Dolar $
32.59
%0.12 0.03
Euro €
35.03
%0.56 0.19
Sterlin £
40.78
%0.29 0.11
Çeyrek Altın
3964.11
%0.16 6.16
SON DAKİKA

Yeniden korona artışı...

Bu iki ay öyle bir hızlı geldi ki, aylarca evde hayatlarını geçiren ailelerin dört bir yana dağılması, tatil yerlerinde ellerin yine havaya kalkıp, kalçaların iki yana sallanmasıyla kafada ne Kovid kaldı ne de pandemi korkusu.

Bu aylarda insanlar birbirleri ardına evleniyorlar. Benim bile çevremden iki aile çocuklarını bu ay evlendirdiler. Bu yazının gazetede çıktığı gün de ben düğünde olacağım. Ama sosyal mesafeyi unutmadan çok yaklaşmadan. Neyse bir taraftan da halkımız evlenmiş ve yeni ev sahibi olmuş durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Konut satışlarının tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaştığını söylüyor. 250 alt sektörü hareket geçiren inşaat sektöründe konut satışları temmuzda tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaşarak rekor kırdı. Vatandaşlarımızın ev sahibi olması noktasında kamu bankalarımızın payı büyük. Ama sonrasını da toparlayabilirlerse. Yoksa hep birlikte hüsrana uğrayabiliriz. Bu kadar çok İnşaaat bana korkutucu geliyor ama, ekonomi düzelecekse güzelim doğayı beton yapmalarına, parayı betona yatırmaya kızamıyor insan. 

Ay başında devreye alınan düşük oranlı kredi kampanyası sayesinde 19 günde 2019'un tamamından daha fazla konut kredisi kullanıldı. Geçen yıl 10,6 milyar lira artan konut kredi bakiyesi, 1-19 Haziran'da 11,5 milyar lira yükseliş kaydetti. Biliyorsunuz, kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için vatandaşların finansman ihtiyaçlarını uygun şartlarda sağlayabilmek amacıyla yeni kredi paketlerini haziran ayı başında devreye soktu. Konut kredi faizleri aylık yüzde 0,64 ile tarihin en düşük seviyesine indirilirken, bu kararın ardından kamu katılım finans kurumları, konut finansman oranını yüzde 0,64'e düşürdü. Özel bankalar da konut kredilerini yüzde 0,70-0,90 aralığına çekti. Bu kredi işinin matematiğini de çabucacık çözen, birbirlerine konut satarak para kazananların da var olduğunu duyuyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, konut kredi bakiyesi, mayıs ayı sonunda 211 milyar 264 milyon lira düzeyinde bulunuyordu. Kamu bankaları öncülüğündeki kampanyanın ardından haziran ayında konut kredi kullanımında ciddi artış yaşandı. Geçtiğimiz 19 günlük dönemde konut kredileri yaklaşık 11,5 milyar liralık artış gösterdi. Bu artış Temmuz ayında ve Ağustos ayının ilk 15 gününde de yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da etkisiyle arttı. Bir yılda konut kredi bakiyesi 10 milyar 594 milyon lira artış kaydetti. Yüksek faizlerin etkisiyle önceki yıl konut kredi bakiyesi 191,5 milyar liradan 188,5 milyar liraya gerilemişti. 2017'de ise oranların yüzde 1'in altında olması nedeniyle en yüksek yıllık rakam görülmüş ve konut kredi bakiyesi 27,9 milyar lira artmıştı. Kredi bakiyesi, bu yılın 1 Ocak-15 Ağustos döneminde ise 25 milyar liranın üzerinde artış gösterdi.

Gelelim Yazımın başlığına. Moody's, küresel ticaretin toparlanma belirtileri gösterdiğini, ancak korona virüs vakalarındaki artışın ticaretteki toparlanmaya yönelik yeni riskler oluşturduğunu bildirdi. Üretim faaliyetlerinin güç kazanmasıyla küresel ticaretin toparlanma belirtileri gösterdiği ancak yeni tip korona virüs (Kovid-19) bağlantılı risklerin bulunduğu Moody's uzmanları tarafından kaydedildi.

Küresel ticaret, nisan ve mayıs aylarında yaşadığı zayıflamanın ardından çoğu ülkede senkronize bir gelişme gösteriyor. Ama bu virüsün yayılma artışı ülkeleri korkutuyor. İtalya yeniden bazı eğlence yerlerini kapatmaya başladı, Almanya değişik önlemler almaya başladı bile. Ancak ticari faaliyetlerin, 2020 yılının geri kalanında tüketici talebindeki yavaş toparlanmanın etkisiyle kademeli olarak artacağı yönünde de bir beklenti var. Aslında, Kovid-19 vakalarının yeniden artma riski, karantina önlemlerinin yeniden uygulanmasına ve tedarik zincirinde bozulmalara neden olabilir. Bu konuda yapılan araştırmalarda, Ülkelerin Kovid-19 salgınıyla mücadeleye odaklanması ticaret müzakerelerini daha da zorlu hale getirecek. Ticaret gerilimleri ve Kovid-19, küresel tedarik zincirinin sağlamlığı ülkeler için belirleyici rol oynayacak.

Bence başta İlaç sektörü olmak üzere, tarım ve elektronik sektörlerinde halihazırda meydana gelen daha yerel tedarik zinciri ihtiyacı ortaya çıkıyor. Gıda gibi kritik ürünlerde yerli üretime geçişi, güvenliği ve lojistiği devletlerin desteklemesi gerekecek konuların başında. 

Bakalım bir daha dışarı çıkamayacağımız günler olacak mı? Yoksa böyle yavaş yavaş eller havaya eğlenerek bu illetten de kurtulacak mıyız. Hepinize sağlıklı, huzurlu, mutlu güzel günler diliyorum.