SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Pazar 22 Eylül 2024 16:26

İHRACATTA ZORLANAN YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK VERECEK

Mevcut para politikaları nedeni ile ithal ürünler yerli ürünlerden yüzde 20 daha ucuza satın alınır hale geldi. Bu durumun özellikle ihracata çalışan yerli üreticiyi zorda bıraktığına dikkat çeken Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, "Son zamanlarda gümrüklerde yaşanan bürokrasi nedeniyle yurt dışından ürün getirmekte zorlanıyoruz. Tam da bu dönemde ürününü geliştirmiş, bizim istediğimiz kalite ve özellikte üretim yapabilen yerli üreticileri destekleme kararı aldık. Bu sayede hem firmalarımız rahatlamış olacak hem de içinde bulunduğumuz durgun dönemi daha rahat atlatmış olacağız" dedi.

İhracatta zorlanan yerli üreticiye destek verecek

Uygulanan para politikasının ithal ürünleri yerli ürünlerden yüzde 20 daha ucuz hale getirdiğine dikkat çeken Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, bu nedenle ihracata çalışan yerli üreticilerin birçoğunun zorlu bir süreçten geçtiğini bildirdi. Bu dönemde yerli üreticiyi destekleme yönünde bir karar aldıklarını açıklayan Zengin, “Sektörümüzdeki birçok marka gibi biz de son dönemde gümrüklerde yaşanan bürokrasi nedeniyle yurt dışından ürün getirmekte zorlanıyoruz. Tam da bu dönemde ürününü geliştirmiş ve bizim istediğimiz kalite ve özellikte üretim yapabilen, firma yapımıza uygun, yerli üreticileri destekleme kararı aldık. Bu sayede yerli firmalarımız satış ve finansman anlamında daha rahat etmiş olacak ve satış kaygısından uzaklaşarak ürününü daha da geliştirmeye odaklanacak, biz de içinde bulunduğumuz durgun dönemi daha rahat atlatmış olacağız” dedi.

“2024 yılını yaklaşık 370 milyon euroluk ciro ile kapatacağız”

Kaynak makinaları ve sarf malzemeleri sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Serdar Selim Zengin, 2022’de sektörün iç piyasa cirosal büyüklüğünün 370 milyon euro civarında olduğunu belirtti. Bu rakamın yüzde 25’lik kısmını kaynak makineleri ve ekipmanları, yüzde 75’lik kısmını ise sarf malzemelerinin oluşturduğuna dikkat çeken Zengin, “Sektör olarak 2023’te yaklaşık yüzde 10 civarında bir büyüme yaşadık ve ciromuz 410 milyon euro civarına yükseldi. Ancak 2024 yılı rakamlarının 2022 yılı rakamlarına gerileyeceğini, 2025 yılı cirosunun ise 2024 yılı paralelinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. OVP’de de açıklandığı üzere; 2025 yılında sıkı para politikaları devam edecek. Bu nedenle iç talepte, kamu ve özel yatırımlarında bir genişleme beklemiyoruz. Dolayısı ile 2025 yılı için iç piyasa toplam cirosunun 2024 yılı için ön gördüğümüz 370 milyon euro civarında olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

“2025’in Haziran - Temmuz aylarından sonra işler pozitife dönebilir”

İlk faiz indiriminin 2025 yılının haziran ya da temmuz ayında olabileceğini ifade eden Zengin, işlerin de buna paralel olarak pozitif yönde gelişeceğini kaydetti. 2025 yılında yüzde 5’in altında bir büyümenin sadece kaynak sektörüne değil hiçbir sektöre fayda sağlamayacağının altını çizen Zengin, “Bunun işsizlik oranları ve yoksullaşmaya da ciddi negatif etkisi olacaktır. O nedenle Türkiye ekonomisinde bu oranın üzerinde bir büyüme yakalamalıyız” dedi.

Sektör en zor yılını yaşıyor

Sattıkları ürünlerin tamamının sanayide kullanılan yatırım ürünleri olduğuna dikkat çeken Zengin, sarf malzeme satışlarının, üretim azalsa da bir şeklide devam ettiğini ama yatırım malzemesi olan kaynak makineleri satışlarının mevcut konjonktürden olumsuz etkilendiğini vurguladı. Mevcut para politikalarının iç pazarda talep daralmasına ve haliyle yatırımların durmasına neden olduğunu bildiren Zengin, “Satın alma endekslerindeki (PMI) düşüşler de göz önüne alındığında, sektör olarak bizim büyüme şansımız bu dönemde mümkün değil. Dolayısıyla her ne kadar yıla olumlu bir bakış açısıyla başlamış olsak da 2024’te reel bir büyüme sağlamayacağız. Sektör olarak en zorlandığımız yılı yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Yerli üretici % 20 indirim yapsa bile ithal ürün fiyatlarının üzerinde kalıyor

Mevcut koşullarda ihracata çalışan yerel üretici firmaların da zor bir dönemden geçtiğini belirten Zengin, “Şu anda ana tedarikçilerimizden biri olan, dünyanın her köşesine ihracat yapan yerli bir firmamızın sattığı aynı ürünü biz Avrupa’dan yüzde 20 daha ucuza alabiliyoruz. Bu çok acı bir şey. Bu durumda üreticilerimiz Avrupa’ya, Amerika’ya ve Asya’ya nasıl ihracat yapsınlar? Çok zor. Dövizin artmadığı, genel giderlerin ise TL bazında çok yükseldiği, karlılıkların ise çok düştüğü bir ortamda ürünlerine yüzde 20 indirim yapsalar dahi, Avrupalı firmalardan daha pahalı kalıyorlar” şeklinde konuştu.

Yerli üreticiye tam destek

Mevcut koşullarda planladıkları yatırım kararını ötelediklerini açıklayan Zengin, “Bu dönemde, Ar-Ge’ye önem veren, innovatif düşünen dolayısı ile ürününü geliştirmiş ve bizim istediğimiz kalite ve özellikte üretim yapabilen, firma yapımıza uygun, yerli üreticileri destekleme kararı aldık. Bu sayede hem firmalarımız satış ve finansman anlamında daha rahat edecekler ve bu sayede ürünlerini daha da geliştirmeye odaklanacaklar. Aynı zamanda biz de içinde bulunduğumuz durgun dönemi daha rahat atlatmış olacağız” dedi. Yurt dışından tedariklerinin devam edeceğini de söyleyen Zengin, bunun yanı sıra yerli üreticiyi de desteklemek adına, özellikle yaşanılan sıkışıklığı atlatana kadar Çin’den aldıkları bazı ürünleri yerli tedarikçi firmalardan satın alacaklarını ifade etti.