısmı OSB'miz tarafından tüketilmektedir. OSB'ler arasında kıyaslandığında ise elektriğin yüzde 4, doğal gazın yüzde 5, suyun ise yüzde 7'lik kısmı OSB'mize aittir. Dolayısıyla OSB'miz bu ihtiyaçları karşılayabilecek büyük ölçekli modern ve teknolojik tesisler, altyapılarla donatılmış sanayi bölgelerinden birisidir."

Konuşmaların ardından AOSB'de faaliyet gösteren ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan "İSO 500" ile "İSO İkinci 500" listelerine giren 32 firmaya Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) "Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı" listesinde yer alan 16 firmaya plaket verildi.

Törene milletvekilleri, iş insanları ve kent protokolü katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya OSB'de tüketilen elektriğin yüzde 10'u GES'ten https://analizgazetesi.com.tr/haber/antalya-osbde-tuketilen-elektrigin-yuzde-10u-gesten-9816/

Antalya OSB'de 5 yıl kadar önce başlatılan "Çatılara Özgürlük" projesiyle, fabrikaların çatıları GES ile donatılıyor. Çatısı panellerle kaplanan fabrikalar, enerjisini güneşten alıyor, ihtiyaç fazlası elektriği ise satıyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve OSB Başkanı Ali Bahar, AA muhabirine, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla sanayiciler olarak GES yatırımına yöneldiklerini söyledi.

Özellikle bu yıl GES ile tanışan fabrika sayısında önemli bir artış yaşandığını belirten Bahar, "65 sanayi kuruluşumuz çatılarını GES'le donattı. Bu yaklaşık 53 milyon kilovatsaate tekabül ediyor. OSB'nin 500 milyon kilovatsaat elektrik kullanımının yüzde 10'u güneş enerjisinden sağlanıyor." dedi.

Sanayiciden gelen talep doğrultusunda TEİAŞ ile görüşerek bölgenin güneş enerji sistemi kapasitesini 80 megavattan 160 megavata çıkardıklarını kaydeden Bahar, en kısa zamanda bölgedeki tüm fabrikaların çatısının panellerle kapanmasını temenni etti.

Antalya'nın çevreci bir OSB'ye sahip olduğunu ifade eden Bahar, "Yeşil dönüşümü konuşuyoruz, karbon ayak izi diyoruz, bu açıdan yenilenebilir enerji kaynakları son derece önemli. Ayrıca maliyetlerimizi düşürerek rekabet gücümüzü de artırıyoruz." diye konuştu.

- Yatırımcılar GES'ten memnun

Antalya OSB'de çelik yapılar üzerine faaliyet gösteren firmanın sahibi Fatih İnci ise yaklaşık bir yıl araştırma yaptıktan sonra 3 ay önce GES yatırımını hayata geçirdiklerini söyledi.

Önemli bir tasarruf sağladıklarını dile getiren İnci, "Tükettiğimiz enerjinin tamamını karşılıyoruz, fazlasını da satarak gelir elde ediyoruz. Çok avantajlı." dedi.

İnci, alternatif enerji kaynaklarını kullanarak doğaya zarar vermedikleri için de memnun olduklarını kaydetti.

OSB'de fiber optik aydınlatma sistemleri üzerine faaliyet gösteren bir firmanın yönetim kurulu başkanı Cengiz Şentürk de GES'i 2020'den itibaren kullandıklarını belirtti.

Enerji verimliliği üzerine çalışma yaptıklarını anlatan Şentürk, "GES, enerji tasarrufunda önemli bir yatırım. Yaklaşık enerji kullanımımızın yüzde 80'ini güneşten sağlıyoruz. Maliyetlerimiz son 2 yıldır düştü." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bölge ekonomisine katkı sağlayacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/bolge-ekonomisine-katki-saglayacak-9719/

Yeni OSB'nin ilk yönetim kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Nevşehir Valisi Ali Fidan, AK Parti Milletvekilleri Süleyman Özgün ve Emre Çalışkan, MHPMilletvekili Filiz Kılıç, Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kamil Duru, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, MHP İl Başkanı Adnan Doğu, İl Genel Meclisi Başkanı Gürbüz Dinç ve diğer ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Vali Fidan, OSB'lerin ekonomik ve sosyal katkılarına dikkat çekerek, Nevşehir'in sanayi yönüyle de gelişimine vurgu yaptı. "OSB'ler, bölgelerin ve ilçelerin ekonomik gelişimine büyük katkılar sağlamakta, sosyal hayatın gelişimini de olumlu yönde etkilemektedir" diyen Fidan, Nevşehir'in turizm, tarım ve ticaret yanında, çevreye duyarlı bir sanayiye sahip olması için yeni OSB'lerin kurulmasının ve mevcutların genişlemesinin önemli olduğunu belirtti. Nevşehir'de "Nevşehir Avanos Kapadokya Organize Sanayi Bölgesi" olarak adlandırılan yeni OSB'nin kurulum süreci tamamlandı. Vali Ali Fidan, 644 bin metrekarelik alanda yer alan OSB'nin, 27 Ocak 2022 tarihinde imzalanan ön protokolle başladığını açıkladı.

Fidan, Nevşehir Valiliği İl Özel İdaresi'nin %40, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nın %40 ve Avanos Belediye Başkanlığı'nın %20 oranında ortak olduğunu belirtti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
100 kişiye istihdam sağlayacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/100-kisiye-istihdam-saglayacak-9558/

Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat ve Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir temel çalışmaları devam eden ziyaret ederek firma yetkililerinden bilgiler aldılar. Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir; “Her geçen gün büyüyerek gelişen ve bölgenin üretim lokomotifi olacak Havza Organize Sanayi Bölgemizde inşasına başlanan inşaat malzemeleri, yapıştırıcı üretimi yapacak olan Entegre Harç San. ve Tic. AŞ. firmasının inşaat aşamasını ilçe Kaymakamımız Mustafa Ayvat Bey ile birlikte ziyaret ederek firma yetkililerinden çalışmaları hakkında bilgi aldık. Havza OSB'de kurulacak her üretim fabrikası ilçe ekonomisine artı bir katma değer ve istihdam sağlaması demektir. İnşallah daha çok firmaların gelip fabrikalar kurulacak olan Havza Organize Sanayi Bölgesi şimdiden gerek mevcut üretimi ile gerekse yeni kurulan fabrikalar ile büyümeye devam etmektedir. İnşallah Havza OSB genişleme çalışmaları tamamlandığında daha fazla yatırımcıyı çekecektir. Bu da daha fazla istihdam demek” dedi. Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat ise yapılan her yatırımın istihdamın artması anlamına geldiğini belirterek; “İnşallah Havza OSB bölgenin üretim ve istihdam merkezi olacaktır” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2.5 milyon metrekare alana sahip https://analizgazetesi.com.tr/haber/25-milyon-metrekare-alana-sahip-2104/

2.5 milyon metrekare alana sahip,115 sanayi parseli bulunan DEMİOSB'nin altyapısı bir yıl içinde tamamlanacak. Ankara Karayolunun sol tarafında Gürlek ve Kocabaş Mahalleleri arasında yer alan Denizli Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin altyapı temeli düzenlenen törenle atıldı. Törenin açılışında konuşan MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, makine imalatçılarının uzun yıllardır hayalini kurduğu, birçok kesimin yapılamaz olarak gördüğü Türkiye'nin üçüncü Makine İhtisas Organize Bölgesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Denizli Sanayi Odası ve DEMİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ise, ''Makina İhtisas OSB'nin hızlı bir şekilde faaliyete başlaması için hep birlikte sıkı bir şekilde özveri ile çalıştık. Denizli siyaseti ve Denizlili iş insanlarının yoğun gayretleri sonucunda bugün bu projede temel atma seviyesine geldik'' dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2024 sonuna kadar tamamlanacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/2024-sonuna-kadar-tamamlanacak-1158/

Şirket bu amaçla CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi AŞ ile toplam 15.310.000 dolar tutarında sözleşme imzaladı. Gökhan Tekstil Öztüketim Çatı GES kurulumunun, 2024 yılı sonuna kadar tamamlanarak tesisin devreye alınması planlanıyor. Merkezi Denizli Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) olan Gökhan Tekstil iplik, dokuma, boya terbiye, dijital baskı, konfeksiyon ve nakış ünitelerinden oluşan havlu, bornoz, ev ve yatak giyimi, pamuklu dokuma kumaş üreten entegre bir tesise sahip. 1977 yılında tekstil pazarlama alanında faaliyete başlayan şirket, 1987 yılından bu yana sanayi üretimi de yapıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeni fabrikalar yükselecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/yeni-fabrikalar-yukselecek-5310/

Kasapoğlu toplamda 1 milyon 240 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan yeni organize sanayi bölgesi için çalışmaların sürdüğünü, ön talepleri aldıklarını kaydetti. Kasapoğlu, “Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili çalışmalarımızda ön talepleri aldık. Bölgenin tüzel kişiliğinin oluşması için çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Bölgede 600 bin metrekarelik bir alanın ön tahsisini yapmış oluyoruz. Toplamda 1 milyon 240 bin metrekarelik bir alan için çalışmalarımıza ve projelerimize başlıyoruz. Bir diğer taraftan Bozkurt Organize Sanayi Bölgesi içinde her ne kadar emlak değerleri yüksek çıksa da bu sorunlarla alakalı görüşmelerimizi sürdürüyor ve kararlı adımlar atmaya çabalıyoruz. Projelerimizi hızlandırıp yakın zamanda net sonuçlar elde etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde temel atma töreni yapılan Makine İhtisas OSB hakkında da bilgi veren Kasapoğlu, önümüzdeki yıl sonunda altyapının büyük ölçüde tamamlanacağını iki yıl içinde de yeni fabrikaların yükseleceğini kaydetti. TEI ile olan iş birliğine ilişkin ise; “TEI ile sanayicilerimizi buluşturduk. Denizli Sanayisine bu toplantıda iki yol çıktı. Bu yollardan bir tanesi, mevcutta üretim yapan firmaların TEI ile nasıl çalışacaklarını belirlemeleri, bir diğeri ise TEI'nin sunduğu tedarik zincirine nasıl katılacakları konusu oldu. Denizli ve Denizli sanayisi için TEI ile ortak çalışma alanlarının belirlenmesi ve bu alanlar için organizasyon yapısının şekillenmesi önemli bir yatırım alanı sağlayacak ve kentimizin dinamikleri içerisinde kendisine önemli bir ekonomik yer bulacaktır. TEI ile yapılacak çalışmalarda iki çok önemli sektörün, daha da önem kazanacağını düşünüyorum. Bunlardan biri Bilişim diğeri ise Makine sektörleridir. Bu bağlamda yapılacak çalışmalar ile de bahse konu sektörlere yatırımları destekliyor olacağız” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sanayicilere stratejik liderlik ve yönetim anlatıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/sanayicilere-stratejik-liderlik-ve-yonetim-anlatildi-9992/

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Denizli İl Temsilciliği iş birliği ile "Stratejik Liderlik ve Yönetim" semineri düzenledi. Prof. Dr. Harun Kemal Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı seminer Prof. Dr. Aşkıner Güngör’ün sunumu ile gerçekleşti. Denizli OSB Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere Bölgede ve Denizli’de yer alan sanayi kuruluşlarının temsilcileri, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi üyeleri katıldı. 

Eksikleri görme kabiliyeti 

Seminerin açılış konuşmasını yapan Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Taş, “Stratejik yönetim uzun vadeli planlar içermektedir. Bu sayede kişilere uzun vadede düşünme ve hatalarını, eksiklerini görme kabiliyeti kazandırır. Günümüzde hızla değişen, gelişen iş dünyasına ve çevreye ayak uydurma, esnek davranma ve zamanında gerekli değişikliği yapma yeteneklerini kazandırır” sözleriyle stratejik yönetimin önemine değindi. Seminerin oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Harun Kemal Öztürk’ün konuşmasının ardından Prof. Dr. Aşkıner Güngör’ün "Stratejik Liderlik ve Yönetim" konulu sunumuna geçildi. 

Uyum sağlamayı kolaylaştıracak

Sunumda stratejik liderlik kavramı, özellikleri, yetkinlikleri ve stratejik liderlik davranışının işletmelere sağladığı katkıları ana başlıklı konular ele alındı. Stratejik liderliğin, yöneticilerin farklı yönetim tarzlarını kullanarak vizyon geliştirdikleri, organizasyonları için değişen ekonomik ve teknolojik iklime uyum sağlamalarını kolaylaştıran bir uygulama olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güngör, “Stratejik liderlik, örgüt için gerçekleştirilebilir bir gelecek oluşturacak değişiklikleri başlatmak için geleceği görme, vizyon oluşturma, esnekliği sağlama, stratejik olarak düşünme ve diğerleri ile çalışabilme becerileri olarak tanımlanmaktadır. Stratejik Liderler; stratejinin formüle edilmesinden, planlanmasında, planlanan stratejilerin uygulanmasından ve kurum performansının değerlendirilmesinden birinci derecede sorumlu olan kişi veya kişilerdir” dedi. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nizamiye Projesinin ilki tamamlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/nizamiye-projesinin-ilki-tamamlandi-4322/

Başkan Yalçın, “Yeni nizamiyemizin sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Kısa sürede Abdülhamid Han Bulvarı’nın bölgemiz sınırındaki noktasında 2. nizamiyemizin de temelini atacağız.” dedi. Başkanı Yalçın, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi sınırları içinde yaşanan hırsızlık olaylarının artması ve sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda ana giriş noktalarında nizamiye kurulması için çalışma yaptıklarını hatırlattı. Başkan Yalçın, projenin ilk uygulamasının tamamlandığını belirterek, “Anbar mevkiinde yaptığımız ilk nizamiye, 30 metre kanat açıklığına, 5 metre 60 santim yüksekliğe ve 4 metre genişliğe sahip bulunmaktadır. Kısa sürede 4 ana girişte nizamiyelerimizi yapmış olacağız. Bölgemiz, her giriş çıkış noktasının fiziki özelliklerine göre yeniden oluşturulacak uygulama projeleri sayesinde yeni nizamiyelerine kavuşacak. Böylelikle OSB sınırları içindeki güvenliğin etkin şekilde sağlanmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Yalçın; “Bölgemizin ana girişlerinde kurulacak yeni nizamiye yapılarımızda; plaka tanıma sistemi ve güvenlik kameraları ile bölgemize giriş çıkışlarda düzen sağlamayı amaçlıyoruz. Sanayicilerimize ve bölgemizi ziyaret eden misafirlerimize zaman kaybı oluşturmadan nizamiye giriş çıkış ve kontrol düzeni sağlamak amacındayız” dedi. Başkan Yalçın, sanayicilerin talepleri doğrultusunda yeni projeler ve hizmetler sunmaya devam ettiklerini vurgulayarak, Anbar mevkiinde hizmete giren yeni nizamiyenin bölgeye ve sanayicilere hayırlı olmasını diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sera ve su ürünleri OSB'lerine ziyaret https://analizgazetesi.com.tr/haber/sera-ve-su-urunleri-osblerine-ziyaret-1657/

OSB alanlarına gerçekleştirdiği inceleme ziyaretleri sırasında ilk olarak Karataş ilçesine bağlı Bebeli Mahallesi’nde kurulmakta olan Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi’ni ardından Adalı Mahallesi’nde kurulmakta olan Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Su Ürünleri) Organize Sanayi Bölgesi’ni (TDİOSB) ziyaret eden Vali Köşger, yetkililerden OSB’lerin son durumu hakkında detaylı bilgi aldı. İncelemelerinin ardından kısa bir değerlendirmede bulunan Vali Köşger; 4 bin 100 dekar alan üzerine kurulacak ve faaliyete geçmesiyle yılda 100 bin ton sebze üretiminin gerçekleştirileceği Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi’nin Türkiye´nin en büyük sera kümelenmesi olacağını belirtti. Adana’nın yıllık bitkisel üretim hasılasının yüzde 10'unu Sera TDİOSB’nin sağlayacağını kaydeden Vali Köşger, bölgede yüksek teknolojili seraların yanı sıra; işleme, paketleme, depolama ve AR-GE tesislerinin de bulunacağını, seraların ileri teknolojide olacağını, projede az ilaç ve gübre kullanımını öngören topraksız tarımın ağırlıklı olarak yapılacağını kaydetti. Avrupa ve Türkiye'nin ilk ve tek Su Ürünleri TDİOSB'nin Adana'da kurulacağını belirten Vali Köşger, Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Su Ürünleri) OSB’de tatlı su ve deniz su ürünleri olmak üzere yılda 60 bin ton su ürünü üretileceğini kaydetti.  Vali Köşger, Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Su Ürünleri) OSB’nin kuruluş protokolünün onaylandığını ve tüzel kişilik kazandığını belirtip, parselasyon planlarının hazırlanması, alt yapı yapım işi için gerekli olan projelerin (Yol, su, kanalizasyon, elektrik dağıtım şebekesi, vb.) keşif özetlerinin hazırlanması ve onaylanması amacıyla çalışmaların sürdüğünü kaydederek Adana’mızın ve ülkemizin ekonomisine önemli düzeyde katkı sunacak OSB’lerin bir an evvel faaliyete geçmesi için çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini kaydetti.  Her iki projenin de tamamlandığında Adana'nın tarımsal faaliyetlerine olumlu yönde katkı sunacağını belirten Vali Köşger, OSB’ler faaliyete geçtiğinde Adana’nın yatırım, üretim, istihdam, ihracat alanlarında daha da güçlü bir il olacağını sözlerine ekledi. Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Yiğit, Kaymakam Necati Aktan, Belediye Başkanı Necip Topuz ile Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç'in de katıldığı inceleme ziyaretleri yapılan değerlendirmelerin ardından son buldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kardeş OSB protokolleri imzalandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kardes-osb-protokolleri-imzalandi-5980/

ASO'dan yapılan açıklamaya göre, Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu'nun daveti üzerine Oda Başkanı Seyit Ardıç ve beraberindeki heyet, kenti ziyaret etti.

