Dolar $
32.57
%0.07 0.02
Euro €
35
%0.51 0.18
Sterlin £
40.83
%0.41 0.17
Çeyrek Altın
3969.56
%0.3 11.55
SON DAKİKA

Torunlara kumbara alacak mıyız?

Ülkemizde her gün ayrı bir gündem ve bu gündeme göre de değişen pazar ile uğraşırken dünya farklı bir parayı tartışmaya başladı. Facebook'un parası "Libra." Merak ve endişe oluşturan bu para birimi kripto para dedikleri dijital para. Daha biz "bitcoin" kripto para ne diye anlamaya çalışırken, Facebook ve JP Morgan MB Facebook ve JP Morgan, küresel merkez bankaları ile kripto paralar hakkında tartışmak üzere bir araya geldi.

Bunu tehdit olarak gören Fransa ve Almanya'nın, Facebook'un Libra'sının kullanımının Avrupa'da engellenmesi konusunda anlaşama imzalamak için çalışmaya başladı bile. Ön anlaşma sağlandı. Onlar bu çabayı sergilerken de halk, söz konusu kripto para birimine yönelik merak ve endişeleri yaşamaya başladı.

Coinbase, Mastercard, Visa, eBay, PayPal, Stripe, Spotify, Uber, Lyft, and Vodafone'nunda yer aldığı 27 destekçiyle kripto para birimini oluşturma yoluna çıkan Facebook, Avrupa’daki tepkilerden sonra bazı ortaklarının desteğini kaybetmeye başlamış bile. Bakalım sonu ne olacak?  Facebook, Libra için merkezi İsviçre'de bulunan "Libra Birliği'ni" kurarken, yaptığı açıklamayla tepkileri karşılamaya çalışıyor. “Libra'yı bağımsız olarak yönetmeyi planlıyoruz.” diyorlar

Onlar öyle diyorlar ama, birçok merkez bankası Facebook'un Libra biriminin uygulanmasının düzenleme, vergi, para politikası ve ödemeler konusuna ilişkin sonuçlarını incelemeye aldı. G7 Grubu'da Libra gibi kripto para birimlerini nasıl düzenleyebileceğini incelemek için G7 bünyesinde bir görev grubu oluşturmuştu zaten.

 Facebook, Libra'nın ülkelerin merkez bankalarının para arzı üzerindeki kontrolünü tehdit ettiği şeklindeki endişelerin yersiz olduğunu savunuyor.

7’den 70’e milyonlarca kişinin kullandığı Facebook, söz konusu kripto para biriminin "küresel bir para birimi ve finansal altyapı sistemi" olacağını söylüyor bize. 

 Teknik olarak Libra, Facebook tarafından oluşturulan, bitcoin ve diğer kripto para birimleri tarafından kullanılan şifreli teknolojisi olan blok zinciri sürümüyle güçlendirilmiş bir dijital varlık olarak tarif ediliyor.

“Peki bize ne yararı var” derseniz o biraz karışık.   Libra, az gelişmiş ülkelerde finansal sisteme katılımı artırabilir. Tüketmeyi seven ve kendilerini dünyanın bir parçası olarak görmek isteyen insanlar e – Ticaret sitelerine nasıl bağlanacaklarını araştırırken yıllardır kullandıkları Facebook a da güvenebileceklerdir. 

 Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), uzmanlarından Prof. Dr. Marcel Thum, yaptığı açıklamada, Facebook'un Libra'yı iki sebep için kurduğunu söylüyor.  Sebeplerden birincisinin şirketin "ek kar" elde etmek istemesi, “İkincisi, Libra, Facebook'un satılabilir metaya dönüştürülebilecek daha fazla tüketici verisini elde etmesini sağlayacak." Bu da tüketiciyi ve Facebook bağımlılarını en çok düşündüren konu. Zaten annemizin dahi bizim hakkımızda öğrenmediği bütün bilgilerin bu kurumda olduğunu biliyoruz. Bunun bir de ticaret için kullandırılması ve 3. Şirketlere sunulması başlı başına skandal. 

Pekiyi de bunca yatırım yapılan bu sistemin hiç mi iyi yanı yok. O da var ama, etkin bir ödeme sistemi olmayan daha az gelişmiş ülkelerde, (özellikle uluslararası transferler için) Libra, tüketicilere büyük fayda sağlayarak, finansal sisteme katılımı teşvik edebilir. Bu bir fayda mı? sorunun cevabını size bırakıyorum. 

 Bu tip para birimlerinin denetlenmesi de uzmanları korkutuyor. Gelişmiş ülkelerde, krizlere karşı bankacılık sektörünün düzenlendiği ve denetlendiğini biliyoruz. Bu para birimi ile bizim haricimizdeki insanların bizim alım gücümüzü ve nelerden hoşlandığımız konusunda yargıya varıp facebook’ta ona göre reklam ve satışların başlaması da pek uzakta değil. 

"Libra'nın gölge bankacılık oluşturulmasına yardımcı olarak bu düzenlemeleri baltalayıp baltalamayacağı henüz net değil. Bu nedenle düzenleyici ve denetleyici kurumlar Libra ile hangi hizmetlerin geleceğini izlemesi gerekiyor.

Kısaca, Özel hayatımız kalmıyor. Bizimle oynayabilirler. 

Bir de benim üzüldüğüm bir nokta da bayramlarda el öpüp harçlık alan çocuklara ne vereceğiz? Gülüyorsunuz belki ama durum böyle. Toruna kumbara alamayacaksınız. Daha uzatabiliriz de sadece düşünmeniz için yazdım bu konuları. Size bir de Norveç’te yaşananları anlatayım "Yes to Cash" diye bir kampanya duydunuz mu bilmiyorum. Kurucusu Hans Christian Faerden, Norveç hükümetinin nakit para sisteminin tamamen kaldırılmasına yönelik planına karşı "Yes to Cash" kampanyasında başarılı olduklarını belirterek, nakit paranın kullanımının devam edeceğini söylüyor. 

İşte böyle. Biz olur mu olmaz mı derken Norveç’te neler olmuş. Size çok bereketli günler diliyorum.