Dolar $
32.48
%-0.18 -0.06
Euro €
34.96
%0.36 0.12
Sterlin £
40.79
%0.27 0.11
Çeyrek Altın
3991.23
%0.84 32.96
SON DAKİKA
Son Yazıları

Zayıf dolara endeksli yeni para politikaları!

29 Aðu 2020

Jackson Hole, dünya ekonomisine, dolayısıyla "dolar"a yeni bir yön verdi. Güvercin-şahin politikalar arasında "git-gel"ler yaşayan ABD Merkez Bankası (FED), hükümetin de baskısıyla ekonominin kurtuluşunu enflasyonun artmasında buldu.

FED bundan sonraki politikalarını yüzde 2’lik enflasyon hedefi doğrultusunda yürütecek. Yani “yüzde 0-0,25” aralığındaki politika faizini ya sabit tutup Donald Trump başkanlığındaki hükümetin genişleme politikalarını destekleyecek ya da faizleri tamamen sıfıra çekecek.

Zira ABD’de ekonomi ve istihdam piyasası S.O.S vermeye devam ediyor. 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 5 küçülen ABD, yüzde 32,9’luk veride yapılan revizyona rağmen ikinci çeyrekteki yüzde 31,7’lik daralmayı önleyemedi ve derin bir resesyona yuvarlanma ile karşı karşıya geldi.

Diğer taraftan ülkede işsizlik Temmuz verisine göre yüzde 10,2 seviyesinde. Ancak işsizlik maaşı başvuruları haftalık bazda 1 milyonun üzerinde seyretmeyi sürdürüyor. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 22 Ağustos ile biten haftada 1 milyon 6 bin ile en düşük seviyeye indi ama iş piyasasında işler hâlâ kötü.

***

ABD’de ekonomi ve istihdamdaki iyi olmayan gidişatla birlikte düşük enflasyon can sıkmıyor değil. Temmuz ayı rakamlarına göre enflasyonun aylık yüzde 0,6, yıllık bazda yüzde 1 artmasına karşılık beklenen ekonomik canlanmanın pandemi nedeniyle henüz gerçekleşmediği görülüyor. Ülkenin tek umudu söz konusu ayda yüzde 1,6 yükselen çekirdek enflasyon ama o da FED Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole toplantısında açıkladığı hedefin yüzde 50 gerisinde.

“İyi de ABD ekonomisinden bize ne?” diyenler olacak. Anlatalım…

ABD’de her kötü gelişme Türkiye dahil gelişen ülke piyasaları için bir ralli anlamına gelebilir. Ancak burada bakılması gereken yer doların seyri. Pandemi, işsizlik ve düşük enflasyonla boğuşan ABD şayet 4’üncü faz ekonomik destek paketini senatosundan geçiremezse dolar yeni bir yükseliş kanalı açacak.

Halen uluslararası endekste 92 seviyesinde hareket eden dolar, Trump’ın 3 faz destek paketiyle 103’lerden buraya geldi. Mart ayından bu yana dolarda yüzde 10’dan fazla bir değer kaybı yaşanıyor. Açık söylersek piyasaya giren bol para doların değerini düşürüyor. Yeni paket hayata geçmezse dolar kayıplarını kısa vadede geri alabilir.

***

Fakat ABD şimdi bir ikilem psikozunda. Trump hükümeti ekonomideki kötü gidişatı durdurabilmek için 4’üncü faz ekonomik paketi ne pahasına olursa olsun kabul ettirmek için çabalıyor. Genel bakışla; sanki Jackson Hole toplantısı Trump ile Powell’ın el ele verdiğinin işareti.

Zira, kötü trendi engelleme noktasında Trump ile Powell’ın işbirliği yapmaktan, açıkçası Trump teşvik paketleriyle ekonomiyi canlandırmaya çalışırken FED Başkanı Powell’ın parasal genişlemeyi daha genişletmekten ve enflasyonu yüzde 2’ye taşımaktan başka çaresi yok.

Maamafih Jackson Hole toplantısından çıkan netice iyi okunursa, FED’in yol haritasında güçlü dolar olmadığı görülecek.

Piyasaların kulağı deliktir, derler ya! Haber ve mesajlar çoktan bir yerlere ulaşmış zâhir… Yıllardır yükselişi sabırla bekleyen ve besleyen Hedge fonların defterlerine baktığınızda dolar öngörülerinin iki yıldan beri ilk kez yönünü aşağı çevirdiğine şahit oluyorsunuz. Tabii bu uzun vadeli bir projeksiyon ancak doğru hedefli bir bakış.

***

Çünkü Perşembe günü Jackson Hole’da Powell’ın muhtemel yeni politikalarına yönelik açıklamalarının hemen ardından piyasaların agresif tepkisi ve özellikle ABD uzun vadeli varlıklarına gelen sert satışlar aslında gözden uzak tutulmamalı.

Sıcağı sıcağına işlemlerde ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,76’dan ve 30 yıllık tahvilin faizi yüzde 1,51’den geçti. Yüzde 0,30 olan 5 yıllık tahvil ile 30 yıllık tahvil faizi arasında yaklaşık 120 baz puanlık bir getiri açıklığı oluştu. Bu ise son 2 ayın en yüksek seviyesi demek.

ABD tahvillerinden kaçışı hızlandıracak şeklinde algılanan muhtemel yeni FED politikasının, doları iyice zayıflatırken hisse senedi ve altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyecek gibi görünüyor.

Belki düşük enflasyon ve düşük faizler, ABD ekonomisine katkıda bulunuyor fakat salgın sebebiyle oluşan durgunluk ekonomideki iyileşmeyi frenliyor. Bu zamana kadar açılan 3 fazlık destek paketleri, büyüme ve gerekse diğer ekonomik datalardaki menfiliği önleyemiyorsa demek ki farklı bir politikaya ihtiyaç var.

İşte FED’in Jackson Hole’dan verdiği mesajı; “Zayıf dolara endeksli yeni para politikaları kapıda” şeklinde okuyabiliriz. Türkiye’ye gerekli olan da zaten doların düşük seyri değil mi?

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları