Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Asya ekonomisine savaş etkisi

Bu da nereden çıktı diye şaşırmış olabilirsiniz. Ama Tayvan'da aile dostlarımız yaşıyor. Çok neşeli hoş bir aile. Çekik gözlü çocuklarıyla hep mutlular gibi. Ancak son haftada iki büyük abileri yani Çin ve ABD onları korkutmaya başlamış. Şu an normal yaşıyorlar ama korkuyorlar da... Ben de Asya ekonomisini biraz araştırıp size sunmaya karar verdim.

İlk olarak dikkatimi çeken,  1966 yılında kurulmuş olup, 49'u bölgeden olmak üzere 68 üyeye sahip olan, Asya Kalkınma Bankası’nın (ADB), Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki (PRC) daha yavaş genişleme ve daha agresif parasal sıkılaştırma eylemi nedeniyle bu yıl gelişmekte olan Asya ve Pasifik için ekonomik büyüme tahminini %4,6'ya düşürdü gelişmiş ekonomilerde ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin devam etmesinden kaynaklanan korkuyla yapılan bir çalışma bu. Oysa, görünüm, Nisan ayında ADB tarafından yayınlanan %5,2'lik bir projeksiyonla karşılaştırıldığında banka, gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle bölgedeki enflasyon tahminini de yükseltti.  Aslında ABD'nin geçen gün yayınlanan Asya Kalkınma Görünümü (ADO) 2022 Eki'ne göre, gelişmekte olan Asya ve Pasifik bölgesinin COVID-19 pandemisinden sonra toparlanmaya devam ettiğini gösteriyor.  Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomisi, daha önceki %5.0 tahminine kıyasla bu yıl %4.0 genişlemeye hazırlanıyor. Ayrıca, Asya Kalkınma Bankası’nın, beklenenden yüksek enflasyon ve parasal sıkılaştırma nedeniyle Hindistan için büyüme görünümünü de bu yıl  %7,5'ten %7,2'ye düşürüldü.  Gelişmekte olan Asya ve Pasifik'teki enflasyonun, önceki %3,7'lik tahminle karşılaştırıldığında, bu yıl %4,2'ye hızlanması bekleniyor. Bununla birlikte, bir bütün olarak bölgedeki enflasyon baskısı hala dünyanın başka yerlerine göre daha düşük. ADB, 2023 için bölge için ekonomik büyüme tahminini %5,3'ten %5,2'ye düşürürken, enflasyon tahminini %3,1'den %3,5'e yükseltti. Bazı alt bölgeler için büyüme tahminleri yükseltildi. Güneydoğu Asya için görünüm, COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi nedeniyle artan iç talep nedeniyle bu yıl %4,9'dan %5,0'a yükseltildi. Kafkasya ve Orta Asya için tahmin, alt bölgedeki bazı ekonomilerin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan ekonomik serpintilere beklenenden daha iyi dayanması nedeniyle %3,6'dan %3,8'e yükseltildi. Pasifik'te, Fiji'de canlanan turizm, alt bölgenin büyüme görünümünün %3,9'dan %4,7'ye yükselmesine yardımcı oldu.

Asya’da öne çıkan bir kaç maddeyi sıralamak istiyorum. 

Doğu Asya'nın büyüme tahmini 2022 için %4,7'den %3,8'e revize edildi, ÇHC'deki %4,0'lık büyüme ve yumuşayan küresel talep nedeniyle durum böyle kabul ediliyor...

Güney Asya'nın büyüme tahmini, büyük ölçüde Sri Lanka'daki ekonomik kriz ve Hindistan'daki yüksek enflasyon ve buna bağlı parasal sıkılaştırma nedeniyle 2022 için %7,0'dan %6,5'e ve 2023 için %7,4'ten %7,1'e düşürüldü.

Güneydoğu Asya için 2022 tahmini, iç talebin COVID-19 hareketlilik kısıtlamalarının devam eden kaldırılmasından ve alt bölgedeki bazı ekonomilerde sınırların yeniden açılmasından faydalanması nedeniyle marjinal olarak %4,9'dan %5,0'a yükseltildi.

Kafkasya ve Orta Asya'nın büyüme beklentileri 2022 için %3,6'dan %3,8'e ve 2023 için %4,0'dan %4,1'e yükseltildi, çünkü bazı ekonomiler Ukrayna'daki savaşın ekonomik yansımalarına beklenenden daha iyi direndi. Bu olay bizi de yakından ilgilendirmekte. 

Pasifik için bu yılki büyüme beklentileri, Fiji'de turizmde beklenenden daha güçlü toparlanmayı yansıtarak %3,9'dan %4,7'ye revize edildi.

Gelişmekte olan Asya için enflasyon tahmini, yüksek yakıt ve gıda fiyatları nedeniyle 2022 için %3,7'den %4,2'ye ve 2023 için %3,1'den %3,5'e yükseltildi. Bununla birlikte, bölgedeki enflasyon baskılarının dünyanın başka yerlerindekinden daha az olması bekleniyor. 

 Yani Asya’da hayat böyle bazı korkular ve de bazı hırslar arasında gidip geliyor. Eğer siz vatan olarak sınırlandırdığınız bölgenizde nüfusunuza yetecek üretimi yapabilirseniz başka ülkeler sizi ilgilendirmez. Ama, hayat öyle değişken ki, yaptığınız üretimin karına  birden başka devletler konabiliyor. İşte Asya gelecek yıllarda adından çok ses getirecek bir bölge olarak karşımızda dimdik duruyor. “Türk Devletleri Teşkilatı” da bu alanda üstün performans göstermeye çalışıyor. Türk devletleri arasında ticaretin artırılması, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, ulaştırma ve lojistik alanındaki sorunların çözümünün bir an önce halledilmesi tüm üye ülkelere refah getirecektir. 

Ülkemizin de Asya’da Türk dünyasına hakim olması, Orta Asya ülkelerinde ekonomik büyüme ve beşeri sermaye değişkenlerinin arasındaki ilişki gelecek için olumlu beklenti oluşturmaktadır. Bakalım gelecek ne gösterecek. Hayırlı olur İnşallah.