tag:gazetebirlik.com,2015:cid-16 Analiz Gazetesi Analiz Gazetesi 2024-03-28T12:01:34+03:00 Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-1667/

Piyasalar dün ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de geçtiğimiz hafta ham petrol stokları 3,165M varil arttı. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 0,700M varil azalabileceği yönündeydi. Gelen veri ile birlikte petrol piyasalarında volatilite arttı. Bugün ise gözler ABD’de olacak. ABD’de açıklanacak olan GSYİH verisi ile FED’in faiz patikasında atabileceği adımlar hakkında ipuçları aranacak. Küresel bazda faiz oranları, ülkelerin petrol arz ve taleplerinde de değişiklik yaratabiliyor. Bu sebeple bu konuda izlenecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 82.16 – 83.17 – 84.70 seviyeleri direnç noktaları olarak; 80.46 – 79.25 – 77.31 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-6250/

Son günlerde jeopolitik riskler küresel bazda bir miktar arttı. Hafta sonu Rusya’ya yapılan terör saldırısı, Orta Doğu’da gerilimlerin devam etmesi ve Rusya-Ukrayna savaşının belirsizliğini sürdürmesi jeopolitik risklerinde devam etmesine neden oluyor. Ek olarak OPEC+ kanadında da arz kesintilerinin devam edeceğine yönelik haber akışları fiyatlarda volatiliteyi etkileyebiliyor. Haftanın ilk günlerinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol, haftanın üçüncü işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni günde piyasaların gündemi ABD kanadından gelecek olan ham petrol stoklarında olacak. Stoklar TSİ 17:30’da açıklanacak. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 82.16 – 83.17 – 84.49 seviyeleri direnç noktaları olarak; 80.46 – 79.25 – 77.31 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-8216/

Son günlerde artan jeopolitik gelişmeler küresel piyasalarda yakından takip ediliyor. Orta Doğu’da gerginliklerin devam etmesi üzerine, hafta sonu Rusya’da gerçekleşen terör saldırı da jeopolitik riskleri artırdı. Bu riskler ise petrolde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Diğer yandan OPEC+ grubunda da üretim kesintisine yönelik politikaların arkasında durulduğu görülüyor. Bu da fiyatlamalara yansıyabiliyor. Yeni günde 17:00’da ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici Güveni verisi izlenecek. Yarın ise ABD’den gelecek olan ham petrol stokları petrol piyasaları için önemli olacak. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 83.17 – 84.49 – 86.03 seviyeleri direnç noktaları olarak; 80.84 – 79.25 – 77.31 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-4615/

Küresel bazda petrol kanadında piyasaların takip ettiği başlıca konular jeopolitik gelişmeler ve OPEC kanadından gelen haber akışları. Jeopolitk gelişmelere baktığımızda Orta Doğu ve Kızıldeniz’de yaşanan gerilimlerin halen belirsizliklerini sürdürmesi sebebiyle risklerin mevcut olduğu görülüyor. Diğer yandan Rusya’da gerçekleşen terör saldırıları sonrasında Rusya kanadı, Ukrayna’nın bu işin içinde olduğuna yönelik ihtimaller olduğunu açıklaması jeopolitik riskleri daha da artırdı. OPEC kanadında ise üretim kısıntıları devam ediyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde ekonomik veri bakımından cılız bir gün bizleri bekliyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 81.81 – 82.49 – 83.09 seviyeleri direnç noktaları olarak; 79.97 – 78.79 – 77.29 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-3161/

Piyasalar hafta ortasında ABD tarafından gelen ham petrol stokları verisini takip etmiş ve stokların 1,952M varil azaldığı görülmüştü. Piyasalardaki beklentiler ise 0.900M varil azalabileceği yönündeydi. Diğer yandan FED’in faiz kararı takip edilmiş ve FED’in yıl içerisinde faiz oranlarını düşürmeyi planladığının sinyali ile petrol fiyatlarında da volatilite artmıştı. Piyasaların takip ettiği bir başka konu ise jeopolitik riskler. Orta Doğu’da Hamas ile İsrail arasında müzakere çalışmaları yapılmaya çalışılsa da, henüz net bir adım atılmadı ve belirsizlik halen devam ediyor. Bu konuda yakından takip ediliyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 80.96 – 81.93 – 83.09 seviyeleri direnç noktaları olarak; 79.93 – 78.79 – 77.29 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-1952/

Dün 82,53 dolar seviyelerinden açılan ham petrol günü yaklaşık olarak yüzde 1,31 değer kaybıyla 81,47 seviyesinden tamamlamıştır. Dün piyasada gözler ABD Merkez Bankasının (FED) açıkladığı faiz oranındaydı. FED faiz oranını beklenildiği üzere yüzde 5,50’de sabit bırakarak piyasalara güvercin tonda mesaj verdi diye söyleyebiliriz. Enflasyon hedeflerinin yüzde 2 ye ulaştırmakta kararlı olduklarını vurgulayan Fed Başkanı Jerome Powell; aynı zamanda iş gücü piyasasının da güçlü durduğunu vurguladı. Başkan Powell, fiyatların düştüğüne dair daha fazla kanıt görmek istediklerini belirtti ve faiz oranını bu seviyelerde tutmakta kararlı olduklarını söylerken gelen veri akışlarına göre bu sene için faiz indirimleri muhtemel olabilir diye mesaj verdi. Ek olarak dün açıklanan Ham Petrol Stokları beklenilenin aksine 1,952 milyon varil azalış gösterdi. Beklenilen 0,900 milyon varil azalış yönündeydi. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 83.70 – 86.01 – 89.38 seviyeleri direnç noktaları olarak; 80.92 – 78.68 – 76.20 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-1578/

Haftanın ikinci gününe 82,22 dolar seviyelerinden başlayan ham petrol, günü başlangıç seviyesinin yaklaşık olarak yüzde 0,40 üzerinde 82,50 dolar seviyelerinden tamamlamıştır. Dün piyasalar Amerikan petrol enstitüsü ham petrol stoklarını takip etti. Tahminlerin aksine stoklar 1,519 Milyon varil azalış olarak gerçekleşti. Beklenilen ise 0,077 Milyon varil artış yönündeydi.  Rusya’ya yönelik yaptırımların ağırlaşması üzerine Hintli petrol alıcıları farklı Pazar arayışına girerek, ABD’den petrol alımları yaklaşık 1 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Bugünün en önemli verisi  TSİ 21:00’da açıklanacak olan ABD Merkez Bankası faiz oranı piyasalarda volatiliteyi artıracaktır. FED’in faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, faiz kararından sonra yapılan basın toplantısında politika yapıcılar, önümüzdeki günler için faiz indirimi ve gevşemeye ne zaman hazır olacaklarına dair ipuçları verebilir. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 83.70 – 86.01 – 89.38 seviyeleri direnç noktaları olarak; 81.70 – 78.68 – 76.20 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak: İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-3295/

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 80,99 dolar seviyelerinden başlayan ham petrol, haftanın ilk işlem gününde yaklaşık olarak yüzde 1,50 oranında değer artışı göstererek günü 82,21 dolar seviyesinden tamamladı. Irak Petrol Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkenin günlük petrol ihracatı gelecek aylarda 3 milyon 300 bin varil seviyesine düşürülecek. Yaklaşık olarak 100 bin varil olarak hesaplanan gönüllü kesinti Irak’ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üretim kotasında yaptığı aşımları telafi edebilmek amacıyla yapılacak. Ek olarak Suudi Aramco CEO’su Amin Nasser, Küresel petrol talebinin bir süre daha zirveye ulaşmayacağını, bu nedenle politika yapıcılarının tüketimi karşılamak adına petrol ve doğalgaza daha fazla yatırım yapmaları gerektiği çağrısında bulundu. Yeni güne ise 82,22 dolar seviyelerinden başlayan ham petrolde piyasalar, TSİ 23:00’te Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verisini yakından takip edilecektir.  Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 83.70 – 86.01 – 89.38 seviyeleri direnç noktaları olarak; 80.45 – 78.68 – 76.20 seviyeleri  ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-2895/

Geçen hafta 77,79 dolar seviyelerinden başlayan ham petrol haftayı yaklaşık olarak yüzde 4,12 değer kazanımıyla 80,99 dolar seviyelerinden tamamlamıştır. Ham petrol Kasım ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Ukrayna’nın Rus rafinerisine saldırmasıyla artan jeopolitik riskler ham petrolde volatilitenin artmasına neden oldu. Ayrıca hafta sonu Rus dronları birçok tesise saldırılarda bulundu. Bunun dışında artan OPEC dışı arz, aynı zamanda Çin’in talep endişeleri petrolde fiyatları dengeleyebilir. Ek olarak sabaha karşı açıklanan Çin Sanayi Üretimi yıllık olarak beklentileri aşarak yüzde 7,0 olarak gerçekleşti. Bilindiği üzere Çin, dünyanın en çok petrol ithal eden ülkesidir.  İçerisinde bulunduğumuz haftada ekonomik takvim bakımından Çarşamba günü açıklanacak olan ABD para politikası kararı, ham petrol için en önemli veri olacaktır. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 81.78 – 83.70 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 80.45 – 78.68 – 76.20 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-analizi-7888/

Uluslararası Enerji Ajansı aylık rapor yayınladı. Yayınlanan bu raporda; OPEC ve müttefiklerinin petrol piyasalarında dengeyi sağlamak için kısıtlamalarını yılın geri kalanında sürdüreceğini varsayıldığı belirtildi. Raporda ayrıca 2024 yılına kadar arz açığının öngörülmesi de petrolü destekledi. Genel olarak piyasalar bu konu dışında jeopolitik gelişmeleri ve küresel gelişmeleri yakından takip ediyor.

ABD kanadında merkez bankasının faiz indirim adımını ne zaman atabileceğine yönelik belirsizlik sürerken, ABD’de enflasyon tam olarak istenilen seviyeye inmiş durumda değil. Dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından olan Çin tarafında ise talep endişeleri yaşanıyor. Haftanın son işlem gününde Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 81.78 – 83.70 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 79.95 – 78.08 – 75.80 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak: İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-2276/

Piyasalar ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisini takip etti. Açıklanan veriye göre ABD’de geçtiğimiz hafta stoklar 1,536M varil azalma gerçekleştirdi. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 0.900M varil artabileceği yönündeydi. Veri ardından petrol fiyatlarında volatilite  bir miktar arttı. Bunlar dışında jeopolitik gelişmelerde yakından takip ediliyor. Orta Doğu’da İsrail ile Hamas arasında ateşkes için müzakere adımları atılmaya çalışılsa da, henüz belirsizlik oldukça hakim. Diğer yandan Ukrayna’nın insansız hava aracı ile Rus rafinerisine saldırması da jeopolitik riskleri artırdı. Yeni günde 15:30’da ABD kanadından gelecek olan ÜFE ve perakende satışlar ekonomik verileri izlenecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 80.81 – 83.70 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.80 – 72.98 – 70.07 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-6932/

Piyasalar Enerji Bilgi İdaresi’nin dün yaptığı açıklamayı takip etti. Yapılan açıklamada; ABD petrol üretiminin 2024 yılında önceden beklenenden daha hızlı artacağını ve bunun OPEC+ kesintileri nedeniyle küresel arzın tamponlanmasına etki edeceğini belirtti. Yeni güne başlarken gündem ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları olacak. :Stoklar TSİ 17:30’da açıklanacak. Beklentiler stokların 0.900M varil artabileceği yönünde. Gelecek olan veri ile birlikte volatilite artacaktır. Ek olarak dün ABD kanadından gelen TÜFE verisi izlendi. Verinin beklentilerin bir tık üzerinde gelmesi ile FED’in faiz indirim adımını beklenilenden daha erken yapabileceği beklentileri oldukça azaldı. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 80.81 – 83.70 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.80 – 72.98 – 70.07 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak: İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-618/

Yeni günde küresel bazda gündem ABD kanadından gelecek olan enflasyon verisi. Açıklanacak olan veri ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. Bu hareketlenmelerden petrol de etkilenecektir. FED’in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı ve izleyeceği yol, küresel petrol taleplerine etki edebiliyor. Bu da fiyatlamalarda volatilitenin artmasına neden olacaktır. Diğer yandan OPEC’in yayınlayacağı aylık rapor yakından izlenecek. Ek olarak jeopolitik gelişmeler ise bir diğer konu. Orta Doğu’da İsrail ile Hamas arasında yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Ateşkes için adımlar atılsa da, bu konuda belirsizlik halen devam ediyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 80.81 – 83.70 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.80 – 72.98 – 70.07 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak: İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-6656/

Petrol kanadında piyasalar jeopolitik gelişmeleri yakından takip ediyor. Orta Doğu’da İsrail ile Hamas arasında müzakere adımları atılsa bile bu konuda belirsizlik halen devam ediyor. Diğer yandan Kızıldeniz’de Husi milisleri ticari gemilere saldırıyor. Bu da lojistik konusunda sıkıntı oluşmasına neden olabiliyor. Diğer yandan OPEC grubu ise Haziran’a kadar üretim kısıtnlarına devam edileceğini açıklamıştı. Ek olarak Kanada’da Keystone boru hattı çalışmalar sebebiyle kısa süreliliğne durduruldu. Bu hat ise Kanada ham petrolünü ABD’ye taşıyan önemli bir kanal. Bu da fiyatlamalar üzerinde bir miktar etki etti. Yeni günde ABD kanadından gelecek olan ekonomik veriler izlenecek. Veriler 16:30’da açıklanacak. Diğer yandan dün FED Başkanı Powell’ın açıklamaları izlendi ve Powel; bankanın faiz oranlarını düşürmeye başlamak için ihtiyaç duyduğu güvene yaklaştığını belirtti. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 80.81 – 83.70 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 78.00 – 75.80 – 72.98 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-7952/

Petrol kanadında jeopolitik gelişmeler ile birlikte üretim ve talep konusu takip ediliyor. Jeopolitik gelişmelere baktığımızda Kızıldeniz’de ticari gemilere Husi saldırıları devam ediyor. Son gelen açıklamalara bakıldığında ise bu saldırılarda ilk kez ölüm gerçekleştiği görüldü. Orta Doğu’da ise halen gerilimler devam ediyor. Her ne kadar İsrail ile Hamas arasında müzakerelere yönelik adımlar atılsa da, bu konu belirsizliğini hala sürdürüyor. Dün ise ABD kanadından gelen ham petrol stokları takip edildi. Gelen stoklara göre 1,367M varil artış yaşandığı görüldü. Piyasalardaki beklentiler ise artışın 2,400M olabileceği yönündeydi. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 80.81 – 83.70 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 76.00 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-9215/

Yeni güne başlarken piyasaların gündeminde ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları olacak. Veri TSİ 18:30’da açıklanacak. Piyasalardaki beklentiler stokların geçtiğimiz hafta 2,600M varil artabileceği yönünde. Gelecek veri ile birlikte fiyatlamalar üzerinde volatilite artacaktır. Diğer yandan jeopolitik gelişmelerde yakından takip ediliyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 80.81 – 83.70 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 76.00 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebillir.

Kaynak: İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-7304/

Piyasalar OPEC grubundan gelen son açıklamaları takip etti. Gruptan gelen haber akışlarına göre ham petrol kesintileri günde 2 milyon varil olarak Haziran ayının sonuna kadar uzatıldı. OPEC’in bu hamlesi ise piyasalar kanadında bekleniyordu ve çok büyük sürpriz ile karşılanmadı. Özellikle OPEC grubu dışındaki üreticilerin üretimlerindeki artışlar yakından takip ediliyordu. Bu karar ise bir miktar dengeleme yaşanmasına neden olabilir. Diğer yandan takip eidlen bir başka konu ise jeopolitik gelişmeler. Her ne kadar son günlerde Hamas ile İsrail arasında müzakereler bir miktar ilerlese de, Gazze’de çatışmalar devam ediyor. Ek olarak Husiler ise Kızıldeniz’de ticari gemeilere saldırılarını sürdürüyor. Jeopolitk gerginliklerin artması ise petrol kanadında volatilitenin artmasına neden olabiliyor. Yeni günde ABD kanadından gelecek olan PMI verileri izlenecek. Ek olarak yarın ise ABD kanadında ham petrol stokları takip edilecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 81.71 – 83.65 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 76.00 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-2791/

Piyasalar OPEC grubundan gelen haber akışlarını takip etti. Gelen haber akışlarına göre Suudi Arabistan, Rusya ve bazı grup üyeleri gönüllü olarak ham petrol arz kısıntılarını Haziran ayına kadar uzattı. Diğer yandan jeopolitik gelişmelerde yakından izleniyor. Ortadoğu’da İsrail ile Hamas arasında müzakereler için Hamas Kahire’ye bir heyet gönderdi fakat yine de Gazze’de çatışmaların duraklatılmasına yönelik ilerlemede yok gibi gözüküyor. Yeni hafta ile birlikte küresel gelişmeler yakından izlenecek. Hafta ortasında ise ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisi takip edilecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 81.71 – 83.65 – 86.01 seviyeleri direnç noktaları olarak; 76.00 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-471/

Ayın son gününe gelirken ham petrol şubat ayını da yükselişle tamamlayacak gibi görünüyor. Ocak ayını yaklaşık olarak yüzde 4 civarlarında yükselerek tamamlarken ayın son gününde petrol, şubat ayı başından itibaren yaklaşık olarak yüzde 3,50 oranında artış yönünde seyrediyor. Son günlerde piyasalar OPEC+ arz kesintileri ve Orta Doğu’daki çatışma riskleri konusunu takip ediyor ve bu iki konu fiyatları dengede tuttu diye söyleyebiliriz. Ayrıca dün açıklanan Ham Petrol stokları beklentinin üzerinde gerçekleşerek 4,199M varil artış olarak gerçekleşti. Beklenti 3,100M varil artış yönündeydi. Ek olarak Cushing, Oklahoma Ham Petrol stokları 1,458M varil artış yönünde seyretti. Yeni güne ise 78.19 dolar seviyesinden başlayan ham petrolde piyasalar, TSİ 16:30’da ABD tarafından gelecek olan İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi yakından takip edilecektir. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.73 seviyeleri direnç noktaları olarak; 76.09 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-7078/

Haftanın üçüncü işlem gününe piyasaların gündeminde ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları olacak. Veri TSİ 18:30’da açıklanacak. Beklentiler ABD’de stokların 3.100M varil artabileceği yönünde. Veri ile birlikte fiyatlamalarda da volatilite artacaktır. Diğer yandan jeopolitik gelişmelerde yakından takip ediliyor. Orta Doğu’da İsrail-Hamas arasındaki gerilimler ve Kızıldeniz’de Husilerin ticari gemilere saldırıları fiyatlamalar üzerinde de etkili olabiliyor. Hafta içerisinde ise petrolde toparlanma hareketleri yaşandığı görülüyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 76.09 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-9447/