Ziyarette, Ardıç ile Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası ( TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Coşkun, "Kardeş Oda Protokolü" imzaladı. Heyet, daha sonra Vali Tekbıyıkoğlu'na da makamında ziyarette bulundu. Burada da ASO 2. OSB ile Tunceli OSB arasında "Kardeş OSB Protokolü"ne imza atıldı. Tekbıyıkoğlu, Tunceli'de sanayinin gelişmesi için ASO ve ASO 2. OSB'nin desteğiyle açılım yapmak istediklerini bildirdi. Ardıç da "Bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi Tunceli gibi bizim için çok önemli ve çok özel bir şehirle paylaşmaktan mutluluk duyacağız" ifadesini kullandı. İmzalanan protokollerle iki ildeki sanayiciler arasında iş birliği yapılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kütahya OSB'de sürdürülebilir başarı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kutahya-osbde-surdurulebilir-basari-2401/

“Takımdaşlık ve Kurumdaşlık” başlıklı eğitimde, Dr. Barbatos Kon‘un deneyimli rehberliğinde, katılımcılara iş dünyasında etkili takım olmanın incelikleri aktarıldı.

Eğitimde, sağlıklı ve verimli bir organizasyon yapısının temelleri üzerinde duruldu. Dr. Barbatos Kon'un interaktif uygulamalar ve canlı örneklerle zenginleştirdiği eğitimde, takım olmanın yanı sıra kurumsal bağlılık ve motivasyonun önemi vurgulandı. Katılımcılara, güçlü bir takımın iş süreçlerine nasıl katkı sağladığı ve iş birliği içinde nasıl başarı elde edileceği konusunda pratik bilgiler sunuldu. Eğitim, Kütahya OSB Müdürlüğü personelinin yoğun ilgisiyle gerçekleşirken, katılımcılar konuyla ilgili deneyimlerini paylaşma fırsatı buldular. Soru-cevap oturumları ve grup çalışmaları ile etkileşimli bir ortam oluşturularak, katılımcıların eğitim içeriğini daha yakından deneyimlemeleri sağlandı. Kütahya OSB Müdürlüğü, çalışanlarına düzenlediği bu tür eğitimlerle sadece bireysel gelişimlerine katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda birlikte çalışma kültürünü güçlendirmeye ve iş birliğini artırmaya odaklanıyor. Bu tür eğitimler, Kütahya OSB'nin sürdürülebilir başarı ve büyüme hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynayarak, yatırımcılarına profesyonel, kaliteli ve kusursuz hizmet politikası yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
5 binin üzerinde şirketi bir araya getiriyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/5-binin-uzerinde-sirketi-bir-araya-getiriyor-1055/

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli ve Genel Müdür Gürsel Bahçıvancılar’ın ev sahipliği yaptığı heyet, Bölge’deki mevcut durum, yeni yatırımlar ve yatırımcılara sunulan imkânlar hakkında kapsamlı bilgi aldı. Ziyarette bir konuşma yapan İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkinin, kardeşliğin çok ötesinde olduğuna dikkat çekerek, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olduğunu anımsattı. Türk ve Azerbaycanlı şirketlerin karşılıklı yatırımları ve ortaklıkları ile iki ülke arasındaki ilişkinin “stratejik ortaklık” seviyesine taşındığını vurgulayan Sevimli, “Biz Azerbaycan’ın ulu önderi Heydar Aliyev’in ‘Bir Millet İki Devlet’ anlayışını paylaşmakla birlikte buna bir de ‘Tek Yürek’ vurgusunu ekliyoruz. Kardeş ülkemizin son yıllardaki ekonomik ve sosyal gelişimini büyük bir sevinçle izliyoruz. Azerbaycanlı firmalarımızı, yenilenebilir enerji başta olmak üzere ülkemizin potansiyelinden yararlanmaya davet ediyoruz. İZBAŞ olarak yetkin kadrolarımızla yatırımcılarımıza her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. Ziyarette konuşan CEC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Suleyman Majidli de Azerbaycan’ın başkenti Bakü ile 30 yıldır kardeş şehir olan İzmir’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. CEC’in bugün 5 binden fazla üye şirket ve kuruluşu bir araya getiren uluslararası network kuruluşu olduğunu hatırlatan Majidli, tüm sektörlerde dijital ekonominin, yenilikçi ve çevre dostu teknolojilerin tanıtılması için lobi çalışması yaptıklarını kaydetti.  SOCAR’ın 20 milyar dolara ulaşan yatırım portföyündeki en önemli girişimlerinin 15 yıldır İzmir’de gerçekleştiğine dikkat çeken Majidli, Azerbaycan hükümetinin güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarına çok özel teşvikler sağladığını vurguladı. CEC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Suleyman Majidli şöyle devam etti: “Hükümetimiz, özgürlüğüne kavuşan Karabağ başta olmak üzere ülkemizin pek çok rayonunda yenilenebilir enerji yatırımlarına büyük ve teşvik veriyor. Azerbaycan bir enerji ülkesi ancak enerjisi sadece petrol ve doğalgazdan ibaret değil. Yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiğimiz enerjimizi de ihraç etmek istiyoruz. Başkentimiz Bakü’nün adı ‘rüzgârlar şehri’ anlamına geliyor. Sadece karada değil, Hazar Denizi üzerinde 157 bin Megavat’lık denizüstü (offshore) rüzgâr enerjisi potansiyel kurulu gücümüz bulunuyor. Denizimizdeki enerjimizi de katma değere çevirecek yatırımlara önem ve öncelik veriyoruz. Türkiye’nin rüzgâr enerjisi başkenti İzmir’i bu açıdan çok önemsiyoruz. İZBAŞ’ta Avrupa’nın en büyük türbin kanadı üretimi yapan fabrikanın varlığı bizler için son derece etkileyici oldu. Sayın Sevimli ve Sayın Bahçıvancılar’a konukseverlikleri için teşekkür ediyoruz”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye yeşil dönüşümde önemli adımlar attı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiye-yesil-donusumde-onemli-adimlar-atti-5804/

Ülkemizin döngüsel ekonomiye geçişini hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilen Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası etkinliği DCube Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik A.Ş. (DCube), Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G) ve İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) iş birliğinde bu yıl üçüncü kez düzenlendi.  Finlandiya Büyükelçiliği, Business Finland ve İstanbul Sanayi Odası’nın değerli katkıları ile düzenlenen III. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası’nda Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecinde attığı önemli adımlar ve küresel gündemdeki gelişmeler COP28’in hemen öncesinde değerlendirildi. Hafta boyunca düzenlenen panel ve konuşmalarda, Türkiye ve çeşitli ülkelerden uzman ve iş dünyası temsilcileri tarafından; sürdürülebilir üretim, ikiz dönüşüm, üretim sürecinde karbonsuzlaşma, sürdürülebilir malzemeler, döngüsel ekonomi iş modelleri, döngüsel tedarik zinciri, yeşil satın alma, yeşil dönüşümde OSB’lerin rolü ve eko-endüstriyel alanlar konuları kapsamlı şekilde ele alındı.  Etkinliğin kapanışı 9 Kasım’da Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Pirkko Hämäläinen, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı, Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Sayın Virve Vimpari’nin katılımları ile TÜSİAD Ankara Temsilciliği’nde gerçekleştirildi. 

Ortak çabalarımızda paylaşmaya istekliyiz

Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Pirkko Hämäläinen konuşmasında “Finlandiya şu anda ortak hedeflerimiz doğrultusunda iş birliği yapmak üzere kilit bakanlıkları, işletmeleri, kuruluşları, uzmanları ve bilim insanlarını bir araya getiren döngüsel ekonomi için yeşil bir anlaşma inşa ediyor. Bu iş birlikçi yaklaşımı Finlandiya-Türkiye ortaklığımızda, döngüsel ekonomi ve karbon nötr olma konusundaki ortak çabalarımızda paylaşmaya istekliyiz. Uşak ve Paimio kentleri arasında tekstil sektörünün yeşil dönüşümünü hızlandırmaya yönelik şehir eşleştirme projemiz bunun güzel bir örneğidir ve bu tür iş birliklerinin artarak devam etmesini diliyoruz” diye konuştu.

Güçlü bir itici güç sağlıyor

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton konuşmasında “İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava felaketleri de dahil olmak üzere, israf alışkanlıklarımızın artan insani ve maddi maliyetlerini her gün gördüğümüzden dolayı döngüsel bir ekonomi yaratmak her zamankinden daha acil. Değerli doğal kaynaklarımızı tüketmeyi bırakmalı ve doğaya saygı duymayı öğrenmeliyiz. Azaltmak, yeniden kullanmak ve geri dönüştürmek, sahip olduğumuz tek gezegeni korumak için hayati yaklaşımlardır. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası olumlu değişim için güçlü bir itici güç sağlıyor ve UNDP üçüncü kez bu etkinliğin düzenleyicisi olmaktan gurur duyuyor” sözlerine yer verdi.

Bağlayıcı iklim hedeflerine sahip

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı, Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Sayın Virve Vimpari, AB'nin Türkiye ile dekarbonizasyon yolculuğunda iş birliği yapmaya kararlı olduğunu ve ülkeye önemli teknik ve mali destek sağladığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: ”Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın ve otomotiv sektöründe döngüselliğe ilişkin tekliflerin kabul edilmesiyle birlikte, net sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 1990 yılı seviyelerine kıyasla en az yüzde 55 oranında azaltılmasına yönelik “Fit for 55” tedbir paketinin hâlihazırda gerçekleştirilmiş olduğunu belirtmekten büyük memnuniyet duyuyorum. AB artık ekonominin tüm kilit sektörlerini kapsayan yasal olarak bağlayıcı iklim hedeflerine sahip”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Schneider Electric, OSB Teknoloji Zirvesi'ne ana sponsor oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/schneider-electric-osb-teknoloji-zirvesine-ana-sponsor-oldu-6956/

Şirketten yapılan açıklamaya göre, dijitohum tarafından bu yıl 3. kez düzenlenen zirvede yeni nesil teknolojiler odaklı hizmet vermeyi hedefleyen Organize Sanayi Bölgeleri’nin temsilcileri yer aldı.

Dayanıklı, sürdürülebilir ve yeni nesil OSB’lere odaklanılan zirvede Schneider Electric Organize Sanayi Bölgelerinden Sorumlu Satış Lideri Ali Öztürk, Yeşil ve Dijital OSB: İkiz Dönüşüm konulu bir sunumla OSB’lerin geleceğine ışık tuttu, bu kapsamda zirvede yer alan Schneider Electric uzmanları endüstrinin ihtiyaçları, geleceğin teknolojileri ve küresel trendler hakkında bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu.

Büyük Dönüşüm Elektrik 4.0’la ilgili sunumda, Schneider Electric tarafından OSB'ler için özel olarak tasarlanmış elektrifikasyon çözümleri, enerji talebini yönetim ve enerji kullanımı optimizasyon teknolojileri ele alındı.

Ayrıca Schneider Electric’in panel moderatörü olduğu OSB’lerin Enerji Altyapısı Deneyim Paylaşımı adlı panelde de Bursa Teknoloji OSB Bölge Müdürü İlker Er ve Antalya OSB Bölge Müdürü İlhan Metin deneyim paylaşımında bulundular.

Schneider Electric, IoT tabanlı EcoStruxure açık sistem mimarisine dayalı entegre yazılım ve çözümleriyle endüstrilerin gelişiminde ve uçtan uca, güvenilir, verimli, kârlı ve güvenli bir şekilde dijitalleşen OSB’lerinin kurulmasında rol alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bursa Teknoloji OSB Müdürü İlker Er, varlık yönetim yazılımlarını kullanmanın OSB'lere enerji verimliliği ve iş sürekliliği açısından önemli avantajlar sağladığını belirtti.

Er, şunları kaydetti:

"Schneider Electric’in geliştirdiği Asset Advisor, OSB'lerin enerji varlıklarının durumunu sürekli olarak takip ederek enerji tüketimini optimize etmemize yardımcı oluyor. Gerçek zamanlı verileri analiz ederek enerji tüketimi trendlerini belirliyor, verimlilik potansiyelini ortaya çıkarıyor ve proaktif bakım stratejileri geliştirmelerine yardımcı oluyor. Bu sayede OSB'ler, enerji maliyetlerini azaltırken aynı zamanda sürdürülebilirlik hedeflerine de ulaşabiliyorlar."

Antalya OSB Bölge Müdürü İlhan Metin ise dijital dönüşüm, OSB'lerin rekabetçi bir avantaj elde etmeleri ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaları için kritik bir adım olduğunu açıkladı.

Metin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Schneider Electric ile yaptığımız iş birliği, bu dönüşümü başarıyla gerçekleştirmemize yardımcı oldu. Schneider Electric'in dijital çözümleri, işletmemizin verimliliğini artırdı. Otomasyon ve veri analitiği sayesinde, enerji tüketimi, ekipman performansı ve işletme süreçleriyle ilgili verileri izleyebiliyor, analiz edebiliyor ve iyileştirmeler yapabiliyoruz. Bu da kayıpları azaltarak maliyetlerimizi düşürmemizi sağlıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2 milyon 500 bin istihdam sağlıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/2-milyon-500-bin-istihdam-sagliyor-4382/

Kütükcü, yazılı açıklamasında, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin "500 Büyük Sanayi Kuruluşu ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listelerinde yer alan 1000 firmadan 600'ünün OSB'lerde üretim yaptığını ifade etti. Bu firmaların, büyük sanayi kuruluşlarının 5 trilyon liranın üzerindeki toplam cirosunun yüzde 51'ini, net satışların ise yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini aktaran Kütükcü, "OSB'ler Türkiye'nin üreten gücü haline geldi. Türkiye'nin 1000 büyük sanayi kuruluşu geçtiğimiz yıl toplam 84 milyar dolar ihracat yaptı. Bu ihracatın yüzde 50'den fazlasını 43 milyar dolarla OSB sanayicileri gerçekleştirdi." değerlendirmesinde bulundu. Kütükcü, bu kuruluşlardaki toplam 630 bin çalışandan yüzde 63'ünün de OSB'lerde istihdam edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Araştırmada yer alarak OSB camiamızı temsil eden, ülkemizin sanayi üretimine, istihdamına ve ihracatına katkıda bulunan tüm firmalarımızı ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. 81 ilde sayıları 392'ye ulaşan OSB'lerin Türkiye'nin planlı sanayileşmesinde kritik rolü var" OSB'lerdeki işletme sayısının 67 bine ulaştığı bilgisini veren Kütükcü, istihdamın ise 2 milyon 500 binin üzerine çıktığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çevre hassasiyeti yüksek bir tesis https://analizgazetesi.com.tr/haber/cevre-hassasiyeti-yuksek-bir-tesis-7740/

Varank, komisyon üyeleri Adem Çalkın, Faruk Aytek, Öznur Bartin, Yusuf Ziya Aldatmaz, Arslan Tatar ile Hunutlu Termik Santrali'ni ziyaret etti. Komisyon Başkanı Varank ve beraberindekiler, santral binasında düzenlenen brifing toplantısında, Türk şirketi EMBA Elektrik Üretim AŞ Üst Yöneticisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Mete Bülgün ve santral müdürü Qingbin Zhang'dan bilgi aldı. Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Remzi Özdoğan, Yumurtalık Kaymakamı Adil Nas, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü'nün de yer aldığı toplantının ardından Komisyon Başkanı Varank ve beraberindekiler sahada incelemede bulundu. Varank, inceleme sırasında yaptığı açıklamada, Hunutlu Termik Santrali'nin, Türkiye'nin en önemli elektrik santrallerinden biri olduğunu belirtti. Türk girişimci ile Çin'in ortaklaşa gerçekleştirdiği 1320 megavatlık termik santralle ilgili bilgi veren Varank, "Belki de Çin'in dünyadaki en büyük devlet yatırımlarından bir tanesi. Bu yatırım, gelişen bir ülke olan, sürekli enerji ihtiyacı olan Türkiye'nin ihtiyacını karşılaması açısından stratejik bir yatırım" diye konuştu. Varank, yatırımın gerçekleşmesi için hükümetin ilk günden beri elinden gelen kolaylığı sağladığını söyledi. Varank, yatırımın Türkiye'ye kazandırılmış olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Şirket üst yöneticisi Bülgün de santralin çevre hassasiyeti yüksek bir tesis olduğunun altını çizdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İlk fidanlara can suyu verildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/ilk-fidanlara-can-suyu-verildi-5276/

Fidan dikme törenine Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, BOSİAD Başkan Yardımcısı Özgür Şahin, Bursa OSB Müdürü Osman Yıldırım ile sanayiciler katıldı. Törende konuşan Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Türk milletinin tarih yolculuğundaki varoluş mücadelesinin Cumhuriyet’in ilanı ile taçlandığını belirterek, “Bağımsızlık düşüncesi ile inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti, istiklal mücadelemizi zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunun büyük eseridir. Biz de Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını gurur ve coşkuyla kutluyoruz. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına minnet borçluyuz. Vatan uğruna şehit olmuş, gazi olmuş tüm kahramanlarımıza bu vesile ile minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bizden sonraki nesillerin de başarılarıyla ülkemizi ekonomik anlamda daha ileri noktalara taşıyacağına inanıyorum. Kahramanlıklarla dolu Milli Mücadele ruhunun neticesi olan Cumhuriyetimizin 100. Yılı vesilesiyle Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu ve BOSİAD olarak Mudanya Ahmetbey’de on bin ağaçlık 100. Yıl Hatıra Ormanı oluşturuyoruz. Hayırlı olsun” diye konuştu. BOSİAD Başkanı Rasim Çağan da “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da çok büyük başarılar ortaya koyacak ve ülkemizi çok daha iyi konumlara getireceğiz. Ülkemizin gençlerine güveniyorum. Bugün diktiğimiz bu fidanlar, 100 yıllık bir Çınar’a dönüşen Cumhuriyetimiz gibi nice yıllar yaşayıp orman olsun. Yaşasın Cumhuriyet” dedi. Konuşmaların ardından Hatıra Ormanı’nın ilk fidanlarına can suyu verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TBMM Sanayi Komisyonu AOSB'yi ziyaret etti https://analizgazetesi.com.tr/haber/tbmm-sanayi-komisyonu-aosbyi-ziyaret-etti--4841/

Varank, komisyon üyeleri Adem Çalkın, Faruk Aytek, Öznur Bartin, Yusuf Ziya Aldatmaz, Arslan Tatar ile Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ve yönetim kuruluyla bir araya geldi. Komisyon Başkanı Varank, yaptığı konuşmada, komisyon olarak iş insanlarıyla bir araya gelmeyi ve tesis ziyaretleri gerçekleştirmeyi önemsediklerini söyledi. Adana'nın potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu vurgulayan Varank, "Sadece sanayide değil tarımıyla da potansiyeli var. Enerjide ana kavşak noktalarından bir tanesi olması hasebiyle Adana, önemli bir şehrimiz. Biz de buraya gelmişken komisyonumuzu ilgilendiren alanlarda bu görüşmeleri gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
1 milyon 200 bin metrekare enerji üretiyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/1-milyon-200-bin-metrekare-enerji-uretiyor-8281/

Antalya'ya 1 milyon 200 bin metrekarelik alana elektrik enerjisini kendisi üreten, sıfır atık için güçlü altyapıya ve arıtma sistemine sahip Organize Sanayi Bölgesi (OSB) inşa ediliyor. Korkuteli ilçesinde daha önce mermer sektörüne yönelik planlanan ancak talep üzerine bütün sektörlere cevap verebilecek niteliğe dönüştürülen OSB için çalışmalara başlandı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda sanayi parselleri belirlenen ve gelecek yıl açılması planlanan OSB için yerli ve yabancı firmalardan talepler gelmeye başladı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, mevcut Antalya OSB'nin yüzde 100 doluluğa ulaşması nedeniyle yeni bir üretim üssüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kentin sahil kesimindeki ilçelerinde ekonominin tarım ve turizmle canlandığını belirten Bahar, yüksek kesimlerdeki Elmalı, Akseki, Gündoğmuş, Korkuteli ilçelerinde de istihdam oluşturabilmek amacıyla yeni OSB planlandığını kaydetti. Yeni OSB için gerekli altyapı çalışmalarını yaptıklarını anlatan Bahar, "Buradan yaklaşık 770 bin metrekarelik bir sanayi parseli çıkacak. Şu anda 3 katı bir taleple karşı karşıya kaldık. 95 fabrika olacak, bölgeye çok büyük katma değer sağlayacak" dedi. Hemen hemen her sektörden talep aldıklarını ifade eden Bahar, ağırlıklı olarak gıda, mobilya, gübre, tekstil alanlarında yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Yeni OSB'de yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Bahar, bu üretim üssünün bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ve kırsal kesimden göçü de engelleyeceğini vurguladı.

