Dolar $
32.58
%0.21 0.06
Euro €
34.85
%0.59 0.2
Sterlin £
40.35
%0.49 0.19
Çeyrek Altın
3941.75
%-0.61 -23.84
SON DAKİKA

Ülke pozitif halde

Bu başlığı okuyunca ekonomik olarak algılamayın. Bayramı eğlenerek geçiren güzel insanlarımızdan söz ediyorum. Bu pandemi başladığında bilmediğimiz için büyük bir korku içindeydik. Şimdi de bildiğimiz için korku içindeyiz.

Dünyadaki değişik ülkelerde Kovid 19 için protestolar yapılıyor. Binlerce kişi sokaklara dökülüyor. Sosyal mesafe artık metre ile değil de santimetre ile ölçülür oldu. Dün BBC televizyonunda izledim. İstanbul Menekşe Plajında çekmişler röportajları. Sanırsınız ki Çin. Nereden geldi o kadar kişi denize girmeye. Ben artık Kovid 19 dan değil o denizden kapacakları mikroba da korkar oldum. Çocuklar suyun içine dalıyor ve su yutuyor. Kimse de karışmıyor. "Kardeşim bu su insan sağlığına zararlı" demiyor. Ama bu kargaşa ve kalabalık içinde tatil yörelerindeki esnaf ekonomik olarak bir nebze olsun güldü.  

Bu yılın ilk çeyreğinde yurt içinde ikamet eden 6 milyon 781 bin kişi seyahate çıkarken toplam seyahat harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,9 azalarak 4 milyar 61 milyon 93 bin lira oldu. Daha bayramda harcanan para miktarı belli değil ama bu bayramda herkes kurtlarını döktü. 

İşte tüm bunlar böyle olurken altın aldı başını gidiyor. Aslında altın da dolar da euro da yükseliyor, enflasyon verileri açıklandı. Beklentilerin biraz altında kaldı ama o da yükseliyor. Bu konuda büyük bir saldırıya maruz kaldık gibi. Zaten pandeminin psikolojik baskısını atamadan üzerimizden bu ekonomik baskı da cabası oluyor. Kamu bankalarının bilançosuna göz atınca bakıyoruz açıkları yaklaşık 10 milyar dolar. Yapılan swap sonrası net döviz rezervi eksi 57,5 milyar dolar deniliyor. Bu haberi alan dövize koştu ve kaçınılmaz sonuç döviz de altın gibi arttı. Kamu bankalarının sattığı dolar da bu ortalama 6.85 barajını tutamadı. Fakat dolar politikalarındaki kararlı duruşun bu durumu değiştirebilir.

Anadolu Ajansı haberine göre; altın talebinin artmasıyla, değerli metal fonlarına geçen hafta 3,8 milyar dolarlık giriş gerçekleşti. Altına dayalı borsa fonlarına girişler, 6 yılın zirvesine çıktı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) adımları ve FED Başkanı Jerome Powell’ın dolar için söyledikleri önemli dolar varlıklarında kısa vadeli toparlanmayı gündeme getirebilir. Böyle bir durumda kısa vade için altının ons fiyatı 1.895 dolar, gram altın fiyatı ise 408 TL’ye kadar gerileyebilir. Durum böyle iken, altın fiyatları rekorlar kırmaya devam ederken yatırımcıların kafasını kurcalayan en önemli soru fiyatların hangi yöne gideceği. Gram altın ve ons altın, yükselişini aynı hızda sürdürecek diyen birçok uzman var. Bununla birlikte fiyatlarda düzeltmeler yaşanması da ihtimal dahilinde. Altın ve piyasalar uzmanı İslam Memiş ise kısa vadede sert düzeltmeler yaşanabileceğini düşünüyor.

Size işe yarar kısa bir bilgi daha vereyim. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 3 aylık iç borçlanma stratejisine göre: Hazine Ağustos'ta toplam 28,1 milyar TL iç borç servisine karşılık 14,4 milyar TL'si piyasadan 19 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Eylül'de toplam 25,6 milyar TL iç borç servisine karşılık 19,8 milyar TL'si piyasadan 22,5 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Hazine Ekim'de toplam 41,9 milyar TL iç borç servisine karşılık 31,9 milyar TL'si piyasadan 36 milyar TL iç borçlanma öngörüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, Türkiye'nin ekonomik güveni temmuz ayında arttı.

Ekonomik güven endeksi, haziran ayındaki 73.5 seviyesinden temmuz ayında 82.2'ye yükseldi. Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre 62.6'dan temmuz ayında 60.9'a geriledi.

İmalat sanayi moralinin ölçüsü Temmuz ayında 99,4'e yükselirken, hizmet güven endeksi 66,7'ye yükselmiştir. Perakende ticarete yönelik güven önlemleri Temmuz ayında 94,6'ya, inşaat sektörü için güven önlemleri 87,0'a yükselmiştir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan reel kesim güven endeksi de temmuzda bir önceki aya göre 8,1 puan artarak 100,7'ye yükseldi. 

Yani hem pandemi nedeniyle hem de bu ekonomideki durum nedeniyle çok dikkatli olmak ve sağlıklı olmak artık görevimiz gibi. Görüldüğü gibi aslında devlet olarak çok çabalıyoruz. Zaten yapılan açıklamalarda da iyiye doğru bir gidiş var. 

Bu gelişmeler İnşallah ulus olarak bizim hayrımıza olur. Çünkü gelecek günlerde beklenen Türk ekonomisinin şahlanışı gecikecek.