Haftanın ilk işlem gününe 76.39 dolar seviyesinden başlayan ham petrol, günü yaklaşık olarak yüzde 1.54 oranında yükselerek 77.57 dolar seviyesinden kapadı. Dün ekonomik takvim açısından zayıf bir gündü fakat petrol geçen hafta Cuma günkü düşüşün yüzde 1.54’ünü geri aldı. ABD enflasyonu bu hafta, özellikle de Perşembe günü TSİ 16:30’da açıklanacak olan ‘’Kişisel Tüketim Harcamaları’’ verisi piyasaların odak noktası olacaktır. ABD ekonomisi, fiyat artışlarının devam edeceği yönünde beklentileri, FED’in yakın zamanda faiz indirimi beklentilerini büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Ayrıca Orta Doğu’da devam eden risk iştahı ve OPEC+’ın üretimde kesintilere gitmesi petrolde fiyatların dengede kalmasını sağlıyor diyebiliriz. Ek olarak ABD yatırım bankası Goldman Sachs, OPEC+’ın arz kısma programlarının 2024 üçüncü çeyrekten itibaren kademeli olarak ve kısmen kaldırılması beklediklerini vurguladı.  Yeni güne 77.57 dolar seviyesinden başlayan ham petrolde piyasalar, Ekonomik takvim bakımından sakin bir gün geçirecektir. Crude’u teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.77 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-3234/

İki haftadır üst üste yükselişe geçen ham petrol, geçen hafta 78.29 dolardan açılıp, haftayı 76.32 dolar seviyesinden kapatarak yaklaşık olarak yüzde 2.50 kayıpla haftayı kapadı. OPEC+ üretiminin düşmesi ve Orta Doğu’da artan gerilimler petrolde yükseliş havası yaratsa da dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’in tüketim görünümüne ilişkin endişeler, petrolün yükseliş hızını yavaşlattı diyebiliriz. Ek olarak geçen hafta açıklanan Cushing, Oklahoma’daki stoklar ikinci haftada arttı fakat mevsimsel ortalamaların altında kalmayı sürdürüyor. Yeni haftaya ise 76.59 dolar seviyesinden başlayan ham petrolde piyasalar ekonomik takvim bakımından sakin bir gün geçirecektir. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.77 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak: İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-8730/

Piyasalar dün ABD kanadından gelen ham petrol stoklarını takip etti. ABD’den gelen verilere göre geçtiğimiz hafta ABD’de ham petrol stokları 3,514M varil artış gerçekleştirdi. Beklentiler ise 3,879M varil civarlarında artıştı. Piyasalar genel olarak jeopolitik gelişmeleri yakından takip ediyor. Orta Doğu’da ve Kızıldeniz’de gerilimlerin artması fiyatlamalara da yansıyabiliyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.77 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-1002/

Petrol kanadında jeopolitik gelişmeler yakından takip ediliyor. Kızıldeniz’de İran destekli Husi güçleri ticari gemilere saldırılarına devam ediyor. Diğer yandan İsrail ile Hamas arasındaki gelişmelerde yakından izleniyor. Bununla birlikte OPEC’in önemli üreticilerinden olan Rusya’nın daha önce belirttiğine uygun olarak Ocak’ta ihracat kesintisi hedefine ulaştığı belirtildi. Ek olarak geçtiğimiz günlerde Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporunda yıl boyunca petrol kanadında arz fazlası olabileceğinin beklendiği belirtilmişti. Yarın ise ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisi izlenecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.77 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-1123/

Piyasalarda son haftalarda iki gündem mevcut. Birincisi küresel arz konusu, ikincisi ise jeopolitik gelişmeler. Önümüzdeki ay OPEC grubu toplantı gerçekleştirecek ve bu toplantı da üretim kesintilerinin ikinci çeyreğe uzatılıp uzatılmayacağına karar verilecek. Bunun dışında ise Orta Doğu’da İsrail ve Hamas gerilimi ile birlikte, Kızıldeniz’de ticari gemilere İran destekli grup Husilerin saldırıları da yakından izleniyor. Saldırılar devam ediyor ve bu saldırılar ile artan jeopolitik riskler petrolde zaman zaman yukarı yönlü hareketlenmeleri destekliyor. Diğer yandan piyasalar Perşembe günü ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.77 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-8006/

Petrol kanadında piyasaların gündeminde şuan iki şey var gibi duruyor. Bir küresel arz endişesi, iki jeopolitik gelişmeler. Uluslararası Enerji Ajansı’nın tüm yıl boyunca petrol piyasalarında arz fazlası olabileceğine yönelik işaret etmesi yakından takip edildi. Diğer yandan Kızıldeniz’de ticaret gemilerine yönelik saldırılar da devam ediyor. Orta Doğu’da gelişmelerde yakından takip ediliyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.77 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-7318/

Hafta içerisinde piyasalar Uluslararası Enerji ajansı’nın petrol piyasalarının tüm yıl boyunca fazla verebileceğine dair endişelerini takip etti. Bu beklentilerine ise küresel talep büyümesinin ivme kaybetmesi olarak neden gösterildi. Bunun dışında orta doğuda jeopolitik risklerin önceki aylara nazaran bir miktar daha azalması ve risk iştahının bir miktar artması ise bir diğer konu olarak takip ediliyor. Hafta içerisinde ise ABD kanadından gelen ham petrol stokları takip edilmiş ve stokların beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Haftanın son işlem gününde Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.90 – 73.52 – 71.32 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-analizi-5849/

Piyasalar OPEC’in aylık petrol piyasası raporunu takip etti. Rapora göre; Ocak’ta bir önceki aya kıyasla ham petrol üretimi 350 bin varil azaldı ve 26 milyon 340 bin varile geriledi. Diğer yandan küresel petrol talebine beklentilerine bakıldığında; talebin geçen yıla kıyasla 2 milyon 240 bin varil artacağı bekleniyor. Yeni günde piyasalar 18:30’da ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri ile brilikte fiyatlamalarda volatilite artacaktır. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 79.82 – 81.71 – 83.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 76.87 – 75.33 – 73.52 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

 

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-9143/

Yeni haftaya Orta Doğu’da İsrail ile Hamas arasında anlaşmazlığın diplomatik çözüme yaklaştığına yönelik haber akışları ile başlayan petrol fiyatları, haftanın ilk işlem gününe bir miktar değer kazanımı ile kapattı. Diğer yandan piyasalar OPEC’in açıklayacağı aylık raporu takip edecek. Yarın da ABD’den gelecek olan ham petrol stokları verisi takip edilecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 77.55 – 79.28 – 81.62 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.70 – 73.57 – 71.27 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-analizi-6004/

Piyasalar küresel bazda jeopolitik gelişmeleri yakından takip ediyor. Uzun süredir devam eden Orta Doğu’daki gerilim ise gelen haber akışları ile azalmışa benziyor. Son olarak bu konuda İran’ın Dışişleri Bakanı; İsrail ile Hamas anlaşmazlığının diplomatik çözüme yaklaştığı yönünde açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz haftalarda artan jeopolitik riskler ile yukarı yönlü hareketlenmeler gösteren petrol, son gelişmeler ile denge bulmaya çalışıyor. Piyasalar küresel gelişmeleri yakından izleyecek. Hafta ortasında ise ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisi izlenecek. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 77.55 – 79.28 – 81.62 seviyeleri direnç noktaları olarak; 75.70 – 73.57 – 71.27 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-analizi-3701/

Dün 73,49 dolar seviyelerinden açılan ham petrol, günü yaklaşık olarak yüzde 0,90 oranında yükselerek 74,13 dolar seviyelerinden kapattı. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Hindistan’ın 2030 yılına kadar petrolde tüketim artışının başlıca gücü olacağını öngördü. 10 yılın sonunda ülke talebinin günde 1,2 milyon varil artarak 6,6 milyon varile ulaşacağını söyledi. Hindistan halihazırda üçüncü en büyük petrol ihracatçısı konumunda. ABD Enerji Enformasyon Ajansı (EIA), ‘’Şubat 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu’na’’ göre, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının 77,68 dolar olacağı öngörülüyor. Rakam geçen ay 77,99 dolar seviyesi olarak görülmüştü. EIA, Brent türü ham petrolün varil fiyatının tahminini değiştirmeyerek gelecek yıl için 79,48 dolar, WTI ham petrol için de 74,98 dolar seviyesinde sabit tuttu. Dün açıklanan ham petrol stokları beklenilenin üzerinde gerçekleşerek 5,520M varil artış olarak gerçekleşti. Beklenti 1,700M varil artış yönündeydi. Cushing, Oklahoma ham petrol stokları ise bu hafta 0,033M varil azalış gösterdi. Yeni güne 74,14 dolar seviyelerinden başlayan ham petrol ekonomik takvim bakımından sakin bir gün geçirecektir. Crude ürününde 75.08 – 79.39 – 83.35 seviyeleri direnç noktaları olarak; 70.42 – 67.69 – 65.03 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-analizi-2516/

Geçen hafta 78,93 dolar seviyelerinden açılan ham petrol haftayı yaklaşık olarak yüzde 8,50 oranında düşerek 71,80 seviyelerinden kapadı. Ve böylelikle petrol 2024 yılının en yüksek haftalık düşüşlerinden birini kaydetmiş oldu. OPEC lideri Suudi Arabistan, piyasada arz talep dengesini sağlamak ve fiyatları petrol gelirinden faydalanabileceği seviyelerde tutmak için üretimini 2022’den bu yana önemli ölçüde azalttı. Piyasalar bu kararı olumsuz karşılamadı. Ayrıca İsrail-Hamas savaşının ateşkes söylentileri petroldeki haftalık düşüşün diğer sebeplerinden olduğunu söyleyebiliriz. Fakat kaynaklar, konuya ilişkin ateşkes söylentilerinin henüz başlangıcında olduğunu ve ilerlemediğini söyledi. Yeni haftaya 72,75 seviyelerinden başlayan ham petrolde piyasalar ekonomik takvim bakımından sakin bir gün geçirecektir. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 73.72 – 76.12 – 79.39 seviyeleri direnç noktaları olarak; 70.42 – 67.69 – 65.03 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

 

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OPEC+'nın üretim kesintilerini sürdürmesinin ardından petrol yükseldi https://analizgazetesi.com.tr/haber/opecnin-uretim-kesintilerini-surdurmesinin-ardindan-petrol-yukseldi-8220/

Buna göre, Brent ham petrol vadeli işlemleri 37 sent veya yüzde 0,5 artışla varil başına 79,07 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 30 sent veya yüzde 0,4 artışla varil başına 74,12 dolara ulaştı.

Küresel petrol talebi 2023 yılında hızla yükselerek, petrol tüketimi bir önceki yılın günlük 2,0 milyon varilden fazla üzerine yükseldi.

OPEC, Çin ekonomisinin güçlenmesiyle birlikte küresel petrol talebi artışının 2024 yılında 2,25 milyon varil/gün, 2025 yılında ise 1,8 milyon varil/gün olarak gerçekleşeceğini ve bu rakamın OPEC dışı arz artışının 2024 yılında 1,34 milyon varil/gün, 2025 yılında ise 1,27 milyon varil/gün üzerinde olacağını öngörüyor.

Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı da (IEA), Mayıs 2023'te günde 850,000 varil olan 2024 petrol talebi büyüme tahminini son açıklamasında günde 1,2 milyon varile yükseltti.

ABD Enerji Enformasyon Yönetimi de (EIA), Ocak 2023'te 1,7 milyon varil/gün olarak öngördüğü 2024 talep artışı tahminini, 1,35 milyon varil/gün'e düşürürken, Standard Chartered'ın tahmini 1,5 milyon varil/gün'de sabit kaldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gabar'da günlük petrol üretimi 35 bin varille rekor kırdı https://analizgazetesi.com.tr/haber/gabarda-gunluk-petrol-uretimi-35-bin-varille-rekor-kirdi-8058/

TPAO'nun X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Gabar'da yeni yılın ilk rekorunu kırdık. Günlük üretim 35 bin 61 varil petrol." ifadesi yer aldı.

Paylaşımda, "Şırnak Gabar Dağı bölgesinde, yeni açtığımız kuyularla birlikte toplamda 28 kuyuda günlük 35 bin 61 varil petrol üretim seviyesine ulaştık. 2024 sonu hedefimiz günlük 100 bin varil petrol. Milletimizin desteğiyle, belirlediğimiz hedefleri bir bir aşıyor, enerjide bağımsız Türkiye yolunda azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent petrolün varil fiyatı 79,66 dolar https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-petrolun-varil-fiyati-7966-dolar-3479/

Dün 80,43 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 79,55 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 10.18 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,13 artışla 79,66 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,52 dolardan alıcı buldu.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin güçlü seyrettiğine ilişkin veriler, doların değer kaybetmesi ve Orta Doğu'da devam eden jeopolitik riskler, fiyat artışında etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, ülkede ham petrol stokları 6 milyon 674 bin varil azaldı. Piyasa beklentisi, stokların 3 milyon varil azalacağı yönündeydi. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi stok verileri bugün açıklanacak. Söz konusu stok düşüşüne ilişkin veriler doğrulanırsa, fiyatlardaki artış eğiliminin sürmesi bekleniyor.

ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" senaryolarının güç kazanmasıyla ülkedeki ekonomik aktivite ve petrol talebinin beklenilen kadar yavaşlamayacağı yönündeki öngörüler de petrol fiyatlarındaki artışı destekledi.

Yatırımcıların petrol alım iştahını artıran ve fiyatların yükselişine katkıda bulunan diğer unsur da ABD dolarındaki değer kaybı oldu.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD dolar endeksi yüzde 0,16 düşüşle 103,237 oldu. Zayıf doların, döviz kullananlar için petrolü daha ucuz hale getirerek talebi artırması bekleniyor.

Öte yandan, İsrail'in Gazze'ye saldırıları devam ederken, gerilimin bölgedeki diğer ülkelere de sıçrayarak küresel deniz ticareti için kritik öneme sahip Kızıl Deniz'deki aktiviteleri olumsuz etkileyeceği endişeleri, petrol fiyatlarındaki yükselişi desteklemeye devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 79,79 ile 79,95 dolar aralığı direnç, 79,43 ile 79,23 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izlenebilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol analizi https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-analizi-1268/

Petrolde son haftaların gündemi jeopolitik gelişmeler. Özellikle Kızıldeniz’de İran destekli Husi gruplarının ticari gemilere saldırıları ve bunlara karşılık ABD ve İngiltere güçlerinin Husi hedeflerine yönelik saldırıları yakından takip ediliyor. Bu gelişmeler ile jeopolitik riskler artarken, küresel arzın bolluğu endişeleri unutuldu. Bu da petrolü destekleyen unsurların başında yer aldı. Piyasalar bu gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor. Bununla birlikte yarın ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları fiyatlar üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 76.31 – 79.54 – 83.29 seviyeleri direnç noktaları olarak; 72.46 – 70.25 – 67.57 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent petrolün varil fiyatı 78,28 dolar https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-petrolun-varil-fiyati-7828-dolar-7462/

Cuma günü 79,73 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,56 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.57 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,36 azalışla 78,28 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,03 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarının düşüşünde, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Libya'nın Şerare Petrol Sahası'nda üretimin yeniden başlaması etkili oldu.

Ülkenin en büyük petrol sahalarından olan Şerare, protestocuların baskını sonrası 3 Ocak'ta kapatılmıştı. Göstericiler, petrol sahasının kapatılmasının ardından yayınladıkları görüntüde, güneydeki rafinerinin kurulması kararının devreye sokulması, bozuk yolların bakımı, petrol şirketlerine güneylilerin atanması ve bölgedeki akaryakıt sıkıntısının giderilmesi yönündeki taleplerini dile getirmişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakan Yardımcısı Ramazan Ebu Cenah, dün Özgür Libya televizyon kanalına yaptığı açıklamada, protestocuların taleplerinin yerine getirilmesinin ardından Şerare Petrol Sahası'nın yeniden açıldığını doğruladı. Günlük 340 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip petrol sahası, ülkenin üretiminin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Bu yıl dünyada petrol arz fazlası oluşabileceği beklentisi de fiyatlar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), aylık raporunda, bu yıl küresel petrol arzının günlük yaklaşık 1 milyon 500 bin varil artışla 103 milyon 500 bin varile, küresel petrol talebinin ise günlük 103 milyon varile ulaşacağı öngörüsünü açıkladı. Küresel talebin ötesinde üretim olması durumunda petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edeceği tahmin ediliyor.

Dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de soğuk hava nedeniyle petrol üretiminin düşeceği ve ülkedeki büyük rafineri operasyonlarının olumsuz etkilenebileceği endişesi devam ediyor. ABD'nin en büyük petrol üreten eyaleti Kuzey Dakota'da hava sıcaklığının sıfırın altında 17 dereceye kadar düşmesiyle petrol üretiminde yarı yarıya azalma yaşandı. Bölgede üretimin normal seviyelere dönmesinin birkaç hafta sürebileceği öngörülüyor.

Brent petrolde teknik olarak 79,03 ile 79,24 dolar aralığının direnç, 77,95 ile 77,62 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Küresel petrol arzı aralıkta günlük 490 bin varil azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kuresel-petrol-arzi-aralikta-gunluk-490-bin-varil-azaldi-4935/

IEA'nın aralık ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, aralıkta günlük yaklaşık 50 bin varil artarak 27 milyon 20 bin varil oldu.

Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 500 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece OPEC'in toplam petrol üretimi, geçen ay günlük yaklaşık 32 milyon 520 bin varil olarak gerçekleşti.

OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde günlük 540 bin varil azalarak yaklaşık 69 milyon 750 bin varil oldu.

Buna göre, küresel petrol üretimi aralıkta günlük 490 bin varil azalarak 102 milyon 270 bin varil oldu.

Küresel petrol arzı 2023'te günlük 102 milyon varil oldu

Küresel petrol arzı, geçen yıl bir önceki yıla göre günlük 1 milyon 900 bin varil artışla günlük 102 milyon varil oldu.

ABD'deki üretim, OPEC+ grubu dışı ülkelerden gelen günlük yaklaşık 2 milyon 300 bin varillik artışın üçte ikisini oluşturdu. OPEC+ grubunun üretimi ise günlük 390 bin varil düşüş kaydetti.

Yıl boyunca gönüllü olarak ek üretim kesintilerine giden Suudi Arabistan'da petrol arzı günlük yaklaşık 900 bin varil azaldı. OPEC+ grubundaki üretim düşüşü ise arz kesintilerinden muaf olan ve üretimini son beş yılın en yüksek seviyesine çıkaran İran ile kısmen dengelendi.

2024'te küresel arzdaki büyümenin neredeyse tamamı OPEC+ grubu dışı ülkelerden gelecek

Bu yıl küresel petrol arzının günlük yaklaşık 1 milyon 500 bin varil artış kaydetmesi ve 103 milyon 500 bin varil ile yeni bir seviyeye ulaşması bekleniyor.

Bu artışta, ABD, Brezilya, Guyana ve Kanada'nın günlük yaklaşık 1 milyon 300 bin varil ile katkı sağlaması bekleniyor. Bunun ise yarısından fazlasının ABD'den geleceği öngörülüyor.