 Çevreci kriterlere uyan firmalara öncelik tanınacak

Bahar, bu OSB'nin altyapısı ve özellikleriyle diğerlerinden farklı olacağına dikkati çekti. Kuruluş protokolü ve vizyonları gereğince tamamen "yeşil bir OSB" oluşturacaklarını aktaran Bahar, şunları söyledi: "Bütün çatılar GES ile donatılacak, GES yatırımı yapmayan firmaya ruhsat verilmeyecek. OSB, kendi elektriğini kendisi üretecek. Sıfır atık için güçlü bir altyapıya, kendi arıtma sistemine sahip olacak. Karbon ayak izi ve yeşil dönüşümle ilgili bütün şartları yerine getireceğiz, örnek bir OSB olacak. Bölgeye ciddi talep var. Tahsiste çevre dostu olacak, fabrikasını en hızlı şekilde hayata geçirecek, daha fazla istihdam sağlayacak firmalara öncelik tanıyacağız"

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İTOB OSB'nin yeni başkanı belli oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/itob-osbnin-yeni-baskani-belli-oldu-3080/

İTOB OSB'nin Yeni Başkanı Belli Oldu: İTOB Organize Sanayi Bölgesi dün olağanüstü genel kurula gitti. Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ramazan Acar'ın karşısına ise rakip olarak çıkan sanayici Faruk Uğurlu yeni başkan seçildi. Kurulda eski başkan Onur Ramazan Acar ile iş insanı Faruk Uğurlu yarıştı. 175 üyenin oyunu alan Uğurlu yeni başkan seçilirken Acar 61 oyda kaldı. Kamuoyunun gündemi haline gelen ve adliyede soruşturma konusu olan çevre felaketinin yapıldığı fabrikasının sahibi aynı zamanda eski İTOB Başkanı olan Onur Ramazan Acar, geçtiğimiz cuma günü yapılan seçimde başkanlığını kaybetti. İTOB üyeleri, seçimde uzun konuşma yapan, çevre felaketiyle gündem olan Acar'ı 61'e 174 oyla başkanlıktan aldı. İTOB seçimi sonunda, Acar'ı koltuktan indirmeyi ve İTOB'un başkanlığını elinden alma başarısını gösteren Sanayiciler Grubu'na oy veren sanayiciler, başarılarını davul zurna çaldırarak kutladılar.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin 1000 büyük firmasından 600'ü OSB'lerde üretim yapıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyenin-1000-buyuk-firmasindan-600u-osblerde-uretim-yapiyor-9086/

Kütükcü, yazılı açıklamasında, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin "500 Büyük Sanayi Kuruluşu ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listelerinde yer alan 1000 firmadan 600'ünün OSB'lerde üretim yaptığını ifade etti.

Bu firmaların, büyük sanayi kuruluşlarının 5 trilyon liranın üzerindeki toplam cirosunun yüzde 51'ini, net satışların ise yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini aktaran Kütükcü, "OSB'ler Türkiye'nin üreten gücü haline geldi. Türkiye'nin 1000 büyük sanayi kuruluşu geçtiğimiz yıl toplam 84 milyar dolar ihracat yaptı. Bu ihracatın yüzde 50'den fazlasını 43 milyar dolarla OSB sanayicileri gerçekleştirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Kütükcü, bu kuruluşlardaki toplam 630 bin çalışandan yüzde 63'ünün de OSB'lerde istihdam edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Araştırmada yer alarak OSB camiamızı temsil eden, ülkemizin sanayi üretimine, istihdamına ve ihracatına katkıda bulunan tüm firmalarımızı ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. 81 ilde sayıları 392'ye ulaşan OSB'lerin Türkiye'nin planlı sanayileşmesinde kritik rolü var."

OSB'lerdeki işletme sayısının 67 bine ulaştığı bilgisini veren Kütükcü, istihdamın ise 2 milyon 500 binin üzerine çıktığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri https://analizgazetesi.com.tr/haber/gunluk-elektrik-uretim-ve-tuketim-verileri-1035/

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 40 bin 208 megavatsaat ile saat 19.00'da, en düşük tüketim ise 28 bin 968 megavatsaatle saat 05.00'te gerçekleşti.

Günlük bazda dün 854 bin 546 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 856 bin 772 megavatsaat olarak kayıtlara geçti.

Üretimde ilk sırada yüzde 25,5 ile doğal gaz santralleri yer aldı. Bunu yüzde 25,2 ile ithal kömür santralleri, yüzde 14,1 ile linyit santralleri izledi.

Öte yandan Türkiye, dün 6 bin 380 megavatsaat elektrik ihracatı, 8 bin 607 megavatsaat elektrik ithalatı yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya'ya "çevreci" OSB https://analizgazetesi.com.tr/haber/antalyaya-cevreci-osb-2491/

Korkuteli ilçesinde daha önce mermer sektörüne yönelik planlanan ancak talep üzerine bütün sektörlere cevap verebilecek niteliğe dönüştürülen OSB için çalışmalara başlandı.

Yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda sanayi parselleri belirlenen ve gelecek yıl açılması planlanan OSB için yerli ve yabancı firmalardan talepler gelmeye başladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, AA muhabirine, mevcut Antalya OSB'nin yüzde 100 doluluğa ulaşması nedeniyle yeni bir üretim üssüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kentin sahil kesimindeki ilçelerinde ekonominin tarım ve turizmle canlandığını belirten Bahar, yüksek kesimlerdeki Elmalı, Akseki, Gündoğmuş, Korkuteli ilçelerinde de istihdam oluşturabilmek amacıyla yeni OSB planlandığını kaydetti.

Yeni OSB için gerekli altyapı çalışmalarını yaptıklarını anlatan Bahar, "Buradan yaklaşık 770 bin metrekarelik bir sanayi parseli çıkacak. Şu anda 3 katı bir taleple karşı karşıya kaldık. 95 fabrika olacak, bölgeye çok büyük katma değer sağlayacak." dedi.

Hemen hemen her sektörden talep aldıklarını ifade eden Bahar, ağırlıklı olarak gıda, mobilya, gübre, tekstil alanlarında yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Yeni OSB'de yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Bahar, bu üretim üssünün bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ve kırsal kesimden göçü de engelleyeceğini vurguladı.

- Çevreci kriterlere uyan firmalara öncelik tanınacak

Bahar, bu OSB'nin altyapısı ve özellikleriyle diğerlerinden farklı olacağına dikkati çekti.

Kuruluş protokolü ve vizyonları gereğince tamamen "yeşil bir OSB" oluşturacaklarını aktaran Bahar, şunları söyledi:

"Bütün çatılar GES ile donatılacak, GES yatırımı yapmayan firmaya ruhsat verilmeyecek. OSB, kendi elektriğini kendisi üretecek. Sıfır atık için güçlü bir altyapıya, kendi arıtma sistemine sahip olacak. Karbon ayak izi ve yeşil dönüşümle ilgili bütün şartları yerine getireceğiz, örnek bir OSB olacak. Bölgeye ciddi talep var. Tahsiste çevre dostu olacak, fabrikasını en hızlı şekilde hayata geçirecek, daha fazla istihdam sağlayacak firmalara öncelik tanıyacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kütahya'da Karma OSB için yer incelemesi https://analizgazetesi.com.tr/haber/kutahyada-karma-osb-icin-yer-incelemesi--2409/

Vali Işın, OSB'nin yaklaşık bin 730 dekarlık alana kurulmasının planlandığını ve bölgede yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edilmesinin hedeflendiğini belirtti. Kütahya Valisi Musa Işın, Milletvekili Adil Biçer ile birlikte, Simav, Pazarlar ve Şaphane ilçeleri için ortak kullanılacak karma Organize Sanayi Bölgesi için yer incelemesi gerçekleştirdi. OSB'nin yaklaşık bin 730 dekarlık alana kurulmasının planlandığını belirten Vali Işın, yer seçim sürecinin bir an önce tamamlanması ve gerekli çabanın gösterilmesi konusunda çalışmaların hızlandırılmasını istedi. Birçok firmanın ön tahsis talepleri bulunduğunu aktaran Işın, OSB'nin faaliyete geçmesiyle birlikte bölgede yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edilmesinin planlandığını kaydetti. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Edirne'de OSB'ler çevreye duyarlı olacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/edirnede-osbler-cevreye-duyarli-olacak-8446/

Vali Sezer, İpsala ilçesinde yaklaşık 350 dönümlük alana kurulacak karma organize sanayi bölgesiyle ilgili toplantıya katıldı. Sezer, bölgenin kurulacağı alanda gerçekleşen toplantıda, kentteki tüm kurumların koordineli bir şekilde çalışarak başarılı çalışmalar yaptığını, ilçelerde yeni sanayi bölgelerinin kurulması için projelerin hayata geçirildiğini söyledi. Sezer, İpsala'nın diğer ilçelere örnek olmasını istediklerini, gelecek ay sanayi bölgesinin temelini atmayı hedeflediklerini dile getirdi. Edirne'nin önemli bir tarım şehri olduğunu, sanayi bölgelerinin tarıma dayalı ve çevreci bir anlayışta olacağını vurgulayan Vali Sezer, konuşmasına şöyle devam etti: "Ana hedefimiz çevreyi korumak, gelecek nesillere bu güzel doğayı emanet olarak bırakmak. Burada yapacağımız çalışmalarda iki temel esas olacak. Birincisi biz tarım şehriyiz, tarıma dayalı sanayiye öncelik vereceğiz. Bu konuda yatırım yapmak isteyen sanayicilerimiz bizim önceliğimiz olacak. İpsala'da bu süreç bu şekilde devam ediyor. İkincisi de çevreye kimyasal atık bırakan, özellikle kimyasal arıtmalar gerektiren organize sanayilere de burada işin açıkçası öncelik vermeyeceğiz. Yeşil sanayi, çevreye duyarlı sanayi dediğimiz sanayi tesislerinin burada kurulmaları için tercihlerimizi ondan yana kullanacağız. Bundan emin olabilirsiniz. Buraya gelecek olan bütün sanayi kurumları çevreye duyarlı olacaklar ve çevreyi kirletmeyecekler. Buna göre bir yapılanmaya gidiyoruz." AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise İpsala'da kurulacak sanayi bölgesinin ilçeye değer katacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili de bölgenin imar planının onaylandığını ve sanayicilerin yoğun talebinin bulunduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından Sezer ve beraberindekiler OSB'nin kurulacağı alanda incelemede bulundu. Toplantıya kaymakamlar, belediye başkanları, meclis üyeleriyle oda ve borsa başkanları katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kayseri Erciyes OSB'de yönetim belirlendi https://analizgazetesi.com.tr/haber/kayseri-erciyes-osbde-yonetim-belirlendi-3588/

Müteşebbis Heyet Başkanlığı’na Vali Yardımcısı Şenol Esmer seçilirken, Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcılığına Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimici getirildi. Erciyes OSB Yönetim Kurulu Üyeleri ise toplantı sonucunda belirlendi. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından çalışmaları yürütülen ve Kayseri'nin 4. OSB'si olarak kurulan Erciyes OSB'nin Müteşebbis Heyet Üyeleri ve Yönetim Kurulu Üyeleri belli oldu. Kayseri Erciyes OSB Müteşebbis Heyeti ilk toplantısını Kayseri Sanayi Odası'nda yaptı. Toplantıda Vali Yardımcısı Şenol Esmer Müteşebbis Heyet Başkanlığına seçilirken, Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimici ise Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcılığına seçildi. Ardından Erciyes OSB Yönetim Kurulu Üyeleri belirlendi. Müteşebbis Heyet toplantısının ardından Kayseri Erciyes OSB Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda KAYSO Sayman Üyesi Mehmet Sarıalp, Erciyes OSB Yönetim Kurulu Başkanlığına, KAYSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Gümüşcü ise yönetim kurulu başkan yardımcılığına seçildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çarşamba OSB'den 7 Bin 500 kişiye istihdam https://analizgazetesi.com.tr/haber/carsamba-osbden-7-bin-500-kisiye-istihdam--962/

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, tamamlandığında 7 bin 500 kişiye iş imkanı sağlayacak olan Çarşamba OSB'nin ülke ekonomisine ve ihracatına önemli katkılar sunacağını belirtti. Şu anda 2 fabrikanın üretime başladığı OSB'de toplamda 38 fabrikanın yer alması planlanıyor. Ayrıca, endüstri meslek lisesi ve anaokulu gibi eğitim yatırımları da gerçekleştirilecek. Çarşamba OSB, Samsun Valiliği, Çarşamba Kaymakamlığı, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası ve Çarşamba Belediyesi iş birliğiyle hayata geçiriliyor. Çarşamba Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Samsun Valiliği, Çarşamba Kaymakamlığı, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası ve Çarşamba Belediyesi paydaşlığında 822 bin metrekare alanda hayata geçirilen, toplamda 38 fabrikanın yer alacağı Çarşamba OSB'de, 2 fabrika üretime başladı. Tüm çalışmalar tamamlandığında 7 bin 500 kişiye iş olanağı sağlayacak OSB'nin, ülke ekonomisi ve ihracatına önemli katkılar sağlaması hedefleniyor. Kalifiye personel ihtiyacını gidermek adına OSB'ye Endüstri Meslek Lisesi kazandırılıyor. Çarşamba'nın ve sanayi bölgesinin enerji ihtiyacını gidermek adına Çarşamba OSB'ye trafo merkezi yapılıyor. Çalışanların çocukları için OSB'ye anaokulu da yapılacak. Belediye Başkanı Halit Doğan, "Çarşamba Organize Sanayi Bölgemiz, bölgemizin iş ve AŞ ihtiyacını karşılayacak önemli fabrikaların yapıldığı bir alan. Şu anda da fabrikalarımız yükselmeye devam ediyor, 2 fabrikamız faaliyete başladı. Çarşamba OSB'miz işçi servislerinin girip çıktığı, ilçemizde istihdama büyük katkı sağlayan önemli bir yer haline geldi. Burada 38 tane fabrika alanımız mevcut, bu 38 fabrika alanımızdan 22 tanesinin inşaatları şu anda devam ediyor. İki tanesi de açıldı, onlar da istihdama başlamış oldular. Hem ihracat yapan firmalarımız hem Çarşamba'dan işçi çalıştıran firmalarımız var. Önemli bir hizmet seferberliği mevcut burada. Kalan 50 dönümlük arazilerimizi de almakla alakalı yoğun bir talep var" dedi. Çarşamba Endüstri Meslek Lisesi'nde meslek edindirme kurslarını Kaymakamlık, Ticaret ve Sanayi ile Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle açtıklarına işaret eden Doğan, " Şu anda CNC, kaynakçılık ve tel çekme alanında 3 tane kursumuz mevcut. Oralardaki ilk 40 saatlik eğitimden sonra, burada arkadaşlar gelerek iş müracaatlarını yapıyorlar. Burada da kabul edildiklerinde gittikçe ustalaşan bir aşamaya geçmiş oluyorlar. İnşallah Çarşamba Organize Sanayimizde çalışmaların tamamı bittiğinde 7 bin 500 kişinin çalışacağı bir alan olacak. Mevcutta şu anda 120-130 işçi çalışıyor ama bu sayı hem mevcuttaki fabrikalarda hem yeni açılacak olanların açılmasıyla beraber gittikçe artacak" diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OSB'ler için çalışmaya devam edeceğiz https://analizgazetesi.com.tr/haber/osbler-icin-calismaya-devam-edecegiz-7210/

