Dolar $
32.57
%0.16 0.05
Euro €
34.79
%0.42 0.14
Sterlin £
40.27
%0.29 0.11
Çeyrek Altın
3935.03
%-0.78 -30.48
SON DAKİKA

Virüs kapmış tacirler

Sağlık bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı çalışmalarla erken alınan tedbirler bizi büyük bir felaketin eşiğinden döndürdü. Çin'de yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 62'ye çıktı.

İtalya’da ise ölü sayısı 1266’ya ulaştı. İran’da 514, İspanya’da 92, Güney Kore’de 61, Fransa’da ise 61 kişi hayatını kaybetti. Önlem alınmamış olsa idi bizim sıcakkanlı insanımız öpüşmek ve tokalaşmaktan çok büyük bir kaos oluşabilirdi. Avrupa’nın, İtalya’nın ve İran’ın rahat davranması önlem almakta geç kalmasından dolayı Kovid-19 virüsünün bilançosu ağır olmayacaktı. Bu kadar çok ölümler yaşanmayacaktı.   

Herkes tarafından beklenen korona virüsü maalesef Türkiye’de şimdilik 6 kişide görüldü devamı da gelecek gibi. Aşağı yukarı beklenen sonuçları tahmin etmek zor değil ama bu yaşadığımız süreci ölümler olmadan, ülke ekonomisine daha az etki etmesini sağlamaktır. Medyada ve birçok sosyal sitelerinde virüs den nasıl korunmak gerektiği anlatıldı. Akabinde virüs haberleri duyulması ile birlikte marketlerde erzak ve temizlik malzemelerinde özellikle kolonya ve maskelerde, dezenfektan jellerinde ıslak mendilde satış rekorları kırıldı. İnternet üzerinden 42 TL ye satılan el dezenfektanı 40 katına çıkarılarak 250 TL ye satılıyor. Karaborsaya düşen kolonya ve dezenfektan ürünler 1 lt ürünleri satıştan kaldırılıp 50 ml ürünleri 90 TL ye satmaya başladılar. Marketlerde raflar boşalmış durumda temizlik malzemesinden tutunda, makarnalar, kolonyalar, konserveler tükenmiş durumda işi abartıp çuvallarla patates, un alanlar koli koli gıda malzemesi alanları gördüm. En son 15 Temmuzda karşılaştım bu manzarayla…

Fırsatları değerlendirmeyi üstüne vazife edinmiş çıkarcılar boş durmuyor. İlk önce maskelerden başlıyorlar. Tek kullanımlık maske fiyatları 20 TL den 45 TL ‘iken aşağı yukarı 50 kullanımlık maskeler şimdiki fiyatı 250 TL den 350 TL hatta 500 TL ye kadar çıkmış durumdalar. Özellikle internet sitelerinde satış yapan dolandırıcılar bunu ikiye katlayarak insanların mağduriyetinden faydalanıyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın buna el atarak 9 firmanın haksız fiyat artışı nedeniyle idari para cezasına çarptırıldı. Firma başına 104 bin 781 lira, toplam 943 bin lira para cezası uyguladılar. Tekrar fiyatlarda yükseltme durumunda 10 katı kadar para cezası yurt dışına ihraç yasağı koyulacağını söyledi. Güzel bir uygulama yaptılar insanların mağdur olmaması için ticaret bakanı Ruhsar Pekcan tüketicinin korunması ve piyasa gözetimi genel müdürlüğü Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Bildirimi (HFA)  oluşturuldu vatandaşımız buradan fiyatını yüksek bulduğu ürünleri şikâyet edebilecekler bu sayede fırsatçılığın önüne geçilmeye çalışılacak. En çokta lösemili kardeşlerim mağdur bu durumdan düzenli olarak hastanın ve ailesinin kullanması gereken maskeler aylık masrafları 250 TL den Bin TL ye yükseldiğinden yakınıyorlar.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıklamasında 2 bin 180 firmanın soruşturmaya alındığını açıkladı. 2 bin üzerinde ürün incelemesine gidildiği söyledi. 

İnsanların canını hiçe sayarak fiyatların 40 katına kadar artırıldığı dönemde üstüne birde sahte kolonya ve temizlik jelleri çıkaran sahtekârlar ortaya çıktı. Zaten bizi korona öldürmezse ya bu fiyatlar ya da içerisinde ne olduğunu bilmediğimiz sahte ürünleri kullanmak bizi ölüm sebebimiz olacaktır.

 Yıllardır doğal afetler yangınlar, seller, salgın gibi insanların mağdur olduğu zamanda kendi canlarıyla cebelleşirken fazla para kazanmak uğruna insanların canlarını hiçe sayan fırsatçılar, dolandırıcılar ve sahtekârlar vicdanlarında ahlak barındırmayan sadece kendi çıkarlarını düşünen virüs kapmış tacirler...

Bir sen eksiktin çekirge

Dünya genelinde korona virüsü ile uğraşırken şimdi ise Afrika’da çıkan çekirge sürüsünden dolayı istilaya uğradı. Bir günde 150 km giden çekirgeler günde 35 bin kişinin tüketeceği gıdayı yiyorlar. Çöl çekirgesi olarak da biliniyorlar. Kenya, Somali ve Etiyopya, Suudan, Eritre, Suudi Arabistan, Pakistan Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri irak da etkisini gösteren çekirgeler açlık ve kıtlığa neden olacağı söyleniyor. Irak ın güneyini işgal eden çekirgeler tarım arazilerine saldıran çekirgeler ekinlerin zarar görmesine neden oldu. Türkiye’ye yönelen çekirgelerin gelmesi durumunda önlem alınmazsa tarım alanlarına saldırıp yok olmasına neden olacak. Bakliyat ürünleri başta olmak üzere un ve mamulleri fiyatları artacak ya da karaborsaya düşecektir. Hali hazırda yükselen fiyatlardan şikayet ediyorken bunları yaşamamayı umut etmekten başka yapacak bir şey gelmiyor elimizden doğanın kanunları geçerli olacak gibi görünüyor.