Küresel petrol arzındaki büyümenin neredeyse tamamının OPEC+ grubu dışındaki ülkelerden geleceği tahmin edilirken, OPEC+ grubu üretiminin ise genel olarak, ek gönüllü kesintilerin yılın ikinci çeyreğinde aşamalı olarak kaldırılmaya başlanmasıyla geçen yıla göre sabit kalması bekleniyor.

Devam eden yaptırımlara rağmen, ABD ve Brezilya'dan sonra üretimdeki üçüncü en büyük artışın İran'dan geleceği öngörülüyor. Mevcut durumda, en fazla üretim düşüşünün ise Rusya'da yaşanacağı tahmin ediliyor.

Küresel petrol talebi büyüme hızı yavaşlayacak

IEA'ya göre, küresel petrol talebi, bu yıl geçen yıla göre günlük yaklaşık 1 milyon 200 bin varil artışla 103 milyon varile ulaşacak.

Talepte beklenen bu artış, geçen yıl kaydedilen günlük 2 milyon 300 bin varillik büyümenin belirgin bir şekilde yavaşladığına işaret ediyor. Söz konusu yavaşlama ise Kovid-19 salgını öncesindeki büyüme trendine geri dönüldüğünü gösteriyor.

Öte yandan, genel talep görünümünün güçlü bir şekilde Çin merkezli olmaya devam ettiği, ülkenin bu yılki küresel petrol talebindeki artışın neredeyse yüzde 60'ını oluşturacağı tahmin ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yapım işlerinde uygulanacak artırımlı fiyat farkı hesaplamasına ilişkin düzenleme yapıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/yapim-islerinde-uygulanacak-artirimli-fiyat-farki-hesaplamasina-iliskin-duzenleme-yapildi-6067/

"4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun Geçici 7'nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar"ın yürürlüğe konulmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla, Mart 2023'ten önce söz konusu kanun uyarınca ihale edilen yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden yapılan ve 28 Aralık 2023 itibarıyla devam eden sözleşmelere dair düzenleme yapıldı.

Buna göre, ilgili sözleşmenin bu yıl boyunca gerçekleştirilen kısımları için ihale dokümanında hesaplanan fiyat farkı, katsayı 1 olarak uygulanmak suretiyle artırımlı verilecek. Ancak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca, Toplu Konut Kanunu kapsamındaki konut ve konut ile ihaleye çıkılan yapım işlerinde bu katsayı 1,15 olarak uygulanacak.

İhale dokümanında fiyat farkı hesaplamasına ilişkin hüküm bulunmayan sözleşmelerde TÜİK Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki değişimin yüzde 15'i oranında fiyat farkı verilecek.

Artırımlı fiyat farkı hesaplanabilmesi için yüklenicinin idareye yazılı olarak başvuruda bulunması gerekmeyecek. Yüklenicinin 15 Şubat 2024'e kadar idareye yazılı başvurması halinde süre, 6 ayı geçmemek üzere uzatılabilecek.

Esasların uygulanmasında tereddüt duyulan hususların giderilmesinde Kamu İhale Kurumu yetkili kılındı ancak idarelerin bu kapsamdaki başvuruları bağlı, ilgili veya ilişkili olunan bakanlık aracılığıyla yapılacak.

Yüklenicilerce tereddüt duyulan konularda öncelikle sözleşmenin tarafı olan idareye başvurulacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol haftaya yükselişle başladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-haftaya-yukselisle-basladi-4865/

ABD'nin Yemen'deki hedeflere yönelik ilk saldırılarının ardından radar tesisine yeni bir saldırı gerçekleştirmesinin ardından Brent ham petrolü varil başına 79 dolara yükseldi ve ABD ham petrolü 73 dolara yaklaştı. Küresel endeks Cuma günü bir noktada yüzde 4'ün üzerinde yükseliş yaşarken, seansı yüzde 1,1'lik nispeten mütevazı bir kazançla tamamladı. Fiyat tepkisi, piyasanın bu noktada gelişen çatışmanın yayılıp ham üretimi ve dünya petrolünün yaklaşık üçte birini oluşturan Orta Doğu'dan gelen akışları tehlikeye atması ihtimalini yüksek görmediğini gösteriyor. Bunun yerine, OPEC üyesi olmayan ülkelerden gelen arzın artması ve talep büyümesinin yavaşlaması ihtimali öncelikli görünüyor. ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, "Şu an için bölgedeki gelişmelerin petrol arzı üzerinde bir etkisi yok ve arz kesintileri olmadığında, artan gerilimlere rağmen petrol piyasası yılın ilk yarısında rahat kalmayı sürdürüyor" dedi. Ham petrolün yapısı bu yıl zorlu görünüyor. Talep hâlâ artıyor olsa da, pandemi sonrası toparlanmanın azalmasıyla talebin belirgin şekilde daha yavaş bir hızda artması bekleniyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin, 2024 yılında küresel petrol talebi artışına öncülük edecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/cin-2024-yilinda-kuresel-petrol-talebi-artisina-onculuk-edecek-9175/

Wood Mackenzie tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çin'in petrol talebinin 2024 yılında günde yaklaşık 530.000 varil artması bekleniyor. Bu arada, küresel petrol talebinin günde 2 milyon varil artarak 103,5 milyon varil ile küresel petrol talebinin dörtte birinden fazlasına oluşturması bekleniyor.

Wood Mackenzie araştırma kıdemli başkan yardımcısı Alan Gelder raporda, "[Petrol talebindeki] büyümenin büyük kısmı yılın ikinci yarısında gerçekleşecek. Bu da ekonomik büyümenin iyileşmesi ve faiz oranlarının düşmesiyle desteklenecek" dedi.

Çin Gümrük Genel Yönetimi'nin verilerine göre, 2023 yılında Çin'in ham petrol ithalatı yıllık yüzde 11 artışla 563,99 milyon metrik tona, günlük 11,28 milyon varil ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Küresel petrol talebi 2024'te artacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/kuresel-petrol-talebi-2024te-artacak-1772/

Merkezi İskoçya'da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'den yapılan açıklamada, küresel petrol talebinin 2024'te günlük yaklaşık 2 milyon varil artmasının beklendiği belirtildi. Söz konusu artışın yüzde 25'inden fazlasının Çin'den kaynaklanacağını ifade edildi.

Raporda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun arz kesintilerinin 2024 boyunca büyümeyi yavaşlatması nedeniyle petrol arzının talebin gerisinde kalabileceği belirtildi. Raporda, bu üretim kısıtlaması olmadan özellikle talep büyümesi beklentilerin altında kalırsa piyasanın arz fazlasına yönelebileceğine de işaret edildi. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen WoodMac'in araştırmadan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Alan Gelder, "Petrol talebindeki büyümenin büyük kısmı yılın ikinci yarısında gerçekleşecek. Bu da ekonomik büyüme ve düşük faiz oranlarından kaynaklanacak" ifadesini kullandı. Öte yandan, ABD'de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 2 azalarak 499'a geriledi. Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un haftalık verileri yayımlandı. Buna göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 6-12 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 2 azalarak 499 oldu. ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 124 azaldı. Perşembe gününü 77,41 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cuma gününü 78,29 dolar seviyesinde tamamladı. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı cuma gününü 72,68 dolar düzeyinde kapattı. WTI tipi ham petrolün varili, perşembe gününü 72,02 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rusya'nın boru hatlarıyla petrol ihracatı yüzde 6,5 geriledi https://analizgazetesi.com.tr/haber/rusyanin-boru-hatlariyla-petrol-ihracati-yuzde-65-geriledi-765/

Transneft'ten yapılan yazılı açıklamada, şirketin boru hatlarıyla sevkiyatının geçen yıl 2022'ye göre yaklaşık yüzde 1 azaldığı belirtildi.

Söz konusu dönemde, boru hatlarıyla ihracatın da yüzde 6,5 düştüğü bilgisine yer verilen açıklamada, sevkiyat hacimlerine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Çin'e sevkiyatın ise geçen yıl önceki yıla kıyasla benzer seviyede kalarak yaklaşık 40 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğine işaret edilen açıklamada, Avrupa'ya yönelik Drujba hattından sevkiyatın ise geçen yıl 2022'ye göre yüzde 60 azaldığı belirtildi.

Açıklamada, Rus limanlarına sevkiyatın ise aynı dönemde yüzde 7,2 arttığı bilgisi paylaşıldı.

Dünyanın en büyük petrol boru hattı şirketi Transneft, Rus petrolünün boru hatlarıyla ihracatında tekel konumunda bulunuyor.

Transneft Başkanı Nikolay Tokarev, geçen ay yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim kısıntıları nedeniyle boru hattı ihracatında düşüş beklediklerini söylemişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Üretimde artışlar etkisiyle petrol fiyatları düşüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/uretimde-artislar-etkisiyle-petrol-fiyatlari-dusuyor-1835/

Türkiye'nin de fiyatlandırmalarda temel aldığı Brent hampetrolü, varil başına 2,75 dolar ya da yüzde 3,49 düşüşle 76,01 dolara kadar geriledi.

Küresel petrol piyasalarında ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolünün vadeli işlemlerdeki fiyatı da, varil başına 2,87 dolar ya da yüzde 3,89 düşüşle 70,94 dolara geriledi.

Petrol fiyatları, Yemen merkezli Husilerin Kızıldeniz'deki deniz ticaretini engelleyici saldırılarının etkisiyle, yılın ilk haftasında yüzde 2,0 dolayında yükselmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol fiyatlarının bu yıl 70-90 dolar bandında seyretmesi bekleniyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-fiyatlarinin-bu-yil-70-90-dolar-bandinda-seyretmesi-bekleniyor-4877/

Bu yıla ilişkin fiyat öngörülerini ekonomik büyüme verileri ile arz ve talep beklentilerine dayandıran JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi ABD'nin finansal merkezi Wall Street'in önde gelen yatırım bankaları, arz kesintilerine yol açan jeopolitik gelişmelerin ani fiyat dalgalanmalarına sebep olabileceğine işaret ediyor.

Petrol fiyatlarının 2024'te büyük oranda sabit kalacağı öngörüsünde bulunan JP Morgan, Brent petrolün varil fiyatının ortalama 83 dolar olacağını tahmin ediyor. Banka, bu tahminini ABD'de petrol talebinin dirençli olması, gelişen piyasalarda güçlü talep büyümesi ve Avrupa piyasalarında istikrar beklentilerine dayandırıyor.

Goldman Sachs da küresel resesyon riskindeki azalmanın petrol talebini olumlu yönde destekleyeceğini, ABD kaynaklı üretim artışlarının ise petrol fiyatlarındaki yükselişi törpüleyeceğine işaret ediyor.

Brent petrolün, bu yıl 70-90 dolar bandında seyredeceğini tahmin eden Goldman Sachs, fiyatların yıllık bazda 81 dolar ortalamasını yakalayacağını öngörüyor.

Morgan Stanley de küresel petrol arzındaki artışın talepteki yükselişin önüne geçeceği beklentisiyle Brent petrolün bu yılın ilk yarısında varil başına 80 dolar seviyesinde seyredeceğini, yılın ikinci yarısında ise düşüşe geçeceğini tahmin ediyor.

Petrol fiyatlarına ilişkin en yüksek tahminin sahibi Bank of America, Brent petrolün varil fiyatının bu yıl ortalama 90 dolar civarında olacağını öngörüyor. En düşük tahmine sahip finansal kuruluş Citigroup da ABD'de artan petrol üretimi ile OPEC+ grubunun üretim kesintilerini sürdüreceği beklentisiyle bu yıl Brent petrolün varil başına ortalama 75 dolar olacağını tahmin ediyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise OPEC+ grubunun arz üzerinde kurduğu baskının yılın ilk yarısına kadar petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyeceğini belirterek, Brent petrolün varil fiyatını bu yıl için ortalama 80 dolar olarak revize etmişti.

Arz ile talebin dengede olduğu bir piyasa bekleniyor

Hollanda merkezli bağımsız danışmanlık şirketi International Commodity Consulting (ICC) Emtia Danışmanı Robbert Marneffe, AA muhabirine, bu yıl, OPEC+ grubunun kesinti kararları, ABD'nin faiz indirimlerinde "yumuşak iniş" aşamasına ne zaman başlayacağı ve ülkenin petrol üretiminde yakaladığı ivmeyi devam ettirip ettiremeyeceğinin yatırımcıların odağında olacağını söyledi.

Marneffe, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in ekonomisini canlandırmak için teşvik paketleri kullanıp kullanmayacağı ve ülkedeki rafinerilerinin talep artışları ile jeopolitik gelişmelerin de bu başlıklar arasında yer alacağını belirterek, "2024'te petrol fiyatlarının varil başına 73 ile 93 dolar arasında kalacağını, çok geniş bir bantta seyretmeyeceğini düşünüyorum, ancak bu aralıkta sık fiyat dalgalanmalarına şahit olabiliriz." dedi.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) bu yılın ilk çeyreğinde günlük 1,3 milyon varillik arz fazlası olacağına ilişkin tahminine atıfta bulunan Marneffe, söz konusu miktarın IEA'nın öngördüğü büyüklükte olmayacağını, arz ve talebin çoğunlukla dengede kalacağını vurguladı.

Marneffe, talebin beklenenden çok daha uzun bir süre artmaya devam edeceğine dikkati çekerek, "Birkaç yıl boyunca arz ve talep makasındaki açıklığın oldukça dar olacağına inanıyorum. Petrol akışı ve yatırımları zaten talebin daha yüksek seyrettiği Asya ve Afrika gibi bölgelere doğru kayıyor. Öte yandan Avrupa, enerji dönüşüm çabaları kapsamında petrol ve doğal gazı portföylerinden bu kadar hızlı ve olması gerekenden çok daha erken çıkarmasının bir bedeli olduğunu görebilir." dedi.

OPEC+ grubunun üretim kesintilerine devam etmesinin uzun vadede grubun pazar payını azaltarak piyasa yönetimini kaybetmesine yol açacağı endişelerine de değinen Marneffe, "ABD kaya petrolü üretimi zirve seviyelerine ulaştıktan sonra duraklama sürecine girdiğinde, OPEC grup birliğini korumayı başarıp piyasaların güvenini yeniden sağlamış olursa piyasaların hakimiyetini ciddi anlamda elinde tutabilir." diye konuştu.

Talep, doğasındaki belirsizlik nedeniyle bu yıl da fiyatları etkileyen esas unsur olacak

ABD merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere de çatışmalar, savaşlar veya terör saldırıları gibi jeopolitik gelişmelerin uzun vadeli eğilimler oluşturmadığını ancak fiyatları kısa vadede etkilediğini söyledi.

Mathonniere, İsrail-Filistin çatışmasının petrol fiyatlarında endişe edildiği gibi bir etki oluşturmadığını, Kızıldeniz'de devam eden gerilimin ise Brent petrol fiyatlarında 4-5 dolarlık bir artışa neden olsa da fiyatların bu yükselişi korumakta zorlandığına dikkati çekti.

Piyasalardaki fiyat oluşumunu belirleyen asıl faktörün ticareti uzun dönemli kısıtlayan önlemler olduğunu vurgulayan Mathonniere, Kızıldeniz’deki gelişmelerin ani dalgalanmalar yarattığını, ancak Rusya’nın petrol ticaretine getirilen yaptırımların piyasalarda daha kalıcı etkisinin olduğunu kaydetti.

ABD, Brezilya ve Guyana'nın başı çektiği OPEC+ grubu dışı üreticilerin günlük petrol kapasitelerini 2024'te 1,5 milyon varil, 2025'te ise 1,4 milyon varil artıracağı beklentilerini anımsatan Mathonniere, söz konusu ilave kapasitelerin sonraki 2 yılda talep artışını büyük ölçüde karşılayarak arz endişelerini hafifleteceğini dile getirdi.

Mathonniere, piyasalardaki 2024 petrol fiyatları beklentilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Salgın sonrası toparlanma sürecinin sona ermesi ve ekonomik baskıların giderek artması nedeniyle talebin günlük 1 milyon varil civarındaki tarihi normlara gerilediğini görüyoruz. Salgın sonrası seyahat artışına bağlı olarak jet yakıtı ve LPG veya nafta gibi petrokimya ürünleri talep artışına bir miktar destek oluyor. Talep tarafındaki bu gelişmeler, fiyatları 75-85 dolar aralığında tutacaktır, ancak OPEC+ grubuna da Ekim 2022'den bu yana devam eden kesintilerini gevşetip üretimini artırmak için çok sınırlı bir alan bırakacaktır." dedi.

OPEC'in üretim kapasitesi ile ilgili bir problemi olmadığını, aksine arz fazlalığı problemiyle karşı karşıya olduğunu belirten Mathonniere, şunları kaydetti:

"Halihazırda günlük 5 milyon varilden fazla olan yedek kapasitenin yeterli olması ve büyük Çin stokları fiyatları sınırlayacaktır. Gelecek yıl yaklaşık 1,5 milyon varillik OPEC dışı arz artışı tahmin ediyoruz. Dolayısıyla, OPEC'in 2024'te talepte günlük 2,25 milyon varil artış tahmini gerçekleşse bile Suudi Arabistan'ın mevcut üretim kesintilerinin ciddi oranda azaltılması pek mümkün görünmüyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tüpraş'ın İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nde üretime ara https://analizgazetesi.com.tr/haber/tuprasin-izmit-rafinerisi-fuel-oil-donusum-tesisinde-uretime-ara-8219/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, ''İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisimizde, teknik olarak beş yılda bir yapılması gereken periyodik bakım çalışması 1 Mart 2024 itibarıyla başlayacak olup, 92 gün duruş planlanmıştır. Duruş nedeniyle üretimde yaşanacak azalmanın ithalatla kompanse edilmesiyle nihai satış hacmine doğrudan bir etki öngörülmemekle birlikte, üretim azalışına bağlı olarak toplam 196 milyon ABD doları tutarında FAVÖK kaybı beklenmektedir.'' bilgisi verildi.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde jeopolitik endişe artıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-jeopolitik-endise-artiyor-1201/

Petrol fiyatları, Libya'daki arz kesintileri ve Orta Doğu'daki saldırıların önemli ham petrol üretim bölgesindeki gerilimi artırmasıyla Çarşamba günü yüzde 3'ten fazla yükseldikten sonra yükselişe devam etti. Küresel gösterge Brent varil başına 79 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 73 dolara yakındı. Libya'daki protestocular, OPEC üreticisinin normalde günde yaklaşık 365 bin varil petrol pompalayan Sharara ve El-Feel sahalarındaki üretimi durdurdu. Husi militanları Kızıldeniz'de başka bir ticaret gemisine saldırdıklarını iddia etti. Bu, İran'ın ülkenin orta kesiminde yaklaşık 100 kişinin ölümüne yol açan patlamaların İsrail'e karşı tutumunu cezalandırmak için yapıldığını söylemesi üzerine geldi; ancak ABD ne İsrail'in ne de kendisinin olaya karışmadığını söyledi. Dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu'da son zamanlarda artan gerilimler, İsrail-Hamas savaşının piyasa üzerindeki etkisinin büyük ölçüde kontrol altına alınmasının ardından geldi. ABD de dahil olmak üzere OPEC+ dışı kaynaklardan artan üretimin talebi aşması nedeniyle geçen çeyrekte yaklaşık beşte bir oranında düşen petrol için çatışma primini yeniden uygulamaya koyma tehdidi oluşturuyor. ING emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, Libya petrol sahasının kapatılması fiyatları destekliyor ancak "piyasadaki en büyük endişe ve belirsizlik, özellikle İran'daki son saldırının ardından Orta Doğu'daki gerilimler etrafında yoğunlaşmaya devam ediyor" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baba taş kırarak 9 çocuk okutuyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/baba-tas-kirarak-9-cocuk-okutuyor-740/

Daha önce köyde tarım işleriyle uğrayan Tuzan, 6 yıldır da ilçedeki arazilerde bulduğu ve kırarak şekil verdiği taşları duvar, bahçe ve yollara döşeyerek geçimini sağlıyor. Çeşitli imkansızlıklar nedeniyle liseyi bitirdikten sonra eğitimini sürdüremeyen Tuzan, çocuklarını okutmak için işini özveriyle yapıyor.