OSBÜK Ekim ayı Yönetim Kurulu Toplantısını Denizli OSB'de gerçekleştirdi. Organizasyonun ilk gününde OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Vali Ömer Faruk Coşkun'u ziyaret etti. Ziyarete OSBÜK Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ile Denizli OSB Başkanı M. Abdülkadir Uslu, DOSB Müdürü Ahmet Taş katıldı. Vali Coşkun'a organize sanayi bölgelerinin Türk sanayisindeki önemini anlatan Başkan Kütükcü, kabullerinden dolayı teşekkür etti. Kütükcü, ziyarette Denizli'nin yıllık 4.7 milyar doların üzerindeki ihracatla ülke ekonomisine büyük katkı verdiğinin ve bu katkıda şehirdeki organize sanayi bölgelerinin öneminin altını çizdi. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ise, Denizli sanayisinin gelişmesi için tüm paydaşlar ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirterek, Başkan Kütükcü'ye ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Ardından OSBÜK Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ve Denizli OSB Başkanı Abdülkadir Uslu ile birlikte Denizli Çardak OSB'yi ziyaret eden Başkan Kütükcü, Çardak OSB Başkanı Okan Konyalıoğlu ile görüştü ve bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi aldı. Çardak OSB'nin Denizli'nin üretim hayatına ve ekonomisine önemli katkılar verdiğinin altını çizen Kütükcü, Başkan Konyalıoğlu ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Ziyarete ev sahipliği yapan Denizli Çardak OSB Başkanı Okan Konyalıoğlu ise, OSB'nin son durumu hakkında bilgiler vererek, OSBÜK'ün etkin yapısı ile OSB'leri birlik ve beraberlik içerisinde tuttuğunu söyledi. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ve beraberindekiler, Denizli Deri İhtisas ve Karma OSB Başkanı Mehmet Güran'ı da ziyaret etti. Ziyarette Güran OSB'nin çalışmaları hakkında bilgiler vererek, deri sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Başkan Kütükcü ise OSB'nin Denizli ile ülke sanayi üretimine verdiği katkı dolayısıyla teşekkür etti. Sanayi odası ziyaretinin akabinde OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleriyle birlikte Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan'a da ziyarette bulundu. Ziyarette Başkan Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin ülke sanayisine verdiği katkıları anlattı. OSB'lerin şehirlerin üretimi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Kütükcü, OSBÜK'ün OSB'lerin gelişimine destek olmaya devam edeceğinin de altını çizdi. Erdoğan ise Denizli'nin ekonomik gelişmelerini değerlendirerek, yüksek teknolojili ve katma değerli üretim için Oda'nın yaptıkları çalışmaları anlattı. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü başkanlığında OSBÜK Ekim Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Denizli OSB ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda Memiş Kütükcü, Denizli OSB'nin gerek Denizli gerekse ülkenin sanayi üretimine büyük katkılar verdiğini belirterek, ev sahipliği için Denizli OSB Başkanı Abdülkadir Uslu ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür etti. Denizli OSB Başkanı Abdülkadir Uslu da OSBÜK'ün kıymetli çalışmalara imza attığını anlatırken, ev sahipliğinden memnuniyet duyduklarını da söyledi. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK Yönetim Kurulu üyesi ve Denizli OSB Başkanvekili Necip Filiz katıldığı toplantıda 4 şehirdeki OSB'lerden gelen talepler istişare edildi. İstişare toplantısında OSB'lerden gelen talepleri dinleyen Başkan Kütükcü, OSBÜK'ün organize sanayi bölgeleri için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Erzurum 2. OSB Müteşebbis Heyet toplantısı https://analizgazetesi.com.tr/haber/erzurum-2-osb-mutesebbis-heyet-toplantisi--4816/

Toplantıya, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, TEİAŞ Bölge Müdürü Yakup Albayrak ve Müteşebbis Heyet üyeleri katıldı. Heyet, yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme sunumu alarak gündemdeki konuları değerlendirdi ve kararlar aldı. Bölge Müdürü Fırat Karakaya'nın, alanda yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptığı toplantıda; 3. Etabın alanının genişletilmesi, bölgedeki altyapı çalışmalarının tamamlanabilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan ödenek artırılmasının talep edilmesi, 2.OSB'nin kırsal alan statüsüne alınarak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) teşviklerinden faydalanmasının sağlanması ve 1. ve 2. Etap'ta yapılacak GES projesiyle ilgili konularda değerlendirmeler yapılarak karara bağlandı. Toplantıda konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı ve 2. OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Saim Özakalın, müteşebbis heyetin gündeminde yer alan konularının tamamının 2. OSB'nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "3. Etap alanının genişletilmesi, 1. ve 2. Etaba yapılması planlanan GES projesi ve bölgenin kırsal alan statüsüne alınarak, yatırımcıların TKDK teşviklerinden faydalanması için yapılacak düzenlemeler; hem 2. OSB'nin cazibesini artıracak hem de şehrimizin sanayileşmesi anlamında yürütülen çalışmalara ivme kazandıracaktır" diye konuştu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sadıkoğlu'ndan OSB firmalarına ziyaret https://analizgazetesi.com.tr/haber/sadikoglundan-osb-firmalarina-ziyaret-6743/

Sadıkoğlu, ihracatçı firmaların desteklenmesi ve fason üretim yapan atölyelerdeki iş kaybının önüne geçecek adımların atılması gerektiğini söyledi. Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, OSB'de ve şehrin farklı noktalarında faaliyet yürüten tekstil firmalarını ziyaret etti.

Deprem sonrası şehrin önemli ölçüde göç verdiğini, bu durumun da firmalarda personel sorununa yol açtığını kaydeden Başkan Sadıkoğlu, en fazla personel sıkıntısı yaşayan sektörlerin başında tekstil sektörü geldiğini söyledi. Firmaların deprem etkilerinden tamamen arınması için kapsamlı desteklere ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Sadıkoğlu, "Deprem sonrası önemli ölçüde personel sıkıntısı yaşanıyor. Mevcut personeli koruyabilmek ve gidenleri de geri döndürebilmek için Malatya'nın cazip hale getirilmesi gerekiyor. Bunun tek bir yolu var ve her platformda dile getiriyoruz. İşverenin her bir personel için devlete ödediği paylar en az 1 yıl personele ödenmesi için gerekli düzenleme yapılmalı. Devlet desteği ile asgari ücretin üzerinde bir maaş sistemi, personeli korumak ve gideni de geri döndürmek için faydalı olacaktır" dedi. Tekstilde bölgenin üretim üssü konumunda olan Malatya'dan ihracat rakamlarının düştüğüne vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, "2023 yılının ilk 9 ayında şehrimizden tekstil ve konfeksiyon sektöründe önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşüşle 15 milyon 151 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu düşüşün en önemli sebebi elbette depremle birlikte giden personeller ve düşen üretim. Şehrimiz tekstilde bölgenin üretim üssü konumunda" diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sivas Demirağ OSB'de 6 parselde üretime geçildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/sivas-demirag-osbde-6-parselde-uretime-gecildi-5205/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Sivas'ın yeni yatırım kapısı olan ve tamamlandığında 23 bin kişiye iş imkanı sağlayacak Demirağ OSB'de içme suyu, kanalizasyon, doğal gaz ve diğer altyapı çalışmaları sürüyor. Ulaş ilçesi Tecer Dağı'ndan Demirağ OSB'ye verilecek su hattı çalışmaları devam ediyor. Memba suyu niteliğindeki Tecer Dağı Beşgözeler mevkisinden 30 litre/saniyelik içme ve kullanma suyunun tahsisi gerçekleştirilerek, 15 bin tonluk su deposu yapıldı. Tecer Dağı'ndan Demirağ OSB’ye uzanan hattın da yüzde 80'i tamamlandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Vali Şimşek, yol yapımı ve aydınlatma çalışmalarında büyük mesafe kat edildiğini belirterek, yapımı tamamlanan fabrikaların üretim aşamasına geçtiğini, bazı fabrikaların inşaatının sürdüğünü aktardı. Demirağ OSB'deki yer tahsisleri hakkında da bilgi veren Şimşek, "225 parselden 163'ü tahsis edilmiş durumda. Tahsis edilen parsellerden 6'sında üretime geçildi. 16 parselde inşaat çalışmaları devam ediyor. Şu an itibariyle Demirağ OSB'de 1300 kişi istihdam edilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Vali Şimşek, elektrik, doğal gaz, su ve yol gibi altyapı hizmetlerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirterek, şunları kaydetti: "Cazibe bölgesini ilimize kazandıran başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlarımıza, milletvekillerimize ve Sivas Belediyesine teşekkür ediyorum. İnşallah ilimiz için ilerde büyük bir istihdam sahası oluşacak. Demirağ OSB tamamlandığında 23 bin kişi istihdam edilecek."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MTOSB'nin 30. yılı coşkuyla kutlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/mtosbnin-30-yili-coskuyla-kutlandi-4005/

Programda konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, sanayicilerin kent ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını söyledi. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılına girildiğini hatırlatan Vali Pehlivan, "Cumhuriyetimizin 100. yılını, yıl boyu faaliyetlerle olduğu gibi tabi ki kuruluş günü olan 29 Ekim günü hep birlikte bütün yurtta olduğu gibi Mersin'de de coşkuyla heyecanla ve gururla kutlayacak, idrak edeceğiz. Böylesi önemli bir yılda, böylesi anlamlı bir yılda, MTOSB'nin de 30. kuruluş yıldönümünü hep birlikte eda ediyoruz. Elbette ki bu yüzyılın arkasında binlerce yıllar var, biz devlet ve millet olarak binlerce yıllık bir medeniyet geçmişine sahibiz ve gücümüzü de köklerimizden alıyoruz. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında da yine gücünü tarihinden, milli ve manevi değerlerinden alan, o zaman bu mücadeleyi ortaya koyan ecdadımız, cumhuriyetin ilanından sonra bir hedef belirlemişti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmayı hedef olarak ortaya koymuştur" dedi. Türkiye'nin, geçen yıllar içerisinde her alanda olduğu gibi sanayide de adım adım basamakları yukarı çıkmaya gayret gösterdiğini kaydeden Vali Pehlivan, "Özellikle 2000'li yıllar ve devamında sanayide ve savunma sanayinde çok büyük mesafeler kat ettik. Bugün milli savunma sanayinde yerli üretimin yüzde 85'lere ulaştığını görüyoruz. Artık kendi İHA'larımızı, SİHA'larımızı üretir duruma geldik ve bunu dünyanın değişik ülkelerine de satar hale geldik. TOGG'la birlikte otomotiv alanında da artık varız. Bilişim teknolojisinde de uzay çalışmalarında da varız. Cumhurbaşkanımızın İstanbul'daki Teknofest'te Türkiye ile tanıştırdığı uzaya ilk yolculuk yapacak kişi Mersinli bir hemşerimiz. Aslında uzaya yolculuk yapar duruma gelmemiz, uzay teknolojilerine de artık ülke olarak dahil olmamız, geçen süreç içerisinde nereden nereye geldiğimizi gösteriyor. Teknofest demişken il olarak da ne kadar önde olduğumuzun da bir kez daha altını çizmek isterim ki, bu konudaki çalışmalara OSB'mizdeki meslek lisemiz de ortak oluyor. Son 3 yıl içerisinde Teknofest'lere en çok proje gönderen il konumundayız. Nitekim 3 yılda 100 bine yakın teknoloji projesi üretmişiz. Bütün bu yaşananlar elbette ki bir gayret neticesinde ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanımızın, devletimizin, hükümetimizin, bakanlıklarımızın himayelerinde vermiş olduğu destekler, sağlamış olduğu imkanlar birçok alana olduğu gibi sanayi alanına da yansıyor" ifadelerini kullandı. 1993 yılında 380 hektarlık bir alanda, 35 parselle yola çıkılan Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde, bugün 230'un üzerinde firma ve 5. etapla birlikte artık bin 200, bin 300 hektarlara kadar giden bir başarı yolculuğu yaşandığını dile getiren Vali Pehlivan, şöyle devam etti; "Bugün 25-30 bin bandında istihdam ve hedef 50 bin istihdam. 4. Bölgenin toplantılarını yaptık ve memnuniyetle şunu gördük; sanayi alanında adım atma konusunda isteklilik var, cesaret var, arzu ve talep var. Sürekli bizden yer talep ediyorlar. Firmalarımız ile birer birer görüştük ve görüştüğümüz firmalar istihdamdan, üretimden, teknolojiden, yapay zekadan bahsediyorlar ve görüyoruz ki, sanayicimiz de kendini her geçen gün yeniliyor, çağı takip ediyor, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ediyor ve fikrini, projesini, yatırımını buna göre şekillendiriyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aydın'da jeotermal enerji tarımda kullanılacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/aydinda-jeotermal-enerji-tarimda-kullanilacak-3553/

Aydın İli merkez Efeler İlçesi Kadıköy Mahallesinde 776,567 dekar alanda, Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) çalışmalarında sona yaklaşıldı. İldeki mevcut jeotermal kaynakların, tarımsal üretimde kullanılarak değerlendirilmesi ve tarımsal üretim açısından avantaja dönüştürülmesi amacıyla Aydın Valiliği önderliğinde başlatılan, Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası ve Efeler Ziraat Odasının kurucu kurum ve kuruluş olarak yer aldığı proje hızla ilerliyor. Tarımsal üretimin yanında ülkenin istihdam, ihracat hedeflerinin de gerçekleştirmesine önemli katkı sağlayacak projenin tarım-sanayi entegrasyonuna yönelik tarımsal üretim işletmelerinin ve bu işletmelerde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer alacağı bir kümelenme alanı olması hedefleniyor. Uygulanacak Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB Projesiyle, yatırımcılara altyapısı tamamlanmış planlı alanlarda yeni yatırım imkanları sunulması, tarımsal arazi yapısı ve tarımsal üretim açısından Ege Bölgesi'nde önemli bir yere sahip olan Aydın İlinin, üretim potansiyeli ve katma değerli ürün üretimi kapasitesinin geliştirilmesi, yöre insanları için yeni iş imkanları ve istihdam sağlanması suretiyle tarımsal üretim kapasitesinin ve ekonomisinin bir üst noktaya taşınması hedeflendiği belirtildi.

TDİOSB'de, ısıtmada jeotermal kaynak kullanılan tam otomasyonlu teknolojik seralarda, iyi tarım uygulamaları esas alınarak yıl boyu yaş sebze ve meyve üretilmesi, üretilen ürünlerin sanayi bölümündeki tesislerde işlenerek kaliteli, güvenilir ve markalı, katma değerli ürünlere dönüştürülerek piyasaya sunulması planlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım Orman Bakanlığı yetkilileri, "TDİOSB'de, ısıtmada jeotermal kaynak kullanılacak olan teknolojik sera işletmelerinin kurulacağı 20 adet sera parseli ve üretilecek ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin kurulacağı 9 adet sanayi parseli yer alıyor. Projenin faaliyete geçmesi ile yurt içi piyasaya ve ihracata yönelik olarak 20 bin ton/yıl yaş sebze ve meyve üretimi yapılması, öncelik kadınlarda olmak üzere doğrudan bin kişiye istihdam sağlanması hedeflenmektedir" dedi.

GIDA ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN DE ÖNEMLİ BİR YATIRIM

Aydın Efeler Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB'nin, 20 bin ton yaş sebze ve meyve üretimi ve bin kişilik istihdam ile GSMH'ya yapacağı katkının yanında, üretim üssü olan diğer TDİOSB'ler ile birlikte Türkiye'nin gıda arz güvenliğinin, yeterliliğinin ve fiyat istikrarının sağlanmasında önemli katkıları olacağı belirtildi. Çalışmaların hızla devam ettiği Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde şu anda onlarca bağımsız alanda seralar kuruldu. Kısa sürede tamamlanması beklenen seralarda üretimin başlaması ile her gün 55 bin kilo yaş sebze ve meyve üretilmesi hedeflenirken, bu kadar yüksek tonajlı bir üretim ile Aydın'ın cazibe merkezi olması hedefleniyor. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ANAMOB Mobilya Fuarı Kayseri'de kapılarını açıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/anamob-mobilya-fuari-kayseride-kapilarini-aciyor-5424/

Geniş ürün yelpazesi, yenilikçi tasarımları, kaliteli ürünleri, rekabetçi fiyatları ve ulaşım kolaylığı ile mobilya sektöründe nitelikli bir ticaret platformu haline gelecek olan Anadolu Mobilya Fuarı’nı ziyaret edecekler arasında; mobilya zincir mağazaları, toptancılar, mobilya ithalat ve ihracatları, dış ticaret şirketleri, mimarlar-iç mimarlar, dekorasyoncular, otel-restaurant sahipleri ve satın almacıları, sektörel dernekler, oda ve kuruluşlar, sektörel ve ulusal basın temsilcileri yer alacak. Fuarda aynı zamanda alım heyetleri kapsamında 54 ülkeden gelen alıcılar ağırlanırken, katılımcı firmalar ile yabancı alıcılar arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecek. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çumra OSB İle üretim artacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/cumra-osb-ile-uretim-artacak-4370/

Çumra OSB'de yatırımı bulunan firmaların faaliyet alanları, sorunları ve çözüm önerileri üzerine görüşmeler sağlandı. Gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddeleri arasında, sanayi bölgesinin genişleme planları, altyapı iyileştirmeleri, çevresel sürdürülebilirlik konuları ve istihdam olanakları yer aldı. Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, “ASKON'umuzun Çumra Organize Sanayi Bölgesi ve Çumra projelerine verdiği desteği her zaman dile getirmekten mutluluk duyuyoruz. Beraber güzel işler başardık ve bundan sonra da aynı minvalde çalışmalarımıza hep birlikte devam edeceğiz” dedi. 

Başkan Candan, sanayi bölgesi ile iş birliğinin Çumra'nın ekonomik büyümesine olumlu katkılar sağlayacağını belirtti. Ayrıca, bölgenin sürdürülebilir kalkınması için çalışmaların süreceğini vurguladı. Çumra OSB Müdürü Ömer Bülbül ise, sanayi bölgesi ve genişleme alanı ile ilgili mevcut durum özetini sunum olarak gerçekleştirdi. Bülbül, ASKON ve üyelerinin vermiş olduğu destekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ASKON'un tanıtımı ile birlikte “Konyalı sanayicilerimizin bölgeye yoğun talepleri oldu, bizlerde bu minvalde çalışmalarımızı aksatmadan devam ettiriyoruz” diye konuştu.

ÜRETİM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

Çumra ziyareti ve görüşmeleri değerlendiren ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı da, Çumra'nın Konya'nın üretim üssü olma yolunda ilerlediğini belirti. Başkan Sinacı, şu açıklamalarda bulundu: “Bugün yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte Çumra'da verimli bir gün geçirdik. Çumra Belediye Başkanımız, OSB yönetimimiz, siyasi parti yöneticilerimiz ve iş adamlarımız ile bir araya geldik. ASKON olarak öncü olduğumuz Çumra OSB'de onlarca fabrikanın üretime başlaması gurur kaynağımız oldu. Şehrimiz ve ülkemiz için çok önemli alanlarda faaliyet gösteriliyor. Bugün gördüğümüz bu tablo Çumra'nın alt yapısı, lojistik avantajı ile Konya'nın üretim üssü olacağının kanıtı. İlgilerinden ve misafirperverliklerinden dolayı herkese teşekkür ederim.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OSTİM'den 'kümelenme' stratejisiyle sanayiye yeni boyut https://analizgazetesi.com.tr/haber/ostimden-kumelenme-stratejisiyle-sanayiye-yeni-boyut--8124/

Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanındaki çıkış noktalarından biri olan OSTİM OSB, kümelenme çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası arenada büyük bir ivme kazanıyor.

7 sektörel kümelenmeye ev sahipliği yapan OSTİM OSB, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM), OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA), OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi, OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), OSTİM Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi ve Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi ile iş birliği ve rekabet felsefesini bir arada yürüterek bölgenin rekabetçiliğini artırıyor. 17 sektör ve 139 işkolunda, 6 bin 500'den fazla işletme, 65 bin'den fazla çalışanıyla faaliyet gösteren OSTİM OSB sektörel uzmanlığa da büyük ölçüde katkı sunuyor.

Uluslararası rekabette ortak vizyon

OSTİM Başkanı Orhan Aydın, kümelenmenin uluslararası alanda da kabul gören bir kalkınma modeli olduğunu ayrıca bu modelin kökeninin Türk medeniyetindeki Ahilik sistemine dayandığını vurgulayarak, uygulamalarının başarıya ulaştığını ve büyük bir ilgiyle takip edildiğini ifade etti. Türkiye genelinde birçok il ve bölgeden gelen taleplerin, bu başarı hikâyesinin etkileyici bir kanıtı olduğunu dile getiren Aydın, bölge kalkınmanın nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda önemli bir bilgi paylaşım platformu oluşturduklarını belirtti. Kümelenme çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Aydın, “Kümelenme çalışmaları; ulusal ve uluslararası rekabette, Ar-Ge, inovasyonda OSTİM'e ve küme üyesi firmalara ivme kazandırmaktadır. Bu sayede, yüksek nitelikli KOBİ'ler, üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşları gibi değer zinciri oluşturan paydaşlarla ortak bir vizyonda buluşmaktadır” diye konuştu.

Kümelenme ile önemli bir mesafe kat edildi

Kümelenmelere uzun süredir emek verdiklerini ifade eden Aydın, “Firmalar bir araya geldiler, ortak sorunlarını tespit ettiler; çözümü için kendilerine yol haritası çizdiler. İhracatı öğrendiler, öğreniyorlar. Dünyada ne olup bittiğini farkında oluyor, sorunlarını tespit ederken kendilerine bir ayna tutarak bir reçete çıkartıyorlar ve iyileştirme, geliştirme yolunda sürekli çaba sarf ediyorlar. Küme olmasa bunları hiçbirini yapmıyor olacaklardı. Firmalara kümeden önce ve kümeden sonra bakarsanız önemli mesafeler kat ettiklerini görebilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu. Kümelenmenin gelişmiş tüm ülkelerin kalkınma modeli olduğunu belirten Aydın, “Bizim medeniyetimizin Ahilik modeli de bu aslında. Kendimizi bu uygulamada başarılı görüyoruz, ilgiyle izlendiğimizi hissediyoruz. Çünkü Türkiye'nin birçok ilinden, bölgesinden, bölgemi nasıl kalkındırabilirim, ilimde bunu nasıl yapabilirim diye bizimle bu bilgi paylaşımı için taleplerin oluşması, buradaki örneklerin güzel olduğunu bize gösteriyor” dedi.

İşletmelerimiz büyük işlere imza atıyor

“Kim kümelenme yapmak için uğraşıyorsa, onlara da gönüllü olarak destek oluyor, emek veriyoruz” diyen Aydın, bunu Türkiye'nin kalkınma hedefleri yolunda bir görev olarak kabul ettiklerini vurguladı. Bölge işletmelerinin rekabetçiliğinin artırılması amacıyla söz konusu 7 sektörde uzmanlaşmanın sağlandığını ifade eden Aydın, “Yüksek tasarım ve üretim kabiliyetine sahip işletmelerimiz, bölgede bulunan çok sayıda iş kolunun altyapısını ve donanımını kullanarak büyük hacimli işlere imzalarını atmaktadır” diye konuştu. Kümelenmelerin Ankara sanayisi başta olmak üzere ulusal üretim yetenekleriyle de iş birliği imkânı sunduğunu söyleyen Aydın, “Zaman içinde faaliyet gösterdikleri sektör içinde bir bilgi ve tecrübe odağı halini alan kümeler, yenilikçi ürün ve projelerin geliştirilmesi için en verimli iletişim ve etkileşim ortamı sağlamaktadır” açıklamasını yaptı.

Birbirinizi yok etmek yerine iş birliği yapın

OSTİM'in kümelenme stratejisini aktaran Başkan Aydın, “Kümelenmede stratejik olarak OSTİM'in bütün firmalarını, bölgeyi ve Ankara'nın öne çıkmış sektörlerini ciddi bir çalışmayla belirlemiş durumdayız. Bir rekabet analizi yaptırdık. Hangi alanlar, hangi sektörler ve ülkenin ihtiyaçları neler başlıklarını dikkate alarak stratejimizi bu eksende belirledik” dedi. Hali hazırda bulunan kümelenmeleri aktaran Aydın, “Buna ilaveten henüz kümelenmemiş sektörler var. Bu alanlara da yoğunlaştık” diye konuştu. Kümelenme anlayışının temeline ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın, “Firmalar kendi bireysel çabalarını zaten sürdürüyorlar. Onlara engel teşkil eden bir durum yok. Ama bir araya getirerek ortaklaşa rekabet felsefesini kavrattırıyoruz onlara. Birbirinizle hem iş birliği hem de rekabet yapacaksınız. Bu kritik bir kavram, dünyada da şu anda geçerli. Birbirinizi yok etmek yerine, birbirinizle iş birliği yapmanız çok önemli. Bu anlayış, kümelenmenin temelini oluşturuyor” dedi.

Kümelenmeyi katma değer olarak görüyoruz

Kümelenmenin sadece dernek kurup bir araya gelme mantığıyla işlemediğini ifade eden Aydın, “İnsanların kendi niteliğini, kalitesini artırıcı faaliyetleri sürdürürken aynı zamanda iş birliği düşüncesini, duygusunu geliştirmek çok kritik. Bunu büyük ölçüde yaptığımızı görüyoruz. Firma buradan fayda sağlıyor; kümelenmeye girdikten sonra bulunduğu yer değişiyor” diye konuştu. “Kümelenmeyi katma değer olarak görüyor, firmalarımıza bir değer kattığımızı düşünüyoruz. Buna da gönül vererek yapmaya çalışıyoruz. Bu örnekleri de Anadolu'nun ve Türkiye'nin diğer şehirleriyle de paylaşıyoruz” diyen Aydın, Anadolu Kümeleri iş birliği Platformu'nu (AKİP) bu nedenle kurduklarını belirtti. “Birbirimizden öğreniyoruz, birbirimizle paylaşıyoruz” diyen Aydın, gelişmiş ülkelerin kalkınma yolundaki en önemli parametrelerinden birinin bu olduğunu vurguladı. Avrupa'daki kümelenme örneklerini de inlediklerini aktaran Aydın, “Biz Avrupa'ya gittiğimiz zaman gelişmiş ülkelerde kümeler ne işe yarar, gerekli mi değil mi? diye hepsine baktık. Orada en ciddi organizasyonlar ve sektörlerin arka tarafında çalışan esas mekanizmayı kümelenme olarak gördük. Fransa'da, Almanya'da, Japonya'da da böyle. Dolayısıyla esas emek verilmesi gereken yer burası” şeklinde konuştu. Cern Projesine İlk Tedarik Bizden Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma politikalarında da kümelenmenin ayrı bir yer tuttuğunu aktaran Aydın, “Kümelenmeyi önemsiyorlar. Biz de KOBİ'leri bu yönde hazırlıyoruz” diye konuştu. OSB'deki sanayicilerin hitap ettiği pazarlar neresi ve hedef pazarlar arasında neler var sorularını da yanıtlayan Başkan Aydın, “Firmalarımız kaliteli tasarım ve üretim yetenekleriyle Türkiye'nin ve dünyanın tüm bölgelerine hitap etmekte, ürün ve hizmet sağlamaktadır. Bugün birçok sektörde dünyanın önde gelen savunma, havacılık, medikal, iş ve inşaat makineleri, raylı ulaşım sistemi markalarında OSTİM ürünlerini görebilirsiniz. Örneğin CERN gibi uluslararası projeye Türkiye'den ilk tedarik OSTİM firması tarafından sağlanmıştır. Bu tedarikler sonucunda ortaya çıkan memnuniyet uluslararası iş hacmini giderek artırmaktadır” diyerek sözlerini noktaladı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya OSB'ye Çevre Yönetim Sistemi Belgesi verildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/antalya-osbye-cevre-yonetim-sistemi-belgesi-verildi-9099/

Antalya OSB'den yapılan açıklamaya göre, "TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi" ile ürün ya da hizmetin müşteriye sunulmasına kadar olan süreçte, çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak, çevreye verilen zararın en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Çevre Yönetim Sistemi Belgesi, TSE yetkilileri tarafından yapılan inceleme ve denetlemelerin ardından Antalya OSB yönetimine takdim edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, ölçme ve değerlendirmenin, sundukları kaliteli ve kesintisiz hizmetin en önemli ayaklarından birisi olduğunu belirtti.

Daha önce de İSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ve İSO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesini de aldıklarını anımsatan Bahar, şunları kaydetti:

"Uzun bir süredir Türkiye'nin en çevreci OSB'si olduğumuzu söylüyoruz. Bu iddiamızı da sözde bırakmamak ve belgelendirmek amacıyla TS EN 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesini almak için TSE’ye başvuruda bulunmuştuk, yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda belgemizi aldık. Verdiğimiz hizmetlerin ve sürdürdüğümüz çalışmaların çevreyle uyumlu bir sistemle yapıldığı, doğaya ve doğal kaynaklara minimum düzeyde etkimizin olduğu kanıtlanmış oldu. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, çevre ve doğa hassasiyetinin Antalya OSB’nin olmazsa olmazları arasında yer aldığını bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OSB'lere yeşil enerji zorunluluğu yüzde 25 olmalı https://analizgazetesi.com.tr/haber/osblere-yesil-enerji-zorunlulugu-yuzde-25-olmali-5753/

Enerji sektörü temsilcileri ise kanun teklifinde OSB’lere getirilecek temiz enerji zorunluluğunun kademeli olarak yüzde 25’e çıkarılmasını istiyor. 

KURULU GÜÇTE TEMİZ ENERJİNİN PAYI %54,6

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Ağustos ayı itibarıyla 105 bin 300 Megavat (MW) seviyesindeki elektrik enerjisi kurulu gücü içinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının payının 57 bin 468 MW ile yüzde 54,6’ya karşılık geldiğini belirterek, “Ülkemiz genelinde temiz enerji kaynaklarının üretim içindeki payı bu seviyedeyken, OSB’lerin sadece yüzde 10 seviyesinde temiz enerji üretmelerini yetersiz görmekteyiz. 2053 Net Sıfır ulusal hedeflerimize ulaşabilmemiz için 2035 yılına kadar her yıl en az 8 bin MW güneş enerjisi santrali devreye almamız gerekiyor. Bugüne kadar devreye alınan güneş enerjisi kurulu gücümüzün 10 bin 560 MW olduğu hatırlandığında, yapacak ne kadar çok işimiz olduğu daha iyi anlaşılıyor. ” dedi. 

“SATIN ALMA VE MAHSUPLAŞMA ORANI ARTIRILMALI” 

 2022 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan yönetmelik değişikliği ile OSB’lere sadece bulundukları alan içerisinde değil, dağıtım lisansı dışında da üretim tesisi kurulabilmesine imkân tanındığını hatırlatan Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“EPDK geçen yıl çok doğru bir adım atarak  Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde değişiklik yapmıştı. Daha önce getirilen düzenleme ile OSB'lere bulundukları alanda GES kurabilme yetkisi veriliyordu. Ancak OSB'lerin birçoğunun tam kapasitelerinin dolu olması ve yeterli alanları bulunmaması sebebiyle birçok OSB santral kuramıyordu. Yeni düzenleme ile OSB içerisinde gerekli yer temininin sağlanamaması halinde, aynı görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içerisinde olmak koşuluyla OSB dağıtım lisansı dışında da üretim tesisi kurulabilmesine imkân tanındı. Son on yılda doğalgaz çevrim santrali olan OSB’lerin bu santrallarını kapattıklarını hatta satılığa çıkardıklarını görüyoruz. Yine pek çok OSB’nin dağıtım bölgeleri dışında yenilenebilir enerji yatırımlarına başladıklarını ya da kiralık yer aradıklarını biliyoruz. Durum böyle iken OSB’lere sadece yüzde 10’luk zorunluluk getirilmesini yeterli bulmuyoruz. Bu oran kademeli olarak yüzde 25’e çıkarılmalı. Aynı şekilde yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapan OSB’lerin temiz enerjiden ürettikleri elektriğe uygulanan alış ya da mahsuplaşma oranı belirli bir eskalasyona bağlı olarak artırılmalı. Bu yöndeki düşüncemizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve EPDK ile de paylaşmaktayız. Ayrıca OSB içinde ve dışında elektrik üreterek şebekeye verilen tüm yatırımcılar, neredeyse enerji bedelinin 1/3’ü kadar dağıtım ve sistem kullanım bedeli ödemektedir. Bu bedelin geçmiş yıllara göre çok artması ve gelecekte hangi oranda değişeceğinin bilinmemesi yatırımcılar için önemli bir olumsuz değişkendir.” 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OSBÜK İç Anadolu Bölge Toplantısı, Kayseri'de yapıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/osbuk-ic-anadolu-bolge-toplantisi-kayseride-yapildi-448/

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünün ev sahipliğindeki toplantıda yaptığı konuşmada, hem Türkiye hem de dünya açısından son 10 yılın çalkantılı geçtiğini, son birkaç yıldır da çalkantıların derinliğinin arttığını, önlerindeki dönemde daha sert dalgaların da gelebileceğini söyledi.

Türk sanayisi bir imparatorluk olarak görülürse bu imparatorluğun istihdam, sanayi alanları, ulaşım, depolama, lojistik, liman gibi birçok parametre açısından doğal sınırlarına ulaştığını ifade eden İnan, "Aslında hep beraber bir sıkışmışlık hissediyoruz. Bir taraftan bu sıkışmışlık bizleri sıkarken bir taraftan da ben şu heyecanı duyuyorum, bunlar aslında bir doğum sancısı." dedi.

Negatif gibi gözüken birçok gündemin aslında pozitif olduğunu belirten İnan, şöyle konuştu:

"Bu doğum sancılarını inşallah büyük hamlelerle çok ciddi bir kabuk çatlaması haline dönüştürebilirsek önümüzdeki beş yılda, buradan sanayimiz ve ülkemiz küçük adımlarla değil, büyük adımlarla hareket ederek çıkabilir. Bizler bunun için çalışmaya başladık. Bizim öncelikle hedefimiz sanayi alanlarını iki katına çıkarmak. Bu çok kolay bir şey değil ama biz ya bir yol bulacağız ya da bir yol açacağız, başka bir yöntemi yok. Bugüne kadar gelmiş alışkanlıklarımızla bunu yapamayacağımız gözüküyor. Hakikaten ya bir yol bulup ya bir yol açmak için cansiperane çalıştığımızı bilmenizi isterim."

İnan, Kayseri'nin 4. OSB'sinde yer için 30 milyon metrekare talep varken 2 milyon metrekaresinin karşılanabileceğini öğrenmesi üzerine buna hemen bir çare bulmaya çalışacaklarını kaydetti.

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ise İç Anadolu'daki OSB'lerin hayati öneme sahip olduğunu, Türkiye'de sanayi deyince akla ilk önce Marmara Bölgesi'nin geldiğini ancak organize sanayi bölgelerinin Anadolu'ya yayıldığını, yayılmaya ve gelişmeye de devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin yeni Marmara bölgelerine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kütükcü, "Türkiye'nin yeni Marmara bölgesi, Ankara-Konya-Karaman-Aksaray-Niğde-Nevşehir ve Kayseri aksını kapsayacak şekilde İç Anadolu'da yükselmelidir. Yeni sanayi havzası hinterlandındaki şehirlerimizin altyapılarını özellikle de yatırım alanlarını, demiryolu ulaşım akslarını, eğitim altyapılarını, sosyal yaşam alanlarını ve diğer tüm yatırım imkanlarını hazırlamak durumundayız. Ülkemizin büyümesi ve üretim odaklı kalkınması için yurdun dört bir yanında yeni sanayi alanlarına ihtiyacımız var." diye konuştu.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci de kentin sanayisiyle ilgili bilgi verdi, sanayicilerin taleplerini iletti.

OSB Başkanı Mehmet Yalçın ise programa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Programda Vali Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından program basına kapalı devam etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OSB'lerin hedefi "sıfır karbon" https://analizgazetesi.com.tr/haber/osblerin-hedefi-sifir-karbon-2232/

Hindistan'da geçen günlerde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, iklim eylemine ilişkin hedefler yer almıştı.

Bildirgede mevcut hedefler ve politikalar aracılığıyla 2030'a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini küresel olarak 3 katına çıkarma çabalarının takip ve teşvik edileceği, gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon/emisyona geçişlerini desteklemek üzere düşük maliyetli finansman sağlamalarını kolaylaştırmak için çalışılacağı ve gelişmekte olan ülkeler için 2030'a kadar emisyon hedeflerini yakalamaları için gerekli olan 5,8-5,9 trilyon dolarlık ihtiyacın not edildiği belirtilmişti.

Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'nin "2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma" hedefleriyle Paris İklim Anlaşması'na önemli katkı sağladığına dikkati çekmişti.

Bu kapsamda özellikle son yıllarda OSB'lerde iklim değişikliğine ve sıfır karbon düzenlemesine uyum doğrultusunda birçok çalışma yürütülüyor.

Sanayicilerin karbon ayak izi, su ayak izi ve diğer kimyasal elementler üzerine ölçümlerini yaptırmalarını sağlamaları, yakın zamanda yürürlüğe girecek sınırda karbon düzenleme mekanizmasına hazır hale gelmeleri ön plana çıkan konular arasında yer alıyor.

