Dolar $
32.57
%0.12 0.03
Euro €
34.79
%0.02 0
Sterlin £
40.65
%0.08 0.03
Çeyrek Altın
4070.39
%0.08 3.03
SON DAKİKA

Yeni yıla doğru ekonomik görünüm...

Dünyadaki yatırımcılar için önemli olan ekonomik görünüm. Kredi alabilme gücü ve öz sermayenin gücü nedir diye sorsak, bu konuda ülkemizde bilgi kirliliği var. Yurt içinde ve yurt dışındaki çok farklı kafalardan çıkan sesler kamuoyunu çok farklı etkiliyor ve halkı düşünce konusunda bölüyor. İnsanlar öyle mi böylemi anlayamıyorlar.

Halkımız Parti Liderlerine takım tutar gibi inanıyorlar. Oysa bir kaç belge ve açıklamayı okusalar kendi fikirleriyle kafaları rahatlayacak. Kızıma hep “bilmeyenler korkar, çok kitap oku sen de bil ve kimseden korkma” demiştim çocukluğunda. Burada da aynı konuyu yazmak istiyorum. Biraz araştırsak, biraz verileri okusak dünya nerede biz neredeyiz çok iyi anlayacağız. Şimdiki gibi de kim ne derse şartsız bir şekilde ona inanmayacağız. 

Geçen gün yeni kurulan bir derneğin başkanı bana tekstil konusunda yaptıklarını ve beklentilerini anlattı. Göğsüm kabardı. Şaşırdım kaldım. Yeni kurulan Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği Başkanı sayın Ergin Aydın, ülkemizde bir çok yeniliği yapan idealist bir tekstil sektörü patronu. VR da denilen Sanal Gerçeklik ile kumaşı dokumadan dokunmuş gibi size sanal olarak gösterebiliyor ve onu bir şekilde size tüm duyularınıza hitap ederek inceletiyor. Olmayan kumaşa dokunabiliyorsunuz yani. Tabii dernekte birçok kurucu var. Hepsi de canavar gibi beyinler Maşallah. Balık kılçığından ve yosundan kumaş üreten mi istersiniz, çay ve kahve posasıyla iplik üreten mi. Çevreye yararlı karbon ayak izlerini takip eden fabrikalar mı neler neler var daha. Belki bir gün daha geniş bir röportaj yapıp anlatırım size. Benim göğsümü kabarttılar. Başkanın anlattığına göre ülkemize bu son ay içerisinde birçok ülkeden iş adamının, firmanın görüşme başvurusu olmuş. Hepsi de ülkemizle iş yapmak isteyen hevesli firmalarmış. Zaten bu pandemi döneminde tekstil sektörü başta olmak üzere birçok sektörde hem üretimin hem de kazanç payının artığı görülüyor. Ne mutlu bize ki bu vatanın böyle evlatları var. 

Geçtiğimiz günlerde, Dünya Bankası Türkiye Program Lideri Habib Rab, salgın ortamında dünya ve Türkiye ekonomik görünümü hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'yi değerlendiren Rab, Merkez Bankası'nın pandemi sürecinde ihtiyaç duyulan likiditeyi sağladığını söyledi. Dünya Bankası Türkiye Program Lideri Habib Rab, Pandeminin yol açtığı ekonomik istikrarsızlığın gölgesinde küresel büyüme verileri ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmeler yaparak, “Bazı büyük ekonomilere baktığımız zaman, perakende satışları ve sanayi üretimi açısından toparlama sinyalleri verdiklerini görüyoruz” dedi. Benim de aklıma hemen bu tip kurumların bizim yatırım puanlarımızı neden düşürdükleri sorusu geldi. Şimdi ne oldu da üçüncü çeyrek verileri sonrası küresel büyümede revizyona gidebileceklerini söylüyorlar. Ekonomiye siyaset katan bu ve buna benzer kurumların karşısında, Ergin Aydın gibi liderler dimdik durabildikleri sürece sırtımız yere gelmez. Tüm dernek üyelerini tebrik ediyor ve destekliyorum. Dünya ekonomilerde hala büyük bir belirsizliğin olduğu kesin. Küresel değer zincirindeki büyük şirketlerde gelir kaybı da var. Fakat küresel değer zinciri ekonomisinin tüm olumsuzluklarına rağmen hala güçlü kalmaya devam ettiği ortada.  

Pandemi şokunun düşük gelirli kişileri daha çok etkilediği de gerçek. “Birçok düşük gelirli hane halkının eğitim ve sağlık harcamalarını karşılayamadıklarını görüyoruz. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani bilinen adıyla açlık sınırı 2.383,76 TL. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 2.383,76 TL demiştik. Bunun da yoksulluk sınırı anlamı taşıdığını biliyorsunuz.  Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Ağustos 2020 verileri 7.764,69 TL. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti ise aylık 2.891,65 TL olarak hesaplandı. Çalışıp da bu kadar para kazanan kaç kişi var tam bilinmiyor. Ama araştırmacılar bu pandemi nedeniyle Önümüzdeki yıl yoksulluğun daha da artacağını tahmin ediyor. Eşitsizlik konusunda ciddi endişeleri var. Ama bizim diğer devletlerden farkımız “komşumuz açken biz tok uyuyamayız" ruhu. Anlattığım gibi kişilerin vatan sevgisi ile gece gündüz çalışıp, Türkiye diğer gelişen piyasa ekonomilerine göre daha güçlü duruma geçecektir. Unutmayın, Türkiye’nin kısıtlı şokları absorbe edebilme şansı var.