Eğitime büyük önem veren Şırnaklı baba, 10 çocuğundan eğitim öğretim çağındaki 3'ünü üniversitede, 2'sini lisede, 2'sini ortaokulda, 2'sini de ilkokulda okutuyor.

Abdulhamit Tuzan, mesleğinin zorluklarına, çocuklarını okutmak için katlandığını söyledi. Bir kızının İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde, bir oğlunun Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümünde, bir oğlunun da Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okuduğunu ifade eden Tuzan, bir oğlunun Batman Fen Lisesi, diğer oğlunun ise İdil Anadolu İmam Hatip Lisesinde, 2 kızının ortaokulda, 1'i kız 1'i erkek 2 çocuğunun da ilkokulda eğitim gördüğünü belirtti.

Tuzan, "200-300 kilogramlık taşları kırarak, çocuklarımı okutuyorum. Biz zamanında imkansızlıklardan dolayı okuyamadık ama çocuklarımı okutmak niyetindeyim ve bunun için ısrarlıyım. Yaşımız ilerledikçe, tecrübe ettikçe okumanın kıymetini daha iyi anlıyoruz. 9 öğrenciyi okutmak kolay değil, yüküm ağır ama onları okutmaya kararlıyım." dedi.

4 yaşındaki çocuğunu da okutmaya, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan çocuklarını da üniversiteye göndermeye kararlı olduğunu dile getiren Tuzan, çocuklarının da bunun için çok çalıştığını söyledi.

"Lisede okuyan çocuklarım da üniversite için iddialı, çalışmalarını sürdürüyor." diyen Tuzan, çocuklarının eğitimlerini tamamlayıp, iyi görevlerde yer alıp, ülkeye hizmet etmesini istediğini vurguladı.

Ailelere çocuklarını okutmaları çağrısında bulunan Tuzan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir yerden kısın, onları okumayı ihmal etmeyin. 'Okula gönderdim elimden gelen budur' deyip sırtımızı onlara çeviremeyiz. Bu işin peşini bırakmamak, ısrarla çocukları okutmak lazım. Çünkü şartlar onu gerektiriyor. Ne şartlarda çalıştığımı çocuklarım görüyor. Onlara, 'Siz benim gibi olmayın, hayatınızı okuyarak kurtarın.' diyorum. Sağlığım el verdikçe taş kırmaya devam edeceğim, çocuklarımı okutacağım."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin petrol ithalatı ekimde yüzde 0,96 arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiyenin-petrol-ithalati-ekimde-yuzde-096-artti-3546/

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ekim ayına ilişkin "Petrol Piyasası Sektör Raporu"na göre, Türkiye'nin toplam petrol ithalatı içinde en büyük kalemi oluşturan ham petrolde ithalat yüzde 2,04 artarak 2 milyon 943 bin 11 ton olarak gerçekleşti.

Bu dönemde motorin türleri ithalatı yüzde 7,37 artışla 925 bin 871 tona çıktı.

İthalatın kalan bölümünü havacılık ve denizcilik yakıtları, benzin ve fuel-oil türleri ile diğer ürünler oluşturdu.

Böylece, toplam ithalat ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,96 artarak 4 milyon 244 bin 16 ton oldu.

En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 2 milyon 118 bin 937 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 865 bin 903 tonla Irak ve 553 bin 687 tonla Kazakistan izledi.

Öte yandan, benzin satışları ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,25 artarak 326 bin 685 ton, motorin satışları yüzde 0,83 artarak 2 milyon 207 bin 29 tona ulaştı.

Toplam petrol ürünleri satışları ise yüzde 1,05 artarak 2 milyon 679 bin 997 ton olarak kayıtlara geçti.

- Petrol ürünleri ihracatı yüzde 0,58 arttı

Türkiye'nin havacılık yakıtları ihracatı ekimde yüzde 14,1 artarak 480 bin 280 tona yükselirken, denizcilik yakıtları ihracatı ise yüzde 31,4 azalarak 97 bin 555 ton olarak gerçekleşti.

Benzin türleri ihracatı yüzde 12,1 artarak 162 bin 555 ton, motorin türleri ihracatı ise yüzde 33,3 artarak 285 bin 842 ton oldu.

Petrol piyasasında diğer ürünlerle toplam ihracat ise yüzde 9,63 artarak 1 milyon 292 bin 801 tona yükseldi.

Motorin türleri üretimi ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarak 1 milyon 596 bin 497 ton, benzin türleri üretimi yüzde 19,9 artarak 519 bin 605 ton, havacılık yakıtları üretimi ise yüzde 33,8 artarak 519 bin 192 ton oldu. Denizcilik yakıtları üretimi de yüzde 44,9 azalarak 80 bin 317 ton olarak hesaplandı.

Diğer yakıt türleriyle toplam rafineri petrol ürünleri üretimi yaklaşık yüzde 7,32 artarak 3 milyon 449 bin 379 tona çıktı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde artış sürüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-artis-suruyor-9335/

Dün 79,87 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,15 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.47 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,43 artışla 77,48 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,97 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin güçlendiğine ilişkin veriler etkili oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 6 milyon 900 bin varil azaldığını açıkladı. Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları da yaklaşık 600 bin varil geriledi.

Petrol ve benzin stoklarındaki düşüş ülkede talebin güçlü seyrettiğine işaret ediyor.

Kızıldeniz'de artan bölgesel riskler nedeniyle oluşan uluslararası lojistik aksamaları da fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Yemen'deki Husilerin İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını açıklamasının ardından, aralarında İngiliz enerji şirketi bp'nin de bulunduğu birçok şirket güvenlik gerekçesiyle Kızıldeniz'deki seferlerini askıya almıştı.

Ancak bazı küresel nakliye firmalarının Kızıldeniz sevkiyatlarını yeniden başlatacaklarını duyurmaları ise bölgede devam eden çatışmaların gemi ticaretine yönelik etkilerinin kısıtlı olabileceği öngörülerini güçlendirdi.

Brent petrolde teknik olarak 77,77 ile 78,27 dolar aralığının direnç, 77,27 ile 76,77 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-ticari-ham-petrol-stoklari-azaldi-2936/

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 6 milyon 900 bin varil azalışla 436 milyon 600 bin varil seviyesine gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 1 milyon 800 bin varil artacağı yönündeydi.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise 800 bin varil artışla 353 milyon 300 bin varil seviyesine ulaştı.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları da yaklaşık 600 bin varil gerileyerek 226 milyon 100 bin varil oldu.

- Petrol üretimi arttı

ABD'nin ham petrol ithalatı, geçen hafta önceki haftaya göre günlük ortalama 415 bin varil azalarak 6 milyon 276 bin varil, ham petrol ihracatı ise günlük ortalama 206 bin varil gerileyerek 3 milyon 915 bin varil oldu.

Ülkenin günlük ham petrol üretimi ise 15-22 Aralık haftasında 7 bin varil artışla 13 milyon 737 bin varil olarak kayıtlara geçti.

EIA'nın "Aralık 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 900 bin varil, gelecek yıl ise 13 milyon 110 bin varil olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol yeniden hızlı artışa geçti https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-yeniden-hizli-artisa-gecti-6263/

Dün 79,87 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 79,54 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.59 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,23 artışla 79,73 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,24 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de gemileri hedef alan eylemlerine ilişkin artan endişeler ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine gelecek yılın mart ayında başlayabileceğine yönelik öngörülerin etkisiyle güne yükselişle başladı.

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı, X sosyal medya hesabından dün yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'de insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesi düşürdüğünü bildirdi.

Operasyon sırasında bölgedeki gemilere zarar verilmediği belirtilse de bölgede tansiyonun artmaya devam edeceği endişeleri petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketliliği destekledi. Bazı küresel nakliye firmalarının Kızıldeniz sevkiyatlarını yeniden başlatacaklarını duyurmaları ise bölgede devam eden savaşın gemi ticaretine yönelik etkilerinin kısıtlı olabileceği beklentilerini artırdı ve petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırladı.

Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk, Fransız CMA CGM ve Alman Hapag-Lloyd'un da aralarında bulunduğu bazı nakliye şirketleri, saldırılara rağmen sevkiyatlarına devam etmeyi planladıklarını açıklamıştı.

Uzmanlar, Kızıldeniz'de nakliye sıkıntılarına ilişkin endişeler azalsa da Orta Doğu'da artan gerilimin, özellikle İran'ın olası müdahalesine yönelik endişelerin fiyatlar üzerinde yükseltici etki oluşturmaya devam edeceğini belirtiyor.

Fed'in 2 yıldır süren enflasyonla mücadelesinde sona yaklaştığına ilişkin beklentiler de fiyatların yükselişinde etkili oluyor.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin yatırımcılara ekonomideki gidişata ilişkin ipucu vereceğini belirtiyor.

- ABD'de talep endişeleri artıyor

Öte yandan, ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki artış öngörüsü, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ülkede talebin zayıf seyrettiğine işaret ederek fiyatların yükselişini sınırladı.

Amerikan Petrol Enstitüsünün açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol arzı geçen hafta 1,8 milyon varil arttı. Beklenti, petrol arzının 939 bin varil artacağı yönündeydi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, resmi petrol stok verilerini bugün açıklayacak. Stokların düşüşe işaret etmesi durumunda petrol fiyatlarının yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 79,78 ile 80,01 dolar aralığının direnç, 79,41 ile 79,27 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol fiyatında çok hafif düşüş https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-fiyatinda-cok-hafif-dusus-7569/

Dün 81,45 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 80,85 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.49 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,01 azalışla 80,84 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,47 dolardan alıcı buldu.

Kızıldeniz'deki gelişmeler petrol fiyatları üzerindeki etkili olmaya devam ediyor.

Yemen'deki Husilerin İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını açıklamasının ardından, aralarında İngiliz enerji şirketi bp'nin de bulunduğu birçok şirket güvenlik gerekçesiyle Kızıldeniz'deki seferlerini askıya almıştı.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, dün Telegram hesabından yaptığı açıklamada ise Kızıldeniz'de bir ticari gemiyi roketlerle hedef aldıklarını, İsrail'e ait askeri noktalara da insansız hava aracıyla saldırı düzenlediklerini duyurdu.

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı da X sosyal medya hesabından bir paylaşımda, Kızıldeniz'de insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesi düşürdüğünü bildirdi.

Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar küresel tedarik zinciri krizi yaşanabileceği endişelerini artırırken, sorunun enerji sevkiyatlarını da kapsayacak şekilde genişleyebileceği ihtimali fiyatları yukarı yönlü hareketlendiriyor.

Öte yandan, gelecek yılın ilk çeyreğinde beklenen arz fazlalığı endişeleri ise fiyatlardaki yükselişi sınırlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 80,91 ile 81,11 dolar aralığının direnç, 80,71 ile 80,51 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Bayi Gelişim Programı" tamamlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/bayi-gelisim-programi-tamamlandi-1885/

Şirketten yapılan açıklamaya göre, insan kaynakları yönetimi, aile şirketlerinde kurumsallaşma, dijital dönüşümde iş modelleri, liderlik becerileri, pazarda yeni müşteri kazanarak büyüme, kriz yönetimi, çalışma etiği ve stratejik planlama gibi konuların ele alındığı ve yaklaşık 100 saat süren eğitim programına 19 distribütör katıldı.

Program kapsamında, madeni yağ distribütörlerinin büyümelerine destek olmak ve satış yönetiminden finans yönetimine kadar birçok alanda gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla düzenlen eğitimleri tamamlayan Petrol Ofisi madeni yağ distribütörlerine yeterlilik sertifikaları verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen, Petrol Ofisi Grubu Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu, şirket olarak nitelikli iş gücünü artırmaya ve iş ortaklarıyla sürdürülebilir fayda sağlamaya önem verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu doğrultuda düzenlediğimiz 'Bayi Gelişim Programı', madeni yağlar distribütörlerimizin profesyonel gelişimine önemli bir katkı sağladı. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan distribütörlerimiz, aldıkları yeterlilik sertifikalarıyla kaliteli hizmet anlayışlarını çok daha ileriye taşıyacaklar. Gelecekte de sektördeki güncel ihtiyaçlara yönelik farklı eğitim içerikleriyle desteklenen gelişim programlarını sunmaya devam ederek distribütörlerimizin başarı hikayelerine imza atmalarına yardımcı olacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolün fiyatı hafif yükseldi https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolun-fiyati-hafif-yukseldi-4846/

Cuma günü 80,10 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,80 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.11 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,37 artışla 79,09 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,80 dolardan alıcı buldu.

Dün petrol piyasalarında Noel tatili nedeniyle işlem yapılmadı. Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de gemileri hedef alan eylemleri petrol fiyatları üzerindeki etkili olmaya devam ediyor. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve küresel petrol rezervlerinin çoğunu barındıran Orta Doğu'da artan gerginlik, petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekliyor.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 19 Kasım'da X hesabından, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını açıklamıştı. Dünyanın en büyük konteyner şirketi İtalyan-İsviçre ortaklı Mediterranean Shipping Company (MSC), Maersk, Alman taşımacılık şirketi Hapag-Lloyd, Fransız gemicilik şirketi CMA CGM ve İngiliz enerji şirketi bp, güvenlik gerekçesiyle Kızıldeniz'deki tüm seferlerini askıya aldığını duyurdu.

Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar küresel tedarik zinciri krizi yaşanabileceği endişelerini artırırken, sorunun enerji sevkiyatlarını da kapsayacak şekilde genişleyebileceği ihtimali fiyatları yukarı yönlü hareketlendirdi.

Brent petrolde teknik olarak 79,21 ile 79,27 dolar aralığının direnç, 78,99 ile 78,94 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brent petrolde Noel tatili nedeniyle işlemlere ara verildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/brent-petrolde-noel-tatili-nedeniyle-islemlere-ara-verildi-476/

Cuma günü 79,35 dolardan güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı, günü 79,07 dolar seviyesinde tamamladı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise gün sonunda 73,56 dolardan alıcı buldu.

Geçen hafta petrol fiyatları İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, küresel petrol rezervlerinin çoğunu barındıran Orta Doğu'da artan gerginlik ve Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan eylemlerin etkisiyle 80 doların üzerine çıkmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TPAO'ya 2 saha için işletme ruhsatı verildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/tpaoya-2-saha-icin-isletme-ruhsati-verildi-3181/

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğün petrol hakkına müteallik kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Güney Yıldızı Petrol Üretim Sondaj Müteahhitlik ve Tic. AŞ'nin Adana'da bulunan toplam 1013 hektarlık iki sahasında petrol işletme ruhsatının 26 Kasım'da sona ermesinin ardından söz konusu ruhsatın 27 Kasım'dan itibaren 20 yıl süre ileTPAO'ya verilmesi kararlaştırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-petrol-sondaj-kulesi-sayisi-azaldi-2194/

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un haftalık verileri yayımlandı.

Buna göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 16-22 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 adet azalarak 498 oldu.

ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 124 adet azaldı.

Perşembe gününü 79,39 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cuma gününü 79,07 dolar seviyesinde tamamladı.

Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı cuma gününü 73,56 dolar düzeyinde kapattı. WTI tipi ham petrolün varili, perşembe gününü 73,89 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol yeniden artışa geçti https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-yeniden-artisa-gecti-9784/

Dün 80,13 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 79,39 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.27 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,81 artışla 80,03 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,50 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, haftanın son gününde İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, küresel petrol rezervlerinin çoğunu barındıran Orta Doğu'da artan gerginlik ve Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan eylemlerin etkisiyle yükselişini sürdürüyor.

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'da televizyondan yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. İsrail'in güneyindeki Eilat Limanı'nın Genel Müdürü Gideon Golber, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de kendileriyle bağlantılı veya işbirliği içinde olan gemilere yönelik saldırılarının başlamasından bu yana limanın faaliyetinin yüzde 85 azaldığını belirtti.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. Hafta içinde İngiliz enerji şirketi bp'nin Kızıldeniz'deki tüm tanker trafiğini durduracağını bildirmesinin ardından şu ana kadar çoğunlukla mal taşımacılığını etkileyen sorunun enerji sevkiyatlarını da kapsayacak şekilde genişleyebileceği endişesini artırdı.

Uzmanlar, arz kesintileri ve Orta Doğu'daki çatışmaların yol açabileceği potansiyel risklerin petrol piyasalarında ciddi dalgalanmalara yol açabileceğini belirtiyor.

Öte yandan, dün Angola'nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeliğinden ayrılma kararı aldığını açıklaması sonrası petrol fiyatları kısmen düştü. Angola Maden Kaynakları, Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Diamantino Azevedo, petrol üretim kotası konusunda ülkesinin OPEC ile anlaşmazlığa düştüğünü bildirdi. OPEC'i eleştiren Azevedo, kuruluşun, üye ülkelerin çıkarlarına hizmet etmediğini ileri sürdü. Afrika'da en fazla petrol rezervine sahip ülkeler arasında 3'üncü sıradaki Angola, bu yıl ham petrol üretiminin en fazla gerilediği ülke oldu.

Brent petrolde teknik olarak 80,37 ile 80,49 dolar aralığının direnç, 79,93 ile 79,83 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TPAO'nun 4 sahasında kamulaştırma kararı alındı https://analizgazetesi.com.tr/haber/tpaonun-4-sahasinda-kamulastirma-karari-alindi-8394/

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG), istimlake müteallik kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, TPAO'nun başvurusunu değerlendiren MAPEG, petrol işlemi için gerekli olan ve kamulaştırılmasında kamu yararı bulunan, rayiç haddin üzerinde bedel talep edilmesi nedeniyle anlaşma yoluyla satın alınması mümkün olmayan ve üzerinde acele el koyma kararı bulunan Siirt'in Kurtalan ilçesindeki 2 ve Diyarbakır'ın Hazro ve Kocaköy ilçelerindeki birer sahanın kamulaştırılmasına karar verdi.