- "LED aydınlatma projemizi yıl sonuna kadar yüzde 30 tamamlamayı planlıyoruz"

İklim eylemine ilişkin yürüttükleri çalışma ve projeleri AA muhabirine anlatan İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin, ekonominin bel kemiği olan OSB'lerin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile diğer sivil toplum kuruluşlarıyla hareket ettiğini söyledi.

Gültekin, bu doğrultuda İvedik OSB'nin Bakanlıkça verilen sıfır atık belgesini aldığını, yeşil mutabakat, sürdürülebilirlik ve sıfır karbon ayak izi politikasını yönetim politikası haline getirdiğini ifade etti.

Bölgede faaliyet sürdüren 15 üretici firmanın toplam 1596 megavat gücünde güneş enerji santrali (GES) kurmasına katkı sağladıklarını belirten Gültekin, "5 firmamız için ise toplamda 0,374 megavat gücünde GES kurulumu için başvuruda bulunmalarına destek sağlamış durumdayız." dedi.

Gültekin, bölgede 11 elektrikli şarj istasyonunu kullanıcıların hizmetine sunduklarını dile getirerek, "Ayrıca geri dönüşebilen atıkların ayrı ayrı toplanabilmesi için 5 atık getirme merkezi kurarak, bu atıkların çevreye zararını engelleyip ekonomiye katkı sağlamış olduk." diye konuştu.

2053 net sıfır emisyon hedefi kapsamında bölgede yürütülecek diğer projelere ilişkin de bilgi veren Gültekin, şunları ifade etti:

"İvedik OSB olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destek ve yönlendirmesiyle gerçekleştirdiğimiz projelerimizde, 0,240 megavat elektrik üretecek güneş enerjisi santrali kurulumunu 2024 yılı içinde tamamlamayı, scada sistemi kurulumu ile araç yakıt tüketimlerimizi azaltarak işletme verimliliğimizi artırmayı, 0,16 megavatlık GES yatırımımızın inşaatını tamamlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bölgemizin aydınlatılması için LED aydınlatma projemizi yıl sonuna kadar yüzde 30 tamamlamayı planlıyoruz."

- "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'na istinaden 4 proje yürütülüyor"

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da sıfır emisyon hedefi çerçevesinde bölgede "Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Ofisi"nin kurulduğunu söyledi.

Söz konusu ofisle firmalara yeşil dönüşüm danışmanlığı sunduklarını ifade eden Aydın, ayrıca Avrupa Yeşil Mutabakatı bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri, karbon ve su ayak izi ile ilgili rehber dokümantasyon, kurumsal sürdürülebilirlik hedefleri oluşturma ve sürdürülebilir sanayi stratejileri geliştirme ve uygulama gibi çeşitli hizmetler verdiklerini belirtti.

Aydın, iklim eylemine ilişkin bugüne kadar yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri kümelenmesinden enerji verimliliği ve endüstriyel simbiyoz çalışmalarına, firmaların çatılarında GES zorunluluğu getirilmesinden yeşil OSB sertifikasyonuna kadar çok sayıda çalışmayı hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Halihazırda hizmet veren OSB idari binasının ise yeşil ve sürdürülebilir olarak inşa edildiğini ve bu yönüyle Türkiye'de ilk olduğunu söyleyen Aydın, "Bu özelliğiyle LEED Platin sertifikası alabilme yeterliliğine sahip alanındaki ilk bina uygulamasıdır." dedi.

"Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması" adıyla uygulanmaya başlanacak sisteme işaret eden Aydın, şöyle konuştu:

"Düzenlemeyle, ürünlerini Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerde üreterek bir nevi karbon kaçağı oluşturmayı düşünen firmalar için ithal edilen ürünlere bir vergi ekleniyor. Bu verginin karbon kaçağı oluşma riskinin en yüksek olduğu gübre, demir-çelik, alüminyum, elektrik ve çimento sektörlerinde uygulanması planlanıyor. Firmaların buna uygunluğunu sağlamaları için son tarih 1 Ocak 2026'dır. Avrupa'ya ihracat yapan tüm firmalarımız, ürünlerini AB'nin belirlediği bir karbon miktarına tabi olarak üretmek zorunda olacaktır. Belirlenen karbon miktarını geçen ürünler için karbon vergisi uygulanacak, firmalarımızın üretim ve ihracat maliyetlerine ek olarak bir de bu vergilendirme hususu ortaya çıkacaktır."

Aydın, bu nedenle karbon vergilerine yönelik aksiyon alınmasının önemli olduğunu ifade etti.

Söz konusu gelişmeye istinaden hedeflerinin bölgede gerçekleştirilen üretimde karbon emisyonunu ivedilikle azaltmak olduğunu belirten Aydın, bunun için Dünya Bankası finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında "Güneş Enerji Santrali", "Sokak Aydınlatmalarının LED Teknolojisine Dönüşümü", "Trafo ve Dağıtım Merkezleri Arası Fiber Haberleşme Alt Yapısı" ve "OSTİM Dijital Dönüşüm Merkezi" adlı projeleri yürüttüklerini dile getirdi.

- Yeşil dönüşüme "yeşil alan" vurgusu

Yeşil dönüşümün yeşil alansız olamayacağını belirten Aydın, sanayi bölgelerinde "yeşil dönüşüm" başlığı altında yer alan ağaçlandırma ve biyo-çeşitlilik konusuna da hassasiyetle yaklaştıklarını söyledi. Aydın, şunları kaydetti:

"Düzenli olarak firmalar ve çalışanların katılımıyla yeşil alan olarak planlanan bölgelerde ağaç dikme etkinlikleri yapılıyor. Burada amaç, doğal bir çevrenin oluşturulmasıyla hava kirliliğini önleyici faaliyetlerin sürekliliğini sağlamaktır. Sürdürülebilir endüstri anlayışı çerçevesinde Türkiye'de ilk defa yeşil enerji temalı teknopark, OSTİM'de kuruldu. Binası ve çevre düzenlemeleri, sürdürülebilir tasarım prensibiyle hayata geçirilmiştir. Bu doğrultuda teknoparkta kurulması planlanan sürdürülebilirlik merkezi için de projelendirme ve strateji çalışmaları yürütmekteyiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
GOSB'de 'Enerji Verimliliği ve Teşvikleri' etkinliği https://analizgazetesi.com.tr/haber/gosbde-enerji-verimliligi-ve-tesvikleri-etkinligi-127/

6 Eylül’de GOSB Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, enerji verimliliği teşvikleri, enerji etütlerinin süreçleri, KOBİ enerji verimliliği destek programı, I-REC sertifikası, ISO 50001 sertifikası, 5. bölge teşvikleri gibi birçok konuda detaylı bilgi aktarıldı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen etkinliğin sonunda, katılımcılara “Enerji Verimliliği Sertifikası” verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İAOSB'de 'Halka Arzlar ve Türkiye Ekonomisi' toplantısı https://analizgazetesi.com.tr/haber/iaosbde-halka-arzlar-ve-turkiye-ekonomisi-toplantisi-1224/

2021-2023 yılları arasında halka arz edilen şirket sayısının 2011-2021 dönemi ile neredeyse aynı rakamda olduğuna dikkat çeken Aşçıoğlu, 2021 yılından bu yana yapılan arzların 83 milyar TL’lik bir hacme, hisse senedi yatırımcı sayısının ise 6 milyon 600 binlere ulaştığını söyledi. Kurumsal Finansman Grup Başkanı Sayın Ayça Atalay da son dönemlerde toplumun her kesiminin gündeminde yer alan halka arzlar ve arz yöntemleri, SPK’nın şirketlerden istediği ön şartlar, ortak satışlar, sermaye artırımları, öncesi ve sonrasıyla arz süreci gibi halka arza ilişkin tüm konuların detaylarına yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Hakan İnan, Mehmet Aşçıoğlu ve Ayça Atalay’a teşekkür plaketlerini sunan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, 600 şirkette 50 bin çalışanın bulunduğu İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin hem şirket hem hisse senedi yatırımcısı yönünden değerli bir yere sahip olduğunun altını çizerek, söz konusu toplantının herkes için çok verimli geçtiğini sözlerine ekledi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sporun kalbi AOSB'de yatıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/sporun-kalbi-aosbde-yatiyor-5104/

Turnuvanın galibi ise AOSB Bölge Müdürlüğü basketbol takımı oldu. Adnan Menderes Spor Salonu’nda gerçekleşen turnuvanın final karşılaşması, sporseverlere unutulmaz anlar yaşattı. Toplamda 9 takımın kıyasıya mücadele ettiği bu etkinlik, sadece oyuncuların değil, aynı zamanda ailelerin ve arkadaşların da katıldığı tribünlerde büyük bir heyecan yarattı. Dostluk ve rekabetin tatlı bir karışımı olan bu turnuva, centilmence mücadelenin bir örneği olarak hafızalarda yerini aldı.

Turnuva sonucunda birinci sırayı AOSB Bölge Müdürlüğü takımı elde ederken, ikinciliği Eksoy Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı. Üçüncü sırayı ise Atlas Denim Sanayi ve Ticaret A.Ş. takımı aldı. Kazanan takımlar, kupa ve çeşitli hediyelerin yanı sıra büyük bir gurur yaşadılar.

AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, sporun birleştirici gücünü vurgulayarak, bu spor etkinliklerinin sanayicilerle çalışanlarını bir araya getirme, kaynaştırma ve motivasyonlarını artırma amacını taşıdığını belirtti. Akpınar, centilmence yarışan takımları, onlara destek veren aileleri ve çalışma arkadaşlarını ve turnuvayı izleyen tüm katılımcıları tebrik etti.

Akpınar; ‘’Bu yıl düzenlenen AOSB Spor Şenliği’nin basketbol turnuvası, sporun birleştirici ve insanları bir araya getiren gücünü bir kez daha kanıtlarken, dostluk ve kardeşlik duygularının ön plana çıktığı keyifli bir etkinlik olarak hafızalarda yerini aldı. Turnuvada yer alan tüm takımları ve katılımcıları tebrik ediyoruz’’ dedi. Turnuva sonunda, kazanan takımlara kupalarının yanı sıra hediyeleri takdim edildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünya Bankası'ndan ASO 2. OSB'ye ziyaret https://analizgazetesi.com.tr/haber/dunya-bankasindan-aso-2-osbye-ziyaret-7787/

ASO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ASO Başkan Yardımcısı ve ASO 2. OSB Başkanı Mete Çağlayan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, Dünya Bankası heyetine, bölgedeki çalışmalarla ilişkin kapsamlı bilgi verildi. Çağlayan, ziyarette yaptığı konuşmada, heyeti ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Dünya Bankası’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üzerinden hayata geçirdiği proje ve kaynağın, işletmeye geçmiş 273 OSB ve bünyesindeki 67 bin 300 katılımcının hedef ve kriterleri için katkı verdiğini bildirdi.

Dünya Bankası projesi kapsamında, ASO 2. OSB olarak başvurusu yapılan gelişmiş çevre laboratuvarı, atık ayrıştırma ve biyogaz tesisi temalı projelerin onaylandığını, uygulama sürecine ilişkin çalışmaların yakın zamanda sonuçlandırılacağını ifade eden Çağlayan, "Projelerimizin onaylanmış olması, bölgemize ayrıca prestij kazandırdı" değerlendirmesinde bulundu. Çağlayan, Dünya Bankasına OSB'lere verdiği destek için teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hamzabey OSB'de arsa fiyatları tartışması https://analizgazetesi.com.tr/haber/hamzabey-osbde-arsa-fiyatlari-tartismasi-2387/

İnegöl Yerel Esnaf Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Ongan, Hamzabey OSB’de arsa fiyatlarının yüksek olmadığını savundu. Ongan, "Biz yerel esnaflar olarak gıda depoları ve lojistik merkezleri gibi alanlara ihtiyacımız var. Serbest piyasada fiyatlar çok yüksek. Hamzabey OSB'de ise bu araziler uygun fiyatlarla tahsis ediliyor. Eğer Hamzabey OSB Yönetimi gerekli adımları atarsa, bu fiyatlardan arsalara talip olacağız" dedi. Ongan, arsaların belirli bir süre satılabilmesinin de gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayacağını belirterek, "İnegölümüz her geçen gün büyüyen dinamik bir ticari ortama sahip. Bu şehirde yalnızca belli başlı sektörlerin bina ve arazi ihtiyacı yok" diye konuştu.

TARTIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Bahadır Ongan'ın açıklamaları şöyle: "Son günlere Hamzabey OSB arsa fiyatları üzerinden yürütülen tartışmaları yakından takip ediyoruz. Bizler İnegöl'ün yerel esnafları olarak çok cüzi kârlarla binlerce şubeli zincirlerle mücadele ederek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bizlerin de gıda depoları ve lojistik merkezleri gibi alanlara ihtiyacımız var. Fakat bizler için bu tip alanlar tahsis edilmiyor, serbest piyasanın insafına kalıyoruz. Hamzabey OSB'de ise belirli ihtisas alanlarında üretici firmalar için alanlar açılıyor ve uygun fiyatlarla tahsisi yapılıyor. İYEP olarak bu uygulamayı sonuna kadar destekliyoruz. Üreticinin böyle teşviklerle desteklenmesi ekonomik istikrar için son derece elzem. Bizler kendimize çeşitli ihtiyaçlar için arazi arıyoruz. Serbest piyasada fiyatlar bunun çok misli üzerinde. Hatta Hamzabey OSB’de açıklanan değerin kat kat üstünde satılıyor. Eğer Hamzabey OSB Yönetimi bu konuda gerekli adımları atar ve düzenlemeleri yaparsa, cüzi kârlarla ayakta kalmaya çalışan yerel esnaflar olarak bizler bu arazilere belirlenen fiyatlardan ve belirlenen ödeme koşullarıyla talip oluruz. Hatta bu tür arsalara belirli bir yıl satılamaz konursa gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşır ve rant olayı da ortadan kalkar. İnegölümüz her geçen gün büyüyen dinamik bir ticari ortama sahip. Bu şehirde yalnızca belli başlı sektörlerin bina ve arazi ihtiyacı yok. Hamzabey OSB olmasa bile idarecilerimizden bizler için de bu tarz teşvikler beklediğimizi buradan ifade ediyorum. Şehrimiz ve ülkemiz için istihdam ve katma değer yaratmaya var gücümüzle devam edeceğiz. Şehrimizin tüm bileşenlerine hayırlı işler diliyoruz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kayseri'nin 4. OSB'si yeşil OSB olacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/kayserinin-4-osbsi-yesil-osb-olacak-5614/

KAYSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Vali Gökmen Çiçek başkanlığında odada düzenlenen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Ekici, KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, İncesu OSB Başkanı İrfan Püsküllü ve üyeler katıldı.

Toplantıda Mimarsinan OSB Müdürü Baki Uludağ, 4. OSB ile ilgili yürütülen çalışmalar ve bundan sonraki süreç hakkında bilgi verdi.

KAYSO Başkanı Büyüksimitci, 4. OSB'nin kuruluş çalışmalarında sona yaklaşıldığını, müteşebbis heyet oluşturma aşamasında olduklarını belirtti.

Yeni kurulacak OSB ile ilgili sanayicilerden 1600'ün üzerinde talep aldıklarını anlatan Büyüksimitci, bölgede katma değeri yüksek, orta ve ileri düzey teknolojik yatırım yapmak isteyen sanayicilere öncelik vermeyi arzuladıklarını kaydetti.

Büyüksimitci, 4. OSB'nin önemine değinerek, "Şehrimizin doğusunda, Sivas yolu 25. kilometrede kurulacak yeni OSB'de en az 10 bin istihdam hedefimiz var. Burası şehrimizde planlanan ilk yeşil OSB olacak. Çevre dostu olması, enerji verimliliği ve yalın üretim gibi birçok konuda öne çıkacak. Yerleşim yerlerine ve demir yoluna yakınlığı da bizim için ciddi bir avantaj." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sera OSB'ler jeotermal kaynaklarla bütünleşmeli https://analizgazetesi.com.tr/haber/sera-osbler-jeotermal-kaynaklarla-butunlesmeli-1664/

Buna göre yaş meyve ve sebze ürünlerinin arz sürekliliğinin sağlanması amacıyla, jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu uygun alanlarda Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB) kurulmasına yönelik yatırımlar hızlandırılacak, yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatırımları desteklenecek.  

 “OVP’DE YER ALMASINDAN ÇOK MUTLUYUZ”

OVP’deki hedefleri değerlendiren Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Türkiye’nin tarımda bir üretim devrimine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Jeotermal enerjinin entegre kullanımında en yüksek derecede katma değer yaratılan alanlardan biri jeotermal seracılıktır. Kamuoyumuza ve kamu otoritelerine uzun yıllardır dile getirdiğimiz, tarım ihracatçısı ülkelerdeki örneklerini gösterdiğimiz jeotermal seracılık uygulamalarının ülkemizde artacak olmasından ve bu hedefin kamunun politika setinde yer almasından son derece mutluyuz.” dedi. 

OVP’de potansiyeli yüksek jeotermal kaynakların aranmasına yönelik sondaj çalışmalarının  sürdürülmesi ve yeni kaynakların ekonomiye kazandırılmasının da vurgulandığını anımsatan Ali Kındap, tüzel kişilik sayısı 41’e ulaşan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri’nin de mutlaka jeotermal kaynaklarla bütünleşmesi gerektiğine dikkat çekti.  

41 TDİOSB’NİN ÇOK AZI JEOTERMAL İLE ENTEGRE

Türkiye’de gıda ürünlerinde yaşanan enflasyon resmi enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleştiğini, tarımsal üretimdeki düşüşün en önemli sebepleri arasında ise enerji başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki öngörülemez artışlar geldiğini kaydeden JED Başkanı Kındap şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Son yıllarda sayıları hızla artan jeotermal seralar enerji maliyetlerini asgariye indirmeleri nedeniyle Türkiye’de tarımsal üretim artışının adeta anahtarı konumunda. Bu entegrasyonu mutlaka Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nde de (TDİOSB) sağlamamız gerekiyor. Ağustos ayı itibarıyla 39 ilimizde tüzel kişilik kazanan 41 TDİOSB’lerin çok azı jeotermal kaynaklarla entegrasyona dayalı olarak planlanmış durumda. Hükümetimizin TDİOSB sayısını 100’e çıkarmak gibi makro hedefi bulunuyor. Yeni kurulacak bölgelerin jeotermal kaynaklarla entegrasyonu sağlanırsa, hem üretimde hem de katma değerde ülkemiz dünyanın en önde gelen merkezlerinden birisi olabilir. Jeotermal kaynak zenginliği açısından Avrupa’nın lider, dünyanın dördüncü ülkesi Türkiye ile kıyaslanmayacak ölçüde düşük jeotermal kaynağı olan ülkelerin, jeotermal seracılıkta Türkiye’den daha ileride olmasını kabullenmek istemiyoruz. Tarımsal üretimlerin, tüketimin olduğu yerlerde ya da yakınında konumlanması gerektiğini de vurgulamak istiyoruz.”

 “10 YILDA 100 BİN DÖNÜME ULAŞABİLİRİZ”

Türkiye’de bugün itibarıyla 5 bin 293 dönüm jeotermal seranın üretim yaptığını anımsatan Kındap, Türkiye’nin 10 yıl içinde 100 bin dönüm jeotermal sera büyüklüğüne rahatlıkla ulaşabileceğine inandıklarını vurguladı. 

TÜRKİYE’DE BUGÜN 5 BİN 293 DÖNÜM JEOERMAL SERADA ÜRETİM YAPILIYOR

Dünyanın en yüksek 4’üncü jeotermal kaynak zenginliğine sahip ülkesi Türkiye’de halen 5 bin 293 dönüm alanda jeotermal seracılık yapılıyor. 

Afyonkarahisar 900 dönüm ile ilk sırada yer alırken, İzmir 819 dönüm ile ikinci, Manisa 756 dönüm ile üçüncü sırada yer alıyor. 

İzmir-Dikili (3 bin dönüm), Denizli Sarayköy (700 dönüm) ve Ağrı-Diyadin’de (1,3 bin dönüm) kurulan TDİOSB’ler jeotermal kaynakla ısıtılacak. 

Balıkesir’in Gönen ilçesinde kuruluş çalışmaları süren jeotermal kaynakla ısıtılacak TDİOSB ise 8 bin dönüm büyüklüğü ile dünyanın en büyüğü olacak. 10 milyar TL’ye mal olacak bu projede 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tüm parsellerin yıl sonuna kadar dolması bekleniyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/tum-parsellerin-yil-sonuna-kadar-dolmasi-bekleniyor-4457/

Valilik açıklamasına göre, Körtuzla'da 814 hektarı kapsayan ve kamulaştırmayla altyapı çalışmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının kredi desteğiyle gerçekleşen Demirağ OSB'de sanayi parsellerinin büyük çoğunluğu doldu.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 28 Aralık 2021'de Cazibe Merkezleri Programı kapsamına alınan Demirağ OSB'de aradan geçen 20 ayda 162 parselin tahsisi yapıldı. 6 bin ila 212 bin metrekare arasında değişiklik gösteren 225 parselin bulunduğu OSB’de yıl sonuna kadar tüm parsellerin dolması bekleniyor.

Yüzde 80'e yakın arsa tahsisi gerçekleştirilen OSB'de 6 firma üretime geçerken, 1200 kişiye istihdam sağlandı.

Diğer yandan 11 firmanın inşaat, 16 firmanın yapı ruhsatı, 70 firmanın proje, 3 firmanın da tahsis işlemleri sürüyor.

Fabrikaların üretime başladığı ve yeni temellerin atıldığı OSB'de yatırımcılar da teşviklerden faydalanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Demirağ OSB'de teşvik süresi 2024 sonuna kadar uzatılırken, teşvikle yatırımcılara 10 yıl SGK desteği, yüzde 70 vergi indirimi, 7 puan faiz desteği, yüzde 25 oranında 3 yıl enerji desteği, KDV muafiyeti, gümrük vergisi muafiyeti gibi önemli destekler veriliyor. Ayrıca yatırım bedelinin yüzde 70'ine kadar vergi mahsuplaşması sağlanırken, yüzde 60 arazi indirimi de yapılıyor.

- Altyapı çalışmalarında sona gelindi

Acele kamulaştırma işlemlerinin bittiği ve yatırımcıların fabrikalarını hızlı bir şekilde inşa ettiği bölgedeki altyapı çalışmalarında da büyük ilerleme kaydedildi. Yol, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, drenaj, kamera sistemi, telekomünikasyon ve enerji altyapısı gibi birçok alanda sona gelinen OSB'de altyapı ve üstyapının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

İdari ve sosyal tesis, destek hizmetleri, mesleki ve teknik eğitim alanı, arıtma tesisi, sağlık koruma bandı, yeşil alan ve park, lojistik ray alanı, cami gibi donatıların da bulunduğu OSB'ye lojman yapılması da hedefleniyor.

Büyük bir alanda hizmet veren OSB'de jandarma karakol hizmet binası yapımı da sürüyor. İş insanları tarafından yaptırılan karakolun inşaat alanı 490 metrekareden oluşurken, bu yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

Yatırımcıların organize sanayi bölgelerinde üzerinde hassasiyetle durduğu yol ve su konularında da önemli adımlar atıldı. Memba suyu niteliğindeki Tecer Dağı Beşgözeler mevkisinden içme ve kullanma suyunun tahsisinin gerçekleştirildiği bölgede ağır vasıtaların verebileceği tahribatların önüne geçmek maksadıyla da kentte ilk kez Körtuzla-Demirağ OSB-Hasbey-Tutmaç grup köy yolunda 3 kilometrelik silindirle sıkıştırılmış beton yol uygulaması yapıldı.

Demirağ OSB'de imar planı içerisinde demiryolu ağı da oluşturularak yatırımcıların lojistik sorununa çözüm üretildi. Demiryolu kılçık ağlar ile bölgedeki fabrikalar, depolarından vagonlara yükleme yaparak, hızlı ve daha ekonomik ulaşım imkanı da sağlayacak. Böylece demiryolu taşımacılığında da kentte büyük bir ilerleme kaydedilecek.

- Lojistik merkezde çalışmalar sürüyor

Limanlarla kuzey-güney, doğu-batı aksları arasında ulaşım üssü vazifesi gören ve ülkenin merkezi noktasında bulunan Sivas'ta yapımı süren lojistik merkez de kentin konumunu fırsata çevirecek.

TCDD tarafından inşaat çalışmaları sürdürülen ve 550 bin metrekare alandan oluşan lojistik merkezin 230 bin metrekaresi Demirağ OSB’nin içerisinde yer alacak.

İçerisinden demiryolu hattı geçen Demirağ OSB’nin, lojistik merkezle planlanmış olması da girişimcilere büyük kolaylık sağlayacak. Tamamlandığında ülkenin 14. lojistik merkezi statüsü kazanacak olan bölge, 1 milyon ton taşıma kapasitesine sahip olacak.

Lojistik merkezde çok sayıda depo, dağıtım ve kargo aktarma merkezleri, paketleme, montaj, demontaj, lojistik, taşımacılık ve sigorta şirketleri, bankacılık ve finans kurumları, gümrük idareleri, lojistik eğitim ve öğrenim kurumları, sosyal tesisler, lojistik sektör tedarikçileri satış ve servis yerleri bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Makine OSB'de çarklar dönüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/yalova-makine-osbde-carklar-donuyor-7425/

Yalova Makine OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir yaptığı açıklamada, “Temel atma törenlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak gruplar halinde toplu temel atmalar yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte temel atma törenlerini gruplar halinde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Altyapı ve üstyapı çalışmalarımızla birlikte üretim tesisi kurulumlarımız da hız kesmeden devam ediyor. Sanayimiz uyguladığımız milli teknoloji hamlemiz sayesinde gerek yerli otomotivimiz ve gerekse savunma sanayine yönelik ürettiğimiz SİHA’larla, İHA’larla ve diğer tüm yenilikçi teknolojik ürünlerimizle tam bağımsız Türkiye hedefimize bir adım daha yaklaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi her fabrika bir kaledir ve bugün yaptığımız tören ile de 5 kalenin daha temelini atıyor bu sözü perçinliyoruz. " dedi.

Yalova Ak Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Bugün burada 5 yeni fabrikamızın temelini atmak için bir aradayız. Her temel atma, yeni bir vizyonun ortaya çıkmasına ve iş hayatını zenginleştiren girişimlerin başlangıcına tanıklık ediyoruz. Çin'den ülkemize gelen ürünlerin OSB'mizde yerlileştirilecek olması, ülke sanayimiz için büyük bir adım. Ayrıca çevre sistemleriyle ilgili kritik bir yatırımın hayata geçirilmesi ve Yeşil ekonominin önemi vurgulanıyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye'de çevre ekonomisi ve döngüsel ekonomi desteklenecek. Yalova Makine OSB'mizde gerçekleşen bu önemli yatırım, gurur kaynağımız. Burada sadece bir fabrika yatırımı yapmakla kalmıyor, yeni nesil bir sanayi ekosistemine dahil oluyorsunuz. Bu ekosistemde finans, bilgi ticarileştirilmesi, eğitim ve iş gücü yetiştirilmesi gibi tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Teknoparkımız ve ilgili kamu kuruluşları, TSE ile birlikte denetim ve izleme faaliyetleriyle sanayicilerimize büyük destek sağlıyor. Değerli başkanımızın paylaştığı verilere göre, burada hayata geçen yatırımlar kilogram başına 7 dolarlık bir ihracat kabiliyetine sahip. Öncü bir vizyonun varlığını görmek bizi mutlu ediyor” diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yangın ve afet zararları için toplantı https://analizgazetesi.com.tr/haber/yangin-ve-afet-zararlari-icin-toplanti--1307/

Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yer alan firmaların yangın ve afetler kapsamında uğrayabilecekleri zararlarının karşılanması amacıyla toplantı gerçekleştirildi.

Kayseri OSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, sanayicilerin zarara uğraması halinde yürütülecek dayanışmanın en üst düzeyde gerçekleşmesi amacıyla geniş katılımlı ikinci istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, konuyla ilgili ikinci toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Geçen hafta yine böyle bir davette bulunduk, 105 sanayicimiz geldi. Oturduk konuştuk, nasıl yapabilirizi tartıştık. Sonunda dedik ki bir sigorta kooperatifi kuralım. Biz de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi olarak bu sigorta kooperatifinin kuralları nedir, istedikleri nedir, bizim kuracağımız, sanayicimize yön olacak bu sistemde bir sıkıntı var mıdır, bunları A'dan Z'ye araştırdık. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi olarak belirli bir çalışma hazırladık." ifadelerini kullandı.

Sanayicilerin sorunlarına çözüm aradıklarını aktaran Yalçın, şunları kaydetti:

"Biz burada öyle bir sistem oluşturalım ki bu dayanışma fonu olsun, bir sanayicimizin başına bir sıkıntı geldiğinde, bu fondan hemen ona yardım edelim. Çünkü yangın geçirmek zor bir şey. Rabbim hiç kimsenin başına vermesin. Geçen hafta kooperatif kuralım gibi bir görüş ağırlık bastı. Sigorta kooperatifi tarzında, bunun üzerine de çalışmaları yaptık. Önümüze verileri Kamil Akçadırcı müdürüm çıkarttı. Şimdi bu verilere baktığımızda sigorta kooperatifinin bir sürü değişik sistemleri var, şartları var. Biz baktık ve dedik ki bunlar bize eziyet verir, sanayici olarak. Sonunda anonim şirket kurmayı hedefleyen bir fikir üzerinde kafa yorduk. Kurmayı hedeflediğimiz anonim şirket ile kötü gün dostu olacağız. Katılımcılarımızın hepsinin de bu AŞ'de hissesi olmak üzere kuralım istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Korkuteli OSB'ye yatırımcı başvuru rekoru https://analizgazetesi.com.tr/haber/korkuteli-osbye-yatirimci-basvuru-rekoru-1998/

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yeni kurulan ve yaklaşık 750 bin metrekarelik bir alana sahip Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) 1 milyon 400 bin metrekarenin üzerinde sanayi parseli talebinde bulunuldu. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (ATSO) yapılan açıklamaya göre, başvuru talepleri almaya başlayan OSB, kentin yeni cazibe ve yatırım merkezi olma yolunda ilerliyor. 

2016 yılında sadece mermer firmalarına tahsis yapılacak şekilde kurulan ancak geçen yıl ATSO Başkanı Ali Bahar'ın öncülüğünde, ihtisas OSB'den karma OSB'ye dönüştürülen Korkuteli OSB'de yatırım çalışmaları başladı. 

95 firma başvurdu

Açıklamada görüşlerine yer verilen Korkuteli OSB Müteşebbis Heyet Başkanvekili Osman Bahçe, şu ana kadar 95 firmanın tahsis için başvuruda bulunduğunu bildirdi. 

Bölgede yaklaşık 750 bin metrekarelik bir sanayi alanı oluşturmayı planladıklarını aktaran Bahçe, "Herhangi bir yatırım arayışına girmeden yaklaşık 1 milyon 400 bin metrekarenin üzerinde bir sanayi parseli talebi aldık. Mevcut alanın iki katını aşan bir yatırım talebiyle karşı karşıyayız." ifadesini kullandı. 

İstihdam sağlayacak firmalara öncelik 

Tahsislerin tüm OSB'lerce kullanılan bir puanlama sistemine göre karar verileceğini belirten Bahçe, hızlı bir şekilde yatırıma başlayıp, tamamlayacak, yüksek katma değerli ürün üretecek ve daha fazla istihdam sağlayacak firmalara öncelik tanınacağını vurguladı. 

OSB'nin ülke ekonomisine önemli katkı sunacağını ifade eden Bahçe, şunları kaydetti:

"İlk etapta bölgede 70 firma faaliyete geçecek. Yaklaşık 4 bin kişilik bir istihdam öngörüyoruz. İlçedeki firmalarımızı da OSB'de görmek istiyoruz. Korkuteli'nde kendini kanıtlamış, dünyaya açılabilecek potansiyele ulaşmış çok sayıda firmamız bulunmakta. Bu firmaların kabuğundan çıkıp uluslararası anlamda belli bir noktaya gelmeleri için gereken hassasiyeti göstereceğiz. Yeşil OSB tanımına uygun, çevreye ve doğaya hiçbir zararı olmayan, Türkiye'ye örnek olacak bir OSB hedefliyoruz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği bilgisi verdi https://analizgazetesi.com.tr/haber/kosgeb-yalin-donusum-destegi-bilgisi-verdi-6839/

Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hülya Öztoprak Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Felat Gökdemir, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Demet Barlin, Gaziantep Model Fabrika Direktörü Begüm Erden, ANSA Ambalaj A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Erin Dalgıç katıldı. OSB Konferans salonunda düzenlenen toplantı öncesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hülya Öztoprak Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Felat Gökdemir birer konuşma yaptı. Daha sonra konuşmacılar, kendi alanlarında eğitici bilgileri, slayt gösteresi eşliğinde anlattı. Toplantıya çok sayıda sanayicinin katıldığı görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Makine OSB'de çarklar dönüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/yalova-makine-osbde-carklar-donuyor-856/

Yalova Makine OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir yaptığı açıklamada, “Temel atma törenlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak gruplar halinde toplu temel atmalar yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte temel atma törenlerini gruplar halinde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Altyapı ve üstyapı çalışmalarımızla birlikte üretim tesisi kurulumlarımız da hız kesmeden devam ediyor. Sanayimiz uyguladığımız milli teknoloji hamlemiz sayesinde gerek yerli otomotivimiz ve gerekse savunma sanayine yönelik ürettiğimiz SİHA’larla, İHA’larla ve diğer tüm yenilikçi teknolojik ürünlerimizle tam bağımsız Türkiye hedefimize bir adım daha yaklaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi her fabrika bir kaledir ve bugün yaptığımız tören ile de 5 kalenin daha temelini atıyor bu sözü perçinliyoruz. " dedi.

Yalova Ak Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Bugün burada 5 yeni fabrikamızın temelini atmak için bir aradayız. Her temel atma, yeni bir vizyonun ortaya çıkmasına ve iş hayatını zenginleştiren girişimlerin başlangıcına tanıklık ediyoruz. Çin'den ülkemize gelen ürünlerin OSB'mizde yerlileştirilecek olması, ülke sanayimiz için büyük bir adım. Ayrıca çevre sistemleriyle ilgili kritik bir yatırımın hayata geçirilmesi ve Yeşil ekonominin önemi vurgulanıyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye'de çevre ekonomisi ve döngüsel ekonomi desteklenecek. Yalova Makine OSB'mizde gerçekleşen bu önemli yatırım, gurur kaynağımız. Burada sadece bir fabrika yatırımı yapmakla kalmıyor, yeni nesil bir sanayi ekosistemine dahil oluyorsunuz. Bu ekosistemde finans, bilgi ticarileştirilmesi, eğitim ve iş gücü yetiştirilmesi gibi tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Teknoparkımız ve ilgili kamu kuruluşları, TSE ile birlikte denetim ve izleme faaliyetleriyle sanayicilerimize büyük destek sağlıyor. Değerli başkanımızın paylaştığı verilere göre, burada hayata geçen yatırımlar kilogram başına 7 dolarlık bir ihracat kabiliyetine sahip. Öncü bir vizyonun varlığını görmek bizi mutlu ediyor” diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yangın ve afet zararları için toplantı https://analizgazetesi.com.tr/haber/yangin-ve-afet-zararlari-icin-toplanti--8636/

Toplantıda, bir sigorta kooperatifi veya anonim şirket kurulması fikri üzerinde duruldu.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yer alan firmaların yangın ve afetler kapsamında uğrayabilecekleri zararlarının karşılanması amacıyla toplantı gerçekleştirildi.

Kayseri OSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, sanayicilerin zarara uğraması halinde yürütülecek dayanışmanın en üst düzeyde gerçekleşmesi amacıyla geniş katılımlı ikinci istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, konuyla ilgili ikinci toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Geçen hafta yine böyle bir davette bulunduk, 105 sanayicimiz geldi. Oturduk konuştuk, nasıl yapabilirizi tartıştık. Sonunda dedik ki bir sigorta kooperatifi kuralım. Biz de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi olarak bu sigorta kooperatifinin kuralları nedir, istedikleri nedir, bizim kuracağımız, sanayicimize yön olacak bu sistemde bir sıkıntı var mıdır, bunları A'dan Z'ye araştırdık. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi olarak belirli bir çalışma hazırladık." ifadelerini kullandı.

Sanayicilerin sorunlarına çözüm aradıklarını aktaran Yalçın, şunları kaydetti:

"Biz burada öyle bir sistem oluşturalım ki bu dayanışma fonu olsun, bir sanayicimizin başına bir sıkıntı geldiğinde, bu fondan hemen ona yardım edelim. Çünkü yangın geçirmek zor bir şey. Rabbim hiç kimsenin başına vermesin. Geçen hafta kooperatif kuralım gibi bir görüş ağırlık bastı. Sigorta kooperatifi tarzında, bunun üzerine de çalışmaları yaptık. Önümüze verileri Kamil Akçadırcı müdürüm çıkarttı. Şimdi bu verilere baktığımızda sigorta kooperatifinin bir sürü değişik sistemleri var, şartları var. Biz baktık ve dedik ki bunlar bize eziyet verir, sanayici olarak. Sonunda anonim şirket kurmayı hedefleyen bir fikir üzerinde kafa yorduk. Kurmayı hedeflediğimiz anonim şirket ile kötü gün dostu olacağız. Katılımcılarımızın hepsinin de bu AŞ'de hissesi olmak üzere kuralım istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Korkuteli OSB'ye yatırımcı başvuru rekoru https://analizgazetesi.com.tr/haber/korkuteli-osbye-yatirimci-basvuru-rekoru-8052/

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yeni kurulan ve yaklaşık 750 bin metrekarelik bir alana sahip Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) 1 milyon 400 bin metrekarenin üzerinde sanayi parseli talebinde bulunuldu. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (ATSO) yapılan açıklamaya göre, başvuru talepleri almaya başlayan OSB, kentin yeni cazibe ve yatırım merkezi olma yolunda ilerliyor. 

2016 yılında sadece mermer firmalarına tahsis yapılacak şekilde kurulan ancak geçen yıl ATSO Başkanı Ali Bahar'ın öncülüğünde, ihtisas OSB'den karma OSB'ye dönüştürülen Korkuteli OSB'de yatırım çalışmaları başladı. 

95 firma başvurdu

Açıklamada görüşlerine yer verilen Korkuteli OSB Müteşebbis Heyet Başkanvekili Osman Bahçe, şu ana kadar 95 firmanın tahsis için başvuruda bulunduğunu bildirdi. 

Bölgede yaklaşık 750 bin metrekarelik bir sanayi alanı oluşturmayı planladıklarını aktaran Bahçe, "Herhangi bir yatırım arayışına girmeden yaklaşık 1 milyon 400 bin metrekarenin üzerinde bir sanayi parseli talebi aldık. Mevcut alanın iki katını aşan bir yatırım talebiyle karşı karşıyayız." ifadesini kullandı. 

İstihdam sağlayacak firmalara öncelik 

Tahsislerin tüm OSB'lerce kullanılan bir puanlama sistemine göre karar verileceğini belirten Bahçe, hızlı bir şekilde yatırıma başlayıp, tamamlayacak, yüksek katma değerli ürün üretecek ve daha fazla istihdam sağlayacak firmalara öncelik tanınacağını vurguladı. 

OSB'nin ülke ekonomisine önemli katkı sunacağını ifade eden Bahçe, şunları kaydetti:

"İlk etapta bölgede 70 firma faaliyete geçecek. Yaklaşık 4 bin kişilik bir istihdam öngörüyoruz. İlçedeki firmalarımızı da OSB'de görmek istiyoruz. Korkuteli'nde kendini kanıtlamış, dünyaya açılabilecek potansiyele ulaşmış çok sayıda firmamız bulunmakta. Bu firmaların kabuğundan çıkıp uluslararası anlamda belli bir noktaya gelmeleri için gereken hassasiyeti göstereceğiz. Yeşil OSB tanımına uygun, çevreye ve doğaya hiçbir zararı olmayan, Türkiye'ye örnek olacak bir OSB hedefliyoruz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Astor Enerji'den Ankara OSB'ye fabrika https://analizgazetesi.com.tr/haber/astor-enerjiden-ankara-osbye-fabrika-4840/

Astor Enerji KAP'a yaptığı açıklamasında; tahsis edilen alanda yeni yatırımlara yönelik olarak bir fabrika inşaatına başlayacaklarını duyurdu. Şirket'ten KAP’ a yapılan açıklamada; "Ankara ili Sincan ilçesinde bulunan Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi ilave alanı sınırları içerisinde 102978 ada 7 parselde kayıtlı 180.195 m2 arsa, Müteşebbis Heyeti ve Yönetim Kurulu tarafından alınan karar uyarınca 05.07.2022 tarihinde şirketimiz adına kayıt altına alınarak tahsisi yapılmıştır. Buna ek olarak şirketimize tahsis edilen arsanın genişletilmesi için ASO 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi'ne yapmış olduğumuz başvurumuz 22.08.2023 tarihinde olumlu karşılanarak, yeni parselasyon planı ile birlikte aynı parselde şirketimize tahsis edilen alan 51.730 metrekare arttırılarak 231.925 metrekareye çıkarıldı. Orta vadeli yatırım stratejilerimiz kapsamında kapasite artırımı ve yeni yatırımlarımıza yönelik olarak, altyapı çalışmaları başlamış olan arazi üzerinde fabrika inşaatına başlanması hedeflenmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Irak Şubesi İçin Tescil Başvurusu Yaptı 

Öte yandan Astor Enerji, Irak şubesinin ünvanını Astor Enerji A.Ş. Irak şubesi olarak tescil etmek için çalışmalara başladı. Şirketin KAP açıklamasında; "Astor Transformatör Enerji Turizm İnşaat ve Petrol Sanayi Ticaret Anonim Şirketi “ Bağdat Şubesi; Bağdat, Irak’ta 2019 yılında tescil edilmiştir. İhracat pazarları arasında Irak'ın da önemli bir pay alması ve bu ülkeye yapılan ihracatın artış eğiliminde olması nedeniyle, şubenin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak üzere, Irak şubesinin şirketimizin güncel unvanı ile tescilinin yenilenerek daha güçlü bir yapılanma ile faaliyetlerine devam etmesi yönünde yönetim kurulumuzun 22.08.2023 tarihli toplantısında devam etmesi yönünde karar alınmıştır. Bu kapsamda şirketimizin Irak Şubesinin unvanının “Astor Enerji A.Ş. Irak Şubesi” olarak tescil edilmesi, organizasyonel yapılanmasının yeniden tesis edilmesi yönünde çalışmalara başlanılmıştır" ifadeleri yer aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aydın'da İŞKUR hizmeti verilebilecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/aydinda-iskur-hizmeti-verilebilecek-377/

İimzalanan işbirliği protokolü ile e – İŞKUR hizmetleri insan kaynakları yürütülecek. İmzalanan protokol ile müdürlük  ile İşkur üzerinden iş arayan vatandaşların kaydını almak ve güncellemek, iş arayanın profiline uygun açık işleri sorgulamak, iş başvurusu almak ve başvurularını takip etmek, İşsizlik Sigortası başvurusu talep dilekçesini sisteme kayıt etmek ve talep dilekçesi ile ödeme planını sorgulamak, mesleki eğitim kurslarına başvuru yapmak ve takip etmek ile özel sektör işverenin işgücü talebini almak ve sonuçlandırmak gibi işleri de yaparak iş arayanlara hizmet verecek. Müdürlük ile İŞKUR ile imzalanan protokol sonucu bölgemizdeki vatandaşların Aydın’a gitmelerine gerek kalmadan hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ederek en yakın yerde hizmet vermeyi amaçlıyor. İmzalanan protokolle işverenlerde aradığı statülerdeki işçi ihtiyaçlarını müdürlüğe müracaat ederek karşılayabilecek. Bölgede iş arayanlarla işçi arayanlar İŞKUR ile ilgili işlemlerini İnsan Kaynakları biriminden yaptırabilecekler.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anadolu Camii temel atma töreni yapıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/anadolu-camii-temel-atma-toreni-yapildi-8103/

Törene Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, ASO 2 OSB Başkanı Mete Çağlayan, OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, TEMDER Başkanı Hayrettin Kirazcı, Sincan Müftülüğü Uzman Vaizi Muhammed Emin Şahin, Vaizi Ali Erkoç ve çok sayıda yatırımcı katıldı.

Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay’ın açılış konuşmalarıyla başlayan törende ASO Başkanı Ardıç’ın ve Anadolu OSB Başkan Vekili Ayhan Çekim’in tebrik mesajlarıyla devam etti.

Bin 600 kişilik namaz kılma kapasitesine sahip Anadolu Camii’nin Anadolu Camii’nin Ankara kültür varlıklarına kayıtlı 16. ve 19. yüzyıllarda inşaa edilmiş Ankara camii mimari yapısına uygun tasarlandığı özellikle vurgulandı.

Tören, temel atımının ardından sonlandırıldı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin heyetinden MTOSB'ye ziyaret https://analizgazetesi.com.tr/haber/cin-heyetinden-mtosbye-ziyaret-2550/

Gerçekleştirilen toplantıya MTOSB Başkanı Sabri Tekli, Çin Halk Cumhuriyeti Xining Belediye Meclisi Başkanı Duan Fada, Belediye Meclisi Genel Sekreteri Guo Tongjun, Xining Dışişleri Ofisi Genel Müdürü Xiao Hong, Xining Dışişleri Ticaret Bürosu Genel Müdürü Chen Xiaoping ve MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz katıldı.

Bölgenin genel faaliyetleri hakkında Xining heyetine bilgiler veren MTOSB Başkanı Sabri Tekli, “Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgemiz, çöp alandan sanayi alanına dönüştürülmüş bir alandır. Mersin bir turizm, tarım ve lojistik kenti olduğu için bu alanlara zarar vermemek adına organize sanayi bölgelerini dağlık kesimlere yapıyoruz. Çevreye karşı oldukça duyarlıyız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde 400 OSB arasından En İyi Çevreci OSB’ler arasında üçüncülük ödülü aldık.

MTOSB her geçen gün güç kazanan bir bölge haline geldi. Şuanda İSO ilk 500 sıralamasına giren 10 firmamız var. Bölgemiz içerisinde faaliyetlerini sürdüren sanayicilerimizin yüzde 90’ı ihracat yapıyor. Firmaların çalışma ruhsatları bizim tarafımızdan veriliyor. Bölge yaratırken verdiğimiz sanayi parsellerini altyapı, doğalgaz, elektrik, su, kanalizasyon yağmur suyu boru hatları ile birlikte teslim ediyoruz” dedi.

Yabancı yatırımcıları önemsiyoruz

Yabancı yatırımcıların MTOSB için önemli olduğunu söyleyen Başkan Tekli, Çin’in teknoloji altyapısından öğreneceğimiz çok şey var dedi. Tekli, Xining heyetine MTOSB’ye yatırım çağrısı da yaparak “Çin’in teknolojisi ve bu teknolojinin üretim hızını aynı zamanda pazarlama stratejisini hayranlıkla takip ediyoruz. Bu noktada Çin, dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Çin’in özellikle otomotiv alanında MTOSB’ye yatırım yapmasını isteriz. Çin’in bölgemize yapacağı her yatırımda onların en büyük destekçisi olarak yanlarında olmaktan mutlu oluruz. Çin’in vizyonu ve teknoloji altyapısından öğreneceğimiz çok şey var. Bu noktada bölgemize kazandırılan yabancı yatırımcıların her biri bizim için çok önemlidir” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Xining Belediye Meclisi Başkanı Duan Fada ise orman alanı içerisinde bir organize sanayi bölgesi gördükleri için çok şaşırdıklarını belirterek, ‘Yeşil bir OSB bizleri şaşırttı. Bu sizlerin ne kadar çevreci olduğunuzun bir göstergesi. Karşılıklı ilişkileri kuvvetlendirmek adına buradayız. Umarım önümüzdeki dönemlerde ilişkilerimiz daha da kuvvetlenir’ dedi. Fada daha sonra MTOSB’nin işleyişi ile ilgili sorular sordu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'ye öncü olacak bir çalışma https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyeye-oncu-olacak-bir-calisma-4778/

Türkiye’nin saygın üniversiteleri ile işbirliği yapılarak hayata geçirilen ve ülke geneline “model” olması beklenen “Avrupa Yeşil Mutabakatı Çerçevesinde Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin Eko-Endüstriyel Parka Dönüştürülmesi Amacıyla Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi” projesinin 1. Gelişim Toplantısı gerçekleştirildi.

AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, proje ekibinin katılımı ile AOSB Seyhan Salonunda düzenlenen toplantının açılışındaki konuşmasında, AB Yeşil Mutabakatı sürecinin önemine vurgu yaparak, bu projenin bu açıdan büyük önem taşıdığını ifade etti.

Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa Birliği’nin, çevresel problemleri tek başına çözemeyeceğinden hareketle iş birliği içinde olduğu ülkelerden de “Yeşil Mutabakat” kapsamında birtakım kriterlere uymasını bekleyecek olmasını dikkate alarak, son iki yıldır çeşitli projeler hayata geçirdiklerini ve Yeşil Mutabakat’a ilişkin iki çalıştay düzenlediklerini anımsatan Akpınar, “Bu çabalarımızı TÜBİTAK onaylı projemizle de bir adım daha ileriye taşıdık” dedi.

Geçen yıl Proje Destek Ofisi kanalıyla başlattıkları bu projede Türkiye’nin saygın üniversiteleri ve yine bu üniversitelerin saygın bilim insanlarıyla iş birliği yaptıklarını vurgulayan Akpınar, 18 ay süreli projeyi gelecek yılın Temmuz ayında tamamlamayı öngördüklerini ifade etti.

Bölgedeki sanayicilerin Yeşil Mutabakata uyumu konusundaki çalışmalara öncülük ettiklerini belirten Akpınar, hazırladıkları 14064-1 Kurumsal Karbon Ayak İzi Yazılımının TSE tarafından onaylandığını anımsattı.

Akpınar, bu projenin tamamlanmasıyla birlikte ihracatın önünde engel olacak sınırda karbon düzenlemesine ilişkin kaygıların ortadan kalkacağını ifade etti.

Akpınar, konuşmasını, Proje Yürütücüsü Kadir Has Üniversitesi, Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma merkezi CESD Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger başta olmak üzere tüm proje ekibine teşekkür ederek tamamladı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya OSB'de modüler elektro gitar için 2,5 milyon dolarlık yatırım https://analizgazetesi.com.tr/haber/antalya-osbde-moduler-elektro-gitar-icin-25-milyon-dolarlik-yatirim-6840/

OSB'den yapılan açıklamada, dünyanın ilk modüler elektro gitarının AR-GE ve patent süreçlerini tamamlayan girişimci müzisyenler Cem Köksal, Bayram Tekçe ve Bahtiyar Balcı'nın, Antalya OSB'de Shart Gitar adıyla 2,5 milyon dolarlık fabrika kurulumuna başladığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Cem Köksal, modüler gitarın AR-GE sürecinin beş yıl önce İstanbul'da başladığını, patent işlemlerinin tamamlanması ile birlikte seri üretime geçebilecek noktaya geldiklerini belirtti.

Gitarın 6 farklı patente sahip olduğunu vurgulayan Köksal, "İlk lansmanı Nisan 2023'de, Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulusal Müzik Tüccarları Birliği tarafından düzenlenen, endüstrinin küresel müzik, ses ve eğlence teknolojisi topluluklarını birleştiren, dünyanın en büyük müzik şovu olan The National Association of Music Merchants (NAMM) fuarında gerçekleştirdik. Gitarımıza inanılmaz bir ilgi gösterildi. Sadece patent ve geliştirmelerimizi gösterdik." ifadelerini kullandı.

Deep Purple gibi dünyaca ünlü gruplarla beraber çalışan Joe Lynn Turner ile aynı sahneyi paylaşmış bir müzisyen olan Cem Köksal, geliştirdikleri gitarın en önemli özelliğinin sapı, gövdesi ve manyetikleri değiştirebilen modüler bir gitar olması olduğunu vurguladı.

Sahip olduğu ve sağladığı avantajlar dolayısıyla üretim için Antalya OSB’yi tercih ettiklerini söyleyen Bayram Tekçe de ilk atölyelerini 2018 yılında İstanbul'da kurduklarını belirtti.

Shark markasını gitarın ünlü olduğu ülkelerde ve Avrupa'da tescil ettirdiklerini vurgulayan Tekçe, "Gitar söküp takmak teknik bir iştir ve ustası tarafından yapılmalıdır. Bizim ürünlerimizde ise özel bağlantı sistemleri ile birkaç saniye içerisinde kendiniz söküp takabilirsiniz. Önümüzdeki 6 ay içerisinde fabrikanın kurulumunu tamamlayıp, 8 ay içerisinde tam otomatik üretime geçip ayda 100 gitar üretmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Gitar satın almak isteyenler, öncelikle firmanın web sitesine girerek 3D simülatör aracılığıyla istedikleri özelliklere sahip gitarı tasarlayıp sipariş veriyor. Gitarı satın aldıktan sonra özellik yükseltmek ya da farklı bir görünüm vermek istenirse, değiştirilmek istenen parça yine web sitesi üzerinden sipariş edilerek gitara kolayca monte edilebiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
EGİOSB'deki yaşanan zorluklar ele alındı https://analizgazetesi.com.tr/haber/egiosbdeki-yasanan-zorluklar-ele-alindi-6049/

EGİOSB Müdürü Alper Altınok, Bakan Yardımcısı Turan'a bölgedeki sanayi potansiyeli ve OSB süreci hakkında bilgi verdi. Ezine OSB'nin mevcut durumu, üretim kapasitesi ve istihdama yönelik konular görüşüldü. Ayrıca, bölgedeki altyapı geliştirme projeleri ve sanayicilerin karşılaştığı zorluklar da ele alındı. Bakan Yardımcısı Turan, bölgenin sanayi alanındaki önemine vurgu yaparak, hükümetin sanayicilere destek vermeye devam edeceğini belirtti. İşbirliğinin güçlendirilmesi ve sanayi altyapısının geliştirilmesinin ülkenin ekonomik büyümesine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. Ziyarette ayrıca Turan, tüm yatırımcılara kapılarının açık olduğunu, Bakanlık olarak yapabileceği tüm desteğe hazır olduğunu dile getirdi. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (EGİOSB) Müdürü Alper Altınok, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan" a günün anısına saat takdim etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com