Dolar $
32.54
%-0 -0
Euro €
34.8
%-0.02 -0
Sterlin £
40.57
%-0.17 -0.07
Çeyrek Altın
3968.95
%0.28 10.94
SON DAKİKA
Son Yazıları

Üç belirsizlikte çözüm yakın, sıra enflasyonda!

30 Haz 2019

Haziran ayı, geleceğe yönelik Türkiye ve dünya ekonomisinin gidişâtını belirleyecek olaylara sahne oldu. Gelişmelerde noktayı Japonya'nın Osaka şehrinde gerçekleştirilen G20 toplantıları koydu. Sonucun başta Türkiye olmak üzere dünyaya bir iyimserlik, barış ve huzura yol açacağını ümit ediyorum. Dünyayı en fazla meşgul eden üç belirsizlik bir bir ortadan kalkarken Türkiye de Haziran enflasyonuyla birlikte ekonomide yeni bir çıkışın müjdesini verecek.

Yazılarımızla özellikle son gelişmeleri günlük yorumlarımızla anlatmaya çalışmıştık. Hatta bu ayın başından itibaren “Bütün yollar TL’ye çıkıyor”, “FED ve TCMB’den faiz indirimi yakın”,  “Doğu Akdeniz’in kilidi Türkiye”, “Sanayi üretimini düşünen kim”, “Resesyona neşter Trump’tan gelecek”, “Dünya Erdoğan’ın çizgisine mi geldi”, “Fitch’in yürüyüşü ve ayarı değişti”, “Sonuç ne olursa olsun TL’nin önü açık”, “Ekonomi için altın fırsat”, “İnşallah bu para akınını ıskalamayız”, “Donald Trump’ın eli mahkum” ve “Âbâd da edebilir, berbât da” başlıklı yazılarımızla bugünlerin haberini yorumlayarak görüşlerinize sunmuştuk.

Haziran enflasyonu çıkışın başlangıcı niteliğinde

Evet, Türkiye ve dünya üzerinde öne çıkan belirsizlikleri ortadan kaldırabilecek gelişme olan G20 toplantıları sona erdi ve sonuç bildirisi de yayımlandı. G20’de Türkiye için önemli olan S400’ler ve F35’ler konusuydu. F35’ler ile ilgili henüz net bir açıklama olmasa da küresel ve yerel piyasaların en büyük beklentisi olan S400 konusundaki belirsizlik ve risk nispeten ortadan kalktı.

Bunun manası şu: Bundan sonra Türk Lirası’nda (TL) ve varlıklarında değerlenme devam edecek, döviz fiyatları gerileyecek. Tahvil faizleri de aşağı yönlü bir seyir izleyecek. Döviz ve faizlere bağlı olarak Haziran ayından başlayarak enflasyonda ciddi bir gerileme gözlenecek. Faiz indirimi noktasında Merkez Bankası’nın (TCMB) eli daha da rahatlayacak.

Gelecek hafta hakikaten ilgi çekici ve şaşırtan olayları beraberinde getirebilir. G20 toplantıları sonuçlarının yurt içi ve yurt dışı piyasalara yapacağı etki en fazla merak edilen konu.  Haftanın ilk günü Türkiye’de Haziran imalat PMI, 3 Temmuz Çarşamba günü Haziran ayı enflasyon verileri ve hafta sonu Haziran ayına ait Hazine nakit gerçekleşmeleri açıklanacak. Yurt dışında ise ABD’de ISM imalat PMI, Avrupa’da imalat PMI verileri dikkat çeken gelişmeler olacak.

İstikrarlı, özgür ve adil bir yatırım ortamı talebi

Gelelim, küresel ekonomiye… Malûmunuz 2 günlük G20 Liderler Zirvesi tamamlandı ve 43 maddelik sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiriye ticaret savaşları ve buna bağlı küresel resesyon damgasını vurdu. Sonuç bildirisinde “korumacılık” ifadesi kullanılmayarak, “serbest” ve “adil” bir küresel ticaret politikası ihtiyacı vurgulandı.

Bildiride dünyanın en fazla ihtiyaç duyduğu konulara değinilmesi küresel ekonomi için hakikaten azımsanmayacak nitelikte oldu. “Özgür, adil, ayrımcı olmayan, şeffaf, öngörülebilir ve istikrarlı bir ticaret ve yatırım ortamı oluşturmak ve pazarlarımızı açık tutmak için çabalıyoruz. Ticaret ve yatırımlar konusunda pazarlar açık tutulacak. Dünya Ticaret Örgütü’nün gerekli olan reformları desteklenecek ve bu konuda küresel eşit şartlar oluşturmak için çalışılacak” denilen bildiride ticaret ve yatırım için risklerin değerlendirilmesinin sürdürüleceği ve söz konusu risklerin giderilmesi için gerekli adımların atılacağı ifadeleri geleceğe iyimser mesajlar verdi.

Dünyayı tehdit eden üç belirsizlik açıklığa kavuştu

Trump/Xi zirvesi küresel ticaret savaşlarını sona erdirici mesajlar verdi. Trump/Merkel zirvesi İran mes’elesini halletti gibi. Erdoğan/Trump zirvesi de TL’nin gidişâtını gösterdi.