Öte yandan, MAPEG, TPAO'nun ve Petrogas Petrol, Gaz ve Petrokimya Ürünleri İnş. San. ve Tic. AŞ'nin müştereken sahip bulunduğu Tekirdağ'daki 1361 hektarlık sahanın petrol işletme ruhsatının geçerlilik süresinin 10 yıl süreyle uzatılmasını kararlaştırdı.

Ayrıca, MAPEG, Bartın'da yaklaşık 820 hektarlık alanda, sahanın mevcut rezerv durumu ve üretim programı dikkate alınarak, metan gazı işletme ruhsat sahası için verilen iş ve mali yatırım programının yerine getirilmesi şartıyla Hattat Enerji ve Maden Ticaret AŞ'ye 7 Şubat 2045'e kadar metan gazı işletme ruhsatı verilmesi yönünde karar aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Motorine 1 lira 62 kuruş zam geldi https://analizgazetesi.com.tr/haber/motorine-1-lira-62-kurus-zam-geldi-4343/

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki dalgalanmayla birlikte akaryakıt fiyatları da değişiyor. Benzinin litresine 1 lira 46 kuruşluk zammın ardından motorinde de fiyat artışı gerçekleşti. 

Bu gece yarısından itibaren motorinin litre fiyatına da 1 lira 61 kuruş zam yapıldı.

İndirim gelmişti

7 Aralık 2023 Perşembe gününden itibaren geçerli olan akaryakıt indirimi ile motorin fiyatlarına 1 lira 30 kuruşluk indirim uygulandı. Ardından 8 Aralık itibaren 88 kuruşluk bir indirim daha yapıldı. Motorine gelen indirimlerin ardından benzine de 1 lira 65 kuruş indirim gelmişti.

Güncel akaryakıt fiyatları

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 34.45 TL

Motorin fiyatı: 37.09 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 34.5 TL

Motorin fiyatı: 37.15 TL

Ankara

Benzin fiyatı: 35.17 TL

Motorin fiyatı: 37.77 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 35.36 TL

Motorin fiyatı: 38.02 TL

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Gabar'da günlük petrol üretimi 30 bin varili geçti" https://analizgazetesi.com.tr/haber/gabarda-gunluk-petrol-uretimi-30-bin-varili-gecti-7994/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başkent Millet Bahçesi'ndeki Altın Mekan Kütüphanesi'nde Ankaralı gençlerle bir araya gelen Bayraktar, Karadeniz doğal gazından Gabar petrolüne ve nükleer enerjiye kadar pek çok konuda gençlerin sorularını yanıtladı.

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı hedefinin tam bağımsızlık mücadelesi olduğuna işaret ederek, "Büyük ve güçlü Türkiye olmak için önümüzdeki en büyük engellerden biri Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığıdır. Dolayısıyla bizim enerjide mutlak bir hedefimiz var. Türkiye'yi, Türkiye Yüzyılı'nda, inşallah önümüzdeki 30 yıl içerisinde enerjide tam bağımsız kılabilmek ve ithalat belasından kurtarabilmek." ifadelerini kullandı.

Enerjide bağımsızlığın Türkiye'nin bağımsızlığı anlamına geldiğinin ve enerji güvenliğinin, Türkiye'nin milli güvenliğiyle eş değerde bir konu olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Kendi gemilerimizle, kendi mühendislerimizle, kendi imkan kabiliyetlerimiz çerçevesinde bu aramaları biz yapalım dedik. 21 Ağustos 2020'de tam pandeminin ortasında, Cumhurbaşkanı'mız milletimize bir müjde olarak Sakarya gaz sahasındaki keşfi bildirdi. Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi. Tam üretime geçtiğinde, Türkiye'nin ihtiyacının belki yüzde 25-30’unu karşılayabileceğimiz veya hane halkının yani konutlardaki doğal gazın tamamının ihtiyacını karşılayabileceğimiz büyük keşif yaptık. Biz Gabar'da petrolü bulduk, Gabar'da petrolü çıkarıyoruz. Bugün günlük üretimde 30 bin varili geçtik. Gabar gibi belki doğal gazda da kendi kara sınırlarımızda daha farklı alanlar keşfederek Türkiye'nin bu alanındaki dışa bağımlılığını inşallah bitireceğiz."

Bayraktar, programa Türkiye'nin otomobili TOGG T10X ile geldiğini belirterek, "Hemen her şeyin elektrikli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Onun için biz elektriği ondan üretmeyelim, bundan üretmeyelim, nükleerden üretmeyelim. Nükleer enerji olmazsa Türkiye daha güvenilir bir ülke olur mu? Nükleer olursa daha güvenilir olur." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin enerji politikasının özünde nükleerin olduğunu Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda ABD'nin başını çektiği 22 ülkenin 2050'ye kadar toplam nükleer gücünün üç katına artırılması konusunda fikir birliğine vardığına işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Yani yeni nükleerler yapmak istiyorlar. Şu anda dünyada devam eden 50'nin üzerinde yeni nükleer santral var. Dolayısıyla hal böyleyken onlara bunları yapmak helal, her şey onlar için mübah. Türkiye bunu yapmak isteyince Türkiye bunu yapmasın. Bu ne demek? Türkiye gelişmesin. Türkiye bize dışa bağımlı olmaya devam etsin. Dolayısıyla bizim kendi doğal gazımızı, petrolümüzü bulmaktan, yenilenebilir kaynaklarımızı, güneşi, rüzgarı, jeotermali devreye almaktan, kendi yerli kömürümüzü kullanmaktan ve nükleeri yakmaktan alıkonmamız asla kabul edilebilir bir şey değildir."

Bayraktar, gençlere güvendiğini vurgulayarak, "İnşallah geleceğimiz kardan aydınlık olacak. Biz size güveniyoruz. Gençler bizim en büyük varlığımız. Genç nüfusumuz ülkenin büyük bir zenginliği. Ama gençliğin de sizler gibi bilinçli olması ve geleceğe umutla bakması lazım. Ben sizleri gördükçe geleceğe büyük bir ümitle bakıyorum. Bana büyük bir umut verdiniz bu akşam." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde hafif düşüş başladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-hafif-dusus-basladi-7461/

Dün 80,60 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 79,70 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 10.24 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,04 düşüşle 79,67 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,22 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin düştüğüne yönelik verilerin etkisiyle aşağı yönlü seyir izliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 2 milyon 900 bin varil artışla 443 milyon 700 bin varil seviyesine yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 939 bin varil artacağı yönündeydi. Aynı dönemde ABD'nin benzin stokları da yaklaşık 2 milyon 700 bin varil artarak 226 milyon 700 bin varile çıktı. Petrol ve benzin stoklarında beklentinin üzerinde artış olması ülkede talebin tahmin edilenden daha düşük olduğuna işaret ediyor.

ABD dolarına endeksli petrol fiyatları, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimine ilişkin iyimserliğin azalması ve yatırımcıların Noel tatilinden önce varlıklarını azaltmak istemesiyle de düştü. Hafta boyunca Fed yetkililerinden gelen "şahin" tonlu sözle yönlendirmeler risk iştahını törpüleyerek petrol alımlarını yavaşlattı.

Öte yandan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının etkisiyle zengin petrol kaynağına sahip Orta Doğu'da gerginlik artarken, Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan eylemler petrol fiyatlarının düşüşünü kısıtlıyor.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 19 Kasım'da X platformundan yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu. Söz konusu eylemlerin etkisiyle 19 Kasım'dan bu yana 55 geminin rotası Babu'l Mendeb Boğazı yerine Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu'na yönlendirildi. Babu'l Mendeb Boğazı, ticaretin yanı sıra küresel deniz yoluyla emtia sevkiyatları için de dünyanın en önemli rotalarından biri olma özelliğini taşıyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 18 Aralık'ta Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı koymak için Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu açıklamıştı. Misyonda ABD'nin yanı sıra İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller, İspanya ve Bahreyn'den kuvvetler yer alıyor. Son olarak Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, Kızıldeniz'deki herhangi bir gerilime yanıt olarak ABD'nin savaş gemilerini hedef alacaklarını ifade etti.

Brent petrolde teknik olarak 79,80 ile 79,88 dolar aralığının direnç, 79,54 ile 79,49 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin ticari ham petrol stokları arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-ticari-ham-petrol-stoklari-artti-718/

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 2 milyon 900 bin varil artışla 443 milyon 700 bin varil seviyesine yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 939 bin varil artacağı yönündeydi.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise 600 bin varil artışla 352 milyon 500 bin varil seviyesine ulaştı.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları da yaklaşık 2 milyon 700 bin varil artarak 226 milyon 700 bin varile çıktı.

- Petrol üretimi arttı

ABD'nin ham petrol ithalatı, geçen hafta önceki haftaya göre günlük ortalama 233 bin varil artarak 6 milyon 750 bin varil oldu. Ham petrol ihracatı ise günlük ortalama 350 bin varil artarak 4 milyon 121 bin varile çıktı.

Ülkenin günlük ham petrol üretimi ise 9-15 Aralık haftasında 196 bin varil artışla 13 milyon 730 bin varil olarak kayıtlara geçti.

EIA'nın "Aralık 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 900 bin varil, gelecek yıl ise 13 milyon 110 bin varil olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde hafif artış https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-hafif-artis-4535/

Dün 79,67 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 79,23 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.25 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,10 artışla 79,31 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,08 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da devam eden gerginlik ve Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan eylemlerin etkisiyle yükselişine devam ediyor.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, 19 Kasım'da X platformundan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu. Mısır'ın Süveyş Kanalı İdaresi, 19 Kasım'dan bu yana 55 geminin rotasının Babu'l Mendeb Boğazı yerine Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu'na yönlendirildiğini bildirdi.

Kızıldeniz'deki gerginlik sebebiyle Babu'l Mendeb Boğazı'ndan geçen gemilerin yön değiştirmek zorunda kalması küresel piyasalar üzerindeki baskıyı artırıyor. Söz konusu boğaz, ticaretin yanı sıra küresel deniz yoluyla emtia sevkiyatları için de dünyanın en önemli rotalarından biri olma özelliğini taşıyor.

İngiliz enerji şirketi bp'nin Kızıldeniz'deki tüm tanker trafiğini durduracağını bildirmesinin ardından, şu ana kadar çoğunlukla mal taşımacılığını etkileyen sorunun enerji sevkiyatlarını da kapsayacak şekilde genişleyebileceği endişesine yol açtı. Gemilerin Kızıldeniz'den farklı yolları tercih etmesinin seyahat sürelerini uzatacağı, gecikme ve maliyetlerde yükselişi beraberinde getireceği belirtiliyor. Uzmanlar, arz kesintileri ve Orta Doğu'daki çatışmaların yol açabileceği potansiyel risklerin petrol piyasalarında ciddi dalgalanmalara yol açabileceğini öne sürüyor.

Öte yandan, piyasa oyuncuları dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD'den gelecek resmi ham petrol stok verilerini bekliyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi stok verilerinden bir gün önce yayımlanan Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, ülkede ham petrol stokları 939 bin varil artış gösterdi. Piyasa beklentisi, stokların 2 milyon 233 bin varil azalacağı yönündeydi.

Brent petrolde teknik olarak 79,43 ile 79,55 dolar aralığının direnç, 79,05 ile 78,98 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Benzine büyük zam geldi https://analizgazetesi.com.tr/haber/benzine-buyuk-zam-geldi-7390/

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki dalgalanmalarla birlikte akaryakıt fiyatlarındaki değişkenlik sürüyor. Petrol fiyatları, son günlerde Kızıldeniz'de artan gerilim nedeniyle yükselince akaryakıtta da zam olarak yansıdı. 

20 Aralık 2023 itibarıyla benzine 1 lira 49 kuruşluk zam geldi. Söz konusu zam pompa satış fiyatlarına yansıdı. Motorin grubunda fiyat değişikliği gerçekleşmedi. 

Güncel akaryakıt fiyatları

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 34,45 TL

Motorin fiyatı: 35,43 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 34,5 TL

Motorin fiyatı: 35,49 TL

Ankara

Benzin fiyatı: 35.17 TL

Motorin fiyatı: 36,15 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 35.36 TL

Motorin fiyatı: 36,31 TL

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Petrol üretimimiz son 2 yılda yüzde 60 arttı" https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-uretimimiz-son-2-yilda-yuzde-60-artti-852/

Tesnim Haber Ajansı'na göre Hucestemehr, İran'ın petrol üretimine dair bilgi verdi.

Hucestemehr, "Petrol üretimimiz son 2 yılda yüzde 60 arttı." dedi.

İranlı Bakan Yardımcısı, Merkez Bankası verilerine göre, ülkenin ekonomik büyümesine en fazla katkıyı petrol ve doğalgazın sağladığını belirtti.

Hucestemehr, yüzdeliğin detaylı rakamlarını ise paylaşmadı.

ABD, 2018'de Başkan Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'a yönelik ekonomik yaptırımları artırmış, petrol satışını da sınırlandırmıştı.

İran Petrol Bakanlığının istatistiklerine göre, ABD nükleer anlaşmadan ayrılmadan önce Nisan 2018'de günlük 3,8 milyon varil ham petrol ve kondensat üretimi yapan Tahran, bu miktarın 2,8 milyon varilini ihraç ediyordu.

İran Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Davud Menzur, 13 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin günlük petrol ihracatının 1 milyon 400 bin varili aştığını kaydetmişti.

İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, 1 Kasım'da yaptığı açıklamada, "Hükümete geldiğimiz dönemde petrol üretimimiz günde 2 milyon 200 bin varildi. Bakanlığımızın 24 ay içindeki çalışmalarıyla bu rakam 3 milyon 400 bin varile yükseldi." ifadelerini kullanmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde artış devam ediyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-artis-devam-ediyor-9844/

Dün 79,51 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,95 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.37 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,15 artışla 78,07 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 72,78 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan eylemlerinin petrol arzında kesintiye yol açacağı endişeleriyle yükselmeye devam ediyor.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, 19 Kasım'da X platformundan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu. Saldırılar sonucu birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Kızıldeniz'deki gerginlik sebebiyle Babu'l Mendeb Boğazı'ndan geçen gemilerin yön değiştirmek zorunda kalması petrol piyasaları üzerindeki baskıyı artırıyor. Söz konusu boğaz, küresel deniz yoluyla emtia sevkiyatları için dünyanın en önemli rotalarından biri olma özelliğini taşıyor.

Mısır'ın Süveyş Kanalı İdaresi, 19 Kasım'dan bu yana 55 geminin rotasının Babu'l Mendeb Boğazı yerine Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu'na yönlendirildiğini bildirdi. Gerginliğin devam etmesi durumunda, söz konusu güzergah yerine alternatif yolu tercih eden gemilerin sayısının giderek artacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar, arz kesintileri ve Orta Doğu'daki çatışmaların yol açabileceği potansiyel risklerin petrol piyasalarında ciddi dalgalanmalara yol açabileceğini öne sürüyor.

Brent petrolde teknik olarak 78,25 ile 78,33 dolar aralığının direnç, 77,87 ile 77,76 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol haftaya artışla başladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-haftaya-artisla-basladi-6789/

Cuma günü 77,23 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 76,55 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.25 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,70 artışla 77,09 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 72,34 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları haftaya yükselişle başladı. Fiyat artışında, Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıların petrol arzında kesintiye yol açacağı endişeleri ve Rusya'dan yapılan petrol ihracatındaki düşüş etkili oldu.

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de İsrail'e giden gemileri hedef alan eylemlerinin ardından bazı gemicilik şirketleri Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, yaptığı yazılı açıklamada, 19 Kasım'dan bu yana 55 geminin rotasının Ümit Burnu'na yönlendirildiğini belirtti.

Kızıldeniz'deki gerginlik sebebiyle Babu'l Mendeb Boğazı'ndan geçen gemilerin yön değiştirmek zorunda kalması petrol piyasalarını da etkiliyor. Söz konusu boğaz, küresel deniz yoluyla emtia sevkiyatları için dünyanın en önemli rotalarından biri olma özelliğini taşıyor.

Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, dün aralıkta petrol ihracatı kesintilerini günde 50 bin varil daha düşürebileceklerini duyurdu. Rusya halihazırda nisan ayından bu yana uyguladığı günlük 500 bin varil gönüllü kesintisini gelecek yılın ilk çeyreğinde de devam ettirecek.

Brent petrolde teknik olarak 77,24 ile 77,40 dolar aralığının direnç, 76,72 ile 76,62 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Yolda birlikte, hep ileride" https://analizgazetesi.com.tr/haber/yolda-birlikte-hep-ileride-3113/

100 yıldır Türkiye’nin gelişimine hizmet eden Shell, yakıt ve otogaz taşıyan sürücülerinin yaşamına dokunacak bir girişime imza atıyor. Böylece inovasyon, istihdam, çeşitlilik ve kapsayıcılık ve eğitim alanındaki çalışmalarına bir yenisini ekliyor.   

 

‘Yolda Birlikte’   adlı bu proje ile Shell şirket nakliyesi, bayileri ve diğer nakliyeci firmalarda kendi operasyonları için çalışan tüm sürücülerin günlük iş yaşantılarını kolaylaştırmayı, çalışma koşullarını iyileştirmeyi ve genel olarak sürücülerin memnuniyetini artırmayı amaçlıyor. Bu girişim, sürücülerin sadece işleriyle değil, genel yaşam kaliteleriyle ilgili de desteklenmelerini sağlayacak.

 

Proje Shell’in, sürücülerin ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçlara uygun çözümler üretmek üzere sürücülerle gerçekleştirdiği bir araştırma ile başladı. Böylece fiziki ve sistemsel ihtiyaçları belirleyen Shell, sürücülerin hem işlerinde hem de günlük yaşamlarında daha fazla konfor ve emniyet sağlamak hedefiyle yola çıktı.

 

Bu girişimle Shell, sürücülerin çalışma alanlarını iyileştiriyor ve sunduğu avantajlarla daha konforlu ve keyifli bir alanda çalışmaları için yatırım yapıyor. Ayrıca yeni nesil iletişim araçlarının da dahil edildiği süreçte, operasyon yönetimi, iş ve performans takibi de kolaylaşıyor ve hızlandırılıyor. Bu kapsamda sıra ekranı, anons sistemi ve QR kod ile geri bildirim paylaşım platformu gibi yenilikler sürücülerin etkin, konforlu ve verimli çalışması için sunulan yenilikler arasında. 

 

Sürücülerin sağlıklı yaşam ve emniyetli sürüş konusunda farkındalıklarını artırmak üzere ise Shell, davranış değişikliği yaratacak eğitimler hazırlıyor. Aynı zamanda Shell, tasarladığı yeni sürücü ödüllendirme sistemi ile de sürücülerin başarıları ve katkıları için onları takdir etmeyi,güvenli ve sağlıklı bir yaşam için motive etmeyi amaçlıyor.

 

Bu kapsamda  Shell Derince Akaryakıt Terminali ve Madeni Yağlar Fabrikası’nda sürücülerin kullanacağı, avantajlı tekliflerin yer alacağı deli2go Cafe, Shell & Turcas CEO’su Emre Turanlı’nın katılımı ile açıldı.Törende konuşan Turanlı; “Sürücülerimizin esenliği ve güvenliğini temel önceliklerimiz arasında görüyoruz. Bu kapsamda bugüne dek yürüttüğümüz çalışmaları ‘Yolda Birlikte, Birlikte Hep İleride’ diyerek güçlendiriyoruz. Böylece sürücülerimizin değişen ihtiyaçlarına yanıt verecek ve onları yeni nesil olanaklarla destekleyeceğiz. Bu yolculukta uzun yolları sürücülerimizle birlikte aşarak ilerleyecek ve onların deneyimlerinden öğrenmeyi ve başarılarını kutlamayı sürdüreceğiz. Birlikte, 100 yıldır olduğu gibi, sunduğumuz yeniliklerle sektörümüze   ilham olmaya ve sürdürülebilir bir değer sunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

‘Yolda Birlikte’ projesi kapsamında Shell, 21 Aralık 2023 tarihindeki Yol Emniyeti Konferansı’nda projeye yer verecek, önümüzdeki dönemlerde de sürücülerin emniyetli ve huzurlu çalışma koşulları için  terminallerinde, istasyonlarında onları düşünerek düzenlemeler yapmaya devam edecek.   

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-petrol-sondaj-kulesi-sayisi-azaldi-1857/

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un haftalık verileri yayımlandı.

Buna göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 9-15 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 2 adet azalarak 501 oldu.

ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 119 adet azaldı.

Perşembe gününü 76,61 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cuma gününü 76,95 dolar seviyesinde tamamladı.

Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı cuma gününü 71,79 dolar düzeyinde kapattı. WTI tipi ham petrolün varili, perşembe gününü 71,58 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde fiyat artışı yavaşladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-fiyat-artisi-yavasladi-7591/

Dün 77,35 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 76,61 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.35 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,23 artışla 76,79 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,68 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarının yükselişinde küresel merkez bankalarının olumlu faiz politikaları ve dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD'de artan petrol talebi etkili oldu.

Hafta ortasında ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit bırakmasının ardından dün de Avrupa Merkez Bankası ile İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini açıkladı. Fed'in gelecek yıl faiz indirimlerine başlayabileceğinin sinyalini vermesi ve açıklanan verilerin ekonomide "yumuşak iniş" umutlarını desteklemesinin, ekonomik hareketlilik ve petrol talebini artırması bekleniyor.

Ayrıca ABD'de güçlü petrol talebine ilişkin veriler, fiyatların yukarı yönlü hareketini desteklemeye devam ediyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin verilerine göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları geçen hafta yaklaşık 4 milyon 300 bin varil azaldı. Piyasa beklentisi, stokların 1 milyon 500 bin varil azalacağı yönündeydi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol üretiminin, kasımda önceki aya göre günlük 120 bin varil azalarak 102 milyon 130 bin varile gerilediğini bildirdi. Aynı dönemde OPEC ham petrol üretimi de günlük yaklaşık 100 bin varil azalarak 28 milyon 100 bin varil oldu. Küresel piyasalarda arz sıkıntısı yaşanabileceği endişesi fiyatların yükselişini destekliyor.

IEA petrol talebine yönelik de olumlu veriler paylaştı. IEA'ya göre, küresel petrol talebi bu yıl geçen yıla göre günlük yaklaşık 2 milyon 300 bin varil artışla 101 milyon 700 bin varile ulaşacak. Söz konusu artışın yaklaşık yüzde 80'inin dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi Çin'den gelmesi bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 77,03 ile 77,09 dolar aralığının direnç, 76,71 ile 76,61 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye Petrolleri'nden "yerlilik" için AR-GE projesi çağrısı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiye-petrollerinden-yerlilik-icin-ar-ge-projesi-cagrisi-2012/

Genel Müdürlüğün söz konusu ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, uzun ömürlü, ilgili standartlara uygun ve emniyetli şekilde çalışacak, mevcut patent haklarını ihlal etmeyecek bir Korozif Ortam Endirekt Isıtıcılı Gaz Separatör Üniteleri tasarımı ve imalatı ile gerekli korozyon hesapları yapılarak, korozif ortamda çalışacak ünitelerin detay tasarımlarının elde edilmesi planlanıyor.

Ayrıca, uluslararası standartlara uygun teknik gereksinimleri sağlayan ve uluslararası arenada kalite, işlevsellik, fiyat gibi açılardan rekabet edebilir yerli tasarımın, analizi ve imalatının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında 1 adet Hafif Korozif Ortam Endirekt Isıtıcılı Gaz Separatör Ünitesi ile 1 adet Yüksek Korozif Ortam Endirekt Isıtıcılı Gaz Separatör Ünitesi imal edilecek. Tasarım için maksimum 12 ay, saha testi için 2 ay süre tanınacak.

Proje için son başvuru süresi 4 Ocak 2024 saat 17.30 olarak belirlendi. Projeye talip olan firmaların son başvuru tarih ve saatinden önce Genel Müdürlüğe müracaat etmeleri gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Küresel petrol arzı kasımda günlük 120 bin varil azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kuresel-petrol-arzi-kasimda-gunluk-120-bin-varil-azaldi-3458/

IEA'nın kasım ayına ilişkin "Petrol Piyasası Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, kasımda günlük yaklaşık 100 bin varil azalarak 28 milyon 100 bin varil oldu.

Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 590 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece OPEC'in toplam petrol üretimi, geçen ay günlük yaklaşık 33 milyon 690 bin varil olarak gerçekleşti.

OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde günlük 30 bin varil azalarak yaklaşık 68 milyon 450 bin varil oldu.

Buna göre, küresel petrol üretimi kasımda günlük 120 bin varil azalarak 102 milyon 130 bin varil oldu.

Bu dönemde, Kanada, ABD ve İran üretimini en fazla artıran ülkeler oldu. Kasımda günlük üretim önceki aya göre, Kanada'da 110 bin varil, ABD'de ve İran'da ise 90 bin varil arttı.

Yıl bazında ise beklenenden yüksek ABD üretimi, Brezilya'nın güçlü üretim performansı ve artan İran üretimi, arz büyümesinde etkili oldu. Ayrıca, talebin beklenin altında büyüme kaydetmesi de piyasalarda yılın son çeyreğindeki arz sıkılaşmasının önüne geçti.

- Küresel petrol talebi büyüme hızı gelecek yıl yavaşlayacak

IEA'ya göre, küresel petrol talebi, bu yıl geçen yıla göre günlük yaklaşık 2 milyon 300 bin varil artışla 101 milyon 700 bin varile ulaşacak. Bu rakam, geçen ayki tahminin yaklaşık 90 bin varil altında gerçekleşti.

Söz konusu artışın yaklaşık yüzde 80'inin Çin'den gelmesi bekleniyor.

Küresel petrol talebindeki büyümenin gelecek yıl ise yarı yarıya azalacağı öngörülüyor. Talebin, 2024'te günlük yaklaşık 102 milyon 780 bin varile ulaşması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde hızlı artış devam ediyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-hizli-artis-devam-ediyor-3090/

Salı günü 72,29 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, günü 74,26 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 10.04 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,60 artışla 74,71 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 69,83 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'den gelen güçlü petrol talebi verileri etkili oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) dün açıkladığı verilere göre, ülkedeki ticari ham petrol stoklarını geçen hafta yaklaşık 4 milyon 300 bin varil azaldı. Piyasa beklentisi, stokların 1 milyon 500 bin varil azalacağı yönündeydi.

Ayrıca, ABD Merkez Bankasının (Fed) dün politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutacağını açıklamasının ardından ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapabileceği ihtimali ve petrol talebinin endişe edildiği kadar düşmeyeceğine yönelik beklentiler de fiyatların yükselişini destekledi.

Bankadan yapılan tahminler gelecek yıl toplamda 75 baz puanlık faiz indirimi yapılabileceği ihtimalini ortaya koydu.

Para politikası karar metninde enflasyonun yıl boyunca yavaşladığına işaret edilirken, kararın ardından açıklama yapan Fed Başkanı Jerome Powell, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inandıklarını belirtti.

Analistler, söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in martta faiz indirimlerine başlama ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu tahmin ediyor.

Fed’in faiz kararının ardından dolar endeksi de düşüşe geçti. Doların değer kaybetmesi petrolü diğer para birimleriyle alan alıcılar için ucuz hale getirerek fiyatları artırıyor.

Brent petrolde teknik olarak 74,88 ile 75,16 dolar aralığının direnç, 74,39 ile 74,18 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-ticari-ham-petrol-stoklari-azaldi-4788/

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 4 milyon 300 bin varil azalarak 440 milyon 800 bin varil seviyesine gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 1 milyon 500 bin varil azalacağı yönündeydi.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise değişmeyerek 351 milyon 900 bin varil seviyesinde kaldı.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları da yaklaşık 400 bin varil artarak 224 milyon varile çıktı.

- Petrol üretimi arttı

ABD'nin ham petrol ithalatı, geçen hafta önceki haftaya göre günlük ortalama 991 bin varil azalarak 6 milyon 517 bin varil oldu. Ham petrol ihracatı ise günlük ortalama 568 bin varil azalarak 3 milyon 771 bin varile geriledi.

Ülkenin günlük ham petrol üretimi ise 2-8 Aralık haftasında 4 bin varil artarak 13 milyon 535 bin varil olarak kayıtlara geçti.

EIA'nın "Aralık 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 900 bin varil, gelecek yıl ise 13 milyon 110 bin varil olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OPEC'in petrol üretimi kasımda günlük 57 bin varil azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/opecin-petrol-uretimi-kasimda-gunluk-57-bin-varil-azaldi-3520/

OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre, kasımda ham petrol üretimi en fazla artan ülkeler Venezuela, Libya ve Kuveyt, en fazla düşen Irak, Angola ve Nijerya oldu.

Günlük petrol üretimi Venezuela'da 23 bin varil, Libya'da 21 bin varil, Kuveyt'te 19 bin varil arttı. Üretim Irak’ta 77 bin, Angola'da 37 bin, Nijerya'da 17 bin varil azaldı.

Kasımda OPEC'in ham petrol üretiminin küresel üretimdeki payı ise yüzde 27,4 olarak kayıtlara geçti.

OPEC dışı ülkelerin üretimi ise aynı dönemde günlük yaklaşık 400 bin varil artışla yaklaşık 73 milyon 900 bin varil oldu.

Geçen yıla kıyasla yaklaşık 900 bin varil fazla olan söz konusu üretimde en büyük artış diğer Asya ülkeleri ve Kanada’da kaydedilirken, Rusya ve Kazakistan’da üretim azaldı.

Buna göre, küresel petrol üretimi kasımda bir önceki aya göre günlük 400 bin varil arttı ve yaklaşık 101,7 milyon varil seviyesinde gerçekleşti.

Dünyadaki petrol sondaj kuyusu sayısı geçen ay 17 artışla 1865'e yükseldi. Sondaj kulesi sayısı OPEC ülkelerinde 13, OPEC dışı ülkelerde ise 4 arttı.

- 2024'te petrol talebi artacak

Raporda, bu yıla ilişkin küresel petrol talebi öngörüsü ise değişmedi. Buna göre, bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2,5 milyon varil artması ve 102,1 milyon varil olacağı tahmin ediliyor.

Gelecek yıl ise Çin'in ekonomik görünümünde beklenen iyileşmenin gelecek yıl küresel ekonomik büyümede lokomotif rol oynayarak küresel petrol tüketimini de artıracağı öngörülüyor. Buna göre, küresel petrol talebinin günlük 2,2 milyon varil artışla yaklaşık 104,4 milyon varil olması bekleniyor.

Talebin OECD ülkelerinde gelecek yıl bu yıla göre günlük 300 bin varil artarak yaklaşık 46 milyon 100 varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 1,9 milyon varil artarak yaklaşık 58,3 milyon varil olacağı hesaplanıyor.

Çin, diğer Asya ve Orta Doğu ülkelerinin yanı sıra Hindistan ve Latin Amerika'daki ekonomik ve üretim faaliyetlerindeki artan ivme ve ulaştırma faaliyetlerinde kaydedilen iyileşmenin talep artışını destekleyeceği tahmin ediliyor.

Petrol ürünleri açısından, jet yakıtı, benzin ve dizelin oluşturduğu ulaşım yakıtlarının talep artışına yön vermesi bekleniyor. Ayrıca, petrokimya ham maddelerinin kullanımdaki artışın da talep artışını desteklemesi öngörülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol hızlı düşüşe geçti https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-hizli-dususe-gecti-5722/

Salı günü 76,66 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 73,24 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.50 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,84 azalışla 72,62 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 68,03 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz politikasına ilişkin açıklaması öncesinde beklentilerin altında gerçekleşen ekonomik verilerle son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dün ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), piyasa beklentilerinin aksine yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 3,1 artışla öngörüler doğrultusunda gerçekleşti.

Fed'in art arda üçüncü ve yılın son toplantısında politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulmasına kesin gözüyle bakılsa da, olumlu sinyal vermeyen verilerin ardından sürecin beklenenden daha uzun süreceği endişeleri petrol fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapılacak toplantı sonrası yapacağı açıklamalarda bankanın gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları arayacak.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise dün yaptığı açıklamada ülkede enflasyonun "anlamlı" şekilde düştüğünü ve Fed'in hedefine inmemesi için hiçbir neden göremediğini ifade etti.

Öte yandan, ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki azalış öngörüsü ise dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkede talebin güçlü seyrettiğine işaret ederek fiyatların düşüşünü sınırladı.

Amerikan Petrol Enstitüsünün (API) açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol arzı geçen hafta 2,3 milyon varil düştü. Beklenti, petrol arzının 1,5 milyon varil gerilemesiydi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) resmi petrol stok verilerini bugün açıklayacak. Stoklarda düşüşe işaret edilmesi durumunda petrol fiyatlarının yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 73,34 ile 73,71 dolar aralığının direnç, 72,68 ile 72,39 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti https://analizgazetesi.com.tr/haber/abd-petrol-fiyati-tahminini-asagi-yonlu-revize-etti-3586/

EIA'nın "Aralık 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre,Brent türü ham petrolün varil fiyatı kasımda bir önceki aya göre 8 dolar düşüşle ortalama 83 dolara geriledi. Bu düşüşte, büyük ölçüde küresel petrol talebindeki büyümeye ilişkin devam eden endişeler etkili oldu.

Rapora göre, Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının bu yıl 82,40 dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakam bir önceki raporda 83,99 dolar olarak tahmin edilmişti.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının da 77,63 dolar olacağı öngörülüyor. Söz konusu rakam, geçen ay 79,41 dolar olarak öngörülmüştü.

Öte yandan, rapora göre, petrol fiyatlarındaki düşüş her ne kadar aralık ayında da devam etse de 2024'ün ilk çeyreğinde küresel petrol stoklarında öngörülen düşüş nedeniyle gelecek aylarda petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler bekleniyor.

Stoklardaki düşüşte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim kesintilerinin etkili olacağına işaret eden rapora göre, Brent petrolün varil fiyatının gelecek yıl ortalama 83 dolar seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor.

OPEC+ grubunun üretim kesintilerinin, talepteki yavaşlamayı telafi edeceği, stoklardaki artışları önleyeceği ve gelecek yıl Brent petrolün varil fiyatının 80 doların üzerinde kalacağı öngörülüyor.

IEA, petrol fiyatlarının gelecek yıl her ne kadar bugünkü seviyesinin üzerinde olacağını öngörse de bir önceki tahminine kıyasla yaklaşık 11 dolar aşağı yönlü revize etti.

Buna göre, Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının gelecek yıl 82,57 dolar olması bekleniyor. Bu rakam bir önceki raporda 93,24 dolar olarak tahmin edilmişti.

WTI ham petrolün ortalama varil fiyatının da 78,07 dolar olacağı öngörülüyor. Söz konusu rakam, geçen ay 89,24 dolar olarak öngörülmüştü.

- ABD'nin ham petrol üretiminde artış

ABD'de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 930 bin varil olması bekleniyor. Geçen yıl bu rakam yaklaşık 11 milyon 910 bin varil olarak kayıtlara geçmişti. 2024'te ise üretimin 13 milyon 110 bin varile çıkacağı hesaplanıyor.

Küresel petrol arzının bu yıl günlük 101 milyon 620 bin varil, gelecek yıl 102 milyon 190 bin varil olacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan, küresel petrol tüketiminin bu yıl günlük 101 milyon varil, gelecek yıl 102 milyon 340 bin varil olacağı öngörülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde hızlı artışa devam https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-hizli-artisa-devam-4272/

Pazartesi günü 76,50 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 76,03 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,65 artışla 76,53 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,86 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit bırakabileceğine yönelik beklentiler etkili oldu.

Fed'in, yarın yapılacak ve kararları aynı gün açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakacağı öngörülürken, analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Bankanın enflasyonu düşürme konusundaki kararlılığını yinelemesinin beklendiğini belirtti.

Bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerinin Fed'in "şahin" adımlarının sonuna geldiğine ilişkin beklentileri desteklemesi durumunda, petrol fiyatlarının yükselişini devam ettirmesi bekleniyor.

Yemen'de İran destekli Husilerin Kızıldeniz'de seyreden bir ticari tankeri hedef almasının ardından bölgede yükselen tansiyon da petrol fiyatlarının artışını destekledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, X sosyal medya platformundan, Husiler tarafından fırlatılan füzenin bugün Yemen açıklarında Norveç bandıralı bir tankere isabet ederek yangına yol açtığını, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.

ABD yönetiminin düşük petrol fiyatlarından faydalanarak azalan stratejik petrol rezervlerini ikame etmek amacıyla 3 milyon varile kadar ham petrol satın alma planı da fiyatların yukarı yönlü hareketini desteklemeye devam ediyor.

Öte yandan, OPEC+ grubunun gönüllü üretim kesintilerine ilişkin belirsizlikler ve vadedilen kesintilerin gelecek yılın ilk çeyreğinde beklenen arz fazlasını telafi edecek kapasitede olup olmayacağı petrol fiyatlarının yükselişini sınırlıyor.

OPEC+ grubunun 30 Kasım'da yaptığı toplantıda bazı üye ülkeler, mevcut üretim kesintilerine ek olarak günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisine gideceğini açıklamıştı.

Brent petrolde teknik olarak 76,63 ile 76,70 dolar aralığının direnç, 75,44 ile 76,37 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gabar'da günlük petrol üretimi 30 bin varile ulaştı https://analizgazetesi.com.tr/haber/gabarda-gunluk-petrol-uretimi-30-bin-varile-ulasti-3061/

TPAO'nun X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Gabar'da rekor üretim. Günlük 30 bin varil petrol." ifadesi yer aldı.

Paylaşımda, "Şırnak Gabar Dağı bölgesinde, Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarında açtığımız toplam 23 kuyuda günlük 30 bin varil petrol üretime ulaştık. 2023 sonu hedefimiz günlük 35 bin varil petrol, 2024 sonu hedefimiz günlük 100 bin varil petrol. Bu başarı, ülkemizin enerji bağımsızlığına doğru attığımız sağlam adımların bir yansımasıdır. Gururla paylaşıyoruz." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde hızlı artış sürüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-hizli-artis-suruyor-4964/

Cuma günü 76,36 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,84 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,75 artışla 76,41 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,75 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD'nin stratejik rezervleri yenileme çabalarının etkisiyle haftaya yükselişle başladı.

ABD yönetiminin, düşük fiyatları harekete geçirmek ve piyasayı desteklemek için stratejik petrol rezervlerini yeniden artırması bekleniyor. ABD Enerji Bakanlığı, cuma günkü açıklamasında, Mart 2024'te teslim edilmek üzere stratejik petrol rezervi için 3 milyon varile kadar ham petrol satın almayı hedeflediklerini belirtti.

Ülke genelinde benzin fiyatlarını düşürmeye ve enflasyonla mücadeleye yardımcı olmak için stratejik petrol rezervlerinden 6 ay boyunca günde 1 milyon varil petrolün kullanıma sunulacağı duyurulmuştu. Rezerv seviyesindeki açığı kapatmak isteyen ABD'nin ham petrol satın alma kararı fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.

Öte yandan, uzmanlar OPEC+ grubunun gönüllü üretim kesintilerine ilişkin net etkiler görülene dek petrol fiyatlarının yön arayışı içerisinde olacağını tahmin ediyor. Geçen hafta yapılan OPEC+ grubu toplantısında bazı üye ülkeler, mevcut üretim kesintilerine ek olarak günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisine gideceğini duyurmuştu.

Küresel piyasalarda bu hafta, ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararları açıklanacak. Bankaların faiz kararlarının petrol fiyatlarının bu haftaki yönünü belirlemesi bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 76,55 ile 76,64 dolar aralığının direnç, 76,27 ile 76,22 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nijerya 1 milyon varillik ilk sevkiyatı teslim aldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/nijerya-1-milyon-varillik-ilk-sevkiyati-teslim-aldi-7687/

Afrika'nın en zengin iş adamı Nijeryalı Aliko Dangote tarafından ülkenin ticari şehri Lagos'ta inşa ettirilen 19 milyar dolarlık tek hatlı petrol rafinerisi Shell'den 1 milyon varillik ilk ham petrol kargosunu teslim aldı.

Dangote Grup Şirketi Başkanı Aliko Dangote, yaptığı açıklamada, 1 milyon varillik ham petrol kargosunun rafinerinin ilk çalışmasını sağlayacak 6 milyon varillik kargonun ilki olduğunu belirtti.

Alınan ilk sevkiyatın önemli dönüm noktasına ulaşmış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Dangote şunları kaydetti:

"Bu, büyük sermaye projeleri geliştirme ve teslim etme kabiliyetimizi göstermesi bakımından ülkemiz için önemli bir başarıdır. Önümüzdeki aylarda odak noktamız rafineriyi tam kapasitesine ulaştırmak olacak. Nijerya pazarına ilk parti ürünleri teslim edeceğimiz bir sonraki önemli dönüm noktasını sabırsızlıkla bekliyorum."

- Afrika en büyük petrol rafinerisi

Nijerya'da 2017'de başlatılan ve Haziran 2023'de açılan Afrika en büyük petrol rafinerisi, ülkenin Lagos eyaletinin Lekki bölgesinde, Atlantik Okyanusu açıklarında yer alıyor ve tesiste günde 350 bin varil ham petrol işlenmesi bekleniyor.

Rafineri tam kapasite çalıştığında Nijerya'nın rafine ürün ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayabilecek ve ayrıca ihracat için de daha fazla ürün sağlanabilecek.

Nijerya, Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olmasına rağmen rafineri sayısının yetersizliği nedeniyle yakıtının neredeyse tamamını ithal ediyor.

Hükûmet, hizmete açılan rafinerinin, ülkeyi rafine yakıt ithalatçılığından ihracatçı konuma dönüştürmesini ve on binlerce kişiye istihdam sağlamasını umuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-petrol-sondaj-kulesi-sayisi-azaldi-4585/

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un haftalık verileri yayımlandı.

Buna göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 2 – 8 Aralık haftasında, bir önceki haftaya göre 2 azalarak 503 oldu.

ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 122 azaldı.

Perşembe gününü 74,30 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cumayı 75,65 dolar seviyesinde tamamladı.

Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı cuma günü 71,26 dolar düzeyinde kapandı. WTI tipi ham petrolün varili, perşembe gününü 69,34 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol sert artışla açıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-sert-artisla-acildi-6739/

Dün 75,48 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 74,05 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.35 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,24 artışla 75,71 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 70,82 dolardan alıcı buldu.

Artan arz ve talep belirsizlikleri nedeniyle yaklaşık son 5 ayın en düşük seviyelerine gerileyen petrol fiyatları, kar alımları ve Suudi Arabistan ile Rusya'nın OPEC+ grubu üyelerine anlaşmaya uyma çağrısıyla yeniden yükselişe geçti.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da yer alan ortak yazılı açıklamada, tüm katılımcı ülkelerin, üreticilerin ve tüketicilerin çıkarlarına hizmet edecek ve küresel ekonominin büyümesini destekleyecek şekilde OPEC+ anlaşmasına uyması gerektiği belirtildi.

Geçen hafta yapılan OPEC+ grubu toplantısında bazı üye ülkeler, mevcut üretim kesintilerine ek olarak günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisine gideceğini duyurmuştu.

Uzmanlar, OPEC+ grubu üretim kesintisine ilişkin ayrıntı eksikliğinin piyasalarda belirsizlikleri artırdığını ayrıca gelecek yıl öngörülen arz fazlalığının yalnızca bir kısmına karşılık geldiğini ifade ediyor.

Öte yandan, Çin ekonomisine ilişkin endişeler ve ABD'deki güçlü petrol üretim seviyeleri de fiyatları aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 75,74 ile 75,96 dolar aralığının direnç, 75,52 ile 75,30 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol fiyatındaki artış sürüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-fiyatindaki-artis-suruyor-6520/

Dün 77,65 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 74,30 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.37 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,60 artışla 74,75 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 69,78 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları güne yükselişle başladı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkede ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 4 milyon 600 bin varil azalarak 445 milyon varil seviyesine gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 594 bin varil artacağı yönündeydi.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de stokların düşmesi talebin arttığına işaret ediyor. Beklentinin aksine ülkede stokların düşüşü, fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.

Öte yandan, ülkede benzin stokları yaklaşık 5 milyon 400 bin varil artarak 223 milyon 600 bin varile çıkması ise petrol fiyatlarının yükselişini kısıtlayan bir unsur oldu.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçı ülkesi Çin'den gelen zayıf veriler de fiyatlar üzerindeki baskıyı artırdı. Gümrük Genel Müdürlüğü, ülkede ham petrol ithalatının kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 düştüğünü açıkladı. Ülkede talebin düşmesinde zayıf ekonomik göstergeler, yüksek stoklar ve rafinerilerden gelen yavaşlayan siparişler etkili oldu.

Brent petrolde teknik olarak 74,80 ile 74,87 dolar aralığının direnç, 74,40 ile 74,27 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-ticari-ham-petrol-stoklari-azaldi-8671/

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 4 milyon 600 bin varil azalarak 445 milyon varil seviyesine gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 594 bin varil artacağı yönündeydi.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise 300 bin varil artışla 351 milyon 900 bin varil oldu.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları da yaklaşık 5 milyon 400 bin varil artarak 223 milyon 600 bin varile çıktı.

- Petrol üretimi azaldı

ABD'nin ham petrol ithalatı geçen hafta önceki haftaya göre günlük ortalama 1 milyon 675 bin varil artarak 7 milyon 508 bin varil oldu. Ham petrol ihracatı ise günlük ortalama 416 bin varil azalarak 4 milyon 339 bin varile geriledi.

Ülkenin günlük ham petrol üretimi ise 25 Kasım-1 Aralık haftasında 108 bin varil azalarak 13 milyon 431 bin varil olarak kayıtlara geçti.

EIA'nın "Kasım 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 900 bin varil, gelecek yıl ise 13 milyon 150 bin varil olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
350 bin AVM ziyaretçisine özel akaryakıt indirimi https://analizgazetesi.com.tr/haber/350-bin-avm-ziyaretcisine-ozel-akaryakit-indirimi-3702/

Şirketten yapılan açıklamaya göre, akaryakıt alışverişinde avantaj sunan Aytemiz Vaay ve AVM müşterisine özel fırsatlar sunan Shopla mobil uygulamaları aracılığıyla tüketiciler 31 Mayıs 2024'e kadar yeni indirim fırsatları yakalayacak.

Esas Gayrimenkul bünyesinde faaliyet gösteren Adana, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli ve Zonguldak'taki Burda AVM'lerden alışveriş yapan 350 binden fazla Shopla kullanıcısı, Aytemiz Vaay mobil uygulaması üzerinden yüzde 3'e varan indirim ile motorin ve benzin alışverişi yapabilecek.

Aytemiz Vaay üyeleri ise Shopla uygulamasını kullanarak, Türkiye'nin söz konusu AVM'lerde çeşitli markalarda özel avantajlara sahip olacak.

Kampanyadan yararlanmak için Shopla kullanıcılarının akıllı telefonlarına Aytemiz Vaay uygulamasını indirmeleri ve kayıt olmaları gerekiyor. Aytemiz Vaay'ı indirdikten sonra kaydolup, sol üst köşedeki menü içerisinde yer alan "Katılım Kodu Gir" alanına Shopla üzerinden alacakları kişiye özel kodu girmeleri gerekiyor. Böylece Shopla kullanıcıları, Aytemiz istasyonlarından yapacakları her benzin veya motorin alışverişlerinde indirimden ekstra yararlanabilecek. Shopla kampanyasından, Aytemiz Vaay ile mobil ödeme seçeneğini kullananlar faydalanacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Filolara Kolay, Hızlı ve Güvenilir Hizmetler Sunuyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/filolara-kolay-hizli-ve-guvenilir-hizmetler-sunuyor-3009/

1923 yılından bu yana Türkiye’nin gelişimine enerji katma misyonuyla çalışan Shell, 2050 yılına kadar net sıfır emisyonla faaliyet gösterecek bir şirket olma hedefi doğrultusunda araçlarda karbon salınımını ve zehirli gazları azaltmada etkili AdBlue®’yu müşterilerine her zaman aynı kalitede sunuyor. Seçili Shell istasyonlarında sunulan Shell AdBlue®’nun filolar tarafından rahat, güvenli ve hızlı kullanımı ve yönetimi için ise Shell Filo Çözümleri hizmetlerinden yararlanmak mümkün. Araçların çevre regülasyonlarıyla uyumlu hareket etmelerine olanak tanıyan AdBlue®’yu Shell Taşıt Tanıma sistemi ile kullanan filolar, operasyonlarını da güçlendiriyor.

AdBlue® dizel egzoz sıvısı, ağır vasıta ve dizel araçlardan atmosfere salınan zararlı gazları azaltmak için kullanılıyor. Ağır vasıta ve dizel araçlarda kullanılan sıvı, nitrojen oksitlerinin zararsız gaz ve su buharına dönüştürülmesine yardımcı oluyor. Seçici katalitik indirgeme sistemi (SCR) motor teknolojisi ile üretilmiş araçlarda kullanımı kanunen zorunlu olan bu çevreci ürünü, Shell Taşıt Tanıma Sistemi üzerinden filo araçlarına entegre etmek ve filoları tek bir yerden yönetmek mümkün. Böylece akıllı anahtarlık veya Shell SmartPay ile Shell AdBlue® tedariği, geçerli tüm istasyonlardan hızlıca yapılabiliyor. Aynı zamanda Shell Taşıt Tanıma Sistemi ile AdBlue® kullanan filolar toplu fatura, sonradan ödeme avantajı, online raporlama gibi operasyonel fayda ve kolaylıklardan yararlanıyor.  

Şu an 45 Shell istasyonunda sunulan bu hizmetler, Türkiye genelinde yaygınlaştırılmaya devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol güne hafif artışla başladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-gune-hafif-artisla-basladi-8797/

Dün 79,09 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,20 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.53 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,04 artışla 77,23 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 72,25 dolardan alıcı buldu.

Küresel petrol arzı ve talebine ilişkin belirsizliklerin arttığı petrol piyasasında yön arayışı sürüyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi bazı ülkelerin geçen hafta açıkladığı gönüllü üretim kesintilerinin küresel petrol arzına etkisi tartışılmaya devam ediyor. Arz tarafında belirsizliğe yol açan bu durum, petrol fiyatlarında da dalgalanmalara neden oluyor.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin zayıfladığına ilişkin veriler de fiyatlar üzerinde etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkede ham petrol stoklarının 594 bin varil arttığını açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 2 milyon 267 bin varil azalacağı yönündeydi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi stok verileri bugün açıklanacak. Söz konusu stok artışına ilişkin veriler doğrulanırsa fiyatlardaki düşüş eğiliminin sürmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler de fiyatların aşağı yönlü seyrini destekledi.

Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin'in kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Çin'in kredi notu görünümündeki aşağı yönlü revizyonun, yapısal ve kalıcı olarak düşük orta vadeli ekonomik büyümeye ve emlak sektöründe devam eden daralmaya ilişkin artan riskleri yansıtmakta olduğu kaydedildi.

Öte yandan, İsrail-Filistin çatışmasının tırmanması ve daha geniş alanlara yayılması ihtimali arz endişelerine yol açarak petrol fiyatlarındaki düşüşü kısıtlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 77,31 ile 77,50 dolar aralığının direnç, 77,12 ile 76,93 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrolde tavan fiyat uygulaması Rusya'ya 34 milyar avroya mal oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrolde-tavan-fiyat-uygulamasi-rusyaya-34-milyar-avroya-mal-oldu-8833/

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi, G7 ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri olmak üzere bazı Batı ülkelerinin yaptırım ve tavan fiyat uygulamasının Rusya'nın petrol ihracatına etkileri konusunda hazırladığı çalışmayı yayınladı.

Rus ham petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulaması ve ithalat yasağının 5 Aralık 2022'de yürürlüğe girdiği anımsatılan çalışmada, petrol yaptırımlarının Kremlin'in savaştaki kararlılığını azaltmadığı belirtildi.

Çalışmada, Batı ülkelerinin tavan fiyat ve kısıtlayıcı tedbirlerinin "Rusya'nın petrol ihracat gelirlerini 34 milyar avro azalttığı", AB'nin petrol ithalat yasağının ve G7 tavan fiyatının ülkenin petrolden elde ettiği geliri yüzde 14 düşürdüğü ifade edildi.

Söz konusu etkinin beklentinin altında kaldığı, yaptırımların Rusya'nın petrol ihracat gelirlerini yılın ilk yarısında ciddi ölçüde etkilediği ancak tavan fiyatı uygulama, güçlendirme ve sürekli izleme konusundaki başarısızlığın Rusya'nın yılın ikinci yarısında bu etkiden kurtulmasını sağladığı belirtildi.

Çalışmada, "Petrol tavan fiyat politikasının yeterince izlenmemesi ve uygulanmaması nedeniyle yaptırımların etkinliği azaldı. Bu, Rusya'nın petrolünü belirlenen tavan fiyat seviyesinin üzerinde satmasına olanak sağladı." ifadesi kullanıldı.

Rafine petrol ürünleri açısından da yasal boşluklar olduğu belirtilen çalışmada, Rus ham petrolünden üretilen petrol ürünlerinin yasal olarak yaptırım uygulayan ülkelere girebildiğine işaret edildi.

Çalışmada, petrol tavan fiyatı aşağı çekilerek Rusya'nın ihracat gelirlerinin daha da düşürülebileceği, varil başına 30 dolarlık bir tavan fiyatın Rusya'nın gelirlerini ciddi ölçüde azaltacağı, yaptırım ihlallerine ilişkin cezaların da katılaştırılabileceği vurgulandı.

- Rus ürünlerine tavan fiyat uygulaması

AB ülkelerinin Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole yönelik ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat kararları 5 Aralık'ta uygulamaya girmişti.

Bu kapsamda, Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda G7 ve AB ülkelerindeki şirketler, bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamıyor. Söz konusu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlem görmesi gerekiyor.

AB'nin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı ve bu ürünlere tavan fiyat uygulaması ise 5 Şubat'ta başlamıştı.

AB ülkeleri arasında müzakereleri devam eden 12'nci yaptırım paketinde petrol tavan fiyatı uygulamasının sıkılaştırılmasını içeren unsurların da yer alması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Türkiye, Avrupa'da petrol arama faaliyetlerinin en yoğun olduğu ülke" https://analizgazetesi.com.tr/haber/turkiye-avrupada-petrol-arama-faaliyetlerinin-en-yogun-oldugu-ulke-9144/

Narin, 15. Hidrokarbon Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı'nda, Türkiye'de son yıllarda petrol ve doğal gaz alanında önemli başarılara imza atıldığını söyledi.

Saha faaliyetleri kapsamında, ekim ayı sonu itibarıyla kara ve deniz alanlarında toplam 1388 kilometrekare ve 11 bin 230 kilometrekare üç boyutlu sismik etüt çalışması yapıldığını dile getiren Narin, "Petrol sektöründe bu yıl 33'ü yerli 10'u yabancı sermaye olmak üzere 43 şirketle arama ve üretim faaliyetine devam edilmekte." ifadesini kullandı.

Narin, açılan kuyu sayısının her yıl arttığını belirterek, "2020 yılında ham petrol fiyatlarındaki değişkenlik ve pandeminin etkisiyle toplamda 106 kuyu açılmışken, 2021 yılında 175 ve geçtiğimiz yıl 191 adet kuyu açılmıştır. Bu yıl 195 adet kuyu açılarak toplamda 418 bin metrekare sondaj gerçekleştirmiştir. Yıl sonu itibarıyla bu rakamların daha da yukarıya çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Geçen haftalarda aktif kule sayısının günlük ortalama 15-20 arasında değiştiğini ifade eden Narin, "Çalışan kule sayısının içinde bulunduğumuz hafta içinde 66 adet olduğunu görmekteyiz. Bu rakamla Türkiye, Avrupa'da arama faaliyetlerinin en yoğun olduğu ülke konumuna gelmiştir." dedi.

Narin, ülkede 2013-2017 döneminde 87 milyon varil olan ham petrol üretiminin 2018-2022 döneminde 111,7 milyon varile yükseldiğine işaret ederek, "Ekim ayı itibarıyla aylık olarak petrol üretimi 23,4 milyon varile, doğal gaz üretimi ise 589 milyon metreküpe ulaşmış bulunmaktadır." bilgisini verdi.

Geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında ham petrol üretiminde yüzde 14, doğal gaz üretiminde yüzde 80 artış olduğunu belirten Narin, şunları kaydetti:

"2023 yılı ekim ayı itibarıyla ülkemiz tarihinde rekor kırılarak ham petrolde günlük 86 bin varil, doğal gazda günlük 4 milyon 700 bin metreküp üretime ulaşılmıştır. Son 22 yılda petrol arama ve öğretim faaliyetleri için 19 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu yatırımın yüzde 68'i kamu, yüzde 32'si ise yerli ve yabancı sermayeli özel şirketler tarafından yapılmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol çok hafif artışa geçti https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-cok-hafif-artisa-gecti-7746/

Dün 79,72 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,03 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 10.06 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,04 artışla 78,06 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,08 dolardan alıcı buldu.

Piyasalarda arz ve talep belirsizlikleri artarken, petrol fiyatlarında yön arayışı devam ediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, geçen haftaki toplantısında, gelecek yıl piyasalarda beklenen arz fazlalığına rağmen ortak bir üretim kesintisi kararı alamadı.

Toplantı sonrası bazı üye ülkeler bireysel olarak gönüllü üretim kesintisi kararlarını açıkladı. Bu durum piyasa beklentilerini karşılamazken, arz endişelerini de artırarak petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskıladı.

Dünyanın en büyük petrol tüketicileri ABD ve Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler de fiyatların aşağı yönlü seyrini destekledi.

Gelecek yıl ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikasının beklendiği kadar 'güvercin' olmayabileceğine ilişkin endişeler güçlenirken, haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanacak istihdam raporu verilerinin ülkedeki ekonomik gidişat konusunda sinyal verebileceği ve para politikasının yönü üzerinde etkili olabileceği ifade ediliyor.

Çin'de bugün açıklanan makroekonomik verilere göre, Caixin hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 51,5 ile beklentileri aşarken, bileşik PMI 51,6 oldu. Çin ekonomisine ilişkin endişeler devam ediyor.

Öte yandan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışı da petrol fiyatları üzerinde etkili oluyor. Çatışmaların tırmanması ve daha geniş alanlara yayılması ihtimali arz endişelerine yol açarak petrol fiyatlarındaki düşüşü kısıtlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 78,25 ile 78,49 dolar aralığının direnç, 78,01 ile 77,77 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Castrol Türkiye'den 100 milyon litrelik üretim rekoru https://analizgazetesi.com.tr/haber/castrol-turkiyeden-100-milyon-litrelik-uretim-rekoru-5476/

Castrol tarafından stratejik yatırım yapılacak 4 pazardan biri olarak belirlenen TUCA’nın bu noktaya gelmesinde uzun yıllardır uyguladıkları etkili stratejinin yattığını söyleyen Tatlısöz, “Castrol TUCA olarak Gemlik üretim tesisimiz, ürünlerimiz, organizasyonumuz ve müşteri ağımız ile 2030’a kadar uzanacak süreçte önemli atılımlar yapmaya hazırlanıyoruz. Türkiye dışında Ukrayna ve Orta Asya’da da büyüme hedefiyle planlar yapıyoruz. Son 2 yıldır çift haneli büyüme gerçekleştirerek en fazla büyüme gösteren pazarlardan biri olduk. PET-DER verilerine göre Türkiye’de stratejik olarak belirlediğimiz ve başta otomotiv olmak üzere odaklandığımız her alanda lideriz . Trafikteki her 10 aracın 3’ünün karterinde Castrol madeni yağı var. Türkiye genelinde 13 binden fazla noktada müşterilerimize ulaşıyoruz. Türkiye’nin tüm noktalarına ulaştığımız bir ağa sahibiz” diyerek olmak istedikleri her noktada yer almalarını sağlayacak bir yapı oluşturduklarının altını çizdi.

24 ülkeye ihracatla cirosunu ikiye katladı 

Castrol’ün Avrupa’daki 8 üretim tesisinden birinin Gemlik olduğunu belirten Nilay Tatlısöz, “2023 yılı başında gerçekleştirilen 5,5 milyon dolarlık yatırımla lojistik ve üretim açısından güçlenerek hedefimiz olan 100 milyon litre madeni yağı ürettik. Burada üretilen madeni yağı iç pazar dışında bölgeye de ihraç ediyoruz. Son iki yılda ihracat gelirlerini dolar bazında ikiye katlayarak ülkemizin ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda da yapılacak yatırımlardan Gemlik tesisimiz yine büyük bir pay alacak” diyerek üretim kapasitesinin artırılacağını, yeni tank ve depo yatırımlarının yapılacağını vurguladı.

Araç bakımı denildiğinde ilk akla gelen madeni yağ

Basın toplantısında ayrıca bağımsız bir araştırma kuruluşu tarafından 13 ilde 24-65 yaş arası bin 500’den fazla araç sahibinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın  sonuçları da açıklandı. Öne çıkan sonuçlar şu şekilde:

- Araç bakımı denildiğinde katılımcıların yüzde 44’ünün aklına yağ bakımı/yağ değişimi geliyor.

- Türkiye’de araç kullanıcıları madeni yağ konusunda servisteki ustaya güveniyor. Yağ markasına çoğunlukla, doğrudan veya dolaylı olarak, usta karar veriyor (yüzde 77). Madeni yağa usta karar verse de araçta kullanılan madeni yağın markasını neredeyse tüm sürücüler biliyor (yüzde 99,8). 

- Araç sahiplerinin araçlarının bakımında en çok önem verdiği konular parça değişiminde orijinal ürün kullanılması, bir sonraki bakıma kadar (1 yıl) garanti verilmesi ve değiştirilen parça orijinal olmasa bile garantisinin olması.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OPEC kararından sonra petrol hızlı düştü https://analizgazetesi.com.tr/haber/opec-kararindan-sonra-petrol-hizli-dustu-1424/

Cuma günü 81,54 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,88 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.48 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,91 düşüşle 78,16 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,45 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, bu hafta dünyanın en büyük petrol tüketicileri Çin ve ABD'den gelecek ekonomik veriler öncesi haftaya düşüşle başladı. Söz konusu ülkelerde geçen hafta yayımlanan verilerin fiyatlar üzerinde oluşturduğu baskı devam ediyor.

Çin yuanı, piyasa katılımcılarının ekonomik veriler öncesinde temkinli yaklaşım sergilemesi sonucu dolar karşısında değer kaybetti. Geçen hafta Çin'de açıklanan verilere göre, imalat sanayisi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,4 ve hizmet sektörü PMI 50,2 ile beklentilerin altında kaldı. Uzmanlar, ülkede ekonomik hareketliliğin ve dolaylı olarak petrol talebinin yönünü anlamak için bu hafta açıklanacak ticaret ve enflasyon verilerini bekliyor.

ABD Merkez Bankasından (Fed) cuma günü faiz politikasına ilişkin yapılan açıklamalar ülkede talebin zayıflayacağı endişelerini körükleyerek fiyatları aşağı yönlü baskıladı. Fed Başkanı Jerome Powell, gerekmesi halinde faiz artırımlarına devam edebilecekleri uyarısında bulundu. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun yüzde 2'ye doğru gitmemesi durumunda, işsizlik oranı artsa da sıkılaştırmayı bırakmayacaklarını vurguladı.

Dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD'de faiz artırımı kararının ekonomik aktiviteyi yavaşlatabileceği ve petrol talebini düşüreceği endişesi artıyor.

Ayrıca, Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun geçen hafta perşembe günü yaptığı toplantısı sonrası petrol fiyatlarındaki düşüş etkisi devam ediyor. Uzmanlar, toplantı sonrası ülkelerin açıkladığı bireysel kotaların fiyatları yükseltmede yetersiz kaldığı ve piyasaların beklentilerini karşılamadığı yorumunu yapmıştı.

Brent petrolde teknik olarak 78,53 ile 78,65 dolar aralığının direnç, 77,93 ile 77,75 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-petrol-sondaj-kulesi-sayisi-artti-1066/

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un haftalık verileri yayımlandı.

Buna göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 25 Kasım – 1 Aralık haftasında, bir önceki haftaya göre 5 artarak 505 oldu.

ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 122 azaldı.

Perşembe gününü 80,86 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cumayı 79,56 dolar seviyesinde tamamladı.

Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı cuma günü 74,38 dolar düzeyinde kapandı. WTI tipi ham petrolün varili, perşembe gününü 75,96 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Brezilya, OPEC+ grubunun daralan pazar payını artıracak https://analizgazetesi.com.tr/haber/brezilya-opec-grubunun-daralan-pazar-payini-artiracak-1038/

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları perşembe günü çevrim içi toplandı.

Grup toplantıda, gelecek yılın sonuna kadar devam edecek mevcut üretim kesintilerine bağlılığını yineledi.

Toplantının ardından bazı üye ülkeler ise gelecek yılın ilk çeyreğinde gönüllü olarak günlük 2,2 milyon varillik ek üretim kesintisine gideceğini açıkladı.

Buna göre, Suudi Arabistan günlük 1 milyon varil, Irak günlük 223 bin varil, Birleşik Arap Emirlikleri günlük 163 bin varil, Kuveyt günlük 135 bin varil, Kazakistan günlük 82 bin varil, Cezayir günlük 51 bin varil, Umman günlük 42 bin varil kesinti yapacak.

Rusya ise nisandan bu yana uyguladığı günlük 500 bin varil gönüllü kesintisine gelecek yılın ilk çeyreğinde de devam edecek. Grubun toplam üretim kesintilerine ek olacak bu kesintinin 300 bin varili ham petrol, 200 bin varili ise rafine ürünlerden oluşacak ve ülkenin ihracatından düşülecek.

Toplantıdaki asıl sürpriz ise ocak itibarıyla Brezilya'nın OPEC+ grubu ittifakına katılma kararı oldu.

- "Brezilya'nın katılımının her iki taraf için olumlu getirileri olacak"

Londra merkezli enerji danışmanlık şirketi Facts Global Energy Enerji Dönüşümü ve Enerji Ekonomisi Direktörü Cüneyt Kazokoğlu AA muhabirine, Brezilya'nın gruba katılımının, piyasalara etkisini konuşmak için erken olduğunu ancak her iki taraf için de olumlu getirileri olacağını söyledi.

Kazokoğlu, "Brezilya gibi büyük bir petrol üreticisi için fiyatlara etki edebilecek şekilde OPEC+ grubu politika yapıcılarının arasında yer almak, birinci kaynaktan bilgi almak ve bu politikayı etkileme imkanına sahip olmak bir avantaj. OPEC+ grubu için ise daha fazla büyümek ve başka kıtalara doğru yayılmak bir avantaj. Bir başka katman da devlet kontrolündeki petrol üreticilerinin birleşiyor olması." diye konuştu.

OPEC+ grubunun Brezilya'nın da dahil olmasıyla dünya petrol üretiminde önemli bir seviyeye ulaşacağını vurgulayan Kazokoğlu, "Bu kadar büyük bir üretimin koordineli bir şekilde yönetilmesi çok mühim bir husus." dedi.

- Brezilya'nın dahli grubu güçlendirecek

Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy Kıdemli Başkan Yardımcısı Jorge Leon da toplantıdan çıkan sonucun grubun kilit ülkesi Suudi Arabistan'a buruk bir sevinç yaşattığını söyledi.

Leon, Suudi Arabistan'ın gelecek yıl yapılacak üretim kesintileri konusunda bazı OPEC+ grubu üyelerinin desteğini kazandığını ancak diğer ülkelerin ya karşı çıktığını ya da çekimser kalarak yeni kesintilere dahil olmadıklarını belirterek, "Üretim kesintilerine ilişkin bir grup kararı alınamaması, grubun birliği ve bütünlüğü açısından iyiye işaret değil ve grubun piyasayı dengeleme yeteneğini sınırlıyor." dedi.

Petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareketlerinin piyasanın toplantının sonucundan memnun kalmadığına işaret ettiğine dikkati çeken Leon, "Fiyatlar iki nedenle düştü. İlk olarak kesintiler kısa dönemli ve yalnızca 2024'ün ilk çeyreğinde geçerli olacak. İkincisi ve en önemlisi, grup stratejisini oybirliğiyle belirleyemedi, daha ziyade gönüllü tek taraflı kesintilere başvurmak zorunda kaldı." diye konuştu.

Leon, "Yenilenmiş kesintiler ile 2024'ün ilk yarısında günlük yaklaşık 400 bin varillik bir pazar açığı tahmin ediliyor. Sonuç olarak, gelecek aylarda petrol fiyatlarının varil başına 80 ila 85 dolar arasında seyretmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Toplantıdaki bir diğer önemli konunun ise Brezilya'nın OPEC+ ittifakına katılması olduğunu vurgulayan Leon, "Dünyanın en büyük sekizinci petrol üreticisi Brezilya günlük yaklaşık 3,6 milyon varil üretim yapıyor. OPEC+ grubu, Brezilya petrolünü gruba dahil ederek, küresel petrol piyasasındaki pazar payını yüzde 60'ın üzerine taşıyacak ve 2018 seviyelerine dönmüş olacak." bilgisini paylaştı.

- "Petrol fiyatları gelecek yılın ortalarına kadar 75 dolar civarında olacak, daha sonra yükselmeye başlayacak"

Uluslararası veri analitik şirketi Kpler Orta Doğu Ortaklıklar Lideri Matt Stanley ise grup içindeki anlaşmazlığın Afrikalı üye ülkelerin üretim kotalarına uymamalarından kaynaklandığını ancak bunun yeni karşılaşılan bir sorun olmadığını söyledi.

Stanley, "Grubun karar mekanizmalarının sorunsuz çalışmaya devam edeceğinden eminim. Oldukça iyi işler yapmaya devam edecekler. Anlaşmazlıklar her zaman olacaktır ancak piyasa bunu kesinlikle olumsuz bir şey olarak görmüyor. Şahsen endişelenecek bir şey olduğunu düşünmüyorum." diye konuştu.

Petrol talebinin toparlanma sürecine girdiğini ancak piyasalarda beklenen arz fazlalığı nedeniyle fiyatların aşağı yönlü baskılandığına işaret eden Stanley, "Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik kesintisinin sürekli ertelenerek 2024 yılı boyunca devam edeceğini tahmin ediyoruz. Diğer ülkelerin üretim kesintilerini ise Temmuz 2024'e kadar sürdürmesini bekliyoruz. Yani Suudi Arabistan hariç, gelecek yılın ilk yarısında yapılan kesintilerin çoğu piyasaya tekrar dönecek." dedi.

Stanley, "Fiyatların gelecek yılın ortalarına kadar varil başına ortalama 75 dolar civarında olacağını, o tarihten sonra da küresel petrol stoklarındaki azalmaya paralel yükselmeye başlayacağını tahmin ediyoruz." bilgisini paylaştı.

Gelecek yıl öngörülen arz fazlası nedeniyle OPEC+ grubunun pazar payını kaybedeceği endişelerinin ise yersiz olduğunu vurgulayan Stanley, "Dünyanın hala petrole ihtiyacı var. Sorun piyasada hangi tür petrolün olduğu ki kesintilerle piyasadan eksilen 'orta ekşi' (medium sour) olarak bilinen petrol. Fiyatları yükselten de bu faktör." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OPEC kararı petrol fiyatını etkiledi https://analizgazetesi.com.tr/haber/opec-karari-petrol-fiyatini-etkiledi-9842/

Dün 84,61 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 80,86 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.46 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,30 düşüşle 80,62 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,88 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun dün yapılan toplantısı sonrası petrol fiyatları düşüşe geçti.

Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, grubun 4 Haziran'daki toplantısında alınan 3,6 milyonu varillik üretim kesintisi kararına bağlı kalacağı ifade edildi. OPEC+ ülkelerinin ocaktan itibaren uygulamaya koyacağı üretim kotalarının belirlendiği toplantıda açıklanan kesintiler fiyatlar üzerinde OPEC'in umduğu etkiyi yaratmadı.

OPEC'ten yapılan açıklamada, bazı üye ülkelerin günlük 2,2 milyon varillik gönüllü ek üretim kesintisine gideceği belirtildi. Uzmanlar, toplantı sonrası ülkelerin açıkladığı bireysel kotaların fiyatları yükseltmede yetersiz kaldığı ve piyasaların beklentilerini karşılamadığı yorumunu yaptı.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'den gelen zayıf ekonomik büyüme verileri de fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Açıklanan satın alma yöneticileri endeksi verileri, ülkede iş faaliyetlerinin kasımda düşük büyüme gösterdiğine işaret etti.

Brent petrolde teknik olarak 80,96 ile 81,11 dolar aralığının direnç, 80,46 ile 80,36 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Petrol fiyatındaki artış devam ediyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/petrol-fiyatindaki-artis-devam-ediyor-5715/

Dün 82,99 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,88 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.20 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,44 artışla 83,25 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 78,28 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun gün içinde yapılacak toplantısı öncesinde yükselişe geçti.

OPEC+ ülkelerinin ocaktan itibaren uygulamaya koyacağı üretim kotalarını belirlemesi bekleniyor. Grubun üretim kesintilerinde artışa gideceği beklentisi fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.

Öte yandan, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 1 milyon 600 bin varil arttığını açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 817 bin varil azalacağı yönündeydi. Dünyanın en fazla petrol tüketen ülkesi ABD'de beklentinin tersine bir artış yaşanması ülkede talebin azaldığına işaret ederek fiyatların yükselişini kısıtlıyor.

Hamas ve İsrail'in esir takası ve dört günlük insani ara konusunda anlaşması arz yönlü endişeleri hafifletmiş, 24 Kasım'da Gazze'deki çatışmalara insani ara verilmesi için mutabakata varılmasından sonra söz konusu ara 2 gün uzatılmıştı. İnsani aranın, erken saatlerde taraflardan gelen açıklamayla bir kez daha uzatılması petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini yavaşlattı.

Brent petrolde teknik olarak 83,54 ile 83,71 dolar aralığının direnç, 82,86 ile 82,69 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin ticari ham petrol stokları arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/abdnin-ticari-ham-petrol-stoklari-artti-8598/

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 1 milyon 600 bin varil artarak 449 milyon 700 bin varil seviyesine yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 817 bin varil azalacağı yönündeydi.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları da 300 bin varil artışla 351 milyon 600 bin varil oldu.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları ise yaklaşık 1 milyon 800 bin varil artarak 218 milyon 200 bin varile çıktı.

- Petrol üretimi arttı

ABD'nin ham petrol ithalatı geçen hafta önceki haftaya göre günlük ortalama 696 bin varil azalarak 5 milyon 833 bin varil oldu. Ham petrol ihracatı da günlük ortalama 31 bin varil azalarak 4 milyon 755 bin varile geriledi.

Ülkenin günlük ham petrol üretimi ise 18-24 Kasım haftasında 24 bin varil artarak 13 milyon 639 bin varil olarak kayıtlara geçti.

EIA'nın "Kasım 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 900 bin varil, gelecek yıl ise 13 milyon 150 bin varil olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com