SON DAKİKA
Otomotiv Pazartesi 23 Eylül 2024 02:38

ELEKTRİKLİ ARAÇ İTHALATINDA İZİN BELGESİ ZORUNLULUĞU

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe giren yeni tebliğle elektrikli ve hibrit araçların ithalatında "İzin Belgesi" zorunluluğunun genişlediğini, bu durumun yerli araç payının korunmasına katkı sağlayacağını belirtti

Elektrikli araç ithalatında izin belgesi zorunluluğu

1 Ocak 2024’te yürürlüğe giren “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ” ile AB ve serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelerden ithal edilen elektrikli otomobiller için "İzin Belgesi" alınması zorunlu hale geldi. İzin belgesinin düzenlenebilmesi için, ithalatçının 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonu kurması, elektrikli araç bakım onarımından sorumlu kişilerin yeterlilik belgesine sahip olması ve Türkiye’de en az 40 personel istihdam eden bir çağrı merkezi kurması gerekecek.

Eroldu, düzenlemenin kapsamının genişletilerek hibrit otomobilleri ve elektrikli eşya taşımaya mahsus ticari araçları da kapsadığını vurguladı. Bu düzenlemenin, yerli otomobil payının korunması ve gelişimi açısından olumlu etkiler yaratacağını belirtti.

Türkiye’nin ticari araç üretiminde dünya çapında önemli bir oyuncu olduğunu hatırlatan Eroldu, bu yıl ticari araç üretiminde 1. sıradan 2. sıraya gerilediklerini, dünya genelinde ise 9. sırada olduklarını ifade etti. Ticari araçların ihracat içindeki payının %35, yerli araç payının ise %40 seviyelerinde olduğunu belirtti.

Eroldu, ayrıca yolcu taşımaya mahsus ticari araçların da gelecekte düzenleme kapsamına alınmasını önemsediklerini sözlerine ekledi.