Dolar $
32.5
%0.21 0.07
Euro €
34.55
%0.17 0.06
Sterlin £
40.52
%0.27 0.1
Çeyrek Altın
4069.78
%-0.16 -6.49
SON DAKİKA
Son Yazıları

Türkiye'deki IT sektörünün durumu

20 Oca 2020

Benim yaşımda olan ve IT sektörü ile ilişkisi olan kişiler bu konuda çok büyük problemler yaşıyor sanıyorum. Benim zamanımda ülkemizde yazılımcı olabilmek hem de uygulamasını yapabilmek imkansız gibiydi. Benim üniversitede okuduğum zamanlarda Fortran 4 diye bir dersimiz vardı. Aman ne zor gelirdi.

Oysa şimdiki programlama dilleri onun yanında sürat motoru gibi. Yine de fazla ezmeyelim eğer bir matrisin tersi alınacaksa Fortran en avantajlı dildi. Şimdi küçücük çocuklara ne programlama dilleri öğretiyorlar şaşıyorum. Ben Türkiye'de ilk İPTV Platform yayıncılığı yapan adamlardan biriyim. Yazılımcılara ne istediğimi anlatabilmek için neler çektiğimi bir ben biliyorum. 

Neyse aslında konumuz bu değil. TÜBİSAD geçen yılın Pazar Verileri raporunu açıkladı. Benim de aklıma bu konuda bir kaç şey aktarmak geldi. 

TÜBİSAD’ın Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2013 - 2018 Pazar Verileri raporuna göre; 2013’te 61 milyar TL olan BİT sektörünün pazar büyüklüğü, 2018 yıl sonu itibarıyla 131,7 milyar TL’ye ulaşarak %214 büyüdü. Aynı dönemde istihdam, 100 binden 139 bine yükselerek %39 artış gösterdi. SAP’nin Türkiye’deki en büyük iş ortağı itelligence Türkiye ise son 6 yılda ciro bazında 6, çalışan sayısı bakımından ise 3 kat büyüme kaydetmiş.

Toplam sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsurdan birisi olan bilgi teknolojileri Türk Lirası bazında yüzde 15,2 ’lik büyüme ile 2018 yılında 44,7 milyar TL’ye, İletişim Teknolojileri ise yüzde 14,9’luk büyüme ile 86,9 milyar TL’ye ulaştı.

2018 yılında 44,7 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşan Bilgi Teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki büyüklükler şöyle oldu: 

Bilgi Teknolojileri Donanım: 17,1 milyar TL 

Bilgi Teknolojileri Yazılım: 18,3 milyar TL 

Bilgi Teknolojileri Hizmet: 9,4 milyar TL 

İletişim Teknolojileri sektörü 2018 yılında 86,9 milyar TL büyüklüğe sahip oldu. Alt kategorilerin dağılımı ise şöyle oldu: 

İletişim Teknolojileri Donanım: 27,9 milyar TL 

İletişim Teknolojileri Elektronik Haberleşme: 59 milyar TL 

Bütçe böylesine güçlü milyarca liralarla ifade ediliyor ama, IT sektöründe ciddi bir kaynak sıkıntısı var, bin tane üniversite var. Ama bu kaynağı besleyemiyorlar. Yeni mezunlar çoğunlukla yetersiz, bilgisiz, ya da yazılım yapmak istemeyip farklı alanlara yöneliyorlar. Tembellik yapıyorlar. Sektörde yetenekli ve eğitimli genç sayısı çok az. Bu az sayıdaki yetenek de ya yurt dışına kaçıyor, ya da sizi süründürüyor. Başarılı çalışanları tenzih ederim ama altı ay bir “paralı” şirkette, sekiz ay bir sonrakinde çalışıyor, ve ne kendisine, ne de çalıştığı şirketlere gerçek anlamda yararı dokunmuyor. Yarıda bırakıp gittikleri şirketler devletimiz için büyük kayıplara neden oluyorlar. Milli servetimizi heba ediyorlar. Ama bazıları. Hepsi değil. İş hayatıyla ilgili hiçbir tecrübesi olmadan Türkiye’de bir zengin sosyal medya fenomeni olma hayaline kapılıp yıllarını harcayanlar apayrı bir yazı konusu.

2019 yılında sektörün toplam istihdamı yaklaşık 150 bin kişiye çıktı. Toplam istihdamda yüzde 5’lik bir artış kaydedildi. Sektörün toplam istihdamının yüzde 76’sı Bilgi Teknolojileri kategorisinde çalışıyor. 

Bunca olumsuzluğun yanında, Teknokentlerde büyüme sürdü, 2019 yılında teknokentlerde yaratılan ciro bir önceki yıla göre yüzde 24,1 oranında artarak 17 milyar TL’ye ulaştı. 2019 yılında toplam sektör hacminin yüzde 15’si teknokentlerde yaratıldı.

Sektörün ihracat performansı TL bazında yüzde 14’lük büyüme ile yaklaşık 5 Milyar TL olarak gerçekleşirken, Liradaki değer kaybı nedeniyle dolar bazında küçülme oldu. İhracat performansını artırılması için teknoloji firmalarının kurumsal kapasitelerinin artırılmasına ek olarak pazar çeşitliliği faaliyetlerinin de desteklenmesi gerekiyor.

Son olarak size Bilişim sektöründe en iyi bir kaç stratejik tahmini sıralamak istiyorum. 

2020 yılı boyunca, Yapay Zeka ürünlerinin yüzde 80’i herkesin hakim olmadığı bir nevi simya işine bürünecek ve şirketler daha fazla sihirli el çalıştıracak. ikinci tahmin 2023’te gelişmiş ülkelerdeki kayıp insan sayısı, yüz tanıma teknolojisi ile 2019' a göre yüzde 80 azalacak. Bu da son tahmin 2023 de hastaların AI (Yapay Zeka) destekli sanal bakım takibine alınmasıyla hastanelerin acil servislerine başvuran hasta sayısı yaklaşık 20 milyon azalacak. 

Bilişim sektörü gün geçtikçe olumlu yolda ilerliyor. Başarılar diliyor ve elden geldikçe destekliyorum. 

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları