Dolar $
32.58
%0.1 0.03
Euro €
35.06
%0.59 0.2
Sterlin £
40.64
%-0.06 -0.02
Çeyrek Altın
3955.21
%-0.07 -2.62
SON DAKİKA

Yatırım yapmak zor mu?

Ülkemizde yatırım yapmak oldukça zor. Üretime dayalı yapılan yatırımın dünya piyasalarında değer bulması, pazarlanması onların kurallarıyla oynanması oldukça zor. Zaten ham madde konusunda da dışa bağımlı olunca bu yatırımın kar getirmesi için beklemek şart oluyor. Ülke olarak yaptığımız yatırımlardan biri olan, Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) yerli otomobili üretimi için yapılacak fabrikanın temeli de atıldı. Böyle bir ortamda bu yatırımın ülkemize hayırlı olmasını ve bereketinin gani olması için dualar edeceğim.

Gelelim bizim normal yatırımcılarımıza. Annem geçen gün emekli parasından artırdığı bir miktar parayı vadeli hesaba yatırdı. Ben de bir kaç şey söyledim ama kafasına yatmadı. Onun için banka güvenilir bir kasaydı. Aynı zamanda da parası değerini kaybetmeyecekti. Fazla kafasını karıştırmak istemedim. Fakat ben, ellerindeki 3 kuruşu 5 kuruş yapmak için çaba sarf eden kardeşlerimize " lütfen dikkatli olun" demek istiyorum. Bugün ülkemizde Borsa, altın, döviz ve gayrimenkulün doğru zaman ve doğru fiyat oluştuğunda yatırımcılara mutlaka kazandıracağı kesin. 

Rahmetli Ali Rıza Kardüz'ün Ayşe teyzesi ya da sokaktaki vatandaşı bile sürekli döviz kurlarını takip ediyor. (Namı değer Ali Rıza Kardüz aslında Gazeteci Güngör Uras) 

Günümüz gençleri artık iş beğenmez oldu. Çünkü bir ay çalışıp maaş olarak alacağı parayı düşünüp işten kaçıyorlar. Kendilerini ellerindeki üç kuruş parayı çoğaltmak için döviz başta olmak üzere finanscıymış gibi konumlandırıyorlar. Hele bir kaç kuruş da kazanabilirlerse aile içinde bankerlik yaparak, yıllarca çalışıp güçlükle üç beş kuruş tasarruf yapmış kişilerin, faizlerin düşük kaldığı bu ortamda borsaya, altına, gayrimenkule yönelmelerini sağlayıp onların paraları üzerinden de nemalanma çabalarına giriyorlar. Günümüzde nasıl bir yatırım olabilir dersek, Bankalar, özellikle kamu bankaları çok düşük faizlerle kredi verdiği için gayrimenkul alınabilir. Ama bu sefer de emlak fiyatları durmadan değer kazanıyor. Kaynağın ucuz olduğu, yani faizlerin düşük kaldığı, insanların tasarruflarının akıbetinden endişe duyduğu ortamda borsa, altın ve gayrimenkul yükseliyor. Benim buradaki uyarım dolandırıcılara dikkat edilmesi yönünde olacak. 

İnternette okudum. Güvenilir bir şahıs, herkesten 10’ar bin lira toplamış yatırım yapacak ve devre mülk gibi villa satacak. Ama inanan o kadar çok olmuş ki, toplanan para da bir anda milyonu geçince toplayan ortadan şu sıralarda yok olmuş. Aman dikkat edin. 

Bu konuda Prof. Dr. Emre Alkin, Dolar ve altın gibi enstrümanlarda daha çok profesyoneller hakim olduğu için dolandırıcılığın zor olduğunu söylüyor. Buna karşılık borsa ve gayrimenkulde para kaybetme ve dolandırılma ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Bu durumu, borsa ve gayrimenkule ilgi gösteren küçük tasarruf sahibi sayısının zaman zaman çok artmasına bağlayan Prof. Dr. Emre Alkin “Şimdi hal böyleyken borsaların yükseldiği, konut ve diğer gayrimenkule ilginin arttığı dönemlerde para kazananlar kadar kaybedenlerin sayısı da artıyor. Çünkü dolandırıcıların sayısı artıyor. Özetle, küçük tasarruf sahibi neticede mağdur olabiliyor.” diyor. Bizden hatırlatması ve "aman dikkat"! uyarısında bulunmak. 

Küçük tasarruf sahipleri ve amatör yatırımcıların, Ekonominin temel kavramlarını anlatan ve finansal okur yazarlığı geliştirmeye çalışan kişileri dinlemeleri şart. Çünkü bu iş öyle kolay bir iş değil. Mesela yatırım yapmayı düşündüğünüz neyse ilk önce tarihsel geçmişine mutlaka göz atın. Çok kazanmak adına derinliği ve hacmi olmayan yatırım araçlarına bilgi sahibi olmadan yatırım yapmayın. Borsa, altın, döviz, gayrimenkul doğru zaman ve doğru fiyat oluştuğu zaman yatırımcılara mutlaka kazandırır. Bunu da unutmayın. Mutlaka bir hedef alış ve hedef satış fiyatınız olsun. Piyasadaki şartlar bozulmamışsa daha önce belirlediğiniz alış ve satış fiyatından işleminizi gerçekleştirin. İç ve dış piyasaları mutlaka takip etmekte yarar var. Yine Prof Alkin'in sevdiğim bir sözü "Sakın ola ki herhangi bir yatırım aracına aşık olmayın." 

Seçim söylemini unutun. Toplumumuzdaki temel sorun politikacıların elinde değil, gelir getiren halkın elinde. Eğer bir ulus olarak daha fazla tasarruf ve yatırım yaparsak, daha az ulusal borcumuz olsaydı, sağlık ve eğitim için daha fazla kaynağımız olurdu. Daha fazla servetimiz olurdu. Emekli olmaya hazır olurduk. 

Daha fazla tasarruf ve daha fazla yatırım yaparak daha iyi oluruz.