SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Cuma 18 Ekim 2024 11:54

AVRUPALI FİDE ÜRETİCİLERİ ANTALYA'DA BULUŞTU

Avrupa Fide Üreticileri Birliğinin (EU Plant), Fide Üreticileri Alt Birliği (FİDEBİRLİK) ev sahipliğinde Antalya'da düzenlediği sempozyumda fide üretiminde yaşanan sıkıntılara yönelik çözümler ele alınacak.

Avrupalı fide üreticileri Antalya'da buluştu

FİDEBİRLİK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, EU Plant tarafından 2010'dan beri her yıl organize edilen sempozyumun 2024 ayağı Antalya'da başladı.

Sempozyumun ilk oturumunda farklı ülkelerde yaşanan benzer sorunlara değinildi, bu sorunların üstesinden nasıl gelinebileceği konusunda üye ülkelerin görüşleri alındı.

Toplantılarda Avrupa genelinde ve Türkiye'de tarım sektöründe karşılaşılan sorunlar masaya yatırılacak, özellikle fide üretiminde karşılaşılan sıkıntılar üzerinde durulacak, ortak çözümler geliştirilmesi için fikir alışverişinde bulunulacak.

- Türkiye'de fide üreticilerinin sayısı artıyor

FİDEBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Kayhan Yıldırım, açılış konuşmasında, Türk tarımı ve fide sektörüne dair bilgi verdi.

Yıldırım, Türkiye'de fide ve tohum sektörünün, devletin de desteğiyle, hızla büyüdüğüne dikkati çekerek, 2008'de 41 olan FİDEBİRLİK üye sayısının bu yıl itibarıyla yaklaşık 250'ye ulaştığını belirtti.

Devletin sağladığı sertifikalı tohum ve fide desteklerinin sektöre ivme kazandırdığını ifade eden Yıldırım, aşılı fide üretiminde son 20 yılda yüzde 50'lik artış yaşandığını bildirdi.

Yıldırım, EU Plant sempozyumuna ev sahipliği yapmanın, Türk tarımı açısından büyük bir onur olduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin tarım sektörüne olan katkısını vurguladı.

- Tohumculuk ve fide firmaları ziyaret edilecek

Sempozyum kapsamında Türkiye'nin öncü tohumculuk ve fide firmalarına yönelik teknik ziyaretler gerçekleştirilecek. Katılımcılar, tohum üretiminden aşılı ve aşısız fide üretim aşamalarına kadar birçok süreci yerinde inceleme fırsatı bulacaklar. Topraksız tarım üretim tesisleri ziyaretlerinde modern tarım teknikleri konusunda bilgi alışverişi de sağlanacak.

Sempozyum yarın sona erecek.