Şayet G20 sonuç bildirisinde yer alan maddeler hayata geçirilirse küresel ekonomi için de önemli bir engel aşılmış olacak ve dünya ticaret savaşlarının tavsamasıyla normale dönerek resesyon belasından kurtulacak. Ülkelerarası ticaret artarken ülkelerin serbest ticaret anlaşmaları yapmaları daha kolaylaşacak. Bu durum da Türkiye gibi ülkelere fevkalade yarayacak.

Bunun da mana şu: (Geçen yazılarımdan birinde de aynı cümleleri kullanmıştım) Ekonomileri daralan gelişmişlerin tek çıkış yolu faiz artırmak değil, faiz indirerek parasal genişleme yoluna girmek. Parasal genişleme demek, gelişmekte olan ülkelere para girişi ve yerel paraların dolar, euro ve sterlin karşısında değer kazanması demek… Aynı zamanda gelişen ülkelere transfer olacak para; gelişen ülkeler coğrafyasında yeni yatırım, iş ve aş demek… Nihayetinde küresel krizden kurtulmak demek…

DOLAR/TL…

Seçim belirsizliğini üzerinden atan Türkiye, ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) genişleme politikalarına geçiş açıklamalarıyla dolar/TL kuru oldukça gevşedi ve hafta boyu olumsuz haberlere rağmen 5,70’ler seviyesinde gezindi. Söz konusu durum TL varlıklarında da iyimser bir havanın oluşmasına neden oldu. G20 toplantılarında Erdoğan/Trump zirvesinde S400 sorununda belirsizliğin ortadan kalkması ve F35’lere yönelik olumlu adımların atılacağına dair beklentiler TL lehine kurda gelişmeler yaşanabileceği ihtimali yükseliyor.  Kura teknik olarak bakıldığında 5,70 seviyesi pivot görümünde.  5,60  ise halen destek konumunu sürdürüyor. Kurda ilk direnç alanlarının 5,80 lira olduğunu hatırlatmakta fayda var.

EURO/TL…

Kuru en fazla etkileyecek gelişme ECB’nin muhtemel faiz indirimi yolunda yapacağı hareket olacak. Seçim baskısından kurtulan TL’nin faiz indirimiyle birlikte euro üzerinde baskın bir değer kazanım elde edeceği öngörülüyor. Diğer taraftan Erdoğan/Trump G20 zirvesi sonucu da kuru yakından ilgilendiriyor. Hafta için 6,47’lere kadar çekilen kurun 6,60’lar pivot bölgesi. Kurun geri çekilme ihtimali daha yüksek ki ilk destek noktalar 6,52 seviyesinde takip edilebilir. Alt destekler ise 6,46 ve 6,40’ların altı şeklinde tahmin ediliyor.

EURO/DOLAR…

Parite 1,1340 – 1,1400 arasında salınırken G20 liderler zirvesinden çıkan sonuçlar dengede elbette etkili olacak. Gelecek hafta ABD ve Avrupa’da öncelikle imalat PMI ve işsizlik verileri kurun yönünü belli edecek. Paritenin son 200 günlük ortalama ile biraz yukarı yönlü hareket edeceği tahmini fazla. Teknik açıdan daha stabil görünen paritede 1,1360 direnç noktasında. Kurda ilk destekler 1,1300, 1,1250’ler olarak görünüyor. Yukarıda ise 1,1450 seviyesi şu an için en fazla çıkabilecek üst direnç olarak takip edilebiliyor.

ONS ALTIN…

FED ve ECB’nin küresel resesyona karşı faiz indirimlerinin gündemin üst sıralarına oturması ile ABD tahvillerdeki faizlerin düşmesiyle başlayan altındaki değerlenme ABD/İran gerginliğiyle üst seviyelere çıktı. Ons altın hafta içinde 1439 dolar seviyelerine kadar yükseldi. G20 toplantılarından çıkan sıcak mesajlar ve dünyada gerginliğin azalması altın fiyatlarını aşağı çekebilecek güçte. Şu anda 1400 dolar seviyesinde hareket eden ons altın fiyatları hafta başı itibariyle aşağı yönlü olarak destek bölgelerinin sırasıyla 1390 ve 1365 dolar olarak takip edilebilir. Şayet G20’deki sıcak mesajlara rağmen altın fiyatlarının direnç bölgesine doğru hareketinde en yukarı alanda 1470 dolar seviyeleri görülüyor.

PETROL…

Son dönemde petrol stoklarıyla ilgili açıklamalar petrol fiyatlarına olumlu yansıdı. Brent petrol halen 65 dolar seviyelerinin altında hareket ediyor. G20 liderler zirvesinden çözüm üretmeye yönelik çıkan sonuçlar küresel ekonomideki daralmaya çare olması açısından petrol fiyatlarını yukarı yönlü sürükleyebilir. Brent’te fiyatlar G20 zirvesinden çıkan iyimser sonuçlar paralelinde dalgalanacağı tahmin ediliyor. Ortadoğu’daki ABD/İran gerginliği de yine petrol fiyatlarını etkileyebilecek diğer ikinci faktör. Brent’in 70 dolar seviyesine yürüyeceği düşünüldüğünde ABD Teksas Tipi petrolün de Brent fiyatlarına yakın seyredeceği görüşü hakim. 59 dolar seviyesinde hareket seyyaliyeti olan ABD petrolününde direnç noktası 63 dolar, aşağı salınımlarda ise 56 dolar olarak görülüyor.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları